Středa, 9 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíKolagen může zpomalit stárnutí pleti. Dobrý je i pro klouby

Kolagen může zpomalit stárnutí pleti. Dobrý je i pro klouby

728x90

Kolagen je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Jak stárneme, tak jeho množství bohužel klesá. To se může projevit též stárnutím pleti (vznikají vrásky). Kolagen má ale spoustu důležitých funkcí v lidském těle. A zdaleka nejde jenom o krásný vzhled! Když přicházíte o kolagen v těle jeho sníženou produkcí, můžete zaznamenat bolesti kloubů či ztrátu elasticity pokožky. V současné době existuje spoustu doplňků stravy, které kolagen obsahují. Je vhodné je užívat?

Kolagen je bílkovina

Kolagen patří mezi bílkoviny, o kterých je známo, že jsou základním stavebním kamenem buněk a tkání. Kolagen tvoří 29 různých kolagenových proteinů, z nichž každý může fungovat v jiné části těla – najdeme ho v zubech, kůži, kostech, šlachách, chrupavkách a dokonce i v očích. Typy kolagenů tak můžeme rozlišovat podle označení:

  • Kolagen typu 1: je zodpovědný za stav kůže.
  • Kolagen typu 2: ovlivňuje stav šlach, kostí a chrupavek.
  • Kolagen typu 3: podílí se na hojení vnitřních ran (například na orgánech a cévách).
Foto: Unsplash

Produkce kolagenu

Lidský organismus si umí kolagen vyrobit, avšak po dosažení 25 let jeho produkce klesá. V důsledku toho je pokožka méně elastická, takže je náchylná ke vzniku prvních vrásek. Toto je ale možné odstranit tak, že začneme kolagen užívat v jiné formě. Kromě věku je produkce kolagenu v lidském těle ovlivněna také faktory z okolí. Pokud jsme vystaveni škodlivým faktorům, jeho produkce klesá. Mezi tyto faktory patří vystavení extrémním teplotám, přebytek volných radikálů, sluneční záření, nadměrný stres.

Kolagen jako doplněk stravy

Pokud začnete užívat kolagen jako doplněk stravy, buďte si vědomi, že nefunguje hned. Je třeba dodržet jeho užívání a vytrvat. Teprve za nějaký čas si můžete všimnout pozitivních změn, jako je zlepšení elasticity pokožky a redukce vrásek, předcházení vzniku nových vrásek. Kromě toho může dojít k odstranění bolestí kloubů a k celkovému zlepšení pohybového aparátu. Zlepšení odolnosti vůči slunečnímu záření a extrémními teplotami jsou dalším bonusem. Pokud dojde k poškození epidermis (nejsvrchnější vrstva pokožky), dochází k rychlejší regeneraci.

Kolagen v potravinách

Kolagen se nachází také v některých potravinách. Typicky se jedná o živočišné produkty, jako jsou vnitřnosti, tlačenka, vepřové kolenu, kuřecí stehna. Ty jsou ale obvykle vstřebávány pomaleji, než doplňky stravy s obsahem kolagenu. Nejrychleji se vstřebávají ty tekuté. Pokud si vybíráte kolagen ve formě doplňku stravy, zaměřte se také na to, co dalšího tyto produkty obsahují. Může jít o zinek (urychluje regeneraci pokožky), měď, vitamíny A, C a E či antioxidanty.

  • Rybí kolagen je nejúčinnější, získává se z rybích šupin. Existují ještě další dva zdroje kolagenu: drůbeží a vepřový.

Zdroje info:

https://www.victoriandermalgroup.com.au/information-centre/does-collagen-reduce-wrinkles

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10180699/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Kolagen může zpomalit stárnutí pleti. Dobrý je i pro klouby

728x90

Kolagen je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Jak stárneme, tak jeho množství bohužel klesá. To se může projevit též stárnutím pleti (vznikají vrásky). Kolagen má ale spoustu důležitých funkcí v lidském těle. A zdaleka nejde jenom o krásný vzhled! Když přicházíte o kolagen v těle jeho sníženou produkcí, můžete zaznamenat bolesti kloubů či ztrátu elasticity pokožky. V současné době existuje spoustu doplňků stravy, které kolagen obsahují. Je vhodné je užívat?

Kolagen je bílkovina

Kolagen patří mezi bílkoviny, o kterých je známo, že jsou základním stavebním kamenem buněk a tkání. Kolagen tvoří 29 různých kolagenových proteinů, z nichž každý může fungovat v jiné části těla – najdeme ho v zubech, kůži, kostech, šlachách, chrupavkách a dokonce i v očích. Typy kolagenů tak můžeme rozlišovat podle označení:

  • Kolagen typu 1: je zodpovědný za stav kůže.
  • Kolagen typu 2: ovlivňuje stav šlach, kostí a chrupavek.
  • Kolagen typu 3: podílí se na hojení vnitřních ran (například na orgánech a cévách).
Foto: Unsplash

Produkce kolagenu

Lidský organismus si umí kolagen vyrobit, avšak po dosažení 25 let jeho produkce klesá. V důsledku toho je pokožka méně elastická, takže je náchylná ke vzniku prvních vrásek. Toto je ale možné odstranit tak, že začneme kolagen užívat v jiné formě. Kromě věku je produkce kolagenu v lidském těle ovlivněna také faktory z okolí. Pokud jsme vystaveni škodlivým faktorům, jeho produkce klesá. Mezi tyto faktory patří vystavení extrémním teplotám, přebytek volných radikálů, sluneční záření, nadměrný stres.

Kolagen jako doplněk stravy

Pokud začnete užívat kolagen jako doplněk stravy, buďte si vědomi, že nefunguje hned. Je třeba dodržet jeho užívání a vytrvat. Teprve za nějaký čas si můžete všimnout pozitivních změn, jako je zlepšení elasticity pokožky a redukce vrásek, předcházení vzniku nových vrásek. Kromě toho může dojít k odstranění bolestí kloubů a k celkovému zlepšení pohybového aparátu. Zlepšení odolnosti vůči slunečnímu záření a extrémními teplotami jsou dalším bonusem. Pokud dojde k poškození epidermis (nejsvrchnější vrstva pokožky), dochází k rychlejší regeneraci.

Kolagen v potravinách

Kolagen se nachází také v některých potravinách. Typicky se jedná o živočišné produkty, jako jsou vnitřnosti, tlačenka, vepřové kolenu, kuřecí stehna. Ty jsou ale obvykle vstřebávány pomaleji, než doplňky stravy s obsahem kolagenu. Nejrychleji se vstřebávají ty tekuté. Pokud si vybíráte kolagen ve formě doplňku stravy, zaměřte se také na to, co dalšího tyto produkty obsahují. Může jít o zinek (urychluje regeneraci pokožky), měď, vitamíny A, C a E či antioxidanty.

  • Rybí kolagen je nejúčinnější, získává se z rybích šupin. Existují ještě další dva zdroje kolagenu: drůbeží a vepřový.

Zdroje info:

https://www.victoriandermalgroup.com.au/information-centre/does-collagen-reduce-wrinkles

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10180699/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES