Neděle, 6 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíCo musíte vždy přidat do svíčkové. Češi to netuší, hlasitě to musel...

Co musíte vždy přidat do svíčkové. Češi to netuší, hlasitě to musel prozradit sám Pohlreich

728x90

Není snad klasičtějšího jídla v České republice než je svíčková. Tu přitom vzhledem k její vydatnosti připravujeme právě v tomto ročním období, tedy v zimě. A ačkoliv se nějakou dobu zdálo, že toto jídlo zmizí v propadlišti dějin, jelikož už není příliš moderní, aktuálně zažívá doslova renesanci.

Naprostý základ

Je však nutno říct, že dělat dnes svíčkovou postaru, to už není zkrátka ono. Toto jídlo se dá povznést na úplně jinou úroveň, kdy se potom dá servírovat i v těch nejlepších restauracích. Svíčkovou ostatně vzal na milost i sám Zdeněk Pohlreich, který se o ní dříve vyjadřoval nelichotivě. Nakonec ji ale dokázal několika drobnostmi tak osvěžit, že ji považuje za skvělé jídlo.

Bohužel, Češi při přípravě svíčkové postupují často sto až dvě stě let starým postupem. Pohlreich jim ovšem radí, jak to udělat podstatně lépe. Základem je podle něj přidat do svíčkové hořčici. Ta totiž jinak mdlé omáčce konečně propůjčí výraznou a skvělou chuť. Dodá jí doslova nový charakter.

To ovšem není všechno. Aby jídlo chutnalo opravdu dobře, měli byste sáhnout po správné směsi koření. Jde o bobkový list, celý pepř a také nové koření. Nezapomínejte však ani na správnou techniku přípravy svíčkové, kdy je maso třeba správně prošpikovat. Zeleninu musíte potom dusit postupně, aby omáčka měla ten správný říz a hloubku.

Bez dobrých surovin to nejde

Zdeněk Pohlreich nicméně zdůrazňuje i další důležitou věc. A sice, že z nekvalitních surovin dobrou svíčkovou jednoduše neuklohníte. Zejména je třeba sáhnout po vysoce kvalitním hovězím mase, bez kterého to nejde. Ale nepodceňuje ani výběr vynikající kořenové zeleniny, ideálně z farmářských trhů.

Pojďme se ale podívat na samotnou přípravu podle Pohlreicha. Lehce osmahněte maso a zeleninu na másle. Potom přidejte koření a hořčici. Maso dejte péct do trouby, čímž si pojistíte jeho šťavnatost. Zeleninu je potom třeba rozmixovat a omáčku následně ochutit smetanou, solí, mlékem a citronovou šťávou.

Skutečně to lze považovat za velmi moderní pojetí tohoto tradičního pokrmu našich babiček. Nutno říct, že také mnohem lépe chutná, když se připraví s takovouto péčí.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Co musíte vždy přidat do svíčkové. Češi to netuší, hlasitě to musel prozradit sám Pohlreich

728x90

Není snad klasičtějšího jídla v České republice než je svíčková. Tu přitom vzhledem k její vydatnosti připravujeme právě v tomto ročním období, tedy v zimě. A ačkoliv se nějakou dobu zdálo, že toto jídlo zmizí v propadlišti dějin, jelikož už není příliš moderní, aktuálně zažívá doslova renesanci.

Naprostý základ

Je však nutno říct, že dělat dnes svíčkovou postaru, to už není zkrátka ono. Toto jídlo se dá povznést na úplně jinou úroveň, kdy se potom dá servírovat i v těch nejlepších restauracích. Svíčkovou ostatně vzal na milost i sám Zdeněk Pohlreich, který se o ní dříve vyjadřoval nelichotivě. Nakonec ji ale dokázal několika drobnostmi tak osvěžit, že ji považuje za skvělé jídlo.

Bohužel, Češi při přípravě svíčkové postupují často sto až dvě stě let starým postupem. Pohlreich jim ovšem radí, jak to udělat podstatně lépe. Základem je podle něj přidat do svíčkové hořčici. Ta totiž jinak mdlé omáčce konečně propůjčí výraznou a skvělou chuť. Dodá jí doslova nový charakter.

To ovšem není všechno. Aby jídlo chutnalo opravdu dobře, měli byste sáhnout po správné směsi koření. Jde o bobkový list, celý pepř a také nové koření. Nezapomínejte však ani na správnou techniku přípravy svíčkové, kdy je maso třeba správně prošpikovat. Zeleninu musíte potom dusit postupně, aby omáčka měla ten správný říz a hloubku.

Bez dobrých surovin to nejde

Zdeněk Pohlreich nicméně zdůrazňuje i další důležitou věc. A sice, že z nekvalitních surovin dobrou svíčkovou jednoduše neuklohníte. Zejména je třeba sáhnout po vysoce kvalitním hovězím mase, bez kterého to nejde. Ale nepodceňuje ani výběr vynikající kořenové zeleniny, ideálně z farmářských trhů.

Pojďme se ale podívat na samotnou přípravu podle Pohlreicha. Lehce osmahněte maso a zeleninu na másle. Potom přidejte koření a hořčici. Maso dejte péct do trouby, čímž si pojistíte jeho šťavnatost. Zeleninu je potom třeba rozmixovat a omáčku následně ochutit smetanou, solí, mlékem a citronovou šťávou.

Skutečně to lze považovat za velmi moderní pojetí tohoto tradičního pokrmu našich babiček. Nutno říct, že také mnohem lépe chutná, když se připraví s takovouto péčí.

RELATED ARTICLES