Neděle, 27 října, 2024
Google search engine
DomůSportBojové sportyUFC 308: Holloway poprvé knokautován, Topuria zůstává šampionem. Nechyběla tvrdá ukončení ani...

UFC 308: Holloway poprvé knokautován, Topuria zůstává šampionem. Nechyběla tvrdá ukončení ani výzvy. Podívejte se na zásadní momenty

728x90

Milovníci toho nejlepšího MMA na planetě měli v sobotu večer svátek. Dočkali se totiž velkého číslovaného galavečera UFC 308 v evropsky velmi příznivém čase. Do akce šla jména jako Ilia Topuria, Max Holloway, Robert Whittaker, Khamzat Chimaev, Aleksandar Rakič či Magomed Ankalaev. Jak celý turnaj vypadal?

Early Prelims UFC 308

Na první ukončení před limitem se na turnaji UFC 308 čekalo do čtvrté bitvy

Už od prvního duelu bylo UFC 308 zajímavé skrz známá jména. Hned v první bitvě se představil Rinat Fakhretdinov (23-2-1), který v roli favorita vyzval Carlose Leala (21-5). Jednalo se o vesměs vyrovnanou bitvu, která probíhala jak v postoji, tak na zemi. Na body vyhrál jednomyslně Fakhretdinov, nicméně fanoušci i někteří experti viděli jako vítěze brazilského bojovníka.

Posléze jsme se dočkali duelu mezi Ismailem Naurdievem (23-11) a Brunem Silvou (23-7). Ten byl o poznání jednostrannější než předešlá bitva. Maročan měl nad Brazilcem po všech stránkách navrch, dominoval na zemi, měl mnohem více úderů a došel si pro zaslouženou výhru na body.

Pak šel do boje veterán Oktagonu Farid Basharat (12-0), jenž čelil mnohem zkušenějšímu brazilskému sokovi Victoru Hugovi (24-4). Basharat byl ovšem favoritem a také díky skvělému wrestlingu se mu podařilo tuto roli potvrdit. Stejně jako jeho předchůdci ale vyhrál až na body.

Na první ukončení se tedy čekalo až do čtvrtého souboje. Ten nabídl bitvu dvou těžkotonážníků, v níž se proti sobě postavili Kennedy Nzechukwu (12-5) a populární Chris Barnett (23-8). Zápas skončil už v prvním kole zhruba půlminutu před zazněním gongu.

Celou tu dobu tahal Barnett za kratší konec provazu, krátce před startem zápasu v kleci si zranil nohu, poté měl problém se vůbec dostat k úderu a sám hodně inkasoval. Nzechukwu jej zlomil v čase 4:27.

Prelims UFC 308

Magomedov si poradil s Ferreirou

Druhá třetina karty UFC 308 odstartovala soubojem mezi Abusem Magomedovem (26-6-1) a Brunnem Ferreirou (12-1), favoritem byl první jmenovaní a v prvním kole to podle toho vypadalo. V tom druhém však Brazilec dostal svého soupeře do potíží, v postoji ho tvrdě trefoval a dokonce ho poslal k zemi, nicméně ukončit jej nedokázal.

Toho mohl později litovat, protože to, co nedokázal on sám, se stalo právě jemu ve třetím kole. Magomedov si totiž šel pro takedown, ten doručil a na zemi si věděl rady.

Zatímco Ferreira se bránil především úderům, tak Magomedov toho využil k získání co nejlepší pozice a v čase 3:14 nasadil arm-triangle choke, který už dotáhl do vítězného konce.

Magomedov se díky tomu dostal v UFC na skóre 3-2, což je stejná bilance, kterou se po porážce může stále pyšnit i poražený Ferreira, který prohrál teprve podruhé ve své kariéře.

Orolbai a Rebecki doručili krvavou řežbu

Parádní podívanou sliboval souboj, v němž se střetli Mateusz Rebecki (19-2) a Myktybek Orolbai (13-1-1). Polský bojovník v UFC poprvé naskakoval v roli outsidera, svůj poslední zápas prohrál a Kyrgyzstánec pro něj měl být velkou výzvou.

