Neděle, 6 října, 2024
Google search engine
DomůSportBojové sportyUFC 307: Pereira v problémech, ale šok nedovolil a zničil dalšího soupeře....

UFC 307: Pereira v problémech, ale šok nedovolil a zničil dalšího soupeře. Mění se šampionka, bodoví sudí nezářili. Podívejte se na zásadní momenty turnaje

728x90

UFC se o víkendu vrátilo do Salt Lake City s dalším číslovaným galavečerem. Nabídlo dvě titulové bitvy a hned několik skvělých zápasů, které byly složeny z těch nejlepších bojovníků svých divizí. Jak to na UFC 307 vypadalo?

300 Kč + až 50.000 Kč od FortunyZa kolik si zahraješ tolik dostanešVsadit si18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

UFC 307 nabídlo skvělé bitvy

Dočkali jsme se i dvou titulových zápasů

Výkony rozhodčích však fanoušky zklamaly

Early Prelims UFC 307

Na první ukončení na turnaji UFC 307 se čekalo pouhé tři minuty

Hned v prvním utkání na galavečeru UFC 307 se proti sobě postarali dva ostřílení veteráni, jejichž počet zápasů v organizaci se pomalu a jistě blíží číslovce 30. Tim Means (33-16-1) nastupoval v bitvě dvou Američanů proti Courtu McGeemu (21-13) jako favorit.

Svou roli ale nepotvrdil. Už v prvním kole v čase 3:09 totiž doručil McGee první ukončení na turnaji a donutil svého soupeře, aby se vzdal. Skvělá práce a cenný skalp. Obzvláště poté, co sám utrpěl v posledních třech zápasech tři porážky.

Bývalá šampionka se loučí s kariérou porážkou

Poměrně překvapivě naskočila už do druhého zápasu na celé akci bývalá šampionka Carla Esparza (19-7), mimochodem vůbec první královna v historii slámové váhy, která v minulosti dvakrát porazila populární Rose Namajunas, vyzrála i na bývalou šampionku Alexu Grasso či legendární Michelle Waterson-Gomez.

Její soupeřkou na poslední tanec bely Tecia Pennington (13-7), se kterou se už v minulosti jednou utkala. Esparza sice neproslula nejatraktivnějšími zápasy, o jejích kvalitách však nemohlo být pochyb. Poslední duel ovšem prohrála s Weili Zhang a porážka ji neminula ani nyní.

Pennington sice nezvládla své poslední souboje s Mackenzie Dern a Tabathou Ricci, jenže teď si napravila chuť. I když se bývalá šampionka snažila o takedowny a přebírat zápas na zem, tak měla mnohem více úderů Tecia, která si poctivě šla za vítězstvím na body. Toho také docílila a vrací se na vítěznou vlnu.

Esparza ukončila kariéru a loučí se jako velká legenda. Sice nebyla populární jako jiné bojovnice, které třeba nedosáhly ani na titul, přesto si vysloužila respekt i uznání.

Spann ukončil sérii tří proher po minutě a půl

Třetí duel sliboval zajímavou podívanou s tím, že možná nebude trvat příliš dlouho. Po třech prohrách v řadě šel do akce Ryan Spann (21-10), mimochodem přemožitel Dominica Reyese, kterého ppamátným loktem z otočky vypnul Jiří Procházka. Proti němu se postavil ostřílený Ovince Saint Preux (27-17).

Americký bojovník byl vnímán jako favorit. Ostatně za sebou má těžké bitvy a za porážky se nemusí stydět. Ani Haiťan za sebou nemá úplně vydařené období. Celkově to měl před tímto zápasem v UFC 15-12 a o nějaké sérii výher si mohl nechat víceméně pouze zdát.

A Spann se s v kleci příliš nezdržoval. Nejprve trefil tvrdý úder, posléze nasadil gilotinu a v čase 1:35 bylo po všem. Důležité vítězství a návrat na vítěznou vlnu.

Prelims UFC 307

Přemožitel Alexe Pereiry si připsal cennou výhru

Čekala se přestřelka v postoji, doporučovalo se nemrkat, nicméně nakonec z toho až takový šlágr nebyl. Cesar Almeida (5-1), mimochodem muž, který v kickboxu porazil Alexe Pereiru, s nímž však také prohrál, nastoupil do svého druhého duelu v UFC. Jeho soupeřem byl zkušenější Ukrajinec Ihor Potieiria (21-6).

Od začátku do konce byl Brazilec tím lepším. Celou dobu tahal za delší konec provazu, nicméně příliš atraktivní výkon nepředvedl. Ukázal skvělou techniku v postoji, nicméně nijak netlačil, trpělivě vyčkával a pomalu a jistě si získával body rozhodčích.

Ukrajinskému bojovníkovi navíc zápas znechutil několika eye-poky, které Potieiriu vyvedly z psychické pohody. Viděli jsme i pár pokusů o takedown, nicméně k ničemu zásadnímu to nevedlo.

Almeida tak ve třetím zápase v UFC zapsal druhou výhru a může pomalu pomýšlet na ještě kvalitnější soupeře.

