Neděle, 13 října, 2024
Google search engine
DomůSportBojové sportyOKTAGON 62: Kincl a Dalisda přišli o titul, Německo má krále, tvrdé...

OKTAGON 62: Kincl a Dalisda přišli o titul, Německo má krále, tvrdé knokauty a velká show. Podívejte se na zásadní momenty rekordního turnaje

728x90

OKTAGON 62 přepsal historii a světový rekord. Galavečer s největší návštěvou v dějinách světového MMA sliboval zajímavou podívanou už jen kvůli své velikosti. Viděli jsme bitvy o dva právoplatné tituly, jeden souboj o titul krále Německa a nenudil ani zbytek duelů. Jak celá akce vypadala?

300 Kč + až 50.000 Kč od FortunyZa kolik si zahraješ tolik dostanešVsadit si18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

OKTAGON 62 přepsal světový rekord v největší návštěvě na MMA turnaji

Navštívilo jej téměř 60 tisíc fanoušků

Ti se dočkali skvělé podívané a velkolepé show

Prelims OKTAGON 62

Hned první zápas turnaje OKTAGON 62 doručil ukončení v prvním kole

Velkolepý a očekávaný galavečer OKTAGON 62 odstartoval souboj, který sliboval skvělou podívanou. Nastoupili do něj ostřílený postojář Deniz Ilbay (6-1) a veterán Michael Deiga-Scheck (11-5), který je bojovníkem Oktagonu víceméně náhodou, když na jeden turnaj dorazil jako trenér a místo toho musel nastoupit do zápasu.

Favoritem zápasu byl 29letý Němec. Brazilský soupeř mu prý před zápasem slíbil, že si to s ním rozdá v postoji, jenomže po první výměně a zhruba 20 sekundách zápasu změnil názor a snažil se vzít domácí hvězdu na zem.

Ilbaye sice trápil, ale neohrozil jej. Deniz navíc dokázal vstát a v postoji už to byla jeho hra. V přestřelkách se orientoval lépe. Scheck sice dokázal rovněž hrozit, ale El Pistolero pálil ostrými. První krizi 38letý Brazilec ustál, přesto do druhého kola nepřežil.

V čase 3:19 totiž dokázal Ilbay svého soupeře poslat na zem, následně potvrdil instinkt zabijáka a bylo po všem. Rozhodčí Pavel Touš zápas ukončil.

Souboj stylů ovládla 20letá Noční můra z Namibie

Druhý duel obstarali sice dva muži žijící v Německu, jeden však má přezdívku Namibian Nightmare, druhý Albanian Eagle. První je vynikající zemař, druhý pro změnu exceluje v postoji a v kleci mnoho času netráví. Proti sobě se postavili Hafeni Nafuka (9-1) a Arijan Topallaj (7-0-1).

Topallaj svůj první zápas, ten s váhou, prohrál. Převážil o více než kilogram a půl, přišel o 40 % své výplaty a v dalším shazování mu zabránil doktor. Bylo otázkou, jak se to na něm projeví v duelu. Nafuka pak měl ve svém rohu ihned po knokautu Michaela Deigu-Schecka, který měl na starost otevírák. Ostatně je jeho svěřencem, nicméně to není úplně běžná situace.

A jak to vypadalo? Nafuka na nic nečekal a hned vzal Arijana na zem. Dostal se mu ve stoje do zad, ale nic nedokázal. Chvíli to vypadalo, že se Albanian Eagle dokáže s Hafeniho snahami popasovat, ale nikoliv. A třebaže rodák z Namibie víceméně jen držel pozici a údery dával jeho soupeř, kolo si připsala 20letý talent.

Druhá pětiminutovka odstartovala přestřelkou, na kterou ovšem přemotivovaný Arijan doplatil. Hafeni jej nachytal při pokusu o útok a hodil jej na zem. Tam se dostal do plného mountu a primárně kontroloval pozici. Topallaj mu pak nabídl záda, ale nic z toho nebylo.

Ve třetím kole už byli oba unavení, nicméně zejména Albanian Eagle působil nedobře. Ani ze startu kola neměl sílu zahájit ofenzivu, která by mu vyhrála zápas. Stát se mohlo jediné – o pět let mladší soupeř jej mohl a musel vzít na zem, což se stalo.

Hafeni se snažil ještě v závěru přidat i nějaké údery, zkusil nasadit rear-naked choke, ale zápas neukončil. Vyhrál však zaslouženě na body a připsal si cenný skalp. Topallaj v kariéře vůbec poprvé prohrál.

Langer padl, Fleury chce na OKTAGON 62 nahradit Piráta

Pavol Langer (13-10) byl ve Frankfurtu na kartě coby jediný bojovník, který se ukázal na turnajích OKTAGON 1 a na OKTAGON 62. Byl tedy u začátku a nyní se představil na historicky největší akci organizace.

