Monika Franková
23. 1. 2024
clock
5 minut
video
Víte, že pomeranč je vlastně kříženec mandarinky a pomela a že pomerančů existuje asi 400 odrůd? A to není všechno!
Pomeranče, které mají právě sezonu, nejsou jen osvěžující (díky téměř 90% obsahu vody pomáhají hydratovat organismus), ale také zdraví prospěšné. Jeden pomeranč obsahuje asi 80 % doporučené denní dávky vitaminu C, který snižuje riziko zánětů v těle, zvyšuje schopnost využívat tuk jako zdroj paliva a pomáhá vstřebávat železo.
Zdroj: Youtube
Obsahují další vitaminy, třeba skupiny B nebo provitamin A, a také minerály a prvky, jako například vápník, hořčík nebo draslík, který podporuje srdeční funkci, snižuje krevní tlak a působí jako přírodní diuretikum. Kyselina listová je zase důležitá pro mozek a nervový systém, antioxidanty podporují vylučování toxických látek z těla, flavonoidy působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Pomeranče toho umějí moc!
A víte, že místo abyste z pomeranče šťávu pouze vymačkali, je lepší oblíbený pomerančový „fresh“ připravovat z oloupaného pomeranče, na němž se díky okrájení nožem zachová alespoň část bílé slupky (mezokarpu)? Rozmixujte si do nápoje i ji. Tahle část totiž také obsahuje zdraví prospěšné látky (např. vitamin P a pektin) a samozřejmě vlákninu. Šťávu se snažte vypít do 15 minut po vylisování, protože rychle oxiduje a ztrácí některé cenné látky. Tak hurá na pomeranče!
Pomerančová galetka
Při přípravě tohoto efektního koláče nepodceňte vrstvu mandlové mouky, která se postará o to, aby vám šťavnaté pomeranče do tenka vyválené těsto nerozmáčely.
DOBA PŘÍPRAVY: 45 MINUT, CHLAZENÍ TĚSTA 30 MINUT, PEČENÍ 20 MINUT
SUROVINY NA 4–6 PORCÍ:
TĚSTO:
- 220 g hladké mouky
- 60 g studeného másla
- 40 g sádla
- 50 g cukru krupice
- 60–80 ml ledové vody
- špetka soli
- vejce na potření
NÁPLŇ:
- 1,5 kg krvavých pomerančů
- 110 g cukru krupice
- 30 g mandlové mouky
POSTUP:
- TĚSTO: ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a sádlo a vypracujte směs konzistence drobenky. Postupně přidávejte vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.
- NÁPLŇ: pomeranče nakrájejte na plátky a okrájejte kůru. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a jemně promíchejte. Těsto vyválejte na tenký plát o průměru asi 32 cm, posypte mandlovou moukou a poklaďte pomeranči. Nechte asi 5cm okraje a pak je ozdobně založte dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20–25 minut dozlatova. Koláč nechte zchladnout a podávejte.
Pomerančová marmeláda s rozmarýnem
Marmeládu můžete připravit z běžných pomerančů, které u nás koupíte, ale pozor – kůra nesmí být chemicky ošetřena. A dokonce i tu chemicky neošetřenou předem dobře vydrhněte!
DOBA PŘÍPRAVY: 4 HODINY
SUROVINY NA 2 SKLENICE:
- 2 biopomeranče
- 1 kg cukru krystalu
- šťáva ze 2 citronů
- pár snítek čerstvého rozmarýnu
- voda
- sůl
POSTUP:
- Pomeranče důkladně vydrhněte kartáčkem. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, vhoďte do ní celé plody a povařte je asi 10 minut. Pak slijte a postup opakujte v nové vodě. Vařte asi 10 minut a znovu slijte. Novou vodu přiveďte k varu – stačí tolik, aby byly plody ponořené.
- Hrnec přiklopte pokličkou tak, aby mohla unikat pára. Pomeranče nechte vařit do změknutí kůry. Může to trvat až 2,5 hodiny. Ideální stav napoví vidlička – když kůrou projede jako změklým máslem, je hotovo. Uvařené pomeranče vyjměte a vývar uschovejte.
- Po mírném zchladnutí nakrájejte pomeranče na čtvrtky – zbavte je pecek a bílých středů, odkrojte špičky měsíčků a nakrájejte na drobné nudličky. Velikost kůry záleží na vaší chuti. Z kousků s nevzhlednou kůrou vyškrabte uvařenou dužninu a kůru vyhoďte. Přilijte uschovaný vývar do maximálního poměru 1 : 2 ve prospěch nakrájených uvařených pomerančů. Přiveďte opět k varu, postupně přidávejte cukr a stále míchejte. Nakonec vlijte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu.
- Marmeláda by měla brzy začít želírovat. Když ji kápnete na studený talířek a rychle ztuhne, je hotová.
- Zatímco marmeláda stydne, spařte horkou vodou snítky rozmarýnu a vložte je do sterilizovaných skleniček. Každou naplňte marmeládou, uzavřete a zavařte. Snítková verze marmelády bude dokonalá za několik týdnů. Pokud nechcete dlouho čekat, použijte rozmarýn sekaný a vmíchejte ho těsně před ukončením varu spolu s citronovou šťávou. Nebo můžete použít rozmarýn sušený. Pozor však na drcený, ten by mohl průsvitnou oranžovou barvu zakalit.
Kachní prsa s pomerančovou marmeládou s rozmarýnem
Pomerančová marmeláda spolu s rozmarýnem a červeným vínem dodá této úpravě kachních prsou neopakovatelný půvab.
DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT
SUROVINY NA 2 PORCE:
- 2 velká kachní prsa
- 150 ml suchého červeného vína
- 1 velká cibule
- 6 lžic pomerančové marmelády s rozmarýnem
- 2 snítky rozmarýnu
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
POSTUP:
- Tuk na prsou nařízněte do mřížky. Osolte a opepřete. Rozehřejte pánev, prsa na ni položte nejdřív kůží dolů a opečte z každé strany 3–5 minut dozlatova. Přendejte je na talíř a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
- Na stejné pánvi dejte smažit cibulku dohněda. V misce smíchejte marmeládu s vínem a snítky rozmarýnu. Míchejte tak dlouho, dokud se ingredience nepropojí.
- Kachní prsa vložte znovu na pánev, potřete je marmeládovou směsí, přidejte cibuli a přiklopte. Stáhněte na střední plamen či stupeň a nechte ještě 3–5 minut podusit. Na talíři nakrájejte maso na plátky a ozdobte rozmarýnem.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet