Pondělí, 23 září, 2024
Google search engine
DomůElektronikaTest: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly - CHIP.cz

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

728x90

iPhone 16 je stále špička, ale za požadované peníze mu chybí funkce, které jsou u jiných výrobců v této cenové kategorii samozřejmostí a které Apple podporuje pouze u ještě dražších modelů Pro.

Co tedy u tohoto vlajkového modelu nejvíc chybí? Hlavně postrádáme always-on displej, rychlejší 120Hz obnovovací frekvenci a teleobjektiv s optickým zoomem. Tohle všechno najdeme na modelech iPhone 16 Pro, ale “obyčejnému” iPhonu 16 výrobce tyto fukce odepřel.

Jasně, že se jedná o vynikající a výkonný smartphone s celou řadou skvělých vlastností. Během testování nás potěšil vysokým výkonem, zářivým OLED displejem a dlouhou výdrží na baterii. Na zadní straně najdeme jen duální fotoaparát, kterému sice chybí optický teleobjektiv, ale i tak pořizuje skvělé fotografie a nově také makrosnímky.

Ve výbavě samozřejmě najdeme skvělé Face ID, kvalitní reproduktory, tělo je plně odolné proti prachu a vodě. Líbí se nám nouzová funkce, kterou snad nikdy nebudeme muset použít, jako je možnost satelitní tísňové komunikace z míst, která nejsou pokryta klasickým signálem.

Telefon je malý a lehký a skvěle padne do ruky. 6,1” úhlopříčka může být pro někoho příliš malá, ale i menší smartphony mají své zastánce, a komu se to nelíbí, tak si koupí větší iPhone 16 Plus nebo některou z verzí Pro.

Už tak pohodlné ovládání ještě víc usnadňuje nové akční tlačítko fotoaparátu. Rychlý SoC s označením Apple A18 je optimalizován pro práci s umělou inteligencí „Apple Intelligence“, kterou si u nás ale musíme ze značné části nechat ujít.

iPhone 16 se ve 128GB verzi začal prodávat za 23 990 Kč, protože ale nemá slot pro paměťovou kartu, doporučujeme většině uživatelů raději 256GB variantu za 26 990 Kč, 512GB verze iPhonu 16 ale už vyjde na 32 990 Kč.

Apple iPhone 16

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

Zdroj: Chip

Hardwarové tlačítko spouště fotoaparátu Apple iPhone 16

Zářivý OLED displej se známými nedostatky

Stejně jako v minulosti postrádá iPhone 16 funkce, které jsou pro ostatní výrobce již dávno standardem, a to i ve střední třídě. Tento telefon totiž stále umí procházet webové stránky a hrát hry pouze při 60 Hz, místo aby si uživatelé prémiového smartphonu mohli užívat obraz s plynulou 120Hz obnovovací frekvencí. A když zrovna iPhone 16 nepoužíváte, displej zobrazuje pouze černou plochu, Always-On-Display s časem nebo oznámeními je bohužel také vyhrazen pouze pro modely Pro.

Jinak je ale displej skvělý. V laboratorním testu jsme naměřili velmi vysoký maximální jas na úrovni 1 511 cd/m². To znamená, že je jeho obsah dobře čitelný i na slunci. S minimálním množstvím bílé dokonce iPhone v naší laboratoři prolomil hranici 2 250 cd/m².

6,1” OLED panel má poměrně ostré rozlišení 1 179 x 2 556 pixelů s jemností 461 ppi. Panel dokáže pokrýt 99 % barevného prostoru DCI-P3 a má šachovnicový kontrast 142:1, takže ukazuje syté barvy a jasný kontrast.

Výřez „dynamického ostrůvku“ opět pokrývá poměrně velkou část obrazovky, praktické živé widgety, jako je hudební přehrávač nebo skóre aktuálního fotbalového zápasu, ale považujeme za praktické. Přesto bychom uvítali, kdyby bylo možné Dynamic Island během sledování videa skrýt.

