Čtvrtek, 17 října, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíRozdělení sousedé i rodiny. V klíčovém okrese Pensylvánie jsou lidé na nože

Rozdělení sousedé i rodiny. V klíčovém okrese Pensylvánie jsou lidé na nože

/Od zvláštního zpravodaje ve Spojených státech/

Z oken Chucka a Abigail lze dohlédnout na jezero Erie. V těchto podzimních dnech je často rozbouřené, vizuálně působí jako moře. Živel jako by ilustroval rozjitřenou mysl obou sousedů.

Chuck podporuje Donalda Trumpa, Abigail svůj hlas odevzdá Kamale Harrisové. Politika mezi tyto dva letité sousedy vrazila nesmiřitelný klín.

Žijí v sousedství známém jako Manchester Beach v okrese Erie na severozápadě Pensylvánie. Hned u břehu jezera.

„Trump zničí naši demokracii, naše instituce. Teď řekl, že my demokraté jsme pro něj větší zlo než nepřátelé Ameriky v zahraničí a že by proti nám měla klidně zakročit i armáda,“ říká mi Abigail na prahu dveří s odkazem na nedělní rozhovor bývalého prezidenta na pravicové televizi Fox News.

Donald Trump mimo jiné řekl, že by se národní garda či přímo armáda měly o volební noci vypořádat s „vnitřním nepřítelem“, kterým myslel domácí „radikální levicové šílence“. Podle něj představují pro Ameriku větší hrozbu než Rusko nebo Čína.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Jezero Erie je v těchto dnech často rozbouřené.

Abigail podobná slova považuje za extrémně nebezpečná, protože Trumpa podle ní poslouchají lidé jako její soused Chuck. „On už mluví úplně stejně. Ostatně Fox News od něj slyším den co den. Může na mě snad jednou zaútočit? Vždyť jsem ten vnitřní nepřítel, kterého je nutné zpracovat, ne?“

Klepu na Chuckovy dveře, abych si vyslechl jeho postoj. Otevře, nechce se ale o politice vůbec bavit. Jen řekne, že liberálové „zničí“ Ameriku a je proto nutné se proti nim bránit. Když se ho ještě zeptám na Abigail, odsekne: „Ta se úplně zbláznila!“

Mikrosvět Ameriky

Okres Erie je jednoduše na hraně. Zdá se, že lidé jsou tu rozděleni snad půl na půl. Na předměstích stejnojmenného města se cedule se jmény obou kandidátů střídají téměř dům od domu. Snad jen blíže k centru začínají převažovat ty se jménem Kamaly Harrisové.

Právě okres Erie je přitom považován za indikátor toho, jak tento klíčový stát nakonec odvolí, a historicky rovněž úspěšně předpovídá, jak dopadnou celostátní volby. Jako by se skladba hlasů v tomto okrese mnohonásobně zkopírovala po celém státě i zemi.

V letech 2008 a 2012 v Pensylvánii triumfoval Barack Obama, o čtyři roky později tu těsně vyhrál Donald Trump.

V 13milionové Pensylvánii rozhodlo pouhých 44 tisíc hlasů. Jen pro představu, takový počet by ani nezaplnil stadion týmu amerického fotbalu Pittsburgh Steelers, který má kapacitu 65 tisíc lidí.

Joe Biden v roce 2020 Pensylvánii opět zvrátil na stranu demokratů, když ho volilo o 82 tisíc lidí víc než Trumpa.

Pensylvánie: Nejdůležitější z rozhodujících států

Foto: Seznam Zprávy

.

Vzhledem k volebnímu systému, ve kterém Američané čistě z ústavního hlediska nevolí hlavu státu přímo, o prezidentovi v konečném důsledku zpravidla rozhoduje jen hrstka z 50 amerických států. Říká se jim battleground states nebo swing states. Letos jich je sedm a Pensylvánie je z nich nejdůležitější.

Hlavním důvodem je, že je na počet obyvatel největší, čemuž odpovídá i vítězná cena. Pensylvánie má ve Sboru volitelů o 538 členech, kteří fakticky prezidenta volí, 19 volitelů, což je nejvíc ze všech swing states a zároveň (spolu s Illinois) pátý nejvyšší počet ze všech států.

