Úterý, 8 října, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyDražší a chytřejší! První dojmy z Galaxy Z Fold6/Flip6, hodinek i sluchátek...

Dražší a chytřejší! První dojmy z Galaxy Z Fold6/Flip6, hodinek i sluchátek Samsung

728x90


 
samsung – upraveno



Nový Galaxy Z Fold6 je tady, ale co je nového? Zařízení má nový tvar. Tělo je ostřejší a hranatější ve stylu Galaxy S24 Ultra. Což není u tak velkého zařízení úplně ideální pro pohodlné držení v jedné ruce na delší dobu, alespoň zatím mi to přišlo, ale ladí to s letošní Ultrou. Modul fotoaparátů pak vypadá letos trochu jinak, za mě hezčeji, má trochu více charakteru. Bohužel fotoaparáty v něm jsou už třetí generací stejné, a to ani napoprvé nepatřily mezi ty nejlepší. Stejně tak všechny přední kamerky, i ta 4Mpx pod displejem, jsou stejné, což je velká škoda a pořád vidíte tedy ten rastr pixelů jako dříve u vnitřního displeje a jeho kamerky.  

To hlavní jsou ale rozměry. Trochu se mění poměr stran displejů. Ve složeném stavu jsou tenčí symetrické rámečky a telefon je o 1 mm širší a 1,4 mm nižší než dříve. V rozloženém stavu je pak šířka o 2,7 mm větší. Díky tomu by mělo být pohodlnější používání. Hmotnost 239 gramů je pak o 14 gramů nižší než loni, což určitě potěší. Zařízení je také tenčí v zavřeném stavu. 12,1 mm je však pořád oproti čínským konkurentům hodně a stejně tak to není ani nejlehčí Fold. 

Ale ten rozdíl pořád pocítíte a je vítaný. Fold6 je v ruce znatelně lehčí a hmotnost mi přijde lépe rozvržená, takže se mi vážně daleko snadněji držel. U toho letos mírně většího předního displeje není ta šířka zas tak velký rozdíl, ale potěší ty tenčí rámečky. Zato v otevřeném stavu je ten trochu širší poměr stran lepší pro dvě aplikace vedle sebe. Jak říkám, v otevřeném stavu poznáte tu hmotnost a telefon není rozhodně tak tlustý. V zavřeném stavu je mezigenerační rozdíl minimální.

Jako jediný na trhu má Samsung poté nově certifikaci IP48. K voděodolnosti na ponoření se přidává tedy lepší odolnost/uzavřenost proti prachu. Potěší také vylepšený pant s duálním závěsem, který je menší a lépe pohlcuje nárazy, plus mi přijde plynulejší. Odolnosti proti nárazům a tlaku pomáhá také pevnější hliníkový rám Armor, bytelnější hrany, Gorilla Glass Victus 2 sklo na zádech i u externího displeje jako loni a silnější ochranná folie interního displeje. Přehyb je zase o něco méně viditelný, i když TOP čínská konkurence je zase trochu dál. 

Procesor Snapdragon 8 Gen 3 známe z Galaxy S24 Ultra a dostává 1,6x větší odpařovací komoru než loni. Oba dva LTPO displeje jsou poté jako loni, včetně jen HD rozlišení externího displeje, což není ideální. Ale vyšší jas až 2600 nitů ve stylu S24 potěší. Zbytek výbavy je stejný jako loni. Dnes už na Fold malá 4400mAh baterie, nabíjení, čtečka otisků, zvuk, Dex, konektivita, zabezpečení. 

Jediná další smysluplná vylepšení najdeme u softwaru. 7 let velkých aktualizací i zabezpečení jako u S24 už asi každý čekal. Hlavní jsou tu ale novinky v Galaxy AI, kterých je tolik, že Samsung už teď přešel na označení Galaxy AI druhé generace. Je tu vše, co u S24 plus novinky. V Poznámkách můžete krom automatického formátování, shrnutí či oprav pravopisu využít také nové Sketch to Image

Stylusem S Pen nebo rukou něco nakreslíte, AI se pokusí poznat, co to zhruba je a udělá za vás hezčí kreslený obrázek dané věci, přičemž detaily a kvalita obrázku ale závisí na vašem původním umění. V kterém já plavu. Sketchovat můžete však třeba také na fotky. Nakreslíte rychle brýle (úpravy lidí na fotkách nejsou povoleny) a AI dodělá realisticky vypadající brýle, tam, kde jste je udělali vy. A tohle funguje fakt dobře a výsledky jsou překvapivě věrné. Nejsem fanoušek AI, ale hlavně u těch fotek je to působivé. 

Shrnutí webových stránek, Google Circle to Search, přepis zvukových záznamů na text, simultánní překlad hovorů, změny stylu vámi psaného textu do zpráv, to vše už známe. Teď ale bude také překladač fungovat tak, že krom mluvení můžete na mezi vás dát také telefon a jeden uvidí překlad do svého jazyka na externím panelu a druhý na interním. Kdyby zvuk nestačil nebo nebyl možností. Moc často se to asi nevyužije, ale může se to sakra hodit.  

Hlavní je ale to Sketch to Image. Možnost cokoliv načrtnout a AI to dodělá za vás do hezčí podoby, může být super. Bohužel ale jakmile se u Galaxy AI spoléhá na pochopení jazyka, což je velice často, tak u toho máme v Česku stále smolíka. I když Samsung říkal u S24, že čeština přijde někdy v létě, tak zatím nic. Nicméně, ty nové AI funkce dostanou pochopitelně také starší telefony s Galaxy AI díky nové aktualizace One UI a z výroby je bude mít už také Galaxy Z Flip6

U něj se prezentuje zejména tlumočník přes ty dva displeje, ale ještě praktičtější může být funkce, kdy Galaxy AI přečte obsah vaší zprávy, samozřejmě lokálně, a navrhne vám při náhledu notifikace na malém externím displeji detailnější odpovědi, které se skutečně týkají obsahu zprávy. Dostanete několik možností nebo lze odpověď pochopitelně stále manuálně. V každém případě může být tohle na mini displeji mega praktické. Ale spoléhá to na dokonalou znalost jazyka, takže… 

Při pohledu na Flip6 pak asi neuvidíte moc rozdílů oproti Flipu5. Rám je ještě více plochý a ladí lépe s Foldem. Jsou tu stejné odolnější materiály, matné sklo a menší, odolnější, plynulejší, ale trochu volnější pant. Plus i ta odolnost IP48. Vizuálně poznáte letošní generaci hlavně okružím kolem fotoaparátů, které barevně ladí s rámem. Nebude lhát, to mi přijde jako cool detaily. A byť je tu stejný externí displej jako loni, tak je šikovnější. 

Je tu více widgetů a různých chytrých nástrojů, co si na něj můžete dát. Můžete si dát třeba předpověď počasí, sledování spánku i kalendář na jednu obrazovku. Pořád ale neotevřete úplně vše jako u Motoroly v rámci nastavení i aplikací. Na to musíte stáhnout jako loni Good Lock aplikaci. A ofiko v Labs jsou zatím stále jen Mapy, YouTube a Zprávy, byť by se mělo přidat víc, ale to je pořád málo. Potřebujeme plnou podporu jako u Motoroly. Hlavně to zamrzí, protože poměrem stran je tohle pohodlnější displej na používání aplikace než u Razru, byť je menší. Ale tedy taky to nízké HD rozlišení jde už sakra znát oproti Razru 50 Ultra. 

 

Jako vždy je zde dále Snapdragon 8 Gen 3 jako ve Foldu. A jako ve Foldu je tu poprvé velká odpařovací komora. Flip6 má masivní výhodu oproti Motorole nejen ve výkonu, ale díky čipsetu také ve spotřebě. Jas se i zde posunul na 2600 nitů. Telefon váží 187 gramů jako loni, ale s hodnotou 14,9 mm je nepatrně tenčí v zavřeném stavu. Nepoznáte. Potěší ale i přes stejnou hmotnost zvětšená 4000mAh baterie s nabíjením jako loni. A nový je také hlavní fotoaparát. 

12Mpx širokoúhlý snímač doplňuje letos daleko větší 50Mpx senzor ve stylu S24 s optickou stabilizací a světelností f/1.8. Slibuje se AI auto zoom pro pohodlnější focení sebe sama, což zatím extra super nefungovalo. Změny vašich portrétů na kreslené AI obrázky. Plus má být fajn také 2x digitální zoom. Vepředu je pak stále stejná 10Mpx kamerka jako dříve. Nicméně, hlavně pro to selfie natáčení a focení je mnohem lepší na zádech šíro než teleobjektiv. Hlavně pro véčko je tohle praktičtější kombo. Všechno ostatní je hardwarem jako dříve až na tu softwarovou podporu 7 let ve všech ohledech. Dex bohužel stále chybí, pokud vám o něj jde a asi jste si všimli, že ani jeden telefon nemá úžasné antireflexní sklo Gorilla Glass Armor jako S24 Ultra. Velká škoda. 

Galaxy Z Fold6 stojí v základní 256GB verzi ofiko 48 999 korun. Flip6 má rovněž 256 GB a stojí 28 999 korun. Véčko je tedy jen o 500 korun dražší než loni, což je v pohodě. Fold je o 4 tisíce dražší, což není v pohodě. Ano, jsou tu změny a vylepšení, ale nejsou tak dramatické. Chápu, že procesory teď rychle zdražují, ale… No, v každém případě jsou jako vždycky akce a slevy.  

Do 24. 7. dostanete při koupit pojištění Samsung Care+ na rok zdarma, bezplatné výměny ochranné folie, 50 % slevu na pouzdra a pochopitelně běží také výkupní bonus. 4 tisíce u Foldu, 3 tisíce u Flipu k ceně starého telefonu. Plus ještě extra bonus sleva 3 tisíce a 2 tisíce korun k tomu, pokud dáte do výkupu vlajku od Galaxy Note 10 nebo Galaxy S9 nebo iPhonu 11 a novější z těchto řad. Reálná cena telefonů bude tedy pro většinu lidí asi o dost nižší, než napovídají ofiko ceny. Jak je u vlajek Samsung už zvykem. 

Osobně nejsem letos z ohebných Galaxy extra nadšený. Je to znovu menší modernizace pro nový rok. Malá, ale fajn vylepšení, Galaxy AI je v česku, ale omezené a já na AI ani kreslení S Penem nejsem. Hardwarové změny nejsou takové, aby stál Samsung zcela na úrovni Huawei, Honoru, Xiaomi, vivo a podobně. Čekal bych víc. Konkurence přibývá. V Číně se už podíl ohebného trhu Samsungu propadl a postupně sem vozí také ostatní značky více skládaček. U Foldu jsem chladný, Flip lépe zapadá proti Motorole Razr, každý má něco svého. Zkrátka utřu slzu při pohledu na agresivní ohebný čínský trh a jdeme dál. 


Galaxy Watch7 jsou opět ve velikosti 40 a 44mm. Design se moc nezměnil, velikost i váha jsou vesměs stejné, ale určitě jste si všimli znatelně tenčího rámečku displeje. Což znamená také větší displeje. Konkrétně 1,31 nebo 1,47 palce. Vana hodinek je pak ze slitiny hliníku a displej je kryt odolným safírovým sklem. A taky se krapet zvedlo rozlišení, když jsou větší displeje. Plus nově barevné Always On displeje. 

Velkou chloubou je také první 3nm procesor Samsungu. Je to pětijádrový Exynos W1000, který slibuje více než 3x vyšší výkon. Skoro 3x rychlejší otevírání aplikací a daleko nižší spotřebu či lepší chlazení. Nová grafika zase pomůže hezčím animacím. Hodinky mají 2 GB RAM a 32GB úložiště a trochu větší baterku. Menší model dostal 300 mAh a větší 425 mAh. A nechybí rychlé WPS bezdrátové nabíjení. 

Voděodolnost od 5ATM, IP68 i certifikace MIL-STD-810H. Máme tu snímání teploty pokožky nebo vylepšené BioActive senzory pro přesnější a spolehlivější měření všeho možného či záznam sportů. Plus bohatá výbava GPS typů s duální frekvencí pro vyšší přesnost. One UI 6 nad WearOS 5.0 pak zaručí novější AI algoritmy pro monitorování spánku, kdy vám hodinky hodí i nějaká doporučení na kvalitnější spánek, ukáží vám denní kondici, hodinky navrhnout cvičení vám na míru a můžete závodit sami se sebou. A dostanete více informací o cvičení než dříve. A také tu máme ty chytré návrhy odpovědí podle obsahu zpráv jako u Flipu6. Na hodinkách extra praktické. Ale zase se spoléhá na znalost jazyka.

Galaxy Watch7

Více pozornosti dostanou ale hodinky Galaxy Watch Ultra. Někdo bude říkat, že to jsou kopie Apple Watch Ultra, já připomenu, že tento design měly Samsung Gear Sport před dávnými roky. A mně se kulatý malý displej v takovém těle nelíbí, ale nejsem ani cílovka. Hodinky jsou primárně odolnější. Mají vydržet větší pády a další drsné zacházení. Jsou vyrobeny z titanu třídy 4 a mají safírové sklo. Je tu certifikace MIL-STD-810H a voděodolnost IP68 či až do 10 ATM.

Extrémnější teploty od 55 do -20 stupňů celsia nejsou problém, stejně tak ani plavání v mořské vodě a je tu jiný systém uchycení řemínků. Můžete si také všimnout oranžového akčního tlačítko s nastavitelnou funkcí. Ok, to je hodně Apple. Barvou i jménem. Velikostně a rozlišením je tu pak displej z Watch7. Má jen tady ale jas až 3000 nitů a tělo má 47 mm s hmotností 60 gramů. Jinak je hardware, senzory a paměti a funkce jako u Watch7.  

