Středa, 9 října, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíHodinky s pizzou či z podvozku formule 1. Nové štiky v hodinkářském rybníku

Hodinky s pizzou či z podvozku formule 1. Nové štiky v hodinkářském rybníku

Nejoceňovanější značky hodinek si tradičně spojujeme se Švýcarskem a Německem, moderní technologie zase s Japonci. Nové značky, které se objevují i mimo tato centra, ale dokázaly do hodinářského světa přinést svěží vítr a odlišné přístupy.

Některé z nich sázejí více na příběh, jiné na design a unikátní materiály. Další se snaží dostihnout švýcarské a německé kolegy v řemeslném zpracování. Je evidentní, že i když si většina lidí dnes kontroluje čas hlavně na telefonu, hodinářství neumírá a naopak zažívá dynamický vývoj.

Očekávaná obroda tohoto oboru je patrná hlavně ve Velké Británii. A slovo „očekávaná“ není nadnesené. Právě Anglie totiž po dlouhé roky hrála v měření času prim a obohatila svět o celou řadu vynálezů. Ještě okolo roku 1800 pocházela polovina hodinek ve světě z Velké Británie.

Dvacáté století však přineslo úpadek. Londýn dal sice světu ještě značku Rolex – byla v tomto městě založena v roce 1905, než se o čtrnáct let později přestěhovala do Švýcarska. Jinak ovšem Británie nedokázala držet krok se Švýcarskem nebo Německem, které nastoupily s moderními trendy masové výroby.

I ve 20. století se objevily osobnosti jako George Daniels, ikona hodinářských mistrů, nebo Roger Smith, který vyrábí unikátní kusy haute horlogerie (špičkové mechanické hodinky s více funkcemi). Jednadvacáté století však dodalo britským hodinářům nové sebevědomí.

V zemi se našla řada nadšenců, kteří se rozhodli přijít s vlastními malými a dostupnějšími značkami. Podobný rozkvět zažívá hodinářství například ve Spojených státech amerických, ale i v dalších zemích.

Bremont: s letadly v DNA

Bremont, který seženete i na českém trhu, je jednou z nejúspěšnějších britských značek a s nadsázkou by se dalo říct i „nejangličtějších“ – v roce 2002 ji založili bratři Nick a Giles Englishové.

Jejich modely jsou od počátku spjaty s letectvím. Podle legendy tito dva bratři letěli v 90. letech minulého století ve svém historickém dvouplošníku napříč Francií, kvůli špatně běžícímu motoru však museli nouzově přistát. Pomohl jim farmář, na jehož poli přistáli – Antoine Bremont.

Jeden z modelů řady Supermarine inspirované letouny Spitfire:

Druhý příběh, který vedl ke vzniku značky, už je tragičtější – Nick a jeho otec Euan, bývalý pilot RAF, trénovali v roce 1995 na leteckou přehlídku, jejich letoun z druhé světové války však měl nehodu. Otec Euan zahynul, Nicholas byl vážně zraněn. Přežil a vrátil se k létání, ale pak se s bratrem Gilesem rozhodli, že se budou věnovat výrobě hodinek. Značka se tak stala poctou otci, který bratrům Englishovým předal znalosti v oboru mechaniky.

Značka Bremont nabízí klasické pilotní modely či hodinky inspirované závodními chronografy – například vyrobené ve spolupráci s automobilkou Jaguar. V nabídce má i potápěčské hodinky, přičemž jejich řada Supermarine má název odvozený od výrobce letadel Spitfire z druhé světové války. Během své relativně krátké existence navázala firma partnerství s britským ministerstvem obrany, z čehož vzešla oficiálně licencovaná řada vojenských hodinek pro civilní trh.

Bremont se zároveň každým rokem přibližuje svému cíli vyrábět všechny své hodinky v Británii. V roce 2022 uvedl na trh hodinky Longitude, které mají duální čas a první vlastní kalibr vyrobený v londýnské manufaktuře.

Underd0g: meloun, dýně i pizza na ciferníku

Hodinky, které mají na ciferníku pizzu? Pro mnohé to zní malinko kýčovitě a ve skutečnosti to byl původně aprílový vtip. Jenže tenhle příklad ukazuje, jakou oblibu má mladá britská značka Underd0g mezi svými fanoušky. Když návrh na tento model zveřejnila 1. dubna 2023 na svém facebooku, ohlas byl takový, že je firma nakonec opravdu vyrobila.

