Sobota, 26 října, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíTentokrát ho nikdo nebrzdí. Trump si vyšlechtil nový typ republikánů

Tentokrát ho nikdo nebrzdí. Trump si vyšlechtil nový typ republikánů

Donald Trump je prvním prezidentem v mém životě, který se nesnaží sjednotit americký lid – ani nepředstírá, že se o to snaží. Místo toho se nás snaží rozdělit.“

„Člověk, který pohrdá našimi demokratickými institucemi, ústavou a právním státem.“

„Dává přednost sobě před zemí. V jeho jednání jde jen o něj samotného.“

Všichni tři sloužili v první administrativě Donalda Trumpa. Mattis a Esper byli ministry obrany, Kelly ministrem vnitřní bezpečnosti a ředitelem prezidentovy kanceláře. A jde pouze o výběr z dlouhého seznamu jmen jeho bývalých spolupracovníků, kteří se po zkušenostech s Trumpem obrátili proti němu.

Už teď se dá očekávat, že Trumpova administrativa s pořadovým číslem 2.0 – pokud na ni dojde – se bude od té první značně lišit. Takřka s jistotou v ní nezasednou silné osobnosti, které se kolem Donalda Trumpa pohybovaly naposled.

Někdy se mluví o tzv. ose dospělých, tedy zkušených republikánských politicích nebo ostřílených manažerech z byznysu. Kromě zmíněné trojice k nim patřili třeba poradce pro národní bezpečnost John Bolton, ministr zahraničí Rex Tillerson nebo ministryně dopravy Elaine Chaová. Právě tento typ lidí Trumpa svým způsobem reguloval.

Legální krádež strany

„Odklon některých osobností vypovídá o tom, že Donald Trump tradičnímu republikánskému establishmentu tu stranu úplně ukradnul,“ uvádí pro Seznam Zprávy amerikanista Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Zcela legálně, protože vyhrál primárky, ale od té doby všude dosazoval lidi, u nichž byla hlavním kritériem loajalita vůči jeho osobě.“

Dobře to ilustruje i příklad někdejší Trumpovy dvojky, viceprezidenta Mikea Pence. Odmítl Trumpa podpořit a zpochybnit výsledky voleb z roku 2020, ve kterých jeho šéf prohrál. Neobrátil ani, když rozčilený dav 6. ledna 2021 zaútočil na Kapitol. Od té doby je Pence pro Trumpa politicky mrtvý.

Pouze politicky, hodí se podotknout, jelikož prezident ten samý dav podle očitých svědků neváhal podpořit v momentě, kdy demonstranti skandovali heslo „pověste Mikea Pence“.

Při letošním výběru kandidáta na viceprezidenta tak Trump o Penceovi pochopitelně ani neuvažoval. Místo toho si zvolil senátora za stát Ohio J. D. Vance. Loajální a politicky zcela v souladu s Trumpem, což odpovídá typu lidí, jakým se exprezident teď obklopuje.

Ostatně Trumpův syn Donald mladší, který byl po prvních vítězných volbách členem přípravného týmu pro novou administrativu a jehož vliv v poslední době sílí, pro deník Wall Street Journal prohlásil, že v budoucí administrativě si přeje „více J. D. Vanceů“.

„Jde o to zablokovat lidi, kteří by v té administrativě byli katastrofou. Vyškrtnu tolik lidí, že se z toho lidem zatočí hlava,“ dodal. Pravděpodobně chce zamezit tomu, aby se do otcova okolí dostali neloajální lidé.

Z republikánského zákulisí:

Pokud by republikánský tandem Trump-Vance v listopadu vyhrál americké prezidentské volby, stal by se Donald Trump mladší jedním z nejmocnějších mužů v USA. Byl by nejbližším důvěrníkem prezidenta i viceprezidenta.

O loajalitě coby vstupence do Trumpova úzkého okruhu mluví všichni oslovení amerikanisté.

