Středa, 25 září, 2024
Google search engine
DomůElektronikaPočítačeLunar Lake vydán: Výkon jako Meteor Lake, energetická efektivita pod Strix Point

Lunar Lake vydán: Výkon jako Meteor Lake, energetická efektivita pod Strix Point

728x90

Architektuře Lunar Lake jsme se už věnovali mnohokrát, takže to tentokrát vezmeme odjinud, nejlépe od konce. Co je na Lunar Lake povedené a co nikoli.

  • procesorový výkon (celkový): Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370) zůstává o ~60 % rychlejší než Core Ultra 7 258V
  • procesorový výkon (jednovláknový): V průměru zhruba srovnatelný až o jednotky procent nižší než Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370)
  • energetická efektivita: Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370) dosahuje o 10-20 % vyšší energetické efektivity než Core Ultra 7 258V
  • výdrž na baterii: Strix Point (Asus VivoBook S 14 OLED M5406WA) dosahuje o 5-15 % delší výdrže na baterii než Core Ultra 7 258V (Asus Zenbook S 14 UX5406 @72 Wh)
  • grafický výkon: GPU Strix Point je v herní zátěži o ~5 % rychlejší než GPU Lunar Lake
  • grafická energetická efektivita: GPU Lunar Lake dosahuje o 67 % vyšší energetické efektivity v Cyberpunk 2077 než GPU Strix Point

Grafická energetická efektivita

Pokud s hodnocením začneme u toho nejlepšího, pak je nutno zmínit energetickou efektivitu integrované grafiky. Ta je velmi vysoká, o 2/3 nad GPU Strix Point. Je však potřeba mít na paměti, že jde o test v jedné hře a jak ukazují recenze předchozích generací, v jednotlivých hrách se mohou mezi jednotlivými architekturami lišit výsledky poměrně značně.

 

(NotebookCheck)

Přesto lze předpokládat, že i v průměru širšího spektra her půjde o vítězství Lunar Lake. Jde o pozitivní prvek, byť ne úplně nečekaný. Jak jsme avizovali, GPU Lunar Lake je vyráběné na 3nm procesu TSMC (oproti 6nm u Meteor Lake a 4nm u Strix Point), je poměrně velké. Může proto běžet na nižších taktech, což je výhodnější z energetického hlediska. Dále má k dispozici 8 MB SLC (cache), což zvyšuje energetickou efektivitu a efektivitu datových přenosů.

Grafický výkon

S výkonem tohoto GPU je to nicméně o něco slabší. Vychází v průměru jako mírně pomalejší než GPU Strix Point, což je po superlativech Intelu na dosavadních prezentacích trochu zklamání. Připomeňme, že Intel původně sliboval 50 % výkonu nad Meteor Lake (na poslední chvíli korigovaných na 30 % výkonu nad Meteor Lake), což by znamenalo jednoznačný náskok nad Strix Point. K tomu však nedošlo.

(NotebookCheck)

Cca 5% závěs za Strix Point by sám o sobě nebyl v žádném případě katastrofický – podpora Intelu je však druhou stranou mince. Z hlediska hráče nenabízí Intel žádnou technologii pro snižování latencí ani žádnou technologii pro tzv. FrameGen (generování snímků pro zvýšení FPS). Pokud výkon integrované grafiky Intelu nestačí na dosažení hratelných FPS a latencí, jsou možnosti uživatele, jak hru rozhýbat, značně omezené. Pokud na hratelné FPS / latence grafika Lunar Lake nedosáhne, zůstává výhoda vyšší energetické efektivity integrované grafiky značně akademickou záležitostí. V kontextu Cyberpunk 2077 zmíněného v souvislosti s energetickou efektivitou pak stojí za pozornost, že průměrné FPS na Lunar Lake dosahují přibližně stejné úrovně (39,6) jako minimální FPS na Strix Point (38,3). Podle recenze NotebookCheck jsou průměrné FPS Lunar Lake na úrovni minim Strix Point i ve Far Cry 5, F1 23 i F1 24.