A také byl. Viděli jsme parádní zápas, většinově se odehrál v postoji a oba borci v něm měli své momenty. Větší škody na obličeji soupeře ovšem napáchal Rebecki. Ostatně Orolbaie musel kvůli zavřenému oku kontrolovat lékař už po prvním kole, nicméně Polák si v závěru kola naběhl na tvrdý jab.

I kvůli potížím s levým okem vstoupil Orolbai do druhého kola mnohem agresivněji. Snažil se zápas přenést na zem, nicméně Mateusz dobře reagoval, byť bylo znát, že je čím dál více unaven. Minutu a půl před koncem se mu vytvořila tržná rána nad okem po srážce hlav, po níž Myktybek doručil i takedown, byť z něj nic nevytěžil.

Třetí kolo začalo skvěle pro Poláka. Rebecki trefil tvrdý loket, pak levým hákem na bradu poslal Kyrgyzstánce k zemi. Ten se ale dokázal vzchopit a ve třetím kole jsme sledovali tvrdou řežbu, která nabídla krvavou lázeň, v níž bylo těžké cokoliv dokázat na zemi, a spíš než taktický boj jsme sledovali pomyslný „dog fight“, v němž šlo o sílu vůle a bojovného ducha. Toho prokázali oba a zápas tak došel až do svého konce.

Vyrovnanou bitvu viděli rozhodčí nejednotně. Vítězství na split decision si připsal Rebecki, který u dvou sudích vyhrál 29-28, jeden sudí přidělil body naopak ve prospěch Orolbaie.

Dos Anjose zradilo koleno, Neal vyhrál i díky zranění soupeře na TKO

V předposlední bitvě prelims karty UFC 308 se objevil bývalý šampion Rafael Dos Anjos (32-16), který vyzval favorizovaného Geoffa Neala (15-6). Brazilské legendě se v poslední době nedařilo, prohrála hned tři z posledních čtyř zápasů, ne však lehkých.

Vždyť Dos Anjos bojoval například s Rafaele Fizievem, Mateuszem Gamrotem či Vicentem Luquem. I ve svých 40 letech je to ale nepříjemný soupeř pro každého a chtěl to potvrdit i proti o šest let mladšímu Nealovi. Ten prohrál své dva poslední zápasy stejně jako Brazilec, stejně tak s těžkými soupeři – Shavkatem Rakhmonovem a Ianem Machado Garrym.

Tento duel ale příliš dlouho netrval. Bohužel pro fanoušky a zejména pak pro Dos Anjose skončil už po minutě a čtyřiceti sekundách. Neal trefil dobrou kombinaci a Brazilec při couvání spadl a poranil si koleno, dále v bitvě nemohl pokračovat.

Třebaže souboj skončil kvůli zranění, UFC oficiálně vyhlásilo, že Neal zvítězil na TKO. Připsal si tak cenný skalp a návrat na vítěznou vlnu. Je otázkou, co zranění bude znamenat pro Brazilce. Ve 40 letech je každé zranění problémem, obzvláště pak, když se jedná o koleno. Prohrál navíc potřetí v řadě.

Aslan navnadil na hlavní kartu UFC 308 ukončením za 50 sekund

Prelims kartu uzavřeli Ibo Aslan (13-1) a Raffael Cerqueira (11-0). Zatímco turecký bojovník za sebou měl v UFC jeden zápas, který vyhrál stejně jako svých zbylých 12 vyhraných duelů na KO/TKO, tak neporažený Brazilec, jenž rovněž ukončuje zápasy primárně na KO/TKO, nastoupil ke své premiéře.

Očekával se tvrdý boj s potenciálem rychlého ukončení. A očekávání se naplnila. Zápas netrvalo ani minutu. Aslan totiž trefil Cerqueiru při jednom z Brazilcových kopů levým hákem, ten byl ihned otřesený a pak zbývalo jediné. Využít toho.

To Turek dokázal, rozjel sérii úderů, v podstatě nedal Raffaelovi prostor pro to se zotavit a případně kontrovat. Nebyl na to prostor a tak rozhodčí neměl jinou možnost, než zápas ukončit. Stalo se tak v čase 0:50.

Po další velké a důležité výhře pochopitelně Aslan hýřil sebevědomím. Prohlásil, že si jde pro všechny bojovníky své divize a evidentně si chce dojít až pro titul.

