Pátek, 11 října, 2024
Google search engine
DomůMagazín| Potraviny, které nejvíce škodí štítné žláze. Mnoho z nich Češi milují,...

| Potraviny, které nejvíce škodí štítné žláze. Mnoho z nich Češi milují, a dokonce je považují za zdravé

728x90


Nadměrná činnost štítné žlázy, známá jako hypertyreóza nebo hyperaktivní štítná žláza, vede k nadměrné produkci hormonů. Tomuto nesmírně důležitému orgánu však můžete ke správné činnosti pomoci i potravinami, které činnost štítné žlázy stimulují. A naopak uškodit potravinami jinými. Které to jsou?

Hypertyreózu, která se vyznačuje nadměrnou činností štítné žlázy, lze účinně zvládnout pomocí výběru stravy. I když samotná strava nemůže tento stav vyléčit, určité živiny hrají při podpoře zdraví štítné žlázy zásadní roli. Zde je přehledný průvodce potravinami, kterým by se měli vyhýbat ti, kdo se potýkají s hypertyreózou. Nadměrná produkce hormonů štítné žlázy je spojována s některými chorobami, například Graves-Basedowovou chorobou. Postihuje především ženy a projevuje se příznaky, jako je neúmyslný úbytek hmotnosti, úzkost, častá stolice a svalová slabost. Máte tyto problémy? Pak čtěte dál.

Úloha diety při léčbě hypertyreózy

I když strava hypertyreózu neléčí, specifické živiny a minerály hrají při zvládání tohoto stavu určitou roli. Mezi klíčové faktory ovlivňující hypertyreózu patří jód, vápník, vitamin D, selen a železo. Určité potraviny mohou příznaky zhoršovat nebo zmírňovat, proto je pro jedince s hyperaktivní štítnou žlázou důležitá pozornost věnovaná stravě.

Asi vás překvapí, že jód, který je pro správnou činnost štítné žlázy nesmírně důležitý, ji může za určitých podmínek naopak škodit. Je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, ale jeho nadměrný příjem může hypertyreózu zhoršit. Rozhodněte se pro stravu s nízkým obsahem jódu, včetně nejodizované soli, vaječných bílků, čerstvé zeleniny a bylinek.

Co nejít vůbec nebo omezit?

Podívejme se na potraviny, které je třeba při nemoci štítné žlázy omezit nebo se jim vyhnout. Některé vás možná překvapí, jako právě výše zmíněný jód.

Vyvarujte mléčným výrobkům, doplňkům stravy s jódem, vaječným žloutkům nebo pečivu s jodovými přísadami v těstě. Vyhýbat byste se pak měli i sóje a produktům s ní spojenými. Zapomeňte tedy na sójové mléko, sójovou omáčku, fofu, fazole edamame nebo sójový olej.

Je nasnadě, že ani lepek štítné žláze neprospívá, jelikož souvisí s autoimunitním onemocněním štítné žlázy. Nachází se v pšenici, ječmeni, ovsu a žitu. I proto byste měli zvážit bezlepkovou dietu. Strava s vysokým obsahem tuků může narušit vstřebávání a produkci hormonů štítné žlázy, proto omezte smažená jídla, máslo a tučné kusy masa.

Vláknina je sice prospěšná, ale její nadměrné množství může narušit vstřebávání léků na štítnou žlázu. Kontrolujte příjem vlákniny, zejména z fazolí a luštěnin.

Ne příliš dobré jsou konečně i potraviny obsahující kofein, jako jsou běžná káva, černý čaj. Čokoláda, limonády a energetické nápoje.

O potravinách, které škodí štítné žláze, hovoří i toto video.

Běžné dietní chyby ovlivňující zdraví štítné žlázy

Naopak zařadit do svého jídelníčku byste měli ryby, korýše a měkkýše, mořské řasy nebo chaluhy. Jistě, zřejmě tato jídla nejíte běžně, ale měli byste vědět, že by mohla pomoci.

K nemocem štítné žlázy pak přispívá třeba i nesprávná manipulace s brukvovitou zeleninou:

Vařením brukvovité zeleniny umožníte její konzumaci šetrnou ke štítné žláze.

Velmi častou chybou je nadměrná konzumace cukru, která může přispívat k zánětům. Omezte i konzumaci zpracovaného masa s dusičnany a umělými přísadami, které mohou zhoršovat funkci štítné žlázy.

Pokud jste milovníkem kapusty, pak kapustu před konzumací spařte, abyste zabránili narušení vstřebávání jódu a vyvážili její nutriční přínosy.

Zajímavé je i to, že na štítnou žlázu má vliv i používání plastů. Měli byste zvolit plasty bez obsahu BPA, abyste se vyhnuli endokrinnímu narušení ovlivňujícímu funkci štítné žlázy.

Oddělte také užívání léků na štítnou žlázu a kofeinu. Mezi lékem a přijetím kofeinu by měla být pauza alespoň 30 minut, aby nedocházelo k jejich vzájemnému ovlivňování. A pak je tu samozřejmě další démon – alkohol. Kontrolujte příjem alkoholu, abyste minimalizovali jeho potenciální toxické účinky na hladiny hormonů štítné žlázy.

 Podívejte se na toto video:

Při léčbě hypotyreózy je zásadní přijmout dietu, která bere ohled na možné rušivé vlivy. Dosažení rovnováhy mezi výběrem potravin bohatých na živiny a vyhýbáním se látkám, které narušují funkci štítné žlázy, přispívá k celkové pohodě. Při léčbě poruch štítné žlázy musí lidé dodržovat své léčebné plány a dietní doporučení zdravotnických pracovníků. Ačkoli změny ve stravování mohou pomoci při zvládání příznaků, konzultace s lékařem nebo dietologem zajistí komplexní přístup ke zdraví štítné žlázy.

 

Zdroje: www.everydayhealth.com, www.health.com, www.womenshealthnetwork.com, www.medicalnewstoday.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

| Potraviny, které nejvíce škodí štítné žláze. Mnoho z nich Češi milují, a dokonce je považují za zdravé

728x90


Nadměrná činnost štítné žlázy, známá jako hypertyreóza nebo hyperaktivní štítná žláza, vede k nadměrné produkci hormonů. Tomuto nesmírně důležitému orgánu však můžete ke správné činnosti pomoci i potravinami, které činnost štítné žlázy stimulují. A naopak uškodit potravinami jinými. Které to jsou?

Hypertyreózu, která se vyznačuje nadměrnou činností štítné žlázy, lze účinně zvládnout pomocí výběru stravy. I když samotná strava nemůže tento stav vyléčit, určité živiny hrají při podpoře zdraví štítné žlázy zásadní roli. Zde je přehledný průvodce potravinami, kterým by se měli vyhýbat ti, kdo se potýkají s hypertyreózou. Nadměrná produkce hormonů štítné žlázy je spojována s některými chorobami, například Graves-Basedowovou chorobou. Postihuje především ženy a projevuje se příznaky, jako je neúmyslný úbytek hmotnosti, úzkost, častá stolice a svalová slabost. Máte tyto problémy? Pak čtěte dál.

Úloha diety při léčbě hypertyreózy

I když strava hypertyreózu neléčí, specifické živiny a minerály hrají při zvládání tohoto stavu určitou roli. Mezi klíčové faktory ovlivňující hypertyreózu patří jód, vápník, vitamin D, selen a železo. Určité potraviny mohou příznaky zhoršovat nebo zmírňovat, proto je pro jedince s hyperaktivní štítnou žlázou důležitá pozornost věnovaná stravě.

Asi vás překvapí, že jód, který je pro správnou činnost štítné žlázy nesmírně důležitý, ji může za určitých podmínek naopak škodit. Je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, ale jeho nadměrný příjem může hypertyreózu zhoršit. Rozhodněte se pro stravu s nízkým obsahem jódu, včetně nejodizované soli, vaječných bílků, čerstvé zeleniny a bylinek.