Bývalý prozatímní šampion ale čelil jako velký outsider ohromné výzvě, tou byl Will Fleury (12-3), jenž si chce dojít pro titul. A podle toho vypadal jeho výkon.

Ir totiž nastoupil přímočaře, dominantně, agresivně. Ihned trefoval údery, i na klinči byl přesvědčivější. A jakmile se klinč podařilo rozvázat, tak u pletiva natrefoval Slováka, tak, že padl jako podťatý.

V čase 1:31 bylo po všem. Posléze Fleury vyzval Karlose Vémolu, který seděl u klece jako komentátor. Je ochoten se s ním utkat za měsíc v Bratislavě, kdy by tak nahradil Piráta. Terminátor se na to ale úplně necítí.

Machaev nedal Hendinovi šanci

Další skvělý zápas, tentokráte dvou špiček pérové váhy, doručili Mago Machaev (14-2), který se vrací do své divize po účasti v Tipsport Gamechangeru, a James Hendin (9-2).

Souboj neměl favorita. Ondřej Novotný prohlašoval, že si oba umí představit bojovat ihned s Losenem Keitou o titul. Jenomže zápas nebyl tak vyrovnaný, jak se s největší pravděpodobností čekalo.

Hendin věřil, že cesta za vítězstvím povede přes zem. Machaev však měl na vše odpověď a vedl si skvěle. V postoji i na zemi měl navrch. Připsal si téměř třikrát větší počet úderů. První kolo sice dva sudí viděli vyhrát Angličana, jenže pak už vše šlo na stranu Machaeva.

Nebylo překvapením, že si po výhře Mago řekl o titulovou šanci. Chce bojovat tak brzo, jak jen to půjde. Musí si však počkat. Keita před sebou má finále Tipsport Gamechangeru a teprve až poté může obhajovat ve své divizi.

Dalisda na domácí půdě přišla o titul, Oktagon má novou šampionku

Prelims kartu na galavečeru OKTAGON 62 uzavřela ženská titulová bitva a odveta mezi šampionkou Katharinou Dalisdou (11-3) a Mallory Martin (9-6).

Američance původně nechtěl titulový zápas dopřát ani Ondřej Novotný, Bojan Veličkovič jej ale přemluvil. Ostatně právě pod jeho vedením a spolu s bývalou šampionkou UFC Rose Namajunas se Martin připravovala.

A udělala velký progres. Ač byla velký outsider, šokovala Frankfurt a zmrazila tamní Deutsche Bank Park. Celý zápas dominovala, měla navrch. Po všech stránkách.

Hned v první minutě prolila první krev své soupeřky, v prvním kole si připsala i knockdown. Měla přesnější a signifikantnější údery, pokusy o takedown skvěle bránila a sama naopak dokázala brát Dalisdu na zem.

Po perfektním taktickém výkonu ovládla všech pět kol Mallory Martin hned u dvou sudích. Jen jeden ji viděl vyhrát pouze čtyři kola. Katharina na ni nedokázala najít recept, nic se jí nedařilo, do zápasu se vůbec nedostala.

O titul tedy přišla a Martin je novou šampionkou.

Hlavní karta OKTAGON 62

Holzer předvedl one man show a zničil Trabelsiho

Že je Max Holzer (8-0) ve 22 letech jedním z největších prospektů československé organizace a německého MMA, to není žádná novinka. Navíc baví fanoušky svým vystupováním a ve Frankfurtu opět nezklamal.

Do klece nastupoval, respektive přijížděl na elektrické koloběžce. Při snaze si plácnout s fanouškem z ní málem spadl. Pak ale přišel na řadu zápas s Mohammedem Trabelsim (12-7), o šest let starším a zkušenějším soupeřem.

Max byl favoritem, nicméně to, jak dominantně svého protivníka přejel, jen ukazuje jeho velký potenciál. Sice zápas sice došel do třetího kola, každé kolo ale Holzer odstartoval skvělými ránami v postoji, zejména levá zadní psala víc než dobře.

Ani ne po minutě vždy vzal Trabelsiho na zem a tam jej zasypával tvrdými ránami. Ve druhém kole zkoušel nasadit kimuru, Mohammed ale jako kdyby měl ruku z gumy. Ve třetím kole pak Max rozdával nejtvrdší bomby a došel si pro ukončení.

Připsal si devátou výhru v kariéře a ukázal, že dost možná roste pro UFC, což však Oktagon neuslyší rád.

Todev ukončil Palasze, znovu si to rozdá s Moeilem

Jeden z mála duelů bez německého zastoupení pak obstarali ve své odvetě těžkotonážníci Lazar Todev (10-6) a Adam Palasz (9-3). Poprvé se utkali na jaře minulého roku a na body vyhrál Bulhar.