Hlavní karta UFC 308

Shara Magomedov se postaral o možné KO roku

Sice nás stále teprve čekaly ty největší taháky, nicméně na souboj mezi Sharou Magomedovem (14-0) a Armenem Petrosyanem (8-3) se musel těšit každý fanoušek bojových sportů. Ruský postrach totiž budí respekt už jen svým vzhledem, navíc má zajímavý příběh a nevidí na jedno oko.

Rus byl dle očekáváním velkým favoritem, jenže arménský protivník se na jeho styl dobře připravil. Alespoň tedy na první kolo, v němž předvedl nejlepší výkon.

Právě první kolo bylo hodně intenzivní, ve vysokém tempu, tvrdé z obou stran. Oba si nic nedarovali, hodně se kopalo. To zásadní se ale stalo ve druhé pětiminutovce.

Šlo znát, že Petrosyan začíná být unavený a otěže zápasu přebíral Magomedov. Byl rychlejší, lépe se hýbal a tím pádem i více trefoval. Jen osm sekund před koncem kola se pak zapsal do dějin UFC, když zkusil jeden spinning backfist, aby na něj navázal druhým svou druhou rukou na druhou stranu.

Pak šel jeho arménský soupeř k zemi a bylo po všem. Velkolepý moment, něco takového jen tak nevidíme.

Následně o sobě prohlásil, že je nejlepší ranař ve střední váze a že zlikviduje bývalého dominantního šampiona Israela Adesanyu.

Murphy a Ige předvedli atraktivní duel

I dále se bylo na co těšit. Lerone Murphy (14-0-1) vyzval jednoho z hrdinů galavečera UFC 303, kde se konala odveta mezi Jiřím Procházkou a Alexem Pereirou. Tehdy se do dějin organizace zapsal Dan Ige (18-8), jenž v průběhu turnaje nahradil Briana Ortegu a utkal se s Diegem Lopesem.

Ige sice prohrál, předvedl ale skvělý výkon a hlavně napsal příběh, který se prodával sám. Nyní ho však čekala další velká výzva, do níž opět vstupoval jako outsider. Zápas ale zahájil vesměs dobře. Angličan mu sice rychle vytvořil tržnou ránu na čele, pak však Američan dostal Murphyho na zem.

Zápas tam sice neudržel, nicméně kolo patřilo jemu. Necelou minutu před koncem tvrdým levým hákem poslal Murphyho k zemi a v závěru došlo k přestřelce u pletiva, v níž měl navrch.

Pak už ale začal tahat za kratší konec provazu a Murphy začal dominovat. Byl lepší ve všech aspektech boje a obě zbývající kola ovládl. Připsal si tak cenné vítězství na body.

Ankalaev porazil Rakiče na body, pak si řekl o Pereiru

Důležitý souboj v rámci polotěžké váhy, v níž je i Jiří Procházka, měli v Abú Dhabí na svědomí Magomed Ankalaev (19-1-1), nově jednička divize spolu s moravským samurajem, a Aleksandar Rakič (14-4), tedy pětka divize, který naposledy prohrál právě s Procházkou.

Favoritem v utkání byl ruský bojovník, nicméně Srba nelze podceňovat, jelikož si umí své soupeře skvěle nastudovat, což potvrdil i Jiří. Kromě toho má Rakič vysoké fight IQ a je všestranný. Všestrannost je ovšem silná stránka také v případě Ankalaeva.

Bylo tedy otázkou, jaký zápas uvidíme. Velká zábava se neočekávala, spíše taktická bitva, které jsme se vesměs i dočkali. Celý souboj se odehrál v postoji, v prvním kole se Rakič dokázal prosazovat i díky dobrému pohybu, jenže ve druhé pětiminutovce se dostal do tempa Ankalaev a nutil svého soupeře hlavně k ústupu.

Ve třetí pětiminutovce nebylo úplně rozhodnuto o vítězi. Ani jeden nemohl být přesvědčený, že získal první kolo, které mohlo jít na obě strany. Že by do něj ale někdo z nich vletěl jako uragán, to se říci nedá. Více se v něm bojovalo na pletivu, po ukončení ale úplně nešel ani jeden.

Souboj nebyl úplně jednoznačný, ale mírně navrch v něm měl Ankalaev. Rakič zkrátka neudělal pro výhru dost a proto se nemohl divit, že prohrál na body. Všichni tři rozhodčí se shodli na výsledku 29-28 a je tak pravděpodobné, že Rus bude dalším soupeřem šampiona Alexe Pereiry. Právě na toho směroval svá slova po výhře a jasně mu vzkázal, aby před ním přestal utíkat.

Chimaev nedal Whittakerovi šanci

V hlavním předzápase se představil hvězdný Khamzat Chimaev (13-0) s bývalým šampionem Robertem Whittakerem (26-7). Zatímco rodák z Čečenska nastupoval do zápasu jako třináctka střední váhy, Australan byl trojkou divize.

Všichni očekávali, že Chimaev vsadí na svůj wrestling a obrovské tempo, nicméně Whittaker dosud jen jednou prohrál na submisi a stalo se tak v roce 2011. Proto byli všichni zvědaví, jak si Australan proti vycházející a ambiciózní hvězdě povede.

Jakmile pak zápas odstartoval, tak Khamzat na nic nečekal. Ihned šel po takedownu a snažil se dostat Roberta na zem. To se mu podařilo tak napůl, Whittaker vzdoroval a bojovalo se o pozici. Neustálým tlakem se Chimaev pokoušel dostat svému soupeři do zad a po třech a půl minutách se mu to povedlo.

Místo škrcení však nasadil face crank a to tak silně, že Whittaker rychle odklepal. Vzdoroval dlouho, snažil se, jenže v zápase mu Chimaev nedovolil vůbec nic. Nyní Khamzat doufá, že mu jednostranný výkon vynese titulovou šanci.

Holloway poprvé padl, Topuria zůstává králem

Nejočekávanější zápas celého galavečera UFC 308 nabídl bitvu o titul pérové váhy. Šampion Ilia Topuria (15-0) po sesazení Alexandera Volkanovského z trůnu nastoupil ke své první obhajobě. Vyzval jej legendární bývalý šampion a nynější držitel BMF titulu Max Holloway (26-7), který ve svém posledním zápase fenomenálně ukončil Justina Gaethjeho v poslední sekundě a který třikrát prohrál s Volkanovskim.

Topuria se snažil Hollowaye před zápasem rozhodit. Vyzýval jej k tomu, aby si to v úvodu oba rozdali na férovku uprostřed klece. To však Max veřejně odmítal. Topuria má tvrdý KO úder, nicméně rodáka z Havaje nikdy nikdo neposlal na zem a ani neknokautoval.

Ilia má ale také dobré takedowny a to ukázal zhruba v půlce prvního kola, když dostal Hollowaye na zem, ale nedokázal jej tam udržet. Bývalý šampion spoléhal na dobrý pohyb, má na kontě rekordní počet signifikantních úderů napříč všemi váhami a je pověstný dlouhými kombinacemi, na ty chtěl spoléhat i v titulové bitvě.

Holloway měl v prvním kole navrch, byl aktivnější, rozdal více úderů a delšími kombinacemi si kolo bodoval. V závěru pak ještě Topuria doručil jeden takedown, z toho ale nic nevykouzlil.

Max chtěl těžit i z toho, že má více zkušeností z dlouhých zápasů. V jeho prospěch hrála i výška a rozpětí paží. Přesto se musel mít na pozoru před tvrdou levačkou šampiona. Polovina druhého kola nabídla na obou stranách tvrdé údery, které procházely. Ilia sázel na tvrdost, Holloway na počet. Topuria navíc dobře okopával svému vyzyvatelovi nohy.

Ve třetím kole znovu Holloway začal aktivně, jenže po minutě se dokázal Topuria tvrdě trefit a dostal Maxe do problémů. Ten byl otřesený a šampion se dostal do módu lovce. Začal havajskou hvězdu nahánět a šel si pro ukončení. Pro to si také sérií tvrdých úderů došel a Blessed vůbec poprvé prohrál na KO či TKO.

Ilia tak nadále zůstává šampionem a Max si zpět svůj bývalý titul nevybojoval.

