Sobota, 19 října, 2024
Google search engine
DomůMagazínCestováníObjevte nové skenery, určující zralost | Cestování

Objevte nové skenery, určující zralost | Cestování

728x90

V obchodech se objevují nové skenery, určující zralost ovoce. Můžou vám ušetřit nemalé peníze. V době technologického pokroku není překvapením, že i tak jednoduchá věc, jako je nakupování ovoce, se dočkala technologického vylepšení.

Představte si, že vejdete do místního obchodu s potravinami, vezmete si avokádo a okamžitě zjistíte, zda je zralé a připravené k jídlu, aniž byste ho mnuli mezi prsty. Science-fiction? Ne. Díky novým skenerům, které se začínají objevovat v evropských obchodech, se to stává realitou.

TIP: Připravte se na zimu, podle meteorologů se do Česka blíží mílovými kroky

Vyřešený problém se zralostí

Avokádo je nechvalně známé svým složitým procesem zrání. Jeden den je tvrdé jako kámen a zdánlivě přes noc se stane kašovitým a skoro přezrálým. Tradičně se zákazníci při určování zralosti spoléhají na hmatový test, ale tato metoda není příliš spolehlivá. A co hůř, neustálé mačkání může ovoce poškodit, takže se na pultu zkazí. A právě tady vstupují do hry skenery.

Foto: Pixabay

Tyto skenery používají neinvazivní metodu měření vnitřní kvality ovoce. Analýzou dužiny avokáda pomocí umělé inteligence (AI) dokáží určit, zda je avokádo dokonale zralé, přezrálé nebo ještě příliš tvrdé. Tím zabrání tomu, aby lidé avokádo zničili přílišnou manipulací s ním. Díky tomu mohou zákazníci s jistotou nakupovat plody, jež jsou v ideálním stádiu pro jejich potřeby, a prodejci zaznamenávají menší ztráty způsobené potlučenými nebo zkaženými zásobami.

Jak tyto skenery fungují?

Technologie těchto skenerů zralosti je poměrně pokročilá, ale zároveň fascinující svou jednoduchostí. Systém vyvinula nizozemská společnost OneThird a k analýze vnitřní struktury ovoce využívá umělou inteligenci. Každé skenování trvá jen několik sekund a zákazník nebo prodejce získá okamžitý údaj o zralosti ovoce.

Klíčovou roli zde hraje umělá inteligence, která se při přesných předpovědích spoléhá na velké soubory dat. Prozatím spolehlivě funguje právě jen u avokáda, ale brzy bude schopen skenovat i další druhy, včetně manga, melounů a kiwi. Stačí jen, aby nasbíral dostatek dat. Obchodníci i zákazník si systém chválí. Doufejme tedy, že bude brzy zaveden i u nás.

 

Zdroj: https://www.fruitnet.com/eurofruit/european-supermarket-chains-install-fruit-ripeness-scanners/259328.article, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589721723000065

Náhledové foto: Vytvořeno pomocí AI Copilot

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Objevte nové skenery, určující zralost | Cestování

728x90

V obchodech se objevují nové skenery, určující zralost ovoce. Můžou vám ušetřit nemalé peníze. V době technologického pokroku není překvapením, že i tak jednoduchá věc, jako je nakupování ovoce, se dočkala technologického vylepšení.

Představte si, že vejdete do místního obchodu s potravinami, vezmete si avokádo a okamžitě zjistíte, zda je zralé a připravené k jídlu, aniž byste ho mnuli mezi prsty. Science-fiction? Ne. Díky novým skenerům, které se začínají objevovat v evropských obchodech, se to stává realitou.

TIP: Připravte se na zimu, podle meteorologů se do Česka blíží mílovými kroky

Vyřešený problém se zralostí

Avokádo je nechvalně známé svým složitým procesem zrání. Jeden den je tvrdé jako kámen a zdánlivě přes noc se stane kašovitým a skoro přezrálým. Tradičně se zákazníci při určování zralosti spoléhají na hmatový test, ale tato metoda není příliš spolehlivá. A co hůř, neustálé mačkání může ovoce poškodit, takže se na pultu zkazí. A právě tady vstupují do hry skenery.

Foto: Pixabay

Tyto skenery používají neinvazivní metodu měření vnitřní kvality ovoce. Analýzou dužiny avokáda pomocí umělé inteligence (AI) dokáží určit, zda je avokádo dokonale zralé, přezrálé nebo ještě příliš tvrdé. Tím zabrání tomu, aby lidé avokádo zničili přílišnou manipulací s ním. Díky tomu mohou zákazníci s jistotou nakupovat plody, jež jsou v ideálním stádiu pro jejich potřeby, a prodejci zaznamenávají menší ztráty způsobené potlučenými nebo zkaženými zásobami.

Jak tyto skenery fungují?

Technologie těchto skenerů zralosti je poměrně pokročilá, ale zároveň fascinující svou jednoduchostí. Systém vyvinula nizozemská společnost OneThird a k analýze vnitřní struktury ovoce využívá umělou inteligenci. Každé skenování trvá jen několik sekund a zákazník nebo prodejce získá okamžitý údaj o zralosti ovoce.

Klíčovou roli zde hraje umělá inteligence, která se při přesných předpovědích spoléhá na velké soubory dat. Prozatím spolehlivě funguje právě jen u avokáda, ale brzy bude schopen skenovat i další druhy, včetně manga, melounů a kiwi. Stačí jen, aby nasbíral dostatek dat. Obchodníci i zákazník si systém chválí. Doufejme tedy, že bude brzy zaveden i u nás.

 

Zdroj: https://www.fruitnet.com/eurofruit/european-supermarket-chains-install-fruit-ripeness-scanners/259328.article, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589721723000065

Náhledové foto: Vytvořeno pomocí AI Copilot

RELATED ARTICLES