Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíMaturitní ples: Vše, co potřebujete vědět o jeho organizaci

Maturitní ples: Vše, co potřebujete vědět o jeho organizaci

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizace maturitního plesu je náročná, ale zároveň vzrušující úloha. Maturitní ples –nebo zkráceně maturák – je významná událost, která symbolizuje ukončení střední školy a přechod do dospělosti. Aby byl maturitní ples nezapomenutelný, je třeba věnovat velkou pozornost detailům.

Příprava vlastními silami, nebo prostřednictvím specializované firmy?

Maturitní ples připravený maturanty

  1. Máte plnou kontrolu nad všemi detaily, což umožňuje vytvořit ples přesně podle vašich představ. Každý detail od tématu po výzdobu může odrážet osobitost a styl vaší třídy.
  2. Příprava vlastními silami může být levnější, protože se šetří na nákladech spojených s najímáním profesionálů.
  3. Organizace plesu může být zábava a do budoucna poskytuje i cenné zkušenosti s projektovým řízením a spoluprací.
  4. Plánování a organizace plesu vyžadují hodně času a úsilí, což může být náročné vzhledem k dalším školním povinnostem, jako je příprava na maturitu.
  5. Organizace tak velké události může být stresující, zvláště pokud se vyskytnou neočekávané problémy.
  6. Nemusíte mít potřebné zkušenosti a kontakty, což může vést k méně profesionálnímu výsledku.

Maturitní ples připravený firmou

  1. Profesionální pořadatel má zkušenosti a odborné znalosti, což zajišťuje vysokou úroveň organizace a hladký průběh akce.
  2. Pořadatelská firma může takzvaně na klíč zajistit všechny aspekty, od výběru místa a dekorací až po catering a zábavu.
  3. Vy a vaši rodiče se můžete soustředit na jiné důležité věci, zatímco pořadatel se postará o veškeré detaily.
  4. Profesionální firmy mají přístup k nejlepším dodavatelům, což může vést k lepší kvalitě cateringu, hudby, výzdoby i dalších služeb.
  5. Najmutí firmy může být finančně nákladné, což může být problém pro třídy s omezeným rozpočtem.
  6. Firma nemusí vždy přesně zachytit váš styl či vaše přání, což může vést k méně osobitému plesu.
  7. Komunikace mezi vámi a firmou musí být efektivní, aby byly skutečně splněny všechny požadavky.

Plánování a výběr tématu

Prvním krokem k úspěšnému maturitnímu plesu je stanovení tématu. Téma na maturitní ples může být inspirací pro výzdobu, barevnou paletu, maturitní video a celkovou atmosféru večera. Mezi oblíbená témata na maturitní ples patří například „Hollywood“, „Masquerade Ball“ nebo „Roaring Twenties“. Výběr tématu na maturák může sjednotit celý večer a vytvořit nezapomenutelný zážitek, není však povinností. Pokud žádné téma nevyberete nebo se jej rozhodnete nemít, nevadí to.

Místo a termín

Výběr vhodného místa a termínu je dalším klíčovým krokem. Při výběru místa zvažte kapacitu, dostupnost a cenu. Částka za pronájem sálu se může lišit v závislosti na zvoleném místě a dalších faktorech. Zjistěte si, jakým způsobem je možné na místě zajistit občerstvení i jaké zázemí mimo společenský sál bude maturantům k dispozici.

Pozvánky a hosté

Koho pozvat na maturitní ples? Kromě spolužáků a učitelů nezapomeňte na rodiče a další rodinné příslušníky. Pozvánka na maturák by měla být elegantní a ladit s vybraným tématem. Můžete zvolit buď tradiční tištěné pozvánky, nebo moderní elektronické verze. Nejdůležitější je uvést datum a čas začátku plesu, cenu lístku a také to, o kterou třídu, případně o kterou školu se jedná.

Kapela a fotograf

Nezapomeňte na hudbu, která vytvoří tu správnou atmosféru. Kapely na maturák vybírejte nejen podle žánru, ale i podle zkušeností s podobnými akcemi. Levnější variantou může být najmutí DJ. Na maturitní ples je vhodné objednat i profesionálního fotografa či kameramana. Ti vám pomohou si na váš večer navždy uchovat vzpomínky.