Jednovláknový výkon

Třetí nejsilnější stránkou Lunar Lake je jednovláknový výkon. Ten je podle různých testů v průměru zhruba srovnatelný až o jednotky procent nižší než u Strix Point. V rámci jednotlivých testovaných aplikací si Lunar Lake v jednovláknovém výkonu vede nejlépe asi v CineBench 2024, kde dosahuje o 6-13 % vyššího výkonu než Strix Point (podle toho, jaké notebooky srovnáváme). Problém je, že tento „best case“ je pro Lunar Lake poněkud Pyrrhovým vítězstvím, protože uživatelů využívajících rendering (=zátěž vysoce optimalizovaná pro vícejádrové / vícevláknové procesory) jednovláknově je jako šafránu.

Výdrž na baterii

Opět jde o výsledek, který sám o sobě není špatný – bohužel však znovu kontrastuje se slibem Intelu o nejlepší výdrži v segmentu x86 procesorů a o boření mýtů o ARM vs. x86. Lunar Lake totiž nepodává lepší výsledek než Strix Point, takže pozice na x86 trůnu se nemění a pro ARM vs. x86 platí nadále totéž, co od vydání Strix Point: V některých typech zátěže může x86 ve výdrži baterie ARM směle konkurovat, ale v některých má ARM (Snapdragon) stále navrch.

(NotebookCheck)

Při brouzdání po internetu přes Wi-Fi vychází výdrž na baterii na 858 minut (14 hodin 18 minut), oproti čemuž nabízí Strix Point výdrž o 15 % delší (990 minut, tj. 16 hodin 30 minut) a při celkové zátěži vydržela baterie 157 minut (2 hodiny 37 minut), zatímco u Strix Point vydržela o 5 % déle (165 minut, tj. 2 hodiny 45 minut).

Energetická efektivita

S výdrží úzce souvisí energetická efektivita. Ta je však klíčovější pro uživatele, kteří po notebooku běžícím na baterii vyžadují nějaký výkon. Poměr výkon spotřeba byl měřen jako renderovací výkon na jednotku spotřeby, konkrétně body CineBench 2024 na watt.

(NotebookCheck)

Se 17,7 body na watt byl Lunar Lake o 19 % překonán Strix Point (21,1) a o 25 % od Snapdragon X Elite (22,1).

Procesorový výkon

Po stránce procesorového výkonu je Lunar Lake v podstatě propadákem. Procesor, který je prezentovaný jako mobilní high-end roku 2024, je o 61 % překonáván (v průměru testovacího setu NotebookCheck) konkurenčním Strix Point.

V sadě testů AIDA64 (průměr zátěží FP32 Ray-Trace, FPU Julia, CPU SHA3, CPU Queen, FPU SinJulia, FPU Mandel, CPU AES, CPU ZLib, FP64 Ray-Trace a CPU PhotoWorxx) jej Strix Point válcuje dokonce o 128 %.

(NotebookCheck)

Podobně Lunar Lake dopadl i v novějším Blenderu 3.3, který není součástí standardní testovací sady a kde nový procesor potřeboval ke zpracování úlohy 2,73× více času než Strix Point.

Nejde ale jen o srovnání s letošními modely. Lunar Lake je přinejlepším srovnatelný, většinou však pomalejší než jeho předchůdce Meteor Lake (který byl v mnoha úlohách srovnatelný s mobilním Raptor Lake). Intel v tomto segmentu již několik let co do výkonu přešlapuje na místě, takže po stránce výkonu není Lunar Lake upgradem nejen pro uživatele Meteor Lake, ale ani pro uživatele Raptor Lake. S velmi přimhouřenýma očima pro uživatele Alder Lake. Výkonnostně je na tom hůř než konkurenční APU minulé generace Hawk Point a Phoenix s výjimkou úsporných modelů (s těmi je srovnatelný) a z dosavadních výsledů to vypadá, že nabízí výkon, který AMD nabízela už s generací APU Zen 3 (pouze spotřeba je při daném výkonu nižší).