Todev se následně propracoval až k titulové šanci. Proti Hatefu Moeilovi předvedl dobrý výkon, byl blízko ukončení, jenže v těsném zápase prohrál na body. To se psal listopad 2023. Od té doby jsme jej v Oktagonu neviděli.

Střihl si jen zápas mimo československou organizaci a ten vyhrál. A nyní chce další titulovou šanci. Musel však porazit Palasze, který měl a má stejné ambice, třebaže svůj poslední zápas prohrál se Stuartem Austinem.

Adam před zápasem tvrdil, že je ve skvělé formě a že byl v poslední bitvě zraněný. Věřil, že Bulhara porazí. Doufal, že mu k tomu pomůže i to, že bude vážit o 10 kilogramů více.

První kolo bylo vyrovnané. Lazar Todev hrozil dobrými calfkicky, nicméně rozhodčí si všímali více toho, že Polák měl přesnější ruce a první kolo dali jemu.

V tom druhém tedy Todev šlápl na plyn. Místo síly vsadil na razanci. O jeho skvělém postoji nelze pochybovat. A ukázalo se proč. Trefil totiž několik úderů, které možná nebyly tak silné, ale o to byly přesnější.

Výsledek? Polák se postupně začal lámat a Todev vyhrál. V čase 2:20 bylo po všem. V prosinci se znovu utká s Moeilem.

Samsonidse zažil vítězný návrat, uškrtil Torrese

Daniel Torres (15-6) coby bývalý šampion KSW a účastník letošního Tipsport Gamechangeru čelil dalšímu prospektu československé organizace. Po porážce s Losenem Keitou jej vyzvala německá naděje Niko Samsonidse (10-3).

Navzdory hvězdné minulosti jeho soupeře a své roční pauze naskakoval do zápasu jako favorit Samsonidse. A že je tomu oprávněně, to potvrdil hned na začátku, když si jeho protivník naběhl na tvrdý kontr a šel k zemi.

Místo snahy o ukončení jsme ale poté viděli nepříliš aktivní boj o pozici. Na zemi se toho příliš neudálo, kolo si ovšem bez potíží připsal Niko.

Ve druhém kole se v postoji bojovalo déle. Navrch měl domácí prospekt. Brzy však opět došlo k boji na zemi a tam tahal za delší provaz Samsonidse. Trpělivě pracoval na tom, aby se dostal do co nejlepší pozice, až se dostal Torresovi do zad.

Dokázal mu nasadit i škrcení a Daniel tak odklepal. Ukázkový rear-naked choke, skvělý návrat na vítěznou vlnu a možná nejcennější skalp Samsonidseho kariéry. Za zmínku pak stojí, že Torres vůbec poprvé prohrál na submisi.

Coga zničil Račiče tvrdým kolenem

Velkolepý nástup, očekávaná premiéra. Max Coga (26-8-1) získal titul několika evropských organizací, patří mezi největší německé hvězdy a nejlepší evropské bojovníky. V československé organizaci se však muž s nevídaným životním příběhem v sobotu objevil poprvé.

Podruhé se utkal s bývalým šampionem KSW Antunem Račičem (27-11-1). V minulosti jej porazil a ani tentokrát se neočekávalo nic jiného, než další výhra.

První kolo ale bylo hodně opatrné. Coga se obával takedownů, proto zpočátku příliš nekopal a naháněl svého o 10 centimetrů nižšího protivníka po kleci. Račič spoléhal na kontry, do všech úderů dával velkou sílu.

Max si navíc v prvním kole zlomil ruku, což jeho výkon dost ovlivnilo. Ale ne natolik, aby si nedošel pro výhru. Ve druhém kole totiž místo rukou použil svou další velkou zbraň. Koleno.

Právě tím totiž trefil Chorvata do hlavy a chránič vyletěl z úst. Zbývalo jen vytvořit závěrečný tlak a bylo po všem. Skvělý debut, výstavní finiš.

Patrik Kincl přišel o titul, Engizek vyhrál na body

Ve druhé titulové bitvě se objevil jediný Čech, který se ve Frankfurtu představil. Patrik Kincl (28-10), nejdéle úřadující šampion Oktagonu a král P4P žebříčku, čelil kromě 60 tisíc fanoušků také Kerimu Engizekovi (20-4).

Engizek v minulosti trénoval s Alexem Pereirou. Počítalo se sice s tím, že je Inspektor komplexnější a že má těžší bitvy na kontě, nicméně Kerim má tvrdé, rychlé a přesné ruce, takže bylo důležité neudělat chybu.

Hned od nástupů do klece bylo znát, kdo je doma. Fanoušci ve Frankfurtu nejenže povzbuzovali Kerima Engizeka. Patrik Kincl byl dokonce vypískán. Stejně tak i v situaci, kdy Ondřej Novotný v kleci vyhlašoval jeho jméno.