„V první řadě chce lidi, kteří jsou loajální k jeho osobě, a v druhé řadě také k jeho myšlenkám,“ říká pro Seznam Zprávy Jakub Lepš z University of New York in Prague. „Minule spoléhal na klasické republikány, kteří mají vnímání světa v zásadě jiné než Donald Trump,“ doplňuje jej Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Myslím si, že Donald Trump prokázal opakovaně, že loajalita je základem jeho vize vůdcovství, že on je ten nejvyšší vůdce hnutí a všichni ostatní jsou svým způsobem jeho podřízení a pokud někdo projeví nějaký odlišný názor, není problém se ho rychle zbavit,“ dodává k tomu Kozák. Zbavování se nepohodlných lidí považuje za metodu, kterou si Trump přinesl z byznysového prostředí.

Kdo odporoval, odešel nebo se přizpůsobil

Trump již k obrazu svému přetvořil Republikánskou stranu. Stále více jí prostupuje svět MAGA, jak je označována skupina jeho nejvěrnějších příznivců.

„Donald Trump je nyní v čele něčeho, co bychom označili jako ‚personalistickou stranu‘, která existuje především proto, aby podporovala kariéru svého vůdce, spíše než aby prosazovala jasnou politiku,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy přeměnu republikánů politoložka a expertka na autoritářské režimy Erica Frantzová z Michiganské státní univerzity. „Trump a Republikánská strana se už nedají rozlišit,“ dodává.

Kdo je republikánem nového typu, který vyšlechtil Donald Trump, ilustroval letní nominační sjezd v Milwaukee, kde vedle významných stranických osobností vystoupily celebrity světa MAGA – mezi nimi například bývalý moderátor stanice Fox News Tucker Carlson, vysloužilý profesionální wrestler Hulk Hogan nebo Amber Rose, modelka na platformě OnlyFans.

Server Politico v reakci na republikánský sjezd napsal: „Strana se stále více hlásí k ekonomickému populismu doma a izolacionismu v zahraničí, mění svůj desetiletí trvající postoj k potratům a je nejen nedůvěřivá, ale i nepřátelská vůči některým obchodním zájmům.“

Přežije svět MAGA u republikánů i po Trumpově konci?

Donald Trump v politice dříve nebo později skončí. Až to nastane, vyvstává otázka, zda se Republikánská strana vrátí k původním idejím, nebo si v ní vliv udrží svět MAGA, sjednocený odkazem bývalého prezidenta.

„Argumentem pro to, že síla světa MAGA opadne, je to, že jeho voliči mají rádi samotného Donalda Trumpa, sílu jeho osobnosti a vítěznou auru,“ říká Jakub Lepš z University of New York in Prague. Prokazuje se to u voleb, ve kterých mívají trumpovští kandidáti slabší výsledky, než on sám. „Koneckonců není úplně jednoduché dědit autoritářskou pozici postavenou na osobnosti,“ dodává Lepš.

Bývalý prezident by však mohl svět svých podporovatelů jednotit i ze zákulisí. „Dovedu si představit, že i když Donald Trump odejde z politiky, když prohraje volby, bude dál někde v pozadí v pozici jistého mentora,“ domnívá se Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky.

Někteří republikáni starého střihu dokonce podpořili Kamalu Harrisovou. To však podle odborníků na voliče nemá valný vliv, jádro stranických příznivců stojí pevně za Trumpem.

Jiní tradiční republikáni svou rétoriku přizpůsobili. „Čím více se strana soustředí na Trumpa-osobnost, tím pravděpodobnější je, že u stranických elit vzroste strach, že vystupování proti Trumpovi bude škodlivé pro jejich politickou kariéru,“ vysvětluje jejich motivaci Frantzová.

Mediálně zajímavé loajální osobnosti kolem Donalda Trumpa mnohem víc odpovídají i Trumpovým názorům a jeho rétorice, která se v průběhu času vyostřuje.

