Čtvrtek, 17 října, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíKde sezona nekončí: 10 oblíbených hradů a zámků otevřených celý rok

Kde sezona nekončí: 10 oblíbených hradů a zámků otevřených celý rok

Nabízejí fascinující přehlídku architektury, umění i řemeslné zručnosti z různých historických období. Ale také pohled do života šlechty a panovníků, kteří v nich kdysi sídlili a žili. V množství zachovalých hradů a zámků se odráží bohatá historie a kulturní dědictví České republiky. A právě podzim a zima jsou ideálním časem k jejich objevování pro návštěvníky, kteří se chtějí vyhnout davům turistů.

Mnoho hradů a zámků je od listopadu do března uzavřeno, třeba kvůli úsporám tepla, nutné údržbě a nižšímu zájmu návštěvníků. Řada dalších má však otevřeno i v chladných měsících, i když někdy v omezené míře.

Seznam Zprávy připravily výběr deseti hradů a zámků, které své poklady ukazují návštěvníkům po celý rok a patří zároveň mezi nejoblíbenější celoroční destinace výletníků a milovníků historie. Přidáváme i stručný přehled několika dalších, které rovněž sezonu na zimu nepřerušují.

1. Pražský hrad

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Panorama Prahy s Pražským hradem.

Mezi nejvýznamnější hrady i památky v České republice vůbec patří Pražský hrad, tyčící se v hlavním městě nad řekou Vltavou. Během své historie sloužil jako domov českých knížat a králů a od roku 1918 zde sídlí český prezident.

Založen byl koncem 9. století knížetem Bořivojem z rodu Přemyslovců a svojí rozlohou okolo 70 tisíc metrů čtverečních je největším hradním komplexem na světě. Je dlouhodobě nejnavštěvovanější památkou v Česku, každoročně sem zavítají miliony lidí. Hrad naleznete i na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V rozsáhlém komplexu se nachází i další stavby různých architektonických stylů, ať už se jedná o dominantní gotickou katedrálu svatého Víta, velkou jižní věž katedrály či barokní baziliku svatého Jiří. Jen zahrady Pražského hradu bývají uzavřeny zhruba od půlky listopadu do konce února.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Areál Pražského hradu je celoročně otevřen od 6 do 22 hodin večer, návštěvnické objekty jsou v letní sezóně (1. duben až 31. říjen) otevřeny od 9 do 17 hodin, v zimní sezóně (1. listopad až 31. březen) od 9 do 16 hodin.
  • Vstupenky: Za hlavní okruh zaplatí dospělý 450 Kč, studenti a senioři zaplatí 300 Kč. Vstupenky lze zakoupit i předem on-line.

2. Zámek Lednice

Foto: Miroslav Zavřel, Mapy.cz

Zámek Lednice každoročně navštíví statisíce lidi.

Zámek Lednice s rozsáhlou zahradou se rozkládá východně od Mikulova jako součást Lednicko-valtického areálu, světově unikátního komplexu zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. První zprávy o této lokalitě sahají až do roku 1222. Na konci 13. století se majiteli stali Lichtenštejnové, kterým rozsáhlý areál patřil bezmála 700 let, dnes je ve vlastnictví státu.

V 16. století byl na místě středověké vodní tvrze postaven renesanční zámek, ten tu vydržel necelých sto let, než byl zbořen a na jeho místě vyrostlo barokní zámecké sídlo s rozlehlou zahradou. V následujících letech proběhlo ještě několik menších stavebních úprav a dnešní vzhled ovlivněný anglickou gotikou je z poloviny 19. století.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je během celého roku, časy se liší v průběhu roku a sezóny
  • Vstupenky: Za základní okruh zaplatí dospělý 300 Kč, senioři a ZTP 240 Kč, děti 90 Kč

3. Hrad Karlštejn

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Výhled na hrad Karlštejn.

Nedaleko hlavního města Prahy ve směru na jihozápad se nachází jedna z nejnavštěvovanějších památek v České republice – Hrad Karlštejn. Založen byl v roce 1348 českým králem a císařem Karlem IV., sloužil mu jako sídlo a pro uložení královských pokladů. Na počátku husitských válek tu byly uschovány i české korunovační klenoty. Od 60. let minulého století je hrad národní kulturní památkou.