Co je to OSA?

OSA neboli Ochranný svaz autorský je organizace, které musíte zaplatit, pokud kapela na vašem plese bude hrát písničky jiných autorů. Na OSA musíte dodat seznam titulů spolu s názvem kapely a údaji o akci. Cena se vypočítává z počtu osob na plese a ceny lístků. Vše, co potřebujete k vyřízení, najdete na oficiálních stránkách.

Jak probíhá maturitní ples?

Program je na vás. Měl by zpravidla zahrnovat slavnostní zahájení, proslovy, tanec a zábavu. Proslov na maturák může být vtipný nebo emotivní, ale měl by být krátký a výstižný.

Tradice a zvyky

1. Šerpování (Pasování)

  • Šerpování je jedna z nejvýznamnějších tradic na maturitním plese. Maturanti dostávají šerpy s nápisem, který označuje jejich status absolventů. Studenti nejčastěji prochází uličkou za doprovodu hudby, kterou si sami zvolí, a na jejím konci získají od třídního učitele či ředitele školy slavnostní šerpu. Často obdrží také květinu a sklenici se slavnostním přípitkem. Během nástupu mohou ostatní účastníci plesu na maturanta házet drobné mince nebo pouštět konfety.

2. Plesové tance

  • Polonéza/předtančení: Tento slavnostní tanec často zahajuje ples. Jedná se o tanec, který se nacvičuje předem.
  • První tanec: První tanec patří často třídnímu učiteli s jeho třídou nebo všem maturantům společně. Dále následuje i tanec s rodiči a ostatními učiteli.

3. Slavnostní proslovy

  • Proslovy bývají součástí slavnostního ceremoniálu. Mluví zpravidla ředitel školy, třídní učitelé a vybraní maturanti, kteří rekapitulují své školní roky a děkují pedagogům a rodičům.

4. Předávání dárků a květin

  • Maturanti často předávají květiny nebo drobné dárky svým učitelům jako poděkování za jejich práci a podporu.

5. Tombola

  • Tombola je oblíbená část večera, kdy si hosté mohou zakoupit lístky a vyhrát různé ceny. Výdělek z tomboly často pomáhá pokrýt náklady na ples nebo se využívá na jiné školní projekty. Do tomboly můžete dát věci od sponzorů, kteří si tak získají reklamu. Pozor, část peněz utržených prodejem tomboly musíte odvést státu. Potřebujete také potvrzení od právnické osoby a od příslušných úřadů získat povolení a zaplatit správní poplatek.

6. Fotokoutek

  • Fotokoutek s rekvizitami je populární zábava, při níž se mohou maturanti a jejich hosté fotografovat a vytvořit si tak vzpomínky na večer.

7. Promítání videí

  • Promítání videí a fotografií, které rekapitulují školní léta maturantů, je často velmi dojemné a přináší mnoho vzpomínek. Někdy mohou maturanti natočit vlastní maturitní video, které se vztahuje k tématu maturitního plesu.

8. Choreografie a vystoupení

  • Maturanti často připravují speciální taneční nebo hudební vystoupení, které předvádějí během plesu. Může jít o vystoupení na začátku plesu či půlnoční překvapení.

9. Vyhlášení krále a královny plesu

  • Volba krále a královny plesu je oblíbená tradice, kdy hosté či maturanti vyberou nejoblíbenější nebo nejvýraznější maturanty večera. Tato tradice je běžná spíše v zahraničí, v posledních letech se ale objevuje i v Česku.

10. Stužkování

  • Stužkování může probíhat během plesu, kde maturanti dostanou stužky se školním logem a datem maturity.

11. Časová kapsle

  • Někdy se vytváří časová kapsle, do které maturanti vkládají dopisy nebo předměty, které si mohou otevřít na srazu po několika letech.

12. Řetězec (slavnostní pochod)

  • Po skončení oficiální části plesu vytvářejí někteří maturanti řetěz a procházejí sálem. Jedná se o vyjádření soudržnosti a přátelství.

13. Nádoby se vzkazy

  • Tradicí mohou být i sklenice či jiné nádoby, do kterých mohou účastníci plesu napsat maturantům vzkazy. Nádoby by měly být označeny jménem či fotkou maturanta.