Jeden z rozhodčích si v UFC řekl o potíže, Hernandez porazil Hubbarda

Do druhé bitvy v rámci prelims karty naskočili američtí bojovníci Austin Hubbard (16-7) a Alexander Hernandez (14-8). Jejich duely často končí na body a oběma se v UFC a zejména pak v posledních duelech příliš nedaří.

Hernandez prohrál čtyři z posledních pěti zápasů, Hubbard byl v o něco lepší formě. Souboj ovšem neměl určeného favorita, nicméně o trochu více se věřilo druhému jmenovanému. Ten se snažil dojít pro výhru tlakem a aktivitou, jenže se to ukázalo býti jako kontraproduktivní strategie.

Hubbard měl problém svého soupeře trefit, Hernandez se dobře hýbal a z ústupu dokázal přesně zaměřovat cíl. Zejména ve druhém kole měl Alexander o dost navrch, dostal svého soupeře do problémů. Austin se nadechl k dobrému výkonu až ve třetím kole, v němž konečně dokázal být i on tím, kdo ohrozil svého protivníka. K ničemu mu to však nebylo.

Zajímavé je, že jeden z rozhodčích viděl Hubbarda vyhrát všechna tři kola. Fanoušci tento verdikt kritizují a označují za jeden z nejhorších v historii. Jedno kolo určitě získat mohl, ale tři nikoliv. Jeho porážce ovšem ani tento verdikt nezabránil.

Brazilský souboj generací ovládla talentovaná Lucindo

Druhý ženský duel na kartě obstaraly šestka slámové váhy Marina Rodriguez (17-4-2) a čtrnáctka Iasmin Lucindo (16-5). Brazilky od sebe dělí 15 let. První jmenovaná má 37 let, druhá jmenovaná 22 let. Jako favoritka naskakovala do bitvy ta mladší.

Jednalo se o vyrovnaný souboj, který mohla vyhrát kterákoliv z bojovnic. Zatímco Marina měla navrch v postoji, když rozdávala tvrdší údery a působila mnohem klidněji, tak Lucindo dokázala třikrát přenést zápas na zem. Že by však byla v horní pozici kdovíjak aktivní, to se říci nedá.

Počet signifikantních úderů byl ale po konci zápasu stejný. Rozdíl byl pouze v počtu takedownů (3-1) a v čase kontroly, kterou držela Iasmin více než čtyři minuty. Jednou ji však sudí Marc Goddard postavil kvůli neaktivitě, podruhé kvůli faulu.

22letá brazilská naděje byla kreativní, zkoušela nasadit heelhook, pokoušela se i o méně vídané techniky. Možná i to jí pomohlo k tomu, aby vyhrála na split decision. Dva sudí ji viděli vyhrát 29-28, jeden rozhodčí naopak viděl výhru zkušenější Rodriguez.

Lucindo si každopádně připsala dosud životní výhru a čeká ji velký posun v žebříčku divize.

Buckley ukončil Thompsona ve třetím kole

Prelims kartu uzavřel očekávaný duel dvou vynikajících postojářů a dvou hvězd welterové váhy. Legendární Stephen Thompson (17-7-1), devítka welteru, se utkal s Joaquinem Buckleym (19-6), jedenáctkou divize a držitelem legendárního KO po kopu z otočky po zachycení nohy.

Právě 30letý Buckley byl proti 41letému Wonderboyovi mírným favoritem. Důvodem bylo i to, že měl na kontě čtyři výhry v řadě a je na vzestupu. Stephen sice stále dokáže předvádět vynikající výkony, na úplnou špičku už to ale nestačí.

Byl to tedy zápas o to, jestli si Thompson udrží místo mezi smetánkou a jestli se Joaquin může konečně posunout v kariéře vpřed. A jak souboj vypadal? Rozhodně nenudil, nicméně šlo znát, že si Wonderboy rychle získal soupeřův respekt.

V prvních dvou kolech totiž byl v postoji o něco přesnější a tvrdí, Buckley dokonce zápas svazoval a snažil se jej dostat na zem. Až ve třetím kole se mladší z této dvojice odhodlal k rozpoutání pomyslného chaosu a to mu přineslo úspěch. Na delší kombinace nedokázal Thompson reagovat a díky tomu jsme se dočkali knokautu po krásně trefeném pravém háku.

Joaquin si po výhře řekl o souboj s legendárním Kamaru Usmanem.

Hlavní karta UFC 307

Hvězdná Kayla Harrison si řekla o titulovou šanci v UFC

Dlouhodobá hvězda PFL Kayla Harrison (17-1) si v dubnu střihla první duel v UFC a porazila veteránku a legendu Holly Holm. Nyní ji však čekala další velká prověrka, musela změřit síly s Ketlen Vieirou (14-3), dvojkou divize.

Přesto byla americká bojovnice velkou favoritkou. Vynikající zemařka však čelila soupeřce, která má nejlepší obranu proti takedownům v divizi. A šlo to znát. Poměrně velká část zápasu se totiž odehrála v postoji, kde ale měla Kayla navrch, zejména díky tvrdým a přesným calfkickům, které dělaly Brazilce velké potíže.