Podle Frantzové to však není změnou v exprezidentově osobnosti, ale spíše právě v prostředí, kde se pohybuje. „V roce 2024 je mnohem méně omezován než v roce 2016, což mu dává větší svobodu jednat, jak se mu zlíbí, a říkat, co se mu zlíbí,“ vysvětluje americká profesorka.

Na druhou stranu je jednota exprezidentova okolí vidět na jeho kampani za znovuzvolení. Ta je letos mnohem lépe organizovaná a disciplinovaná než dvě předchozí.

Za hlavní postavy profesionální kampaně americká média označují zejména dvojici Chris LaCivita a Susie Wilesová. Zasloužili se o reorganizaci celého republikánského volebního štábu tak, aby ve všech klíčových funkcích byli vysoce motivovaní trumpovští loajalisté.

Lze zároveň předpokládat, že právě z tohoto okruhu bude Trump vybírat své budoucí spolupracovníky v kabinetu, který sestaví v případě vítězství.

Rady od pochlebovačů

Konkrétní jména ministrů štáb zatím nezveřejnil. Jeho mluvčí Karoline Leavittová pro server Politico uvedla: „Prezident Trump se soustředí na vítězství ve volbách, a až se mu to podaří, vybere si ty nejlepší lidi, kteří mu pomohou udělat Ameriku opět skvělou.“

Opět skvělá Amerika pak v jeho vizi znamená loajální Amerika.

Podle Frantzové jde o vyjádření modelu vůdcovství, který se zdaleka neprojevuje pouze u Donalda Trumpa. „Tam, kde se k moci dostávají vůdci podporovaní personalistickými stranami, je velmi běžné, že si do vlivných pozic vybírají loajální lidi – například přátele a rodinné příslušníky. V důsledku toho bývá horní patro poradců plné spíše pochlebovačů než osobností s odbornými znalostmi,“ uvádí.

„Právě z těchto důvodů by nebylo překvapivé, kdyby Trump (do nějaké funkce) jmenoval (amerického podnikatele Elona) Muska,“ poznamenává. Vlastníkovi platformy X již dříve republikán nabídl místo v administrativě. Miliardář na to na své sociální síti reagoval slovy „ochoten sloužit“.

Politická proměna Elona Muska

Ještě pár let zpátky by málokdo tipoval, jak aktivní roli bude v táboře Donalda Trumpa hrát Elon Musk. K tomu, aby exprezidenta dostal podruhé do Bílého domu, využívá i svůj vliv mezi jmény nejen z technologického světa.

Loajální Amerika

Plány na loajální Amerika po vzoru loajální Republikánské strany se zhmotňují v programu známém jako Projekt 2025. Ten si kromě ultrakonzervativních politických vizí dává za cíl obměnu desetitisíců pozic v rámci úřednické struktury Spojených států.

Samotný Trump se od programu distancoval, kritici mu podsouvají, že to udělal jen kvůli kampani.

„Donald Trump si myslí, že během jeho první administrativy jej státní úředníci brzdili v rozletu a tím že dodržovali zákony a regulace se mu snažili brzdit jeho nápady. A řešení, které on vidí, je, že všechny ty nepohodlné úředníky v podstatě vyhází a nasadí tam svoje poslušné lidi,“ soudí Kozák.

Prosadit Projekt 2025 v celé šíři však bude velmi náročné. „Americký byrokratický aparát je podle mého názoru silnější,“ myslí si Boháček. „Možná s ním (Donald Trump) zahájí velký boj, ale nejsem schopný říct, do jaké míry bude, či nebude úspěšný,“ dodává s tím, že půjde o test obranyschopnosti systému.

