Úterý, 17 září, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíPrůvodce pražským Letištěm Václava Havla: Kde se najíst a kde zaparkovat?

Průvodce pražským Letištěm Václava Havla: Kde se najíst a kde zaparkovat?

Terminály Letiště Václava Havla v Praze

  • Terminál T1 – lety mimo Schengenský prostor
  • Terminál T2 – lety do Schengenského prostoru
  • Terminál T3 – soukromé a vojenské lety

Letiště se dále dělí na veřejně přístupné prostory, kam vás mohou ještě doprovodit přátelé nebo příbuzní, a na takzvanou tranzitní část. Ta se nachází za bezpečnostní kontrolou a projdete sem pouze po odbavení, tedy s platnou palubní vstupenkou.

Na co si dát pozor?

Odlet z terminálu 2 je jednodušší – neprocházíte pasovou kontrolou. Pokud cestujete z terminálu 1, nezapomeňte, že bezpečnostní kontrola se nachází až před jednotlivými vstupními branami (takzvanými gaty). Pokud si tak chcete v letištních obchodech koupit pití do letadla, je třeba požádat o zapečetěnou tašku STEB, kterou nesmíte otevřít před průchodem bezpečnostní kontrolou. Na příchod k letadlu si také nechte více času.

Přílety a odlety z letiště Praha

Odletové a příletové haly jsou na obou terminálech odděleny. Zatímco na terminálu 1, odkud letadla odlétají do zemí mimo Schengenský prostor, najdete odletovou i příletovou halu hned v přízemí hlavní budovy, na Terminálu 2 musíte při odletu vystoupat do prvního patra. Oba terminály leží blízko u sebe a jsou propojeny chodbou.

Kde hledat informace?

Na webových stránkách letiště najdete informace o aktuálních příletechodletech. Informace o jednotlivých letech v reálném čase, tedy možnost zobrazit si polohu konkrétního letadla, nabízí aplikace Flightradar24.com.

Jak se odbavit co nejrychleji?

Pokud pospícháte, odbavte se online. Proces tak urychlíte i v případě, že cestujete se zavazadly, která již jen odložíte na příslušné přepážce. Většina aerolinií nabízí možnost zakoupit si přednostní odbavení a vyhnout se tak frontám u přepážek i při nástupu do letadla.

Nezávisle na typu letenky si při odletu z Terminálu 2 můžete zakoupit také takzvaný Security Fast Check. Za cenu 199 Kč na osobu vám zajistí rychlý průchod skrze bezpečnostní kontrolu.

Jak postupovat při využití služby Security Fastcheck

Služba Security FastTrack je dostupná pouze v rámci cest do zemí schengenského prostoru (Terminál 2) a je platná v 60minutovém časovém úseku (detailnější informace jsou k dispozici při rezervaci služby). Službu nelze využít pro průchod s kočárky a jinými nežli standardními kabinovými (příručními) zavazadly. Službu je nutné objednat nejpozději dvě hodiny před průchodem Security FastTrack.

Služby na letišti Praha

Restaurace, prostory přizpůsobené pro rodiny s dětmi, zábavné aktivity pro ukrácení dlouhé chvíle, ale třeba i sprchy nebo modlitebny. Na letišti je vše, co můžete během cesty potřebovat.

Kde se na letišti Praha najíst?

Jak v tranzitním prostoru, tak i ve veřejně přístupné části najdete mnoho restaurací, kaváren a bister v nejrůznějších cenových kategoriích.

Zastoupeno je tu mnoho značek fastfoodových řetězců: KFC, Burger King, Bageterie Boulevard i Pizza Hut. Zde se obvykle najíte nejlevněji, většinu z nich ale najdete ve veřejné části před průchodem bezpečnostní kontrolou. Snacky a drobné občestvení nabízejí i letištní obchůdky a kavárny v prostorách obou terminálů.

Supermarket na letišti

Chcete-li ušetřit, ve veřejné části Terminálu 2 je možné nakoupit v supermarketu Billa, a to za stejné ceny jako na jakékoli jiné pobočce.

Pokud radši v klidu posedíte, nejlepší poměr cena/výkon nabízí samoobslužný podnik s názvem Runway. Najdete ho v příletové hale terminálu jedna, přístupný je ale i z tranzitní části (nevedou vás ukazatele “food court”). Typově se jedná spíše o jídelnu, ostatně stravuje se tu i většina letištních zaměstnanců. Výhodou je vedle nízkých cen i non-stop otevírací doba a především venkovní terasa s výhledem na letadla. V nabídce jsou jídla české i mezinárodní kuchyně, polévky, saláty, dezerty, dětské menu a dopoledne před desátou hodinou si tu můžete dopřát i snídani.

Tip redakce: Dobře hodnocené je také Porta Bistro v budově hotelu Courtyard s nabídkou rychlých jídel, jako je pizza nebo kebab. Ceny jsou tu přiměřené a kvalitu si zákazníci v recenzích pochvalují.

Pítka v tranzitním prostoru Terminálu 2

Tekutiny sice pronesete přes bezpečnostní kontrolu jen v omezeném množství, kupovat drahé pití v letištních obchodech ale není nutné. Vezměte si s sebou prázdnou láhev a v tranzitním prostoru za bezpečnostní kontrolou na Terminálu 2 si doplňte pitnou vodu z některé z k tomu určených fontánek.

Duty Free a další letištní obchody

Letiště je domovem obchodů mnoha značek a pořídíte tu jak luxusní dárkový sortiment, exkluzivní módní kousky nebo třeba šperky, tak i běžné potřeby pro cestovatele, jako jsou kosmetické nebo hygienické potřeby.

Zvláštní kategorií jsou Duty Free shopy, které lákají na výhodný nákup. Při odletu či příletu v rámci zemí Evropské unie však zaplatíte standardní daně. I tak tu určitý sortiment nakoupíte výhodně, doporučujeme si však cenu zboží vždy porovnat s cenami na internetu. V obchodech Aelia Duty Free dostanete 10 % slevu při použití aplikace INFLYTER.

Letištní salonky a další služby

Letištní salonky najdeme v tranzitním prostoru na obou terminálech. Na Terminálu 1 je to Mastercard Lounge, na Terminálu 2 pak Erste Premier Lounge. Vstup do salonků bývá zdarma v rámci některých dražších tarifů letenek, můžete si jej ale zakoupit i zvlášť. V ceně 860 Kč za osobu je pak all-inclusive občerstvení, pohodlně zařízené prostory s výhledem na runway nebo třeba dětský koutek.

Speciální salonek Fast Track Lounge s individuální bezpečnostní kontrolou najdete ve druhém patře Terminálu 2, za tuto službu zaplatíte zhruba tisíc korun. Pro nejnáročnější klientelu slouží VIP Service Club Continental, který cestujícím nabízí dalších sedm exkluzivních salónků, okamžité odbavení, privátní průchod bezpečnostní kontrolou i osobní transfer až k letadlu.

Nový magazín Seznam Zpráv

Jak se zabavit na letišti Praha?

Letiště Václava Havla nabízí mnoho aktivit pro ukrácení dlouhé chvíle při čekání na odlet. Nechceli-se vám platit za letištní salónky, v prostorách obou terminálů najdete zdarma přístupnou Relax zónu. Můžete se ale také vydat pozorovat letadla z vyhlídkové terasy, zahrát si společenskou hru nebo si prohlédnout některou z krátkodobých výstav či dlouhodobých expozic, věnovaných známým osobnostem i historii.

Kam s dětmi na letišti Václava Havla v Praze?

