Sobota, 19 října, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíKofola s Marlenkou vám to o Vánocích osladí. Vyrobily kofokuličky

Kofola s Marlenkou vám to o Vánocích osladí. Vyrobily kofokuličky

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva české lovebrandy spojily síly a je to tu. Marlenka po produktové fúzi s Kofolou uvádí na trh nový výrobek – medovou kuličku s příchutí kolové limonády jménem „Zázrak z medu“. Nápojáři z Ostravy zase přicházejí s nápojem s příchutí marlenky.

Pro mnohé chuťové pohárky možná neočekávané spojení tradičních značek, podle obou firem jde však o smysluplný předvánoční tah. Nápad na limitovanou edici vzešel podle zakladatele a ředitele firmy Marlenka Gevorga Avetisjana od Kofoly. Ta podobná vánoční překvapení nenadělila zákazníkům poprvé.

„Kofola dělá každý rok na Vánoce limitované edice. Měli rumovou příchuť, nápoj s příchutí perníčků a napadlo je, že by zkombinovali Kofolu s Marlenkou, jakožto limitovanou vánoční edici pro letošní rok. Z toho vzešla časem myšlenka, že bychom mohli udělat i Kofola kuličky. Nám se nápad líbil, protože prodej našich výrobků zažívá svůj vrchol právě před Vánocemi,“ říká Avetisjan pro SZ Byznys.

Obě firmy pracovaly na vývoji produktů zhruba tři čtvrtě roku. Podle šéfa kvality a vývoje Kofoly Petra Pravdy vyvinuly v laboratoři firmy sirup s medovo-oříškovou chutí a tím pak ozvláštnili novou limonádu. Součástí krému medových kuliček se naopak stal sirob KOFO, který je základem originální receptury legendární limonády s kolovou příchutí.

Spojení dvou legend

Cukráři z Frýdku-Místku ke koupi předvánočních kuliček lákají na svých stránkách sloganem „Vychutnejte si spojení dvou legend“.

Kolik lidí si ho vychutnalo, bude jasné až na začátku příštího roku. Oběma firmám se však podle dosavadních ukazatelů daří. Tržby Marlenky by podle dosavadních čísel mohly díky patnáctiprocentnímu nárůstu překonat pravděpodobně miliardu korun. Kofole loni vzrostly tržby o 10 procent na téměř 8,7 miliardy korun.

Jejich výsledkům by produktová fúze mohla pomoc především proto, že v ní sází hlavně na spojení dvou českých značek s tradicí. Kofola se na trhu pohybuje od roku 1960 a Marlenka od roku 2003.

„V projektu jde o to, že dvě tradiční tuzemské firmy spojily síly hezkým způsobem. Vzhledem k povědomí o obou z nich předpokládám, že se naši zákazníci budou prolínat,“ říká Avetisjan.

Jeho slova pro SZ Byznys potvrzuje i marketingový ředitel Kofoly Pavol Chaloupka, podle nějž se předvánočním nápojům firmy daří. „Dlouhodobě je pro nás v Kofole důležitá lokálnost. Rádi podporujeme firmy z regionů, kde jsme doma. Advent je o tradicích, ale i čase, kdy lidé mají chuť zkoušet nové věci. Naše limitované příchutě jsou vždy oblíbeným produktem, který ozvláštní běžné dny. Zpravidla se jich prodá do milionu kusů,“ říká pro SZ Byznys.

Náhoda? (Ne)myslím si

Nedlouho před uvedením nového tuzemského produktu na regály českých prodejen vyrazila na trh s podobným nápadem také Coca-Cola, která se spojila se sušenkami Oreo. Podle marketingové manažerky značky Márii Drotárové jde však pouze o shodu okolností.