Kincl se však na něco takového zkoušel připravovat. Samozřejmě se na to úplně připravit nejde, sám to v průběhu přípravy na zápas přiznal, nicméně dělal pro to maximum. Zkoušel si to vizualizovat.

Souboj pak začal opatrně. Patrik věděl, že jakákoliv chyba může znamenat konec zápasu. Snažil se tedy za ničím nehnat, hodně přemýšlel nad tím, jestli se pustit do ofenzivy.

Engizek ale v první půli kola dokázal tvrdě kopat, navíc i několikrát zasáhl Inspektorovu hlavu. Znát šly i nepříjemné kopy na tělo, které šampionovi očividně nechutnaly.

Kerim byl aktivnější. První kolo si bez větších komplikací nabodoval. Jestli o něm někdo pochyboval, tak po prvních pěti minutách pochybovat přestal. Byl znát velký rozdíl v rychlosti.

Domácí hvězda si začala věřit. V úvodu druhého kola se však ukázalo, že Patrik rozkopal Engizekovi levou nohu a nemohl se o ni pořádně opřít. Střídal tedy guardy. Přesto pro sebe body získával právě domácí borec. V závěru kola zkoušel ještě zatlačit, ale Kincl přežil bez větší krize.

Třetí kolo opět patřilo vyzyvateli. Překvapivě to byl on, kdo se dokonce pokusil o takedown. Ze zápasu se stala taktická bitva, v níž oba borci respektovali kvality svého soupeře.

Bylo tedy jasné, že pokud má Patrik Kincl obhájit titul, bude muset Kerima Engizeka ukončit před limitem. A začalo to pro něj slušně. Vzal Turka na zem a u pletiva se mu snažil dostat do zad. Engizek se ale zdatně bránil, přesto se dostal pod šampiona.

Král P4P žebříčku měl dvě minuty na to, aby něco vymyslel. Snažil se rozdávat údery, ale kromě získaného kola, které mu k ničemu nebylo, nezpůsobil zásadnější škody.

V pátém kole Kincl dlouho vyčkával. Kerim navíc byl aktivní, nic nedovolil. Patrik navíc dvě minuty před koncem šel na zem a doufal, že za ním Engizek dojde, aby zkusil zespodu vymyslet nějakou submisi. To se však nepovedlo.

Kerim ukázal taktickou vyzrálost a zbytek kola si zkušeně pohlídal. Šampiona k ničemu nepustil a připsal si nejcennější skalp své kariéry. Navíc je novým králem střední váhy.

Eckerlin se stal králem Německa, Jungwirthovi nedal šanci

To nejlepší, nebo alespoň pro frankfurtské publikum největší na závěr. O titul krále Německa se utkali Christian Eckerlin (16-6) a Christian Jungwirth (15-8), přičemž speciální pás do klece přinesl legendární německý fotbalista a mistr světa Lukas Podolski.

Mírným favoritem byl Eckerlin, hvězda přímo z Frankfurtu. Nesmrtelný Jungwirth však nechtěl udělat ostudu svému Stuttgartu. Souboj dvou 37letých veteránů lákal každého fanouška Oktagonu.

Obě hvězdy měly skvělý nástup. A jak zápas odstartoval, napětí se dalo krájet. První kolo se odehrálo celé v postoji, oba měli své momenty, nicméně Eckerlin působil lepším dojmem, měl tvrdší údery, signifikantnější momenty a získal první body pro sebe.

Do druhé pětiminutovky vstoupil tlakem Jungwirth, Eckerlin však dobře zareagoval, měl skvělé kontry, dobře pracoval z ústupu a dokonce dokázal svého rivala otevřít. A ve skvělé práci frankfurtská hvězda pokračovala po zbytek kola, z jeho soupeře teklo čím dál více krve.

Nesmrtelný Kelt působil čím dál více smrtelně, tahal za kratší konec provazu, ať už tlačil jakkoliv. Ve třetím kole ho Eckerlin dokázal trápit na zemi, kde pořádně dominoval. Zkoušel zápas ukončit, pokoušel se o submise, rozdával údery. Svého protivníka školil, jak se mu to líbilo. Na body bylo rozhodnuto, Jungwirth musel zápas ukončit před limitem, aby vyhrál.

Reprezentant Stuttgartu neměl svůj den. Téměř nic se mu nedařilo. Kromě jednoho výpadu o dvou úderech neměl ani ve čtvrtém kole vesměs žádný signifikantní moment.

Bylo znát, že Eckerlin si zápas užívá. I když mu stačilo si zápas v posledních minutách jen hlídat, snažil se být aktivní. Pokusil se i o úder z otočky. Jungwirth, který musel zápas ukončit, se nedokázal vůbec dostat do žádného tlaku, slavnějšímu jmenovci nedělal problémy.

Proto to nemohlo dopadnout jinak, než tak, že se stal králem Německa po jednoznačné výhře na body Christian Eckerlin. Naprosto po právu. Ukázal, že je na jiné úrovni.