  • Na Letišti Václava Havla najdete dětské koutky vybavené hračkami a interaktivními prvky, kde si děti mohou hrát a zabavit se během čekání na let.
  • Velký dětský koutek můžete navštívit v tranzitní části spojovací chodby mezi Terminály 1 a 2. Součástí je i kuchyňka pro ohřev kojenecké stravy a speciální prostor pro přebalování a kojení, který zajistí potřebné soukromí. Menší dětské koutky jsou pak umístěny v čekárnách u jednotlivých vstupů k letadlům.
  • Zábavy se ale na letišti nabízí mnoho. Nevynechejte vyhlídkovou terasu, v příletové hale Terminálu 2 si můžete zahrát velkoformátové Člověče, nezlob se nebo šachy, originální vzpomínku si odnesete z fotokoutku. Děti jsou vítané i v letištních salóncích. Také zde na ně čeká dětský koutek nebo třeba ledová tříšť.
  • Mnoho restaurací na letišti nabízí dětská menu a v obchodech najdete široký výběr dětských produktů včetně hraček. Základní sortiment, jako jsou dětské pleny, dudlíky nebo vlhčené ubrousky, je na obou terminálech k dostání před pasovou kontrolou i za ní v prodejnách Relay.
  • Přebalovací pulty jsou umístěny na všech dámských i pánských toaletách. Na Terminálu 1 i 2 je navíc na několika vybraných toaletách speciální kabinka pro malé děti se sníženou toaletou i umyvadlem v příslušné výšce.

Ostatní služby a praktické informace

Máte strach, zda dlouhou cestu vydrží i baterie vašeho telefonu? Není třeba. Na letišti si můžete elektroniku na mnoha místech bezplatně dobít. Zásuvky a USB porty jsou přímo integrované v některých sedačkách ve veřejné i tranzitní části, pokud potřebujete pracovat na počítači, stolky s vestavěnými zásuvkami najdete v příletové hale. V celém prostoru letiště je k dispozici bezplatné wi-fi připojení.

Řada cestujících využívá možnost nechat si před odbavením zabalit zavazadlo do ochranné fólie. Služba je dostupná v blízkosti odbavovacích přepážek na obou terminálech.

Úschovna zavazadel, a také Ztráty a nálezy, jsou pro cestující k dispozici v rohu odletové haly Terminálu 2, u přepážky pro odbavení nadrozměrných zavazadel.

Udělalo se vám nevolno nebo vás trápí zdravotní potíže? Záchranná služba na letišti drží nepřetržitou lékařskou pohotovost. Ve spojovací chodbě mezi terminály je umístěna plně vybavená lékařská ordinace a ošetřit jsou tu schopní dospělé i dětské pacienty. Lékárna aktuálně na letišti není, nejbližší je k dispozici v několik zastávek autobusem vzdáleném obchodním centru Šestka.

Cestující s omezenou schopností pohybu či orientace mohou na letišti využít bezplatnou asistenční službu, která jim pomůže při odbavení, nástupu do letadla i příletu. Je však třeba ji předem rezervovat prostřednictvím vaší letecké společnosti.

V prostorách obou terminálů najdete mnoho směnáren, jejich kurzy ale nebývají nejvýhodnější. Pokud je to třeba, peníze si doporučujeme směnit předem.

Interiéry celého letiště jsou nekuřácké. Místa vyhrazená pro kuřáky najdete před vchody do odletových a příletových hal obou terminálů.

Exkurze na letišti Praha

Zrovna nikam neletíte, nebo se naopak chystáte na první let a zajímá vás, jak to na letišti vypadá a funguje? Vyberte si některý z prohlídkových okruhů a vyražte na exkurzi. V leteckém simulátoru si můžete vyzkoušet, jaký zážitek je letadlo pilotovat.

Doprava z a na letiště

Autem: Parkování na letišti Praha

Vyrážíte-li vlastním vozem, máte dvě možnosti. Pokud vůz nepotřebujete po dobu vaší dovolené na letišti nechat, využijte krátkodobé stání. Případně můžete auto zaparkovat přímo na letišti či v některém z parkovacích domů.

