Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze ASUS Zenbook S16: Tenoučký všeuměl, co umí okouzlit

Recenze ASUS Zenbook S16: Tenoučký všeuměl, co umí okouzlit

728x90

Udělat vlastní MacBook chce každý výrobce už dlouho, ať už to přizná nebo ne. Mít ten krásný, tenký, výkonný laptop, který umí skvěle vše, co po něm můžete chtít. Až na hry. Přesně tak lze popsat vesměs také nový Zenbook S16. Bez keců podle mě nejlepší Zenbook, jaký ASUS zatím udělal.


S16 je kompletně nový laptop a jde to vidět na první pohled. Tělo ze slitiny hořčíku a hliníku a hliníkové víko s příměsí keramiky, které má vygravírované novější logo ASUS, mají nový design. Na pohled i v ruce působí laptop parádně. Ostatně je pouze 11 mm tenký a váží 1,5 kg. To je skvělá zpráva pro vaše záda a laptop se vejde i do batohů pro 15palcové přístroje.

Jakmile S16 otevřete, tak vás překvapí na ASUS nezvykle tuhý pant. Možná trošku až moc, ale otevřít jednou rukou jde víko celkem snadno. Nejde ovšem displej otevřít až o 180°, je omezený jako MacBook, ostatně i ten pant vypadá velice jako MacBook. Také celá základna po otevření připomíná tak trochu jako MacBook, ale tady už ten povrch nepůsobí tak exkluzivně. Kov nepůsobí tak hodnotně. Ale všechno je bytelné, ošklivé nálepky jsou typicky lehce nakřivo, známe to. 

Pokud jste náročnější, tak možná trochu zklame touchpad. Je nádherně obří a prsty po něm dobře kloužou. Stále je to ale obyčejný klikací touchpad a ne haptický, jako má Apple, Huawei a postupně pár dalších jako Microsoft a Lenovo. To mě mrzí. Ale naštěstí je klikání hezky tiché a máme tu nová gesta, kdy můžete po hranách swipovat prstem a měníte tak hlasitost, jas nebo přetáčíte média. Velice praktické. Neovládá se to tak pohodlně jako u haptického Huawei, ale je to bezva. Velká pochvala a nebojte, jde to vypnout. 

Stejně jako jde vypnout dost dobré bílé podsvícení klávesnice. Není nejlepší, jaké jsem viděl, co se rovnoměrnosti týče, ale nebudu si stěžovat, když je tak dobrá ta klávesnice. Klávesy jsou hezky velké, dobře rozmístěné, a i přes zdvih jen 1,1 mm je chod kláves hrozně příjemný a rázný. Je to takové správné klepnutí, které ovšem není extra hlasité. Okamžitě se mi psalo velice pohodlně a rychle, jakmile jsem si zvykl, že je klávesnice netypicky daleko, jelikož ten touchpad je dost vysoký. Mně tahle klávesnice sedla parádně. A má přepínač Fn kláves, který ASUS stále odmítá přidat aktualizací alespoň do aplikace na starší laptopy. 

To nad klávesnicí ale nejsou reproduktory. Vím, možná to tak vypadá, ale to je pouze vývod chlazení, aby hardware lépe dýchal. Šest reproduktorů Harman Kardom s Dolby Atmos je primárně ve dvou výřezech vespod základy, které vypadají opět trochu jablečně. Naštěstí míří tedy lehce do boku a nejsou úplně nejníž, takže je zcela nezacpete. A zvuk je hezky prostorový a překvapivě plný, přičemž hlasitost je dost vysoká. Není to zcela MacBook, nebo extra super hlasité, ale repráky jsou jednoduše skvělé i na takhle vysokou cenovku. Povedly se. 


Povedený je rovněž displej. I když, popsat ho takhle je skoro urážkou. Jedná se o nádherný 16palcový 3K OLED displej jménem Lumina. Má certifikaci Pantone pro přesné barvy, 120 Hz, je dotykový a kryje ho sklo Gorilla Glass, aby lépe odolal škrábancům. Je to jednoduše skvostný displej s nádherným obrazem, je v poměru 16:10, což osobně vítám a může se přepínat na 60 Hz automaticky, když se odpojíte z nabíječky pro šetření baterky. Není to hezký přechod, jak můžete vidět v naší video recenzi, ale je. 