Během let prošel hrad několika stavebními úpravami, první přišla koncem 15. století, kdy byl upraven pozdně goticky, renesanční nádech získal následně v 16. století. Poslední úprava, která dala hradu dnešní tvář, proběhla na konci 19. století v duchu purismu.

Dominantou je 60 metrů vysoká Velká věž, která uvnitř ukrývá mimo jiné kaplí svatého Kříže. Tato mohutná stavba tyčící se nad ostatními částmi hradu je spojena s níže situovanou Mariánskou věží krytým dřevěným mostem. Ze samotného hradu se návštěvníkům nabídne nádherný výhled do širokého okolí.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je během celého roku, časy se liší v průběhu roku a sezóny.
  • Vstupenky: Za základní okruh zaplatí dospělý 300 Kč, senioři a ZTP 240 Kč, děti 90 Kč.

4. Zámek Děčín

Foto: SAXI Radim Říha, Mapy.cz

Zámek Děčín se tyčí na skále nad městem i nad řekou Labe.

Na pískovcové skále nad soutokem řeky Labe a Ploučnice stojí zámek Děčín, jehož historie sahá až do 10. století, kdy měl původně podobu dřevěného hradiště. To nahradil v druhé polovině 13. století kamenný hrad pod vládou Vartenberků. Na zámek byl přestaven v druhé polovině 16. století a na svědomí to měl saský rod rytířů z Bünau.

Dnešní podobu v barokním a klasicistním slohu zámek získal až po dvou rekonstrukcích, které provedl rod Thun-Hohenštejnů. Z finančních důvodu zámek prodali v roce 1932.

Po vzniku Československa sídlila v Děčíně armáda sloužící k ochraně státu a zajištění jeho hranic. Ta se sešla v říjnu 1933 právě na zámku Děčín, ve kterém se následně vystřídaly i armády Německa či Sovětského svazu. V roce 1991 objekt získalo město Děčín, které zchátralý zámek zrekonstruovalo a otevřelo veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: V zimní sezóně (leden a únor) je zámek a pokladna otevřena do 10 do 16 hodin, v hlavní sezóně (červenec a srpen) od 9 do 17 hodin a po zbytek roku od 9 do 16 hodin.
  • Vstupenky: Plné vstupné za jeden okruh přijde na 140 Kč, pro studenty a seniory 100 Kč, děti a ZTP zaplatí 70 Kč.

5. Hrad Loket

Foto: Vaclav Moravec, Mapy.cz

Hrad Loket.

Na žulovém masívu obklopeném řekou Ohře přes 800 let vyčnívá hrad Loket. První zachované zmínky o románsko-gotické pevnosti sahají do první poloviny 13. století. Během let hrad prošel několika stavebními úpravami, od dvacátých let 19. století například sloužil jako vězení a to až do roku 1948. 

Zajímavostí také je, že zde během nepokojů proti králi Janu Lucemburskému chvíli pobývala královna Eliška Přemyslovna se svými dětmi. Mezi nimi byl i Václav, pozdější císař římský Karel IV. Hrad Loket přešel pod správu města v roce 1992 a otevřel se veřejnosti.

Dominantou je věž vysoká 26 metrů, ze které je výhled do širokého okolí. Společně s markrabským domem patří k nejstarším částem hradu. V areálu naleznete i tu nejmenší rotundu na světě, s průměrem necelých čtyř metrů.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je každý den od 9 hodin ráno, v listopadu až březnu je otevřeno do 16 hodin, v dubnu až červnu do 17 hodin, v červenci a srpnu do 18:30 hodin, v září a říjnu do 17 hodin.
  • Vstupenky: Dospělí zaplatí bez průvodce 145 Kč a zlevněné vstupné pro studenty, důchodce a ZTP stojí 120 Kč.

6. Zámek Hluboká nad Vltavou

Foto: Martin Tesař, Mapy.cz

Na zámku se natáčela například pohádka Pyšná princezna.