Hodinky této značky jsou rozhodně jiné a do celého odvětví přinášejí svěží vítr. Jak píše zakladatel Robert Benc na webu underdog.com, chtěl svojí značkou vnést do světa hodinářství nový pohled: „Když největší novinkou ve světě hodinek v roce 2020 bylo, že jistá značka zvětšila velikost pouzdra o nerozeznatelný jeden milimetr, uvědomil jsem si, jak vážné tohle odvětví je. Rozhodl jsem se, že si dám za úkol vytvořit ‚seriózní hodinky‘, které se ale nebudou brát příliš vážně.“

Uprostřed covidového lockdownu nakreslil první návrh hodinek a ohlas na facebooku ho přesvědčil, aby je opravdu začal vyrábět.

Underd0g jsou barevné, hravé a často v limitovaných sériích – třeba model Pumpkin v barvě dýně vznikl ve dvou kusech. Jeden získala jedenáctiletá holčička, podle jejíhož návrhu hodinky vznikly, druhý se vydražil pro charitu za více než 6600 liber.

Hodinky od Underd0g také nekoupíte jen tak – prodávají se po časově omezenou dobu. Značka proto vyzývá zájemce, aby se registrovali a prodeje nepropásli. I to zvyšuje zájem mezi jejími fanoušky.

William Wood: pocta dědečkovi a hasičům

V útrobách má William Wood japonské strojky Seiko NH35 nebo za mírný příplatek švýcarské strojky Sellita SW200. Pozornost však budí svým příběhem a designem. Zatímco bratři Englishové se u Bremontu inspirovali letectvím, Johny Garrett se svou značkou, založenou v roce 2017, rozhodl vzdát poctu svému dědečkovi Williamu Woodovi, dlouholetému hasiči a nositeli řady ocenění.

Foto: William Wood Watches

Hodinky William Wood odkazují na hasiče.

Nejen, že logo značky vychází z britské hasičské přilby. Každé hodinky mají k hasičům vztah – na výrobu modelu Chivalrous byla částečně použita roztavená originální mosazná britská helma z 20. let minulého století. Na jiné posloužila upcyklovaná hasičská hadice z regionu Tyne and Wear, kde působil dědeček zakladatele.

Ciferník edice Dunkirk watch je zase inspirován lodí Massey Shaw, člunu londýnské hasičské jednotky, který za druhé světové války zachránil více než 500 britských vojáků u Dunkerque.

JN Shapiro: renesance uměleckého rytectví v Kalifornii

Počátkem 20. století zažívaly americké hodinářské firmy velký rozkvět. Výrobní postupy, jaké zavedly firmy Hamilton, Waltham nebo Timex, Američanům záviděli i Švýcaři a napodobovali je. Tyhle roky jsou pryč a výroba kompletních modelů v USA je minimální. Vzniká však řada mladých značek – od mladých progresivních modelů, kterým jde spíš o design, po haute horlogerie. Jednou z rozhodně zajímavých značek na tomto poli je JN Shapiro.

Její zakladatel Joshua Shapiro se o hodinky začal intenzivně zajímat v roce 2013 poté, co si přečetl knihu od legendárního hodináře George Danielse. O pět let později poprvé upoutal pozornost milovníků a sběratelů hodinek kolekcí Infinity, pojmenovanou podle gilošovaného, tedy čárami jemně rytého vzoru ciferníku Infinity Wave. Tento vzor vytváří vzhled košíkové vazby, která jako by pokračovala do nekonečna.

Vzor Infinity Wave na modelu Resurgence:

Jeho vrcholným počinem jsou zatím hodinky Resurgence, představené v roce 2023, které dokazují, jak dlouhou cestu jeho kalifornská značka za krátkou dobu urazila. Ve své dílně nyní Shapiro vyrábí pro model celý strojek vyjma kamenů a pružin. Kalibr nabízí ve třech konfiguracích podle vkusu, z nichž každou lze spárovat s jednou ze šesti kombinací číselníku a pouzdra. Ruční zpracování přitom může konkurovat kterémukoli švýcarskému protějšku.

Autodromo: americká inspirace rallye

Pokud milujete auta, už název téhle značky napovídá, že je právě pro vás. Miluje je totiž i její zakladatel, designér Bradley Price. Modely Autodromo odkazují na automobilové závody a automobilovou kulturu od 50. do 80. let minulého století.

