Pátek, 11 října, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze Xiaomi Mix Flip – Výtečný už na první pokus? | mobily

Recenze Xiaomi Mix Flip – Výtečný už na první pokus? | mobily

728x90

Ohebná véčka se v poslední době těší velké popularitě, neboť mají oproti skládačkám typu Fold hned několik výhod. Jednou z těch nejdůležitějších je nižší cena, mnohé však zaujme také styl či kompaktní rozměry ve složeném stavu. A právě na tyto přednosti láká i Xiaomi Mix Flip.

Mix Flip je prvním ohebným smartphonem Xiaomi, který můžete oficiálně zakoupit také na českém trhu, zároveň je prvním ohebným véčkem značky vůbec. Pozornost si zaslouží rovněž díky tomu, že se chlubí velmi výkonným čipsetem, zajímavou fotovýbavou či nadprůměrnou kapacitou baterie s podporou 67W nabíjení.

Konstrukce74 × 74 × 16 mm, 192 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,86″ (2 912 × 1 224 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 3, CPU: 1×3,3 GHz + 3×3,2 GHz + 2×3 GHz, GPU: Adreno 750
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.4, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor4 780 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2024, 31 999 Kč

Obsah balení: tak to má vypadat

Zatímco u jihokorejské konkurence najdete v balení již jen USB-C/USB-C kabel, Xiaomi dodává kompletní výbavu, tedy nejen kabel (USB-A/USB-C), ale také adaptér. Navíc neschází ani ochranné pouzdro. Lépe je na tom v tomto segmentu již jen Motorola, u níž se můžete těšit na designové pouzdro s poutkem, modernější kabel USB-C/USB-C či USB-C adaptér.

Líbilo se nám

  • nadprůměrný obsah balení
Nelíbilo se nám

  • starší USB-A adaptér, resp. USB-A/USB-C kabel

Konstrukční zpracování: neurazí, ale ani nenadchne

Xiaomi Mix Flip je prvotinou výrobce v oblasti ohebných véček, ovšem na druhou stranu má za sebou Xiaomi již několik ohebných „tabletů“, a tak může čerpat z jistého know-how. Výsledek je nicméně i navzdory těmto zkušenostem bohužel jen průměrný, neboť má novinka několik „zbytečných“ nedostatků. Začněme tuhostí samotného pantu, která je u skládaček oblíbeným tématem. U Xiaomi Mix Flip v tomto ohledu totiž zamrzí, že tuhost, respektive odpor, který pant klade (především při otevírání), není tak úplně konstantní. V jednu chvíli je tak pant tužší, v jiném úhlu se telefon otevírá víceméně sám, a tím nemám na mysli posledních pár stupňů před kompletním rozevřením/zavřením, ale řekněme oblast od 20 stupňů do pravého úhlu. V tomto ohledu jsem tak měl mnohem lepší pocit z Galaxy Z Flip6, který má podle mě vůbec nejlepší pant (tuhost) ze všech véček na trhu, za ním je Motorola a poté až Xiaomi, které by se mělo na tento aspekt zaměřit u další generace. Používání telefonu to rozhodně nijak nebrání, ale vzhledem k prémiové ceně bych zkrátka tak nějak očekával i lépe zpracovaný pant.

Poměrně velkým nedostatkem je i absence zvýšené odolnosti, tedy minimálně té „oficiální“, což znamená, že byl smartphone otestován v laboratoři a skutečně splňuje všechny stanovené podmínky. U slotu na SIM, kam se vměstnají rovnou dvě nanoSIM, si lze všimnout silikonové objímky, tudíž nějakou odolnost Xiaomi Mix Flip jistě mít bude, ovšem s přihlédnutím k ceně znovu musím konstatovat, že bych očekával alespoň ochranu IPX8. Xiaomi Mix Fold 4 tuto ochranu má, tak proč ne Xiaomi Mix Flip?

Kromě těchto dvou větších nedostatků však již budu spíše chválit. Výrobce nasadil prémiové kovové (hliníkové) rámečky, záda jsou skleněná a telefon se příjemně drží i používá. Pochopitelně zejména ve složeném stavu, kdy jej bez problémů lze dát i do menší kapsy u kalhot či do kapsy od saka. Také po designové stránce je mobil povedený, ačkoliv bych osobně volil spíše černou než testovanou fialovou verzi, která je dle mého názoru vyloženě dámská.

Recenze Xiaomi Mix Flip – Výtečný už na první pokus? | mobily

Zajímavostí pak je, že má novinka mírně zakulacená záda, respektive použité sklo, což znamená, že na sebe záda a vnější displej v otevřeném stavu nedoléhají. Stěžovat si každopádně nemohu na slušnou haptickou odezvu či čtečku otisků prstů. Ta se nachází ve vypínacím tlačítku a funguje velmi rychle a spolehlivě, navíc ji lze snadno nahmatat v zavřeném i otevřeném stavu. Důležitým designovým prvkem jsou také objektivy umístěné ve vnějším displeji, na který se podíváme v příští kapitole.

Líbilo se nám

  • zajímavý design plus matná záda
  • kompaktnost zařízení (především v zavřeném stavu)
  • svižná a spolehlivá čtečka otisků prstů
  • slot pro dvě nanoSIM
Nelíbilo se nám

  • bez zvýšené odolnosti
  • nerovnoměrná tuhost pantu

Displej: chce se líbit, ale je i praktický?

Vnější displej má 4″ uhlopříčku a také velmi vysoký jas, umístění fotoaparátů však není moc šťastné, neboť si ukousnou docela dost prostoru. Xiaomi se tak rozhodlo dedikovat „obdélník“ displeje nacházející se nad nimi widgetům, jako je počasí či hodiny s možností rychlého otevření dalších aplikací. Zbylá (levá strana) má pak mít poměr velmi podobný běžným displejům smartphonů, ale zkrátka je již poměrně malá a třeba psaní na stísněné klávesnici není v tomto režimu příliš pohodlné. Možností, jak eliminovat alespoň problém s klávesnicí, je telefon otočit vzhůru nohama (objektivy jsou tak v levém horním rohu), kdy se klávesnice již roztáhne po celé délce obrazovky. V rámci používání aplikace YouTube je rovněž možné využít „fullscreen“ zobrazení, kdy se vytvoří černý obdélník zakrývající objektivy a prostor nad nimi, zbytek displeje pak vyplní video. Vnější displej, který má jinak špičkové parametry, ať už jde o podporu 120Hz obnovovací frekvence či HDR10+ nebo Dolby Vision, tedy není až tak dobře využitelný, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Xiaomi má v rámci používání vnějšího displeje každopádně velmi pěkně zpracovanou fotoaplikaci, z níž máte přístup ke čtyřem režimům (Video, Fotografie, Portrét a trochu zbytečné Kapesní zrcátko, což je zkrátka jen náhled) a můžete si zde také měnit nastavení, jako je rozlišení videa, styl, poměr stran, HDR a další. Výrobce je také nutné pochválit za velmi pěkné animované tapety zamykací obrazovky, kde se pohybují různá roztomilá zvířátka. Oproti Samsungu dává Xiaomi uživatelům bez nutnosti instalovat dodatečné aplikace i možnost na vnějším displeji rozchodit například Chrome, YouTube, Google Mapy, YT Music, Zprávy, Peněženku, Nouzové info, Telegram, Waze a také několik dalších. OLED obrazovku navíc chrání Xiaomi Dragon Crystal, které by mělo odolat škrábancům i prasklinám. A jak je na tom vnitřní obrazovka?

Xiaomi nasadilo 6,86″ LTPO AMOLED panel, který rovněž podporuje až 120Hz obnovovací frekvenci, Dolby Vision i HDR10+ a navíc má mít maximální jas až 3 000 nitů. Obrazovka má navíc tenké rámečky i velmi malou mezeru mezi ochranou (výrobcem předinstalovanou) fólií displeje a samotnými rámečky černé barvy s matnou úpravou. Také průstřel pro selfie je relativně malý, avšak co mě potěšilo dost možná nejvíc, to je oblast pantu. Pocitově zde totiž necítíte žádnou prohlubeň a ani vizuálně není ohyb takřka viditelný. Výrobce rovněž integroval plnohodnotný Always-On funkční nejen na vnějším, ale také na vnitřním displeji, který zvládá, na rozdíl od levnějších modelů, svítit nepřetržitě.

Líbilo se nám

  • kvalitní 120Hz OLED obrazovky
  • podpora Dolby Vision i HDR10
  • Always-On
Nelíbilo se nám

  • omezená využitelnost vnějšího displeje

Zvuk: bez problémů

Xiaomi Mix Flip disponuje dvojicí reproduktorů, která umí hrát dostatečně nahlas a nechybí jim ani náznak basů. Samozřejmostí je pak možnost přijímat/ukončovat hovory otevřením a zaklapnutím telefonu. Zvuková kvalita během hovorů je přitom naprosto bez problémů.

