Úterý, 22 října, 2024
Google search engine
DomůOstatníOd jablečných sadů k BIO moštu: Hostětínská moštárna přivítala i členy královské...

Od jablečných sadů k BIO moštu: Hostětínská moštárna přivítala i členy královské rodiny

V srdci Bílých Karpat se nacházejí malebné ovocné sady plné jedinečných odrůd jablek, ze kterých vzniká lahodný zlatavý mošt, jeden z nejlepších v České republice. Spojení přirozených chutí a ekologického zemědělství zní jako skutečný sen, který do svých alejí láká nejen místní obyvatele, ale i významné návštěvníky z řad královské rodiny!

Moštárna Hostětín, založená v roce 2000, je významným centrem pro obnovu tradičního ovocnářství v regionu Bílých Karpat. Nachází se v malebné chráněné krajinné oblasti, kde najdete spoustu ovocných sadů. Právě z nich pochází tekutý poklad zlatavé barvy, čistý a neředěný jablečný mošt. Vyrábějí ho ze směsi místních odrůd jablek tradičními postupy, díky kterým se vyznačuje plnou a typickou sladkokyselou chutí. „Jedná se o odrůdy, které běžně na pultech obchodů nenajdete, jako Jadernička, Panenské, Strýmka a Kožuchy. Obecně platí, že jsou to odrůdy zpravidla s vyšším obsahem ovocných kyselin, než mají v současnosti ty nejčastěji pěstované a prodávané,“ popisuje jednatel moštárny Radim Machů. Samotný výrobní proces je velmi šetrný a díky tomu uchovává všechny přirozené vlastnosti nápoje, stejně jako jeho plnou chuť. Více než tři čtvrtiny místní produkce nese označení BIO, a kromě moštů vyrábějí celou řadu bylinných sirupů a od roku 2016 i zákazníky velmi žádaný jablečný ocet v bio kvalitě. Za kvalitu svých produktů bývají pravidelně oceňováni. Jsou držiteli ocenění Regionální potravina Zlínského kraje a několikanásobným vítězem Nejlepší biopotraviny roku. Tento úspěch se jim povedlo obhájit i letos, kdy v kategorii potravin rostlinného původu zvítězil Hostětínský mošt Jablko Rakytník BIO.

Majitelé moštárny se kromě spokojených zákazníků snaží myslet také na životní prostředí a šetrný přístup k podnikání „Rozhodli jsme se využívat sluneční energii na ohřev teplé vody a na výrobu elektřiny. Vodu, kterou používáme při výrobě, odebíráme z vlastní studny,“ doplňuje k chodu moštárny jednatel s tím, že odpady odcházejí do komunitní kořenové čističky. Zároveň si své zaměstnance a pěstitele, od kterých jablka odebírají, vybírají převážně z regionu, čímž přispívají k místnímu rozvoji v mnoha ohledech.

Výroba pomáhá i k rozvoji lokálního turistického ruchu. V Hostětíně můžete navštívit například naučnou stezku, která vás provede ukázkovou přírodní zahradou a ovocným sadem. Nabízí nejen relax, ale i možnost zapojit se do procesů přírodního zahradničení a dozvědět se více o záchraně starých odrůd ovoce. Využít můžete i pracovní listy a otestovat tak vaše znalosti. „Snažíme se ukázat moštárnu a celý Hostětín našim návštěvníkům. Každý rok v září pořádáme Jablečnou slavnost, při které do Hostětína zavítá více než dva tisíce návštěvníků,“ popisuje Radim Machů. Jedním z takovým návštěvníků byl v roce 2010 i samotný princ Charles, který si během svého pobytu v Hostětíně nemohl nechat ochutnávku zdejšího moštu ujít. Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Od jablečných sadů k BIO moštu: Hostětínská moštárna přivítala i členy královské rodiny

V srdci Bílých Karpat se nacházejí malebné ovocné sady plné jedinečných odrůd jablek, ze kterých vzniká lahodný zlatavý mošt, jeden z nejlepších v České republice. Spojení přirozených chutí a ekologického zemědělství zní jako skutečný sen, který do svých alejí láká nejen místní obyvatele, ale i významné návštěvníky z řad královské rodiny!

Moštárna Hostětín, založená v roce 2000, je významným centrem pro obnovu tradičního ovocnářství v regionu Bílých Karpat. Nachází se v malebné chráněné krajinné oblasti, kde najdete spoustu ovocných sadů. Právě z nich pochází tekutý poklad zlatavé barvy, čistý a neředěný jablečný mošt. Vyrábějí ho ze směsi místních odrůd jablek tradičními postupy, díky kterým se vyznačuje plnou a typickou sladkokyselou chutí. „Jedná se o odrůdy, které běžně na pultech obchodů nenajdete, jako Jadernička, Panenské, Strýmka a Kožuchy. Obecně platí, že jsou to odrůdy zpravidla s vyšším obsahem ovocných kyselin, než mají v současnosti ty nejčastěji pěstované a prodávané,“ popisuje jednatel moštárny Radim Machů. Samotný výrobní proces je velmi šetrný a díky tomu uchovává všechny přirozené vlastnosti nápoje, stejně jako jeho plnou chuť. Více než tři čtvrtiny místní produkce nese označení BIO, a kromě moštů vyrábějí celou řadu bylinných sirupů a od roku 2016 i zákazníky velmi žádaný jablečný ocet v bio kvalitě. Za kvalitu svých produktů bývají pravidelně oceňováni. Jsou držiteli ocenění Regionální potravina Zlínského kraje a několikanásobným vítězem Nejlepší biopotraviny roku. Tento úspěch se jim povedlo obhájit i letos, kdy v kategorii potravin rostlinného původu zvítězil Hostětínský mošt Jablko Rakytník BIO.

Majitelé moštárny se kromě spokojených zákazníků snaží myslet také na životní prostředí a šetrný přístup k podnikání „Rozhodli jsme se využívat sluneční energii na ohřev teplé vody a na výrobu elektřiny. Vodu, kterou používáme při výrobě, odebíráme z vlastní studny,“ doplňuje k chodu moštárny jednatel s tím, že odpady odcházejí do komunitní kořenové čističky. Zároveň si své zaměstnance a pěstitele, od kterých jablka odebírají, vybírají převážně z regionu, čímž přispívají k místnímu rozvoji v mnoha ohledech.

Výroba pomáhá i k rozvoji lokálního turistického ruchu. V Hostětíně můžete navštívit například naučnou stezku, která vás provede ukázkovou přírodní zahradou a ovocným sadem. Nabízí nejen relax, ale i možnost zapojit se do procesů přírodního zahradničení a dozvědět se více o záchraně starých odrůd ovoce. Využít můžete i pracovní listy a otestovat tak vaše znalosti. „Snažíme se ukázat moštárnu a celý Hostětín našim návštěvníkům. Každý rok v září pořádáme Jablečnou slavnost, při které do Hostětína zavítá více než dva tisíce návštěvníků,“ popisuje Radim Machů. Jedním z takovým návštěvníků byl v roce 2010 i samotný princ Charles, který si během svého pobytu v Hostětíně nemohl nechat ochutnávku zdejšího moštu ujít. Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

RELATED ARTICLES