Zdroj: UFC, X, Tapology

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

UFC 308: Holloway poprvé knokautován, Topuria zůstává šampionem. Nechyběla tvrdá ukončení ani výzvy. Podívejte se na zásadní momenty

728x90

Milovníci toho nejlepšího MMA na planetě měli v sobotu večer svátek. Dočkali se totiž velkého číslovaného galavečera UFC 308 v evropsky velmi příznivém čase. Do akce šla jména jako Ilia Topuria, Max Holloway, Robert Whittaker, Khamzat Chimaev, Aleksandar Rakič či Magomed Ankalaev. Jak celý turnaj vypadal?

Early Prelims UFC 308

Na první ukončení před limitem se na turnaji UFC 308 čekalo do čtvrté bitvy

Už od prvního duelu bylo UFC 308 zajímavé skrz známá jména. Hned v první bitvě se představil Rinat Fakhretdinov (23-2-1), který v roli favorita vyzval Carlose Leala (21-5). Jednalo se o vesměs vyrovnanou bitvu, která probíhala jak v postoji, tak na zemi. Na body vyhrál jednomyslně Fakhretdinov, nicméně fanoušci i někteří experti viděli jako vítěze brazilského bojovníka.

Posléze jsme se dočkali duelu mezi Ismailem Naurdievem (23-11) a Brunem Silvou (23-7). Ten byl o poznání jednostrannější než předešlá bitva. Maročan měl nad Brazilcem po všech stránkách navrch, dominoval na zemi, měl mnohem více úderů a došel si pro zaslouženou výhru na body.

Pak šel do boje veterán Oktagonu Farid Basharat (12-0), jenž čelil mnohem zkušenějšímu brazilskému sokovi Victoru Hugovi (24-4). Basharat byl ovšem favoritem a také díky skvělému wrestlingu se mu podařilo tuto roli potvrdit. Stejně jako jeho předchůdci ale vyhrál až na body.

Na první ukončení se tedy čekalo až do čtvrtého souboje. Ten nabídl bitvu dvou těžkotonážníků, v níž se proti sobě postavili Kennedy Nzechukwu (12-5) a populární Chris Barnett (23-8). Zápas skončil už v prvním kole zhruba půlminutu před zazněním gongu.

Celou tu dobu tahal Barnett za kratší konec provazu, krátce před startem zápasu v kleci si zranil nohu, poté měl problém se vůbec dostat k úderu a sám hodně inkasoval. Nzechukwu jej zlomil v čase 4:27.

Prelims UFC 308

Magomedov si poradil s Ferreirou

Druhá třetina karty UFC 308 odstartovala soubojem mezi Abusem Magomedovem (26-6-1) a Brunnem Ferreirou (12-1), favoritem byl první jmenovaní a v prvním kole to podle toho vypadalo. V tom druhém však Brazilec dostal svého soupeře do potíží, v postoji ho tvrdě trefoval a dokonce ho poslal k zemi, nicméně ukončit jej nedokázal.

Toho mohl později litovat, protože to, co nedokázal on sám, se stalo právě jemu ve třetím kole. Magomedov si totiž šel pro takedown, ten doručil a na zemi si věděl rady.

Zatímco Ferreira se bránil především úderům, tak Magomedov toho využil k získání co nejlepší pozice a v čase 3:14 nasadil arm-triangle choke, který už dotáhl do vítězného konce.

Magomedov se díky tomu dostal v UFC na skóre 3-2, což je stejná bilance, kterou se po porážce může stále pyšnit i poražený Ferreira, který prohrál teprve podruhé ve své kariéře.

Orolbai a Rebecki doručili krvavou řežbu

Parádní podívanou sliboval souboj, v němž se střetli Mateusz Rebecki (19-2) a Myktybek Orolbai (13-1-1). Polský bojovník v UFC poprvé naskakoval v roli outsidera, svůj poslední zápas prohrál a Kyrgyzstánec pro něj měl být velkou výzvou.

A také byl. Viděli jsme parádní zápas, většinově se odehrál v postoji a oba borci v něm měli své momenty. Větší škody na obličeji soupeře ovšem napáchal Rebecki. Ostatně Orolbaie musel kvůli zavřenému oku kontrolovat lékař už po prvním kole, nicméně Polák si v závěru kola naběhl na tvrdý jab.