Galaxy Watch Ultra

Baterka má hned 590 mAh, což má zaručit výdrž 60 hodin (2,5 dne) s běžným používáním a 100 hodin v úsporném režimu. Je tu také software exkluzivní pro Ultry. Třeba lepší redukce větru u hovorů, plánovaní vlastních tras nebo multisport cvičení. Hodinky zvládnout spojit třeba běh, plavání a cyklistiku do jednoho tréninku, u každé aktivity měří dle daného sportu a hodí vám pak komplexní vyhodnocení výkonů. Je tu také FTP měření funkčního prahového výkonu, ale k tomu je potřeba přísluško, měřič výkonu.  

Obě verze hodinek fungují pouze s Androidem a ano, bohužel je zase jednou pryč verze s otočnou ovládací lunetou. Galaxy Watch7 40 mm vás vyjdou na 7 999 korun, za LTE dáte další 1000 korun. 44 mm stojí 8 699 korun, za LTE přidáte 1 300 korun. Watch Ultra jsou pouze LTE za 17 499 korun. Snad nikdo nečekal nic levnějšího. Na hodinky jsou také výkupní bonusy. K Ultrám dostanete bonus slevu k výkupu 3500 korun a Watch7 obou velikostí 2000 korun.


Chytré hodinky fajn, ale jdou mimo mě. Trochu více pro mě jsou sluchátka. Která mají zcela nový design. Samsung přesedlal na design s nožičkami. Někdo bude proti, lidi, co moc sluchátek neznají budou prskat, že je to kopie AirPods. V případě té jedná strany základních Buds3 jo, ale jinak moc ne. Všechna sluchátka tohoto typu konstrukce jsou vesměs stejná. 

Za mě nožička/stonek lépe drží v uchu, univerzálněji sedí v různých uších, je pohodlnější nasazování a vyndávání, mikrák je blíže puse, prostoru pro hardware je více, já jsem za změnu rád. A líbí se mi ten stylový zadní pruh Buds3 Pro s osvětleném, hranatější zakončení nožiček, to rozdělení barvami, proč ne. Plus mají špunty Buds3 Pro průhledné víčko nabíjecího pouzdra, což se mi taky líbí. Blade Light světla ale moc smyslu nedávají. Svítit budou jen se sluchátky nad 30 % baterky a můžou svítit, blikat nebo pulzovat. To je vše. Nemají teď žádnou extra praktickou funkci, takže… proč bych chtěl svítit? Jde to ale vypnout. 

Galaxy Buds3 Pro

Sluchátka mají voděodolnost dokonce IP57 na dočasné ponoření do vody. AI pak ještě lépe dělá sken vašeho ucha, aby upravilo případně zvuk přesně pro vás. AI poslouchá také okolí a podle něj upraví případně zvukový projev i efekt aktivního potlačení hluku. To už známe dlouho. Zajímavá je adaptivní hlasitost a podobně, kdy lze upravovat projev každého sluchátka zvlášť. Třeba lze přidat až 20 dB, ale je na jedno sluchátko.  

SSC kvalita zvuku stoupá na 24 bitů/96 kHz. Frekvence jde z 20 až na 40 kHz a máme tu duální repráky. Hlavní 10,5mm reproduktor a 6,1mm Planar výškáč. SWB volání na 16 kHz má zaručit zase kvalitu hovorů na úrovni telefonů, čemuž pomůže také AI vylepšení hlasu, potlačení okolí a podobě. Z toho má těžit také věrnější a silnější ambientní režim, kdy sluchátka propouštějí a zesilují zvuk z okolí. Nesmí chybět rychlé drátové a bezdrátové nabíjení, rychlé párování s tlačítkem, ovládání gesty nebo multipoint připojení k více přístrojům najednou. 

Galaxy Buds3

Jak jsou na tom Buds3? No, to jsou pecky a mají jeden 11mm reproduktor. Mají nějakou formu aktivního potlačení, ale chybí ambientní režim. Není tu ovládání intenzity ANC, detekce hlasů a sirén tu také není. Ale AI umí u obou třeba překládat živě, ale zase jazyk, takže jen angličtina a korejština. Jo a pecky nemají ta stylová světýlka, kdybyste chtěli blikat nebo snadněji najít sluchátka ve tmě. Co se výdrže týče, tak ta je lepší mezigeneračně u obou. Buds3 vydrží 6 hodin bez ANC, 5 hodin s ním a celkově se díváme na 24 hodin. Buds3 Pro mají 7 hodin bez ANC, 6 hodin s ním a 30 hodin celkově. Nejsou to extra super hodnoty, ale hezké zlepšení. 