„Coca‑Cola je globální značka, která se při tvorbě limitovaných edic řídí především světovými trendy, které oslovují hlavně generaci Z napříč zeměmi. Limitovaná edice Coca-Cola a Oreo je součástí dlouhodobé inovativní koncepce Coca-Cola Creation, kterou jsme představili již před několika lety,“ vysvětluje pro SZ Byznys Drotárová.

Žádnou konkurenční soutěživost necítí podle Chaloupky ani Kofola.

Podobné případy společných, na první pohled možná nečekaných výrobků pomáhají značkám rozšířit svou zákaznickou základnu. V případě Marlenky a Kofoly jde podle marketingového experta Martina Charváta o win-win situaci.

„Nápojová firma zasáhne zákazníky potravinové firmy a naopak. Obě značky mají své fanoušky, tvrdé jádro, a obě k nim mají vyšlapané cestičky. Také používají jiné prodejní kanály. Například Kofola je běžně točená v hospodách a restauracích, Marlenka je k dostání spíše v cukrárnách a kavárnách. Využití prodejních kanálů druhé strany opět zvětšuje zásah,“ říká pro SZ Byznys.

Důležité podle něj je, aby sloučení dávalo smysl všem zúčastněným a nešlo proti duchu značek. To podle něj perfektně sedí v případě Kofoly a Marlenky i Coca-Coly a Orea. Protože medová kulička či sušenka jsou logické přikusovací volby k limonádě.

Snaha o fúze se však netýká pouze sladkého. Mattoni a Budvar se například před dvěma lety spojily, aby uvedly na trh nealkoholické pivo „Birgo“, jímž chtěly zareagovat na Birell vyráběný Plzeňským Prazdrojem a pivovarnickou skupinou Asahi.

„Konkurence Budvaru a Mattoni má velmi dobře obsazený trh díky Birellu. Proti tomu bylo potřeba nasadit silný kalibr a obě značky se na to ve vlastním zájmu spojily. Když se jim fúze povede, ukousnou si kus trhu s nealko pivy, který se neustále rozvíjí. Každá zvlášť by to měla těžší. Jde trochu o manželství z rozumu,“ dodává marketingový expert.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Kofola s Marlenkou vám to o Vánocích osladí. Vyrobily kofokuličky

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva české lovebrandy spojily síly a je to tu. Marlenka po produktové fúzi s Kofolou uvádí na trh nový výrobek – medovou kuličku s příchutí kolové limonády jménem „Zázrak z medu“. Nápojáři z Ostravy zase přicházejí s nápojem s příchutí marlenky.

Pro mnohé chuťové pohárky možná neočekávané spojení tradičních značek, podle obou firem jde však o smysluplný předvánoční tah. Nápad na limitovanou edici vzešel podle zakladatele a ředitele firmy Marlenka Gevorga Avetisjana od Kofoly. Ta podobná vánoční překvapení nenadělila zákazníkům poprvé.

„Kofola dělá každý rok na Vánoce limitované edice. Měli rumovou příchuť, nápoj s příchutí perníčků a napadlo je, že by zkombinovali Kofolu s Marlenkou, jakožto limitovanou vánoční edici pro letošní rok. Z toho vzešla časem myšlenka, že bychom mohli udělat i Kofola kuličky. Nám se nápad líbil, protože prodej našich výrobků zažívá svůj vrchol právě před Vánocemi,“ říká Avetisjan pro SZ Byznys.

Obě firmy pracovaly na vývoji produktů zhruba tři čtvrtě roku. Podle šéfa kvality a vývoje Kofoly Petra Pravdy vyvinuly v laboratoři firmy sirup s medovo-oříškovou chutí a tím pak ozvláštnili novou limonádu. Součástí krému medových kuliček se naopak stal sirob KOFO, který je základem originální receptury legendární limonády s kolovou příchutí.

Spojení dvou legend

Cukráři z Frýdku-Místku ke koupi předvánočních kuliček lákají na svých stránkách sloganem „Vychutnejte si spojení dvou legend“.

