Čtvrtek, 10 října, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze Xiaomi 14T: Proklatě výhodný?

Recenze Xiaomi 14T: Proklatě výhodný?

728x90

Letos se dvojice modelů Xiaomi 14T cenově oddělila více než dříve. Takže o to víc si může někdo říkat, zda se vyplatí opravdu Pročko? Proč byste neměli koupit levnější 14T, což je v tabulce vesměs stejný telefon? No, určitě můžete a dostanete skvělý telefon. Ale tabulky neříkají ani zdaleka všechno a oba tyto modely mají tentokrát svoje místo na trhu. Tentokrát si do zelí nelezou. 


Designově se díváme na skoro stejné telefony, co se 14T a 14T Pro týče. Plochý rám, stejné rozměry, stejný displej, stejný a velký modul fotoaparátů, jehož objektivy samostatně vystupují. Rozdíl je v kvalitě materiálů a detailech toho IP68 voděodolného těla. Záda jsou tady zcela plochá a rovně zapadají do rámu. Není tu lehčí zaoblení jako u Pročka. Telefon se tedy nedrží tak pohodlně, ale zase se to může někomu více líbit. Hlavní je, že tady máme plastová záda i plastový rám, což není ideální, byť to asi stejně hned schováte do krytu z balení.

Na první zvednutí zkrátka poznáte, že tohle je ten levnější model. Pocit vlajkové konstrukce z Pročka je pryč a je tu namísto toho suprově vyrobená střední třída. Tohle není nutně negativum, ale prostě rozdíl ceny. Haptická odezva je ovšem stále skvělá, jen mi přijde taková volnější. Což je možná dané rezonancí v kompletně plastovém těle. Možná. 

To je možná také důvod trošku horšího zvuku ze stereo reproduktorů. Máme tu na svou cenu skvělý a hezky hlasitý zvuk, kterému nechybí nic. Ale není tak široký a výšky čisté jako u Pro. Neměl bych ale pořád srovnávat. Sámo o sobě působí 14T ve všem zmiňovaném opravdu skvěle. A také běží rychle a plynule. Na jedné straně lze děkovat HyperOS nadstavbě s pěknými animacemi, na druhé straně procesoru Dimensity 8300 Ultra

Ano, není to nejsilnější procesor a byl už v daleko levnějším POCO X6 Pro. To ale nemění nic na tom, že výkon drží krok i třeba s takovým OnePlus Nord 4. Je to silný procesor na nějaké to hrání i úpravy videí, je tu nejrychlejší verze pamětí a všechno běží prostě skvěle. Není to taková rychlost a hladkost jako u Pročka, ale sakra, v dané cenovce je to vrchol těsně pod tím Nordem 4 nebo Realme GT6. Je radost telefon používat. 


A někoho mohou potěšit také ty nové AI funkce kompletně v češtině i slovenštině. Tohle jsem vysvětloval dlouze v recenzi 14T Pro, takže případně mrkněte tam, ale ve zkratce. Vlastní aplikace Poznámky umí shrnout, přepsat, zkontrolovat či přeložit text. Je tu stupidně jen v kontrolním centru umístěný překladač přepisující všechno v reálném čase. A Záznamník umí přepisovat mluvené slovo, rozpozná více mluvčích a lze vše shrnout nebo přeložit. Když mluvíte česky, tak má Záznamník problém pak třeba s anglickým slovy, nejsou jazyky zkombinované zatím, ale funguje všechno dobře. 

Plus se teď konečně odemklo už moje oblíbené a praktické Circle to Search od Googlu, nově s rozpoznáním hudby. Zajímavé je, že ani neproběhla aktualizace. Prostě to začalo fungovat. Dále tu jsou lepší cloudové nástroje pro mazání subjektů z fotek a všechno má slíbeno 4 roky velkých aktualizací a 5 let zabezpečení

A to vše zaobrazuje 6,67palcový AMOLED displej s 1,5K rozlišením, 144Hz frekvencí, Dolby Vision, 12bitovými barvami a jasem až 4000 nitů v HDR. Je to stejný rovný a krásný displej z Xiaomi 14T Pro. Úplně stejný, výborná čitelnost na slunci, ověřené čtečka otisků prstů, tenké rámečky, je fajn, že tohle telefony sdílejí. Bohužel ale základní 14T neudrží ten displej zas tak dlouho rozsvícený.

Na papíře je tu stejný displej i 5000mAh baterka jako v lepším sourozenci, avšak čipset dělá své. Jinak si nelze vysvětlit výdrž v průměru 5,5 hodin zapnutého displeje v běžné dny. Přes tuhle hodnotu jsem se moc nedostal, ale zato jsem viděl i 5 a méně hodin, když jsme více fotil nebo se snažil vydržet třeba celý víkend bez nabití. Oproti tomu Pročko mělo u mě skoro neprůstřelně 6,5 hodin se stejným běžným používáním. 5 až 5,5 hodin není na letošní rok moc dobrá hodnota. Na den náročného používání to stačit bude, ale zkrátka už se průměr posunul. Tohle je lehčí podprůměr. Alespoň 67W drátové nabíjení dobije baterii do 55 minut. Bezdrátové ale chybí. Stejně jako nabíječka v balení tentokrát. 


Jsou tu ovšem stejně jako loni tři Leica fotoaparáty. Hlavní 50Mpx fotoaparát IMX906 s optickou stabilizací a světelností f/1.7 je menší než loni u 13T a je menší než u 14T Pro. Poznáte to? Ano i ne. Oproti 13T se napravil processing, jak jsem říkal u recenze Pročka. Už tu nejsou ty tlumené, „šedé“ MediaTek barvy. Když vyberete živější Leica Vibrant režim, tak letos dostanete detailní, živější, kontrastnější snímky, na které se mnohem raději koukám. Authentic režim zase přidává ty tlumenější barvy, vinětaci, méně HDR a nevypadá vůbec špatně. I ty večerní fotky jsou pěkně čisté, byť občas trochu moc syté. 

Leica Vivid

Zkrátka meziročně je to hezký, byť ne extra obří pokrok. Jsou to také zpracováním prakticky stejné snímky jako u 14T Pro, když se budete dívat jen na sockách nebo tak něco. Pročko má ale více detailů, je detailnější a ostřejší po celé ploše fotky i v krajích, méně doostřuje, vede si lépe v horším světle, méně šumí. Když zazoomujeme večer na okna, tak vidíte rozdíl. Leica režim vypadá u Pro vždy stejně a může spoléhat na přirozeně vyšší dynamický rozsah senzoru, takže vypadá vždy více vyváženě a dobře, byť nepoužívá tolik to HDR. 14T občas zmatkuje a jde třeba do žluta v tomto režimu nebo je přesvícené. Jde vidět, že Authentic režim byl dělán primárně pro velké snímače. Vidíte výhodu většího senzoru, ale rozdíl to není propastný, jak se asi mohl někdo bát, když se jen díváte na fotky na mobilu nebo nemáte srovnání.  

50Mpx teleobjektiv zde dostal jen 2x zoom a ne 2,6x jako Pročko. Působí to jako málo, ale dělá to rozdíl. Snímky jsou pořád přirozeně ostřejší, detailnější a barevně opravdu hezké, oproti digitálnímu výřezu. A 4x zoom vypadá díky tomu teleobjektivu rovněž velice dobře, byť už vidíte to digitálnější zpracování a někdy to nevyjde. Nad to, třeba 10x zoom, bych moc nechodil. Je to stejná kvalita, nebo jen lehce nižší než u Pročka. Ale to dělá to všechno s větším přiblížením a tím pádem vypadá skvěle také třeba i 5x zoom, 6x je více použitelný a podobně. 

Leica Authentic

Podivný je pak portrétní režim. Ten vypadá suprově barvami a ořezem, přičemž jsou tu stále Master a Leica režimy. U Pročka jsem říkal, že telefon někdy, častěji než jiní, vyhodí fotku, kde je takový vyhlazený, neostrý obličej a pleť. Inu, tedy naopak jen někdy vyhodí telefon vážně parádní zpracování obličeje a pleť. Většinou byla pleť u portrétního režimu vyhlazená jako vosk, detaily ve vousech žádné nebo zvláštní. Když se díváte na fotku jen tak, tak vypadají některé luxusně, ale zazoomujete trochu a… Tohle by se dít nemělo, když jsou všechny vylepšováky a flitry vypnuté. A proč někdy telefony odmítal udělat správně exponovanou fotku? Jedna fotka v pohodě, druhá ne. Schopnosti skvělé, spolehlivost pokulhává