Levné srandy to pak nejsou, Samsung letos vesměs všechno zdražuje. Buds3 stojí 4 499 korun a špunty Buds3 Pro rovnou 6 199 korun. Alespoň máte zase do toho 24. 7. pouzdro na krabičku za 1299 korun zdarma jako dárek. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Dražší a chytřejší! První dojmy z Galaxy Z Fold6/Flip6, hodinek i sluchátek Samsung

728x90


 
samsung – upraveno



Nový Galaxy Z Fold6 je tady, ale co je nového? Zařízení má nový tvar. Tělo je ostřejší a hranatější ve stylu Galaxy S24 Ultra. Což není u tak velkého zařízení úplně ideální pro pohodlné držení v jedné ruce na delší dobu, alespoň zatím mi to přišlo, ale ladí to s letošní Ultrou. Modul fotoaparátů pak vypadá letos trochu jinak, za mě hezčeji, má trochu více charakteru. Bohužel fotoaparáty v něm jsou už třetí generací stejné, a to ani napoprvé nepatřily mezi ty nejlepší. Stejně tak všechny přední kamerky, i ta 4Mpx pod displejem, jsou stejné, což je velká škoda a pořád vidíte tedy ten rastr pixelů jako dříve u vnitřního displeje a jeho kamerky.  

To hlavní jsou ale rozměry. Trochu se mění poměr stran displejů. Ve složeném stavu jsou tenčí symetrické rámečky a telefon je o 1 mm širší a 1,4 mm nižší než dříve. V rozloženém stavu je pak šířka o 2,7 mm větší. Díky tomu by mělo být pohodlnější používání. Hmotnost 239 gramů je pak o 14 gramů nižší než loni, což určitě potěší. Zařízení je také tenčí v zavřeném stavu. 12,1 mm je však pořád oproti čínským konkurentům hodně a stejně tak to není ani nejlehčí Fold. 

Ale ten rozdíl pořád pocítíte a je vítaný. Fold6 je v ruce znatelně lehčí a hmotnost mi přijde lépe rozvržená, takže se mi vážně daleko snadněji držel. U toho letos mírně většího předního displeje není ta šířka zas tak velký rozdíl, ale potěší ty tenčí rámečky. Zato v otevřeném stavu je ten trochu širší poměr stran lepší pro dvě aplikace vedle sebe. Jak říkám, v otevřeném stavu poznáte tu hmotnost a telefon není rozhodně tak tlustý. V zavřeném stavu je mezigenerační rozdíl minimální.

Jako jediný na trhu má Samsung poté nově certifikaci IP48. K voděodolnosti na ponoření se přidává tedy lepší odolnost/uzavřenost proti prachu. Potěší také vylepšený pant s duálním závěsem, který je menší a lépe pohlcuje nárazy, plus mi přijde plynulejší. Odolnosti proti nárazům a tlaku pomáhá také pevnější hliníkový rám Armor, bytelnější hrany, Gorilla Glass Victus 2 sklo na zádech i u externího displeje jako loni a silnější ochranná folie interního displeje. Přehyb je zase o něco méně viditelný, i když TOP čínská konkurence je zase trochu dál. 

Procesor Snapdragon 8 Gen 3 známe z Galaxy S24 Ultra a dostává 1,6x větší odpařovací komoru než loni. Oba dva LTPO displeje jsou poté jako loni, včetně jen HD rozlišení externího displeje, což není ideální. Ale vyšší jas až 2600 nitů ve stylu S24 potěší. Zbytek výbavy je stejný jako loni. Dnes už na Fold malá 4400mAh baterie, nabíjení, čtečka otisků, zvuk, Dex, konektivita, zabezpečení. 

Jediná další smysluplná vylepšení najdeme u softwaru. 7 let velkých aktualizací i zabezpečení jako u S24 už asi každý čekal. Hlavní jsou tu ale novinky v Galaxy AI, kterých je tolik, že Samsung už teď přešel na označení Galaxy AI druhé generace. Je tu vše, co u S24 plus novinky. V Poznámkách můžete krom automatického formátování, shrnutí či oprav pravopisu využít také nové Sketch to Image

Stylusem S Pen nebo rukou něco nakreslíte, AI se pokusí poznat, co to zhruba je a udělá za vás hezčí kreslený obrázek dané věci, přičemž detaily a kvalita obrázku ale závisí na vašem původním umění. V kterém já plavu. Sketchovat můžete však třeba také na fotky. Nakreslíte rychle brýle (úpravy lidí na fotkách nejsou povoleny) a AI dodělá realisticky vypadající brýle, tam, kde jste je udělali vy. A tohle funguje fakt dobře a výsledky jsou překvapivě věrné. Nejsem fanoušek AI, ale hlavně u těch fotek je to působivé. 