Zdroj: Oktagon MMA, X

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

OKTAGON 62: Kincl a Dalisda přišli o titul, Německo má krále, tvrdé knokauty a velká show. Podívejte se na zásadní momenty rekordního turnaje

728x90

OKTAGON 62 přepsal historii a světový rekord. Galavečer s největší návštěvou v dějinách světového MMA sliboval zajímavou podívanou už jen kvůli své velikosti. Viděli jsme bitvy o dva právoplatné tituly, jeden souboj o titul krále Německa a nenudil ani zbytek duelů. Jak celá akce vypadala?

300 Kč + až 50.000 Kč od FortunyZa kolik si zahraješ tolik dostanešVsadit si18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

OKTAGON 62 přepsal světový rekord v největší návštěvě na MMA turnaji

Navštívilo jej téměř 60 tisíc fanoušků

Ti se dočkali skvělé podívané a velkolepé show

Prelims OKTAGON 62

Hned první zápas turnaje OKTAGON 62 doručil ukončení v prvním kole

Velkolepý a očekávaný galavečer OKTAGON 62 odstartoval souboj, který sliboval skvělou podívanou. Nastoupili do něj ostřílený postojář Deniz Ilbay (6-1) a veterán Michael Deiga-Scheck (11-5), který je bojovníkem Oktagonu víceméně náhodou, když na jeden turnaj dorazil jako trenér a místo toho musel nastoupit do zápasu.

Favoritem zápasu byl 29letý Němec. Brazilský soupeř mu prý před zápasem slíbil, že si to s ním rozdá v postoji, jenomže po první výměně a zhruba 20 sekundách zápasu změnil názor a snažil se vzít domácí hvězdu na zem.

Ilbaye sice trápil, ale neohrozil jej. Deniz navíc dokázal vstát a v postoji už to byla jeho hra. V přestřelkách se orientoval lépe. Scheck sice dokázal rovněž hrozit, ale El Pistolero pálil ostrými. První krizi 38letý Brazilec ustál, přesto do druhého kola nepřežil.

V čase 3:19 totiž dokázal Ilbay svého soupeře poslat na zem, následně potvrdil instinkt zabijáka a bylo po všem. Rozhodčí Pavel Touš zápas ukončil.

Souboj stylů ovládla 20letá Noční můra z Namibie

Druhý duel obstarali sice dva muži žijící v Německu, jeden však má přezdívku Namibian Nightmare, druhý Albanian Eagle. První je vynikající zemař, druhý pro změnu exceluje v postoji a v kleci mnoho času netráví. Proti sobě se postavili Hafeni Nafuka (9-1) a Arijan Topallaj (7-0-1).

Topallaj svůj první zápas, ten s váhou, prohrál. Převážil o více než kilogram a půl, přišel o 40 % své výplaty a v dalším shazování mu zabránil doktor. Bylo otázkou, jak se to na něm projeví v duelu. Nafuka pak měl ve svém rohu ihned po knokautu Michaela Deigu-Schecka, který měl na starost otevírák. Ostatně je jeho svěřencem, nicméně to není úplně běžná situace.

A jak to vypadalo? Nafuka na nic nečekal a hned vzal Arijana na zem. Dostal se mu ve stoje do zad, ale nic nedokázal. Chvíli to vypadalo, že se Albanian Eagle dokáže s Hafeniho snahami popasovat, ale nikoliv. A třebaže rodák z Namibie víceméně jen držel pozici a údery dával jeho soupeř, kolo si připsala 20letý talent.

Druhá pětiminutovka odstartovala přestřelkou, na kterou ovšem přemotivovaný Arijan doplatil. Hafeni jej nachytal při pokusu o útok a hodil jej na zem. Tam se dostal do plného mountu a primárně kontroloval pozici. Topallaj mu pak nabídl záda, ale nic z toho nebylo.

Ve třetím kole už byli oba unavení, nicméně zejména Albanian Eagle působil nedobře. Ani ze startu kola neměl sílu zahájit ofenzivu, která by mu vyhrála zápas. Stát se mohlo jediné – o pět let mladší soupeř jej mohl a musel vzít na zem, což se stalo.

Hafeni se snažil ještě v závěru přidat i nějaké údery, zkusil nasadit rear-naked choke, ale zápas neukončil. Vyhrál však zaslouženě na body a připsal si cenný skalp. Topallaj v kariéře vůbec poprvé prohrál.

Langer padl, Fleury chce na OKTAGON 62 nahradit Piráta

Pavol Langer (13-10) byl ve Frankfurtu na kartě coby jediný bojovník, který se ukázal na turnajích OKTAGON 1 a na OKTAGON 62. Byl tedy u začátku a nyní se představil na historicky největší akci organizace.

