Čtvrtek, 10 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyVlasta | Co možná nevíte o pomerančích: Proč šťávu lisovat z celého...

Vlasta | Co možná nevíte o pomerančích: Proč šťávu lisovat z celého oloupaného pomeranče a vypít ji do 15 minut?

728x90

Monika Franková
23. 1. 2024
clock
5 minut
video


Víte, že pomeranč je vlastně kříženec mandarinky a pomela a že pomerančů existuje asi 400 odrůd? A to není všechno!

Pomeranče, které mají právě sezonu, nejsou jen osvěžující (díky téměř 90% obsahu vody pomáhají hydratovat organismus), ale také zdraví prospěšné. Jeden pomeranč obsahuje asi 80 % doporučené denní dávky vitaminu C, který snižuje riziko zánětů v těle, zvyšuje schopnost využívat tuk jako zdroj paliva a pomáhá vstřebávat železo.

Zdroj: Youtube

Obsahují další vitaminy, třeba skupiny B nebo provitamin A, a také minerály a prvky, jako například vápník, hořčík nebo draslík, který podporuje srdeční funkci, snižuje krevní tlak a působí jako přírodní diuretikum. Kyselina listová je zase důležitá pro mozek a nervový systém, antioxidanty podporují vylučování toxických látek z těla, flavonoidy působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Pomeranče toho umějí moc!

A víte, že místo abyste z pomeranče šťávu pouze vymačkali, je lepší oblíbený pomerančový „fresh“ připravovat z oloupaného pomeranče, na němž se díky okrájení nožem zachová alespoň část bílé slupky (mezokarpu)? Rozmixujte si do nápoje i ji. Tahle část totiž také obsahuje zdraví prospěšné látky (např. vitamin P a pektin) a samozřejmě vlákninu. Šťávu se snažte vypít do 15 minut po vylisování, protože rychle oxiduje a ztrácí některé cenné látky. Tak hurá na pomeranče!

Pomerančová galetka

Při přípravě tohoto efektního koláče nepodceňte vrstvu mandlové mouky, která se postará o to, aby vám šťavnaté pomeranče do tenka vyválené těsto nerozmáčely.

DOBA PŘÍPRAVY: 45 MINUT, CHLAZENÍ TĚSTA 30 MINUT, PEČENÍ 20 MINUT

SUROVINY NA 4–6 PORCÍ:

TĚSTO:

  • 220 g hladké mouky
  • 60 g studeného másla
  • 40 g sádla
  • 50 g cukru krupice
  • 60–80 ml ledové vody
  • špetka soli
  • vejce na potření

NÁPLŇ:

  • 1,5 kg krvavých pomerančů
  • 110 g cukru krupice
  • 30 g mandlové mouky

POSTUP:

  1. TĚSTO: ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a sádlo a vypracujte směs konzistence drobenky. Postupně přidávejte vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.
  2. NÁPLŇ: pomeranče nakrájejte na plátky a okrájejte kůru. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a jemně promíchejte. Těsto vyválejte na tenký plát o průměru asi 32 cm, posypte mandlovou moukou a poklaďte pomeranči. Nechte asi 5cm okraje a pak je ozdobně založte dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20–25 minut dozlatova. Koláč nechte zchladnout a podávejte.

Pomerančová marmeláda s rozmarýnem

Marmeládu můžete připravit z běžných pomerančů, které u nás koupíte, ale pozor – kůra nesmí být chemicky ošetřena. A dokonce i tu chemicky neošetřenou předem dobře vydrhněte!

DOBA PŘÍPRAVY: 4 HODINY

SUROVINY NA 2 SKLENICE:

  • 2 biopomeranče
  • 1 kg cukru krystalu
  • šťáva ze 2 citronů
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • voda
  • sůl

POSTUP:

  1. Pomeranče důkladně vydrhněte kartáčkem. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, vhoďte do ní celé plody a povařte je asi 10 minut. Pak slijte a postup opakujte v nové vodě. Vařte asi 10 minut a znovu slijte. Novou vodu přiveďte k varu – stačí tolik, aby byly plody ponořené.
  2. Hrnec přiklopte pokličkou tak, aby mohla unikat pára. Pomeranče nechte vařit do změknutí kůry. Může to trvat až 2,5 hodiny. Ideální stav napoví vidlička – když kůrou projede jako změklým máslem, je hotovo. Uvařené pomeranče vyjměte a vývar uschovejte.
  3. Po mírném zchladnutí nakrájejte pomeranče na čtvrtky – zbavte je pecek a bílých středů, odkrojte špičky měsíčků a nakrájejte na drobné nudličky. Velikost kůry záleží na vaší chuti. Z kousků s nevzhlednou kůrou vyškrabte uvařenou dužninu a kůru vyhoďte. Přilijte uschovaný vývar do maximálního poměru 1 : 2 ve prospěch nakrájených uvařených pomerančů. Přiveďte opět k varu, postupně přidávejte cukr a stále míchejte. Nakonec vlijte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu.
  4. Marmeláda by měla brzy začít želírovat. Když ji kápnete na studený talířek a rychle ztuhne, je hotová.
  5. Zatímco marmeláda stydne, spařte horkou vodou snítky rozmarýnu a vložte je do sterilizovaných skleniček. Každou naplňte marmeládou, uzavřete a zavařte. Snítková verze marmelády bude dokonalá za několik týdnů. Pokud nechcete dlouho čekat, použijte rozmarýn sekaný a vmíchejte ho těsně před ukončením varu spolu s citronovou šťávou. Nebo můžete použít rozmarýn sušený. Pozor však na drcený, ten by mohl průsvitnou oranžovou barvu zakalit.

Kachní prsa s pomerančovou marmeládou s rozmarýnem

Pomerančová marmeláda spolu s rozmarýnem a červeným vínem dodá této úpravě kachních prsou neopakovatelný půvab.

DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT

SUROVINY NA 2 PORCE:

  • 2 velká kachní prsa
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 1 velká cibule
  • 6 lžic pomerančové marmelády s rozmarýnem
  • 2 snítky rozmarýnu
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl

POSTUP:

  1. Tuk na prsou nařízněte do mřížky. Osolte a opepřete. Rozehřejte pánev, prsa na ni položte nejdřív kůží dolů a opečte z každé strany 3–5 minut dozlatova. Přendejte je na talíř a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Na stejné pánvi dejte smažit cibulku dohněda. V misce smíchejte marmeládu s vínem a snítky rozmarýnu. Míchejte tak dlouho, dokud se ingredience nepropojí.
  3. Kachní prsa vložte znovu na pánev, potřete je marmeládovou směsí, přidejte cibuli a přiklopte. Stáhněte na střední plamen či stupeň a nechte ještě 3–5 minut podusit. Na talíři nakrájejte maso na plátky a ozdobte rozmarýnem.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vlasta | Co možná nevíte o pomerančích: Proč šťávu lisovat z celého oloupaného pomeranče a vypít ji do 15 minut?

728x90

Monika Franková
23. 1. 2024
clock
5 minut
video


Víte, že pomeranč je vlastně kříženec mandarinky a pomela a že pomerančů existuje asi 400 odrůd? A to není všechno!

Pomeranče, které mají právě sezonu, nejsou jen osvěžující (díky téměř 90% obsahu vody pomáhají hydratovat organismus), ale také zdraví prospěšné. Jeden pomeranč obsahuje asi 80 % doporučené denní dávky vitaminu C, který snižuje riziko zánětů v těle, zvyšuje schopnost využívat tuk jako zdroj paliva a pomáhá vstřebávat železo.

Zdroj: Youtube

Obsahují další vitaminy, třeba skupiny B nebo provitamin A, a také minerály a prvky, jako například vápník, hořčík nebo draslík, který podporuje srdeční funkci, snižuje krevní tlak a působí jako přírodní diuretikum. Kyselina listová je zase důležitá pro mozek a nervový systém, antioxidanty podporují vylučování toxických látek z těla, flavonoidy působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Pomeranče toho umějí moc!

A víte, že místo abyste z pomeranče šťávu pouze vymačkali, je lepší oblíbený pomerančový „fresh“ připravovat z oloupaného pomeranče, na němž se díky okrájení nožem zachová alespoň část bílé slupky (mezokarpu)? Rozmixujte si do nápoje i ji. Tahle část totiž také obsahuje zdraví prospěšné látky (např. vitamin P a pektin) a samozřejmě vlákninu. Šťávu se snažte vypít do 15 minut po vylisování, protože rychle oxiduje a ztrácí některé cenné látky. Tak hurá na pomeranče!

Pomerančová galetka

Při přípravě tohoto efektního koláče nepodceňte vrstvu mandlové mouky, která se postará o to, aby vám šťavnaté pomeranče do tenka vyválené těsto nerozmáčely.

DOBA PŘÍPRAVY: 45 MINUT, CHLAZENÍ TĚSTA 30 MINUT, PEČENÍ 20 MINUT

SUROVINY NA 4–6 PORCÍ:

TĚSTO:

  • 220 g hladké mouky
  • 60 g studeného másla
  • 40 g sádla
  • 50 g cukru krupice
  • 60–80 ml ledové vody
  • špetka soli
  • vejce na potření

NÁPLŇ:

  • 1,5 kg krvavých pomerančů
  • 110 g cukru krupice
  • 30 g mandlové mouky

POSTUP:

  1. TĚSTO: ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a sádlo a vypracujte směs konzistence drobenky. Postupně přidávejte vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.
  2. NÁPLŇ: pomeranče nakrájejte na plátky a okrájejte kůru. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a jemně promíchejte. Těsto vyválejte na tenký plát o průměru asi 32 cm, posypte mandlovou moukou a poklaďte pomeranči. Nechte asi 5cm okraje a pak je ozdobně založte dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20–25 minut dozlatova. Koláč nechte zchladnout a podávejte.

Pomerančová marmeláda s rozmarýnem

Marmeládu můžete připravit z běžných pomerančů, které u nás koupíte, ale pozor – kůra nesmí být chemicky ošetřena. A dokonce i tu chemicky neošetřenou předem dobře vydrhněte!

DOBA PŘÍPRAVY: 4 HODINY

SUROVINY NA 2 SKLENICE:

  • 2 biopomeranče
  • 1 kg cukru krystalu
  • šťáva ze 2 citronů
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • voda
  • sůl

POSTUP:

  1. Pomeranče důkladně vydrhněte kartáčkem. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, vhoďte do ní celé plody a povařte je asi 10 minut. Pak slijte a postup opakujte v nové vodě. Vařte asi 10 minut a znovu slijte. Novou vodu přiveďte k varu – stačí tolik, aby byly plody ponořené.
  2. Hrnec přiklopte pokličkou tak, aby mohla unikat pára. Pomeranče nechte vařit do změknutí kůry. Může to trvat až 2,5 hodiny. Ideální stav napoví vidlička – když kůrou projede jako změklým máslem, je hotovo. Uvařené pomeranče vyjměte a vývar uschovejte.
  3. Po mírném zchladnutí nakrájejte pomeranče na čtvrtky – zbavte je pecek a bílých středů, odkrojte špičky měsíčků a nakrájejte na drobné nudličky. Velikost kůry záleží na vaší chuti. Z kousků s nevzhlednou kůrou vyškrabte uvařenou dužninu a kůru vyhoďte. Přilijte uschovaný vývar do maximálního poměru 1 : 2 ve prospěch nakrájených uvařených pomerančů. Přiveďte opět k varu, postupně přidávejte cukr a stále míchejte. Nakonec vlijte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu.
  4. Marmeláda by měla brzy začít želírovat. Když ji kápnete na studený talířek a rychle ztuhne, je hotová.
  5. Zatímco marmeláda stydne, spařte horkou vodou snítky rozmarýnu a vložte je do sterilizovaných skleniček. Každou naplňte marmeládou, uzavřete a zavařte. Snítková verze marmelády bude dokonalá za několik týdnů. Pokud nechcete dlouho čekat, použijte rozmarýn sekaný a vmíchejte ho těsně před ukončením varu spolu s citronovou šťávou. Nebo můžete použít rozmarýn sušený. Pozor však na drcený, ten by mohl průsvitnou oranžovou barvu zakalit.

Kachní prsa s pomerančovou marmeládou s rozmarýnem

Pomerančová marmeláda spolu s rozmarýnem a červeným vínem dodá této úpravě kachních prsou neopakovatelný půvab.

DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT

SUROVINY NA 2 PORCE:

  • 2 velká kachní prsa
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 1 velká cibule
  • 6 lžic pomerančové marmelády s rozmarýnem
  • 2 snítky rozmarýnu
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl

POSTUP:

  1. Tuk na prsou nařízněte do mřížky. Osolte a opepřete. Rozehřejte pánev, prsa na ni položte nejdřív kůží dolů a opečte z každé strany 3–5 minut dozlatova. Přendejte je na talíř a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Na stejné pánvi dejte smažit cibulku dohněda. V misce smíchejte marmeládu s vínem a snítky rozmarýnu. Míchejte tak dlouho, dokud se ingredience nepropojí.
  3. Kachní prsa vložte znovu na pánev, potřete je marmeládovou směsí, přidejte cibuli a přiklopte. Stáhněte na střední plamen či stupeň a nechte ještě 3–5 minut podusit. Na talíři nakrájejte maso na plátky a ozdobte rozmarýnem.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články

RELATED ARTICLES