Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíVýlety do Mariupolu a biolaboratoře. Rusko spustilo v Africe vlivovou operaci

Výlety do Mariupolu a biolaboratoře. Rusko spustilo v Africe vlivovou operaci

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina sledovala na začátku května kromě mnoha diváků z jiných částí světa hromadně i skupina lidí v africké Burkina Fasu.

Dorazili zástupci veřejných organizací, ruského velvyslanectví, ale i běžní občané. Dohromady kolem 50 lidí. Z akce mimo jiné vznikl snímek, kde část účastníků drží transparent s nápisem „Putin, náš prezident“.

Událost s největší pravděpodobností organizovala informační platforma Africká iniciativa (African Initiative –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ AI), která se již rok prezentuje jako „informační most mezi Ruskem a Afrikou“. Podobně jako Kreml se také zásadně vymezuje proti Západu.

Prosperující partnerství

Sílící ruský vliv v zemích Sahelu, což je pás na jižním okraji Sahary, a především v Burkina Fasu, Mali a Nigeru není novinkou (o tématu jsme psali například zde). Fungování Africké iniciativy ale dokresluje, jak se Rusko snaží na kontinentu získat novináře, influencery a další osoby, které by šířily propagandu, jež vyhovuje zájmům Moskvy.

Africká iniciativa má hlavní sídlo v Moskvě, pobočky v metropoli Burkina Fasu Ouagadougou a malijském hlavním městě Bamako.

„Jde o zastřešující organizaci, která zajišťuje veškerý informační provoz mezi Ruskem a africkými státy,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik a vedoucí programu pro Blízký východ a Afriku z Polského institutu mezinárodních vztahů (PISM) Jędrzej Czerep.

České zájmy v Africe

Analýza:

Petr Pavel ve Rwandě:

Iniciativa funguje oběma směry. Na stranu Ruska se snaží obyvatele Sahelu získávat přes zpravodajství, šířením dezinformací, sdílením informací na vybraných kanálech na sociálních sítích, kulturními programy nebo spoluprací s novináři nebo blogery.

Zároveň se ale soustředí i na informování opačným směrem. „Vyprávíme ruskému publiku o mnoha příležitostech pro Rusko v Africe, o obyvatelích kontinentu, neokoloniálním dědictví, s nímž se africké země potýkají již desítky let, o aktivitách našich vojáků, podnikatelů, lékařů a novinářů na kontinentu,“ uvádí na svém webu AI.

Cíl je podle polského analytika jasný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ „budovat a prohlubovat přátelství mezi africkými a ruskými partnery“. „Myslím, že je AI obrovským producentem informací, článků a nadále to tak bude. Vynakládá větší úsilí, aby oslovila africké publikum, než tomu bylo doposud,“ uvádí dále.

Navázat na Prigožina

Africká iniciativa vznikla v září 2023, jen měsíc po smrti šéfa ruské žoldnéřské skupiny vagnerovců Jevgenije Prigožina. Právě na jeho aktivity (především v Sahelu) AI z části navázala. Například americké ministerstvo zahraničí letos v únoru uvedlo, že se někteří její členové rekrutovali z rozpadajících se podniků, které patřily právě Prigožinovi.

Stejného názoru je také analytik Czerep, platformu považuje za mediální odnož ruských operací bývalých vagnerovců. „Jde o mix mezi opětovným použitím toho, co se v infosféře už vytvářelo, čímž myslím informační operace v Africe, a čerstvou vlnou v podobě nových aktérů jak z Ruska, tak z Afriky,“ říká.

Zatímco za života Prigožina spadaly operace, včetně těch informačních, především pod něho, teď se v souvislosti s AI spekuluje o tom, že její existence spadá podobně jako další ruské aktivity přímo pod Kreml.

Platformu totiž vede šéfredaktor Artem Sergejevič Kurejev, agent ruské zpravodajské služby FSB, který v současnosti pracuje na dezinformační kampani v Africe a který léta vedl vlivové operace zaměřené na Evropu, jak informovala před časem například agentura Bloomberg.

„Struktury jsou mnohem příměji navázané na ministerstvo obrany a ruský stát. To, co dříve objížděl Prigožin, dnes objíždí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov,“ řekl před časem k restrukturalizaci vagnerovců v Africe pro Seznam Zprávy politický geograf z Fakulty sociálních věd Bohumil Doboš.