Novogotický zámek Hluboká nad Vltavou v Jižních Čechách byl původně strážným hradem, který byl založen ve 13. století. Během jeho historie se tu vystřídala a pobývala řada šlechtických rodů. Ať už to byly Pernštejnové, kteří tu koncem 15. století založili rybník Bezdrev, nebo rod pánů z Hradce, který v druhé polovině 16. století nechal gotický hrad přestavět na renesanční zámek.

Jedná se o jeden z nejhezčích zámků u nás a patří mezi nejvýznamnější novogotické stavby v České republice, inspirací mu byl anglický královský hrad Windsor. O jeho dnešní podobu se zasloužil rod Schwarzenbergů, který zámek získal od synovce španělského generála Don Baltazara de Marradase v roce 1661. Zákonem Lex Schwarzenberg však o zámek v roce 1947 přišli a dnes patří státu.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je během celého roku, časy se liší v průběhu roku a sezóny.
  • Vstupenky: Za základní okruh zaplatí dospělí 280 Kč, senioři a ZTP 220 Kč a děti 80 Kč.

7. Hrad Špilberk

Foto: David Stehlík, Mapy.cz

Rozsáhlá pevnost se tyčí na Brnem.

Na nejvyšším brněnském kopci stojí dominanta města Brna, kterou je hrad a pevnost Špilberk. Zakladatelem byl v druhé polovině 13. století Přemysl Otakar II. Během své historie byl hrad několikrát upraven.

Z předního královského hradu a sídla moravských markrabat se stala v 17. století mohutná barokní pevnost. Její kasematy, tedy chodby pevnosti, byly koncem 18. století upraveny v obávané vězení.

Po druhé světové válce pevnost využívala i československá armáda. V roce 1962 byl hrad a pevnost s přilehlým parkem prohlášen národní kulturní památkou, o dva roky dříve se sem přestěhovalo i Muzeum města Brna. Dnes je tato pevnost plná historie otevřena veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Areál hradu je otevřen od pondělí do neděle o 6 do 23 hodin. Prohlídkové okruhy, muzeum nebo pokladna od 9 do 18 hodin.
  • Vstupenky: Cena vstupného závisí na prohlídkovém okruhu, který zvolíte, základní vstupné se pohybuje mezi 70 a 200 Kč.

8. Zámek Loučeň

Foto: Vladimír Brůha, Mapy.cz

Nádvoří zámku Loučeň.

Barokní zámek v okrese Nymburk byl vybudován na místě středověké tvrze z první poloviny 13. století. Původní stavba byla zpustošena během třicetileté války a chátrala. Zámecké podoby se objekt dočkal až začátkem 18. století, tuto přestavbu uskutečnil rod Valdštejnů. Začátek 19. století přinesl další změny, majitelem se stali Thurn-Taxisové, kteří na pozemcích nechali vybudovat anglický park.

Dnes se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších zámků v České republice. Lákadlem jsou nejen původní interiéry a romantický vzhled, ale i evropský unikát v podobě souboru 12 labyrintů a bludišť v zahradách. Zámek prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která byla dokončena v roce 2007, a byl otevřen veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je celý rok každý den od 10 do 17 hodin, v sobotu do 19 hodin.
  • Vstupenky: Základní vstupné pro prohlídku zámku je 285 Kč (park s labyrinty 190 Kč), snížené vstupné je 210 Kč (park s labyrinty 145 Kč). Sobotní večerní prohlídky stojí 335 Kč.

9. Hrad Křivoklát

Foto: Tomáš Brotánek, Mapy.cz

Dominantou Křivoklátu je vysoká věž.

Nedaleko Rakovníka se nachází jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů v České republice – hrad Křivoklát, jehož počátky sahají až do 12. století. Vznikl za panování Přemysla Otakara II., na jeho podobě se ale podílel později i Václav IV. nebo Vladislav Jagellonský. Během své historie byl několikrát poškozen požárem, během husitských válek zde byly uloženy korunovační klenoty nebo sloužil také jako vězení.

