Čtvrtek, 19 září, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíVystrčil znovu předsedou Senátu? Mám co nabídnout, ale počkejme po volbách

Vystrčil znovu předsedou Senátu? Mám co nabídnout, ale počkejme po volbách

V pátek a sobotu volí lidé ve 27 okrscích (staro)nové senátory a senátorky. Za týden bude druhé kolo voleb. Voliči tím mohou rozhodnout, jestli bude horní komora konzervativní jako doposud, nebo se zvýší počet liberálnějších politiků.

Po zvolení třetiny senátorů a senátorek se bude volit nové vedení horní komory. Současný předseda Miloš Vystrčil (ODS) byl v posledních letech velmi viditelným šéfem horní komory. Jestli ale bude mít šanci vést horní komoru i potřetí, rozhodnou letošní volby.

Je dobře, že volby budou v řádném termínu?

Já jsem přesvědčený, že žádné lepší řešení neexistovalo. Každé z těch řešení, která se nabízela, má své nevýhody. Pokud začneme sčítat, tak nejméně nevýhod vyjde v okamžiku, kdy ty volby jsou v řádném termínu, protože ty základní principy, které mají volby splňovat, jsou naplněny nejvíce. Ne stoprocentně, ale všechny ostatní možnosti dle mého názoru jsou horší.

Starostové a starostky nejvíce zasažených obcí nicméně už od začátku týdne upozorňují, že volby nezvládnou, a přáli si odložení. Starostka Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku Miroslava Rybáriková řekla: „Nemohu teď řešit volby, když potřebuji řešit jídlo, pití a vodovod. Ať se na mě zlobí, kdo chce, ať mě klidně zavřou, tohle není normální.“

Tak já paní starostku úplně chápu a musí to být tak, že ty volby nebude zajišťovat tentokrát výjimečně paní starostka a ta obec, ale že je zajistí Ministerstvo vnitra a stát, protože je rolí státu, aby zastoupil obec nebo ty, co to mají na starosti v okamžiku, kdy oni mají důležitější starosti (ministerstvo vnitra ve čtvrtek odpoledne uvedlo, že zorganizuje volby v pěti obcích včetně Kobylé nad Vidnavkou, pozn. aut.). Na druhé straně ty možnosti existují. Slyšel jsem pana ministra vnitra, že s tím počítají, to znamená, věřím, že ministerstvo vnitra udělá všechno pro to, aby ti lidé, kteří se dneska starají o své životy, majetky, zdraví a mají opravdu jiné starosti, neměli žádné starosti s volbami, protože to zařídí někdo jiný, kdo ten čas a ty peníze na to má.

Komunikuje vláda v době této krize adekvátně?

Komunikuje tak, že je z té komunikace možné zjistit, že se snaží, aby ty volby například byly zajištěny i tam, kde to bude obtížné a že ty informace, které lidé potřebují, mohou získat. Nikdy to nebude tak, že budou stoprocentně všichni spokojeni, protože vy nemáte možnost pořád se dívat na televizi. Informace jsou k dispozici, jsou dohledatelné a v podávání informací je struktura a srozumitelnost dle mého názoru velmi dobrá.

Narážím tím i na střet mezi starostou Krnova Tomášem Hradilem (Krnovští patrioti) a ministrem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL), který ho kritizoval za pozdní evakuaci. Navázal tím na slova šéfa hasičů Vladimíra Vlčka.

Mám informace, že ministr Hladík měl informace od složek krizového řízení, tuším, že to bylo od hasičů. Tu informaci zopakoval, jestli to bylo úplně přesně tak, jak mu říkal generál Vlček či někdo jiný, tak to já nevím. Obecně vždycky při řešení krizových situací je dobré, když se hlavně soustředit na jejich vyřešení a teprve následně potom zjišťujete, co mohlo teoreticky být uděláno jinak.

