Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíSůl: zvýrazňuje chuť jídla, ale škodí lidskému zdraví

Sůl: zvýrazňuje chuť jídla, ale škodí lidskému zdraví

728x90

Sůl je běžným dochucovadlem, který leží snad na každém jídelním stole. Mnozí z nás už slyšeli o škodlivosti jejího nadměrného užívání, přesto si tato rizika nepřipouští. A proto se solí i potraviny, které to ze své podstaty nevyžadují. Typicky se jedná o zeleninu, jako je okurka nebo rajče. Sůl sice dokáže zvýraznit jejich chuť, avšak zvyšuje množství sodíku, které za den přijmeme.

Sůl je potřebná pro naše tělo

O soli se dá říci, že je dobrý sluha, ale špatný pán. Asi vás nepřekvapí, že bychom to s jejím množstvím neměli přehánět. Naše tělo sůl potřebuje, protože je zodpovědná za udržování kyselé rovnováhy těla a reguluje jeho hospodaření s vodou. Obvykle se podává pacientům s průjmem ve formě převařené osolené vody. Díky tomu můžete zabránit přílišné dehydrataci při průjmu. Bohužel nadměrná konzumace je spojena s velkým množstvím negativních účinků na lidské zdraví.

Foto: Unsplash

Sůl = bílá smrt

Možná už jste někdy slyšeli slovní spojení „bílá smrt“. Týká se to právě nadměrného množství soli. Doporučené množství soli je 5 g denně. Bohužel, asi 4 gramy obvykle přijmeme jako součást jiných potravin (pečivo, zpracované potraviny, uzeniny aj.). To znamená, že k dosolení pokrmů nám zbývá pouhý 1 g. Jak tedy snížit množství zkonzumované soli?

  • Své pokrmy si připravujte sami (v hotových jídlech i pečivu je obvykle více soli, než bychom chtěli).
  • Omezte konzumaci konzerv, žlutých sýrů, uzenin, uzených ryb a přesolených pochutin, typu tyčinky, chipsy a slané oříšky.
  • Dochucujte své pokrmy zdravěji. Sáhněte po bylinkách, které můžete mít po ruce sušené i čerstvé.
  • Když už sůl, tak tu s vysokým obsahem draslíku.

Zdravotní potíže spojené s nadbytkem soli

Jak poznáte, že jíte příliš mnoho soli? Mezi nejčastější příznaky patří zadržování vody v těle (což je důvod, proč sůl podáváme při průjmu), hypertenze a tvorba ledvinových kamenů. Vysoký krevní tlak může být příčinou několika dalších chorob, které jsou spojeny zejména s kardiovaskulárním systémem: mrtvice, infarkt, srdeční selhání. Lidé, kteří nadměrně užívají sůl obvykle bojují s nadváhou, a dokonce i rakovinou žaludku!

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/sol-a-zdrowie

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Sůl: zvýrazňuje chuť jídla, ale škodí lidskému zdraví

728x90

Sůl je běžným dochucovadlem, který leží snad na každém jídelním stole. Mnozí z nás už slyšeli o škodlivosti jejího nadměrného užívání, přesto si tato rizika nepřipouští. A proto se solí i potraviny, které to ze své podstaty nevyžadují. Typicky se jedná o zeleninu, jako je okurka nebo rajče. Sůl sice dokáže zvýraznit jejich chuť, avšak zvyšuje množství sodíku, které za den přijmeme.

Sůl je potřebná pro naše tělo

O soli se dá říci, že je dobrý sluha, ale špatný pán. Asi vás nepřekvapí, že bychom to s jejím množstvím neměli přehánět. Naše tělo sůl potřebuje, protože je zodpovědná za udržování kyselé rovnováhy těla a reguluje jeho hospodaření s vodou. Obvykle se podává pacientům s průjmem ve formě převařené osolené vody. Díky tomu můžete zabránit přílišné dehydrataci při průjmu. Bohužel nadměrná konzumace je spojena s velkým množstvím negativních účinků na lidské zdraví.

Foto: Unsplash

Sůl = bílá smrt

Možná už jste někdy slyšeli slovní spojení „bílá smrt“. Týká se to právě nadměrného množství soli. Doporučené množství soli je 5 g denně. Bohužel, asi 4 gramy obvykle přijmeme jako součást jiných potravin (pečivo, zpracované potraviny, uzeniny aj.). To znamená, že k dosolení pokrmů nám zbývá pouhý 1 g. Jak tedy snížit množství zkonzumované soli?

  • Své pokrmy si připravujte sami (v hotových jídlech i pečivu je obvykle více soli, než bychom chtěli).
  • Omezte konzumaci konzerv, žlutých sýrů, uzenin, uzených ryb a přesolených pochutin, typu tyčinky, chipsy a slané oříšky.
  • Dochucujte své pokrmy zdravěji. Sáhněte po bylinkách, které můžete mít po ruce sušené i čerstvé.
  • Když už sůl, tak tu s vysokým obsahem draslíku.

Zdravotní potíže spojené s nadbytkem soli

Jak poznáte, že jíte příliš mnoho soli? Mezi nejčastější příznaky patří zadržování vody v těle (což je důvod, proč sůl podáváme při průjmu), hypertenze a tvorba ledvinových kamenů. Vysoký krevní tlak může být příčinou několika dalších chorob, které jsou spojeny zejména s kardiovaskulárním systémem: mrtvice, infarkt, srdeční selhání. Lidé, kteří nadměrně užívají sůl obvykle bojují s nadváhou, a dokonce i rakovinou žaludku!

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/sol-a-zdrowie

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES