Sobota, 12 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyPlněné piškotové koule v čokoládě: Rozplývají se na jazyku a jsou must...

Plněné piškotové koule v čokoládě: Rozplývají se na jazyku a jsou must have cukrovím letošních Vánoc – Lifee.cz

728x90


Zdroj: Pixabay

Plněné piškotové koule v čokoládě? I kdybyste letos měli péct jen
jeden druh cukroví, pusťte se do nich. Uvnitř jsou vláčné, jíst se dají už
druhý den po upečení, a navíc uspokojí chutě všech generací.

Lucie Daniel

Piškotové těsto je nedílnou součástí a základem nejen
dortů, ale i rolád a různých druhů cukroví, kupříkladu kokosových špalíčků, piškotových
kostek s oříškovou náplní nebo marcipánem či plněných piškotových koulí. Tohle těsto se nekypří a zároveň ani nekyne, ale má svoje zákonitosti.

Cukrářské triky na nejlepší piškotové těsto

Cukráři, kteří piškot mají vždy nadýchaný a vláčný,
vycházejí z prověřeného pravidla. I se skořápkou zváží čerstvá vejce a podle gramáže odváží stejné množství mouky a cukru. Dokonalý piškot se také neobejde bez standardního postupu – žloutky a bílky zvlášť,
přičemž obojí musí být důkladně vyšlehané, což není otázkou tří, čtyř minut,
ale klidně i čtvrthodinky.

Vyšlehané žloutky a bílky se pak k mouce nepřimíchávají
šlehačem, nýbrž ručně, třeba stěrkou. Pokud se na jakékoli cukroví z jemného
piškotového těsta chystáte, zpracovávejte jej rychle, neboť dlouhým stáním padá
a ztrácí lehkost, a při jeho pečení minimálně po dobu 15 minut neotevírejte
troubu (vinou toho se sníží teplota a piškot klesne).

Plněné piškotové koule v čokoládě

Zatím si nevěříte natolik,
abyste se pustili do něčeho většího? Tyhle plněné piškotové koule se vám určitě
povedou!

Na jednu dávku budete potřebovat:

  • 280 g moučkového cukru
  • 5 žloutků z velkých vajec velikosti L
  • 420 g hladké mouky
  • 1 zarovnanou lžičku amonia (cukrářského droždí)
  • zhruba 4 lžíce vlažné vody

Náplň a zdobení:

  • 2-3 tekuté šlehačky
  • čokoláda na vaření
  • 70 g 100% tuku
  • kokos nebo strouhané oříšky

Jak na to? Žloutky s cukrem utřete do pěny, přidejte
ostatní ingredience a vypracujte těsto tuhé asi jako na nudle. Vyválejte placku silnou cca 4-5 mm a malým kulatým vykrajovátkem vypichujte kolečka. Ty pečte dorůžova
na tukem potřeném plechu v troubě předehřáté na 200 °C. Ihned po
vytažení z trouby do každého kolečka zespoda lžičkou vydlabejte důlek (neztrácejte
čas, kolečka musí být horká).

Až po tomto kroku zchladnou, naplňte je vyšlehanou šlehačkou bez cukru a vždy poslepujte dva kusy k sobě. Kolečka máčejte v čokoládové polevě, pak i v kokosu nebo oříškách. Uchovávejte v chladu a
klidně už druhý den svůj výtvor ochutnejte. Korpusy díky náplni zvláční.

Tip redakce: Přes svátky nestíháte? Toužíte-li po cukroví, které bude hotové ještě rychleji, vyzkoušejte cikánské cukroví!


RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Plněné piškotové koule v čokoládě: Rozplývají se na jazyku a jsou must have cukrovím letošních Vánoc – Lifee.cz

728x90


Zdroj: Pixabay

Plněné piškotové koule v čokoládě? I kdybyste letos měli péct jen
jeden druh cukroví, pusťte se do nich. Uvnitř jsou vláčné, jíst se dají už
druhý den po upečení, a navíc uspokojí chutě všech generací.

Lucie Daniel

Piškotové těsto je nedílnou součástí a základem nejen
dortů, ale i rolád a různých druhů cukroví, kupříkladu kokosových špalíčků, piškotových
kostek s oříškovou náplní nebo marcipánem či plněných piškotových koulí. Tohle těsto se nekypří a zároveň ani nekyne, ale má svoje zákonitosti.

Cukrářské triky na nejlepší piškotové těsto

Cukráři, kteří piškot mají vždy nadýchaný a vláčný,
vycházejí z prověřeného pravidla. I se skořápkou zváží čerstvá vejce a podle gramáže odváží stejné množství mouky a cukru. Dokonalý piškot se také neobejde bez standardního postupu – žloutky a bílky zvlášť,
přičemž obojí musí být důkladně vyšlehané, což není otázkou tří, čtyř minut,
ale klidně i čtvrthodinky.

Vyšlehané žloutky a bílky se pak k mouce nepřimíchávají
šlehačem, nýbrž ručně, třeba stěrkou. Pokud se na jakékoli cukroví z jemného
piškotového těsta chystáte, zpracovávejte jej rychle, neboť dlouhým stáním padá
a ztrácí lehkost, a při jeho pečení minimálně po dobu 15 minut neotevírejte
troubu (vinou toho se sníží teplota a piškot klesne).

Plněné piškotové koule v čokoládě

Zatím si nevěříte natolik,
abyste se pustili do něčeho většího? Tyhle plněné piškotové koule se vám určitě
povedou!

Na jednu dávku budete potřebovat:

  • 280 g moučkového cukru
  • 5 žloutků z velkých vajec velikosti L
  • 420 g hladké mouky
  • 1 zarovnanou lžičku amonia (cukrářského droždí)
  • zhruba 4 lžíce vlažné vody

Náplň a zdobení:

  • 2-3 tekuté šlehačky
  • čokoláda na vaření
  • 70 g 100% tuku
  • kokos nebo strouhané oříšky

Jak na to? Žloutky s cukrem utřete do pěny, přidejte
ostatní ingredience a vypracujte těsto tuhé asi jako na nudle. Vyválejte placku silnou cca 4-5 mm a malým kulatým vykrajovátkem vypichujte kolečka. Ty pečte dorůžova
na tukem potřeném plechu v troubě předehřáté na 200 °C. Ihned po
vytažení z trouby do každého kolečka zespoda lžičkou vydlabejte důlek (neztrácejte
čas, kolečka musí být horká).

Až po tomto kroku zchladnou, naplňte je vyšlehanou šlehačkou bez cukru a vždy poslepujte dva kusy k sobě. Kolečka máčejte v čokoládové polevě, pak i v kokosu nebo oříškách. Uchovávejte v chladu a
klidně už druhý den svůj výtvor ochutnejte. Korpusy díky náplni zvláční.

Tip redakce: Přes svátky nestíháte? Toužíte-li po cukroví, které bude hotové ještě rychleji, vyzkoušejte cikánské cukroví!


RELATED ARTICLES