Úterý, 22 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínPoznatsvět | Retro kvíz: Největší předrevoluční pochoutky české kuchyně. Poznáte klasická jídla...

Poznatsvět | Retro kvíz: Největší předrevoluční pochoutky české kuchyně. Poznáte klasická jídla socialismu podle názvů

728x90


Připravte se na kulinářskou cestu časem a objevte chuťové poklady socialistické kuchyně! Vyzkoušejte náš kvíz a prozkoumejte, jak dobře znáte retro jídla, která formovala gurmánské zážitky v době socialismu. Od závodních jídelen po státní restaurace – jak dobře si pamatujete na jejich speciality?

Období socialismu v Československu představuje pro mnoho lidí legendární stravování v restauracích, hospodách, kdy jste na jídelním lístku mnohdy našli stále stejnou nabídku jídel. Mnoho z nás si vybaví tradiční bufety, kdy se svačilo takzvaně na stojáka. Stravovací zařízení byla pod kontrolou státního podniku Restaurace a jídelny (RaJ), což znamenalo, že vláda měla značný vliv na cenovou politiku a nabídku jídel. Socialistická gastronomie byla zvláštním mixem cenové a potravinové dostupnosti, národních specialit a státní regulace.

Zdroj: Youtube

Státní kontrola

Cenové třídy restaurací určoval právě státní podnik Restaurace a jídelny, podle nich se pak nastavovaly plošné ceny za jídla. Zdánlivě pohádkově nízké ceny na jídelních a nápojových lístcích však často skrývaly skutečnost, že kvalita jídel a obsluha mohly být výrazně nedostatečné. Číšníci většinou neměli důvod k úsměvu a pivo bylo natočené pod míru, což bylo běžným jevem. Nabídka jídel byla ovlivňována faktory, jako bylo plánované hospodářství nebo občasné nedostatky potravin.

Pokrmy, které vaříme i dnes

Přesto se na socialistických jídelních lístcích objevovala řada tradičních českých pokrmů, které jsou oblíbené dodnes. Mezi nejoblíbenější nabídku patřila jídla svíčková na smetaně, vepřo-knedlo-zelo, guláš a smažený sýr. K různým druhům pokrmů byly často podávány kompoty nebo jste si z nabídky mohli vybrat sladké pokrmy, například palačinky, což tvořilo dojem domácích jídel.

Otevírací doba

Jednou z charakteristik socialistické gastronomie byla také krátká otevírací doba podniků. Většina restaurací a hospod byla otevřená do 22:00, a to z důvodu ranního vstávání lidí do práce. Byly však i výjimky, kdy restaurace zůstávaly otevřené do pozdějších nočních hodin.

I když některé recepty z doby socialismu téměř z domácích kuchyní vymizely, na jiné nedáme dopustit. Socialistická gastronomie nám zanechala dědictví v podobě tradičních pokrmů, které stále těší naše chuťové buňky. Ačkoliv se časy změnily a socialistický režim je minulostí, paměť na některé tehdejší gastronomické dobroty stále žije v srdcích mnoha Čechů a Slováků. Pokud si chcete také zavzpomínat na chutě, které nám restaurace servírovaly za socialismu, udělejte si náš kvíz.

Retro kvíz: Socialistické „skvosty“ české kuchyně. Poznáte je podle názvů?

Díky za to, že sis vyzkoušel náš kvíz. Doufáme, že ses něco nového dozvěděl a bavilo tě to. Nezapomeň se podělit o svůj výsledek s přáteli!

Zdroje: apetitonline.cz, receptovnik.cz, magazin.recepty.cz

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Poznatsvět | Retro kvíz: Největší předrevoluční pochoutky české kuchyně. Poznáte klasická jídla socialismu podle názvů

728x90


Připravte se na kulinářskou cestu časem a objevte chuťové poklady socialistické kuchyně! Vyzkoušejte náš kvíz a prozkoumejte, jak dobře znáte retro jídla, která formovala gurmánské zážitky v době socialismu. Od závodních jídelen po státní restaurace – jak dobře si pamatujete na jejich speciality?

Období socialismu v Československu představuje pro mnoho lidí legendární stravování v restauracích, hospodách, kdy jste na jídelním lístku mnohdy našli stále stejnou nabídku jídel. Mnoho z nás si vybaví tradiční bufety, kdy se svačilo takzvaně na stojáka. Stravovací zařízení byla pod kontrolou státního podniku Restaurace a jídelny (RaJ), což znamenalo, že vláda měla značný vliv na cenovou politiku a nabídku jídel. Socialistická gastronomie byla zvláštním mixem cenové a potravinové dostupnosti, národních specialit a státní regulace.

Zdroj: Youtube

Státní kontrola

Cenové třídy restaurací určoval právě státní podnik Restaurace a jídelny, podle nich se pak nastavovaly plošné ceny za jídla. Zdánlivě pohádkově nízké ceny na jídelních a nápojových lístcích však často skrývaly skutečnost, že kvalita jídel a obsluha mohly být výrazně nedostatečné. Číšníci většinou neměli důvod k úsměvu a pivo bylo natočené pod míru, což bylo běžným jevem. Nabídka jídel byla ovlivňována faktory, jako bylo plánované hospodářství nebo občasné nedostatky potravin.

Pokrmy, které vaříme i dnes

Přesto se na socialistických jídelních lístcích objevovala řada tradičních českých pokrmů, které jsou oblíbené dodnes. Mezi nejoblíbenější nabídku patřila jídla svíčková na smetaně, vepřo-knedlo-zelo, guláš a smažený sýr. K různým druhům pokrmů byly často podávány kompoty nebo jste si z nabídky mohli vybrat sladké pokrmy, například palačinky, což tvořilo dojem domácích jídel.

Otevírací doba

Jednou z charakteristik socialistické gastronomie byla také krátká otevírací doba podniků. Většina restaurací a hospod byla otevřená do 22:00, a to z důvodu ranního vstávání lidí do práce. Byly však i výjimky, kdy restaurace zůstávaly otevřené do pozdějších nočních hodin.

I když některé recepty z doby socialismu téměř z domácích kuchyní vymizely, na jiné nedáme dopustit. Socialistická gastronomie nám zanechala dědictví v podobě tradičních pokrmů, které stále těší naše chuťové buňky. Ačkoliv se časy změnily a socialistický režim je minulostí, paměť na některé tehdejší gastronomické dobroty stále žije v srdcích mnoha Čechů a Slováků. Pokud si chcete také zavzpomínat na chutě, které nám restaurace servírovaly za socialismu, udělejte si náš kvíz.

Retro kvíz: Socialistické „skvosty“ české kuchyně. Poznáte je podle názvů?

Díky za to, že sis vyzkoušel náš kvíz. Doufáme, že ses něco nového dozvěděl a bavilo tě to. Nezapomeň se podělit o svůj výsledek s přáteli!

Zdroje: apetitonline.cz, receptovnik.cz, magazin.recepty.cz

RELATED ARTICLES