Výkon hardwaru: vlajkový výkon i obří úložiště

Xiaomi Mix Flip představuje zajímavou volbu pro všechny vyznavače vlajkové řady čipsetů od Qualcommu, neboť jej pohání Snapdragon 8 Gen 3. Mírně upravený Snapdragon 8 Gen 3 v Galaxy Z Flipu6 je sice ještě mírně výkonnější, avšak jedná se skutečně spíše o kosmetické rozdíly, a je tak zřejmé, že Mix Flip bude svižný i za několik let. Výrobce navíc nešetřil ani v oblasti paměťových čipů, kde najdeme štědré 512GB úložiště typu UFS 4.0 (bez podpory paměťových karet) či rovnou 12 GB RAM LPDDR5X. Jedinou drobnou kaňkou na kráse je zahřívání, které se umí projevit při náročnějších úkonech, a to i nyní v průběhu testování během spíše chladnějšího konce září a října. Xiaomi Mix Flip bych tak navzdory špičkovému výkonu určitě nedoporučoval jako herní smartphone určený pro hraní náročnějších titulů, neboť se dokáže poměrně dost zahřát, v rámci běžného provozu jsem se však s vyloženě problematickým zahříváním nesetkal.

Líbilo se nám

  • špičkový výkon, obří úložiště i velká RAM
Nelíbilo se nám

  • výraznější zahřívání při náročnějších úkonech

Výdrž baterie: něco za něco

Xiaomi Mix Flip se chlubí nadprůměrně velkou baterií o kapacitě 4 780 mAh, která navíc podporuje 67W nabíjení a právě takto výkonný adaptér se nachází rovnou v balení. Navíc došlo ke změně v oblasti nabíjení/baterie, neboť nově nemusíte v nastavení nejprve aktivovat „rychlé nabíjení“, abyste čerpali max. výkon, s nímž lze nabít zcela vybitý Mix Flip zhruba na 70 % již za půl hodiny. Z pohledu výdrže se pak lze spolehnout bez problémů na 1,5 dne používání a při troše snahy (a třeba i na základě toho, jaký bude váš poměr používání vnitřního/vnějšího displeje) se může výdrž vyšplhat až na dva dny. Velká baterie a podpora výkonného nabíjení má každopádně i svou „daň“ v podobě absence bezdrátového nabíjení.

Líbilo se nám

  • dlouhá výdrž na nabití
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám

  • bez podpory bezdrátového nabíjení

Konektivita: se vším všudy

Xiaomi Mix Flip se může pochlubit podporou Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, Dual SIM, NFC a také navigačními službami GPS, GLONASS, Galileo, BDS či QZSS. Zajímavostí je rovněž přítomný infraport vhodný například k ovládání klimatizace či televizoru. Jedinou kaňkou na kráse je chybějící podpora eSIM.

Fotoaparát: makro jedna radost

Xiaomi Mix Flip se rozhodl opustit od klasické kombinace hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu, namísto toho má dvojnásobný teleobjektiv. Virtuálně však de facto novinka disponuje trojicí fotoaparátů (nepočítáme-li selfie), neboť má teleobjektiv také schopnost zaostřit již ze vzdálenosti 9 cm, čímž nahrazuje dedikovaný objektiv pro makro.

Hlavní snímačPortrétní teleobjektivSelfie kamerka (v ohebném displeji)
Rozlišení50 Mpx50 Mpx32 Mpx
Velikost snímače1/1,55″1/2,76″1/3,14″
Maximální velikost pixelů (binning)1,0 µm0,61 µm0,7 µm
Označení snímačeOmniVision OVX8000 (Light Hunter 800)OmniVision OV60AOmniVision OV32B
Světelnost objektivuf/1.7f/2.0f/2.0
Ohnisková délka/rozsah23 mm47 mm21 mm
Optická stabilizaceanonene
ZaostřeníPDAFPDAFfixní

Díky této schopnosti lze Xiaomi Mix Flip označit za velmi schopný makro fotoaparát: snímky jsou krásně detailní, ostření je rychlé i přesné a samozřejmostí je líbivé barevné podání, správně nastavená expozice i kontrast. Ostatně pochvala v oblasti barevnosti, expozice či kontrastu se vztahuje i na hlavní snímač. Obecně jsou občas záběry možná o něco tmavší, než by musely být, ale ve výsledku to přidává na atmosféře a vypadá to dobře.