Shrnutí webových stránek, Google Circle to Search, přepis zvukových záznamů na text, simultánní překlad hovorů, změny stylu vámi psaného textu do zpráv, to vše už známe. Teď ale bude také překladač fungovat tak, že krom mluvení můžete na mezi vás dát také telefon a jeden uvidí překlad do svého jazyka na externím panelu a druhý na interním. Kdyby zvuk nestačil nebo nebyl možností. Moc často se to asi nevyužije, ale může se to sakra hodit.  

Hlavní je ale to Sketch to Image. Možnost cokoliv načrtnout a AI to dodělá za vás do hezčí podoby, může být super. Bohužel ale jakmile se u Galaxy AI spoléhá na pochopení jazyka, což je velice často, tak u toho máme v Česku stále smolíka. I když Samsung říkal u S24, že čeština přijde někdy v létě, tak zatím nic. Nicméně, ty nové AI funkce dostanou pochopitelně také starší telefony s Galaxy AI díky nové aktualizace One UI a z výroby je bude mít už také Galaxy Z Flip6

U něj se prezentuje zejména tlumočník přes ty dva displeje, ale ještě praktičtější může být funkce, kdy Galaxy AI přečte obsah vaší zprávy, samozřejmě lokálně, a navrhne vám při náhledu notifikace na malém externím displeji detailnější odpovědi, které se skutečně týkají obsahu zprávy. Dostanete několik možností nebo lze odpověď pochopitelně stále manuálně. V každém případě může být tohle na mini displeji mega praktické. Ale spoléhá to na dokonalou znalost jazyka, takže… 

Při pohledu na Flip6 pak asi neuvidíte moc rozdílů oproti Flipu5. Rám je ještě více plochý a ladí lépe s Foldem. Jsou tu stejné odolnější materiály, matné sklo a menší, odolnější, plynulejší, ale trochu volnější pant. Plus i ta odolnost IP48. Vizuálně poznáte letošní generaci hlavně okružím kolem fotoaparátů, které barevně ladí s rámem. Nebude lhát, to mi přijde jako cool detaily. A byť je tu stejný externí displej jako loni, tak je šikovnější. 

Je tu více widgetů a různých chytrých nástrojů, co si na něj můžete dát. Můžete si dát třeba předpověď počasí, sledování spánku i kalendář na jednu obrazovku. Pořád ale neotevřete úplně vše jako u Motoroly v rámci nastavení i aplikací. Na to musíte stáhnout jako loni Good Lock aplikaci. A ofiko v Labs jsou zatím stále jen Mapy, YouTube a Zprávy, byť by se mělo přidat víc, ale to je pořád málo. Potřebujeme plnou podporu jako u Motoroly. Hlavně to zamrzí, protože poměrem stran je tohle pohodlnější displej na používání aplikace než u Razru, byť je menší. Ale tedy taky to nízké HD rozlišení jde už sakra znát oproti Razru 50 Ultra. 

 

Jako vždy je zde dále Snapdragon 8 Gen 3 jako ve Foldu. A jako ve Foldu je tu poprvé velká odpařovací komora. Flip6 má masivní výhodu oproti Motorole nejen ve výkonu, ale díky čipsetu také ve spotřebě. Jas se i zde posunul na 2600 nitů. Telefon váží 187 gramů jako loni, ale s hodnotou 14,9 mm je nepatrně tenčí v zavřeném stavu. Nepoznáte. Potěší ale i přes stejnou hmotnost zvětšená 4000mAh baterie s nabíjením jako loni. A nový je také hlavní fotoaparát. 

12Mpx širokoúhlý snímač doplňuje letos daleko větší 50Mpx senzor ve stylu S24 s optickou stabilizací a světelností f/1.8. Slibuje se AI auto zoom pro pohodlnější focení sebe sama, což zatím extra super nefungovalo. Změny vašich portrétů na kreslené AI obrázky. Plus má být fajn také 2x digitální zoom. Vepředu je pak stále stejná 10Mpx kamerka jako dříve. Nicméně, hlavně pro to selfie natáčení a focení je mnohem lepší na zádech šíro než teleobjektiv. Hlavně pro véčko je tohle praktičtější kombo. Všechno ostatní je hardwarem jako dříve až na tu softwarovou podporu 7 let ve všech ohledech. Dex bohužel stále chybí, pokud vám o něj jde a asi jste si všimli, že ani jeden telefon nemá úžasné antireflexní sklo Gorilla Glass Armor jako S24 Ultra. Velká škoda. 

Galaxy Z Fold6 stojí v základní 256GB verzi ofiko 48 999 korun. Flip6 má rovněž 256 GB a stojí 28 999 korun. Véčko je tedy jen o 500 korun dražší než loni, což je v pohodě. Fold je o 4 tisíce dražší, což není v pohodě. Ano, jsou tu změny a vylepšení, ale nejsou tak dramatické. Chápu, že procesory teď rychle zdražují, ale… No, v každém případě jsou jako vždycky akce a slevy.  