Pokud potřebujete jen naložit nebo vyložit příbuzné či přátele, jeďte jednoduše podle směrových cedulí k Terminálu 1, popřípadě 2. U vjezdu do areálu vás zastaví závora, kde si z automatu vyzvednete lístek. Pokud se nezdržíte déle než 10 minut, neplatíte nic.

Krátkodobě můžete zaparkovat také na takzvaných EXPRESS parkovištích přímo před vchody do obou terminálů. Pokud se s příbuznými chcete v klidu rozloučit, lze tu zakoupit parkování od 100 Kč za půl hodiny. Ještě levnější je krátkodobé stání v parkovacích domech PB Economy nebo PC Comfort, kde stojí hodina 80 korun. K terminálu však budete muset přejít pěšky, byť vzdálenost je jen pár desítek metrů.

K dlouhodobějšímu odstavení vozu lze využít některých ze čtyř parkovacích domů Aeroparkingu. Ceny za osm dní parkování začínají zhruba kolem tisíce korun, tedy pokud zvolíte parkovací dům Holiday –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ten leží zhruba 15 minut pěšky od letiště, k terminálům se ale můžete rychle dopravit autobusem. Parkování se vyplatí rezervovat předem a výhodnější je tak učinit online.

Využít můžete i služby některého ze soukromých parkovacích domů či nekrytých parkovišť přímo v areálu letiště nebo v okolí několika kilometrů. Soukromá parkoviště tohoto typu obvykle zajišťují shuttle busy, které vás po odstavení vozu dopraví na letiště i s vašimi zavazadly. Některé pak nabízejí i další služby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ speciální ostrahu, zapůjčení autoplachty, balení zavazadel, občerstvení nebo i ubytování, pokud odlétáte brzy ráno a potřebujete v Praze přenocovat. Společnosti AVIA Parking a Air-parking mají v rámci areálu i autoservis a pneuservis, dobu nepřítomnosti tak můžete prakticky využít i k údržbě či opravě vašeho vozu.

Na letiště městskou hromadnou dopravou

Cestujete-li na letiště z Hlavního vlakového nádraží, můžete využít speciální linku Airport Express (AE). Ta se nezdržuje zastávkami a dopraví vás nejrychlejší cestou přímo k terminálu. Platí tu ale zvláštní tarif a za jízdenku zaplatíte 100 Kč na osobu.

Na letiště se lze dostat také běžnými autobusy a trolejbusy MHD. Nejvyužívanější je linka 119, která vyjíždí ze stanice metra A Veleslavín, případně linka 100, která propojuje letiště se stanicí metra B Zličín.

Dálkové autobusy

Přímo před terminál vás dopraví také několik dálkových či meziměstských linek soukromých dopravců. S Regiojetem můžete vyrazit směrem na Karlovy Vary nebo na autobusové nádraží Praha–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Florenc. Na letišti staví i několik linek Flixbusu a spojení do Brna zajišťuje společnost Gepard Express.

Linky společnosti FlixBus na letiště Praha

Autobusy FlixBus zastavují v obou směrech před Terminálem 1 (pod estakádou k Terminálu 2).

  • Linka N913: Praha-Letiště Praha, Praha-Florenc, Brno, Olomouc, Ostrava, Kraków
  • Linka 854: Brno, Praha-Florenc, Praha-Letiště Praha, Louny, Chomutov, Klášterec nad Ohří, Karlovy Vary
  • Linka 858: Praha-Florenc, Praha-Hradčanská, Praha-Letiště Praha, Louny, Most, Jirkov, Chomutov

Taxi služba na letišti

Před oběma terminály čeká na cestující řada vozů společnosti Uber Airport. Taxislužbu si můžete objednat klasicky přes aplikaci, s využitím samoobslužných kiosků v příletové hale nebo na přepážce tamtéž. Poslední možnost zvolte, pokud potřebujete cestu uhradit v hotovosti.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Průvodce pražským Letištěm Václava Havla: Kde se najíst a kde zaparkovat?