Zejména ve druhém kole ovšem Vieira předvedla dobrý výkon. Skvěle četla pokusy o takedown a třebaže byla natlačena podstatnou část kola na pletivo, dokázala se dobře uvolňovat a rozdávat údery loktem. Jedním dokonce vytvořila Harrison velkou bouli a tržnou ránu na čele.

Veteránka PFL si nicméně zápas dobře bodovala a ve třetím kole jí stačilo, aby ji Vieira neukončila. Už po dvou minutách dostala svou protivnici na zem a zbytek duelu odkontrolovala. V závěru se ještě dostala do plného mountu a snažila se o rear-naked choke, avšak marně.

Přesto si Kayla připsala velké a cenné vítězství, které ji přiblížilo titulu.

Holland se zranil, Dolidze získal cenný skalp

Velkým tahákem následně měl být souboj desítky střední váhy Romana Dolidzeho (13-3) s Kevinem Hollandem (26-11), jedenáctkou divize. Právě Holland byl vnímán jako favorit. Sice prohrál s Michaelem Pagem či Jackdem della Maddalenou, nicméně v červnu ukončil Michala Oleksiejczuka na armbar v prvním kole.

Dolidze před sebou měl tedy zajímavou výzvu. Holland je vynikající bojovník, který dělá atraktivní zápasy, byť na úplný vrchol už se zřejmě nikdy nedostane. Je to cenný skalp pro každého.

A v prvním kole měl Gruzínec navrch. Zhruba po dvou a půl minutách se mu podařilo dostat Kevina na zem a tam dominoval, rozdával údery, bodoval zápas ve svůj prospěch. Musel však být obezřetný. Američan nejednou ukázal, že umí být nebezpečný ze zad.

Ostatně právě pokus o submisi ze strany Hollanda zápas rozhodl. Kevin se totiž zranil a zřejmě si zlomil žebro. Proto se Dolidze dostal do plného mountu a snažil se o ukončení. To se mu nepovedlo, jenže i přesto Kevin nemohl nastoupit do druhého kola a zápas vzdal.

Legendární Aldo prohrál na split decision, fanouškům se verdikt nelíbil

Poslední duel, v němž se na UFC 307 nebojovalo o titul, měli na svědomí José Aldo (32-8), bývalý šampion a nyní desítka bantamové váhy, a Mario Bautista (14-2), jedenáctka divize. I kvůli věkovému rozdílu byl mírným favoritem mladší 31letý Bautista.

Američan vyhrál šest posledních zápasů. To brazilská legenda za sebou má ve 38 letech konec kariéry i návrat z důchodu. Přesto se stále řadí mezi světovou špičku. Pro Bautistu to neměl být snadný zápas. A ani nebyl.

Mario spoléhal na to, že bude v zápase rychlejší. Ostatně v těchto váhových divizích hraje rychlost prim a právě kvůli ní v nich bývají kariéry kratší. O to úctyhodnější je Aldovo počínání. Ten sice byl pomalejší, rychlost ale stále má a stejně tak i reflexy.

Kromě toho má skvělé oko, přesné rány a mnoho zkušeností, které mu pomáhají k tomu, aby byl i ve svém věku hrozbou pro každého soupeře. V postoji s ním měl Batista co dělat. Zejména start druhého kola měl Aldo vynikající. Jeho údery americkému bojovníkovi nechutnaly.

I proto se Mario snažil zápas svazovat a brát na zem. Ani jeden z minimálně deseti pokusů o takedown ale nebyl úspěšný. V postoji byl tvrdší a přesnější Aldo, na výhru to však nestačilo.

Bodoví sudí rozhodli o výhře Bautisty na split decision. Ten byl přitom při snaze dostat zápas na zem bezradný. Navíc mu Aldo způsobil solidní škody na obličeji. Fanouškům se výsledek zápasu nelíbil. Bautista se tak z výhry nad legendou radoval v hodně nepříjemné atmosféře.

Vítězný návrat po dvou letech, Peňa je staronovou šampionkou UFC

Do své první obhajoby v neděli brzy ráno nastoupila šampionka Raquel Pennington (16-8). Po dvouleté pauze od zápasení ji vyzvala bývalá královna Julianna Peňa (10-5), která v minulosti senzačně porazila Amandu Nunes, s níž ovšem posléze také prohrála.

Úřadující držitelka titulu vstupovala do zápasu jako favoritka i kvůli tomu, že se nevědělo, v jaké formě se po dlouhé pauze její vyzyvatelka vrátí. První kolo vypadalo o něco lépe právě ve prospěch Pennington, která doručila více tvrdších úderů, včetně jednoho nebezpečného zvedáku. Celých pět minut se bojovalo v postoji.

