Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíPři vaření rýže dávejte do hrnce zásadně kousek chleba. Skvělý trik až...

Při vaření rýže dávejte do hrnce zásadně kousek chleba. Skvělý trik až z Japonska – AAzdraví.cz

728x90

Uvařit rýži je pro mnohé z nás stále ještě výzva. Proto v tom horším případě saháme k rýži ve varných sáčcích, v tom lepším po rýžovaru. Ale jde to i jinak. Hezky, česky, klasicky. A pokud potřebuje rýže zachránit, tak trochu i japonsky.  

Není rýže jako rýže

Pokud chcete rýži nadýchanou, voňavou a neskutečně chutnou, rovnou zapomeňte na rýži v sáčcích nebo rýži předvařenou, tedy parboiled. Když se naučíte vařit klasickou dušenou rýži, nebudete už chtít jíst nic jiného, navíc taky ušetříte.

Kulatozrnná vs. dlouhozrnná rýže

Kulatozrnná rýže se hodí na krémová rizota, mléčné kaše, rýžové nákypy a suši. Tato rýže při vaření uvolňuje škrob, lepí se a houstne.

Dlouhozrnná rýže se hodí na dušení pod pokličkou, dočkáte se totiž nadýchané rýže, která se nelepí. Nejoblíbenějšími druhy je rýže basmati a jasmínová. Spíše než do klasického supermarketu si pro ni jděte do vietnamské večerky. Právě tam získáte překvapivě dobrou kvalitu za super cenu.

Basmati vs. jasmínová rýže

Basmati rýže pochází ze severní Indie a Pákistánu, je nádherně nadýchaná a skvěle voní. Kraluje v indické kuchyni. Jasmínová rýže má svůj původ v Thajsku, voní ještě pronikavěji, na druhou stranu o něco více lepí. Používá se v kuchyni čínské, thajské a japonské. Dusit můžete pohodlně oba druhy.

Jak uvařit rýži?

  • 160 g rýže
  • odpovídající poměr vody (vysvětleno níže)
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ lžičky soli

Nachystáme si co nejširší a nejnižší hrnec, aby měla rýže šanci být co nejnadýchanější. Na osobu potřebujeme 80 g rýže. Tu odvážíme a pak přesypeme do hrnku. Na jeden hrnek rýže potřebujeme 1,5 hrnku vroucí vody. To je ideální poměr. Vodu si odměříme a dáme ji vařit. Rýži propláchneme.

Kastrol postavíme na plotýnku a zahřejeme ho nasucho na plném plameni. Přilijeme olej a necháme ho prohřát. Do horkého oleje vsypeme propláchnutou rýži a zprudka opékáme asi minutu. Mícháme, nesmí se připálit. Jakmile začne bělat a zrnka začnou poskakovat po horkém dně, rýže se rozvoní. V tu chvíli rýži zalijeme odměřenou horkou vodou. Přidáme sůl, zamícháme, zakryjeme poklicí a na mírném plameni nebo dokonce vypnuté plotýnce dusíme 15 minut.

Rýži nemícháme, nekontrolujeme, nenakukujeme pod pokličku! Po čtvrt hodince poklici odkryjeme a rýži prokypříme velkou dvouzubou vidličkou na maso. Hotovo.

Rozvařené rýži pomůže krajíc chleba

Pokud jste rýži vařili ve větším množství vody, než bylo nutné, položte na ni krajíc bílého chleba a při nízké teplotě ještě chvíli povařte. Chleba přebytečnou vodu vsákne do sebe. Stejně tak dokáže absorbovat rýžový odér. Ať už ten klasický nebo i připálený. V tom případě na rýži opět položte plátek bílého pečiva, počkejte 5-10 minut a zápach bude pryč.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Při vaření rýže dávejte do hrnce zásadně kousek chleba. Skvělý trik až z Japonska – AAzdraví.cz

728x90

Uvařit rýži je pro mnohé z nás stále ještě výzva. Proto v tom horším případě saháme k rýži ve varných sáčcích, v tom lepším po rýžovaru. Ale jde to i jinak. Hezky, česky, klasicky. A pokud potřebuje rýže zachránit, tak trochu i japonsky.  

Není rýže jako rýže

Pokud chcete rýži nadýchanou, voňavou a neskutečně chutnou, rovnou zapomeňte na rýži v sáčcích nebo rýži předvařenou, tedy parboiled. Když se naučíte vařit klasickou dušenou rýži, nebudete už chtít jíst nic jiného, navíc taky ušetříte.

Kulatozrnná vs. dlouhozrnná rýže

Kulatozrnná rýže se hodí na krémová rizota, mléčné kaše, rýžové nákypy a suši. Tato rýže při vaření uvolňuje škrob, lepí se a houstne.

Dlouhozrnná rýže se hodí na dušení pod pokličkou, dočkáte se totiž nadýchané rýže, která se nelepí. Nejoblíbenějšími druhy je rýže basmati a jasmínová. Spíše než do klasického supermarketu si pro ni jděte do vietnamské večerky. Právě tam získáte překvapivě dobrou kvalitu za super cenu.

Basmati vs. jasmínová rýže

Basmati rýže pochází ze severní Indie a Pákistánu, je nádherně nadýchaná a skvěle voní. Kraluje v indické kuchyni. Jasmínová rýže má svůj původ v Thajsku, voní ještě pronikavěji, na druhou stranu o něco více lepí. Používá se v kuchyni čínské, thajské a japonské. Dusit můžete pohodlně oba druhy.

Jak uvařit rýži?

  • 160 g rýže
  • odpovídající poměr vody (vysvětleno níže)
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ½ lžičky soli

Nachystáme si co nejširší a nejnižší hrnec, aby měla rýže šanci být co nejnadýchanější. Na osobu potřebujeme 80 g rýže. Tu odvážíme a pak přesypeme do hrnku. Na jeden hrnek rýže potřebujeme 1,5 hrnku vroucí vody. To je ideální poměr. Vodu si odměříme a dáme ji vařit. Rýži propláchneme.

Kastrol postavíme na plotýnku a zahřejeme ho nasucho na plném plameni. Přilijeme olej a necháme ho prohřát. Do horkého oleje vsypeme propláchnutou rýži a zprudka opékáme asi minutu. Mícháme, nesmí se připálit. Jakmile začne bělat a zrnka začnou poskakovat po horkém dně, rýže se rozvoní. V tu chvíli rýži zalijeme odměřenou horkou vodou. Přidáme sůl, zamícháme, zakryjeme poklicí a na mírném plameni nebo dokonce vypnuté plotýnce dusíme 15 minut.

Rýži nemícháme, nekontrolujeme, nenakukujeme pod pokličku! Po čtvrt hodince poklici odkryjeme a rýži prokypříme velkou dvouzubou vidličkou na maso. Hotovo.

Rozvařené rýži pomůže krajíc chleba

Pokud jste rýži vařili ve větším množství vody, než bylo nutné, položte na ni krajíc bílého chleba a při nízké teplotě ještě chvíli povařte. Chleba přebytečnou vodu vsákne do sebe. Stejně tak dokáže absorbovat rýžový odér. Ať už ten klasický nebo i připálený. V tom případě na rýži opět položte plátek bílého pečiva, počkejte 5-10 minut a zápach bude pryč.

RELATED ARTICLES