12Mpx širokoúhlý snímač bez ostření je bezva. Vůbec mi nevadil, dělá fajn fotky, večer se moc nezmůže, ale tady jsme asi nejblíže Pročku. Vypadá prostě dobře a na svou cenovku přímo skvěle. Celkově všechny ty foťáky jsou na svou třídu skvělé, tady je pouze porovnávám s Pročkem, protože vím, že to bude žádané. Ale určitě jste si všimli, že ty snímky jsou prostě hezké ze všech foťáků i na ty digitální zoomy. Proti zadním fotoaparátům nelze nic v dané třídě 14T říct, až na portréty. 

Zato přední 32Mpx kamerka objektivně pokulhává. Tady nevím, proč se rozhodla být ultra tmavá, obraz není tak přirozený. A 4K video z ní je sice stabilní, ale ne tak dobré jako u Pročka. Což platí také pro 4K video ze zadních foťáků. Častěji vidím přeostřování, takové to pulzování a podobně. Je to dobré video na svou cenu, ale že bych si z něj sednul na zadek říct nemohu. 

Portréty


A tak to mám ve výsledku z celého Xiaomi 14T, které můžete koupit ve verzi 12/256GB za 14 990 korun. Takže jsme meziročně trochu dražší, ale pořád je teď sleva 2500 korun, nabíječka zdarma a další dárky. Za 12 490 korun je to super telefon. Krásný displej, bezva fotoaparáty, IP68, plynulý, rychlý, není tu pomalé nabíjení, AI funkce v češtině a delší podpora. Za 12,5 tisíce a méně je to možná nejlépe vyvážená a mega výhodná koupě. Stejně jako bylo loni 13T. Jen té výdrže baterky je škoda. 

Za plnou cenu už je to případně mnohem těžší. Je tu skvělý Pixel 8a, ale já bych zmínil hlavně Realme GT6 256GB. Lepší Snapdragon 8s Gen 3, lepší hlavní foťák a teleobjektiv, lepší video, 120W nabíjení, lepší výdrž větší baterie, podle mě lepší nadstavba. Vesměs jen širokoúhlým snímačem a voděodolností a možná rovným displejem má Xiaomi navrch. Za plnou cenou je Realme moje subjektivní volba. I když i Honor 200 Pro je nyní za 16 tisíc korun v 512GB verzi a má opravdu parádní výbabu.

A pokud se ptáte, jestli nevzít radši 14T Pro, jak bych to udělal já osobně? Jo, vemte, jestli máte peníze. I to je teď za 17,5 tisíce bez výkupu s 512GB. Jestli se vyplatí takový rozdíl je na vás, ale objektivně dostanete lepší zpracování, kov, sklo, má 50W bezdrátové nabíjení, daleko rychlejší 120W drátové, foťáky jsou lepší (především hlavní), výdrž baterie bude kupodivu lepší a taky je rychlejší a živější systém díky vlajkovému procesoru Dimensity 9300+. 

Někdo si řekne, že 14T je více než dostatečně dobré za svoji cenu a takový příplatek se nevyplatí. A má pravdu. Někdo řekne, že za svou cenu je 14T Pro prostě už vesměs plnohodnotná super vlajka a vyplatí se příplatek. A má pravdu. Je to hrozně moc na tom, co od svého telefonu chcete, a to nikdo neurčí za vás. Doporučení zaslouží oba modely, protože jsou letos tak jiné

Faktem je, že Xiaomi 14 a 14 Ultra na našem trhu už bohužel končí, doprodávají se a řada 14T bude teď do vydání řady 15 příští rok vlajkovou. A zatímco drahé 14T Pro je letos skutečně vesměs 14tka ve větším těle, takže bude schopnou náhradou. Tak 14T je schopnou náhradou 13T v tom budgetovějším segmentu. Jak jsem říkal, za plnou cenu to bude trochu drhnout, ale s nějakou tou slevou 2 tisíce korun a více je tohle „POCO X6 Pro na steroidech“ jedním z nejvýhodnějších telefonů. A vsadím se, že na těch původních doporučených cenách případně nezůstanou modely 14T moc dlouho.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze Xiaomi 14T: Proklatě výhodný?

728x90

Letos se dvojice modelů Xiaomi 14T cenově oddělila více než dříve. Takže o to víc si může někdo říkat, zda se vyplatí opravdu Pročko? Proč byste neměli koupit levnější 14T, což je v tabulce vesměs stejný telefon? No, určitě můžete a dostanete skvělý telefon. Ale tabulky neříkají ani zdaleka všechno a oba tyto modely mají tentokrát svoje místo na trhu. Tentokrát si do zelí nelezou. 


Designově se díváme na skoro stejné telefony, co se 14T a 14T Pro týče. Plochý rám, stejné rozměry, stejný displej, stejný a velký modul fotoaparátů, jehož objektivy samostatně vystupují. Rozdíl je v kvalitě materiálů a detailech toho IP68 voděodolného těla. Záda jsou tady zcela plochá a rovně zapadají do rámu. Není tu lehčí zaoblení jako u Pročka. Telefon se tedy nedrží tak pohodlně, ale zase se to může někomu více líbit. Hlavní je, že tady máme plastová záda i plastový rám, což není ideální, byť to asi stejně hned schováte do krytu z balení.

Na první zvednutí zkrátka poznáte, že tohle je ten levnější model. Pocit vlajkové konstrukce z Pročka je pryč a je tu namísto toho suprově vyrobená střední třída. Tohle není nutně negativum, ale prostě rozdíl ceny. Haptická odezva je ovšem stále skvělá, jen mi přijde taková volnější. Což je možná dané rezonancí v kompletně plastovém těle. Možná. 

To je možná také důvod trošku horšího zvuku ze stereo reproduktorů. Máme tu na svou cenu skvělý a hezky hlasitý zvuk, kterému nechybí nic. Ale není tak široký a výšky čisté jako u Pro. Neměl bych ale pořád srovnávat. Sámo o sobě působí 14T ve všem zmiňovaném opravdu skvěle. A také běží rychle a plynule. Na jedné straně lze děkovat HyperOS nadstavbě s pěknými animacemi, na druhé straně procesoru Dimensity 8300 Ultra

Ano, není to nejsilnější procesor a byl už v daleko levnějším POCO X6 Pro. To ale nemění nic na tom, že výkon drží krok i třeba s takovým OnePlus Nord 4. Je to silný procesor na nějaké to hrání i úpravy videí, je tu nejrychlejší verze pamětí a všechno běží prostě skvěle. Není to taková rychlost a hladkost jako u Pročka, ale sakra, v dané cenovce je to vrchol těsně pod tím Nordem 4 nebo Realme GT6. Je radost telefon používat. 


A někoho mohou potěšit také ty nové AI funkce kompletně v češtině i slovenštině. Tohle jsem vysvětloval dlouze v recenzi 14T Pro, takže případně mrkněte tam, ale ve zkratce. Vlastní aplikace Poznámky umí shrnout, přepsat, zkontrolovat či přeložit text. Je tu stupidně jen v kontrolním centru umístěný překladač přepisující všechno v reálném čase. A Záznamník umí přepisovat mluvené slovo, rozpozná více mluvčích a lze vše shrnout nebo přeložit. Když mluvíte česky, tak má Záznamník problém pak třeba s anglickým slovy, nejsou jazyky zkombinované zatím, ale funguje všechno dobře. 

Plus se teď konečně odemklo už moje oblíbené a praktické Circle to Search od Googlu, nově s rozpoznáním hudby. Zajímavé je, že ani neproběhla aktualizace. Prostě to začalo fungovat. Dále tu jsou lepší cloudové nástroje pro mazání subjektů z fotek a všechno má slíbeno 4 roky velkých aktualizací a 5 let zabezpečení

A to vše zaobrazuje 6,67palcový AMOLED displej s 1,5K rozlišením, 144Hz frekvencí, Dolby Vision, 12bitovými barvami a jasem až 4000 nitů v HDR. Je to stejný rovný a krásný displej z Xiaomi 14T Pro. Úplně stejný, výborná čitelnost na slunci, ověřené čtečka otisků prstů, tenké rámečky, je fajn, že tohle telefony sdílejí. Bohužel ale základní 14T neudrží ten displej zas tak dlouho rozsvícený.