FAKTA

  • Africká iniciativa provozuje zpravodajský web s články v ruštině, angličtině, francouzštině a arabštině, vede také videokanál a pět kanálů na telegramu, z nichž jeden má téměř 60 tisíc odběratelů, píše britská BBC.
  • Podle tiskové zprávy amerického ministerstva zahraničí šíří platforma dezinformace a propagandu především prostřednictvím mnoha značkových i neznačkových účtů na sociálních sítích. Dva z jejích hlavních účtů jsou „Africká iniciativa“ a „Africký kalašnikov“.
  • Organizace je velmi aktivní na webových stránkách afrinz.ru a sociální síti VKontakte. Opírá se i o další proruské účty, které její obsah dostávají k širšímu publiku. Častým zesilovačem obsahu Africké iniciativy je populární kanál na telegramu „Úsměv a vlna“.

Hodiny přátelství, sambo a výlety

Jakým aktivitám se AI věnuje přímo v terénu, analyzovali na základě účtů na Telegramu a Facebooku novináři britské BBC.

Jen v souvislosti s Burkina Fasem zmiňují zprávy o fotbalovém turnaji, na kterém hrála ruská hymna; „hodinách přátelství“ ve školách, kde se studenti učí o Rusku; soutěži sovětského bojového umění „sambo“; seminářích první pomoci pro občany a policisty nebo graffiti akci, na které účastníci vytvořili podobiznu Vladimira Putina vedle bývalého prezidenta země a slavného panafrikanisty Thomase Sankary. To vše pod záštitou AI.

Pracovníci AI měli také místním rozdávat potraviny, pořádat promítání propagandistického filmu Turista nebo zorganizovat pro sto studentů přednášky o možnostech vzdělání v Rusku.

Nutno dodat, že podobným aktivitám se nejen v afrických zemích věnují i jiné státy a posilují tak vzájemné vztahy.

Ruský vliv v Africe

Na jejich modu operandi se téměř nic nezměnilo. Místo charismatického Jevgenije Prigožina ale stojí v čele vagnerovců pro operace v Africe samotný Kreml.

Jak již bylo zmíněno, AI se zaměřuje také na spolupráci s novináři a blogery. I je se snaží získat na svou stranu. BBC dále popisuje, že například letos v květnu se do okupovaného ukrajinského Mariupolu vydala na zájezd pro novináře, tzv. press trip, delegace blogerů z Mali.

O měsíc později skupina blogerů a reportérů z osmi zemí světa dostala pozvání na sedmidenní press trip po Ruskem okupovaných územích, který organizovala ruská státní média a úředníci, na něž Západ uvalil sankce. Jednou ze zastávek byla mimo jiné právě i moskevská pobočka Africké iniciativy.

Příběh novinářky z Ghany

Redakci Africké iniciativy v Moskvě s dalšími novináři z Ghany a Mali navštívila také Ghaňanka Ivy Setordije, jak informala v článku ghanského serveru MyJoyOnline.

„Cílem této návštěvy bylo podpořit dvoustranné zájmy, sdílet obsah a zahájit nové projekty, včetně školy žurnalistiky v Mali,“ napsala novinářka ve svém textu.

Protiamerická rétorika

Zatímco v posledních letech v Africe z historických důvodů i kvůli neúspěchu v boji proti džihádistům rezonovala především protifrancouzská rétorika, AI v rámci vlastní protizápadní propagandy tlačí spíše tu protiamerickou.

Všímá si toho i Washington, který v únoru vydal již zmíněnou tiskovou zprávu „Snahy Kremlu o šíření smrtících dezinformací v Africe“, kde uvádí, že jednou z prvních kampaní AI je zaměřit se na zdravotnické iniciativy USA a Západu v Africe, které obsahují nebezpečné dezinformace týkající se zdraví.

„Jeden z příběhů odráží nepodložená tvrzení Kremlu o přemístění amerických biolaboratoří z Ukrajiny do Afriky. Jiný bez důkazů tvrdí, že amerických biolaboratoří na kontinentu přibývá a že ‚pod rouškou výzkumu a humanitárních projektů se africký kontinent stává testovacím polem Pentagonu‘, což naznačuje, že se zde provádějí tajné biologické experimenty,“ píše k tématu BBC.

