Neděle, 22 září, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíŽe jsem bůh? Pan Babiš mě vždy překvapí, říká vítěz voleb Karel...

Že jsem bůh? Pan Babiš mě vždy překvapí, říká vítěz voleb Karel Havlíček

Vítězem krajských voleb se stalo hnutí ANO. Zabodovalo v deseti regionech a už nyní má jistotu, že minimálně ve dvou z nich ho nemohou další strany obejít. Hnutí se dařilo také v senátních volbách. S kým chce ANO vládnout?

Hostem speciálního vysílání Ptám se já ve volebním štábu Seznam Zpráv v sobotu 21. září v pražské kavárně Na Boršově byl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Hnutí Andreje Babiše drtivě vyhrálo krajské volby. Zvítězilo v 10 ze 13 krajů a zopakovalo tak svůj úspěch z roku 2020. Navíc zisk ještě zvýšilo (posílilo o 114 krajských zastupitelů na celkových 292). V Moravskoslezském a Karlovarském kraji získalo dokonce nadpoloviční většinu hlasů a nebude tak snadné ho při sestavování vlády v kraji obejít.

Krajské a senátní volby 2024

Nejlepší pozici má hnutí Andreje Babiše i po prvním kole senátních voleb, ve kterém lidé zvolili hned pět senátorů (o zbylých 22 křeslech se rozhodne za týden). ANO získalo 2 senátory a má 19 kanditátů postupujících do druhého kola, tedy nejvíc ze všech uskupení.

Andrej Babiš označil výsledek za krásný a chtěl by ho zopakovat ve sněmovních volbách v příštím roce. Vyzdvihl přitom vítězství hnutí ve Středočeském kraji, kde podle něj odvedl na posledním místě kandidátky skvělou práci místopředseda ANO Karel Havlíček (toho voliči svými hlasy vynesli do první pozice). „Karel je Bůh. To, co udělal ve Středočeském kraji, je neuvěřitelné. Odmakal to hospodu po hospodě, on to dal,“ prohlásil šéf hnutí.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiě slavil ve volebním štábu na pražském Chodově vítězství svého hnutí bujaře. K tanci strhnul i exministryni Helenu Válkovou, která postoupila do druhého kola senátních voleb na Benešovsku.

Zda ANO ve středních Čechách povládne, ale jisté není. Druhé hnutí STAN ho nechce pustit do vedení kraje a už nabídlo spolupráci třetí koalici Spolu. „Pokud někdo zásadním způsobem zvítězí, tak by se mělo reflektovat to, co ti lidé (voliči) řeknou. A konečně, podívejte se na současnou vládu a pětikoalici. Zvítězilo hnutí ANO a pětikoalice nás přebouchala. Tomu rozumím matematicky. Ale podívejte se, jak se jim to vymstilo,“ komentoval to Havlíček. Zopakoval, že on sám hodlá zůstat v celostátní politice.

ANO slíbilo vracet voličům, co jim vláda vzala – co to bude? S kým chce v krajích vládnout? A podaří se hnutí rozleptat spolupráci pětikoaličních stran ve Středočeském kraji?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 „Vrátíme vám, co vám vláda vzala“, heslo vaší kampaně. Teď budete moct vracet, co to bude?V různých krajích to bude různé. – Vláda brala různě? – Ne, ale různé kraje mohou zareagovat jiným způsobem. Příkladem jsou třeba slevy na jízdné. Vláda sebrala slevy na jízdné, přibližně na 50 procent to stáhla z toho, co bylo, o půlku. A některé kraje to vrátily, některé to nevrátily. Teď uvidíme, jaké tam budeme mít zastoupení a může to být třeba 1 z těch věcí.

2:00 Další věc jsou třeba pohotovosti, které vláda stáhla, nebo jich bude jenom omezený počet. A bude na krajích, jestli pohotovosti vytvoří nebo nevytvoří. Takže bude záležet zase na tom, jaký tam budeme mít mandát a co se nám třeba z toho podaří či nepodaří. Stejně tak to je třeba určitá oblast sociálních služeb a tak dál.

3:00 Samozřejmě těch věcí, které vláda vzala, je víc. Ale podstata je v tom, že vláda posunula tuto zemi a lidi ku větší chudobě. O tom není nejmenších pochyb, lidé jsou chudší a zejména na nízkopříjmové domácnosti nebo středně příjmové to dopadá poměrně zásadním způsobem. Tam se budeme snažit, aby se zejména ti, kteří se nemohou bránit, nadechli.