Bývalý prozatímní šampion ale čelil jako velký outsider ohromné výzvě, tou byl Will Fleury (12-3), jenž si chce dojít pro titul. A podle toho vypadal jeho výkon.

Ir totiž nastoupil přímočaře, dominantně, agresivně. Ihned trefoval údery, i na klinči byl přesvědčivější. A jakmile se klinč podařilo rozvázat, tak u pletiva natrefoval Slováka, tak, že padl jako podťatý.

V čase 1:31 bylo po všem. Posléze Fleury vyzval Karlose Vémolu, který seděl u klece jako komentátor. Je ochoten se s ním utkat za měsíc v Bratislavě, kdy by tak nahradil Piráta. Terminátor se na to ale úplně necítí.

Machaev nedal Hendinovi šanci

Další skvělý zápas, tentokráte dvou špiček pérové váhy, doručili Mago Machaev (14-2), který se vrací do své divize po účasti v Tipsport Gamechangeru, a James Hendin (9-2).

Souboj neměl favorita. Ondřej Novotný prohlašoval, že si oba umí představit bojovat ihned s Losenem Keitou o titul. Jenomže zápas nebyl tak vyrovnaný, jak se s největší pravděpodobností čekalo.

Hendin věřil, že cesta za vítězstvím povede přes zem. Machaev však měl na vše odpověď a vedl si skvěle. V postoji i na zemi měl navrch. Připsal si téměř třikrát větší počet úderů. První kolo sice dva sudí viděli vyhrát Angličana, jenže pak už vše šlo na stranu Machaeva.

Nebylo překvapením, že si po výhře Mago řekl o titulovou šanci. Chce bojovat tak brzo, jak jen to půjde. Musí si však počkat. Keita před sebou má finále Tipsport Gamechangeru a teprve až poté může obhajovat ve své divizi.

Dalisda na domácí půdě přišla o titul, Oktagon má novou šampionku

Prelims kartu na galavečeru OKTAGON 62 uzavřela ženská titulová bitva a odveta mezi šampionkou Katharinou Dalisdou (11-3) a Mallory Martin (9-6).

Američance původně nechtěl titulový zápas dopřát ani Ondřej Novotný, Bojan Veličkovič jej ale přemluvil. Ostatně právě pod jeho vedením a spolu s bývalou šampionkou UFC Rose Namajunas se Martin připravovala.

A udělala velký progres. Ač byla velký outsider, šokovala Frankfurt a zmrazila tamní Deutsche Bank Park. Celý zápas dominovala, měla navrch. Po všech stránkách.

Hned v první minutě prolila první krev své soupeřky, v prvním kole si připsala i knockdown. Měla přesnější a signifikantnější údery, pokusy o takedown skvěle bránila a sama naopak dokázala brát Dalisdu na zem.

Po perfektním taktickém výkonu ovládla všech pět kol Mallory Martin hned u dvou sudích. Jen jeden ji viděl vyhrát pouze čtyři kola. Katharina na ni nedokázala najít recept, nic se jí nedařilo, do zápasu se vůbec nedostala.

O titul tedy přišla a Martin je novou šampionkou.

Hlavní karta OKTAGON 62

Holzer předvedl one man show a zničil Trabelsiho

Že je Max Holzer (8-0) ve 22 letech jedním z největších prospektů československé organizace a německého MMA, to není žádná novinka. Navíc baví fanoušky svým vystupováním a ve Frankfurtu opět nezklamal.

Do klece nastupoval, respektive přijížděl na elektrické koloběžce. Při snaze si plácnout s fanouškem z ní málem spadl. Pak ale přišel na řadu zápas s Mohammedem Trabelsim (12-7), o šest let starším a zkušenějším soupeřem.

Max byl favoritem, nicméně to, jak dominantně svého protivníka přejel, jen ukazuje jeho velký potenciál. Sice zápas sice došel do třetího kola, každé kolo ale Holzer odstartoval skvělými ránami v postoji, zejména levá zadní psala víc než dobře.

Ani ne po minutě vždy vzal Trabelsiho na zem a tam jej zasypával tvrdými ránami. Ve druhém kole zkoušel nasadit kimuru, Mohammed ale jako kdyby měl ruku z gumy. Ve třetím kole pak Max rozdával nejtvrdší bomby a došel si pro ukončení.

Připsal si devátou výhru v kariéře a ukázal, že dost možná roste pro UFC, což však Oktagon neuslyší rád.

Todev ukončil Palasze, znovu si to rozdá s Moeilem

Jeden z mála duelů bez německého zastoupení pak obstarali ve své odvetě těžkotonážníci Lazar Todev (10-6) a Adam Palasz (9-3). Poprvé se utkali na jaře minulého roku a na body vyhrál Bulhar.

Todev se následně propracoval až k titulové šanci. Proti Hatefu Moeilovi předvedl dobrý výkon, byl blízko ukončení, jenže v těsném zápase prohrál na body. To se psal listopad 2023. Od té doby jsme jej v Oktagonu neviděli.

Střihl si jen zápas mimo československou organizaci a ten vyhrál. A nyní chce další titulovou šanci. Musel však porazit Palasze, který měl a má stejné ambice, třebaže svůj poslední zápas prohrál se Stuartem Austinem.

Adam před zápasem tvrdil, že je ve skvělé formě a že byl v poslední bitvě zraněný. Věřil, že Bulhara porazí. Doufal, že mu k tomu pomůže i to, že bude vážit o 10 kilogramů více.

První kolo bylo vyrovnané. Lazar Todev hrozil dobrými calfkicky, nicméně rozhodčí si všímali více toho, že Polák měl přesnější ruce a první kolo dali jemu.

V tom druhém tedy Todev šlápl na plyn. Místo síly vsadil na razanci. O jeho skvělém postoji nelze pochybovat. A ukázalo se proč. Trefil totiž několik úderů, které možná nebyly tak silné, ale o to byly přesnější.

Výsledek? Polák se postupně začal lámat a Todev vyhrál. V čase 2:20 bylo po všem. V prosinci se znovu utká s Moeilem.

Samsonidse zažil vítězný návrat, uškrtil Torrese

Daniel Torres (15-6) coby bývalý šampion KSW a účastník letošního Tipsport Gamechangeru čelil dalšímu prospektu československé organizace. Po porážce s Losenem Keitou jej vyzvala německá naděje Niko Samsonidse (10-3).

Navzdory hvězdné minulosti jeho soupeře a své roční pauze naskakoval do zápasu jako favorit Samsonidse. A že je tomu oprávněně, to potvrdil hned na začátku, když si jeho protivník naběhl na tvrdý kontr a šel k zemi.

Místo snahy o ukončení jsme ale poté viděli nepříliš aktivní boj o pozici. Na zemi se toho příliš neudálo, kolo si ovšem bez potíží připsal Niko.

Ve druhém kole se v postoji bojovalo déle. Navrch měl domácí prospekt. Brzy však opět došlo k boji na zemi a tam tahal za delší provaz Samsonidse. Trpělivě pracoval na tom, aby se dostal do co nejlepší pozice, až se dostal Torresovi do zad.

Dokázal mu nasadit i škrcení a Daniel tak odklepal. Ukázkový rear-naked choke, skvělý návrat na vítěznou vlnu a možná nejcennější skalp Samsonidseho kariéry. Za zmínku pak stojí, že Torres vůbec poprvé prohrál na submisi.

Coga zničil Račiče tvrdým kolenem

Velkolepý nástup, očekávaná premiéra. Max Coga (26-8-1) získal titul několika evropských organizací, patří mezi největší německé hvězdy a nejlepší evropské bojovníky. V československé organizaci se však muž s nevídaným životním příběhem v sobotu objevil poprvé.

Podruhé se utkal s bývalým šampionem KSW Antunem Račičem (27-11-1). V minulosti jej porazil a ani tentokrát se neočekávalo nic jiného, než další výhra.

První kolo ale bylo hodně opatrné. Coga se obával takedownů, proto zpočátku příliš nekopal a naháněl svého o 10 centimetrů nižšího protivníka po kleci. Račič spoléhal na kontry, do všech úderů dával velkou sílu.

Max si navíc v prvním kole zlomil ruku, což jeho výkon dost ovlivnilo. Ale ne natolik, aby si nedošel pro výhru. Ve druhém kole totiž místo rukou použil svou další velkou zbraň. Koleno.

Právě tím totiž trefil Chorvata do hlavy a chránič vyletěl z úst. Zbývalo jen vytvořit závěrečný tlak a bylo po všem. Skvělý debut, výstavní finiš.

Patrik Kincl přišel o titul, Engizek vyhrál na body

Ve druhé titulové bitvě se objevil jediný Čech, který se ve Frankfurtu představil. Patrik Kincl (28-10), nejdéle úřadující šampion Oktagonu a král P4P žebříčku, čelil kromě 60 tisíc fanoušků také Kerimu Engizekovi (20-4).

Engizek v minulosti trénoval s Alexem Pereirou. Počítalo se sice s tím, že je Inspektor komplexnější a že má těžší bitvy na kontě, nicméně Kerim má tvrdé, rychlé a přesné ruce, takže bylo důležité neudělat chybu.

Hned od nástupů do klece bylo znát, kdo je doma. Fanoušci ve Frankfurtu nejenže povzbuzovali Kerima Engizeka. Patrik Kincl byl dokonce vypískán. Stejně tak i v situaci, kdy Ondřej Novotný v kleci vyhlašoval jeho jméno.

Kincl se však na něco takového zkoušel připravovat. Samozřejmě se na to úplně připravit nejde, sám to v průběhu přípravy na zápas přiznal, nicméně dělal pro to maximum. Zkoušel si to vizualizovat.