Například minimalistická řada Group B, která zahrnuje 39milimetrové hodinky s titanovým a ocelovým tahem a japonskými automatickými kalibry Miyota, je poctou autům, jež v letech 1982–1986 závodila v rallye kategorii B, než byla po tragických nehodách zrušena. Byla to hranatá nabušená monstra, technicky na úrovni formule 1, ale uzpůsobená pro jízdu na nezpevněných površích.

Hodinky Night Stage IV z řady Group B:

Úspěch značky Autodromo stojí víc na samotném designu než na hodinářském řemesle. Rozhodně však budí zájem a ukazuje zase jiný důvod, proč si hodinky pořídit.

REC: milovníci aut z Dánska

Když jsme u designu, byla by chyba nezastavit se ve Skandinávii. Původně dánský, dnes již americký Skagen je oblíbený i v Česku. A pozornost si zaslouží i další skandinávské značky. Třeba kalifornsko-dánský Bering, který je oslavou minimalismu a čistoty Arktidy. Nebo REC Watches, značka, která dokázala propojit hodinky a lásku k autům zcela unikátním způsobem.

V roce 2014 ji založili milovníci aut, kteří sami sebe označují za petrolheads, Christian Mygh a Jonathan Kamstrup. REC je zkratka pro Recover – Recycle – Reclaim. V limitovaných edicích firma vyrábí hodinky z recyklovaných materiálů z klasických aut.

Například řada P-51 byla vyrobena z recyklovaných Fordů Mustang z roku 1960. Mark I a Cooper pocházejí z Mini Cooperů, 901 z Porsche 911 a RJM pro změnu ze zachráněných letadel Spitfire. Hodinky tak zaujmou nejen designem a kvalitním zpracováním, ale unikátní je na nich především použitý materiál.

Novinkou této značky, na niž se mohou milovníci aut těšit v roce 2025, je opravdová lahůdka. Model 98T/4 bude vyrobený z podvozku Lotus 98T č. 4 – posledního černozlatého vozu JohnPlayerSpecial ve formuli 1, s nímž v sezoně 1986 závodil Ayrton Senna.

Hodinky z podvozku formule 1 Ayrtona Senny:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Hodinky s pizzou či z podvozku formule 1. Nové štiky v hodinkářském rybníku

Nejoceňovanější značky hodinek si tradičně spojujeme se Švýcarskem a Německem, moderní technologie zase s Japonci. Nové značky, které se objevují i mimo tato centra, ale dokázaly do hodinářského světa přinést svěží vítr a odlišné přístupy.

Některé z nich sázejí více na příběh, jiné na design a unikátní materiály. Další se snaží dostihnout švýcarské a německé kolegy v řemeslném zpracování. Je evidentní, že i když si většina lidí dnes kontroluje čas hlavně na telefonu, hodinářství neumírá a naopak zažívá dynamický vývoj.

Očekávaná obroda tohoto oboru je patrná hlavně ve Velké Británii. A slovo „očekávaná“ není nadnesené. Právě Anglie totiž po dlouhé roky hrála v měření času prim a obohatila svět o celou řadu vynálezů. Ještě okolo roku 1800 pocházela polovina hodinek ve světě z Velké Británie.

Dvacáté století však přineslo úpadek. Londýn dal sice světu ještě značku Rolex – byla v tomto městě založena v roce 1905, než se o čtrnáct let později přestěhovala do Švýcarska. Jinak ovšem Británie nedokázala držet krok se Švýcarskem nebo Německem, které nastoupily s moderními trendy masové výroby.

I ve 20. století se objevily osobnosti jako George Daniels, ikona hodinářských mistrů, nebo Roger Smith, který vyrábí unikátní kusy haute horlogerie (špičkové mechanické hodinky s více funkcemi). Jednadvacáté století však dodalo britským hodinářům nové sebevědomí.

V zemi se našla řada nadšenců, kteří se rozhodli přijít s vlastními malými a dostupnějšími značkami. Podobný rozkvět zažívá hodinářství například ve Spojených státech amerických, ale i v dalších zemích.

Bremont: s letadly v DNA

Bremont, který seženete i na českém trhu, je jednou z nejúspěšnějších britských značek a s nadsázkou by se dalo říct i „nejangličtějších“ – v roce 2002 ji založili bratři Nick a Giles Englishové.