Jedinou menší slabinou má v jasu. Pro HDR se prezentuje moc hezký 550 nitů, ale normálně po celé ploše na slunci jsem viděl max lehce přes 350 nitů. To není v dané cenovce moc, přičemž i MacBook Air je na tom daleko lépe. Ale uvnitř to bohatě stačí a je tu automatické přizpůsobení jasu, které lze pochopitelně vypnout. Jo a přední Full HD je slušná. Má hezké barvy, ale detaily a šum je klasicky potíž. Mikráky jsou taky fajn. A kamerka pochopitelně slouží pro odemykání obličejem Windows Hello, které je stejné jako vždy. I když dělalo podle mě chyby častěji, než jsem zvyklí. Hlavně nedávno oproti VivoBooku se Snapdragonem. 

Potěší Microsoft Pluton zabezpečení na hardwarové i firmwarové úrovni, Wi-Fi 7 nesmí chybět a pak je tu nový procesor. 12jádrový AMD Ryzen AI 9 HX 370 s frekvencí až 5,1 GHz. V mé verzi má u sebe 32 GB RAM a 2TB úložiště. TDP výkon je zde až 28 W v nejsilnějším režimu a NPU pro AI má mít až 50 TOPS. Je to ve zkratce zase jednou velice výkonný procesor, který dokáže porazit Intel Core Ultra 7 155H, Snapdragon X Elite i Apple M3, pole se vyrovnalo, jak můžete vidět podle benchmarků, a Windows běží skvěle. V mém případě jsem sice viděl na více jader v některých testech nižší výkon (jak můžete vidět na screenshotech níže), než by měl být, ale možná je to softwarem. Stále jsou tu totiž pro ASUS už tak trochu typické bugy, neodladěné animace, občas zlobivé aplikace a podobně. Většinou výrobci trvá, než si vše pořádně sedne.

Také SSD mi přišlo celkem pomalé při práci se soubory, ale stříhání a renderování videí bylo dost rychlé. Zkrátka výkon nebude chybět, byť s jen integrovanou grafikou to logicky není na náročné hraní a graficky intenzivní využití, ale něco menšího či staršího dáte. To hlavní má být ale AI, která tu prakticky není. Copilot od Windows stále není naplno venku a spousta funkcí se odložila. ASUS slibuje různé funkce a aplikace pro AI, ale moc jich tu zatím není. Našel jsem jen StoryCube editor videí, který třídí pomocí AI fotky za vás a udělá případně montáž, ale extra dobře to nefungovalo. Asi jako ty Windows živé titulky. 

Co je zajímavé, když zkoušíte různé AI generativní aplikace třetích stran a podobně, tak AMD často používá stále GPU namísto svého NPU. Oproti tomu Snapdragon na něj spoléhá, jakmile může. Takže ten AI výkon je vysoký, ale není tak super, jak by mohl být. Tohle se snad postupně zlepší, ale zatím na AI není zde zas tak super hračka. Prostě silný laptop procesor, to je prozatím vše. 


Ale je tu jiná výhoda, AMD je typicky úspornější než Intel a mohu to potvrdit také zde. A opět se mi také potvrdilo, že benchmarky výdrže jsou blbost. Pro poměření laptopů možná, ale pro reálné používání to neznamená nic. Viděl jsem výsledky S16, kde to bylo 11 hodin výdrže a na úrovni Snapdragonu a podobně. No, tak v praxi fakt ne. 

Pokud nechám 60 Hz, nemám jas na maximum, klávesnice nejnižší jas a výkon je strhnutý na největší úsporu, tak vydrží 78Wh baterie klidně i 6,5 běžného lehčího používání a 6 hodin, pokud opravdu čistě pracuji. A bavíme se o nonstop práci, žádné odběhnutí na 20 minut na kafe, pak oběd a podobně. Ne, pořád práce, pořád se něco děje. Jenomže ten nejnižší výkon trochu občas překážel. Někdy to neběželo zas tak rychle, jak bych čekal.  

Takže jsem radši používal výchozí vyvážený profil, který strhne výdrž na 5,5 hodin nonstop kancelářské práce. Ale pokud zapnu 120 Hz, abych si užil ten displej, tak třeba dalších 20 minut jde dolů. To Snapdragon dával s menší baterií 7 hodin na 120 Hz, běžný režim, jas na max, bylo to fuk. 8,5 hodin, když jsem opravdu nepracoval a používal laptop ve volném čase. AMD si tedy v tomto Zenbooku vede skvěle a výdrž je lepší než jinde, to určitě, en to není tak úžasné, jak se někde říká a vážně to není ARM

To platí také pro topení a hluk. AMD tu umí občas zatopit i přes technicky super chlazení. Neustále je laptop vlažný, byť nic extra nedělám. Není tak studený jako Snapdragon Vivobook. Při kancelářské práci je pak úplně tichý, ale když potřebujete ten výkon, tak umí hodně zafunět a potom logicky také hodně hřeje. Není to nepříjemné na klávesnici, jen se trochu zahřeje, ale ta mřížka nad ní a spodek základny dostává zabrat. 