Mnozí mluví o Pensylvánii jako o mikrosvětě Ameriky, protože tu lze najít snad jakoukoliv sociální, ekonomickou a rasovou skupinu.

Jsou tu velké liberální městské aglomerace jako Filadelfie s početnou černošskou komunitou. Rozsáhlá předměstí, kde žije vzdělaná třída, a konzervativní venkovské oblasti, kde lze najít převážně bělochy bez univerzitního diplomu. Někteří z nich se sem stáhli poté, co se postupně hroutila výroba oceli města Pittsburgh, které místo těžkého průmyslu vsadilo na odvětví jako jsou zdravotnictví, technologický výzkum či bankovnictví.

V Pensylvánii žije i početná komunita Hispánců, kteří se soustřeďují v menších městech, jakým je například Reading ve východní části státu, kde dokonce tvoří většinu. Právě oni mohou rozhodnout. Jejich počet se v Pensylvánii odhaduje na 8 procent, což v takto těsném souboji může být pro jednu či druhou stranu stěžejní. I proto Kamala Harrisová, která už na svou kampaň vybrala závratnou miliardu dolarů, na zdejších lokálních rádiích vysílá anti-Trumpovské reklamy ve španělštině.

Rovněž Trump na Harrisovou negativními reklamami útočí. Podle společnosti AdImpact, jež poskytuje datové analýzy spotů, demokraté mezi 1. lednem a 8. říjnem za televizní reklamy utratili 180 milionů dolarů, republikáni 150 milionů.

Reportéři Seznam Zpráv v USA

Foto: Seznam Zprávy

.

Reportéři Seznam Zpráv vyrážejí přímo mezi voliče, kteří rozhodují v nejdůležitějších volbách planety. Zajímá nás, jak o výběru mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Donaldem Trumpem přemýšlejí lidé ve státech, které budou mít na výběr nového amerického prezidenta největší vliv, jaké argumenty mají skupiny voličů, jejichž slovo bude ve volebních místnostech 5. listopadu nejdůležitější.

O důležitosti tohoto státu vypovídá i fakt, že se sem jak Trump, tak Harrisová opakovaně vrací. Viceprezidentka toto pondělí zavítala právě do města Erie, kde její příznivci zcela zaplnili hokejovou halu.

„Jsou tady dnes celostátní média, protože vy v Erie děláte prezidenta,“ pronesl svým hřmotným hlasem senátor za Pensylvánii John Fetterman, který na pódium přišel se svou typickou módní nedbalostí – před tisíci stoupenců Harrisové se objevil v kulichu, vytahané mikině s kapucí a s kraťasy.

„Zavřete ho!“

Podobně jako senátor Fetterman, mluvila o jedinečnosti okresu, který dokáže prorokovat nového či staronového prezidenta, i Kamala Harrisová. Dav viceprezidentku přivítal bouřlivými ovacemi. Ta se nejprve věnovala svému ekonomickému plánu – slíbila, že pokud se stane prezidentkou, sníží cenu za potraviny, bydlení i zdravotní péči.

Pak přešla k Donaldu Trumpovi. Jeho potenciální druhé prezidentství označila za riskantní a nebezpečné. „Pokud se stane prezidentem, bude to mít na nás brutální dopady,“ prohlásila.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Na mítink Kamaly Harrisové přišly ve městě Erie tisíce lidí.

Dav byl tohoto večera v povznesené náladě, došlo ale i na okamžiky, kdy z ochozů a plochy před pódiem lidé ventilovali svou nenávist k Trumpovi. Halou dunělo burácivé „We are not going back“ (Nebudeme se vracet do minulosti). Pokřik lidé doprovázeli zaťatou pěstí. Ozvalo se i hromové skandování: „Zavřete ho!“

Harrisová na to reagovala mírným gestem odmítnutí a do mikrofonu přitom s narážkou na blížící se volby pronesla: „O to se postarají soudy, my se postarejme o listopad“.

Viceprezidentka v jedné chvíli nechala na obří digitální obrazovce přehrát exprezidentova nejnovější prohlášení včetně toho o domácím nepříteli v podobě levicových lunatiků. „Považuje ty, kteří ho nepodporují, nebo se nechtějí podřídit jeho vůli, za nepřátele této země,“ pronesla Harrisová. Její oči se roztáhly údivem a odporem zároveň.