I kvůli potížím s levým okem vstoupil Orolbai do druhého kola mnohem agresivněji. Snažil se zápas přenést na zem, nicméně Mateusz dobře reagoval, byť bylo znát, že je čím dál více unaven. Minutu a půl před koncem se mu vytvořila tržná rána nad okem po srážce hlav, po níž Myktybek doručil i takedown, byť z něj nic nevytěžil.

Třetí kolo začalo skvěle pro Poláka. Rebecki trefil tvrdý loket, pak levým hákem na bradu poslal Kyrgyzstánce k zemi. Ten se ale dokázal vzchopit a ve třetím kole jsme sledovali tvrdou řežbu, která nabídla krvavou lázeň, v níž bylo těžké cokoliv dokázat na zemi, a spíš než taktický boj jsme sledovali pomyslný „dog fight“, v němž šlo o sílu vůle a bojovného ducha. Toho prokázali oba a zápas tak došel až do svého konce.

Vyrovnanou bitvu viděli rozhodčí nejednotně. Vítězství na split decision si připsal Rebecki, který u dvou sudích vyhrál 29-28, jeden sudí přidělil body naopak ve prospěch Orolbaie.

Dos Anjose zradilo koleno, Neal vyhrál i díky zranění soupeře na TKO

V předposlední bitvě prelims karty UFC 308 se objevil bývalý šampion Rafael Dos Anjos (32-16), který vyzval favorizovaného Geoffa Neala (15-6). Brazilské legendě se v poslední době nedařilo, prohrála hned tři z posledních čtyř zápasů, ne však lehkých.

Vždyť Dos Anjos bojoval například s Rafaele Fizievem, Mateuszem Gamrotem či Vicentem Luquem. I ve svých 40 letech je to ale nepříjemný soupeř pro každého a chtěl to potvrdit i proti o šest let mladšímu Nealovi. Ten prohrál své dva poslední zápasy stejně jako Brazilec, stejně tak s těžkými soupeři – Shavkatem Rakhmonovem a Ianem Machado Garrym.

Tento duel ale příliš dlouho netrval. Bohužel pro fanoušky a zejména pak pro Dos Anjose skončil už po minutě a čtyřiceti sekundách. Neal trefil dobrou kombinaci a Brazilec při couvání spadl a poranil si koleno, dále v bitvě nemohl pokračovat.

Třebaže souboj skončil kvůli zranění, UFC oficiálně vyhlásilo, že Neal zvítězil na TKO. Připsal si tak cenný skalp a návrat na vítěznou vlnu. Je otázkou, co zranění bude znamenat pro Brazilce. Ve 40 letech je každé zranění problémem, obzvláště pak, když se jedná o koleno. Prohrál navíc potřetí v řadě.

Aslan navnadil na hlavní kartu UFC 308 ukončením za 50 sekund

Prelims kartu uzavřeli Ibo Aslan (13-1) a Raffael Cerqueira (11-0). Zatímco turecký bojovník za sebou měl v UFC jeden zápas, který vyhrál stejně jako svých zbylých 12 vyhraných duelů na KO/TKO, tak neporažený Brazilec, jenž rovněž ukončuje zápasy primárně na KO/TKO, nastoupil ke své premiéře.

Očekával se tvrdý boj s potenciálem rychlého ukončení. A očekávání se naplnila. Zápas netrvalo ani minutu. Aslan totiž trefil Cerqueiru při jednom z Brazilcových kopů levým hákem, ten byl ihned otřesený a pak zbývalo jediné. Využít toho.

To Turek dokázal, rozjel sérii úderů, v podstatě nedal Raffaelovi prostor pro to se zotavit a případně kontrovat. Nebyl na to prostor a tak rozhodčí neměl jinou možnost, než zápas ukončit. Stalo se tak v čase 0:50.

Po další velké a důležité výhře pochopitelně Aslan hýřil sebevědomím. Prohlásil, že si jde pro všechny bojovníky své divize a evidentně si chce dojít až pro titul.