Použitý teleobjektiv je však schopný také v oblasti portrétních snímků, kdy se novince pěkně daří oddělit vlasy od pozadí za foceným objektem, umí vykouzlit pěkný pleťový odstín i správně zaostřit na to, co je důležité. Volba vyměnit ultraširokoúhlý objektiv za teleobjektiv s funkcí makra je tak za mě osobně správná, ostatně mnoho uživatelů fotí nejčastěji právě na teleobjektiv. 32Mpx selfie kamerka je na tom viditelně hůř, co se týká nastavení expozice a obecně fungování HDR, avšak ve výsledku poslouží dobře, i když je „jen“ průměrná. Vdea lze natáčet až v 8K s 24 FPS na hlavní snímač a v rozlišení 4K s 60 FPS na zbylé snímače. V rámci spolupráce Xiaomi s Leicou jsou pak k dispozici režimy Leica Vibrant a Leica Authentic plus celá řada samostatných filtrů.

Ukázka denních i nočních snímků včetně maximálního 20násobného zoomu
Makro snímky (foceno teleobjektivem)
Ukázka portrétních a selfie snímků

Xiaomi Mix Flip 4K 60 FPS

Xiaomi Mix Flip 4K 30 FPS

Líbilo se nám

  • široké možnosti nastavení stylů
  • špičkové video i fotografie
  • větší důraz na pokročilejší úpravy
  • video ve 4K se 120 FPS

Software: HyperOS s AI

Kromě Androidu 14 najdeme v telefonu rovněž nadstavbu HyperOS s několika vychytávkami umělé inteligence, které se na Mix Flip postupně dostávají. Jedná se například o možnost přepisu mluvené řeči (a to v českém či slovenském jazyce), korekci gramatiky, sumírování, překlad apod. V telefonu je rovněž asistent Gemini, jehož je možné vyvolat dlouhým stiskem vypínacího tlačítka. Z pohledu optimalizace systému jsem byl víceméně spokojen, pouze párkrát se novinka trochu „zamyslela“ a zpomalila při animaci apod. Každopádně lze předpokládat, že to výrobce brzy vylepší. Během psaní této recenze disponoval Mix Flip bezpečnostními záplatami pro září a výrobce garantuje podporu v oblasti aktualizací OS i záplat minimálně do září 2029. S nákupem mobilu Xiaomi je rovněž nutné počítat s balastem v podobě aplikací typu Facebook, Booking.com a dalších, které lze však vcelku snadno odinstalovat.

Líbilo se nám

  • funkce umělé inteligence v češtině
  • relativně dlouhá softwarová podpora
Nelíbilo se nám

  • zbytečný balast v systému

Zhodnocení

Xiaomi Mix Flip lze doporučit každému, kdo touží po skládacím véčku s výkonným nabíjením, špičkovým čipsetem i velmi dobrou fotovýbavou. V oblasti konstrukce je však nutné počítat s ústupkem v podobě absence zvýšené odolnosti, stejně tak novinka neohromí ani využitelností vnější obrazovky, jejíž velkou část zabírají objektivy. Chybějící bezdrátové nabíjení pak může vynahradit slušná výdrž a někoho jistě potěší i praktické funkce umělé inteligence, ačkoliv ty se dostávají pomalu do každého dražšího telefonu.

Xiaomi Mix Flip

Konkurence

Samsung Galaxy Z Flip6 má oproti Xiaomi Mix Flip menší vnitřní i vnější displej, stejně jako nižší kapacitu baterie. Nabídne však podporu bezdrátového nabíjení i o něco lépe zpracovaný pant, stejně jako kompletní voděodolnost díky ochraně IP48, která Xiaomi schází. Mix Flip naopak může zabodovat rychlejším nabíjením i lepší fotovýbavou, ačkoliv bez ultraširokoúhlého objektivu.

Samsung Galaxy Z Flip6

Rozměry85,1 × 71,9 × 14,9 mm, 187 g
DisplejAMOLED, 6,7″ (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB / 512 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Motorola Razr 50 Ultra se chlubí lepším (a lépe využitelným) vnějším displejem i ochranou IPX8, stejně tak by mohla někoho více oslovit po designové stránce. Xiaomi boduje vyšším nabíjecím výkonem i výkonem použitého čipsetu, navíc má větší baterii.