Na papíře je tu stejný displej i 5000mAh baterka jako v lepším sourozenci, avšak čipset dělá své. Jinak si nelze vysvětlit výdrž v průměru 5,5 hodin zapnutého displeje v běžné dny. Přes tuhle hodnotu jsem se moc nedostal, ale zato jsem viděl i 5 a méně hodin, když jsme více fotil nebo se snažil vydržet třeba celý víkend bez nabití. Oproti tomu Pročko mělo u mě skoro neprůstřelně 6,5 hodin se stejným běžným používáním. 5 až 5,5 hodin není na letošní rok moc dobrá hodnota. Na den náročného používání to stačit bude, ale zkrátka už se průměr posunul. Tohle je lehčí podprůměr. Alespoň 67W drátové nabíjení dobije baterii do 55 minut. Bezdrátové ale chybí. Stejně jako nabíječka v balení tentokrát. 


Jsou tu ovšem stejně jako loni tři Leica fotoaparáty. Hlavní 50Mpx fotoaparát IMX906 s optickou stabilizací a světelností f/1.7 je menší než loni u 13T a je menší než u 14T Pro. Poznáte to? Ano i ne. Oproti 13T se napravil processing, jak jsem říkal u recenze Pročka. Už tu nejsou ty tlumené, „šedé“ MediaTek barvy. Když vyberete živější Leica Vibrant režim, tak letos dostanete detailní, živější, kontrastnější snímky, na které se mnohem raději koukám. Authentic režim zase přidává ty tlumenější barvy, vinětaci, méně HDR a nevypadá vůbec špatně. I ty večerní fotky jsou pěkně čisté, byť občas trochu moc syté. 

Leica Vivid

Zkrátka meziročně je to hezký, byť ne extra obří pokrok. Jsou to také zpracováním prakticky stejné snímky jako u 14T Pro, když se budete dívat jen na sockách nebo tak něco. Pročko má ale více detailů, je detailnější a ostřejší po celé ploše fotky i v krajích, méně doostřuje, vede si lépe v horším světle, méně šumí. Když zazoomujeme večer na okna, tak vidíte rozdíl. Leica režim vypadá u Pro vždy stejně a může spoléhat na přirozeně vyšší dynamický rozsah senzoru, takže vypadá vždy více vyváženě a dobře, byť nepoužívá tolik to HDR. 14T občas zmatkuje a jde třeba do žluta v tomto režimu nebo je přesvícené. Jde vidět, že Authentic režim byl dělán primárně pro velké snímače. Vidíte výhodu většího senzoru, ale rozdíl to není propastný, jak se asi mohl někdo bát, když se jen díváte na fotky na mobilu nebo nemáte srovnání.  

50Mpx teleobjektiv zde dostal jen 2x zoom a ne 2,6x jako Pročko. Působí to jako málo, ale dělá to rozdíl. Snímky jsou pořád přirozeně ostřejší, detailnější a barevně opravdu hezké, oproti digitálnímu výřezu. A 4x zoom vypadá díky tomu teleobjektivu rovněž velice dobře, byť už vidíte to digitálnější zpracování a někdy to nevyjde. Nad to, třeba 10x zoom, bych moc nechodil. Je to stejná kvalita, nebo jen lehce nižší než u Pročka. Ale to dělá to všechno s větším přiblížením a tím pádem vypadá skvěle také třeba i 5x zoom, 6x je více použitelný a podobně. 

Leica Authentic

Podivný je pak portrétní režim. Ten vypadá suprově barvami a ořezem, přičemž jsou tu stále Master a Leica režimy. U Pročka jsem říkal, že telefon někdy, častěji než jiní, vyhodí fotku, kde je takový vyhlazený, neostrý obličej a pleť. Inu, tedy naopak jen někdy vyhodí telefon vážně parádní zpracování obličeje a pleť. Většinou byla pleť u portrétního režimu vyhlazená jako vosk, detaily ve vousech žádné nebo zvláštní. Když se díváte na fotku jen tak, tak vypadají některé luxusně, ale zazoomujete trochu a… Tohle by se dít nemělo, když jsou všechny vylepšováky a flitry vypnuté. A proč někdy telefony odmítal udělat správně exponovanou fotku? Jedna fotka v pohodě, druhá ne. Schopnosti skvělé, spolehlivost pokulhává

12Mpx širokoúhlý snímač bez ostření je bezva. Vůbec mi nevadil, dělá fajn fotky, večer se moc nezmůže, ale tady jsme asi nejblíže Pročku. Vypadá prostě dobře a na svou cenovku přímo skvěle. Celkově všechny ty foťáky jsou na svou třídu skvělé, tady je pouze porovnávám s Pročkem, protože vím, že to bude žádané. Ale určitě jste si všimli, že ty snímky jsou prostě hezké ze všech foťáků i na ty digitální zoomy. Proti zadním fotoaparátům nelze nic v dané třídě 14T říct, až na portréty. 

Zato přední 32Mpx kamerka objektivně pokulhává. Tady nevím, proč se rozhodla být ultra tmavá, obraz není tak přirozený. A 4K video z ní je sice stabilní, ale ne tak dobré jako u Pročka. Což platí také pro 4K video ze zadních foťáků. Častěji vidím přeostřování, takové to pulzování a podobně. Je to dobré video na svou cenu, ale že bych si z něj sednul na zadek říct nemohu. 

Portréty


A tak to mám ve výsledku z celého Xiaomi 14T, které můžete koupit ve verzi 12/256GB za 14 990 korun. Takže jsme meziročně trochu dražší, ale pořád je teď sleva 2500 korun, nabíječka zdarma a další dárky. Za 12 490 korun je to super telefon. Krásný displej, bezva fotoaparáty, IP68, plynulý, rychlý, není tu pomalé nabíjení, AI funkce v češtině a delší podpora. Za 12,5 tisíce a méně je to možná nejlépe vyvážená a mega výhodná koupě. Stejně jako bylo loni 13T. Jen té výdrže baterky je škoda. 

Za plnou cenu už je to případně mnohem těžší. Je tu skvělý Pixel 8a, ale já bych zmínil hlavně Realme GT6 256GB. Lepší Snapdragon 8s Gen 3, lepší hlavní foťák a teleobjektiv, lepší video, 120W nabíjení, lepší výdrž větší baterie, podle mě lepší nadstavba. Vesměs jen širokoúhlým snímačem a voděodolností a možná rovným displejem má Xiaomi navrch. Za plnou cenou je Realme moje subjektivní volba. I když i Honor 200 Pro je nyní za 16 tisíc korun v 512GB verzi a má opravdu parádní výbabu.

A pokud se ptáte, jestli nevzít radši 14T Pro, jak bych to udělal já osobně? Jo, vemte, jestli máte peníze. I to je teď za 17,5 tisíce bez výkupu s 512GB. Jestli se vyplatí takový rozdíl je na vás, ale objektivně dostanete lepší zpracování, kov, sklo, má 50W bezdrátové nabíjení, daleko rychlejší 120W drátové, foťáky jsou lepší (především hlavní), výdrž baterie bude kupodivu lepší a taky je rychlejší a živější systém díky vlajkovému procesoru Dimensity 9300+. 

Někdo si řekne, že 14T je více než dostatečně dobré za svoji cenu a takový příplatek se nevyplatí. A má pravdu. Někdo řekne, že za svou cenu je 14T Pro prostě už vesměs plnohodnotná super vlajka a vyplatí se příplatek. A má pravdu. Je to hrozně moc na tom, co od svého telefonu chcete, a to nikdo neurčí za vás. Doporučení zaslouží oba modely, protože jsou letos tak jiné

Faktem je, že Xiaomi 14 a 14 Ultra na našem trhu už bohužel končí, doprodávají se a řada 14T bude teď do vydání řady 15 příští rok vlajkovou. A zatímco drahé 14T Pro je letos skutečně vesměs 14tka ve větším těle, takže bude schopnou náhradou. Tak 14T je schopnou náhradou 13T v tom budgetovějším segmentu. Jak jsem říkal, za plnou cenu to bude trochu drhnout, ale s nějakou tou slevou 2 tisíce korun a více je tohle „POCO X6 Pro na steroidech“ jedním z nejvýhodnějších telefonů. A vsadím se, že na těch původních doporučených cenách případně nezůstanou modely 14T moc dlouho.

RELATED ARTICLES