3:30 Já tady vidím spousty mladých lidí, tak my nejsme třeba toho názoru, že za každou cenu mladí lidé musí dostávat bůhví jakou podporu, když je někdo zdravý a tak dále. – Ale říkal jste, že chcete vracet třeba slevy na jízdném, ty jsou mimo jiné pro mladé. – Ale tam je to už docela zásadní věc, protože jsou zde nízkopříjmové domácnosti a spousta mladých dojíždí na vysokou školu. (…) Memusíme za každou cenu dodávat podporu mladým rodinám, když jsou oba dva akceschopní. Něco jiného je třeba samoživitelka. Ale když máme třeba vysokoškolské studenty z nízkopříjmových domácností, kteří dojíždí například z Příbrami do Prahy, to už není malá částka.

5:00 Kolik budete chtít získat hejtmanských křesel? Co bude váš úspěch? – Ještě nemám definitivní matematiku, protože jsem teď dával velké množství rozhovorů a hned jsem utíkal za vámi. Ale máme šance na 5 až 8 křesel hejtmana.

6:00 Ve středních Čechách jste kandidoval na konci kandidátky jako morální podpora, vyhoupl jste se nicméně do čela. Sloganem těchto voleb se stalo prohlášení Andreje Babiše, že Karel je Bůh, nicméně… – … pan Babiš vždy něčím překvapí. Tím teda překvapil. – Vám to vadí? – Samozřejmě nevadí, ale my jsme se štengrovali u Středních Čech, protože jsem tam zvolil určitou taktiku, kdy on si nebyl jistý, jestli je to taktika nejsprávnější. Já jsem říkal: ne, já to prostě všechno objedu, hospoda od hospody, náměstí, od náměstí, stovky obcí. A postavil jsem tam relativně méně viditelnou kandidátní listinu, byli to šikovní lidé jakožto starostové, místostarostové z komunálu a tak dál. Sám jsem šel na to poslední místo, z toho taky nebyl úplně nadšený. A nakonec si myslím, že tahle taktika rozhodla.

7:00 Nakolik vážně jste tedy mínili lídra té kandidátky, pana poslance Tomáše Helebranta? – Tomáš Helebrant je skvělý člověk. – A proč tedy tu viditelnou kampaň nedělal ve Středočeském kraji on? To by nefungovalo? – Samozřejmě, že asi ne tolik, ale to je normální. Moje role jakožto lídra kraje a člověka, který je viditelný, je pomáhat i těmhle lidem, kteří nastupují. Je to člověk, kterého čeká solidní politická kariéra.

8:00 Jaká kariéra ho čeká, bude šéf opozice ve Středočeském kraji? – Je pravda, že jsme zvítězili zásadním způsobem 33 procent. Já si popravdě nedovedu představit, že bychom neměli být ve vedení kraje. – Já si to umím představit dobře, protože koalice Spolu a hnutí STAN má více mandátů v zastupitelích. – Matematicky tomu rozumím. Ale hlavní je to, že voliči jasně řekli, že tady nechtějí tuto sestavu.

10:00 Chcete jednat i s Janem Skopečkem, co by lídrem koalice Spolu. Dokonce jsem zachytila, že mu nabízíte křeslo hejtmana. – Nebudeme jednat s hnutím STAN, já jsem řekl mnohokrát už v rámci voleb a před volbami, proč s nimi nebudeme jednat, a to bychom popřeli sami sebe. A s panem Skopečkem jsme připraveni jednat, pozici hejtmana jsme mu ale nenabídli.

11:00 Hnutí ANO má na kontě taky nějaké kousky, kterým se říká obejití vítěze. Dohledala jsem si tady z minulosti pár případů, kdy vyhrál někdo jiný, a také vás to netrápilo. – Ale sama velmi dobře víte, že dneska je to vše proti hnutí ANO. A jestli my jsme to udělali v jednom případu, tak oni to udělali třeba v 10 případech. Ale já jsem možná stará škola, ale opravdu si myslím, že pokud někdo zásadním způsobem zvítězí, tak by se mělo reflektovat to, co ti lidé (voliči) řeknou. A konečně, podívejte se na současnou vládu a pětikoalici. Dobře, zvítězilo hnutí ANO, pětikoalice nás přebouchala. Tomu rozumím matematicky. Ale podívejte se, jak se jim to vymstilo.