Apple iPhone 16

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

Zdroj: Chip

Harwarovému tlačítku nad regulací hlasitosti telefonu Apple iPhone 16 lze přiřadit řadu funkcí, například svítilnu nebo tichý režim

Špičkový procesor čeká na AI

Nový procesor Apple A18 je prvním čipem, který v běžné řadě iPhonů podporuje nadcházející Apple Intelligence. V době testu však Apple funkce AI v EU ještě neuvolnil, dočkat bychom se měli snad příští rok.

Aktuální Apple A18 ale v benchmarcích prokazuje skvělý výkon, který dokonce v jednotlivých disciplínách stanovuje nové rekordy. Konkrétně načtení a vykreslení našeho rozsáhlého PDF souboru zabere pouhých 0,6 sekundy, pro srovnání Snapdragon 8 Gen 3 v Samsungu Galaxy S24 Ultra stejná úloha zabere 0,9 sekundy.

Skvělých výsledků dosahuje iPhone i v dalších testech, ať už jde o výkon procesoru nebo grafiky. Předinstalovaný systém iOS 18 pracoval během testování naprosto plynule i s velkým množstvím zároveň otevřených aplikací a oken. Naprosto plynulé jsou i náročné 3D hry, jako je například „Genshin Impact“.

6,1” iPhone je osazen baterií s kapacitou 3 349 mAh, což je sice stejná kapacita, jakou disponoval i předchozí model iPhone 15, ale novinka přesto vydrží o poznání déle na baterii. Při standardní 60Hz frekvenci displeje námi testovaný iPhone zhasl po 16 hodinách a 49 minutách nepřetržitého používání, což znamená, že vydrží na baterku přibližně o 2,5 hodiny déle než loňský model.

Jako hlavní rozhraní slouží iPhonu 16 starší USB-C 2.0 konektor, přes který se za 30 minut nabije na 57 % a telefon na tuto dávku energie vydrží 9 hodin a 35 minut. Kompletní dobití akumulátoru ale zabere téměř dvě hodiny. Některé telefony s Androidem se dokáží dobít třikrát až čtyřikrát rychleji. Alternativně lze iPhone nabíjet bezdrátově pomocí Qi nebo MagSafe.

Apple iPhone 16

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

Zdroj: Chip

Na zádech Apple iPhone 16 najdeme jen dva objektivy, optický zoom chybí

Duální fotoaparát s 3D a makrem

Změna orientace obou fotoaparátů směrem k sobě, a ne šikmo proti sobě, má jeden důležitý důvod, který se jmenuje  Apple Vision Pro. Díky tomuto zarovnání čoček lze iPhone 16 používat i k nahrávání trojrozměrných videí, sice jen při 30 FPS, ale majitelé brýlí typu Vision Pro budou nadšeni. Běžná videa dokáže iPhone 16 natáčet ve 4K při 60 FPS.

Další novinkou standardní verze iPhonů je funkce fotografického makra. Díky ní můžeme iPhone 16 přiblížit blízko k objektům a pořídit pěkné detailní snímky. To, co je už dlouho standardem i u mnoha přístrojů střední třídy, umí teď konečně i všechny nové iPhony.

Duální fotoaparát se skládá ze 48MPx hlavního objektivu a 12MPx ultraširokoúhlého snímače. Hlavní fotoaparát umí ze snímané scény vyříznout oblast odpovídající dvojnásobnému přiblížení teleobjektivu. Snímky pořízené pomocí tohoto tzv. “dvojitého zoomu” jsou ale krásně detailní.

Kromě zoomu nebo makra jsou fotografie iPhonu 16 velmi podobné snímkům produkovaným předchůdcem, to ale neznamená, že jsou špatné. Barvy, detaily a kontrasty se nám velmi líbí; pozadí by nicméně mělo být mimo portrétní režim o něco ostřejší.

Apple iPhone 16

Zdroj:

Srovnání snímků z Apple iPhone 16 a Samsung Galaxy S24
Apple iPhone 16

Zdroj:

Srovnání snímků z Apple iPhone 16 a Samsung Galaxy S24

Ovládání fotoaparátu a akční tlačítko

Způsob fotografování je opravdu nový a praktický. Ovládací prvky fotoaparátu jsou umístěny na pravé straně těla. Je zde dotykové tlačítko, které po hlubokém stisknutí spustí běžnou nebo přizpůsobitelnou aplikaci fotoaparátu a slouží také jako spoušť.