Motorola Razr 50 Ultra

Rozměry88,1 × 74 × 15,3 mm, 189 g
DisplejPOLED, 6,9″ (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8s Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobily

Zdroj: mobily
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze Xiaomi Mix Flip – Výtečný už na první pokus? | mobily

728x90

Ohebná véčka se v poslední době těší velké popularitě, neboť mají oproti skládačkám typu Fold hned několik výhod. Jednou z těch nejdůležitějších je nižší cena, mnohé však zaujme také styl či kompaktní rozměry ve složeném stavu. A právě na tyto přednosti láká i Xiaomi Mix Flip.

Mix Flip je prvním ohebným smartphonem Xiaomi, který můžete oficiálně zakoupit také na českém trhu, zároveň je prvním ohebným véčkem značky vůbec. Pozornost si zaslouží rovněž díky tomu, že se chlubí velmi výkonným čipsetem, zajímavou fotovýbavou či nadprůměrnou kapacitou baterie s podporou 67W nabíjení.

Konstrukce74 × 74 × 16 mm, 192 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,86″ (2 912 × 1 224 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 3, CPU: 1×3,3 GHz + 3×3,2 GHz + 2×3 GHz, GPU: Adreno 750
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.4, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor4 780 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2024, 31 999 Kč

Obsah balení: tak to má vypadat

Zatímco u jihokorejské konkurence najdete v balení již jen USB-C/USB-C kabel, Xiaomi dodává kompletní výbavu, tedy nejen kabel (USB-A/USB-C), ale také adaptér. Navíc neschází ani ochranné pouzdro. Lépe je na tom v tomto segmentu již jen Motorola, u níž se můžete těšit na designové pouzdro s poutkem, modernější kabel USB-C/USB-C či USB-C adaptér.

Líbilo se nám

  • nadprůměrný obsah balení
Nelíbilo se nám

  • starší USB-A adaptér, resp. USB-A/USB-C kabel

Konstrukční zpracování: neurazí, ale ani nenadchne

Xiaomi Mix Flip je prvotinou výrobce v oblasti ohebných véček, ovšem na druhou stranu má za sebou Xiaomi již několik ohebných „tabletů“, a tak může čerpat z jistého know-how. Výsledek je nicméně i navzdory těmto zkušenostem bohužel jen průměrný, neboť má novinka několik „zbytečných“ nedostatků. Začněme tuhostí samotného pantu, která je u skládaček oblíbeným tématem. U Xiaomi Mix Flip v tomto ohledu totiž zamrzí, že tuhost, respektive odpor, který pant klade (především při otevírání), není tak úplně konstantní. V jednu chvíli je tak pant tužší, v jiném úhlu se telefon otevírá víceméně sám, a tím nemám na mysli posledních pár stupňů před kompletním rozevřením/zavřením, ale řekněme oblast od 20 stupňů do pravého úhlu. V tomto ohledu jsem tak měl mnohem lepší pocit z Galaxy Z Flip6, který má podle mě vůbec nejlepší pant (tuhost) ze všech véček na trhu, za ním je Motorola a poté až Xiaomi, které by se mělo na tento aspekt zaměřit u další generace. Používání telefonu to rozhodně nijak nebrání, ale vzhledem k prémiové ceně bych zkrátka tak nějak očekával i lépe zpracovaný pant.

Poměrně velkým nedostatkem je i absence zvýšené odolnosti, tedy minimálně té „oficiální“, což znamená, že byl smartphone otestován v laboratoři a skutečně splňuje všechny stanovené podmínky. U slotu na SIM, kam se vměstnají rovnou dvě nanoSIM, si lze všimnout silikonové objímky, tudíž nějakou odolnost Xiaomi Mix Flip jistě mít bude, ovšem s přihlédnutím k ceně znovu musím konstatovat, že bych očekával alespoň ochranu IPX8. Xiaomi Mix Fold 4 tuto ochranu má, tak proč ne Xiaomi Mix Flip?

Kromě těchto dvou větších nedostatků však již budu spíše chválit. Výrobce nasadil prémiové kovové (hliníkové) rámečky, záda jsou skleněná a telefon se příjemně drží i používá. Pochopitelně zejména ve složeném stavu, kdy jej bez problémů lze dát i do menší kapsy u kalhot či do kapsy od saka. Také po designové stránce je mobil povedený, ačkoliv bych osobně volil spíše černou než testovanou fialovou verzi, která je dle mého názoru vyloženě dámská.