Co nejít vůbec nebo omezit?

Podívejme se na potraviny, které je třeba při nemoci štítné žlázy omezit nebo se jim vyhnout. Některé vás možná překvapí, jako právě výše zmíněný jód.

Vyvarujte mléčným výrobkům, doplňkům stravy s jódem, vaječným žloutkům nebo pečivu s jodovými přísadami v těstě. Vyhýbat byste se pak měli i sóje a produktům s ní spojenými. Zapomeňte tedy na sójové mléko, sójovou omáčku, fofu, fazole edamame nebo sójový olej.

Je nasnadě, že ani lepek štítné žláze neprospívá, jelikož souvisí s autoimunitním onemocněním štítné žlázy. Nachází se v pšenici, ječmeni, ovsu a žitu. I proto byste měli zvážit bezlepkovou dietu. Strava s vysokým obsahem tuků může narušit vstřebávání a produkci hormonů štítné žlázy, proto omezte smažená jídla, máslo a tučné kusy masa.

Vláknina je sice prospěšná, ale její nadměrné množství může narušit vstřebávání léků na štítnou žlázu. Kontrolujte příjem vlákniny, zejména z fazolí a luštěnin.

Ne příliš dobré jsou konečně i potraviny obsahující kofein, jako jsou běžná káva, černý čaj. Čokoláda, limonády a energetické nápoje.

O potravinách, které škodí štítné žláze, hovoří i toto video.

Běžné dietní chyby ovlivňující zdraví štítné žlázy

Naopak zařadit do svého jídelníčku byste měli ryby, korýše a měkkýše, mořské řasy nebo chaluhy. Jistě, zřejmě tato jídla nejíte běžně, ale měli byste vědět, že by mohla pomoci.

K nemocem štítné žlázy pak přispívá třeba i nesprávná manipulace s brukvovitou zeleninou:

Vařením brukvovité zeleniny umožníte její konzumaci šetrnou ke štítné žláze.

Velmi častou chybou je nadměrná konzumace cukru, která může přispívat k zánětům. Omezte i konzumaci zpracovaného masa s dusičnany a umělými přísadami, které mohou zhoršovat funkci štítné žlázy.

Pokud jste milovníkem kapusty, pak kapustu před konzumací spařte, abyste zabránili narušení vstřebávání jódu a vyvážili její nutriční přínosy.

Zajímavé je i to, že na štítnou žlázu má vliv i používání plastů. Měli byste zvolit plasty bez obsahu BPA, abyste se vyhnuli endokrinnímu narušení ovlivňujícímu funkci štítné žlázy.

Oddělte také užívání léků na štítnou žlázu a kofeinu. Mezi lékem a přijetím kofeinu by měla být pauza alespoň 30 minut, aby nedocházelo k jejich vzájemnému ovlivňování. A pak je tu samozřejmě další démon – alkohol. Kontrolujte příjem alkoholu, abyste minimalizovali jeho potenciální toxické účinky na hladiny hormonů štítné žlázy.

 Podívejte se na toto video:

Při léčbě hypotyreózy je zásadní přijmout dietu, která bere ohled na možné rušivé vlivy. Dosažení rovnováhy mezi výběrem potravin bohatých na živiny a vyhýbáním se látkám, které narušují funkci štítné žlázy, přispívá k celkové pohodě. Při léčbě poruch štítné žlázy musí lidé dodržovat své léčebné plány a dietní doporučení zdravotnických pracovníků. Ačkoli změny ve stravování mohou pomoci při zvládání příznaků, konzultace s lékařem nebo dietologem zajistí komplexní přístup ke zdraví štítné žlázy.

 

Zdroje: www.everydayhealth.com, www.health.com, www.womenshealthnetwork.com, www.medicalnewstoday.com

RELATED ARTICLES