Regionální a školní specifika

  • Různé školy a regiony mohou mít své specifické tradice a zvyky, které dodávají plesu jedinečnou atmosféru. Některé školy mohou mít například tradiční barvy, maskoty nebo speciální rituály.

Šaty a oblečení

Výběr šatů na maturitní ples je pro mnoho studentů jedním z nejdůležitějších aspektů. Můžete vybrat šaty z druhé ruky nebo investovat do nových, případně využít nabídky některé z půjčoven. Pro muže je vhodný oblek nebo smoking s ladící kravatou či motýlkem. Důležité je, aby oblečení, které zvolíte, bylo nejen dostatečně elegantní a společenské, ale aby vám také dobře sedělo a bylo pohodlné.

Účesy a líčení

Kromě šatů je důležité i líčení a účes. Účesy na maturitní ples mohou být různé – od jednoduchých vln až po složitější kreace. Líčení na maturitní ples by mělo být výrazné, ale zároveň přirozené. Pro dokonalý vzhled můžete vyhledat profesionální vizážistku.

Výzdoba a detaily

Výzdoba sálu by měla odrážet vybrané téma. Můžete použít balonky, květiny, světla a další dekorace. Nezapomínejte na výzdobu stolů a vchodu do sálu. Tematický fotokoutek je skvělým doplňkem, který vám umožní si uchovat vzpomínky na tento výjimečný večer.

Finanční stránka

Kolik stojí maturitní ples? To může záviset na mnoha faktorech, včetně zvoleného místa, kapely, výzdoby a dalších služeb. Je důležité si předem sestavit rozpočet a hledat sponzory, kteří mohou přispět k pokrytí nákladů. Velkou pomocí bývá i již zmíněná tombola. Její organizace sice může být pracná, ale obvykle se díky ní podaří vybrat nemalé prostředky.

Organizace maturitního plesu vyžaduje pečlivé plánování a spolupráci všech zúčastněných. Společnými silami vytvoříte nezapomenutelný večer, který bude důstojným završením vašich středoškolských let.

Čeká vás maturitní ples, nebo už ho máte dávnou za sebou? A jaké tipy byste maturantům doporučili vy? Podělte se s námi v komentářích.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Maturitní ples: Vše, co potřebujete vědět o jeho organizaci

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizace maturitního plesu je náročná, ale zároveň vzrušující úloha. Maturitní ples –nebo zkráceně maturák – je významná událost, která symbolizuje ukončení střední školy a přechod do dospělosti. Aby byl maturitní ples nezapomenutelný, je třeba věnovat velkou pozornost detailům.

Příprava vlastními silami, nebo prostřednictvím specializované firmy?

Maturitní ples připravený maturanty

  1. Máte plnou kontrolu nad všemi detaily, což umožňuje vytvořit ples přesně podle vašich představ. Každý detail od tématu po výzdobu může odrážet osobitost a styl vaší třídy.
  2. Příprava vlastními silami může být levnější, protože se šetří na nákladech spojených s najímáním profesionálů.
  3. Organizace plesu může být zábava a do budoucna poskytuje i cenné zkušenosti s projektovým řízením a spoluprací.
  4. Plánování a organizace plesu vyžadují hodně času a úsilí, což může být náročné vzhledem k dalším školním povinnostem, jako je příprava na maturitu.
  5. Organizace tak velké události může být stresující, zvláště pokud se vyskytnou neočekávané problémy.
  6. Nemusíte mít potřebné zkušenosti a kontakty, což může vést k méně profesionálnímu výsledku.

Maturitní ples připravený firmou

  1. Profesionální pořadatel má zkušenosti a odborné znalosti, což zajišťuje vysokou úroveň organizace a hladký průběh akce.
  2. Pořadatelská firma může takzvaně na klíč zajistit všechny aspekty, od výběru místa a dekorací až po catering a zábavu.
  3. Vy a vaši rodiče se můžete soustředit na jiné důležité věci, zatímco pořadatel se postará o veškeré detaily.
  4. Profesionální firmy mají přístup k nejlepším dodavatelům, což může vést k lepší kvalitě cateringu, hudby, výzdoby i dalších služeb.
  5. Najmutí firmy může být finančně nákladné, což může být problém pro třídy s omezeným rozpočtem.
  6. Firma nemusí vždy přesně zachytit váš styl či vaše přání, což může vést k méně osobitému plesu.
  7. Komunikace mezi vámi a firmou musí být efektivní, aby byly skutečně splněny všechny požadavky.

Plánování a výběr tématu

Prvním krokem k úspěšnému maturitnímu plesu je stanovení tématu. Téma na maturitní ples může být inspirací pro výzdobu, barevnou paletu, maturitní video a celkovou atmosféru večera. Mezi oblíbená témata na maturitní ples patří například „Hollywood“, „Masquerade Ball“ nebo „Roaring Twenties“. Výběr tématu na maturák může sjednotit celý večer a vytvořit nezapomenutelný zážitek, není však povinností. Pokud žádné téma nevyberete nebo se jej rozhodnete nemít, nevadí to.

Místo a termín

Výběr vhodného místa a termínu je dalším klíčovým krokem. Při výběru místa zvažte kapacitu, dostupnost a cenu. Částka za pronájem sálu se může lišit v závislosti na zvoleném místě a dalších faktorech. Zjistěte si, jakým způsobem je možné na místě zajistit občerstvení i jaké zázemí mimo společenský sál bude maturantům k dispozici.

Pozvánky a hosté

Koho pozvat na maturitní ples? Kromě spolužáků a učitelů nezapomeňte na rodiče a další rodinné příslušníky. Pozvánka na maturák by měla být elegantní a ladit s vybraným tématem. Můžete zvolit buď tradiční tištěné pozvánky, nebo moderní elektronické verze. Nejdůležitější je uvést datum a čas začátku plesu, cenu lístku a také to, o kterou třídu, případně o kterou školu se jedná.

Kapela a fotograf

Nezapomeňte na hudbu, která vytvoří tu správnou atmosféru. Kapely na maturák vybírejte nejen podle žánru, ale i podle zkušeností s podobnými akcemi. Levnější variantou může být najmutí DJ. Na maturitní ples je vhodné objednat i profesionálního fotografa či kameramana. Ti vám pomohou si na váš večer navždy uchovat vzpomínky.

Co je to OSA?

OSA neboli Ochranný svaz autorský je organizace, které musíte zaplatit, pokud kapela na vašem plese bude hrát písničky jiných autorů. Na OSA musíte dodat seznam titulů spolu s názvem kapely a údaji o akci. Cena se vypočítává z počtu osob na plese a ceny lístků. Vše, co potřebujete k vyřízení, najdete na oficiálních stránkách.

Jak probíhá maturitní ples?

Program je na vás. Měl by zpravidla zahrnovat slavnostní zahájení, proslovy, tanec a zábavu. Proslov na maturák může být vtipný nebo emotivní, ale měl by být krátký a výstižný.

Tradice a zvyky

1. Šerpování (Pasování)

  • Šerpování je jedna z nejvýznamnějších tradic na maturitním plese. Maturanti dostávají šerpy s nápisem, který označuje jejich status absolventů. Studenti nejčastěji prochází uličkou za doprovodu hudby, kterou si sami zvolí, a na jejím konci získají od třídního učitele či ředitele školy slavnostní šerpu. Často obdrží také květinu a sklenici se slavnostním přípitkem. Během nástupu mohou ostatní účastníci plesu na maturanta házet drobné mince nebo pouštět konfety.

2. Plesové tance

  • Polonéza/předtančení: Tento slavnostní tanec často zahajuje ples. Jedná se o tanec, který se nacvičuje předem.
  • První tanec: První tanec patří často třídnímu učiteli s jeho třídou nebo všem maturantům společně. Dále následuje i tanec s rodiči a ostatními učiteli.

3. Slavnostní proslovy

  • Proslovy bývají součástí slavnostního ceremoniálu. Mluví zpravidla ředitel školy, třídní učitelé a vybraní maturanti, kteří rekapitulují své školní roky a děkují pedagogům a rodičům.

4. Předávání dárků a květin

  • Maturanti často předávají květiny nebo drobné dárky svým učitelům jako poděkování za jejich práci a podporu.