Jo a mimochodem, jsou tu dvě USB-C 4, jedno USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, audio jack a velké čtečka SD karet a ne microSD. Kreativci to určitě rádi uvidí. A já viděl zase jednou rád tu roztomile malou 65W nabíječku. A v balení máte stylus, co pracuje s tlakem, ale na podobný laptop, u kterého nejde ten displej dát ani na stůl nebo přetočit? Nedává to moc smysl. Asi mají hodně stylusů. 


A teď už zbývá jen cena. Nový Zenbook S16 stojí v mojí verzi 61 490 korun. Když vám stačí 1TB úložiště, tak je to 58 990 korun. Ano, je to hodně, ale je to také o 13 tisíc korun míň než nejnižší 18/512GB MacBook Pro 16 s M3 Pro. To je taky hodně. Windows konkurence je pochopitelně blíž, ale díky své konstrukci, displeji a zvuku dokáže Zenbook vyniknout. Pokud chcete Windows ultrabook nebo takový ten „Windows MacBook“, tak tohle je jedna z nejlepších možností na trhu

Za mě je tu jen jedna promarněná šance. A ne, není to haptický touchpad. Je to procesor. Ryzen AI 9 je super, ale pořád je to x86 čip, a to sebou nese typické vlastnosti. Takhle tenký a hezký laptop podle mě úplně prosí o verzi se Snapdragon X Elite s ještě lepší baterkou a podobným výkonem, který skutečně už nyní často využívá to ještě silnější NPU. 

ARM edice Zenbooku S16 by byla podle mě super, třeba příští rok s Elite 2. Ale zatím tu máme jen tuto verzi. A víte co? Pokud máte ty peníze a hledáte podobný laptop s Windows? Jo, máte moje požehnání. Teď už víte, co přesně čekat, a když do toho takhle půjdete, tak si myslím, že budete nadšení. S16 je parádní počítač. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze ASUS Zenbook S16: Tenoučký všeuměl, co umí okouzlit

728x90

Udělat vlastní MacBook chce každý výrobce už dlouho, ať už to přizná nebo ne. Mít ten krásný, tenký, výkonný laptop, který umí skvěle vše, co po něm můžete chtít. Až na hry. Přesně tak lze popsat vesměs také nový Zenbook S16. Bez keců podle mě nejlepší Zenbook, jaký ASUS zatím udělal.


S16 je kompletně nový laptop a jde to vidět na první pohled. Tělo ze slitiny hořčíku a hliníku a hliníkové víko s příměsí keramiky, které má vygravírované novější logo ASUS, mají nový design. Na pohled i v ruce působí laptop parádně. Ostatně je pouze 11 mm tenký a váží 1,5 kg. To je skvělá zpráva pro vaše záda a laptop se vejde i do batohů pro 15palcové přístroje.

Jakmile S16 otevřete, tak vás překvapí na ASUS nezvykle tuhý pant. Možná trošku až moc, ale otevřít jednou rukou jde víko celkem snadno. Nejde ovšem displej otevřít až o 180°, je omezený jako MacBook, ostatně i ten pant vypadá velice jako MacBook. Také celá základna po otevření připomíná tak trochu jako MacBook, ale tady už ten povrch nepůsobí tak exkluzivně. Kov nepůsobí tak hodnotně. Ale všechno je bytelné, ošklivé nálepky jsou typicky lehce nakřivo, známe to. 

Pokud jste náročnější, tak možná trochu zklame touchpad. Je nádherně obří a prsty po něm dobře kloužou. Stále je to ale obyčejný klikací touchpad a ne haptický, jako má Apple, Huawei a postupně pár dalších jako Microsoft a Lenovo. To mě mrzí. Ale naštěstí je klikání hezky tiché a máme tu nová gesta, kdy můžete po hranách swipovat prstem a měníte tak hlasitost, jas nebo přetáčíte média. Velice praktické. Neovládá se to tak pohodlně jako u haptického Huawei, ale je to bezva. Velká pochvala a nebojte, jde to vypnout. 