Jejich modely jsou od počátku spjaty s letectvím. Podle legendy tito dva bratři letěli v 90. letech minulého století ve svém historickém dvouplošníku napříč Francií, kvůli špatně běžícímu motoru však museli nouzově přistát. Pomohl jim farmář, na jehož poli přistáli – Antoine Bremont.

Jeden z modelů řady Supermarine inspirované letouny Spitfire:

Druhý příběh, který vedl ke vzniku značky, už je tragičtější – Nick a jeho otec Euan, bývalý pilot RAF, trénovali v roce 1995 na leteckou přehlídku, jejich letoun z druhé světové války však měl nehodu. Otec Euan zahynul, Nicholas byl vážně zraněn. Přežil a vrátil se k létání, ale pak se s bratrem Gilesem rozhodli, že se budou věnovat výrobě hodinek. Značka se tak stala poctou otci, který bratrům Englishovým předal znalosti v oboru mechaniky.

Značka Bremont nabízí klasické pilotní modely či hodinky inspirované závodními chronografy – například vyrobené ve spolupráci s automobilkou Jaguar. V nabídce má i potápěčské hodinky, přičemž jejich řada Supermarine má název odvozený od výrobce letadel Spitfire z druhé světové války. Během své relativně krátké existence navázala firma partnerství s britským ministerstvem obrany, z čehož vzešla oficiálně licencovaná řada vojenských hodinek pro civilní trh.

Bremont se zároveň každým rokem přibližuje svému cíli vyrábět všechny své hodinky v Británii. V roce 2022 uvedl na trh hodinky Longitude, které mají duální čas a první vlastní kalibr vyrobený v londýnské manufaktuře.

Underd0g: meloun, dýně i pizza na ciferníku

Hodinky, které mají na ciferníku pizzu? Pro mnohé to zní malinko kýčovitě a ve skutečnosti to byl původně aprílový vtip. Jenže tenhle příklad ukazuje, jakou oblibu má mladá britská značka Underd0g mezi svými fanoušky. Když návrh na tento model zveřejnila 1. dubna 2023 na svém facebooku, ohlas byl takový, že je firma nakonec opravdu vyrobila.

Hodinky této značky jsou rozhodně jiné a do celého odvětví přinášejí svěží vítr. Jak píše zakladatel Robert Benc na webu underdog.com, chtěl svojí značkou vnést do světa hodinářství nový pohled: „Když největší novinkou ve světě hodinek v roce 2020 bylo, že jistá značka zvětšila velikost pouzdra o nerozeznatelný jeden milimetr, uvědomil jsem si, jak vážné tohle odvětví je. Rozhodl jsem se, že si dám za úkol vytvořit ‚seriózní hodinky‘, které se ale nebudou brát příliš vážně.“

Uprostřed covidového lockdownu nakreslil první návrh hodinek a ohlas na facebooku ho přesvědčil, aby je opravdu začal vyrábět.

Underd0g jsou barevné, hravé a často v limitovaných sériích – třeba model Pumpkin v barvě dýně vznikl ve dvou kusech. Jeden získala jedenáctiletá holčička, podle jejíhož návrhu hodinky vznikly, druhý se vydražil pro charitu za více než 6600 liber.

Hodinky od Underd0g také nekoupíte jen tak – prodávají se po časově omezenou dobu. Značka proto vyzývá zájemce, aby se registrovali a prodeje nepropásli. I to zvyšuje zájem mezi jejími fanoušky.

William Wood: pocta dědečkovi a hasičům

V útrobách má William Wood japonské strojky Seiko NH35 nebo za mírný příplatek švýcarské strojky Sellita SW200. Pozornost však budí svým příběhem a designem. Zatímco bratři Englishové se u Bremontu inspirovali letectvím, Johny Garrett se svou značkou, založenou v roce 2017, rozhodl vzdát poctu svému dědečkovi Williamu Woodovi, dlouholetému hasiči a nositeli řady ocenění.

Foto: William Wood Watches

Hodinky William Wood odkazují na hasiče.

Nejen, že logo značky vychází z britské hasičské přilby. Každé hodinky mají k hasičům vztah – na výrobu modelu Chivalrous byla částečně použita roztavená originální mosazná britská helma z 20. let minulého století. Na jiné posloužila upcyklovaná hasičská hadice z regionu Tyne and Wear, kde působil dědeček zakladatele.