Shrnutí

Pokud vezmeme v potaz, že superlativy Intelu nedošly naplnění (Lunar Lake nemá nejvýkonnější grafiku integrovanou v x86 procesoru na světě, nemá nejlepší výdrž na baterii ani energetickou efektivitu v x86 světě) a zároveň z výkonnostního hlediska nenabízí posun oproti několika předchozím generacím, těžko se hledá cílová skupina, která by měla důvod toto řešení preferovat.

Výdrž na baterii není špatná, ale z trojice Strix Point, Snapdragon a Lunar Lake si bohužel Lunar Lake odnáší třetí místo. Uživatel, kterému jde primárně o výdrž na baterii, ho nemá důvod preferovat. Uživatel, kterému jde o energetickou efektivitu, na tom bude podobně.

Pro uživatele, který notebook využívá pro hraní her, sice může být energetická efektivita GPU Lunar Lake zajímavá a z hlediska výkonu si z výše jmenované trojice Lunar Lake odnáší druhé místo, ale softwarová podpora Intelu je s ohledem na absenci FrameGen a řešení latencí daleko za tím, co nabízí AMD.

Lunar Lake by mohl při dobré ceně prorazit (podstatně lépe než Meteor Lake) v segmentu mobilních herních konzolí. Mohl by oslovit uživatele, kterým nezáleží na herním ani procesorovém výkonu a chtějí lehký notebook bez ohledu na cenu.

Lunar Lake v žádném případě není špatný. Má však tři problémy. Tím prvním je opětovné marketingové přestřelení. Procesor, který měl v některých ohledech (výkon GPU, energetická efektivita CPU a výdrž na baterii) o desítky procent válcovat konkurenci, ji v těchto ohledech s obtížemi dotahuje. Intel tak nenaplnil očekávání, která sám vytvořil, což má za následek určité zklamání. Druhý problém úzce souvisí – Lunar Lake, byť jde o produkt navržený poněkud na úkor procesorového výkonu, nepřináší žádný zásadní prvek, kterým by válcoval konkurenci a kvůli kterému by se daly očekávat masové prodeje. Intel oproti vlastnímu Meteor Lake citelně zlepšil energetickou efektivitu, ale zhoršil procesorový výkon. Oproti konkurenci (AMD i Qualcommu) využil 3nm proces, ale navzdory výhodám, které tato technologie přináší, energeticky i výkonem pouze dotahuje (a v některých ohledech zaostává) za 4nm konkurencí. Třetím zádrhelem může být cena, ke které se ještě vrátíme.

Jak takové řešení přijme zákazník, zatím zůstává otázkou. Časem snad víc ukážou prodeje a vývoj výsledků Intelu v mobilním segmentu. Situace snad bude lepší než s Meteor Lake, který měl podstatně větší zpoždění a který zklamal ve více ohledech než Lunar Lake. Nadějí pro Intel mohou být omezené dodávky mobilních procesorů ze strany AMD, které při vysoké poptávce po serverových procesorech a akacelerátorech v důsledku AI boomu nezbývá mnoho z výrobních kapacit objednaných u TSMC.

graph-29

graph-13

Pro řadu potenciálních uživatelů asi bude největším problémem Lunar Lake procesorový výkon, který mohou vnímat jako skutečný upgrade teprve majitelé Tiger Lake a starších generací. Oproti Raptor Lake i Meteor Lake jde totiž většinou o „downgrade“.

Ani cenově zatím první notebooky s Lunar Lake nepůsobí příliš přesvědčivě, doporučená cena testovaného Zenbook S 14 je $1499 zatímco sestava se Strix Point / Asus VivoBook S 14 (M5406WA), s níž je ve většině grafů srovnáváno, je skladem (NewEgg, Amazon) za $1199.