13:00 Pojďme se podívat na skládání krajských koalic. Je mezi těmi subjekty někdo, s kým byste řekl, že nechcete do krajských vlád? – Neumím to v tuhle chvíli definitivně říct, protože jsme jim nechali poměrně velký prostor k tomu, aby přišli s nějakou smysluplnou koalicí, aby představili program. (…) My jsme si i v minulosti nechávali docela solidní prostor. Nedovedu si představit, že by ze stran pětikoalice byl někdo větším ideologickým protivníkem než jsou Piráti. A přesto se s nimi dokázala poskládat docela dobrá koalice v Plzeňském kraji. A musím říct, že i předseda Pirátů v tom daném regionu se mi zdá jako rozumný.

16:00 Co nás čeká v následujícím roce, který zbývá do sněmovních voleb? Na koho budete cílit? – Jsme catch-all party. Za ANO jde dnes 33 procent voličů. I na národní úrovni. Neskrývejme se to, že tam jsou lidé, kteří jsou sociálně slabší, ale stejně tak tam jsou třeba i podnikatelé. S tím to dokážeme docela uhrát, ale podstatné je to, že chceme svobodu jedince, chceme svobodu slova, chceme svobodu podnikání, chceme racionální přístup ke klimatickým záležitostem, chceme se soustředit na posílení bezpečnosti, na určitou míru soběstačnosti. A to podle mého názoru dnes lidi možná zajímá víc než úplně to typické rozdělení dvacátého století na levici a pravici.

19:00 V některých krajích jste první místo nezískali, například ten „juniorní pučmidrátek“ udělal docela solidní výsledek v Jihomoravském kraji. Co si z toho berete za ponaučení? – Juniorní pučmidrátek byla reakce na to, kdy mi pan ministr Výborný řekl, že tornádo odpracoval pan hejtman Grolich. Tak to fakt ne. Ale teď se k tomu nechci vracet, to jsem řekl, jaká tam byla jeho pozice. Ale to, že to marketingově zvládnul a že využil všech nástrojů moderních technologií, sociálních sítí a tak dál, to je pravda. A je třeba pogratulovat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Že jsem bůh? Pan Babiš mě vždy překvapí, říká vítěz voleb Karel Havlíček

Vítězem krajských voleb se stalo hnutí ANO. Zabodovalo v deseti regionech a už nyní má jistotu, že minimálně ve dvou z nich ho nemohou další strany obejít. Hnutí se dařilo také v senátních volbách. S kým chce ANO vládnout?

Hostem speciálního vysílání Ptám se já ve volebním štábu Seznam Zpráv v sobotu 21. září v pražské kavárně Na Boršově byl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Hnutí Andreje Babiše drtivě vyhrálo krajské volby. Zvítězilo v 10 ze 13 krajů a zopakovalo tak svůj úspěch z roku 2020. Navíc zisk ještě zvýšilo (posílilo o 114 krajských zastupitelů na celkových 292). V Moravskoslezském a Karlovarském kraji získalo dokonce nadpoloviční většinu hlasů a nebude tak snadné ho při sestavování vlády v kraji obejít.

Krajské a senátní volby 2024

Nejlepší pozici má hnutí Andreje Babiše i po prvním kole senátních voleb, ve kterém lidé zvolili hned pět senátorů (o zbylých 22 křeslech se rozhodne za týden). ANO získalo 2 senátory a má 19 kanditátů postupujících do druhého kola, tedy nejvíc ze všech uskupení.

Andrej Babiš označil výsledek za krásný a chtěl by ho zopakovat ve sněmovních volbách v příštím roce. Vyzdvihl přitom vítězství hnutí ve Středočeském kraji, kde podle něj odvedl na posledním místě kandidátky skvělou práci místopředseda ANO Karel Havlíček (toho voliči svými hlasy vynesli do první pozice). „Karel je Bůh. To, co udělal ve Středočeském kraji, je neuvěřitelné. Odmakal to hospodu po hospodě, on to dal,“ prohlásil šéf hnutí.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiě slavil ve volebním štábu na pražském Chodově vítězství svého hnutí bujaře. K tanci strhnul i exministryni Helenu Válkovou, která postoupila do druhého kola senátních voleb na Benešovsku.

Zda ANO ve středních Čechách povládne, ale jisté není. Druhé hnutí STAN ho nechce pustit do vedení kraje a už nabídlo spolupráci třetí koalici Spolu. „Pokud někdo zásadním způsobem zvítězí, tak by se mělo reflektovat to, co ti lidé (voliči) řeknou. A konečně, podívejte se na současnou vládu a pětikoalici. Zvítězilo hnutí ANO a pětikoalice nás přebouchala. Tomu rozumím matematicky. Ale podívejte se, jak se jim to vymstilo,“ komentoval to Havlíček. Zopakoval, že on sám hodlá zůstat v celostátní politice.

ANO slíbilo vracet voličům, co jim vláda vzala – co to bude? S kým chce v krajích vládnout? A podaří se hnutí rozleptat spolupráci pětikoaličních stran ve Středočeském kraji?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 „Vrátíme vám, co vám vláda vzala“, heslo vaší kampaně. Teď budete moct vracet, co to bude?V různých krajích to bude různé. – Vláda brala různě? – Ne, ale různé kraje mohou zareagovat jiným způsobem. Příkladem jsou třeba slevy na jízdné. Vláda sebrala slevy na jízdné, přibližně na 50 procent to stáhla z toho, co bylo, o půlku. A některé kraje to vrátily, některé to nevrátily. Teď uvidíme, jaké tam budeme mít zastoupení a může to být třeba 1 z těch věcí.

2:00 Další věc jsou třeba pohotovosti, které vláda stáhla, nebo jich bude jenom omezený počet. A bude na krajích, jestli pohotovosti vytvoří nebo nevytvoří. Takže bude záležet zase na tom, jaký tam budeme mít mandát a co se nám třeba z toho podaří či nepodaří. Stejně tak to je třeba určitá oblast sociálních služeb a tak dál.

3:00 Samozřejmě těch věcí, které vláda vzala, je víc. Ale podstata je v tom, že vláda posunula tuto zemi a lidi ku větší chudobě. O tom není nejmenších pochyb, lidé jsou chudší a zejména na nízkopříjmové domácnosti nebo středně příjmové to dopadá poměrně zásadním způsobem. Tam se budeme snažit, aby se zejména ti, kteří se nemohou bránit, nadechli.

3:30 Já tady vidím spousty mladých lidí, tak my nejsme třeba toho názoru, že za každou cenu mladí lidé musí dostávat bůhví jakou podporu, když je někdo zdravý a tak dále. – Ale říkal jste, že chcete vracet třeba slevy na jízdném, ty jsou mimo jiné pro mladé. – Ale tam je to už docela zásadní věc, protože jsou zde nízkopříjmové domácnosti a spousta mladých dojíždí na vysokou školu. (…) Memusíme za každou cenu dodávat podporu mladým rodinám, když jsou oba dva akceschopní. Něco jiného je třeba samoživitelka. Ale když máme třeba vysokoškolské studenty z nízkopříjmových domácností, kteří dojíždí například z Příbrami do Prahy, to už není malá částka.

5:00 Kolik budete chtít získat hejtmanských křesel? Co bude váš úspěch? – Ještě nemám definitivní matematiku, protože jsem teď dával velké množství rozhovorů a hned jsem utíkal za vámi. Ale máme šance na 5 až 8 křesel hejtmana.

6:00 Ve středních Čechách jste kandidoval na konci kandidátky jako morální podpora, vyhoupl jste se nicméně do čela. Sloganem těchto voleb se stalo prohlášení Andreje Babiše, že Karel je Bůh, nicméně… – … pan Babiš vždy něčím překvapí. Tím teda překvapil. – Vám to vadí? – Samozřejmě nevadí, ale my jsme se štengrovali u Středních Čech, protože jsem tam zvolil určitou taktiku, kdy on si nebyl jistý, jestli je to taktika nejsprávnější. Já jsem říkal: ne, já to prostě všechno objedu, hospoda od hospody, náměstí, od náměstí, stovky obcí. A postavil jsem tam relativně méně viditelnou kandidátní listinu, byli to šikovní lidé jakožto starostové, místostarostové z komunálu a tak dál. Sám jsem šel na to poslední místo, z toho taky nebyl úplně nadšený. A nakonec si myslím, že tahle taktika rozhodla.