Pokud tlačítko stisknete lehce, otevře se malá nabídka. V ní můžeme volit položky pohybem prstu a v nabídce nechybí zoom, ostření nebo přepínání mezi filtry a barevnými odstíny. Jakmile jsme si na to trochu zvykli, přišlo nám nové ovládání fotoaparátu pohodlnější a intuitivnější než prostřednictvím menu aplikace. Na druhou stranu je tlačítko umístěno příliš nízko na to, aby bylo možné bezpečně ovládat iPhone a tlačítko fotoaparátu jednou rukou. Nicméně je to příjemná funkce a další důvod ke koupi.

Totéž platí pro akční tlačítko. To nahrazuje přepínač vyzvánění předchůdce a lze mu libovolně přiřazovat nejrůznější funkce. Například svítilnu, fotoaparát, konkrétní aplikaci, naprogramovanou zkratku nebo prostě tichý režim. My jsme zvolili poslední možnost, protože zapínání a vypínání vyzvánění přes ovládací menu nám přijde dost nepohodlné.

Mohlo by vás zajímat


Test: Samsung Galaxy S24 Plus – perfektní telefon z něj zatím dělá spíš hardware než AI


Samsung Galaxy S24 Plus

Moderní funkce

Nízká obnovovací frekvence displeje a pomalý USB-C port jsou sice dnes už zastaralé, ale kromě toho nabízí iPhone 16 špičkovou moderní výbavu, do které patří Wi-Fi 7, podpora 5G, Bluetooth 5.3 a NFC pro mobilní platby prostřednictvím Apple Pay. Super je, že v případě nouze lze přivolat pomoc přímo přes satelit i bez mobilní sítě a na palubě nechybí ani funkce detekce pádu.

Matné šasi se prodává v mnoha pestrých barvách a má skvělou povrchovou úpravu. Při hmotnosti 170 gramů je telefon hodně lehký a díky kompaktní úhlopříčce se pohodlně a bezpečně drží v ruce i bez krytu. Ochrana proti prachu a vodě s certifikací IP68 navíc chrání iPhone 16 před utopením nebo zanesením prachem. Kvalitu stereofonních reproduktorů hodnotíme jako výbornou.

Jako obvykle se iPhone 16 odemyká pomocí 3D rozpoznání obličeje Face ID, o čemž si naprostá většina telefonů s Androidem může nechat pouze zdát. V nové verzi se dále zvětšil úhlový rozsah rozpoznávání obličeje a pro odemknutí se můžeme na fotoaparát iPhonu podívat i z boku nebo vzhůru nohama. Snímač otisků prstů chybí, ale s tak dobrým a přesným rozpoznáním obličeje si na něj ani nevzpomenete.

Mohlo by vás zajímat


Test: Apple iPad Air 11” (2024) – zítřejší výkon, včerejší displej


Apple iPad Air 11” (2024)

Technická data

Apple iPhone 16


Displej (úhlopříčka / rozlišení)6,1″ / 2 566 x 1 179 / AMOLED / 60 Hz

Displej (max. jas / šach. kontrast)1 512 cd/m2 / 142 : 1

CPU / GPU / RAMApple A18 / 2+4 / 3 780 MHz / Apple A18 Pro GPU / 8 GB

VýbavananoSIM + eSIM, Wi-Fi 7, 5G, USB-C (2.0), BT 5.3, NFC, 48+12 / 12 Mpx, 3 349 mAh, IP68

Uživatelská paměť (int. / ext. / USB OTG)128 GB (118,7 GB) / ne / ano

Výdrž na baterii (on-line) / dobíjení16:49 h:m / 1:58 h:m

GeekBench (multi) / GFX-Bench7 791 bodů / 110 fps

Operační systémiOS 18

Rozměry a hmotnost148 x 72 x 11,3 mm, 170 g

Výkon (20 %)1,4

Výbava (20 %)1,5

Baterie (20 %)1,4

Displej (20 %)2,1

Fotoaparát (20 %)1,4

Cena23 990 Kč

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

728x90

iPhone 16 je stále špička, ale za požadované peníze mu chybí funkce, které jsou u jiných výrobců v této cenové kategorii samozřejmostí a které Apple podporuje pouze u ještě dražších modelů Pro.