Terminály Letiště Václava Havla v Praze

  • Terminál T1 – lety mimo Schengenský prostor
  • Terminál T2 – lety do Schengenského prostoru
  • Terminál T3 – soukromé a vojenské lety

Letiště se dále dělí na veřejně přístupné prostory, kam vás mohou ještě doprovodit přátelé nebo příbuzní, a na takzvanou tranzitní část. Ta se nachází za bezpečnostní kontrolou a projdete sem pouze po odbavení, tedy s platnou palubní vstupenkou.

Na co si dát pozor?

Odlet z terminálu 2 je jednodušší – neprocházíte pasovou kontrolou. Pokud cestujete z terminálu 1, nezapomeňte, že bezpečnostní kontrola se nachází až před jednotlivými vstupními branami (takzvanými gaty). Pokud si tak chcete v letištních obchodech koupit pití do letadla, je třeba požádat o zapečetěnou tašku STEB, kterou nesmíte otevřít před průchodem bezpečnostní kontrolou. Na příchod k letadlu si také nechte více času.

Přílety a odlety z letiště Praha

Odletové a příletové haly jsou na obou terminálech odděleny. Zatímco na terminálu 1, odkud letadla odlétají do zemí mimo Schengenský prostor, najdete odletovou i příletovou halu hned v přízemí hlavní budovy, na Terminálu 2 musíte při odletu vystoupat do prvního patra. Oba terminály leží blízko u sebe a jsou propojeny chodbou.

Kde hledat informace?

Na webových stránkách letiště najdete informace o aktuálních příletechodletech. Informace o jednotlivých letech v reálném čase, tedy možnost zobrazit si polohu konkrétního letadla, nabízí aplikace Flightradar24.com.

Jak se odbavit co nejrychleji?

Pokud pospícháte, odbavte se online. Proces tak urychlíte i v případě, že cestujete se zavazadly, která již jen odložíte na příslušné přepážce. Většina aerolinií nabízí možnost zakoupit si přednostní odbavení a vyhnout se tak frontám u přepážek i při nástupu do letadla.

Nezávisle na typu letenky si při odletu z Terminálu 2 můžete zakoupit také takzvaný Security Fast Check. Za cenu 199 Kč na osobu vám zajistí rychlý průchod skrze bezpečnostní kontrolu.

Jak postupovat při využití služby Security Fastcheck

Služba Security FastTrack je dostupná pouze v rámci cest do zemí schengenského prostoru (Terminál 2) a je platná v 60minutovém časovém úseku (detailnější informace jsou k dispozici při rezervaci služby). Službu nelze využít pro průchod s kočárky a jinými nežli standardními kabinovými (příručními) zavazadly. Službu je nutné objednat nejpozději dvě hodiny před průchodem Security FastTrack.

Služby na letišti Praha

Restaurace, prostory přizpůsobené pro rodiny s dětmi, zábavné aktivity pro ukrácení dlouhé chvíle, ale třeba i sprchy nebo modlitebny. Na letišti je vše, co můžete během cesty potřebovat.

Kde se na letišti Praha najíst?

Jak v tranzitním prostoru, tak i ve veřejně přístupné části najdete mnoho restaurací, kaváren a bister v nejrůznějších cenových kategoriích.

Zastoupeno je tu mnoho značek fastfoodových řetězců: KFC, Burger King, Bageterie Boulevard i Pizza Hut. Zde se obvykle najíte nejlevněji, většinu z nich ale najdete ve veřejné části před průchodem bezpečnostní kontrolou. Snacky a drobné občestvení nabízejí i letištní obchůdky a kavárny v prostorách obou terminálů.

Supermarket na letišti

Chcete-li ušetřit, ve veřejné části Terminálu 2 je možné nakoupit v supermarketu Billa, a to za stejné ceny jako na jakékoli jiné pobočce.

