Sobota, 21 září, 2024
Google search engine
DomůMagazínCestováníNatrhejte si šípek: Posilovač imunity | Cestování

Natrhejte si šípek: Posilovač imunity | Cestování

728x90

Natrhejte si šípek: Posilovač imunity a bojovník proti nachlazení, který nic nestojí. Šípky, plody růže, jsou nejen zářivým barevným prvkem v jinak ponuré podzimní krajině, ale také zdrojem výživných látek a všestrannou součástí kulinářského i léčebného využití.

Jak a kdy sbírat šípky?

Nejlepší doba pro sběr šípků je od září do listopadu, kdy plody dozrávají do nádherného oranžového nebo červeného odstínu. Zásadní je sbírat šípky v čistých oblastech – daleko od silnic a znečištěných míst.

Skladování a zpracování

Nasbírané šípky lze použít čerstvé nebo usušené pro pozdější použití. Sušení je nejlepší provádět při teplotě kolem 40 °C, aby se zachoval vysoký obsah vitamínů. Sušené šípky skladujte na suchém a tmavém místě, kde vydrží několik měsíců a budou připraveny uvolnit své blahodárné účinky, až je budete potřebovat.

Šípkový čaj skvěle nakopne imunitu

To je asi nejjednodušší způsob, jak si šípky vychutnat. Sušené šípky stačí louhovat ve vroucí vodě asi 10-15 minut, abyste získali vitamíny nabitý nálev.

TIP: Pravidelná konzumace šípkového čaje nebo sirupu může díky vysokému obsahu antioxidantů posílit imunitní systém.

Foto: Pixabay

Šípkový džem

Spousta vitamínů a dalších živin vás čeká i v mnohem lahodnější formě. Jak si ji připravit? Po očištění šípků od semínek je uvařte doměkka a poté je rozmixujte a smíchejte s cukrem, abyste získali lahodný džem.

Šípková omáčka

A hodit se vám bude i tip na oběd. Šípky uvaříme s kořením, přecedíme a zahustíme trochou mouky, aby byla omáčka bohatá a chutná. Skvěle se hodí třeba ke zvěřině.

Co šípek obsahuje?

Šípky jsou plné živin, díky kterým jsou v domácí lékárně neocenitelné. Obsahují vitaminy C, A a E, esenciální mastné kyseliny a antioxidanty, jako je lykopen a flavonoidy, které jsou klíčové v boji proti oxidačnímu stresu a pro posílení celkového zdraví.

 

Zdroj: https://magazin.recepty.cz/clanky/zacinaji-podzimni-sipkove-zne-jak-je-nasbirat-ususit-a-zpracovat-195.html, https://www.vegmania.cz/sipky/

Náhledové foto: Pixabay

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Natrhejte si šípek: Posilovač imunity | Cestování

728x90

Natrhejte si šípek: Posilovač imunity a bojovník proti nachlazení, který nic nestojí. Šípky, plody růže, jsou nejen zářivým barevným prvkem v jinak ponuré podzimní krajině, ale také zdrojem výživných látek a všestrannou součástí kulinářského i léčebného využití.

Jak a kdy sbírat šípky?

Nejlepší doba pro sběr šípků je od září do listopadu, kdy plody dozrávají do nádherného oranžového nebo červeného odstínu. Zásadní je sbírat šípky v čistých oblastech – daleko od silnic a znečištěných míst.

Skladování a zpracování

Nasbírané šípky lze použít čerstvé nebo usušené pro pozdější použití. Sušení je nejlepší provádět při teplotě kolem 40 °C, aby se zachoval vysoký obsah vitamínů. Sušené šípky skladujte na suchém a tmavém místě, kde vydrží několik měsíců a budou připraveny uvolnit své blahodárné účinky, až je budete potřebovat.

Šípkový čaj skvěle nakopne imunitu

To je asi nejjednodušší způsob, jak si šípky vychutnat. Sušené šípky stačí louhovat ve vroucí vodě asi 10-15 minut, abyste získali vitamíny nabitý nálev.

TIP: Pravidelná konzumace šípkového čaje nebo sirupu může díky vysokému obsahu antioxidantů posílit imunitní systém.

Foto: Pixabay

Šípkový džem

Spousta vitamínů a dalších živin vás čeká i v mnohem lahodnější formě. Jak si ji připravit? Po očištění šípků od semínek je uvařte doměkka a poté je rozmixujte a smíchejte s cukrem, abyste získali lahodný džem.

Šípková omáčka

A hodit se vám bude i tip na oběd. Šípky uvaříme s kořením, přecedíme a zahustíme trochou mouky, aby byla omáčka bohatá a chutná. Skvěle se hodí třeba ke zvěřině.

Co šípek obsahuje?

Šípky jsou plné živin, díky kterým jsou v domácí lékárně neocenitelné. Obsahují vitaminy C, A a E, esenciální mastné kyseliny a antioxidanty, jako je lykopen a flavonoidy, které jsou klíčové v boji proti oxidačnímu stresu a pro posílení celkového zdraví.

 

Zdroj: https://magazin.recepty.cz/clanky/zacinaji-podzimni-sipkove-zne-jak-je-nasbirat-ususit-a-zpracovat-195.html, https://www.vegmania.cz/sipky/

Náhledové foto: Pixabay

RELATED ARTICLES