Co tedy u tohoto vlajkového modelu nejvíc chybí? Hlavně postrádáme always-on displej, rychlejší 120Hz obnovovací frekvenci a teleobjektiv s optickým zoomem. Tohle všechno najdeme na modelech iPhone 16 Pro, ale “obyčejnému” iPhonu 16 výrobce tyto fukce odepřel.

Jasně, že se jedná o vynikající a výkonný smartphone s celou řadou skvělých vlastností. Během testování nás potěšil vysokým výkonem, zářivým OLED displejem a dlouhou výdrží na baterii. Na zadní straně najdeme jen duální fotoaparát, kterému sice chybí optický teleobjektiv, ale i tak pořizuje skvělé fotografie a nově také makrosnímky.

Ve výbavě samozřejmě najdeme skvělé Face ID, kvalitní reproduktory, tělo je plně odolné proti prachu a vodě. Líbí se nám nouzová funkce, kterou snad nikdy nebudeme muset použít, jako je možnost satelitní tísňové komunikace z míst, která nejsou pokryta klasickým signálem.

Telefon je malý a lehký a skvěle padne do ruky. 6,1” úhlopříčka může být pro někoho příliš malá, ale i menší smartphony mají své zastánce, a komu se to nelíbí, tak si koupí větší iPhone 16 Plus nebo některou z verzí Pro.

Už tak pohodlné ovládání ještě víc usnadňuje nové akční tlačítko fotoaparátu. Rychlý SoC s označením Apple A18 je optimalizován pro práci s umělou inteligencí „Apple Intelligence“, kterou si u nás ale musíme ze značné části nechat ujít.

iPhone 16 se ve 128GB verzi začal prodávat za 23 990 Kč, protože ale nemá slot pro paměťovou kartu, doporučujeme většině uživatelů raději 256GB variantu za 26 990 Kč, 512GB verze iPhonu 16 ale už vyjde na 32 990 Kč.

Apple iPhone 16

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

Zdroj: Chip

Hardwarové tlačítko spouště fotoaparátu Apple iPhone 16

Zářivý OLED displej se známými nedostatky

Stejně jako v minulosti postrádá iPhone 16 funkce, které jsou pro ostatní výrobce již dávno standardem, a to i ve střední třídě. Tento telefon totiž stále umí procházet webové stránky a hrát hry pouze při 60 Hz, místo aby si uživatelé prémiového smartphonu mohli užívat obraz s plynulou 120Hz obnovovací frekvencí. A když zrovna iPhone 16 nepoužíváte, displej zobrazuje pouze černou plochu, Always-On-Display s časem nebo oznámeními je bohužel také vyhrazen pouze pro modely Pro.

Jinak je ale displej skvělý. V laboratorním testu jsme naměřili velmi vysoký maximální jas na úrovni 1 511 cd/m². To znamená, že je jeho obsah dobře čitelný i na slunci. S minimálním množstvím bílé dokonce iPhone v naší laboratoři prolomil hranici 2 250 cd/m².

6,1” OLED panel má poměrně ostré rozlišení 1 179 x 2 556 pixelů s jemností 461 ppi. Panel dokáže pokrýt 99 % barevného prostoru DCI-P3 a má šachovnicový kontrast 142:1, takže ukazuje syté barvy a jasný kontrast.

Výřez „dynamického ostrůvku“ opět pokrývá poměrně velkou část obrazovky, praktické živé widgety, jako je hudební přehrávač nebo skóre aktuálního fotbalového zápasu, ale považujeme za praktické. Přesto bychom uvítali, kdyby bylo možné Dynamic Island během sledování videa skrýt.

Apple iPhone 16

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

Zdroj: Chip

Harwarovému tlačítku nad regulací hlasitosti telefonu Apple iPhone 16 lze přiřadit řadu funkcí, například svítilnu nebo tichý režim

Špičkový procesor čeká na AI

Nový procesor Apple A18 je prvním čipem, který v běžné řadě iPhonů podporuje nadcházející Apple Intelligence. V době testu však Apple funkce AI v EU ještě neuvolnil, dočkat bychom se měli snad příští rok.