Hlavní karta UFC 308

Shara Magomedov se postaral o možné KO roku

Sice nás stále teprve čekaly ty největší taháky, nicméně na souboj mezi Sharou Magomedovem (14-0) a Armenem Petrosyanem (8-3) se musel těšit každý fanoušek bojových sportů. Ruský postrach totiž budí respekt už jen svým vzhledem, navíc má zajímavý příběh a nevidí na jedno oko.

Rus byl dle očekáváním velkým favoritem, jenže arménský protivník se na jeho styl dobře připravil. Alespoň tedy na první kolo, v němž předvedl nejlepší výkon.

Právě první kolo bylo hodně intenzivní, ve vysokém tempu, tvrdé z obou stran. Oba si nic nedarovali, hodně se kopalo. To zásadní se ale stalo ve druhé pětiminutovce.

Šlo znát, že Petrosyan začíná být unavený a otěže zápasu přebíral Magomedov. Byl rychlejší, lépe se hýbal a tím pádem i více trefoval. Jen osm sekund před koncem kola se pak zapsal do dějin UFC, když zkusil jeden spinning backfist, aby na něj navázal druhým svou druhou rukou na druhou stranu.

Pak šel jeho arménský soupeř k zemi a bylo po všem. Velkolepý moment, něco takového jen tak nevidíme.

Následně o sobě prohlásil, že je nejlepší ranař ve střední váze a že zlikviduje bývalého dominantního šampiona Israela Adesanyu.

Murphy a Ige předvedli atraktivní duel

I dále se bylo na co těšit. Lerone Murphy (14-0-1) vyzval jednoho z hrdinů galavečera UFC 303, kde se konala odveta mezi Jiřím Procházkou a Alexem Pereirou. Tehdy se do dějin organizace zapsal Dan Ige (18-8), jenž v průběhu turnaje nahradil Briana Ortegu a utkal se s Diegem Lopesem.

Ige sice prohrál, předvedl ale skvělý výkon a hlavně napsal příběh, který se prodával sám. Nyní ho však čekala další velká výzva, do níž opět vstupoval jako outsider. Zápas ale zahájil vesměs dobře. Angličan mu sice rychle vytvořil tržnou ránu na čele, pak však Američan dostal Murphyho na zem.

Zápas tam sice neudržel, nicméně kolo patřilo jemu. Necelou minutu před koncem tvrdým levým hákem poslal Murphyho k zemi a v závěru došlo k přestřelce u pletiva, v níž měl navrch.

Pak už ale začal tahat za kratší konec provazu a Murphy začal dominovat. Byl lepší ve všech aspektech boje a obě zbývající kola ovládl. Připsal si tak cenné vítězství na body.

Ankalaev porazil Rakiče na body, pak si řekl o Pereiru

Důležitý souboj v rámci polotěžké váhy, v níž je i Jiří Procházka, měli v Abú Dhabí na svědomí Magomed Ankalaev (19-1-1), nově jednička divize spolu s moravským samurajem, a Aleksandar Rakič (14-4), tedy pětka divize, který naposledy prohrál právě s Procházkou.

Favoritem v utkání byl ruský bojovník, nicméně Srba nelze podceňovat, jelikož si umí své soupeře skvěle nastudovat, což potvrdil i Jiří. Kromě toho má Rakič vysoké fight IQ a je všestranný. Všestrannost je ovšem silná stránka také v případě Ankalaeva.

Bylo tedy otázkou, jaký zápas uvidíme. Velká zábava se neočekávala, spíše taktická bitva, které jsme se vesměs i dočkali. Celý souboj se odehrál v postoji, v prvním kole se Rakič dokázal prosazovat i díky dobrému pohybu, jenže ve druhé pětiminutovce se dostal do tempa Ankalaev a nutil svého soupeře hlavně k ústupu.

Ve třetí pětiminutovce nebylo úplně rozhodnuto o vítězi. Ani jeden nemohl být přesvědčený, že získal první kolo, které mohlo jít na obě strany. Že by do něj ale někdo z nich vletěl jako uragán, to se říci nedá. Více se v něm bojovalo na pletivu, po ukončení ale úplně nešel ani jeden.