Ale je otázka, kdy to už máte udělat a kdy to ještě nemáte dělat. Jestli tady to byl ten okamžik, kdy ještě se s tou kritikou mohlo počkat nebo již bylo správně, že zazněla, tak to já vám nedokážu říct neřeknu.

Starosta Krnova v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já řekl, že to nese „velmi těžce“ a že toho má „plné brejle“. Vy byste tu kritiku komunikoval hned po povodních?

Vždycky při komunikaci se svými kolegy, kolegyněmi říkám, že je poměrně obtížné odhadnout, kdy už máte tu kritiku zapojit a kdy ne. Když ji zapojíte pozdě, tak potom výkonnost a úroveň řešení problému a práce nevzroste. A když ji zapojíte příliš brzo, tak ty lidi naštvete, protože to třeba měli nějak myšleno, anebo jste neměl dostatek informací. A jestli to pan Hladík v rámci komunikace s krnovskými udělal tím prvním nebo tím druhým způsobem, to já neumím říct. A tím pádem neumím ani odpovědět na tu otázku, co bych udělal.

V pátek začnou krajské i senátní volby. Není chybou, že se v senátních volbách koalice Spolu nedokázala shodnout na jednotné kandidátce?

Volby jsou soutěž a to je dobře. Někde je dohoda možná, protože ty strany, které mají potenciál uzavřít koalici, jsou schopny domluvit na společném kandidátovi a někde ta dohoda není možná, protože jsou strany přesvědčené, že mají dostatečně kvalitní kandidáty.

Nevidím na tom nic špatného. Samozřejmě pokud je to možné, tak ta domluva může zvyšovat pravděpodobnost postupu do druhého kola, ale i ta nedomluva může být v některých případech zdravá, protože kandidáty nutí do vyšší intenzity kampaně.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu probíhá v pátek 20. září (14:00 – 22:00) a sobotu 21. září (8:00 – 14:00). Druhé kolo senátních voleb se uskuteční o týden později, tedy v pátek 27. a sobotu 28. září.

Nemohou to ale voliči vnímat tak, že je koalice Spolu roztříštěná a nedrží pohromadě?

Já si to nemyslím. Pro dané volby je ta situace specifická. Mně přijde docela logické, pokud do voleb do Poslanecké sněmovny strany, které mají základní hodnotový systém velmi obdobný, vytváří koalice třeba už před volbami. Ale nemusí tomu tak být v případě senátních voleb, kde to je vlastně soutěž jednotlivých osobností. A do jisté míry to třeba nemusí být tak ani v těch krajských volbách, protože ty kraje jsou velmi specifické a možná tam mohou více hrát roli osobní vztahy nebo osobní animozity.

Váš kolega senátor Zdeněk Nytra (ODS) řekl Deníku N, že kvůli nedohodě dostane v těchto okrscích koalice Spolu na frak. Dostane?

Jsem v tomto optimista. Jsem přesvědčený, že v obvodech, kde proti sobě kandidují třeba dva kandidáti z koalice Spolu, tak že mají oba dva potenciál postoupit do druhého kola. Potom jde o to, aby ten, který neuspěje toho druhého v tom druhém kole podpořil.

Co se týká nějakého vlivu na ty volby do Poslanecké sněmovny, tak to je jiný typ voleb. Já jsem příznivcem koalice Spolu, jsem příznivcem té spolupráce.

Zejména pan předseda Petr Fiala (ODS) vynakládá obrovské množství energie na to, aby nejen koalice Spolu, ale i pětikoalice fungovala. Přál bych si, aby model koalice Spolu přetrval do dalších voleb.

Když říkáte, že koalice funguje díky premiérovi Fialovi, znamená to, že bez něho koalice nebude?