Aktuální Apple A18 ale v benchmarcích prokazuje skvělý výkon, který dokonce v jednotlivých disciplínách stanovuje nové rekordy. Konkrétně načtení a vykreslení našeho rozsáhlého PDF souboru zabere pouhých 0,6 sekundy, pro srovnání Snapdragon 8 Gen 3 v Samsungu Galaxy S24 Ultra stejná úloha zabere 0,9 sekundy.

Skvělých výsledků dosahuje iPhone i v dalších testech, ať už jde o výkon procesoru nebo grafiky. Předinstalovaný systém iOS 18 pracoval během testování naprosto plynule i s velkým množstvím zároveň otevřených aplikací a oken. Naprosto plynulé jsou i náročné 3D hry, jako je například „Genshin Impact“.

6,1” iPhone je osazen baterií s kapacitou 3 349 mAh, což je sice stejná kapacita, jakou disponoval i předchozí model iPhone 15, ale novinka přesto vydrží o poznání déle na baterii. Při standardní 60Hz frekvenci displeje námi testovaný iPhone zhasl po 16 hodinách a 49 minutách nepřetržitého používání, což znamená, že vydrží na baterku přibližně o 2,5 hodiny déle než loňský model.

Jako hlavní rozhraní slouží iPhonu 16 starší USB-C 2.0 konektor, přes který se za 30 minut nabije na 57 % a telefon na tuto dávku energie vydrží 9 hodin a 35 minut. Kompletní dobití akumulátoru ale zabere téměř dvě hodiny. Některé telefony s Androidem se dokáží dobít třikrát až čtyřikrát rychleji. Alternativně lze iPhone nabíjet bezdrátově pomocí Qi nebo MagSafe.

Apple iPhone 16

Test: iPhone 16 – orel se záměrně přistřiženými křídly – CHIP.cz

Zdroj: Chip

Na zádech Apple iPhone 16 najdeme jen dva objektivy, optický zoom chybí

Duální fotoaparát s 3D a makrem

Změna orientace obou fotoaparátů směrem k sobě, a ne šikmo proti sobě, má jeden důležitý důvod, který se jmenuje  Apple Vision Pro. Díky tomuto zarovnání čoček lze iPhone 16 používat i k nahrávání trojrozměrných videí, sice jen při 30 FPS, ale majitelé brýlí typu Vision Pro budou nadšeni. Běžná videa dokáže iPhone 16 natáčet ve 4K při 60 FPS.

Další novinkou standardní verze iPhonů je funkce fotografického makra. Díky ní můžeme iPhone 16 přiblížit blízko k objektům a pořídit pěkné detailní snímky. To, co je už dlouho standardem i u mnoha přístrojů střední třídy, umí teď konečně i všechny nové iPhony.

Duální fotoaparát se skládá ze 48MPx hlavního objektivu a 12MPx ultraširokoúhlého snímače. Hlavní fotoaparát umí ze snímané scény vyříznout oblast odpovídající dvojnásobnému přiblížení teleobjektivu. Snímky pořízené pomocí tohoto tzv. “dvojitého zoomu” jsou ale krásně detailní.

Kromě zoomu nebo makra jsou fotografie iPhonu 16 velmi podobné snímkům produkovaným předchůdcem, to ale neznamená, že jsou špatné. Barvy, detaily a kontrasty se nám velmi líbí; pozadí by nicméně mělo být mimo portrétní režim o něco ostřejší.

Apple iPhone 16

Zdroj:

Srovnání snímků z Apple iPhone 16 a Samsung Galaxy S24
Apple iPhone 16

Zdroj:

Srovnání snímků z Apple iPhone 16 a Samsung Galaxy S24

Ovládání fotoaparátu a akční tlačítko

Způsob fotografování je opravdu nový a praktický. Ovládací prvky fotoaparátu jsou umístěny na pravé straně těla. Je zde dotykové tlačítko, které po hlubokém stisknutí spustí běžnou nebo přizpůsobitelnou aplikaci fotoaparátu a slouží také jako spoušť.