Zdroj: diit.cz
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Lunar Lake vydán: Výkon jako Meteor Lake, energetická efektivita pod Strix Point

728x90

Architektuře Lunar Lake jsme se už věnovali mnohokrát, takže to tentokrát vezmeme odjinud, nejlépe od konce. Co je na Lunar Lake povedené a co nikoli.

  • procesorový výkon (celkový): Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370) zůstává o ~60 % rychlejší než Core Ultra 7 258V
  • procesorový výkon (jednovláknový): V průměru zhruba srovnatelný až o jednotky procent nižší než Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370)
  • energetická efektivita: Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370) dosahuje o 10-20 % vyšší energetické efektivity než Core Ultra 7 258V
  • výdrž na baterii: Strix Point (Asus VivoBook S 14 OLED M5406WA) dosahuje o 5-15 % delší výdrže na baterii než Core Ultra 7 258V (Asus Zenbook S 14 UX5406 @72 Wh)
  • grafický výkon: GPU Strix Point je v herní zátěži o ~5 % rychlejší než GPU Lunar Lake
  • grafická energetická efektivita: GPU Lunar Lake dosahuje o 67 % vyšší energetické efektivity v Cyberpunk 2077 než GPU Strix Point

Grafická energetická efektivita

Pokud s hodnocením začneme u toho nejlepšího, pak je nutno zmínit energetickou efektivitu integrované grafiky. Ta je velmi vysoká, o 2/3 nad GPU Strix Point. Je však potřeba mít na paměti, že jde o test v jedné hře a jak ukazují recenze předchozích generací, v jednotlivých hrách se mohou mezi jednotlivými architekturami lišit výsledky poměrně značně.

 

(NotebookCheck)

Přesto lze předpokládat, že i v průměru širšího spektra her půjde o vítězství Lunar Lake. Jde o pozitivní prvek, byť ne úplně nečekaný. Jak jsme avizovali, GPU Lunar Lake je vyráběné na 3nm procesu TSMC (oproti 6nm u Meteor Lake a 4nm u Strix Point), je poměrně velké. Může proto běžet na nižších taktech, což je výhodnější z energetického hlediska. Dále má k dispozici 8 MB SLC (cache), což zvyšuje energetickou efektivitu a efektivitu datových přenosů.

Grafický výkon

S výkonem tohoto GPU je to nicméně o něco slabší. Vychází v průměru jako mírně pomalejší než GPU Strix Point, což je po superlativech Intelu na dosavadních prezentacích trochu zklamání. Připomeňme, že Intel původně sliboval 50 % výkonu nad Meteor Lake (na poslední chvíli korigovaných na 30 % výkonu nad Meteor Lake), což by znamenalo jednoznačný náskok nad Strix Point. K tomu však nedošlo.

(NotebookCheck)

Cca 5% závěs za Strix Point by sám o sobě nebyl v žádném případě katastrofický – podpora Intelu je však druhou stranou mince. Z hlediska hráče nenabízí Intel žádnou technologii pro snižování latencí ani žádnou technologii pro tzv. FrameGen (generování snímků pro zvýšení FPS). Pokud výkon integrované grafiky Intelu nestačí na dosažení hratelných FPS a latencí, jsou možnosti uživatele, jak hru rozhýbat, značně omezené. Pokud na hratelné FPS / latence grafika Lunar Lake nedosáhne, zůstává výhoda vyšší energetické efektivity integrované grafiky značně akademickou záležitostí. V kontextu Cyberpunk 2077 zmíněného v souvislosti s energetickou efektivitou pak stojí za pozornost, že průměrné FPS na Lunar Lake dosahují přibližně stejné úrovně (39,6) jako minimální FPS na Strix Point (38,3). Podle recenze NotebookCheck jsou průměrné FPS Lunar Lake na úrovni minim Strix Point i ve Far Cry 5, F1 23 i F1 24.