Pokud radši v klidu posedíte, nejlepší poměr cena/výkon nabízí samoobslužný podnik s názvem Runway. Najdete ho v příletové hale terminálu jedna, přístupný je ale i z tranzitní části (nevedou vás ukazatele “food court”). Typově se jedná spíše o jídelnu, ostatně stravuje se tu i většina letištních zaměstnanců. Výhodou je vedle nízkých cen i non-stop otevírací doba a především venkovní terasa s výhledem na letadla. V nabídce jsou jídla české i mezinárodní kuchyně, polévky, saláty, dezerty, dětské menu a dopoledne před desátou hodinou si tu můžete dopřát i snídani.

Tip redakce: Dobře hodnocené je také Porta Bistro v budově hotelu Courtyard s nabídkou rychlých jídel, jako je pizza nebo kebab. Ceny jsou tu přiměřené a kvalitu si zákazníci v recenzích pochvalují.

Pítka v tranzitním prostoru Terminálu 2

Tekutiny sice pronesete přes bezpečnostní kontrolu jen v omezeném množství, kupovat drahé pití v letištních obchodech ale není nutné. Vezměte si s sebou prázdnou láhev a v tranzitním prostoru za bezpečnostní kontrolou na Terminálu 2 si doplňte pitnou vodu z některé z k tomu určených fontánek.

Duty Free a další letištní obchody

Letiště je domovem obchodů mnoha značek a pořídíte tu jak luxusní dárkový sortiment, exkluzivní módní kousky nebo třeba šperky, tak i běžné potřeby pro cestovatele, jako jsou kosmetické nebo hygienické potřeby.

Zvláštní kategorií jsou Duty Free shopy, které lákají na výhodný nákup. Při odletu či příletu v rámci zemí Evropské unie však zaplatíte standardní daně. I tak tu určitý sortiment nakoupíte výhodně, doporučujeme si však cenu zboží vždy porovnat s cenami na internetu. V obchodech Aelia Duty Free dostanete 10 % slevu při použití aplikace INFLYTER.

Letištní salonky a další služby

Letištní salonky najdeme v tranzitním prostoru na obou terminálech. Na Terminálu 1 je to Mastercard Lounge, na Terminálu 2 pak Erste Premier Lounge. Vstup do salonků bývá zdarma v rámci některých dražších tarifů letenek, můžete si jej ale zakoupit i zvlášť. V ceně 860 Kč za osobu je pak all-inclusive občerstvení, pohodlně zařízené prostory s výhledem na runway nebo třeba dětský koutek.

Speciální salonek Fast Track Lounge s individuální bezpečnostní kontrolou najdete ve druhém patře Terminálu 2, za tuto službu zaplatíte zhruba tisíc korun. Pro nejnáročnější klientelu slouží VIP Service Club Continental, který cestujícím nabízí dalších sedm exkluzivních salónků, okamžité odbavení, privátní průchod bezpečnostní kontrolou i osobní transfer až k letadlu.

Nový magazín Seznam Zpráv

Jak se zabavit na letišti Praha?

Letiště Václava Havla nabízí mnoho aktivit pro ukrácení dlouhé chvíle při čekání na odlet. Nechceli-se vám platit za letištní salónky, v prostorách obou terminálů najdete zdarma přístupnou Relax zónu. Můžete se ale také vydat pozorovat letadla z vyhlídkové terasy, zahrát si společenskou hru nebo si prohlédnout některou z krátkodobých výstav či dlouhodobých expozic, věnovaných známým osobnostem i historii.

Kam s dětmi na letišti Václava Havla v Praze?

