Pakliže se pod vlivem nejrůznějších novinek domníváte, že ceny plynu a elektřiny už se umoudřily, a že je opět možné roztopit topení na plno, zřejmě budete překvapeni tím, jakou částku ve vyúčtování uvidíte. Pravdou totiž je, že ceny sice přestaly růst, ale klesají jen velmi pozvolně a u vysoko zafixovaných smluv dokonce vůbec.
Proč zbytečně utrácíte?
Doba levných energií už se podle odborníků nikdy nevrátí a zřejmě si za ně i do budoucna budeme muset připlatit. Někteří lidé to každopádně vyřešili po svém a každoročně tak šetří desítky tisíc korun.
“Loni jsem si to poprvé vyzkoušel a je to úplně skvělé. Za topení jsem nezaplatil více než pár stokorun, a vlastně i bez toho bych se obešel. To samé jedeme letos,” říká pan Miroslav Hanuš z Havlíčkova Brodu. “Nevím, kdo lidem řekl, že za topení musí platit. Stačí přiložit ruku k dílu a topíte úplně zadarmo.“
Klíčem k tomu je nasbírat si dostatek topiva. Možná si říkáte, jak toho docílíte, aby to bylo zdarma. Pochopitelně nemůžete vyrazit do lesa a tam pokácet pár stromů. Co však udělat můžete a je to zcela legální, to je sbírání takzvaného klestí. Tedy nejrůznějších spadaných větví, kterých se v lesích povaluje obrovské množství.
Vždycky se to vyplatí
“Vyrazím do lesa a nasbírám si klestí, ze kterého potom vyrobím brikety,” popisuje pan Hanuš. K tomu je v první řadě potřeba mít kotel na tuhá paliva. Bez něj to zkrátka nejde. Stačí však i ty nejjednodušší, které se dají sehnat v bazarech a možná máte nějaký starý ve sklepě.
Potom už stačí jen vyrazit do lesa, kde si nasbíráte klestí. “Je ale potřeba, aby bylo v průměru do 7 centimetrů, jen takové můžete sbírat pro svou potřebu,” vysvětluje amatérský topenář.
Když máte klestí dostatek, budete potřebovat drtičku. To není drahé zařízení, případně můžete využít třeba sousedovo. Drtičkou se klestí nadrtí a potom se vloží do lisu na brikety, který už vyrobí hotové brikety, s nimiž se dá krásně zatopit.
“Při drcení se vyplatí používat pouze klestí do nějakých čtyř až pěti centimetrů na průměr. A dejte si pozor na to, aby bylo suché. Do samotných briket pak přidávám ještě trochu kartonu, aby lépe hořely,” dává cenné tipy pan Miroslav Hanuš.