Recenze Xiaomi Mix Flip – Výtečný už na první pokus? | mobily

Zajímavostí pak je, že má novinka mírně zakulacená záda, respektive použité sklo, což znamená, že na sebe záda a vnější displej v otevřeném stavu nedoléhají. Stěžovat si každopádně nemohu na slušnou haptickou odezvu či čtečku otisků prstů. Ta se nachází ve vypínacím tlačítku a funguje velmi rychle a spolehlivě, navíc ji lze snadno nahmatat v zavřeném i otevřeném stavu. Důležitým designovým prvkem jsou také objektivy umístěné ve vnějším displeji, na který se podíváme v příští kapitole.

Líbilo se nám

  • zajímavý design plus matná záda
  • kompaktnost zařízení (především v zavřeném stavu)
  • svižná a spolehlivá čtečka otisků prstů
  • slot pro dvě nanoSIM
Nelíbilo se nám

  • bez zvýšené odolnosti
  • nerovnoměrná tuhost pantu

Displej: chce se líbit, ale je i praktický?

Vnější displej má 4″ uhlopříčku a také velmi vysoký jas, umístění fotoaparátů však není moc šťastné, neboť si ukousnou docela dost prostoru. Xiaomi se tak rozhodlo dedikovat „obdélník“ displeje nacházející se nad nimi widgetům, jako je počasí či hodiny s možností rychlého otevření dalších aplikací. Zbylá (levá strana) má pak mít poměr velmi podobný běžným displejům smartphonů, ale zkrátka je již poměrně malá a třeba psaní na stísněné klávesnici není v tomto režimu příliš pohodlné. Možností, jak eliminovat alespoň problém s klávesnicí, je telefon otočit vzhůru nohama (objektivy jsou tak v levém horním rohu), kdy se klávesnice již roztáhne po celé délce obrazovky. V rámci používání aplikace YouTube je rovněž možné využít „fullscreen“ zobrazení, kdy se vytvoří černý obdélník zakrývající objektivy a prostor nad nimi, zbytek displeje pak vyplní video. Vnější displej, který má jinak špičkové parametry, ať už jde o podporu 120Hz obnovovací frekvence či HDR10+ nebo Dolby Vision, tedy není až tak dobře využitelný, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Xiaomi má v rámci používání vnějšího displeje každopádně velmi pěkně zpracovanou fotoaplikaci, z níž máte přístup ke čtyřem režimům (Video, Fotografie, Portrét a trochu zbytečné Kapesní zrcátko, což je zkrátka jen náhled) a můžete si zde také měnit nastavení, jako je rozlišení videa, styl, poměr stran, HDR a další. Výrobce je také nutné pochválit za velmi pěkné animované tapety zamykací obrazovky, kde se pohybují různá roztomilá zvířátka. Oproti Samsungu dává Xiaomi uživatelům bez nutnosti instalovat dodatečné aplikace i možnost na vnějším displeji rozchodit například Chrome, YouTube, Google Mapy, YT Music, Zprávy, Peněženku, Nouzové info, Telegram, Waze a také několik dalších. OLED obrazovku navíc chrání Xiaomi Dragon Crystal, které by mělo odolat škrábancům i prasklinám. A jak je na tom vnitřní obrazovka?

Xiaomi nasadilo 6,86″ LTPO AMOLED panel, který rovněž podporuje až 120Hz obnovovací frekvenci, Dolby Vision i HDR10+ a navíc má mít maximální jas až 3 000 nitů. Obrazovka má navíc tenké rámečky i velmi malou mezeru mezi ochranou (výrobcem předinstalovanou) fólií displeje a samotnými rámečky černé barvy s matnou úpravou. Také průstřel pro selfie je relativně malý, avšak co mě potěšilo dost možná nejvíc, to je oblast pantu. Pocitově zde totiž necítíte žádnou prohlubeň a ani vizuálně není ohyb takřka viditelný. Výrobce rovněž integroval plnohodnotný Always-On funkční nejen na vnějším, ale také na vnitřním displeji, který zvládá, na rozdíl od levnějších modelů, svítit nepřetržitě.

Líbilo se nám

  • kvalitní 120Hz OLED obrazovky
  • podpora Dolby Vision i HDR10
  • Always-On
Nelíbilo se nám

  • omezená využitelnost vnějšího displeje

Zvuk: bez problémů

Xiaomi Mix Flip disponuje dvojicí reproduktorů, která umí hrát dostatečně nahlas a nechybí jim ani náznak basů. Samozřejmostí je pak možnost přijímat/ukončovat hovory otevřením a zaklapnutím telefonu. Zvuková kvalita během hovorů je přitom naprosto bez problémů.