Zopakovat to, co se mu povedlo s Republikánskou stranou, bude na úrovni celých Spojených států extrémně náročné. Zatímco lokální stranické aparáty se omezují na stovyk lidí, počet federálních zaměstnanců se pohybuje v milionech.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Tentokrát ho nikdo nebrzdí. Trump si vyšlechtil nový typ republikánů

Donald Trump je prvním prezidentem v mém životě, který se nesnaží sjednotit americký lid – ani nepředstírá, že se o to snaží. Místo toho se nás snaží rozdělit.“

„Člověk, který pohrdá našimi demokratickými institucemi, ústavou a právním státem.“

„Dává přednost sobě před zemí. V jeho jednání jde jen o něj samotného.“

Všichni tři sloužili v první administrativě Donalda Trumpa. Mattis a Esper byli ministry obrany, Kelly ministrem vnitřní bezpečnosti a ředitelem prezidentovy kanceláře. A jde pouze o výběr z dlouhého seznamu jmen jeho bývalých spolupracovníků, kteří se po zkušenostech s Trumpem obrátili proti němu.

Už teď se dá očekávat, že Trumpova administrativa s pořadovým číslem 2.0 – pokud na ni dojde – se bude od té první značně lišit. Takřka s jistotou v ní nezasednou silné osobnosti, které se kolem Donalda Trumpa pohybovaly naposled.

Někdy se mluví o tzv. ose dospělých, tedy zkušených republikánských politicích nebo ostřílených manažerech z byznysu. Kromě zmíněné trojice k nim patřili třeba poradce pro národní bezpečnost John Bolton, ministr zahraničí Rex Tillerson nebo ministryně dopravy Elaine Chaová. Právě tento typ lidí Trumpa svým způsobem reguloval.

Legální krádež strany

„Odklon některých osobností vypovídá o tom, že Donald Trump tradičnímu republikánskému establishmentu tu stranu úplně ukradnul,“ uvádí pro Seznam Zprávy amerikanista Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Zcela legálně, protože vyhrál primárky, ale od té doby všude dosazoval lidi, u nichž byla hlavním kritériem loajalita vůči jeho osobě.“

Dobře to ilustruje i příklad někdejší Trumpovy dvojky, viceprezidenta Mikea Pence. Odmítl Trumpa podpořit a zpochybnit výsledky voleb z roku 2020, ve kterých jeho šéf prohrál. Neobrátil ani, když rozčilený dav 6. ledna 2021 zaútočil na Kapitol. Od té doby je Pence pro Trumpa politicky mrtvý.

Pouze politicky, hodí se podotknout, jelikož prezident ten samý dav podle očitých svědků neváhal podpořit v momentě, kdy demonstranti skandovali heslo „pověste Mikea Pence“.

Při letošním výběru kandidáta na viceprezidenta tak Trump o Penceovi pochopitelně ani neuvažoval. Místo toho si zvolil senátora za stát Ohio J. D. Vance. Loajální a politicky zcela v souladu s Trumpem, což odpovídá typu lidí, jakým se exprezident teď obklopuje.

Ostatně Trumpův syn Donald mladší, který byl po prvních vítězných volbách členem přípravného týmu pro novou administrativu a jehož vliv v poslední době sílí, pro deník Wall Street Journal prohlásil, že v budoucí administrativě si přeje „více J. D. Vanceů“.

„Jde o to zablokovat lidi, kteří by v té administrativě byli katastrofou. Vyškrtnu tolik lidí, že se z toho lidem zatočí hlava,“ dodal. Pravděpodobně chce zamezit tomu, aby se do otcova okolí dostali neloajální lidé.

Z republikánského zákulisí:

Pokud by republikánský tandem Trump-Vance v listopadu vyhrál americké prezidentské volby, stal by se Donald Trump mladší jedním z nejmocnějších mužů v USA. Byl by nejbližším důvěrníkem prezidenta i viceprezidenta.

O loajalitě coby vstupence do Trumpova úzkého okruhu mluví všichni oslovení amerikanisté.