Stejně jako jde vypnout dost dobré bílé podsvícení klávesnice. Není nejlepší, jaké jsem viděl, co se rovnoměrnosti týče, ale nebudu si stěžovat, když je tak dobrá ta klávesnice. Klávesy jsou hezky velké, dobře rozmístěné, a i přes zdvih jen 1,1 mm je chod kláves hrozně příjemný a rázný. Je to takové správné klepnutí, které ovšem není extra hlasité. Okamžitě se mi psalo velice pohodlně a rychle, jakmile jsem si zvykl, že je klávesnice netypicky daleko, jelikož ten touchpad je dost vysoký. Mně tahle klávesnice sedla parádně. A má přepínač Fn kláves, který ASUS stále odmítá přidat aktualizací alespoň do aplikace na starší laptopy. 

To nad klávesnicí ale nejsou reproduktory. Vím, možná to tak vypadá, ale to je pouze vývod chlazení, aby hardware lépe dýchal. Šest reproduktorů Harman Kardom s Dolby Atmos je primárně ve dvou výřezech vespod základy, které vypadají opět trochu jablečně. Naštěstí míří tedy lehce do boku a nejsou úplně nejníž, takže je zcela nezacpete. A zvuk je hezky prostorový a překvapivě plný, přičemž hlasitost je dost vysoká. Není to zcela MacBook, nebo extra super hlasité, ale repráky jsou jednoduše skvělé i na takhle vysokou cenovku. Povedly se. 


Povedený je rovněž displej. I když, popsat ho takhle je skoro urážkou. Jedná se o nádherný 16palcový 3K OLED displej jménem Lumina. Má certifikaci Pantone pro přesné barvy, 120 Hz, je dotykový a kryje ho sklo Gorilla Glass, aby lépe odolal škrábancům. Je to jednoduše skvostný displej s nádherným obrazem, je v poměru 16:10, což osobně vítám a může se přepínat na 60 Hz automaticky, když se odpojíte z nabíječky pro šetření baterky. Není to hezký přechod, jak můžete vidět v naší video recenzi, ale je. 

Jedinou menší slabinou má v jasu. Pro HDR se prezentuje moc hezký 550 nitů, ale normálně po celé ploše na slunci jsem viděl max lehce přes 350 nitů. To není v dané cenovce moc, přičemž i MacBook Air je na tom daleko lépe. Ale uvnitř to bohatě stačí a je tu automatické přizpůsobení jasu, které lze pochopitelně vypnout. Jo a přední Full HD je slušná. Má hezké barvy, ale detaily a šum je klasicky potíž. Mikráky jsou taky fajn. A kamerka pochopitelně slouží pro odemykání obličejem Windows Hello, které je stejné jako vždy. I když dělalo podle mě chyby častěji, než jsem zvyklí. Hlavně nedávno oproti VivoBooku se Snapdragonem. 

Potěší Microsoft Pluton zabezpečení na hardwarové i firmwarové úrovni, Wi-Fi 7 nesmí chybět a pak je tu nový procesor. 12jádrový AMD Ryzen AI 9 HX 370 s frekvencí až 5,1 GHz. V mé verzi má u sebe 32 GB RAM a 2TB úložiště. TDP výkon je zde až 28 W v nejsilnějším režimu a NPU pro AI má mít až 50 TOPS. Je to ve zkratce zase jednou velice výkonný procesor, který dokáže porazit Intel Core Ultra 7 155H, Snapdragon X Elite i Apple M3, pole se vyrovnalo, jak můžete vidět podle benchmarků, a Windows běží skvěle. V mém případě jsem sice viděl na více jader v některých testech nižší výkon (jak můžete vidět na screenshotech níže), než by měl být, ale možná je to softwarem. Stále jsou tu totiž pro ASUS už tak trochu typické bugy, neodladěné animace, občas zlobivé aplikace a podobně. Většinou výrobci trvá, než si vše pořádně sedne.

Také SSD mi přišlo celkem pomalé při práci se soubory, ale stříhání a renderování videí bylo dost rychlé. Zkrátka výkon nebude chybět, byť s jen integrovanou grafikou to logicky není na náročné hraní a graficky intenzivní využití, ale něco menšího či staršího dáte. To hlavní má být ale AI, která tu prakticky není. Copilot od Windows stále není naplno venku a spousta funkcí se odložila. ASUS slibuje různé funkce a aplikace pro AI, ale moc jich tu zatím není. Našel jsem jen StoryCube editor videí, který třídí pomocí AI fotky za vás a udělá případně montáž, ale extra dobře to nefungovalo. Asi jako ty Windows živé titulky. 