Do 24. 7. dostanete při koupit pojištění Samsung Care+ na rok zdarma, bezplatné výměny ochranné folie, 50 % slevu na pouzdra a pochopitelně běží také výkupní bonus. 4 tisíce u Foldu, 3 tisíce u Flipu k ceně starého telefonu. Plus ještě extra bonus sleva 3 tisíce a 2 tisíce korun k tomu, pokud dáte do výkupu vlajku od Galaxy Note 10 nebo Galaxy S9 nebo iPhonu 11 a novější z těchto řad. Reálná cena telefonů bude tedy pro většinu lidí asi o dost nižší, než napovídají ofiko ceny. Jak je u vlajek Samsung už zvykem. 

Osobně nejsem letos z ohebných Galaxy extra nadšený. Je to znovu menší modernizace pro nový rok. Malá, ale fajn vylepšení, Galaxy AI je v česku, ale omezené a já na AI ani kreslení S Penem nejsem. Hardwarové změny nejsou takové, aby stál Samsung zcela na úrovni Huawei, Honoru, Xiaomi, vivo a podobně. Čekal bych víc. Konkurence přibývá. V Číně se už podíl ohebného trhu Samsungu propadl a postupně sem vozí také ostatní značky více skládaček. U Foldu jsem chladný, Flip lépe zapadá proti Motorole Razr, každý má něco svého. Zkrátka utřu slzu při pohledu na agresivní ohebný čínský trh a jdeme dál. 


Galaxy Watch7 jsou opět ve velikosti 40 a 44mm. Design se moc nezměnil, velikost i váha jsou vesměs stejné, ale určitě jste si všimli znatelně tenčího rámečku displeje. Což znamená také větší displeje. Konkrétně 1,31 nebo 1,47 palce. Vana hodinek je pak ze slitiny hliníku a displej je kryt odolným safírovým sklem. A taky se krapet zvedlo rozlišení, když jsou větší displeje. Plus nově barevné Always On displeje. 

Velkou chloubou je také první 3nm procesor Samsungu. Je to pětijádrový Exynos W1000, který slibuje více než 3x vyšší výkon. Skoro 3x rychlejší otevírání aplikací a daleko nižší spotřebu či lepší chlazení. Nová grafika zase pomůže hezčím animacím. Hodinky mají 2 GB RAM a 32GB úložiště a trochu větší baterku. Menší model dostal 300 mAh a větší 425 mAh. A nechybí rychlé WPS bezdrátové nabíjení. 

Voděodolnost od 5ATM, IP68 i certifikace MIL-STD-810H. Máme tu snímání teploty pokožky nebo vylepšené BioActive senzory pro přesnější a spolehlivější měření všeho možného či záznam sportů. Plus bohatá výbava GPS typů s duální frekvencí pro vyšší přesnost. One UI 6 nad WearOS 5.0 pak zaručí novější AI algoritmy pro monitorování spánku, kdy vám hodinky hodí i nějaká doporučení na kvalitnější spánek, ukáží vám denní kondici, hodinky navrhnout cvičení vám na míru a můžete závodit sami se sebou. A dostanete více informací o cvičení než dříve. A také tu máme ty chytré návrhy odpovědí podle obsahu zpráv jako u Flipu6. Na hodinkách extra praktické. Ale zase se spoléhá na znalost jazyka.

Galaxy Watch7

Více pozornosti dostanou ale hodinky Galaxy Watch Ultra. Někdo bude říkat, že to jsou kopie Apple Watch Ultra, já připomenu, že tento design měly Samsung Gear Sport před dávnými roky. A mně se kulatý malý displej v takovém těle nelíbí, ale nejsem ani cílovka. Hodinky jsou primárně odolnější. Mají vydržet větší pády a další drsné zacházení. Jsou vyrobeny z titanu třídy 4 a mají safírové sklo. Je tu certifikace MIL-STD-810H a voděodolnost IP68 či až do 10 ATM.

Extrémnější teploty od 55 do -20 stupňů celsia nejsou problém, stejně tak ani plavání v mořské vodě a je tu jiný systém uchycení řemínků. Můžete si také všimnout oranžového akčního tlačítko s nastavitelnou funkcí. Ok, to je hodně Apple. Barvou i jménem. Velikostně a rozlišením je tu pak displej z Watch7. Má jen tady ale jas až 3000 nitů a tělo má 47 mm s hmotností 60 gramů. Jinak je hardware, senzory a paměti a funkce jako u Watch7.  

Galaxy Watch Ultra

Baterka má hned 590 mAh, což má zaručit výdrž 60 hodin (2,5 dne) s běžným používáním a 100 hodin v úsporném režimu. Je tu také software exkluzivní pro Ultry. Třeba lepší redukce větru u hovorů, plánovaní vlastních tras nebo multisport cvičení. Hodinky zvládnout spojit třeba běh, plavání a cyklistiku do jednoho tréninku, u každé aktivity měří dle daného sportu a hodí vám pak komplexní vyhodnocení výkonů. Je tu také FTP měření funkčního prahového výkonu, ale k tomu je potřeba přísluško, měřič výkonu.  

Obě verze hodinek fungují pouze s Androidem a ano, bohužel je zase jednou pryč verze s otočnou ovládací lunetou. Galaxy Watch7 40 mm vás vyjdou na 7 999 korun, za LTE dáte další 1000 korun. 44 mm stojí 8 699 korun, za LTE přidáte 1 300 korun. Watch Ultra jsou pouze LTE za 17 499 korun. Snad nikdo nečekal nic levnějšího. Na hodinky jsou také výkupní bonusy. K Ultrám dostanete bonus slevu k výkupu 3500 korun a Watch7 obou velikostí 2000 korun.


Chytré hodinky fajn, ale jdou mimo mě. Trochu více pro mě jsou sluchátka. Která mají zcela nový design. Samsung přesedlal na design s nožičkami. Někdo bude proti, lidi, co moc sluchátek neznají budou prskat, že je to kopie AirPods. V případě té jedná strany základních Buds3 jo, ale jinak moc ne. Všechna sluchátka tohoto typu konstrukce jsou vesměs stejná. 

Za mě nožička/stonek lépe drží v uchu, univerzálněji sedí v různých uších, je pohodlnější nasazování a vyndávání, mikrák je blíže puse, prostoru pro hardware je více, já jsem za změnu rád. A líbí se mi ten stylový zadní pruh Buds3 Pro s osvětleném, hranatější zakončení nožiček, to rozdělení barvami, proč ne. Plus mají špunty Buds3 Pro průhledné víčko nabíjecího pouzdra, což se mi taky líbí. Blade Light světla ale moc smyslu nedávají. Svítit budou jen se sluchátky nad 30 % baterky a můžou svítit, blikat nebo pulzovat. To je vše. Nemají teď žádnou extra praktickou funkci, takže… proč bych chtěl svítit? Jde to ale vypnout. 

Galaxy Buds3 Pro

Sluchátka mají voděodolnost dokonce IP57 na dočasné ponoření do vody. AI pak ještě lépe dělá sken vašeho ucha, aby upravilo případně zvuk přesně pro vás. AI poslouchá také okolí a podle něj upraví případně zvukový projev i efekt aktivního potlačení hluku. To už známe dlouho. Zajímavá je adaptivní hlasitost a podobně, kdy lze upravovat projev každého sluchátka zvlášť. Třeba lze přidat až 20 dB, ale je na jedno sluchátko.  

SSC kvalita zvuku stoupá na 24 bitů/96 kHz. Frekvence jde z 20 až na 40 kHz a máme tu duální repráky. Hlavní 10,5mm reproduktor a 6,1mm Planar výškáč. SWB volání na 16 kHz má zaručit zase kvalitu hovorů na úrovni telefonů, čemuž pomůže také AI vylepšení hlasu, potlačení okolí a podobě. Z toho má těžit také věrnější a silnější ambientní režim, kdy sluchátka propouštějí a zesilují zvuk z okolí. Nesmí chybět rychlé drátové a bezdrátové nabíjení, rychlé párování s tlačítkem, ovládání gesty nebo multipoint připojení k více přístrojům najednou. 

Galaxy Buds3

Jak jsou na tom Buds3? No, to jsou pecky a mají jeden 11mm reproduktor. Mají nějakou formu aktivního potlačení, ale chybí ambientní režim. Není tu ovládání intenzity ANC, detekce hlasů a sirén tu také není. Ale AI umí u obou třeba překládat živě, ale zase jazyk, takže jen angličtina a korejština. Jo a pecky nemají ta stylová světýlka, kdybyste chtěli blikat nebo snadněji najít sluchátka ve tmě. Co se výdrže týče, tak ta je lepší mezigeneračně u obou. Buds3 vydrží 6 hodin bez ANC, 5 hodin s ním a celkově se díváme na 24 hodin. Buds3 Pro mají 7 hodin bez ANC, 6 hodin s ním a 30 hodin celkově. Nejsou to extra super hodnoty, ale hezké zlepšení. 

Levné srandy to pak nejsou, Samsung letos vesměs všechno zdražuje. Buds3 stojí 4 499 korun a špunty Buds3 Pro rovnou 6 199 korun. Alespoň máte zase do toho 24. 7. pouzdro na krabičku za 1299 korun zdarma jako dárek. 

RELATED ARTICLES