Pokud tlačítko stisknete lehce, otevře se malá nabídka. V ní můžeme volit položky pohybem prstu a v nabídce nechybí zoom, ostření nebo přepínání mezi filtry a barevnými odstíny. Jakmile jsme si na to trochu zvykli, přišlo nám nové ovládání fotoaparátu pohodlnější a intuitivnější než prostřednictvím menu aplikace. Na druhou stranu je tlačítko umístěno příliš nízko na to, aby bylo možné bezpečně ovládat iPhone a tlačítko fotoaparátu jednou rukou. Nicméně je to příjemná funkce a další důvod ke koupi.

Totéž platí pro akční tlačítko. To nahrazuje přepínač vyzvánění předchůdce a lze mu libovolně přiřazovat nejrůznější funkce. Například svítilnu, fotoaparát, konkrétní aplikaci, naprogramovanou zkratku nebo prostě tichý režim. My jsme zvolili poslední možnost, protože zapínání a vypínání vyzvánění přes ovládací menu nám přijde dost nepohodlné.

Mohlo by vás zajímat


Test: Samsung Galaxy S24 Plus – perfektní telefon z něj zatím dělá spíš hardware než AI


Samsung Galaxy S24 Plus

Moderní funkce

Nízká obnovovací frekvence displeje a pomalý USB-C port jsou sice dnes už zastaralé, ale kromě toho nabízí iPhone 16 špičkovou moderní výbavu, do které patří Wi-Fi 7, podpora 5G, Bluetooth 5.3 a NFC pro mobilní platby prostřednictvím Apple Pay. Super je, že v případě nouze lze přivolat pomoc přímo přes satelit i bez mobilní sítě a na palubě nechybí ani funkce detekce pádu.

Matné šasi se prodává v mnoha pestrých barvách a má skvělou povrchovou úpravu. Při hmotnosti 170 gramů je telefon hodně lehký a díky kompaktní úhlopříčce se pohodlně a bezpečně drží v ruce i bez krytu. Ochrana proti prachu a vodě s certifikací IP68 navíc chrání iPhone 16 před utopením nebo zanesením prachem. Kvalitu stereofonních reproduktorů hodnotíme jako výbornou.

Jako obvykle se iPhone 16 odemyká pomocí 3D rozpoznání obličeje Face ID, o čemž si naprostá většina telefonů s Androidem může nechat pouze zdát. V nové verzi se dále zvětšil úhlový rozsah rozpoznávání obličeje a pro odemknutí se můžeme na fotoaparát iPhonu podívat i z boku nebo vzhůru nohama. Snímač otisků prstů chybí, ale s tak dobrým a přesným rozpoznáním obličeje si na něj ani nevzpomenete.

Mohlo by vás zajímat


Test: Apple iPad Air 11” (2024) – zítřejší výkon, včerejší displej


Apple iPad Air 11” (2024)

Technická data

Apple iPhone 16


Displej (úhlopříčka / rozlišení)6,1″ / 2 566 x 1 179 / AMOLED / 60 Hz

Displej (max. jas / šach. kontrast)1 512 cd/m2 / 142 : 1

CPU / GPU / RAMApple A18 / 2+4 / 3 780 MHz / Apple A18 Pro GPU / 8 GB

VýbavananoSIM + eSIM, Wi-Fi 7, 5G, USB-C (2.0), BT 5.3, NFC, 48+12 / 12 Mpx, 3 349 mAh, IP68

Uživatelská paměť (int. / ext. / USB OTG)128 GB (118,7 GB) / ne / ano

Výdrž na baterii (on-line) / dobíjení16:49 h:m / 1:58 h:m

GeekBench (multi) / GFX-Bench7 791 bodů / 110 fps

Operační systémiOS 18

Rozměry a hmotnost148 x 72 x 11,3 mm, 170 g

Výkon (20 %)1,4

Výbava (20 %)1,5

Baterie (20 %)1,4

Displej (20 %)2,1

Fotoaparát (20 %)1,4

Cena23 990 Kč

RELATED ARTICLES