Druhé kolo ale vypadalo jinak. Julianna dokázala přenést souboj na zem a bojovala o co nejlepší pozici. Raquel sice dokázala vstát, jenže pouze za cenu toho, že se jí Peňa dostala do zad a bude se snažit nasadit škrcení. To sice nedokázala, přesto to mělo na zisk kola stačit.

Třetí kolo šlo na stranu vyzyvatelky. Pennington si v úvodu naběhla do úderu, v polovině kola se nechala snadno hodit na zem a Peňa se snažila o ukončení. Neúspěšně. Další pětiminutovka ale vypadala zase zcela jinak a získala ji pro sebe šampionka.

Raquel hned v úvodu trefila highkick do protipohybu, dvě minuty před koncem kola poslala tvrdým hákem na bradu svou soupeřku na zem. Posléze se snažila o gilotinu, tu ale nedokázala utáhnout. Peňa sice kolo přežila, ale působila unaveně.

V pátém kole šlo o vše. Mohlo to být 2-2 na kola. Obě tedy chtěly získat poslední kolo pro sebe a udělat maximum pro výhru. Tomu odpovídal i průběh. Viděli jsme tvrdé výměny v postoji, obě trefily několik dobrých úderů. Aktivnější byla šampionka. Peňa však byla i z ústupu nebezpečná, Pennington si občas do ran sama nabíhala.

Byla to ale šampionka, kdo z kola měl víc. Jednalo se o nejatraktivnějších pět minut zápasu. Ale zbývalo počkat na to, jak to viděli bodoví rozhodčí. Vyhrát mohl kdokoliv.

Titul ale mění majitelku. Znovu se jí stává Peňa, která u dvou sudích vyhrála 48-47, u jednoho však 47-48 prohrála.

Jednalo se už o čtvrtý zápas, který skončil na split decision. Nová královna si řekla o třetí zápas s Nunes. Podle všeho ji ale čeká bitva s Kaylou Harrison.

Pereira v problémech, přesto zůstává šampionem

Aby bylo UFC 307 úspěšně za námi, zbývalo jediné. Hlavní zápas a bitva o titul polotěžké váhy, v níž Alex Pereira (11-2) útočil na jedinečný rekord. Nečekaně jej vyzvala osmička divize Khalil Rountree (13-5), který byl hodně velkým outsiderem.

Od Američana se nic nečekalo. O to větší tlak však musel Pereira zvládnout. Aktivní šampion neponechal nic náhodě, nic nepodceňoval. Ostatně Rountree za sebou má zajímavý životní příběh, stejně jako on. Mimo to je Khalil kvalitní postojař a chtěl to ukázat. Ještě před zápasem se vsadili o to, že kdo jako první pokusí vzít zápas na zem, tak přispěje na charitu.

A jestliže sedm zápasů na turnaji skončilo na body, tady se s ničím takovým nepočítalo. Naopak. Dva ranaři, jeden navíc bez zkušenosti s tak velkým zápasem, tak těžkým, kvalitním soupeřem a s hlavně s pětikolovou bitvou.

První kolo bylo hodně zajímavé. Pereira jej zahájil rychlým útokem, nicméně respekt Khalila neměl. Naopak, Rountree si získal respekt u Alexe. Ten ostatně už před zápasem přiznal, že se mu nebojuje dobře proti levákům. A šlo to znát. Rountree měl skvělý pohyb, zkoušel delší kombinace, byl rychlejší, několikrát dokázal trefit. Poatan nepůsobil tak v klidu jako v jiných duelech.

Přitom se vyzyvatel musel rvát i s výškovou převahou Brazilce a zkracovat vzdálenost. Dobře začal i druhé kolo, v tom se však začal pomalu dostávat do tempa i šampion, který ale musel být neustále v pozoru. Dobrými calfkicky si ale pomáhal a dokázal Khalila zpomalit. Rountree ovšem v závěru trefil tvrdý highick, který otřásl Alexem. Mimo to dokázal jedním úderem trefit Pereiru na bradu při kopu z otočky a ten ztratil rovnováhu.

Třetí pětiminutovku zahájil lépe vyzyvatel. Američan trefil tvrdou zadní, pak kopem vyzkoušel tvrdost soupeřových žeber. Poatan ale reagoval zvýšením tlaku, začal se pomalu rozjíždět a na Khalilovi šlo znát, že se začíná projevovat únava, což znamenalo ztrátu rychlosti. Nepomáhala ani rozkopaná přední noha. Alex tak měl skvělý závěr.

Ve čtvrtém kole už Pereira cítil krev. Od začátku tlačil, trefoval téměř každý úder. Rountree působil čím dál více zlomeně. Rozpoutal se chaos a tvrdé přestřelky, nicméně to byl šampion, kdo byl na lovu. Khalilovi docházela vůle i dech. Brazilec mu navíc pořádně rozbil i obličej a bylo otázkou času, než dojde k ukončení.

Vyzyvatel se snažil i v defenzivě vracet, ale marně. V závěru se z toho stala jednostranná šikana a dva údery na spodek zápas ukončily. Rountree padl k zemi a bylo po všem. Nemá se ale za co stydět. Naopak. Vynikající výkon. Pereira každopádně zůstává šampionem.