Můžou to trochu ovlivnit současné krajské volby, možná třeba i výsledky senátních voleb. Můj názor je takový, že koalice spolu je dobrý projekt, že ty strany mají velmi obdobné hodnotové portfolio, které jim umožňuje spolupracovat, byť v těch jednotlivých rezortech a resortních cílech se někdy liší. A že postup, aby koalice Spolu šla do příštích parlamentních voleb společně, je správný.

Pokud se mě ptáte, abych provedl hodnocení k této chvíli, tak říkám, že ano, koalice drží pospolu, ale zároveň říkám, že nevím, jak dopadnou krajské volby, nevím, jak se bude dál politická situace vyvíjet.

Vy jste vnímaný na ODS jako velmi liberální politik. Na druhé straně vedete konzervativní Senát. Máte pocit, že to tak zůstane i po volbách?

To vám teď říci neumím. Ale ono je to s tím konzervatismem a liberalismem trochu komplikovanější. Já jsem v některých věcech taky hodně konzervativní, ale na druhé straně liberalismus zejména v oblasti společenských procesů, je na místě, protože pokud bychom nebyli schopni reflektovat realitu všude kolem sebe, tak nebudeme dobře dělat svoji práci.

Na druhé straně jsou tady nějaké tradiční hodnoty a tradiční pilíře fungování naší společnosti, které bychom v žádném případě neměli opouštět a měli je hájit, ať se děje, co se děje. A tu mám právě na mysli, zejména ta lidská práva a svobody. Není možné se nepostavit proti tomu, pokud někomu někdo bere jeho území, není možné nepostavit se proti tomu, pokud někdo zavírá nevinné lidi do vězení a není možné nepoukázat na to, že v některých okamžicích jsou vyhlašovány volby, které vůbec žádnými volbami nebyly, protože jsou celé zfalšované.

Nemyslím, že je možné ohýbat právo vlastnictví, na soukromí. To znamená nedotknutelnost soukromí. Pokud lidé vlastní nějaký majetek, tak je potřeba se chovat velmi obezřetně k tomu, jestli jim do toho jejich soukromí, vlastnictví můžete nebo nemůžete zasáhnout. Pokud chcete uplatit nějaký veřejný zájem, tak to musí být hodně dobře zdůvodněný.

Budete po volbách opět kandidovat na předsedu Senátu?

Tak to se uvidí, musíme počkat, až jak dopadnou volby do Senátu. Každé dva roky se volí znovu orgány Senátu, budou nové volby předsedy a existují nutné podmínky, abyste mohl na předsedu kandidovat.

První je, že máte podporu svého klubu. Druhá, že je ten klub tak silný, aby vůbec toho kandidáta na předsedu Senátu mohl navrhnout. Pokud tyhle dvě podmínky budou splněny, tak potom za sebe to vidím tak, že bych měl co nabídnout, ale prostě nechci to nyní dopředu předjímat. Počkejme, až budeme vědět, jak ty volby dopadly.

Ta druhá podmínka závisí na výsledcích voleb. Ale ta první podmínka záleží i na podpoře senátorů a senátorek, které neobhajují. Zjišťoval jste si, jakou podporu svého klubu máte?

Já jsem si to dopředu nezjišťoval, protože mi to přijde teda nepatřičný, úplně mi to takhle nejde. Osobně jsem k tomu jenom říkal to, že vždycky, když něco dělám, tak se to snažím dělat naplno a s maximálním nasazením. Ale že si zároveň uvědomuju, že to prostě není tak – a vy jste to sám taky naznačil – že vždycky to, co dělám a jak to dělám, se všem musí líbit. Já jsem prostě připravený debatu, kterou určitě povedeme, respektovat, protože pokud to nedokážete, tak se potom v politice těžko funguje.

Když to zjednoduším, tak o post předsedy stojíte, kandidovat budete chtít, ale se svým klubem se sejdete po druhém kole voleb a teprve poté se rozhodnete, jestli ano nebo ne.