Souboj pak začal opatrně. Patrik věděl, že jakákoliv chyba může znamenat konec zápasu. Snažil se tedy za ničím nehnat, hodně přemýšlel nad tím, jestli se pustit do ofenzivy.

Engizek ale v první půli kola dokázal tvrdě kopat, navíc i několikrát zasáhl Inspektorovu hlavu. Znát šly i nepříjemné kopy na tělo, které šampionovi očividně nechutnaly.

Kerim byl aktivnější. První kolo si bez větších komplikací nabodoval. Jestli o něm někdo pochyboval, tak po prvních pěti minutách pochybovat přestal. Byl znát velký rozdíl v rychlosti.

Domácí hvězda si začala věřit. V úvodu druhého kola se však ukázalo, že Patrik rozkopal Engizekovi levou nohu a nemohl se o ni pořádně opřít. Střídal tedy guardy. Přesto pro sebe body získával právě domácí borec. V závěru kola zkoušel ještě zatlačit, ale Kincl přežil bez větší krize.

Třetí kolo opět patřilo vyzyvateli. Překvapivě to byl on, kdo se dokonce pokusil o takedown. Ze zápasu se stala taktická bitva, v níž oba borci respektovali kvality svého soupeře.

Bylo tedy jasné, že pokud má Patrik Kincl obhájit titul, bude muset Kerima Engizeka ukončit před limitem. A začalo to pro něj slušně. Vzal Turka na zem a u pletiva se mu snažil dostat do zad. Engizek se ale zdatně bránil, přesto se dostal pod šampiona.

Král P4P žebříčku měl dvě minuty na to, aby něco vymyslel. Snažil se rozdávat údery, ale kromě získaného kola, které mu k ničemu nebylo, nezpůsobil zásadnější škody.

V pátém kole Kincl dlouho vyčkával. Kerim navíc byl aktivní, nic nedovolil. Patrik navíc dvě minuty před koncem šel na zem a doufal, že za ním Engizek dojde, aby zkusil zespodu vymyslet nějakou submisi. To se však nepovedlo.

Kerim ukázal taktickou vyzrálost a zbytek kola si zkušeně pohlídal. Šampiona k ničemu nepustil a připsal si nejcennější skalp své kariéry. Navíc je novým králem střední váhy.

Eckerlin se stal králem Německa, Jungwirthovi nedal šanci

To nejlepší, nebo alespoň pro frankfurtské publikum největší na závěr. O titul krále Německa se utkali Christian Eckerlin (16-6) a Christian Jungwirth (15-8), přičemž speciální pás do klece přinesl legendární německý fotbalista a mistr světa Lukas Podolski.

Mírným favoritem byl Eckerlin, hvězda přímo z Frankfurtu. Nesmrtelný Jungwirth však nechtěl udělat ostudu svému Stuttgartu. Souboj dvou 37letých veteránů lákal každého fanouška Oktagonu.

Obě hvězdy měly skvělý nástup. A jak zápas odstartoval, napětí se dalo krájet. První kolo se odehrálo celé v postoji, oba měli své momenty, nicméně Eckerlin působil lepším dojmem, měl tvrdší údery, signifikantnější momenty a získal první body pro sebe.

Do druhé pětiminutovky vstoupil tlakem Jungwirth, Eckerlin však dobře zareagoval, měl skvělé kontry, dobře pracoval z ústupu a dokonce dokázal svého rivala otevřít. A ve skvělé práci frankfurtská hvězda pokračovala po zbytek kola, z jeho soupeře teklo čím dál více krve.

Nesmrtelný Kelt působil čím dál více smrtelně, tahal za kratší konec provazu, ať už tlačil jakkoliv. Ve třetím kole ho Eckerlin dokázal trápit na zemi, kde pořádně dominoval. Zkoušel zápas ukončit, pokoušel se o submise, rozdával údery. Svého protivníka školil, jak se mu to líbilo. Na body bylo rozhodnuto, Jungwirth musel zápas ukončit před limitem, aby vyhrál.

Reprezentant Stuttgartu neměl svůj den. Téměř nic se mu nedařilo. Kromě jednoho výpadu o dvou úderech neměl ani ve čtvrtém kole vesměs žádný signifikantní moment.

Bylo znát, že Eckerlin si zápas užívá. I když mu stačilo si zápas v posledních minutách jen hlídat, snažil se být aktivní. Pokusil se i o úder z otočky. Jungwirth, který musel zápas ukončit, se nedokázal vůbec dostat do žádného tlaku, slavnějšímu jmenovci nedělal problémy.

Proto to nemohlo dopadnout jinak, než tak, že se stal králem Německa po jednoznačné výhře na body Christian Eckerlin. Naprosto po právu. Ukázal, že je na jiné úrovni.

Zdroj: Oktagon MMA, X

RELATED ARTICLES