Zdroj: UFC, X

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

UFC 307: Pereira v problémech, ale šok nedovolil a zničil dalšího soupeře. Mění se šampionka, bodoví sudí nezářili. Podívejte se na zásadní momenty turnaje

728x90

UFC se o víkendu vrátilo do Salt Lake City s dalším číslovaným galavečerem. Nabídlo dvě titulové bitvy a hned několik skvělých zápasů, které byly složeny z těch nejlepších bojovníků svých divizí. Jak to na UFC 307 vypadalo?

300 Kč + až 50.000 Kč od FortunyZa kolik si zahraješ tolik dostanešVsadit si18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

UFC 307 nabídlo skvělé bitvy

Dočkali jsme se i dvou titulových zápasů

Výkony rozhodčích však fanoušky zklamaly

Early Prelims UFC 307

Na první ukončení na turnaji UFC 307 se čekalo pouhé tři minuty

Hned v prvním utkání na galavečeru UFC 307 se proti sobě postarali dva ostřílení veteráni, jejichž počet zápasů v organizaci se pomalu a jistě blíží číslovce 30. Tim Means (33-16-1) nastupoval v bitvě dvou Američanů proti Courtu McGeemu (21-13) jako favorit.

Svou roli ale nepotvrdil. Už v prvním kole v čase 3:09 totiž doručil McGee první ukončení na turnaji a donutil svého soupeře, aby se vzdal. Skvělá práce a cenný skalp. Obzvláště poté, co sám utrpěl v posledních třech zápasech tři porážky.

Bývalá šampionka se loučí s kariérou porážkou

Poměrně překvapivě naskočila už do druhého zápasu na celé akci bývalá šampionka Carla Esparza (19-7), mimochodem vůbec první královna v historii slámové váhy, která v minulosti dvakrát porazila populární Rose Namajunas, vyzrála i na bývalou šampionku Alexu Grasso či legendární Michelle Waterson-Gomez.

Její soupeřkou na poslední tanec bely Tecia Pennington (13-7), se kterou se už v minulosti jednou utkala. Esparza sice neproslula nejatraktivnějšími zápasy, o jejích kvalitách však nemohlo být pochyb. Poslední duel ovšem prohrála s Weili Zhang a porážka ji neminula ani nyní.

Pennington sice nezvládla své poslední souboje s Mackenzie Dern a Tabathou Ricci, jenže teď si napravila chuť. I když se bývalá šampionka snažila o takedowny a přebírat zápas na zem, tak měla mnohem více úderů Tecia, která si poctivě šla za vítězstvím na body. Toho také docílila a vrací se na vítěznou vlnu.

Esparza ukončila kariéru a loučí se jako velká legenda. Sice nebyla populární jako jiné bojovnice, které třeba nedosáhly ani na titul, přesto si vysloužila respekt i uznání.

Spann ukončil sérii tří proher po minutě a půl

Třetí duel sliboval zajímavou podívanou s tím, že možná nebude trvat příliš dlouho. Po třech prohrách v řadě šel do akce Ryan Spann (21-10), mimochodem přemožitel Dominica Reyese, kterého ppamátným loktem z otočky vypnul Jiří Procházka. Proti němu se postavil ostřílený Ovince Saint Preux (27-17).

Americký bojovník byl vnímán jako favorit. Ostatně za sebou má těžké bitvy a za porážky se nemusí stydět. Ani Haiťan za sebou nemá úplně vydařené období. Celkově to měl před tímto zápasem v UFC 15-12 a o nějaké sérii výher si mohl nechat víceméně pouze zdát.

A Spann se s v kleci příliš nezdržoval. Nejprve trefil tvrdý úder, posléze nasadil gilotinu a v čase 1:35 bylo po všem. Důležité vítězství a návrat na vítěznou vlnu.

Prelims UFC 307

Přemožitel Alexe Pereiry si připsal cennou výhru

Čekala se přestřelka v postoji, doporučovalo se nemrkat, nicméně nakonec z toho až takový šlágr nebyl. Cesar Almeida (5-1), mimochodem muž, který v kickboxu porazil Alexe Pereiru, s nímž však také prohrál, nastoupil do svého druhého duelu v UFC. Jeho soupeřem byl zkušenější Ukrajinec Ihor Potieiria (21-6).

Od začátku do konce byl Brazilec tím lepším. Celou dobu tahal za delší konec provazu, nicméně příliš atraktivní výkon nepředvedl. Ukázal skvělou techniku v postoji, nicméně nijak netlačil, trpělivě vyčkával a pomalu a jistě si získával body rozhodčích.

Ukrajinskému bojovníkovi navíc zápas znechutil několika eye-poky, které Potieiriu vyvedly z psychické pohody. Viděli jsme i pár pokusů o takedown, nicméně k ničemu zásadnímu to nevedlo.

Almeida tak ve třetím zápase v UFC zapsal druhou výhru a může pomalu pomýšlet na ještě kvalitnější soupeře.

