Neděle, 6 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíČechům doma řádí proradní brouci. Zlikvidují vám úplně všechno

Čechům doma řádí proradní brouci. Zlikvidují vám úplně všechno

728x90

Už jste slyšeli o zavíječi moučném? Možná ne, nicméně tento odborný název označuje většině lidí velmi dobře známého nepřítele – potravinového mola. Potravinoví moli jsou skutečnou zkázou pro naši spíž, proto je dobré vědět, jak se jich v případě potřeby zbavit, a hlavně jak předcházet jejich výskytu.

Jak poznám, že mám doma potravinové moly?

Ze špajzu vám vylétne drobný hnědý motýlek, v některých potravinách narazíte na „červy“ (larvy molů) nebo jen zaregistrujete jemné, drobné pavučinky. Molům nejvíce chutnají sypké potraviny jako mouka, ovesné vločky, rýže, kakao, müsli, ale také třeba čokoláda, takže můžete prohledat právě tyto potraviny.

Jak se potravinových molů zbavit?

Jednoduše, ale bude to trochu bolet. Prostě musíte veškeré napadené potraviny vyhodit. Nejlépe i potenciálně napadené potraviny. Největší jistotu budete mít, když se zbavíte všeho, ale pokud je vám vašich hlubokých zásob líto, doporučujeme je přesypat právě do utěsněných nádob. Ty po dobu dvou týdnů bedlivě sledujte. Protože i když někdy obsah vypadá nenakažen, je dost možné, že do něj už moli nakladli vajíčka, ze kterých se brzy vylíhnou housenky. Po čistce potravin nezapomeňte pořádně vydrhnout kuchyň. Vysajte pavučinky a následně důkladně octem umyjte spíž, špajz a raději i přilehlé kuchyňské skříňky.

Prevence

  • Nepřehánějte to s nakupováním. Jistě, každý z nás chce mít doma nějaké zásoby pro „strýčka příhodu“, nicméně čím více pytlíků mouky máte, tím se podrobujete větší šanci, že o ně v případě výskytu potravinového mola přijdete.
  • Potraviny po nákupu kontrolujte. Nezřídka se stane, že si nezvaného hosta přineseme domů už z obchodu. Proto je dobré hned po vybalení sypké potraviny pro jistotu zkontrolovat a následně přesypat.
  • Používejte uzavíratelné nádoby. Jedině v těsnících skleněných nebo plastových nádobách budou vaše potraviny v bezpečí.

Pasti na moly

Pokud se bojíte příští invaze, samozřejmě se můžete připravit, protože kdo je připraven, není překvapen. Za zkoušku stojí profesionální pasti na moučné moly, ty obsahují feromony, které motýlky nalákají. Celkem dobře funguje také mololapka, a když je nejhůř, vsaďte na sprej speciálně proti potravinovým molům. Z babských rad stojí za zmínku rozmístění několika bobkových listů po spíži. Moli nesnášejí také aroma vavřínu, citronovou kůru, hřebíček nebo levanduli.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Čechům doma řádí proradní brouci. Zlikvidují vám úplně všechno

728x90

Už jste slyšeli o zavíječi moučném? Možná ne, nicméně tento odborný název označuje většině lidí velmi dobře známého nepřítele – potravinového mola. Potravinoví moli jsou skutečnou zkázou pro naši spíž, proto je dobré vědět, jak se jich v případě potřeby zbavit, a hlavně jak předcházet jejich výskytu.

Jak poznám, že mám doma potravinové moly?

Ze špajzu vám vylétne drobný hnědý motýlek, v některých potravinách narazíte na „červy“ (larvy molů) nebo jen zaregistrujete jemné, drobné pavučinky. Molům nejvíce chutnají sypké potraviny jako mouka, ovesné vločky, rýže, kakao, müsli, ale také třeba čokoláda, takže můžete prohledat právě tyto potraviny.

Jak se potravinových molů zbavit?

Jednoduše, ale bude to trochu bolet. Prostě musíte veškeré napadené potraviny vyhodit. Nejlépe i potenciálně napadené potraviny. Největší jistotu budete mít, když se zbavíte všeho, ale pokud je vám vašich hlubokých zásob líto, doporučujeme je přesypat právě do utěsněných nádob. Ty po dobu dvou týdnů bedlivě sledujte. Protože i když někdy obsah vypadá nenakažen, je dost možné, že do něj už moli nakladli vajíčka, ze kterých se brzy vylíhnou housenky. Po čistce potravin nezapomeňte pořádně vydrhnout kuchyň. Vysajte pavučinky a následně důkladně octem umyjte spíž, špajz a raději i přilehlé kuchyňské skříňky.

Prevence

  • Nepřehánějte to s nakupováním. Jistě, každý z nás chce mít doma nějaké zásoby pro „strýčka příhodu“, nicméně čím více pytlíků mouky máte, tím se podrobujete větší šanci, že o ně v případě výskytu potravinového mola přijdete.
  • Potraviny po nákupu kontrolujte. Nezřídka se stane, že si nezvaného hosta přineseme domů už z obchodu. Proto je dobré hned po vybalení sypké potraviny pro jistotu zkontrolovat a následně přesypat.
  • Používejte uzavíratelné nádoby. Jedině v těsnících skleněných nebo plastových nádobách budou vaše potraviny v bezpečí.

Pasti na moly

Pokud se bojíte příští invaze, samozřejmě se můžete připravit, protože kdo je připraven, není překvapen. Za zkoušku stojí profesionální pasti na moučné moly, ty obsahují feromony, které motýlky nalákají. Celkem dobře funguje také mololapka, a když je nejhůř, vsaďte na sprej speciálně proti potravinovým molům. Z babských rad stojí za zmínku rozmístění několika bobkových listů po spíži. Moli nesnášejí také aroma vavřínu, citronovou kůru, hřebíček nebo levanduli.

RELATED ARTICLES