Sejdeme se s klubem a budeme o tom, jak dál postupovat, debatovat. Já jsem připravený, pokud bych měl tu podporu své služby nabídnout. Ale opravdu si nemyslím, že před debatou v klubu bych měl vést dalekosáhlé rozhovory v médiích.

Nechci, pane redaktore, vás úplně odmítat a na ty vaše otázky neodpovídat, ale prostě považuju za tak nějak slušný, že první, kdo slyší mé názory a jestli mám zájem, budou lidé na kterých nejvíce záleží. Takhle se prostě lidi nemají chovat. Nemá to být tak, že nejdřív svým kamarádům řeknu, že požádám o ruku svou ženu. Nejdříve požádám ženu o ruku a potom to řeknu kamarádům.

Hegemonem na politické scéně rok před sněmovními volbami je hnutí ANO. Proč podle vás koalice Spolu zaostává?

Situace je pro nás vážná, ale máme schopnosti i sílu poměr sil zvrátit. Jedna z motivací, proč bych chtěl být více slyšet v politice je, abychom dokázali lépe vysvětlit, co je pro naši zemi důležité. Ať se to týká její bezpečnosti nebo budoucnosti z hlediska konkurenceschopnosti.

Nyní si půjčovat nebo se na někoho vykašlat, je přesně to, co dělat nesmíme, protože do budoucna tím akorát zanecháme dluhy těm, kteří budou žít po nás. Je to politika, která nás vede do pekla. Všichni, koalice i opozice, máme rádi své děti a vnoučata. A přesto tady někdo říká, pojďme se na ně vykašlat a pojďme zvýšit riziko toho, že jednou se někdo vykašle na ně.

Je naší chybou, že to prostě nedokážeme jednodušeji a stručněji a srozumitelněji vysvětlit. Ale je pravda, že když to někdo nemá v životě jednoduché, těžko shání peníze na živobytí, tak je to živná půda pro slibovače, kteří tvrdí, že to za ně všechno vyřeší. Ale to není pravda. Buď problém pouze odsunou, nebo zvýší riziko, že v budoucnu se ten problém významně zvětší.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vystrčil znovu předsedou Senátu? Mám co nabídnout, ale počkejme po volbách

V pátek a sobotu volí lidé ve 27 okrscích (staro)nové senátory a senátorky. Za týden bude druhé kolo voleb. Voliči tím mohou rozhodnout, jestli bude horní komora konzervativní jako doposud, nebo se zvýší počet liberálnějších politiků.

Po zvolení třetiny senátorů a senátorek se bude volit nové vedení horní komory. Současný předseda Miloš Vystrčil (ODS) byl v posledních letech velmi viditelným šéfem horní komory. Jestli ale bude mít šanci vést horní komoru i potřetí, rozhodnou letošní volby.

Je dobře, že volby budou v řádném termínu?

Já jsem přesvědčený, že žádné lepší řešení neexistovalo. Každé z těch řešení, která se nabízela, má své nevýhody. Pokud začneme sčítat, tak nejméně nevýhod vyjde v okamžiku, kdy ty volby jsou v řádném termínu, protože ty základní principy, které mají volby splňovat, jsou naplněny nejvíce. Ne stoprocentně, ale všechny ostatní možnosti dle mého názoru jsou horší.

Starostové a starostky nejvíce zasažených obcí nicméně už od začátku týdne upozorňují, že volby nezvládnou, a přáli si odložení. Starostka Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku Miroslava Rybáriková řekla: „Nemohu teď řešit volby, když potřebuji řešit jídlo, pití a vodovod. Ať se na mě zlobí, kdo chce, ať mě klidně zavřou, tohle není normální.“

Tak já paní starostku úplně chápu a musí to být tak, že ty volby nebude zajišťovat tentokrát výjimečně paní starostka a ta obec, ale že je zajistí Ministerstvo vnitra a stát, protože je rolí státu, aby zastoupil obec nebo ty, co to mají na starosti v okamžiku, kdy oni mají důležitější starosti (ministerstvo vnitra ve čtvrtek odpoledne uvedlo, že zorganizuje volby v pěti obcích včetně Kobylé nad Vidnavkou, pozn. aut.). Na druhé straně ty možnosti existují. Slyšel jsem pana ministra vnitra, že s tím počítají, to znamená, věřím, že ministerstvo vnitra udělá všechno pro to, aby ti lidé, kteří se dneska starají o své životy, majetky, zdraví a mají opravdu jiné starosti, neměli žádné starosti s volbami, protože to zařídí někdo jiný, kdo ten čas a ty peníze na to má.

Komunikuje vláda v době této krize adekvátně?

Komunikuje tak, že je z té komunikace možné zjistit, že se snaží, aby ty volby například byly zajištěny i tam, kde to bude obtížné a že ty informace, které lidé potřebují, mohou získat. Nikdy to nebude tak, že budou stoprocentně všichni spokojeni, protože vy nemáte možnost pořád se dívat na televizi. Informace jsou k dispozici, jsou dohledatelné a v podávání informací je struktura a srozumitelnost dle mého názoru velmi dobrá.

Narážím tím i na střet mezi starostou Krnova Tomášem Hradilem (Krnovští patrioti) a ministrem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL), který ho kritizoval za pozdní evakuaci. Navázal tím na slova šéfa hasičů Vladimíra Vlčka.

Mám informace, že ministr Hladík měl informace od složek krizového řízení, tuším, že to bylo od hasičů. Tu informaci zopakoval, jestli to bylo úplně přesně tak, jak mu říkal generál Vlček či někdo jiný, tak to já nevím. Obecně vždycky při řešení krizových situací je dobré, když se hlavně soustředit na jejich vyřešení a teprve následně potom zjišťujete, co mohlo teoreticky být uděláno jinak.

Ale je otázka, kdy to už máte udělat a kdy to ještě nemáte dělat. Jestli tady to byl ten okamžik, kdy ještě se s tou kritikou mohlo počkat nebo již bylo správně, že zazněla, tak to já vám nedokážu říct neřeknu.

Starosta Krnova v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já řekl, že to nese „velmi těžce“ a že toho má „plné brejle“. Vy byste tu kritiku komunikoval hned po povodních?

Vždycky při komunikaci se svými kolegy, kolegyněmi říkám, že je poměrně obtížné odhadnout, kdy už máte tu kritiku zapojit a kdy ne. Když ji zapojíte pozdě, tak potom výkonnost a úroveň řešení problému a práce nevzroste. A když ji zapojíte příliš brzo, tak ty lidi naštvete, protože to třeba měli nějak myšleno, anebo jste neměl dostatek informací. A jestli to pan Hladík v rámci komunikace s krnovskými udělal tím prvním nebo tím druhým způsobem, to já neumím říct. A tím pádem neumím ani odpovědět na tu otázku, co bych udělal.

V pátek začnou krajské i senátní volby. Není chybou, že se v senátních volbách koalice Spolu nedokázala shodnout na jednotné kandidátce?

Volby jsou soutěž a to je dobře. Někde je dohoda možná, protože ty strany, které mají potenciál uzavřít koalici, jsou schopny domluvit na společném kandidátovi a někde ta dohoda není možná, protože jsou strany přesvědčené, že mají dostatečně kvalitní kandidáty.

Nevidím na tom nic špatného. Samozřejmě pokud je to možné, tak ta domluva může zvyšovat pravděpodobnost postupu do druhého kola, ale i ta nedomluva může být v některých případech zdravá, protože kandidáty nutí do vyšší intenzity kampaně.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu probíhá v pátek 20. září (14:00 – 22:00) a sobotu 21. září (8:00 – 14:00). Druhé kolo senátních voleb se uskuteční o týden později, tedy v pátek 27. a sobotu 28. září.