Jeden z rozhodčích si v UFC řekl o potíže, Hernandez porazil Hubbarda

Do druhé bitvy v rámci prelims karty naskočili američtí bojovníci Austin Hubbard (16-7) a Alexander Hernandez (14-8). Jejich duely často končí na body a oběma se v UFC a zejména pak v posledních duelech příliš nedaří.

Hernandez prohrál čtyři z posledních pěti zápasů, Hubbard byl v o něco lepší formě. Souboj ovšem neměl určeného favorita, nicméně o trochu více se věřilo druhému jmenovanému. Ten se snažil dojít pro výhru tlakem a aktivitou, jenže se to ukázalo býti jako kontraproduktivní strategie.

Hubbard měl problém svého soupeře trefit, Hernandez se dobře hýbal a z ústupu dokázal přesně zaměřovat cíl. Zejména ve druhém kole měl Alexander o dost navrch, dostal svého soupeře do problémů. Austin se nadechl k dobrému výkonu až ve třetím kole, v němž konečně dokázal být i on tím, kdo ohrozil svého protivníka. K ničemu mu to však nebylo.

Zajímavé je, že jeden z rozhodčích viděl Hubbarda vyhrát všechna tři kola. Fanoušci tento verdikt kritizují a označují za jeden z nejhorších v historii. Jedno kolo určitě získat mohl, ale tři nikoliv. Jeho porážce ovšem ani tento verdikt nezabránil.

Brazilský souboj generací ovládla talentovaná Lucindo

Druhý ženský duel na kartě obstaraly šestka slámové váhy Marina Rodriguez (17-4-2) a čtrnáctka Iasmin Lucindo (16-5). Brazilky od sebe dělí 15 let. První jmenovaná má 37 let, druhá jmenovaná 22 let. Jako favoritka naskakovala do bitvy ta mladší.

Jednalo se o vyrovnaný souboj, který mohla vyhrát kterákoliv z bojovnic. Zatímco Marina měla navrch v postoji, když rozdávala tvrdší údery a působila mnohem klidněji, tak Lucindo dokázala třikrát přenést zápas na zem. Že by však byla v horní pozici kdovíjak aktivní, to se říci nedá.

Počet signifikantních úderů byl ale po konci zápasu stejný. Rozdíl byl pouze v počtu takedownů (3-1) a v čase kontroly, kterou držela Iasmin více než čtyři minuty. Jednou ji však sudí Marc Goddard postavil kvůli neaktivitě, podruhé kvůli faulu.

22letá brazilská naděje byla kreativní, zkoušela nasadit heelhook, pokoušela se i o méně vídané techniky. Možná i to jí pomohlo k tomu, aby vyhrála na split decision. Dva sudí ji viděli vyhrát 29-28, jeden rozhodčí naopak viděl výhru zkušenější Rodriguez.

Lucindo si každopádně připsala dosud životní výhru a čeká ji velký posun v žebříčku divize.

Buckley ukončil Thompsona ve třetím kole

Prelims kartu uzavřel očekávaný duel dvou vynikajících postojářů a dvou hvězd welterové váhy. Legendární Stephen Thompson (17-7-1), devítka welteru, se utkal s Joaquinem Buckleym (19-6), jedenáctkou divize a držitelem legendárního KO po kopu z otočky po zachycení nohy.

Právě 30letý Buckley byl proti 41letému Wonderboyovi mírným favoritem. Důvodem bylo i to, že měl na kontě čtyři výhry v řadě a je na vzestupu. Stephen sice stále dokáže předvádět vynikající výkony, na úplnou špičku už to ale nestačí.

Byl to tedy zápas o to, jestli si Thompson udrží místo mezi smetánkou a jestli se Joaquin může konečně posunout v kariéře vpřed. A jak souboj vypadal? Rozhodně nenudil, nicméně šlo znát, že si Wonderboy rychle získal soupeřův respekt.

V prvních dvou kolech totiž byl v postoji o něco přesnější a tvrdí, Buckley dokonce zápas svazoval a snažil se jej dostat na zem. Až ve třetím kole se mladší z této dvojice odhodlal k rozpoutání pomyslného chaosu a to mu přineslo úspěch. Na delší kombinace nedokázal Thompson reagovat a díky tomu jsme se dočkali knokautu po krásně trefeném pravém háku.

Joaquin si po výhře řekl o souboj s legendárním Kamaru Usmanem.

Hlavní karta UFC 307

Hvězdná Kayla Harrison si řekla o titulovou šanci v UFC

Dlouhodobá hvězda PFL Kayla Harrison (17-1) si v dubnu střihla první duel v UFC a porazila veteránku a legendu Holly Holm. Nyní ji však čekala další velká prověrka, musela změřit síly s Ketlen Vieirou (14-3), dvojkou divize.

Přesto byla americká bojovnice velkou favoritkou. Vynikající zemařka však čelila soupeřce, která má nejlepší obranu proti takedownům v divizi. A šlo to znát. Poměrně velká část zápasu se totiž odehrála v postoji, kde ale měla Kayla navrch, zejména díky tvrdým a přesným calfkickům, které dělaly Brazilce velké potíže.