Výkon hardwaru: vlajkový výkon i obří úložiště

Xiaomi Mix Flip představuje zajímavou volbu pro všechny vyznavače vlajkové řady čipsetů od Qualcommu, neboť jej pohání Snapdragon 8 Gen 3. Mírně upravený Snapdragon 8 Gen 3 v Galaxy Z Flipu6 je sice ještě mírně výkonnější, avšak jedná se skutečně spíše o kosmetické rozdíly, a je tak zřejmé, že Mix Flip bude svižný i za několik let. Výrobce navíc nešetřil ani v oblasti paměťových čipů, kde najdeme štědré 512GB úložiště typu UFS 4.0 (bez podpory paměťových karet) či rovnou 12 GB RAM LPDDR5X. Jedinou drobnou kaňkou na kráse je zahřívání, které se umí projevit při náročnějších úkonech, a to i nyní v průběhu testování během spíše chladnějšího konce září a října. Xiaomi Mix Flip bych tak navzdory špičkovému výkonu určitě nedoporučoval jako herní smartphone určený pro hraní náročnějších titulů, neboť se dokáže poměrně dost zahřát, v rámci běžného provozu jsem se však s vyloženě problematickým zahříváním nesetkal.

Líbilo se nám

  • špičkový výkon, obří úložiště i velká RAM
Nelíbilo se nám

  • výraznější zahřívání při náročnějších úkonech

Výdrž baterie: něco za něco

Xiaomi Mix Flip se chlubí nadprůměrně velkou baterií o kapacitě 4 780 mAh, která navíc podporuje 67W nabíjení a právě takto výkonný adaptér se nachází rovnou v balení. Navíc došlo ke změně v oblasti nabíjení/baterie, neboť nově nemusíte v nastavení nejprve aktivovat „rychlé nabíjení“, abyste čerpali max. výkon, s nímž lze nabít zcela vybitý Mix Flip zhruba na 70 % již za půl hodiny. Z pohledu výdrže se pak lze spolehnout bez problémů na 1,5 dne používání a při troše snahy (a třeba i na základě toho, jaký bude váš poměr používání vnitřního/vnějšího displeje) se může výdrž vyšplhat až na dva dny. Velká baterie a podpora výkonného nabíjení má každopádně i svou „daň“ v podobě absence bezdrátového nabíjení.

Líbilo se nám

  • dlouhá výdrž na nabití
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám

  • bez podpory bezdrátového nabíjení

Konektivita: se vším všudy

Xiaomi Mix Flip se může pochlubit podporou Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, Dual SIM, NFC a také navigačními službami GPS, GLONASS, Galileo, BDS či QZSS. Zajímavostí je rovněž přítomný infraport vhodný například k ovládání klimatizace či televizoru. Jedinou kaňkou na kráse je chybějící podpora eSIM.

Fotoaparát: makro jedna radost

Xiaomi Mix Flip se rozhodl opustit od klasické kombinace hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu, namísto toho má dvojnásobný teleobjektiv. Virtuálně však de facto novinka disponuje trojicí fotoaparátů (nepočítáme-li selfie), neboť má teleobjektiv také schopnost zaostřit již ze vzdálenosti 9 cm, čímž nahrazuje dedikovaný objektiv pro makro.

Hlavní snímačPortrétní teleobjektivSelfie kamerka (v ohebném displeji)
Rozlišení50 Mpx50 Mpx32 Mpx
Velikost snímače1/1,55″1/2,76″1/3,14″
Maximální velikost pixelů (binning)1,0 µm0,61 µm0,7 µm
Označení snímačeOmniVision OVX8000 (Light Hunter 800)OmniVision OV60AOmniVision OV32B
Světelnost objektivuf/1.7f/2.0f/2.0
Ohnisková délka/rozsah23 mm47 mm21 mm
Optická stabilizaceanonene
ZaostřeníPDAFPDAFfixní

Díky této schopnosti lze Xiaomi Mix Flip označit za velmi schopný makro fotoaparát: snímky jsou krásně detailní, ostření je rychlé i přesné a samozřejmostí je líbivé barevné podání, správně nastavená expozice i kontrast. Ostatně pochvala v oblasti barevnosti, expozice či kontrastu se vztahuje i na hlavní snímač. Obecně jsou občas záběry možná o něco tmavší, než by musely být, ale ve výsledku to přidává na atmosféře a vypadá to dobře.