Pohled na tribuny ukázal, kdo jsou její nejoddanější voliči. V davu převažovali ženy a mladí. Mezi lidmi téměř nešlo zahlédnout černošské a hispánské muže, u nichž Harrisová podle průzkumů v porovnání s demokratickými kandidáty z minulosti stále zaostává.

„To může být problém. My chlapi se prostě musíme vzchopit,“ řekl mi muž ve středních letech, který se představil jako John. Měl na sobě růžové tričko s podobiznou Harrisové. Hlásí se k takzvaným White Dudes for Harris, tedy Bílým chlápkům pro Harrisovou.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

John přijel do Erie za přáteli z New Yorku.

Skupina vznikla v reakci na fakt, že u bělošských mužů Trump nad Harrisovou výrazně vede. John žije v New Yorku, do Erie přijel za přáteli. Uvědomil si, jak jsou zde lidé proti sobě vyhranění. „Já to samozřejmě v New Yorku nezažívám, tam na Trumpovce málokdy narazíte. Tady jich je ale hodně, máte je vlastně prakticky za plotem,“ dodal.

Mnozí obyvatelé Erie či dalších okresů v Pensylvánii ale zažívají rozkol přímo uprostřed svých rodin.

Julie Gallagherová, která přednáší na univerzitě Penn State u Filadelfie o historii s důrazem na genderové otázky, je příznivkyní Harrisové. Její otec je naproti tomu zarytým stoupencem Donalda Trumpa a podle profesorky se denně dívá na televizi Fox News.

„Vůbec mě nebere v potaz. Věří víc Shawnu Hannitymu, než své vlastní dceři. Věří moderátorovi, který akorát chrlí z obrazovky hněv a nenávist,“ řekla mi s tím, že se s otcem odcizili.

V okrese Erie se zdá, že něco takového potkalo řadu lidí. Pokud má být tato oblast obrazem Ameriky a její politické inklinace, v posledních dnech před volbami nabízí americké zraněné emoce a vzájemnou nedůvěru.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Rozdělení sousedé i rodiny. V klíčovém okrese Pensylvánie jsou lidé na nože

/Od zvláštního zpravodaje ve Spojených státech/

Z oken Chucka a Abigail lze dohlédnout na jezero Erie. V těchto podzimních dnech je často rozbouřené, vizuálně působí jako moře. Živel jako by ilustroval rozjitřenou mysl obou sousedů.

Chuck podporuje Donalda Trumpa, Abigail svůj hlas odevzdá Kamale Harrisové. Politika mezi tyto dva letité sousedy vrazila nesmiřitelný klín.

Žijí v sousedství známém jako Manchester Beach v okrese Erie na severozápadě Pensylvánie. Hned u břehu jezera.

„Trump zničí naši demokracii, naše instituce. Teď řekl, že my demokraté jsme pro něj větší zlo než nepřátelé Ameriky v zahraničí a že by proti nám měla klidně zakročit i armáda,“ říká mi Abigail na prahu dveří s odkazem na nedělní rozhovor bývalého prezidenta na pravicové televizi Fox News.

Donald Trump mimo jiné řekl, že by se národní garda či přímo armáda měly o volební noci vypořádat s „vnitřním nepřítelem“, kterým myslel domácí „radikální levicové šílence“. Podle něj představují pro Ameriku větší hrozbu než Rusko nebo Čína.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Jezero Erie je v těchto dnech často rozbouřené.

Abigail podobná slova považuje za extrémně nebezpečná, protože Trumpa podle ní poslouchají lidé jako její soused Chuck. „On už mluví úplně stejně. Ostatně Fox News od něj slyším den co den. Může na mě snad jednou zaútočit? Vždyť jsem ten vnitřní nepřítel, kterého je nutné zpracovat, ne?“

Klepu na Chuckovy dveře, abych si vyslechl jeho postoj. Otevře, nechce se ale o politice vůbec bavit. Jen řekne, že liberálové „zničí“ Ameriku a je proto nutné se proti nim bránit. Když se ho ještě zeptám na Abigail, odsekne: „Ta se úplně zbláznila!“

Mikrosvět Ameriky

Okres Erie je jednoduše na hraně. Zdá se, že lidé jsou tu rozděleni snad půl na půl. Na předměstích stejnojmenného města se cedule se jmény obou kandidátů střídají téměř dům od domu. Snad jen blíže k centru začínají převažovat ty se jménem Kamaly Harrisové.