„V první řadě chce lidi, kteří jsou loajální k jeho osobě, a v druhé řadě také k jeho myšlenkám,“ říká pro Seznam Zprávy Jakub Lepš z University of New York in Prague. „Minule spoléhal na klasické republikány, kteří mají vnímání světa v zásadě jiné než Donald Trump,“ doplňuje jej Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Myslím si, že Donald Trump prokázal opakovaně, že loajalita je základem jeho vize vůdcovství, že on je ten nejvyšší vůdce hnutí a všichni ostatní jsou svým způsobem jeho podřízení a pokud někdo projeví nějaký odlišný názor, není problém se ho rychle zbavit,“ dodává k tomu Kozák. Zbavování se nepohodlných lidí považuje za metodu, kterou si Trump přinesl z byznysového prostředí.

Kdo odporoval, odešel nebo se přizpůsobil

Trump již k obrazu svému přetvořil Republikánskou stranu. Stále více jí prostupuje svět MAGA, jak je označována skupina jeho nejvěrnějších příznivců.

„Donald Trump je nyní v čele něčeho, co bychom označili jako ‚personalistickou stranu‘, která existuje především proto, aby podporovala kariéru svého vůdce, spíše než aby prosazovala jasnou politiku,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy přeměnu republikánů politoložka a expertka na autoritářské režimy Erica Frantzová z Michiganské státní univerzity. „Trump a Republikánská strana se už nedají rozlišit,“ dodává.

Kdo je republikánem nového typu, který vyšlechtil Donald Trump, ilustroval letní nominační sjezd v Milwaukee, kde vedle významných stranických osobností vystoupily celebrity světa MAGA – mezi nimi například bývalý moderátor stanice Fox News Tucker Carlson, vysloužilý profesionální wrestler Hulk Hogan nebo Amber Rose, modelka na platformě OnlyFans.

Server Politico v reakci na republikánský sjezd napsal: „Strana se stále více hlásí k ekonomickému populismu doma a izolacionismu v zahraničí, mění svůj desetiletí trvající postoj k potratům a je nejen nedůvěřivá, ale i nepřátelská vůči některým obchodním zájmům.“

Přežije svět MAGA u republikánů i po Trumpově konci?

Donald Trump v politice dříve nebo později skončí. Až to nastane, vyvstává otázka, zda se Republikánská strana vrátí k původním idejím, nebo si v ní vliv udrží svět MAGA, sjednocený odkazem bývalého prezidenta.

„Argumentem pro to, že síla světa MAGA opadne, je to, že jeho voliči mají rádi samotného Donalda Trumpa, sílu jeho osobnosti a vítěznou auru,“ říká Jakub Lepš z University of New York in Prague. Prokazuje se to u voleb, ve kterých mívají trumpovští kandidáti slabší výsledky, než on sám. „Koneckonců není úplně jednoduché dědit autoritářskou pozici postavenou na osobnosti,“ dodává Lepš.

Bývalý prezident by však mohl svět svých podporovatelů jednotit i ze zákulisí. „Dovedu si představit, že i když Donald Trump odejde z politiky, když prohraje volby, bude dál někde v pozadí v pozici jistého mentora,“ domnívá se Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky.

Někteří republikáni starého střihu dokonce podpořili Kamalu Harrisovou. To však podle odborníků na voliče nemá valný vliv, jádro stranických příznivců stojí pevně za Trumpem.

Jiní tradiční republikáni svou rétoriku přizpůsobili. „Čím více se strana soustředí na Trumpa-osobnost, tím pravděpodobnější je, že u stranických elit vzroste strach, že vystupování proti Trumpovi bude škodlivé pro jejich politickou kariéru,“ vysvětluje jejich motivaci Frantzová.

Mediálně zajímavé loajální osobnosti kolem Donalda Trumpa mnohem víc odpovídají i Trumpovým názorům a jeho rétorice, která se v průběhu času vyostřuje.

Podle Frantzové to však není změnou v exprezidentově osobnosti, ale spíše právě v prostředí, kde se pohybuje. „V roce 2024 je mnohem méně omezován než v roce 2016, což mu dává větší svobodu jednat, jak se mu zlíbí, a říkat, co se mu zlíbí,“ vysvětluje americká profesorka.

Na druhou stranu je jednota exprezidentova okolí vidět na jeho kampani za znovuzvolení. Ta je letos mnohem lépe organizovaná a disciplinovaná než dvě předchozí.

Za hlavní postavy profesionální kampaně americká média označují zejména dvojici Chris LaCivita a Susie Wilesová. Zasloužili se o reorganizaci celého republikánského volebního štábu tak, aby ve všech klíčových funkcích byli vysoce motivovaní trumpovští loajalisté.

Lze zároveň předpokládat, že právě z tohoto okruhu bude Trump vybírat své budoucí spolupracovníky v kabinetu, který sestaví v případě vítězství.

Rady od pochlebovačů

Konkrétní jména ministrů štáb zatím nezveřejnil. Jeho mluvčí Karoline Leavittová pro server Politico uvedla: „Prezident Trump se soustředí na vítězství ve volbách, a až se mu to podaří, vybere si ty nejlepší lidi, kteří mu pomohou udělat Ameriku opět skvělou.“

Opět skvělá Amerika pak v jeho vizi znamená loajální Amerika.

Podle Frantzové jde o vyjádření modelu vůdcovství, který se zdaleka neprojevuje pouze u Donalda Trumpa. „Tam, kde se k moci dostávají vůdci podporovaní personalistickými stranami, je velmi běžné, že si do vlivných pozic vybírají loajální lidi – například přátele a rodinné příslušníky. V důsledku toho bývá horní patro poradců plné spíše pochlebovačů než osobností s odbornými znalostmi,“ uvádí.

„Právě z těchto důvodů by nebylo překvapivé, kdyby Trump (do nějaké funkce) jmenoval (amerického podnikatele Elona) Muska,“ poznamenává. Vlastníkovi platformy X již dříve republikán nabídl místo v administrativě. Miliardář na to na své sociální síti reagoval slovy „ochoten sloužit“.

Politická proměna Elona Muska

Ještě pár let zpátky by málokdo tipoval, jak aktivní roli bude v táboře Donalda Trumpa hrát Elon Musk. K tomu, aby exprezidenta dostal podruhé do Bílého domu, využívá i svůj vliv mezi jmény nejen z technologického světa.

Loajální Amerika

Plány na loajální Amerika po vzoru loajální Republikánské strany se zhmotňují v programu známém jako Projekt 2025. Ten si kromě ultrakonzervativních politických vizí dává za cíl obměnu desetitisíců pozic v rámci úřednické struktury Spojených států.

Samotný Trump se od programu distancoval, kritici mu podsouvají, že to udělal jen kvůli kampani.

„Donald Trump si myslí, že během jeho první administrativy jej státní úředníci brzdili v rozletu a tím že dodržovali zákony a regulace se mu snažili brzdit jeho nápady. A řešení, které on vidí, je, že všechny ty nepohodlné úředníky v podstatě vyhází a nasadí tam svoje poslušné lidi,“ soudí Kozák.

Prosadit Projekt 2025 v celé šíři však bude velmi náročné. „Americký byrokratický aparát je podle mého názoru silnější,“ myslí si Boháček. „Možná s ním (Donald Trump) zahájí velký boj, ale nejsem schopný říct, do jaké míry bude, či nebude úspěšný,“ dodává s tím, že půjde o test obranyschopnosti systému.

Zopakovat to, co se mu povedlo s Republikánskou stranou, bude na úrovni celých Spojených států extrémně náročné. Zatímco lokální stranické aparáty se omezují na stovyk lidí, počet federálních zaměstnanců se pohybuje v milionech.

RELATED ARTICLES