  • Na Letišti Václava Havla najdete dětské koutky vybavené hračkami a interaktivními prvky, kde si děti mohou hrát a zabavit se během čekání na let.
  • Velký dětský koutek můžete navštívit v tranzitní části spojovací chodby mezi Terminály 1 a 2. Součástí je i kuchyňka pro ohřev kojenecké stravy a speciální prostor pro přebalování a kojení, který zajistí potřebné soukromí. Menší dětské koutky jsou pak umístěny v čekárnách u jednotlivých vstupů k letadlům.
  • Zábavy se ale na letišti nabízí mnoho. Nevynechejte vyhlídkovou terasu, v příletové hale Terminálu 2 si můžete zahrát velkoformátové Člověče, nezlob se nebo šachy, originální vzpomínku si odnesete z fotokoutku. Děti jsou vítané i v letištních salóncích. Také zde na ně čeká dětský koutek nebo třeba ledová tříšť.
  • Mnoho restaurací na letišti nabízí dětská menu a v obchodech najdete široký výběr dětských produktů včetně hraček. Základní sortiment, jako jsou dětské pleny, dudlíky nebo vlhčené ubrousky, je na obou terminálech k dostání před pasovou kontrolou i za ní v prodejnách Relay.
  • Přebalovací pulty jsou umístěny na všech dámských i pánských toaletách. Na Terminálu 1 i 2 je navíc na několika vybraných toaletách speciální kabinka pro malé děti se sníženou toaletou i umyvadlem v příslušné výšce.

Ostatní služby a praktické informace

Máte strach, zda dlouhou cestu vydrží i baterie vašeho telefonu? Není třeba. Na letišti si můžete elektroniku na mnoha místech bezplatně dobít. Zásuvky a USB porty jsou přímo integrované v některých sedačkách ve veřejné i tranzitní části, pokud potřebujete pracovat na počítači, stolky s vestavěnými zásuvkami najdete v příletové hale. V celém prostoru letiště je k dispozici bezplatné wi-fi připojení.

Řada cestujících využívá možnost nechat si před odbavením zabalit zavazadlo do ochranné fólie. Služba je dostupná v blízkosti odbavovacích přepážek na obou terminálech.

Úschovna zavazadel, a také Ztráty a nálezy, jsou pro cestující k dispozici v rohu odletové haly Terminálu 2, u přepážky pro odbavení nadrozměrných zavazadel.

Udělalo se vám nevolno nebo vás trápí zdravotní potíže? Záchranná služba na letišti drží nepřetržitou lékařskou pohotovost. Ve spojovací chodbě mezi terminály je umístěna plně vybavená lékařská ordinace a ošetřit jsou tu schopní dospělé i dětské pacienty. Lékárna aktuálně na letišti není, nejbližší je k dispozici v několik zastávek autobusem vzdáleném obchodním centru Šestka.

Cestující s omezenou schopností pohybu či orientace mohou na letišti využít bezplatnou asistenční službu, která jim pomůže při odbavení, nástupu do letadla i příletu. Je však třeba ji předem rezervovat prostřednictvím vaší letecké společnosti.

V prostorách obou terminálů najdete mnoho směnáren, jejich kurzy ale nebývají nejvýhodnější. Pokud je to třeba, peníze si doporučujeme směnit předem.

Interiéry celého letiště jsou nekuřácké. Místa vyhrazená pro kuřáky najdete před vchody do odletových a příletových hal obou terminálů.

Exkurze na letišti Praha

Zrovna nikam neletíte, nebo se naopak chystáte na první let a zajímá vás, jak to na letišti vypadá a funguje? Vyberte si některý z prohlídkových okruhů a vyražte na exkurzi. V leteckém simulátoru si můžete vyzkoušet, jaký zážitek je letadlo pilotovat.

Doprava z a na letiště

Autem: Parkování na letišti Praha

Vyrážíte-li vlastním vozem, máte dvě možnosti. Pokud vůz nepotřebujete po dobu vaší dovolené na letišti nechat, využijte krátkodobé stání. Případně můžete auto zaparkovat přímo na letišti či v některém z parkovacích domů.