Co je zajímavé, když zkoušíte různé AI generativní aplikace třetích stran a podobně, tak AMD často používá stále GPU namísto svého NPU. Oproti tomu Snapdragon na něj spoléhá, jakmile může. Takže ten AI výkon je vysoký, ale není tak super, jak by mohl být. Tohle se snad postupně zlepší, ale zatím na AI není zde zas tak super hračka. Prostě silný laptop procesor, to je prozatím vše. 


Ale je tu jiná výhoda, AMD je typicky úspornější než Intel a mohu to potvrdit také zde. A opět se mi také potvrdilo, že benchmarky výdrže jsou blbost. Pro poměření laptopů možná, ale pro reálné používání to neznamená nic. Viděl jsem výsledky S16, kde to bylo 11 hodin výdrže a na úrovni Snapdragonu a podobně. No, tak v praxi fakt ne. 

Pokud nechám 60 Hz, nemám jas na maximum, klávesnice nejnižší jas a výkon je strhnutý na největší úsporu, tak vydrží 78Wh baterie klidně i 6,5 běžného lehčího používání a 6 hodin, pokud opravdu čistě pracuji. A bavíme se o nonstop práci, žádné odběhnutí na 20 minut na kafe, pak oběd a podobně. Ne, pořád práce, pořád se něco děje. Jenomže ten nejnižší výkon trochu občas překážel. Někdy to neběželo zas tak rychle, jak bych čekal.  

Takže jsem radši používal výchozí vyvážený profil, který strhne výdrž na 5,5 hodin nonstop kancelářské práce. Ale pokud zapnu 120 Hz, abych si užil ten displej, tak třeba dalších 20 minut jde dolů. To Snapdragon dával s menší baterií 7 hodin na 120 Hz, běžný režim, jas na max, bylo to fuk. 8,5 hodin, když jsem opravdu nepracoval a používal laptop ve volném čase. AMD si tedy v tomto Zenbooku vede skvěle a výdrž je lepší než jinde, to určitě, en to není tak úžasné, jak se někde říká a vážně to není ARM

To platí také pro topení a hluk. AMD tu umí občas zatopit i přes technicky super chlazení. Neustále je laptop vlažný, byť nic extra nedělám. Není tak studený jako Snapdragon Vivobook. Při kancelářské práci je pak úplně tichý, ale když potřebujete ten výkon, tak umí hodně zafunět a potom logicky také hodně hřeje. Není to nepříjemné na klávesnici, jen se trochu zahřeje, ale ta mřížka nad ní a spodek základny dostává zabrat. 

Jo a mimochodem, jsou tu dvě USB-C 4, jedno USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, audio jack a velké čtečka SD karet a ne microSD. Kreativci to určitě rádi uvidí. A já viděl zase jednou rád tu roztomile malou 65W nabíječku. A v balení máte stylus, co pracuje s tlakem, ale na podobný laptop, u kterého nejde ten displej dát ani na stůl nebo přetočit? Nedává to moc smysl. Asi mají hodně stylusů. 


A teď už zbývá jen cena. Nový Zenbook S16 stojí v mojí verzi 61 490 korun. Když vám stačí 1TB úložiště, tak je to 58 990 korun. Ano, je to hodně, ale je to také o 13 tisíc korun míň než nejnižší 18/512GB MacBook Pro 16 s M3 Pro. To je taky hodně. Windows konkurence je pochopitelně blíž, ale díky své konstrukci, displeji a zvuku dokáže Zenbook vyniknout. Pokud chcete Windows ultrabook nebo takový ten „Windows MacBook“, tak tohle je jedna z nejlepších možností na trhu

Za mě je tu jen jedna promarněná šance. A ne, není to haptický touchpad. Je to procesor. Ryzen AI 9 je super, ale pořád je to x86 čip, a to sebou nese typické vlastnosti. Takhle tenký a hezký laptop podle mě úplně prosí o verzi se Snapdragon X Elite s ještě lepší baterkou a podobným výkonem, který skutečně už nyní často využívá to ještě silnější NPU. 

ARM edice Zenbooku S16 by byla podle mě super, třeba příští rok s Elite 2. Ale zatím tu máme jen tuto verzi. A víte co? Pokud máte ty peníze a hledáte podobný laptop s Windows? Jo, máte moje požehnání. Teď už víte, co přesně čekat, a když do toho takhle půjdete, tak si myslím, že budete nadšení. S16 je parádní počítač. 

RELATED ARTICLES