Nemohou to ale voliči vnímat tak, že je koalice Spolu roztříštěná a nedrží pohromadě?

Já si to nemyslím. Pro dané volby je ta situace specifická. Mně přijde docela logické, pokud do voleb do Poslanecké sněmovny strany, které mají základní hodnotový systém velmi obdobný, vytváří koalice třeba už před volbami. Ale nemusí tomu tak být v případě senátních voleb, kde to je vlastně soutěž jednotlivých osobností. A do jisté míry to třeba nemusí být tak ani v těch krajských volbách, protože ty kraje jsou velmi specifické a možná tam mohou více hrát roli osobní vztahy nebo osobní animozity.

Váš kolega senátor Zdeněk Nytra (ODS) řekl Deníku N, že kvůli nedohodě dostane v těchto okrscích koalice Spolu na frak. Dostane?

Jsem v tomto optimista. Jsem přesvědčený, že v obvodech, kde proti sobě kandidují třeba dva kandidáti z koalice Spolu, tak že mají oba dva potenciál postoupit do druhého kola. Potom jde o to, aby ten, který neuspěje toho druhého v tom druhém kole podpořil.

Co se týká nějakého vlivu na ty volby do Poslanecké sněmovny, tak to je jiný typ voleb. Já jsem příznivcem koalice Spolu, jsem příznivcem té spolupráce.

Zejména pan předseda Petr Fiala (ODS) vynakládá obrovské množství energie na to, aby nejen koalice Spolu, ale i pětikoalice fungovala. Přál bych si, aby model koalice Spolu přetrval do dalších voleb.

Když říkáte, že koalice funguje díky premiérovi Fialovi, znamená to, že bez něho koalice nebude?

Můžou to trochu ovlivnit současné krajské volby, možná třeba i výsledky senátních voleb. Můj názor je takový, že koalice spolu je dobrý projekt, že ty strany mají velmi obdobné hodnotové portfolio, které jim umožňuje spolupracovat, byť v těch jednotlivých rezortech a resortních cílech se někdy liší. A že postup, aby koalice Spolu šla do příštích parlamentních voleb společně, je správný.

Pokud se mě ptáte, abych provedl hodnocení k této chvíli, tak říkám, že ano, koalice drží pospolu, ale zároveň říkám, že nevím, jak dopadnou krajské volby, nevím, jak se bude dál politická situace vyvíjet.

Vy jste vnímaný na ODS jako velmi liberální politik. Na druhé straně vedete konzervativní Senát. Máte pocit, že to tak zůstane i po volbách?

To vám teď říci neumím. Ale ono je to s tím konzervatismem a liberalismem trochu komplikovanější. Já jsem v některých věcech taky hodně konzervativní, ale na druhé straně liberalismus zejména v oblasti společenských procesů, je na místě, protože pokud bychom nebyli schopni reflektovat realitu všude kolem sebe, tak nebudeme dobře dělat svoji práci.

Na druhé straně jsou tady nějaké tradiční hodnoty a tradiční pilíře fungování naší společnosti, které bychom v žádném případě neměli opouštět a měli je hájit, ať se děje, co se děje. A tu mám právě na mysli, zejména ta lidská práva a svobody. Není možné se nepostavit proti tomu, pokud někomu někdo bere jeho území, není možné nepostavit se proti tomu, pokud někdo zavírá nevinné lidi do vězení a není možné nepoukázat na to, že v některých okamžicích jsou vyhlašovány volby, které vůbec žádnými volbami nebyly, protože jsou celé zfalšované.

Nemyslím, že je možné ohýbat právo vlastnictví, na soukromí. To znamená nedotknutelnost soukromí. Pokud lidé vlastní nějaký majetek, tak je potřeba se chovat velmi obezřetně k tomu, jestli jim do toho jejich soukromí, vlastnictví můžete nebo nemůžete zasáhnout. Pokud chcete uplatit nějaký veřejný zájem, tak to musí být hodně dobře zdůvodněný.