Pokud potřebujete jen naložit nebo vyložit příbuzné či přátele, jeďte jednoduše podle směrových cedulí k Terminálu 1, popřípadě 2. U vjezdu do areálu vás zastaví závora, kde si z automatu vyzvednete lístek. Pokud se nezdržíte déle než 10 minut, neplatíte nic.

Krátkodobě můžete zaparkovat také na takzvaných EXPRESS parkovištích přímo před vchody do obou terminálů. Pokud se s příbuznými chcete v klidu rozloučit, lze tu zakoupit parkování od 100 Kč za půl hodiny. Ještě levnější je krátkodobé stání v parkovacích domech PB Economy nebo PC Comfort, kde stojí hodina 80 korun. K terminálu však budete muset přejít pěšky, byť vzdálenost je jen pár desítek metrů.

K dlouhodobějšímu odstavení vozu lze využít některých ze čtyř parkovacích domů Aeroparkingu. Ceny za osm dní parkování začínají zhruba kolem tisíce korun, tedy pokud zvolíte parkovací dům Holiday –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ten leží zhruba 15 minut pěšky od letiště, k terminálům se ale můžete rychle dopravit autobusem. Parkování se vyplatí rezervovat předem a výhodnější je tak učinit online.

Využít můžete i služby některého ze soukromých parkovacích domů či nekrytých parkovišť přímo v areálu letiště nebo v okolí několika kilometrů. Soukromá parkoviště tohoto typu obvykle zajišťují shuttle busy, které vás po odstavení vozu dopraví na letiště i s vašimi zavazadly. Některé pak nabízejí i další služby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ speciální ostrahu, zapůjčení autoplachty, balení zavazadel, občerstvení nebo i ubytování, pokud odlétáte brzy ráno a potřebujete v Praze přenocovat. Společnosti AVIA Parking a Air-parking mají v rámci areálu i autoservis a pneuservis, dobu nepřítomnosti tak můžete prakticky využít i k údržbě či opravě vašeho vozu.

Na letiště městskou hromadnou dopravou

Cestujete-li na letiště z Hlavního vlakového nádraží, můžete využít speciální linku Airport Express (AE). Ta se nezdržuje zastávkami a dopraví vás nejrychlejší cestou přímo k terminálu. Platí tu ale zvláštní tarif a za jízdenku zaplatíte 100 Kč na osobu.

Na letiště se lze dostat také běžnými autobusy a trolejbusy MHD. Nejvyužívanější je linka 119, která vyjíždí ze stanice metra A Veleslavín, případně linka 100, která propojuje letiště se stanicí metra B Zličín.

Dálkové autobusy

Přímo před terminál vás dopraví také několik dálkových či meziměstských linek soukromých dopravců. S Regiojetem můžete vyrazit směrem na Karlovy Vary nebo na autobusové nádraží Praha–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Florenc. Na letišti staví i několik linek Flixbusu a spojení do Brna zajišťuje společnost Gepard Express.

Linky společnosti FlixBus na letiště Praha

Autobusy FlixBus zastavují v obou směrech před Terminálem 1 (pod estakádou k Terminálu 2).

  • Linka N913: Praha-Letiště Praha, Praha-Florenc, Brno, Olomouc, Ostrava, Kraków
  • Linka 854: Brno, Praha-Florenc, Praha-Letiště Praha, Louny, Chomutov, Klášterec nad Ohří, Karlovy Vary
  • Linka 858: Praha-Florenc, Praha-Hradčanská, Praha-Letiště Praha, Louny, Most, Jirkov, Chomutov

Taxi služba na letišti

Před oběma terminály čeká na cestující řada vozů společnosti Uber Airport. Taxislužbu si můžete objednat klasicky přes aplikaci, s využitím samoobslužných kiosků v příletové hale nebo na přepážce tamtéž. Poslední možnost zvolte, pokud potřebujete cestu uhradit v hotovosti.

RELATED ARTICLES