Dominantou hradu je Velká věž vysoká 42 metrů a návštěvníkům nabídne překrásný výhled do okolí. Na hradě se nachází také rozsáhlá knihovna, kde je uloženo 52 tisíc svazků knih. Od roku 1989 je zapsán na seznamu národních kulturních památek České republiky.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: V říjnu je otevřen kromě pondělí každý den, v listopadu a prosinci jen o víkendech od 10 do 15 hodin.
  • Vstupenky: Za základní okruh stojí dospělé 280 Kč, senioři a ZTP zaplatí 220 Kč a děti 80 Kč.

10. Zámek Dětenice

Foto: Zdeněk Jiránek, Mapy.cz

Zámek Dětenice.

V obci Dětenice v okrese Jičín se nachází stejnojmenný malebný barokní zámek s parkem. Historie sahá do přelomu 13. a 14. století, kdy nechal Beneš z Valdštejna přebudovat dřevěnou tvrz na gotickou kamennou, ta následně byl přestavěna na renesanční. Až v druhé polovině 18. století se určila dnešní podoba objektu, kdy byl majitelem hrabě Jan Clamm-Gallasa a vznikl zámek v barokním slohu.

Za socialismu tu byla učňovská zahradnická škola a poté zvláštní škola. Na konci minulého století byl zámek opuštěný a chátral. Stavba se ale dostala do soukromých rukou a po rekonstrukci je od roku 2000 přístupná veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Zámek je otevřený celoročně.
  • Vstupenky: Klasická prohlídka vyjde dospělého na 225 Kč, senioři zaplatí 185 Kč, děti 105 Kč.

Další hrady a zámky otevřené celý rok

U některých hradů a zámků je pře zimu otevřeno třeba jen o víkendech, předem je nutné objednání a minimální počet návštěvníků například od pěti či deseti lidí. Další slouží jako muzea v historických prostorách, bez klasických expozic historického bydlení. Podrobnosti na stránkách jednotlivých památek.

Mapa zmíněných hradů a zámků

Chybí ve výběru nějaký váš oblíbený hrad či zámek, který je otevřený celý rok? Napište o něm do komentářů a dejte o něm vědět ostatním.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Kde sezona nekončí: 10 oblíbených hradů a zámků otevřených celý rok

Nabízejí fascinující přehlídku architektury, umění i řemeslné zručnosti z různých historických období. Ale také pohled do života šlechty a panovníků, kteří v nich kdysi sídlili a žili. V množství zachovalých hradů a zámků se odráží bohatá historie a kulturní dědictví České republiky. A právě podzim a zima jsou ideálním časem k jejich objevování pro návštěvníky, kteří se chtějí vyhnout davům turistů.

Mnoho hradů a zámků je od listopadu do března uzavřeno, třeba kvůli úsporám tepla, nutné údržbě a nižšímu zájmu návštěvníků. Řada dalších má však otevřeno i v chladných měsících, i když někdy v omezené míře.

Seznam Zprávy připravily výběr deseti hradů a zámků, které své poklady ukazují návštěvníkům po celý rok a patří zároveň mezi nejoblíbenější celoroční destinace výletníků a milovníků historie. Přidáváme i stručný přehled několika dalších, které rovněž sezonu na zimu nepřerušují.

1. Pražský hrad

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Panorama Prahy s Pražským hradem.

Mezi nejvýznamnější hrady i památky v České republice vůbec patří Pražský hrad, tyčící se v hlavním městě nad řekou Vltavou. Během své historie sloužil jako domov českých knížat a králů a od roku 1918 zde sídlí český prezident.

Založen byl koncem 9. století knížetem Bořivojem z rodu Přemyslovců a svojí rozlohou okolo 70 tisíc metrů čtverečních je největším hradním komplexem na světě. Je dlouhodobě nejnavštěvovanější památkou v Česku, každoročně sem zavítají miliony lidí. Hrad naleznete i na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V rozsáhlém komplexu se nachází i další stavby různých architektonických stylů, ať už se jedná o dominantní gotickou katedrálu svatého Víta, velkou jižní věž katedrály či barokní baziliku svatého Jiří. Jen zahrady Pražského hradu bývají uzavřeny zhruba od půlky listopadu do konce února.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Areál Pražského hradu je celoročně otevřen od 6 do 22 hodin večer, návštěvnické objekty jsou v letní sezóně (1. duben až 31. říjen) otevřeny od 9 do 17 hodin, v zimní sezóně (1. listopad až 31. březen) od 9 do 16 hodin.
  • Vstupenky: Za hlavní okruh zaplatí dospělý 450 Kč, studenti a senioři zaplatí 300 Kč. Vstupenky lze zakoupit i předem on-line.