Použitý teleobjektiv je však schopný také v oblasti portrétních snímků, kdy se novince pěkně daří oddělit vlasy od pozadí za foceným objektem, umí vykouzlit pěkný pleťový odstín i správně zaostřit na to, co je důležité. Volba vyměnit ultraširokoúhlý objektiv za teleobjektiv s funkcí makra je tak za mě osobně správná, ostatně mnoho uživatelů fotí nejčastěji právě na teleobjektiv. 32Mpx selfie kamerka je na tom viditelně hůř, co se týká nastavení expozice a obecně fungování HDR, avšak ve výsledku poslouží dobře, i když je „jen“ průměrná. Vdea lze natáčet až v 8K s 24 FPS na hlavní snímač a v rozlišení 4K s 60 FPS na zbylé snímače. V rámci spolupráce Xiaomi s Leicou jsou pak k dispozici režimy Leica Vibrant a Leica Authentic plus celá řada samostatných filtrů.

Ukázka denních i nočních snímků včetně maximálního 20násobného zoomu
Makro snímky (foceno teleobjektivem)
Ukázka portrétních a selfie snímků

Xiaomi Mix Flip 4K 60 FPS

Xiaomi Mix Flip 4K 30 FPS

Líbilo se nám

  • široké možnosti nastavení stylů
  • špičkové video i fotografie
  • větší důraz na pokročilejší úpravy
  • video ve 4K se 120 FPS

Software: HyperOS s AI

Kromě Androidu 14 najdeme v telefonu rovněž nadstavbu HyperOS s několika vychytávkami umělé inteligence, které se na Mix Flip postupně dostávají. Jedná se například o možnost přepisu mluvené řeči (a to v českém či slovenském jazyce), korekci gramatiky, sumírování, překlad apod. V telefonu je rovněž asistent Gemini, jehož je možné vyvolat dlouhým stiskem vypínacího tlačítka. Z pohledu optimalizace systému jsem byl víceméně spokojen, pouze párkrát se novinka trochu „zamyslela“ a zpomalila při animaci apod. Každopádně lze předpokládat, že to výrobce brzy vylepší. Během psaní této recenze disponoval Mix Flip bezpečnostními záplatami pro září a výrobce garantuje podporu v oblasti aktualizací OS i záplat minimálně do září 2029. S nákupem mobilu Xiaomi je rovněž nutné počítat s balastem v podobě aplikací typu Facebook, Booking.com a dalších, které lze však vcelku snadno odinstalovat.

Líbilo se nám

  • funkce umělé inteligence v češtině
  • relativně dlouhá softwarová podpora
Nelíbilo se nám

  • zbytečný balast v systému

Zhodnocení

Xiaomi Mix Flip lze doporučit každému, kdo touží po skládacím véčku s výkonným nabíjením, špičkovým čipsetem i velmi dobrou fotovýbavou. V oblasti konstrukce je však nutné počítat s ústupkem v podobě absence zvýšené odolnosti, stejně tak novinka neohromí ani využitelností vnější obrazovky, jejíž velkou část zabírají objektivy. Chybějící bezdrátové nabíjení pak může vynahradit slušná výdrž a někoho jistě potěší i praktické funkce umělé inteligence, ačkoliv ty se dostávají pomalu do každého dražšího telefonu.

Xiaomi Mix Flip

Konkurence

Samsung Galaxy Z Flip6 má oproti Xiaomi Mix Flip menší vnitřní i vnější displej, stejně jako nižší kapacitu baterie. Nabídne však podporu bezdrátového nabíjení i o něco lépe zpracovaný pant, stejně jako kompletní voděodolnost díky ochraně IP48, která Xiaomi schází. Mix Flip naopak může zabodovat rychlejším nabíjením i lepší fotovýbavou, ačkoliv bez ultraširokoúhlého objektivu.

Samsung Galaxy Z Flip6

Rozměry85,1 × 71,9 × 14,9 mm, 187 g
DisplejAMOLED, 6,7″ (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB / 512 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Motorola Razr 50 Ultra se chlubí lepším (a lépe využitelným) vnějším displejem i ochranou IPX8, stejně tak by mohla někoho více oslovit po designové stránce. Xiaomi boduje vyšším nabíjecím výkonem i výkonem použitého čipsetu, navíc má větší baterii.

Motorola Razr 50 Ultra

Rozměry88,1 × 74 × 15,3 mm, 189 g
DisplejPOLED, 6,9″ (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8s Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobily

Zdroj: mobily
RELATED ARTICLES