Jednovláknový výkon

Třetí nejsilnější stránkou Lunar Lake je jednovláknový výkon. Ten je podle různých testů v průměru zhruba srovnatelný až o jednotky procent nižší než u Strix Point. V rámci jednotlivých testovaných aplikací si Lunar Lake v jednovláknovém výkonu vede nejlépe asi v CineBench 2024, kde dosahuje o 6-13 % vyššího výkonu než Strix Point (podle toho, jaké notebooky srovnáváme). Problém je, že tento „best case“ je pro Lunar Lake poněkud Pyrrhovým vítězstvím, protože uživatelů využívajících rendering (=zátěž vysoce optimalizovaná pro vícejádrové / vícevláknové procesory) jednovláknově je jako šafránu.

Výdrž na baterii

Opět jde o výsledek, který sám o sobě není špatný – bohužel však znovu kontrastuje se slibem Intelu o nejlepší výdrži v segmentu x86 procesorů a o boření mýtů o ARM vs. x86. Lunar Lake totiž nepodává lepší výsledek než Strix Point, takže pozice na x86 trůnu se nemění a pro ARM vs. x86 platí nadále totéž, co od vydání Strix Point: V některých typech zátěže může x86 ve výdrži baterie ARM směle konkurovat, ale v některých má ARM (Snapdragon) stále navrch.

(NotebookCheck)

Při brouzdání po internetu přes Wi-Fi vychází výdrž na baterii na 858 minut (14 hodin 18 minut), oproti čemuž nabízí Strix Point výdrž o 15 % delší (990 minut, tj. 16 hodin 30 minut) a při celkové zátěži vydržela baterie 157 minut (2 hodiny 37 minut), zatímco u Strix Point vydržela o 5 % déle (165 minut, tj. 2 hodiny 45 minut).

Energetická efektivita

S výdrží úzce souvisí energetická efektivita. Ta je však klíčovější pro uživatele, kteří po notebooku běžícím na baterii vyžadují nějaký výkon. Poměr výkon spotřeba byl měřen jako renderovací výkon na jednotku spotřeby, konkrétně body CineBench 2024 na watt.

(NotebookCheck)

Se 17,7 body na watt byl Lunar Lake o 19 % překonán Strix Point (21,1) a o 25 % od Snapdragon X Elite (22,1).

Procesorový výkon

Po stránce procesorového výkonu je Lunar Lake v podstatě propadákem. Procesor, který je prezentovaný jako mobilní high-end roku 2024, je o 61 % překonáván (v průměru testovacího setu NotebookCheck) konkurenčním Strix Point.

V sadě testů AIDA64 (průměr zátěží FP32 Ray-Trace, FPU Julia, CPU SHA3, CPU Queen, FPU SinJulia, FPU Mandel, CPU AES, CPU ZLib, FP64 Ray-Trace a CPU PhotoWorxx) jej Strix Point válcuje dokonce o 128 %.

(NotebookCheck)

Podobně Lunar Lake dopadl i v novějším Blenderu 3.3, který není součástí standardní testovací sady a kde nový procesor potřeboval ke zpracování úlohy 2,73× více času než Strix Point.

Nejde ale jen o srovnání s letošními modely. Lunar Lake je přinejlepším srovnatelný, většinou však pomalejší než jeho předchůdce Meteor Lake (který byl v mnoha úlohách srovnatelný s mobilním Raptor Lake). Intel v tomto segmentu již několik let co do výkonu přešlapuje na místě, takže po stránce výkonu není Lunar Lake upgradem nejen pro uživatele Meteor Lake, ale ani pro uživatele Raptor Lake. S velmi přimhouřenýma očima pro uživatele Alder Lake. Výkonnostně je na tom hůř než konkurenční APU minulé generace Hawk Point a Phoenix s výjimkou úsporných modelů (s těmi je srovnatelný) a z dosavadních výsledů to vypadá, že nabízí výkon, který AMD nabízela už s generací APU Zen 3 (pouze spotřeba je při daném výkonu nižší).