2. Zámek Lednice

Foto: Miroslav Zavřel, Mapy.cz

Zámek Lednice každoročně navštíví statisíce lidi.

Zámek Lednice s rozsáhlou zahradou se rozkládá východně od Mikulova jako součást Lednicko-valtického areálu, světově unikátního komplexu zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. První zprávy o této lokalitě sahají až do roku 1222. Na konci 13. století se majiteli stali Lichtenštejnové, kterým rozsáhlý areál patřil bezmála 700 let, dnes je ve vlastnictví státu.

V 16. století byl na místě středověké vodní tvrze postaven renesanční zámek, ten tu vydržel necelých sto let, než byl zbořen a na jeho místě vyrostlo barokní zámecké sídlo s rozlehlou zahradou. V následujících letech proběhlo ještě několik menších stavebních úprav a dnešní vzhled ovlivněný anglickou gotikou je z poloviny 19. století.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je během celého roku, časy se liší v průběhu roku a sezóny
  • Vstupenky: Za základní okruh zaplatí dospělý 300 Kč, senioři a ZTP 240 Kč, děti 90 Kč

3. Hrad Karlštejn

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Výhled na hrad Karlštejn.

Nedaleko hlavního města Prahy ve směru na jihozápad se nachází jedna z nejnavštěvovanějších památek v České republice – Hrad Karlštejn. Založen byl v roce 1348 českým králem a císařem Karlem IV., sloužil mu jako sídlo a pro uložení královských pokladů. Na počátku husitských válek tu byly uschovány i české korunovační klenoty. Od 60. let minulého století je hrad národní kulturní památkou.

Během let prošel hrad několika stavebními úpravami, první přišla koncem 15. století, kdy byl upraven pozdně goticky, renesanční nádech získal následně v 16. století. Poslední úprava, která dala hradu dnešní tvář, proběhla na konci 19. století v duchu purismu.

Dominantou je 60 metrů vysoká Velká věž, která uvnitř ukrývá mimo jiné kaplí svatého Kříže. Tato mohutná stavba tyčící se nad ostatními částmi hradu je spojena s níže situovanou Mariánskou věží krytým dřevěným mostem. Ze samotného hradu se návštěvníkům nabídne nádherný výhled do širokého okolí.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je během celého roku, časy se liší v průběhu roku a sezóny.
  • Vstupenky: Za základní okruh zaplatí dospělý 300 Kč, senioři a ZTP 240 Kč, děti 90 Kč.

4. Zámek Děčín

Foto: SAXI Radim Říha, Mapy.cz

Zámek Děčín se tyčí na skále nad městem i nad řekou Labe.

Na pískovcové skále nad soutokem řeky Labe a Ploučnice stojí zámek Děčín, jehož historie sahá až do 10. století, kdy měl původně podobu dřevěného hradiště. To nahradil v druhé polovině 13. století kamenný hrad pod vládou Vartenberků. Na zámek byl přestaven v druhé polovině 16. století a na svědomí to měl saský rod rytířů z Bünau.

Dnešní podobu v barokním a klasicistním slohu zámek získal až po dvou rekonstrukcích, které provedl rod Thun-Hohenštejnů. Z finančních důvodu zámek prodali v roce 1932.

Po vzniku Československa sídlila v Děčíně armáda sloužící k ochraně státu a zajištění jeho hranic. Ta se sešla v říjnu 1933 právě na zámku Děčín, ve kterém se následně vystřídaly i armády Německa či Sovětského svazu. V roce 1991 objekt získalo město Děčín, které zchátralý zámek zrekonstruovalo a otevřelo veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: V zimní sezóně (leden a únor) je zámek a pokladna otevřena do 10 do 16 hodin, v hlavní sezóně (červenec a srpen) od 9 do 17 hodin a po zbytek roku od 9 do 16 hodin.
  • Vstupenky: Plné vstupné za jeden okruh přijde na 140 Kč, pro studenty a seniory 100 Kč, děti a ZTP zaplatí 70 Kč.