Analytik Czerep považuje změnu orientace propagandy z Francie na USA za důsledek Prigožinova konce. „(Prigožin) se zaměřoval především na úspěch v obchodu. Kdykoliv se objevily příležitosti pro protifrancouzskou rétoriku a nálady, snažil se je rozdmýchávat. Měl spíše krátkodobé cíle a perspektivy,“ popisuje. To se ale po Prigožinově smrti změnilo.

Více o vagnerovcích v Africe

Jen za obchodování se zlatem ve třech afrických zemích si Vagnerova skupina a potažmo Moskva přišly od ruského vpádu na Ukrajinu na 2,5 miliardy dolarů. Uvádí to zveřejněná zpráva The Blood Gold Report.

Prigožinův vliv v Africe přebral přímo Kreml, pro který jsou hlavním vyzyvatelem Spojené státy, a tak se to promítlo i do aktivit AI. „Vždycky je potřeba vytvořit nového nepřítele, abyste dokázali veřejnost mobilizovat. Když Francouzi odešli, stali se jimi právě Američané, protože ti mají v Sahelu vojenské aktivity,“ popisuje dále.

Rusku navíc v zemích Sahelu hraje do karet skutečnost, že podpora Francie a Západu v regionech dlouhodobě klesá. „Místní už nechtějí být patronizováni, využívaní a domnívají se, že se jim podaří dosáhnout větší úrovně nezávislosti, byť to tak v realitě není,“ shrnuje sentiment afrických frankofonních národů analytik.

Britská BBC dodává, že se snažila od AI získat komentář, ale neuspěla. Podobně dopadla i u ruské vlády.

V reakci na tiskovou zprávu amerického resortu zahraničí vydala AI článek, kde uvádí, že redakce „trvá na tom, že jejím cílem je šířit znalosti o Africe v Rusku a popularizovat Rusko v afrických zemích“ a dávat „příležitost různým Afričanům, aby byli slyšet, včetně jejich kritiky západních zemí“.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Výlety do Mariupolu a biolaboratoře. Rusko spustilo v Africe vlivovou operaci

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina sledovala na začátku května kromě mnoha diváků z jiných částí světa hromadně i skupina lidí v africké Burkina Fasu.

Dorazili zástupci veřejných organizací, ruského velvyslanectví, ale i běžní občané. Dohromady kolem 50 lidí. Z akce mimo jiné vznikl snímek, kde část účastníků drží transparent s nápisem „Putin, náš prezident“.

Událost s největší pravděpodobností organizovala informační platforma Africká iniciativa (African Initiative –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ AI), která se již rok prezentuje jako „informační most mezi Ruskem a Afrikou“. Podobně jako Kreml se také zásadně vymezuje proti Západu.

Prosperující partnerství

Sílící ruský vliv v zemích Sahelu, což je pás na jižním okraji Sahary, a především v Burkina Fasu, Mali a Nigeru není novinkou (o tématu jsme psali například zde). Fungování Africké iniciativy ale dokresluje, jak se Rusko snaží na kontinentu získat novináře, influencery a další osoby, které by šířily propagandu, jež vyhovuje zájmům Moskvy.

Africká iniciativa má hlavní sídlo v Moskvě, pobočky v metropoli Burkina Fasu Ouagadougou a malijském hlavním městě Bamako.

„Jde o zastřešující organizaci, která zajišťuje veškerý informační provoz mezi Ruskem a africkými státy,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik a vedoucí programu pro Blízký východ a Afriku z Polského institutu mezinárodních vztahů (PISM) Jędrzej Czerep.

České zájmy v Africe

Analýza:

Petr Pavel ve Rwandě:

Iniciativa funguje oběma směry. Na stranu Ruska se snaží obyvatele Sahelu získávat přes zpravodajství, šířením dezinformací, sdílením informací na vybraných kanálech na sociálních sítích, kulturními programy nebo spoluprací s novináři nebo blogery.

Zároveň se ale soustředí i na informování opačným směrem. „Vyprávíme ruskému publiku o mnoha příležitostech pro Rusko v Africe, o obyvatelích kontinentu, neokoloniálním dědictví, s nímž se africké země potýkají již desítky let, o aktivitách našich vojáků, podnikatelů, lékařů a novinářů na kontinentu,“ uvádí na svém webu AI.

Cíl je podle polského analytika jasný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ „budovat a prohlubovat přátelství mezi africkými a ruskými partnery“. „Myslím, že je AI obrovským producentem informací, článků a nadále to tak bude. Vynakládá větší úsilí, aby oslovila africké publikum, než tomu bylo doposud,“ uvádí dále.

Navázat na Prigožina

Africká iniciativa vznikla v září 2023, jen měsíc po smrti šéfa ruské žoldnéřské skupiny vagnerovců Jevgenije Prigožina. Právě na jeho aktivity (především v Sahelu) AI z části navázala. Například americké ministerstvo zahraničí letos v únoru uvedlo, že se někteří její členové rekrutovali z rozpadajících se podniků, které patřily právě Prigožinovi.

Stejného názoru je také analytik Czerep, platformu považuje za mediální odnož ruských operací bývalých vagnerovců. „Jde o mix mezi opětovným použitím toho, co se v infosféře už vytvářelo, čímž myslím informační operace v Africe, a čerstvou vlnou v podobě nových aktérů jak z Ruska, tak z Afriky,“ říká.

Zatímco za života Prigožina spadaly operace, včetně těch informačních, především pod něho, teď se v souvislosti s AI spekuluje o tom, že její existence spadá podobně jako další ruské aktivity přímo pod Kreml.

Platformu totiž vede šéfredaktor Artem Sergejevič Kurejev, agent ruské zpravodajské služby FSB, který v současnosti pracuje na dezinformační kampani v Africe a který léta vedl vlivové operace zaměřené na Evropu, jak informovala před časem například agentura Bloomberg.

„Struktury jsou mnohem příměji navázané na ministerstvo obrany a ruský stát. To, co dříve objížděl Prigožin, dnes objíždí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov,“ řekl před časem k restrukturalizaci vagnerovců v Africe pro Seznam Zprávy politický geograf z Fakulty sociálních věd Bohumil Doboš.

FAKTA

  • Africká iniciativa provozuje zpravodajský web s články v ruštině, angličtině, francouzštině a arabštině, vede také videokanál a pět kanálů na telegramu, z nichž jeden má téměř 60 tisíc odběratelů, píše britská BBC.
  • Podle tiskové zprávy amerického ministerstva zahraničí šíří platforma dezinformace a propagandu především prostřednictvím mnoha značkových i neznačkových účtů na sociálních sítích. Dva z jejích hlavních účtů jsou „Africká iniciativa“ a „Africký kalašnikov“.
  • Organizace je velmi aktivní na webových stránkách afrinz.ru a sociální síti VKontakte. Opírá se i o další proruské účty, které její obsah dostávají k širšímu publiku. Častým zesilovačem obsahu Africké iniciativy je populární kanál na telegramu „Úsměv a vlna“.

Hodiny přátelství, sambo a výlety

Jakým aktivitám se AI věnuje přímo v terénu, analyzovali na základě účtů na Telegramu a Facebooku novináři britské BBC.

Jen v souvislosti s Burkina Fasem zmiňují zprávy o fotbalovém turnaji, na kterém hrála ruská hymna; „hodinách přátelství“ ve školách, kde se studenti učí o Rusku; soutěži sovětského bojového umění „sambo“; seminářích první pomoci pro občany a policisty nebo graffiti akci, na které účastníci vytvořili podobiznu Vladimira Putina vedle bývalého prezidenta země a slavného panafrikanisty Thomase Sankary. To vše pod záštitou AI.

Pracovníci AI měli také místním rozdávat potraviny, pořádat promítání propagandistického filmu Turista nebo zorganizovat pro sto studentů přednášky o možnostech vzdělání v Rusku.

Nutno dodat, že podobným aktivitám se nejen v afrických zemích věnují i jiné státy a posilují tak vzájemné vztahy.

Ruský vliv v Africe

Na jejich modu operandi se téměř nic nezměnilo. Místo charismatického Jevgenije Prigožina ale stojí v čele vagnerovců pro operace v Africe samotný Kreml.