Shrnutí

Pokud vezmeme v potaz, že superlativy Intelu nedošly naplnění (Lunar Lake nemá nejvýkonnější grafiku integrovanou v x86 procesoru na světě, nemá nejlepší výdrž na baterii ani energetickou efektivitu v x86 světě) a zároveň z výkonnostního hlediska nenabízí posun oproti několika předchozím generacím, těžko se hledá cílová skupina, která by měla důvod toto řešení preferovat.

Výdrž na baterii není špatná, ale z trojice Strix Point, Snapdragon a Lunar Lake si bohužel Lunar Lake odnáší třetí místo. Uživatel, kterému jde primárně o výdrž na baterii, ho nemá důvod preferovat. Uživatel, kterému jde o energetickou efektivitu, na tom bude podobně.

Pro uživatele, který notebook využívá pro hraní her, sice může být energetická efektivita GPU Lunar Lake zajímavá a z hlediska výkonu si z výše jmenované trojice Lunar Lake odnáší druhé místo, ale softwarová podpora Intelu je s ohledem na absenci FrameGen a řešení latencí daleko za tím, co nabízí AMD.

Lunar Lake by mohl při dobré ceně prorazit (podstatně lépe než Meteor Lake) v segmentu mobilních herních konzolí. Mohl by oslovit uživatele, kterým nezáleží na herním ani procesorovém výkonu a chtějí lehký notebook bez ohledu na cenu.

Lunar Lake v žádném případě není špatný. Má však tři problémy. Tím prvním je opětovné marketingové přestřelení. Procesor, který měl v některých ohledech (výkon GPU, energetická efektivita CPU a výdrž na baterii) o desítky procent válcovat konkurenci, ji v těchto ohledech s obtížemi dotahuje. Intel tak nenaplnil očekávání, která sám vytvořil, což má za následek určité zklamání. Druhý problém úzce souvisí – Lunar Lake, byť jde o produkt navržený poněkud na úkor procesorového výkonu, nepřináší žádný zásadní prvek, kterým by válcoval konkurenci a kvůli kterému by se daly očekávat masové prodeje. Intel oproti vlastnímu Meteor Lake citelně zlepšil energetickou efektivitu, ale zhoršil procesorový výkon. Oproti konkurenci (AMD i Qualcommu) využil 3nm proces, ale navzdory výhodám, které tato technologie přináší, energeticky i výkonem pouze dotahuje (a v některých ohledech zaostává) za 4nm konkurencí. Třetím zádrhelem může být cena, ke které se ještě vrátíme.

Jak takové řešení přijme zákazník, zatím zůstává otázkou. Časem snad víc ukážou prodeje a vývoj výsledků Intelu v mobilním segmentu. Situace snad bude lepší než s Meteor Lake, který měl podstatně větší zpoždění a který zklamal ve více ohledech než Lunar Lake. Nadějí pro Intel mohou být omezené dodávky mobilních procesorů ze strany AMD, které při vysoké poptávce po serverových procesorech a akacelerátorech v důsledku AI boomu nezbývá mnoho z výrobních kapacit objednaných u TSMC.

graph-29

graph-13

Pro řadu potenciálních uživatelů asi bude největším problémem Lunar Lake procesorový výkon, který mohou vnímat jako skutečný upgrade teprve majitelé Tiger Lake a starších generací. Oproti Raptor Lake i Meteor Lake jde totiž většinou o „downgrade“.

Ani cenově zatím první notebooky s Lunar Lake nepůsobí příliš přesvědčivě, doporučená cena testovaného Zenbook S 14 je $1499 zatímco sestava se Strix Point / Asus VivoBook S 14 (M5406WA), s níž je ve většině grafů srovnáváno, je skladem (NewEgg, Amazon) za $1199.


Zdroj: diit.cz
RELATED ARTICLES