Budete po volbách opět kandidovat na předsedu Senátu?

Tak to se uvidí, musíme počkat, až jak dopadnou volby do Senátu. Každé dva roky se volí znovu orgány Senátu, budou nové volby předsedy a existují nutné podmínky, abyste mohl na předsedu kandidovat.

První je, že máte podporu svého klubu. Druhá, že je ten klub tak silný, aby vůbec toho kandidáta na předsedu Senátu mohl navrhnout. Pokud tyhle dvě podmínky budou splněny, tak potom za sebe to vidím tak, že bych měl co nabídnout, ale prostě nechci to nyní dopředu předjímat. Počkejme, až budeme vědět, jak ty volby dopadly.

Ta druhá podmínka závisí na výsledcích voleb. Ale ta první podmínka záleží i na podpoře senátorů a senátorek, které neobhajují. Zjišťoval jste si, jakou podporu svého klubu máte?

Já jsem si to dopředu nezjišťoval, protože mi to přijde teda nepatřičný, úplně mi to takhle nejde. Osobně jsem k tomu jenom říkal to, že vždycky, když něco dělám, tak se to snažím dělat naplno a s maximálním nasazením. Ale že si zároveň uvědomuju, že to prostě není tak – a vy jste to sám taky naznačil – že vždycky to, co dělám a jak to dělám, se všem musí líbit. Já jsem prostě připravený debatu, kterou určitě povedeme, respektovat, protože pokud to nedokážete, tak se potom v politice těžko funguje.

Když to zjednoduším, tak o post předsedy stojíte, kandidovat budete chtít, ale se svým klubem se sejdete po druhém kole voleb a teprve poté se rozhodnete, jestli ano nebo ne.

Sejdeme se s klubem a budeme o tom, jak dál postupovat, debatovat. Já jsem připravený, pokud bych měl tu podporu své služby nabídnout. Ale opravdu si nemyslím, že před debatou v klubu bych měl vést dalekosáhlé rozhovory v médiích.

Nechci, pane redaktore, vás úplně odmítat a na ty vaše otázky neodpovídat, ale prostě považuju za tak nějak slušný, že první, kdo slyší mé názory a jestli mám zájem, budou lidé na kterých nejvíce záleží. Takhle se prostě lidi nemají chovat. Nemá to být tak, že nejdřív svým kamarádům řeknu, že požádám o ruku svou ženu. Nejdříve požádám ženu o ruku a potom to řeknu kamarádům.

Hegemonem na politické scéně rok před sněmovními volbami je hnutí ANO. Proč podle vás koalice Spolu zaostává?

Situace je pro nás vážná, ale máme schopnosti i sílu poměr sil zvrátit. Jedna z motivací, proč bych chtěl být více slyšet v politice je, abychom dokázali lépe vysvětlit, co je pro naši zemi důležité. Ať se to týká její bezpečnosti nebo budoucnosti z hlediska konkurenceschopnosti.

Nyní si půjčovat nebo se na někoho vykašlat, je přesně to, co dělat nesmíme, protože do budoucna tím akorát zanecháme dluhy těm, kteří budou žít po nás. Je to politika, která nás vede do pekla. Všichni, koalice i opozice, máme rádi své děti a vnoučata. A přesto tady někdo říká, pojďme se na ně vykašlat a pojďme zvýšit riziko toho, že jednou se někdo vykašle na ně.

Je naší chybou, že to prostě nedokážeme jednodušeji a stručněji a srozumitelněji vysvětlit. Ale je pravda, že když to někdo nemá v životě jednoduché, těžko shání peníze na živobytí, tak je to živná půda pro slibovače, kteří tvrdí, že to za ně všechno vyřeší. Ale to není pravda. Buď problém pouze odsunou, nebo zvýší riziko, že v budoucnu se ten problém významně zvětší.

RELATED ARTICLES