5. Hrad Loket

Foto: Vaclav Moravec, Mapy.cz

Hrad Loket.

Na žulovém masívu obklopeném řekou Ohře přes 800 let vyčnívá hrad Loket. První zachované zmínky o románsko-gotické pevnosti sahají do první poloviny 13. století. Během let hrad prošel několika stavebními úpravami, od dvacátých let 19. století například sloužil jako vězení a to až do roku 1948. 

Zajímavostí také je, že zde během nepokojů proti králi Janu Lucemburskému chvíli pobývala královna Eliška Přemyslovna se svými dětmi. Mezi nimi byl i Václav, pozdější císař římský Karel IV. Hrad Loket přešel pod správu města v roce 1992 a otevřel se veřejnosti.

Dominantou je věž vysoká 26 metrů, ze které je výhled do širokého okolí. Společně s markrabským domem patří k nejstarším částem hradu. V areálu naleznete i tu nejmenší rotundu na světě, s průměrem necelých čtyř metrů.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je každý den od 9 hodin ráno, v listopadu až březnu je otevřeno do 16 hodin, v dubnu až červnu do 17 hodin, v červenci a srpnu do 18:30 hodin, v září a říjnu do 17 hodin.
  • Vstupenky: Dospělí zaplatí bez průvodce 145 Kč a zlevněné vstupné pro studenty, důchodce a ZTP stojí 120 Kč.

6. Zámek Hluboká nad Vltavou

Foto: Martin Tesař, Mapy.cz

Na zámku se natáčela například pohádka Pyšná princezna.

Novogotický zámek Hluboká nad Vltavou v Jižních Čechách byl původně strážným hradem, který byl založen ve 13. století. Během jeho historie se tu vystřídala a pobývala řada šlechtických rodů. Ať už to byly Pernštejnové, kteří tu koncem 15. století založili rybník Bezdrev, nebo rod pánů z Hradce, který v druhé polovině 16. století nechal gotický hrad přestavět na renesanční zámek.

Jedná se o jeden z nejhezčích zámků u nás a patří mezi nejvýznamnější novogotické stavby v České republice, inspirací mu byl anglický královský hrad Windsor. O jeho dnešní podobu se zasloužil rod Schwarzenbergů, který zámek získal od synovce španělského generála Don Baltazara de Marradase v roce 1661. Zákonem Lex Schwarzenberg však o zámek v roce 1947 přišli a dnes patří státu.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je během celého roku, časy se liší v průběhu roku a sezóny.
  • Vstupenky: Za základní okruh zaplatí dospělí 280 Kč, senioři a ZTP 220 Kč a děti 80 Kč.

7. Hrad Špilberk

Foto: David Stehlík, Mapy.cz

Rozsáhlá pevnost se tyčí na Brnem.

Na nejvyšším brněnském kopci stojí dominanta města Brna, kterou je hrad a pevnost Špilberk. Zakladatelem byl v druhé polovině 13. století Přemysl Otakar II. Během své historie byl hrad několikrát upraven.

Z předního královského hradu a sídla moravských markrabat se stala v 17. století mohutná barokní pevnost. Její kasematy, tedy chodby pevnosti, byly koncem 18. století upraveny v obávané vězení.

Po druhé světové válce pevnost využívala i československá armáda. V roce 1962 byl hrad a pevnost s přilehlým parkem prohlášen národní kulturní památkou, o dva roky dříve se sem přestěhovalo i Muzeum města Brna. Dnes je tato pevnost plná historie otevřena veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Areál hradu je otevřen od pondělí do neděle o 6 do 23 hodin. Prohlídkové okruhy, muzeum nebo pokladna od 9 do 18 hodin.
  • Vstupenky: Cena vstupného závisí na prohlídkovém okruhu, který zvolíte, základní vstupné se pohybuje mezi 70 a 200 Kč.

8. Zámek Loučeň

Foto: Vladimír Brůha, Mapy.cz

Nádvoří zámku Loučeň.

Barokní zámek v okrese Nymburk byl vybudován na místě středověké tvrze z první poloviny 13. století. Původní stavba byla zpustošena během třicetileté války a chátrala. Zámecké podoby se objekt dočkal až začátkem 18. století, tuto přestavbu uskutečnil rod Valdštejnů. Začátek 19. století přinesl další změny, majitelem se stali Thurn-Taxisové, kteří na pozemcích nechali vybudovat anglický park.

Dnes se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších zámků v České republice. Lákadlem jsou nejen původní interiéry a romantický vzhled, ale i evropský unikát v podobě souboru 12 labyrintů a bludišť v zahradách. Zámek prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která byla dokončena v roce 2007, a byl otevřen veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Otevřeno je celý rok každý den od 10 do 17 hodin, v sobotu do 19 hodin.
  • Vstupenky: Základní vstupné pro prohlídku zámku je 285 Kč (park s labyrinty 190 Kč), snížené vstupné je 210 Kč (park s labyrinty 145 Kč). Sobotní večerní prohlídky stojí 335 Kč.

9. Hrad Křivoklát

Foto: Tomáš Brotánek, Mapy.cz

Dominantou Křivoklátu je vysoká věž.

Nedaleko Rakovníka se nachází jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů v České republice – hrad Křivoklát, jehož počátky sahají až do 12. století. Vznikl za panování Přemysla Otakara II., na jeho podobě se ale podílel později i Václav IV. nebo Vladislav Jagellonský. Během své historie byl několikrát poškozen požárem, během husitských válek zde byly uloženy korunovační klenoty nebo sloužil také jako vězení.

Dominantou hradu je Velká věž vysoká 42 metrů a návštěvníkům nabídne překrásný výhled do okolí. Na hradě se nachází také rozsáhlá knihovna, kde je uloženo 52 tisíc svazků knih. Od roku 1989 je zapsán na seznamu národních kulturních památek České republiky.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: V říjnu je otevřen kromě pondělí každý den, v listopadu a prosinci jen o víkendech od 10 do 15 hodin.
  • Vstupenky: Za základní okruh stojí dospělé 280 Kč, senioři a ZTP zaplatí 220 Kč a děti 80 Kč.

10. Zámek Dětenice

Foto: Zdeněk Jiránek, Mapy.cz

Zámek Dětenice.

V obci Dětenice v okrese Jičín se nachází stejnojmenný malebný barokní zámek s parkem. Historie sahá do přelomu 13. a 14. století, kdy nechal Beneš z Valdštejna přebudovat dřevěnou tvrz na gotickou kamennou, ta následně byl přestavěna na renesanční. Až v druhé polovině 18. století se určila dnešní podoba objektu, kdy byl majitelem hrabě Jan Clamm-Gallasa a vznikl zámek v barokním slohu.

Za socialismu tu byla učňovská zahradnická škola a poté zvláštní škola. Na konci minulého století byl zámek opuštěný a chátral. Stavba se ale dostala do soukromých rukou a po rekonstrukci je od roku 2000 přístupná veřejnosti.

Otevírací doba a vstupné

  • Otevírací doba: Zámek je otevřený celoročně.
  • Vstupenky: Klasická prohlídka vyjde dospělého na 225 Kč, senioři zaplatí 185 Kč, děti 105 Kč.

Další hrady a zámky otevřené celý rok

U některých hradů a zámků je pře zimu otevřeno třeba jen o víkendech, předem je nutné objednání a minimální počet návštěvníků například od pěti či deseti lidí. Další slouží jako muzea v historických prostorách, bez klasických expozic historického bydlení. Podrobnosti na stránkách jednotlivých památek.

Mapa zmíněných hradů a zámků

Chybí ve výběru nějaký váš oblíbený hrad či zámek, který je otevřený celý rok? Napište o něm do komentářů a dejte o něm vědět ostatním.

RELATED ARTICLES