Zejména ve druhém kole ovšem Vieira předvedla dobrý výkon. Skvěle četla pokusy o takedown a třebaže byla natlačena podstatnou část kola na pletivo, dokázala se dobře uvolňovat a rozdávat údery loktem. Jedním dokonce vytvořila Harrison velkou bouli a tržnou ránu na čele.

Veteránka PFL si nicméně zápas dobře bodovala a ve třetím kole jí stačilo, aby ji Vieira neukončila. Už po dvou minutách dostala svou protivnici na zem a zbytek duelu odkontrolovala. V závěru se ještě dostala do plného mountu a snažila se o rear-naked choke, avšak marně.

Přesto si Kayla připsala velké a cenné vítězství, které ji přiblížilo titulu.

Holland se zranil, Dolidze získal cenný skalp

Velkým tahákem následně měl být souboj desítky střední váhy Romana Dolidzeho (13-3) s Kevinem Hollandem (26-11), jedenáctkou divize. Právě Holland byl vnímán jako favorit. Sice prohrál s Michaelem Pagem či Jackdem della Maddalenou, nicméně v červnu ukončil Michala Oleksiejczuka na armbar v prvním kole.

Dolidze před sebou měl tedy zajímavou výzvu. Holland je vynikající bojovník, který dělá atraktivní zápasy, byť na úplný vrchol už se zřejmě nikdy nedostane. Je to cenný skalp pro každého.

A v prvním kole měl Gruzínec navrch. Zhruba po dvou a půl minutách se mu podařilo dostat Kevina na zem a tam dominoval, rozdával údery, bodoval zápas ve svůj prospěch. Musel však být obezřetný. Američan nejednou ukázal, že umí být nebezpečný ze zad.

Ostatně právě pokus o submisi ze strany Hollanda zápas rozhodl. Kevin se totiž zranil a zřejmě si zlomil žebro. Proto se Dolidze dostal do plného mountu a snažil se o ukončení. To se mu nepovedlo, jenže i přesto Kevin nemohl nastoupit do druhého kola a zápas vzdal.

Legendární Aldo prohrál na split decision, fanouškům se verdikt nelíbil

Poslední duel, v němž se na UFC 307 nebojovalo o titul, měli na svědomí José Aldo (32-8), bývalý šampion a nyní desítka bantamové váhy, a Mario Bautista (14-2), jedenáctka divize. I kvůli věkovému rozdílu byl mírným favoritem mladší 31letý Bautista.

Američan vyhrál šest posledních zápasů. To brazilská legenda za sebou má ve 38 letech konec kariéry i návrat z důchodu. Přesto se stále řadí mezi světovou špičku. Pro Bautistu to neměl být snadný zápas. A ani nebyl.

Mario spoléhal na to, že bude v zápase rychlejší. Ostatně v těchto váhových divizích hraje rychlost prim a právě kvůli ní v nich bývají kariéry kratší. O to úctyhodnější je Aldovo počínání. Ten sice byl pomalejší, rychlost ale stále má a stejně tak i reflexy.

Kromě toho má skvělé oko, přesné rány a mnoho zkušeností, které mu pomáhají k tomu, aby byl i ve svém věku hrozbou pro každého soupeře. V postoji s ním měl Batista co dělat. Zejména start druhého kola měl Aldo vynikající. Jeho údery americkému bojovníkovi nechutnaly.

I proto se Mario snažil zápas svazovat a brát na zem. Ani jeden z minimálně deseti pokusů o takedown ale nebyl úspěšný. V postoji byl tvrdší a přesnější Aldo, na výhru to však nestačilo.

Bodoví sudí rozhodli o výhře Bautisty na split decision. Ten byl přitom při snaze dostat zápas na zem bezradný. Navíc mu Aldo způsobil solidní škody na obličeji. Fanouškům se výsledek zápasu nelíbil. Bautista se tak z výhry nad legendou radoval v hodně nepříjemné atmosféře.

Vítězný návrat po dvou letech, Peňa je staronovou šampionkou UFC

Do své první obhajoby v neděli brzy ráno nastoupila šampionka Raquel Pennington (16-8). Po dvouleté pauze od zápasení ji vyzvala bývalá královna Julianna Peňa (10-5), která v minulosti senzačně porazila Amandu Nunes, s níž ovšem posléze také prohrála.

Úřadující držitelka titulu vstupovala do zápasu jako favoritka i kvůli tomu, že se nevědělo, v jaké formě se po dlouhé pauze její vyzyvatelka vrátí. První kolo vypadalo o něco lépe právě ve prospěch Pennington, která doručila více tvrdších úderů, včetně jednoho nebezpečného zvedáku. Celých pět minut se bojovalo v postoji.

Druhé kolo ale vypadalo jinak. Julianna dokázala přenést souboj na zem a bojovala o co nejlepší pozici. Raquel sice dokázala vstát, jenže pouze za cenu toho, že se jí Peňa dostala do zad a bude se snažit nasadit škrcení. To sice nedokázala, přesto to mělo na zisk kola stačit.

