Určitě už jste se setkali s klasickým tmavým kmínem a možná i s tím římským, který se používá spíše do orientálních pokrmů. Ale znáte černuchu setou neboli černý kmín? S klasickým kmínem sice nemá společného téměř nic, ale využít se dá v kuchyni i v lidovém léčitelství.
Přibližně 45 % semínek černuchy tvoří tuky, 20 % sacharidy a asi dalších 20 % připadá na bílkoviny. Co se týče obsahu prospěšných látek, hovoří se o draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku či o vitaminech A, C, E nebo B. K získání přehledu o přesném množství je ovšem potřeba tuto rostlinu a její semena podrobit detailnějšímu zkoumání. Obsah látek se může lišit také v závislosti na způsobu pěstování i odrůdě.
VIDEO: Receptura na přírodní léčivý olej z černého kmínu. Má léčivé účinky na astma, bronchitidu, zápal plic, cukrovku, revmatoidní artritidu, lupénku, vysoký krevní tlak, bakteriální, plísňové a parazitární infekce. Je léčivý na kandidu a onemocnění jater. Má antiseptický, analgetický, antivirový i antibakteriální účinek. Na recept se podívejte ve videu:
Zdroj: Youtube
Antioxidanty jako ochrana před nemocemi
Přesto ale víme, že černucha obsahuje docela působivé množství rostlinných antioxidantů, tedy látek, které mají potenciál chránit buňky lidského těla před poškozením, a tím před nemocemi, předčasným stárnutím a dalšími negativními jevy. Antioxidanty jsou důležité v boji s volnými radikály, které mohou zvyšovat třeba riziko srdečních nemocí i rakoviny. Černucha se může pochlubit hlavně obsahem antioxidantu jménem tymochinón, který má protizánětlivé účinky. To může být výhodné třeba pro osoby trpící revmatoidní artritidou. Hovoří se také o dalších potenciálních pozitivech pro lidské zdraví, i když je potřeba v tomto ohledu provést další výzkumy.
Jedním z nich je potenciál černuchy posilovat imunitní systém stimulací aktivity bílých krvinek, které bojují proti nemocem a infekcím. Výzkumy naznačují také její vliv při prevenci nemocí mozku, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba, potenciál snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu nebo zmírnit projevy astmatu.
Koření i olej
Semena černuchy se používají jako koření a vyznačují se mírnou ostrostí s chutí připomínající cibuli, mák a pepř. Ze semen se ovšem lisuje také olej, který je možné užívat po lžičkách, a čerpat tak jeho benefity. Využití černuchy má bohatou historii a v minulosti se o ní hovořilo jako o nebeské bylince. Používali ji i staří Egypťané či Arabové jako léčivý prostředek na všechny možné neduhy. Výluh ze semen aplikovali například na trávicí obtíže apod. Této nenápadné rostlince opravdu hodně věřili, ačkoli samozřejmě neměli své domněnky podložené vědeckými výzkumy.
Zdroj: vlasta.cz, Healthline, Wikipedia, Salvia Paradise, Jíme jinak