7:00 Nakolik vážně jste tedy mínili lídra té kandidátky, pana poslance Tomáše Helebranta? – Tomáš Helebrant je skvělý člověk. – A proč tedy tu viditelnou kampaň nedělal ve Středočeském kraji on? To by nefungovalo? – Samozřejmě, že asi ne tolik, ale to je normální. Moje role jakožto lídra kraje a člověka, který je viditelný, je pomáhat i těmhle lidem, kteří nastupují. Je to člověk, kterého čeká solidní politická kariéra.

8:00 Jaká kariéra ho čeká, bude šéf opozice ve Středočeském kraji? – Je pravda, že jsme zvítězili zásadním způsobem 33 procent. Já si popravdě nedovedu představit, že bychom neměli být ve vedení kraje. – Já si to umím představit dobře, protože koalice Spolu a hnutí STAN má více mandátů v zastupitelích. – Matematicky tomu rozumím. Ale hlavní je to, že voliči jasně řekli, že tady nechtějí tuto sestavu.

10:00 Chcete jednat i s Janem Skopečkem, co by lídrem koalice Spolu. Dokonce jsem zachytila, že mu nabízíte křeslo hejtmana. – Nebudeme jednat s hnutím STAN, já jsem řekl mnohokrát už v rámci voleb a před volbami, proč s nimi nebudeme jednat, a to bychom popřeli sami sebe. A s panem Skopečkem jsme připraveni jednat, pozici hejtmana jsme mu ale nenabídli.

11:00 Hnutí ANO má na kontě taky nějaké kousky, kterým se říká obejití vítěze. Dohledala jsem si tady z minulosti pár případů, kdy vyhrál někdo jiný, a také vás to netrápilo. – Ale sama velmi dobře víte, že dneska je to vše proti hnutí ANO. A jestli my jsme to udělali v jednom případu, tak oni to udělali třeba v 10 případech. Ale já jsem možná stará škola, ale opravdu si myslím, že pokud někdo zásadním způsobem zvítězí, tak by se mělo reflektovat to, co ti lidé (voliči) řeknou. A konečně, podívejte se na současnou vládu a pětikoalici. Dobře, zvítězilo hnutí ANO, pětikoalice nás přebouchala. Tomu rozumím matematicky. Ale podívejte se, jak se jim to vymstilo.

13:00 Pojďme se podívat na skládání krajských koalic. Je mezi těmi subjekty někdo, s kým byste řekl, že nechcete do krajských vlád? – Neumím to v tuhle chvíli definitivně říct, protože jsme jim nechali poměrně velký prostor k tomu, aby přišli s nějakou smysluplnou koalicí, aby představili program. (…) My jsme si i v minulosti nechávali docela solidní prostor. Nedovedu si představit, že by ze stran pětikoalice byl někdo větším ideologickým protivníkem než jsou Piráti. A přesto se s nimi dokázala poskládat docela dobrá koalice v Plzeňském kraji. A musím říct, že i předseda Pirátů v tom daném regionu se mi zdá jako rozumný.

16:00 Co nás čeká v následujícím roce, který zbývá do sněmovních voleb? Na koho budete cílit? – Jsme catch-all party. Za ANO jde dnes 33 procent voličů. I na národní úrovni. Neskrývejme se to, že tam jsou lidé, kteří jsou sociálně slabší, ale stejně tak tam jsou třeba i podnikatelé. S tím to dokážeme docela uhrát, ale podstatné je to, že chceme svobodu jedince, chceme svobodu slova, chceme svobodu podnikání, chceme racionální přístup ke klimatickým záležitostem, chceme se soustředit na posílení bezpečnosti, na určitou míru soběstačnosti. A to podle mého názoru dnes lidi možná zajímá víc než úplně to typické rozdělení dvacátého století na levici a pravici.

19:00 V některých krajích jste první místo nezískali, například ten „juniorní pučmidrátek“ udělal docela solidní výsledek v Jihomoravském kraji. Co si z toho berete za ponaučení? – Juniorní pučmidrátek byla reakce na to, kdy mi pan ministr Výborný řekl, že tornádo odpracoval pan hejtman Grolich. Tak to fakt ne. Ale teď se k tomu nechci vracet, to jsem řekl, jaká tam byla jeho pozice. Ale to, že to marketingově zvládnul a že využil všech nástrojů moderních technologií, sociálních sítí a tak dál, to je pravda. A je třeba pogratulovat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

RELATED ARTICLES