Třetí kolo šlo na stranu vyzyvatelky. Pennington si v úvodu naběhla do úderu, v polovině kola se nechala snadno hodit na zem a Peňa se snažila o ukončení. Neúspěšně. Další pětiminutovka ale vypadala zase zcela jinak a získala ji pro sebe šampionka.

Raquel hned v úvodu trefila highkick do protipohybu, dvě minuty před koncem kola poslala tvrdým hákem na bradu svou soupeřku na zem. Posléze se snažila o gilotinu, tu ale nedokázala utáhnout. Peňa sice kolo přežila, ale působila unaveně.

V pátém kole šlo o vše. Mohlo to být 2-2 na kola. Obě tedy chtěly získat poslední kolo pro sebe a udělat maximum pro výhru. Tomu odpovídal i průběh. Viděli jsme tvrdé výměny v postoji, obě trefily několik dobrých úderů. Aktivnější byla šampionka. Peňa však byla i z ústupu nebezpečná, Pennington si občas do ran sama nabíhala.

Byla to ale šampionka, kdo z kola měl víc. Jednalo se o nejatraktivnějších pět minut zápasu. Ale zbývalo počkat na to, jak to viděli bodoví rozhodčí. Vyhrát mohl kdokoliv.

Titul ale mění majitelku. Znovu se jí stává Peňa, která u dvou sudích vyhrála 48-47, u jednoho však 47-48 prohrála.

Jednalo se už o čtvrtý zápas, který skončil na split decision. Nová královna si řekla o třetí zápas s Nunes. Podle všeho ji ale čeká bitva s Kaylou Harrison.

Pereira v problémech, přesto zůstává šampionem

Aby bylo UFC 307 úspěšně za námi, zbývalo jediné. Hlavní zápas a bitva o titul polotěžké váhy, v níž Alex Pereira (11-2) útočil na jedinečný rekord. Nečekaně jej vyzvala osmička divize Khalil Rountree (13-5), který byl hodně velkým outsiderem.

Od Američana se nic nečekalo. O to větší tlak však musel Pereira zvládnout. Aktivní šampion neponechal nic náhodě, nic nepodceňoval. Ostatně Rountree za sebou má zajímavý životní příběh, stejně jako on. Mimo to je Khalil kvalitní postojař a chtěl to ukázat. Ještě před zápasem se vsadili o to, že kdo jako první pokusí vzít zápas na zem, tak přispěje na charitu.

A jestliže sedm zápasů na turnaji skončilo na body, tady se s ničím takovým nepočítalo. Naopak. Dva ranaři, jeden navíc bez zkušenosti s tak velkým zápasem, tak těžkým, kvalitním soupeřem a s hlavně s pětikolovou bitvou.

První kolo bylo hodně zajímavé. Pereira jej zahájil rychlým útokem, nicméně respekt Khalila neměl. Naopak, Rountree si získal respekt u Alexe. Ten ostatně už před zápasem přiznal, že se mu nebojuje dobře proti levákům. A šlo to znát. Rountree měl skvělý pohyb, zkoušel delší kombinace, byl rychlejší, několikrát dokázal trefit. Poatan nepůsobil tak v klidu jako v jiných duelech.

Přitom se vyzyvatel musel rvát i s výškovou převahou Brazilce a zkracovat vzdálenost. Dobře začal i druhé kolo, v tom se však začal pomalu dostávat do tempa i šampion, který ale musel být neustále v pozoru. Dobrými calfkicky si ale pomáhal a dokázal Khalila zpomalit. Rountree ovšem v závěru trefil tvrdý highick, který otřásl Alexem. Mimo to dokázal jedním úderem trefit Pereiru na bradu při kopu z otočky a ten ztratil rovnováhu.

Třetí pětiminutovku zahájil lépe vyzyvatel. Američan trefil tvrdou zadní, pak kopem vyzkoušel tvrdost soupeřových žeber. Poatan ale reagoval zvýšením tlaku, začal se pomalu rozjíždět a na Khalilovi šlo znát, že se začíná projevovat únava, což znamenalo ztrátu rychlosti. Nepomáhala ani rozkopaná přední noha. Alex tak měl skvělý závěr.

Ve čtvrtém kole už Pereira cítil krev. Od začátku tlačil, trefoval téměř každý úder. Rountree působil čím dál více zlomeně. Rozpoutal se chaos a tvrdé přestřelky, nicméně to byl šampion, kdo byl na lovu. Khalilovi docházela vůle i dech. Brazilec mu navíc pořádně rozbil i obličej a bylo otázkou času, než dojde k ukončení.

Vyzyvatel se snažil i v defenzivě vracet, ale marně. V závěru se z toho stala jednostranná šikana a dva údery na spodek zápas ukončily. Rountree padl k zemi a bylo po všem. Nemá se ale za co stydět. Naopak. Vynikající výkon. Pereira každopádně zůstává šampionem.

Zdroj: UFC, X

RELATED ARTICLES