Souboj nebyl úplně jednoznačný, ale mírně navrch v něm měl Ankalaev. Rakič zkrátka neudělal pro výhru dost a proto se nemohl divit, že prohrál na body. Všichni tři rozhodčí se shodli na výsledku 29-28 a je tak pravděpodobné, že Rus bude dalším soupeřem šampiona Alexe Pereiry. Právě na toho směroval svá slova po výhře a jasně mu vzkázal, aby před ním přestal utíkat.

Chimaev nedal Whittakerovi šanci

V hlavním předzápase se představil hvězdný Khamzat Chimaev (13-0) s bývalým šampionem Robertem Whittakerem (26-7). Zatímco rodák z Čečenska nastupoval do zápasu jako třináctka střední váhy, Australan byl trojkou divize.

Všichni očekávali, že Chimaev vsadí na svůj wrestling a obrovské tempo, nicméně Whittaker dosud jen jednou prohrál na submisi a stalo se tak v roce 2011. Proto byli všichni zvědaví, jak si Australan proti vycházející a ambiciózní hvězdě povede.

Jakmile pak zápas odstartoval, tak Khamzat na nic nečekal. Ihned šel po takedownu a snažil se dostat Roberta na zem. To se mu podařilo tak napůl, Whittaker vzdoroval a bojovalo se o pozici. Neustálým tlakem se Chimaev pokoušel dostat svému soupeři do zad a po třech a půl minutách se mu to povedlo.

Místo škrcení však nasadil face crank a to tak silně, že Whittaker rychle odklepal. Vzdoroval dlouho, snažil se, jenže v zápase mu Chimaev nedovolil vůbec nic. Nyní Khamzat doufá, že mu jednostranný výkon vynese titulovou šanci.

Holloway poprvé padl, Topuria zůstává králem

Nejočekávanější zápas celého galavečera UFC 308 nabídl bitvu o titul pérové váhy. Šampion Ilia Topuria (15-0) po sesazení Alexandera Volkanovského z trůnu nastoupil ke své první obhajobě. Vyzval jej legendární bývalý šampion a nynější držitel BMF titulu Max Holloway (26-7), který ve svém posledním zápase fenomenálně ukončil Justina Gaethjeho v poslední sekundě a který třikrát prohrál s Volkanovskim.

Topuria se snažil Hollowaye před zápasem rozhodit. Vyzýval jej k tomu, aby si to v úvodu oba rozdali na férovku uprostřed klece. To však Max veřejně odmítal. Topuria má tvrdý KO úder, nicméně rodáka z Havaje nikdy nikdo neposlal na zem a ani neknokautoval.

Ilia má ale také dobré takedowny a to ukázal zhruba v půlce prvního kola, když dostal Hollowaye na zem, ale nedokázal jej tam udržet. Bývalý šampion spoléhal na dobrý pohyb, má na kontě rekordní počet signifikantních úderů napříč všemi váhami a je pověstný dlouhými kombinacemi, na ty chtěl spoléhat i v titulové bitvě.

Holloway měl v prvním kole navrch, byl aktivnější, rozdal více úderů a delšími kombinacemi si kolo bodoval. V závěru pak ještě Topuria doručil jeden takedown, z toho ale nic nevykouzlil.

Max chtěl těžit i z toho, že má více zkušeností z dlouhých zápasů. V jeho prospěch hrála i výška a rozpětí paží. Přesto se musel mít na pozoru před tvrdou levačkou šampiona. Polovina druhého kola nabídla na obou stranách tvrdé údery, které procházely. Ilia sázel na tvrdost, Holloway na počet. Topuria navíc dobře okopával svému vyzyvatelovi nohy.

Ve třetím kole znovu Holloway začal aktivně, jenže po minutě se dokázal Topuria tvrdě trefit a dostal Maxe do problémů. Ten byl otřesený a šampion se dostal do módu lovce. Začal havajskou hvězdu nahánět a šel si pro ukončení. Pro to si také sérií tvrdých úderů došel a Blessed vůbec poprvé prohrál na KO či TKO.

Ilia tak nadále zůstává šampionem a Max si zpět svůj bývalý titul nevybojoval.

Zdroj: UFC, X, Tapology

RELATED ARTICLES