Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíČeši začínají natírat syrová vejce olejem. Až zjistíte proč, budete to dělat...

Češi začínají natírat syrová vejce olejem. Až zjistíte proč, budete to dělat také

728x90

Sešlo se vám doma několik desítek vajec a vy nevíte, co s nimi? Prodlužte jejich životnost pomocí tradičních i méně obvyklých triků a uchovejte si je doma čerstvé co nejdéle.

Spousta vajec a co s nimi

Cena vajíček v obchodech letí prudce nahoru a pozadu s cenami nezůstávají ani prodejci na trzích nebo soukromí chovatelé slepic. Pokud tedy narazíte na vejce za výhodnou cenu, rozhodně se vyplatí jich vzít co nejvíc najednou – klidně plato nebo dvě. Pak ale přichází otázka, jak vajíčka uchovávat, aby vydržela co nejdéle poživatelná.

Samozřejmě je ideální je udržovat na chladném místě – například v lednici či ve studené komoře nebo sklepě.

Babské rady? Použijte olej

Možná si to ještě pamatujete od vašich babiček. Vajíčka omyly, osušily a pak je natřely rostlinným olejem. Díky tomuto jednoduchému postupu zůstanou vejce mnohem déle čerstvá a budete je moci používat i za několik týdnů.

Vodní sklo

Jestliže pracujete ve stavebnictví, nejspíš znáte vodní sklo. Jde o přípravek, který se přidává do betonu, aby rychleji tuhl. Ač se to zdá podivné, právě vodní sklo dokáže udržet vejce čerstvá několik měsíců. Zkrátka je do tohoto roztoku naložíte a necháte ho, aby je ochránil před zkažením. Vodní sklo totiž ucpe póry ve skořápkách a vajíčka tak zůstanou ochráněná před působením přírodních sil.

Uvařit a sníst

Hlavně v dřívějších dobách bylo obvyklé přebytečná vejce uvařit natvrdo. V tomto stavu vydrží i pár týdnů a vy je můžete konzumovat postupně. Ať už si je dáte každý den k svačině nebo z nich budete dělat oblíbené pomazánky či je přidávat k polévkám či omáčkám (vejce natvrdo se skvěle hodí třeba do kulajdy a určitě už jste ho jedli s koprovkou!).

Jestli chcete použít modernější postupy, můžete si vajíčka zamrazit. V mrazáku by vám však skořápky popraskaly, proto je důležité je nejprve rozbít a do sáčků, krabiček či tvořítek přesunout pouze bílky a žloutky. Jestli chcete jejich trvanlivost ještě prodloužit, lehce je před zamrazením osolte (pak je ale logicky nebudete moci používat do sladkých dezertů).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Češi začínají natírat syrová vejce olejem. Až zjistíte proč, budete to dělat také

728x90

Sešlo se vám doma několik desítek vajec a vy nevíte, co s nimi? Prodlužte jejich životnost pomocí tradičních i méně obvyklých triků a uchovejte si je doma čerstvé co nejdéle.

Spousta vajec a co s nimi

Cena vajíček v obchodech letí prudce nahoru a pozadu s cenami nezůstávají ani prodejci na trzích nebo soukromí chovatelé slepic. Pokud tedy narazíte na vejce za výhodnou cenu, rozhodně se vyplatí jich vzít co nejvíc najednou – klidně plato nebo dvě. Pak ale přichází otázka, jak vajíčka uchovávat, aby vydržela co nejdéle poživatelná.

Samozřejmě je ideální je udržovat na chladném místě – například v lednici či ve studené komoře nebo sklepě.

Babské rady? Použijte olej

Možná si to ještě pamatujete od vašich babiček. Vajíčka omyly, osušily a pak je natřely rostlinným olejem. Díky tomuto jednoduchému postupu zůstanou vejce mnohem déle čerstvá a budete je moci používat i za několik týdnů.

Vodní sklo

Jestliže pracujete ve stavebnictví, nejspíš znáte vodní sklo. Jde o přípravek, který se přidává do betonu, aby rychleji tuhl. Ač se to zdá podivné, právě vodní sklo dokáže udržet vejce čerstvá několik měsíců. Zkrátka je do tohoto roztoku naložíte a necháte ho, aby je ochránil před zkažením. Vodní sklo totiž ucpe póry ve skořápkách a vajíčka tak zůstanou ochráněná před působením přírodních sil.

Uvařit a sníst

Hlavně v dřívějších dobách bylo obvyklé přebytečná vejce uvařit natvrdo. V tomto stavu vydrží i pár týdnů a vy je můžete konzumovat postupně. Ať už si je dáte každý den k svačině nebo z nich budete dělat oblíbené pomazánky či je přidávat k polévkám či omáčkám (vejce natvrdo se skvěle hodí třeba do kulajdy a určitě už jste ho jedli s koprovkou!).

Jestli chcete použít modernější postupy, můžete si vajíčka zamrazit. V mrazáku by vám však skořápky popraskaly, proto je důležité je nejprve rozbít a do sáčků, krabiček či tvořítek přesunout pouze bílky a žloutky. Jestli chcete jejich trvanlivost ještě prodloužit, lehce je před zamrazením osolte (pak je ale logicky nebudete moci používat do sladkých dezertů).

RELATED ARTICLES