5. Tombola

  • Tombola je oblíbená část večera, kdy si hosté mohou zakoupit lístky a vyhrát různé ceny. Výdělek z tomboly často pomáhá pokrýt náklady na ples nebo se využívá na jiné školní projekty. Do tomboly můžete dát věci od sponzorů, kteří si tak získají reklamu. Pozor, část peněz utržených prodejem tomboly musíte odvést státu. Potřebujete také potvrzení od právnické osoby a od příslušných úřadů získat povolení a zaplatit správní poplatek.

6. Fotokoutek

  • Fotokoutek s rekvizitami je populární zábava, při níž se mohou maturanti a jejich hosté fotografovat a vytvořit si tak vzpomínky na večer.

7. Promítání videí

  • Promítání videí a fotografií, které rekapitulují školní léta maturantů, je často velmi dojemné a přináší mnoho vzpomínek. Někdy mohou maturanti natočit vlastní maturitní video, které se vztahuje k tématu maturitního plesu.

8. Choreografie a vystoupení

  • Maturanti často připravují speciální taneční nebo hudební vystoupení, které předvádějí během plesu. Může jít o vystoupení na začátku plesu či půlnoční překvapení.

9. Vyhlášení krále a královny plesu

  • Volba krále a královny plesu je oblíbená tradice, kdy hosté či maturanti vyberou nejoblíbenější nebo nejvýraznější maturanty večera. Tato tradice je běžná spíše v zahraničí, v posledních letech se ale objevuje i v Česku.

10. Stužkování

  • Stužkování může probíhat během plesu, kde maturanti dostanou stužky se školním logem a datem maturity.

11. Časová kapsle

  • Někdy se vytváří časová kapsle, do které maturanti vkládají dopisy nebo předměty, které si mohou otevřít na srazu po několika letech.

12. Řetězec (slavnostní pochod)

  • Po skončení oficiální části plesu vytvářejí někteří maturanti řetěz a procházejí sálem. Jedná se o vyjádření soudržnosti a přátelství.

13. Nádoby se vzkazy

  • Tradicí mohou být i sklenice či jiné nádoby, do kterých mohou účastníci plesu napsat maturantům vzkazy. Nádoby by měly být označeny jménem či fotkou maturanta.

Regionální a školní specifika

  • Různé školy a regiony mohou mít své specifické tradice a zvyky, které dodávají plesu jedinečnou atmosféru. Některé školy mohou mít například tradiční barvy, maskoty nebo speciální rituály.

Šaty a oblečení

Výběr šatů na maturitní ples je pro mnoho studentů jedním z nejdůležitějších aspektů. Můžete vybrat šaty z druhé ruky nebo investovat do nových, případně využít nabídky některé z půjčoven. Pro muže je vhodný oblek nebo smoking s ladící kravatou či motýlkem. Důležité je, aby oblečení, které zvolíte, bylo nejen dostatečně elegantní a společenské, ale aby vám také dobře sedělo a bylo pohodlné.

Účesy a líčení

Kromě šatů je důležité i líčení a účes. Účesy na maturitní ples mohou být různé – od jednoduchých vln až po složitější kreace. Líčení na maturitní ples by mělo být výrazné, ale zároveň přirozené. Pro dokonalý vzhled můžete vyhledat profesionální vizážistku.

Výzdoba a detaily

Výzdoba sálu by měla odrážet vybrané téma. Můžete použít balonky, květiny, světla a další dekorace. Nezapomínejte na výzdobu stolů a vchodu do sálu. Tematický fotokoutek je skvělým doplňkem, který vám umožní si uchovat vzpomínky na tento výjimečný večer.

Finanční stránka

Kolik stojí maturitní ples? To může záviset na mnoha faktorech, včetně zvoleného místa, kapely, výzdoby a dalších služeb. Je důležité si předem sestavit rozpočet a hledat sponzory, kteří mohou přispět k pokrytí nákladů. Velkou pomocí bývá i již zmíněná tombola. Její organizace sice může být pracná, ale obvykle se díky ní podaří vybrat nemalé prostředky.

Organizace maturitního plesu vyžaduje pečlivé plánování a spolupráci všech zúčastněných. Společnými silami vytvoříte nezapomenutelný večer, který bude důstojným završením vašich středoškolských let.

Čeká vás maturitní ples, nebo už ho máte dávnou za sebou? A jaké tipy byste maturantům doporučili vy? Podělte se s námi v komentářích.

RELATED ARTICLES