Ciferník edice Dunkirk watch je zase inspirován lodí Massey Shaw, člunu londýnské hasičské jednotky, který za druhé světové války zachránil více než 500 britských vojáků u Dunkerque.

JN Shapiro: renesance uměleckého rytectví v Kalifornii

Počátkem 20. století zažívaly americké hodinářské firmy velký rozkvět. Výrobní postupy, jaké zavedly firmy Hamilton, Waltham nebo Timex, Američanům záviděli i Švýcaři a napodobovali je. Tyhle roky jsou pryč a výroba kompletních modelů v USA je minimální. Vzniká však řada mladých značek – od mladých progresivních modelů, kterým jde spíš o design, po haute horlogerie. Jednou z rozhodně zajímavých značek na tomto poli je JN Shapiro.

Její zakladatel Joshua Shapiro se o hodinky začal intenzivně zajímat v roce 2013 poté, co si přečetl knihu od legendárního hodináře George Danielse. O pět let později poprvé upoutal pozornost milovníků a sběratelů hodinek kolekcí Infinity, pojmenovanou podle gilošovaného, tedy čárami jemně rytého vzoru ciferníku Infinity Wave. Tento vzor vytváří vzhled košíkové vazby, která jako by pokračovala do nekonečna.

Vzor Infinity Wave na modelu Resurgence:

Jeho vrcholným počinem jsou zatím hodinky Resurgence, představené v roce 2023, které dokazují, jak dlouhou cestu jeho kalifornská značka za krátkou dobu urazila. Ve své dílně nyní Shapiro vyrábí pro model celý strojek vyjma kamenů a pružin. Kalibr nabízí ve třech konfiguracích podle vkusu, z nichž každou lze spárovat s jednou ze šesti kombinací číselníku a pouzdra. Ruční zpracování přitom může konkurovat kterémukoli švýcarskému protějšku.

Autodromo: americká inspirace rallye

Pokud milujete auta, už název téhle značky napovídá, že je právě pro vás. Miluje je totiž i její zakladatel, designér Bradley Price. Modely Autodromo odkazují na automobilové závody a automobilovou kulturu od 50. do 80. let minulého století.

Například minimalistická řada Group B, která zahrnuje 39milimetrové hodinky s titanovým a ocelovým tahem a japonskými automatickými kalibry Miyota, je poctou autům, jež v letech 1982–1986 závodila v rallye kategorii B, než byla po tragických nehodách zrušena. Byla to hranatá nabušená monstra, technicky na úrovni formule 1, ale uzpůsobená pro jízdu na nezpevněných površích.

Hodinky Night Stage IV z řady Group B:

Úspěch značky Autodromo stojí víc na samotném designu než na hodinářském řemesle. Rozhodně však budí zájem a ukazuje zase jiný důvod, proč si hodinky pořídit.

REC: milovníci aut z Dánska

Když jsme u designu, byla by chyba nezastavit se ve Skandinávii. Původně dánský, dnes již americký Skagen je oblíbený i v Česku. A pozornost si zaslouží i další skandinávské značky. Třeba kalifornsko-dánský Bering, který je oslavou minimalismu a čistoty Arktidy. Nebo REC Watches, značka, která dokázala propojit hodinky a lásku k autům zcela unikátním způsobem.

V roce 2014 ji založili milovníci aut, kteří sami sebe označují za petrolheads, Christian Mygh a Jonathan Kamstrup. REC je zkratka pro Recover – Recycle – Reclaim. V limitovaných edicích firma vyrábí hodinky z recyklovaných materiálů z klasických aut.

Například řada P-51 byla vyrobena z recyklovaných Fordů Mustang z roku 1960. Mark I a Cooper pocházejí z Mini Cooperů, 901 z Porsche 911 a RJM pro změnu ze zachráněných letadel Spitfire. Hodinky tak zaujmou nejen designem a kvalitním zpracováním, ale unikátní je na nich především použitý materiál.

Novinkou této značky, na niž se mohou milovníci aut těšit v roce 2025, je opravdová lahůdka. Model 98T/4 bude vyrobený z podvozku Lotus 98T č. 4 – posledního černozlatého vozu JohnPlayerSpecial ve formuli 1, s nímž v sezoně 1986 závodil Ayrton Senna.

Hodinky z podvozku formule 1 Ayrtona Senny:

RELATED ARTICLES