Kolik lidí si ho vychutnalo, bude jasné až na začátku příštího roku. Oběma firmám se však podle dosavadních ukazatelů daří. Tržby Marlenky by podle dosavadních čísel mohly díky patnáctiprocentnímu nárůstu překonat pravděpodobně miliardu korun. Kofole loni vzrostly tržby o 10 procent na téměř 8,7 miliardy korun.

Jejich výsledkům by produktová fúze mohla pomoc především proto, že v ní sází hlavně na spojení dvou českých značek s tradicí. Kofola se na trhu pohybuje od roku 1960 a Marlenka od roku 2003.

„V projektu jde o to, že dvě tradiční tuzemské firmy spojily síly hezkým způsobem. Vzhledem k povědomí o obou z nich předpokládám, že se naši zákazníci budou prolínat,“ říká Avetisjan.

Jeho slova pro SZ Byznys potvrzuje i marketingový ředitel Kofoly Pavol Chaloupka, podle nějž se předvánočním nápojům firmy daří. „Dlouhodobě je pro nás v Kofole důležitá lokálnost. Rádi podporujeme firmy z regionů, kde jsme doma. Advent je o tradicích, ale i čase, kdy lidé mají chuť zkoušet nové věci. Naše limitované příchutě jsou vždy oblíbeným produktem, který ozvláštní běžné dny. Zpravidla se jich prodá do milionu kusů,“ říká pro SZ Byznys.

Náhoda? (Ne)myslím si

Nedlouho před uvedením nového tuzemského produktu na regály českých prodejen vyrazila na trh s podobným nápadem také Coca-Cola, která se spojila se sušenkami Oreo. Podle marketingové manažerky značky Márii Drotárové jde však pouze o shodu okolností.

„Coca‑Cola je globální značka, která se při tvorbě limitovaných edic řídí především světovými trendy, které oslovují hlavně generaci Z napříč zeměmi. Limitovaná edice Coca-Cola a Oreo je součástí dlouhodobé inovativní koncepce Coca-Cola Creation, kterou jsme představili již před několika lety,“ vysvětluje pro SZ Byznys Drotárová.

Žádnou konkurenční soutěživost necítí podle Chaloupky ani Kofola.

Podobné případy společných, na první pohled možná nečekaných výrobků pomáhají značkám rozšířit svou zákaznickou základnu. V případě Marlenky a Kofoly jde podle marketingového experta Martina Charváta o win-win situaci.

„Nápojová firma zasáhne zákazníky potravinové firmy a naopak. Obě značky mají své fanoušky, tvrdé jádro, a obě k nim mají vyšlapané cestičky. Také používají jiné prodejní kanály. Například Kofola je běžně točená v hospodách a restauracích, Marlenka je k dostání spíše v cukrárnách a kavárnách. Využití prodejních kanálů druhé strany opět zvětšuje zásah,“ říká pro SZ Byznys.

Důležité podle něj je, aby sloučení dávalo smysl všem zúčastněným a nešlo proti duchu značek. To podle něj perfektně sedí v případě Kofoly a Marlenky i Coca-Coly a Orea. Protože medová kulička či sušenka jsou logické přikusovací volby k limonádě.

Snaha o fúze se však netýká pouze sladkého. Mattoni a Budvar se například před dvěma lety spojily, aby uvedly na trh nealkoholické pivo „Birgo“, jímž chtěly zareagovat na Birell vyráběný Plzeňským Prazdrojem a pivovarnickou skupinou Asahi.

„Konkurence Budvaru a Mattoni má velmi dobře obsazený trh díky Birellu. Proti tomu bylo potřeba nasadit silný kalibr a obě značky se na to ve vlastním zájmu spojily. Když se jim fúze povede, ukousnou si kus trhu s nealko pivy, který se neustále rozvíjí. Každá zvlášť by to měla těžší. Jde trochu o manželství z rozumu,“ dodává marketingový expert.

RELATED ARTICLES