Právě okres Erie je přitom považován za indikátor toho, jak tento klíčový stát nakonec odvolí, a historicky rovněž úspěšně předpovídá, jak dopadnou celostátní volby. Jako by se skladba hlasů v tomto okrese mnohonásobně zkopírovala po celém státě i zemi.

V letech 2008 a 2012 v Pensylvánii triumfoval Barack Obama, o čtyři roky později tu těsně vyhrál Donald Trump.

V 13milionové Pensylvánii rozhodlo pouhých 44 tisíc hlasů. Jen pro představu, takový počet by ani nezaplnil stadion týmu amerického fotbalu Pittsburgh Steelers, který má kapacitu 65 tisíc lidí.

Joe Biden v roce 2020 Pensylvánii opět zvrátil na stranu demokratů, když ho volilo o 82 tisíc lidí víc než Trumpa.

Pensylvánie: Nejdůležitější z rozhodujících států

Foto: Seznam Zprávy

.

Vzhledem k volebnímu systému, ve kterém Američané čistě z ústavního hlediska nevolí hlavu státu přímo, o prezidentovi v konečném důsledku zpravidla rozhoduje jen hrstka z 50 amerických států. Říká se jim battleground states nebo swing states. Letos jich je sedm a Pensylvánie je z nich nejdůležitější.

Hlavním důvodem je, že je na počet obyvatel největší, čemuž odpovídá i vítězná cena. Pensylvánie má ve Sboru volitelů o 538 členech, kteří fakticky prezidenta volí, 19 volitelů, což je nejvíc ze všech swing states a zároveň (spolu s Illinois) pátý nejvyšší počet ze všech států.

Mnozí mluví o Pensylvánii jako o mikrosvětě Ameriky, protože tu lze najít snad jakoukoliv sociální, ekonomickou a rasovou skupinu.

Jsou tu velké liberální městské aglomerace jako Filadelfie s početnou černošskou komunitou. Rozsáhlá předměstí, kde žije vzdělaná třída, a konzervativní venkovské oblasti, kde lze najít převážně bělochy bez univerzitního diplomu. Někteří z nich se sem stáhli poté, co se postupně hroutila výroba oceli města Pittsburgh, které místo těžkého průmyslu vsadilo na odvětví jako jsou zdravotnictví, technologický výzkum či bankovnictví.

V Pensylvánii žije i početná komunita Hispánců, kteří se soustřeďují v menších městech, jakým je například Reading ve východní části státu, kde dokonce tvoří většinu. Právě oni mohou rozhodnout. Jejich počet se v Pensylvánii odhaduje na 8 procent, což v takto těsném souboji může být pro jednu či druhou stranu stěžejní. I proto Kamala Harrisová, která už na svou kampaň vybrala závratnou miliardu dolarů, na zdejších lokálních rádiích vysílá anti-Trumpovské reklamy ve španělštině.

Rovněž Trump na Harrisovou negativními reklamami útočí. Podle společnosti AdImpact, jež poskytuje datové analýzy spotů, demokraté mezi 1. lednem a 8. říjnem za televizní reklamy utratili 180 milionů dolarů, republikáni 150 milionů.

Reportéři Seznam Zpráv v USA

Foto: Seznam Zprávy

.

Reportéři Seznam Zpráv vyrážejí přímo mezi voliče, kteří rozhodují v nejdůležitějších volbách planety. Zajímá nás, jak o výběru mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Donaldem Trumpem přemýšlejí lidé ve státech, které budou mít na výběr nového amerického prezidenta největší vliv, jaké argumenty mají skupiny voličů, jejichž slovo bude ve volebních místnostech 5. listopadu nejdůležitější.

O důležitosti tohoto státu vypovídá i fakt, že se sem jak Trump, tak Harrisová opakovaně vrací. Viceprezidentka toto pondělí zavítala právě do města Erie, kde její příznivci zcela zaplnili hokejovou halu.

„Jsou tady dnes celostátní média, protože vy v Erie děláte prezidenta,“ pronesl svým hřmotným hlasem senátor za Pensylvánii John Fetterman, který na pódium přišel se svou typickou módní nedbalostí – před tisíci stoupenců Harrisové se objevil v kulichu, vytahané mikině s kapucí a s kraťasy.

„Zavřete ho!“

Podobně jako senátor Fetterman, mluvila o jedinečnosti okresu, který dokáže prorokovat nového či staronového prezidenta, i Kamala Harrisová. Dav viceprezidentku přivítal bouřlivými ovacemi. Ta se nejprve věnovala svému ekonomickému plánu – slíbila, že pokud se stane prezidentkou, sníží cenu za potraviny, bydlení i zdravotní péči.

Pak přešla k Donaldu Trumpovi. Jeho potenciální druhé prezidentství označila za riskantní a nebezpečné. „Pokud se stane prezidentem, bude to mít na nás brutální dopady,“ prohlásila.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Na mítink Kamaly Harrisové přišly ve městě Erie tisíce lidí.

Dav byl tohoto večera v povznesené náladě, došlo ale i na okamžiky, kdy z ochozů a plochy před pódiem lidé ventilovali svou nenávist k Trumpovi. Halou dunělo burácivé „We are not going back“ (Nebudeme se vracet do minulosti). Pokřik lidé doprovázeli zaťatou pěstí. Ozvalo se i hromové skandování: „Zavřete ho!“

Harrisová na to reagovala mírným gestem odmítnutí a do mikrofonu přitom s narážkou na blížící se volby pronesla: „O to se postarají soudy, my se postarejme o listopad“.

Viceprezidentka v jedné chvíli nechala na obří digitální obrazovce přehrát exprezidentova nejnovější prohlášení včetně toho o domácím nepříteli v podobě levicových lunatiků. „Považuje ty, kteří ho nepodporují, nebo se nechtějí podřídit jeho vůli, za nepřátele této země,“ pronesla Harrisová. Její oči se roztáhly údivem a odporem zároveň.

Pohled na tribuny ukázal, kdo jsou její nejoddanější voliči. V davu převažovali ženy a mladí. Mezi lidmi téměř nešlo zahlédnout černošské a hispánské muže, u nichž Harrisová podle průzkumů v porovnání s demokratickými kandidáty z minulosti stále zaostává.

„To může být problém. My chlapi se prostě musíme vzchopit,“ řekl mi muž ve středních letech, který se představil jako John. Měl na sobě růžové tričko s podobiznou Harrisové. Hlásí se k takzvaným White Dudes for Harris, tedy Bílým chlápkům pro Harrisovou.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

John přijel do Erie za přáteli z New Yorku.

Skupina vznikla v reakci na fakt, že u bělošských mužů Trump nad Harrisovou výrazně vede. John žije v New Yorku, do Erie přijel za přáteli. Uvědomil si, jak jsou zde lidé proti sobě vyhranění. „Já to samozřejmě v New Yorku nezažívám, tam na Trumpovce málokdy narazíte. Tady jich je ale hodně, máte je vlastně prakticky za plotem,“ dodal.

Mnozí obyvatelé Erie či dalších okresů v Pensylvánii ale zažívají rozkol přímo uprostřed svých rodin.

Julie Gallagherová, která přednáší na univerzitě Penn State u Filadelfie o historii s důrazem na genderové otázky, je příznivkyní Harrisové. Její otec je naproti tomu zarytým stoupencem Donalda Trumpa a podle profesorky se denně dívá na televizi Fox News.

„Vůbec mě nebere v potaz. Věří víc Shawnu Hannitymu, než své vlastní dceři. Věří moderátorovi, který akorát chrlí z obrazovky hněv a nenávist,“ řekla mi s tím, že se s otcem odcizili.

V okrese Erie se zdá, že něco takového potkalo řadu lidí. Pokud má být tato oblast obrazem Ameriky a její politické inklinace, v posledních dnech před volbami nabízí americké zraněné emoce a vzájemnou nedůvěru.

RELATED ARTICLES