Jak již bylo zmíněno, AI se zaměřuje také na spolupráci s novináři a blogery. I je se snaží získat na svou stranu. BBC dále popisuje, že například letos v květnu se do okupovaného ukrajinského Mariupolu vydala na zájezd pro novináře, tzv. press trip, delegace blogerů z Mali.

O měsíc později skupina blogerů a reportérů z osmi zemí světa dostala pozvání na sedmidenní press trip po Ruskem okupovaných územích, který organizovala ruská státní média a úředníci, na něž Západ uvalil sankce. Jednou ze zastávek byla mimo jiné právě i moskevská pobočka Africké iniciativy.

Příběh novinářky z Ghany

Redakci Africké iniciativy v Moskvě s dalšími novináři z Ghany a Mali navštívila také Ghaňanka Ivy Setordije, jak informala v článku ghanského serveru MyJoyOnline.

„Cílem této návštěvy bylo podpořit dvoustranné zájmy, sdílet obsah a zahájit nové projekty, včetně školy žurnalistiky v Mali,“ napsala novinářka ve svém textu.

Protiamerická rétorika

Zatímco v posledních letech v Africe z historických důvodů i kvůli neúspěchu v boji proti džihádistům rezonovala především protifrancouzská rétorika, AI v rámci vlastní protizápadní propagandy tlačí spíše tu protiamerickou.

Všímá si toho i Washington, který v únoru vydal již zmíněnou tiskovou zprávu „Snahy Kremlu o šíření smrtících dezinformací v Africe“, kde uvádí, že jednou z prvních kampaní AI je zaměřit se na zdravotnické iniciativy USA a Západu v Africe, které obsahují nebezpečné dezinformace týkající se zdraví.

„Jeden z příběhů odráží nepodložená tvrzení Kremlu o přemístění amerických biolaboratoří z Ukrajiny do Afriky. Jiný bez důkazů tvrdí, že amerických biolaboratoří na kontinentu přibývá a že ‚pod rouškou výzkumu a humanitárních projektů se africký kontinent stává testovacím polem Pentagonu‘, což naznačuje, že se zde provádějí tajné biologické experimenty,“ píše k tématu BBC.

Analytik Czerep považuje změnu orientace propagandy z Francie na USA za důsledek Prigožinova konce. „(Prigožin) se zaměřoval především na úspěch v obchodu. Kdykoliv se objevily příležitosti pro protifrancouzskou rétoriku a nálady, snažil se je rozdmýchávat. Měl spíše krátkodobé cíle a perspektivy,“ popisuje. To se ale po Prigožinově smrti změnilo.

Více o vagnerovcích v Africe

Jen za obchodování se zlatem ve třech afrických zemích si Vagnerova skupina a potažmo Moskva přišly od ruského vpádu na Ukrajinu na 2,5 miliardy dolarů. Uvádí to zveřejněná zpráva The Blood Gold Report.

Prigožinův vliv v Africe přebral přímo Kreml, pro který jsou hlavním vyzyvatelem Spojené státy, a tak se to promítlo i do aktivit AI. „Vždycky je potřeba vytvořit nového nepřítele, abyste dokázali veřejnost mobilizovat. Když Francouzi odešli, stali se jimi právě Američané, protože ti mají v Sahelu vojenské aktivity,“ popisuje dále.

Rusku navíc v zemích Sahelu hraje do karet skutečnost, že podpora Francie a Západu v regionech dlouhodobě klesá. „Místní už nechtějí být patronizováni, využívaní a domnívají se, že se jim podaří dosáhnout větší úrovně nezávislosti, byť to tak v realitě není,“ shrnuje sentiment afrických frankofonních národů analytik.

Britská BBC dodává, že se snažila od AI získat komentář, ale neuspěla. Podobně dopadla i u ruské vlády.

V reakci na tiskovou zprávu amerického resortu zahraničí vydala AI článek, kde uvádí, že redakce „trvá na tom, že jejím cílem je šířit znalosti o Africe v Rusku a popularizovat Rusko v afrických zemích“ a dávat „příležitost různým Afričanům, aby byli slyšet, včetně jejich kritiky západních zemí“.

RELATED ARTICLES