Sobota, 5 října, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze Motorola Edge 50 Pro: Velký šarm nemusí stačit

Recenze Motorola Edge 50 Pro: Velký šarm nemusí stačit

728x90

Konečně je tu vlajková řada Motoroly pro letošní rok. A hádejte co? Stejně jako každý rok se znovu mění. Letos chybí zatím základní Edge 50, ale zároveň tak trochu vyšel. Edge 50 Pro totiž letos okupuje podobnou cenovku jako Edge 40 a tentokrát nabízí v mnohém výbavu, kterou byste od takového telefonu chtěli. Zároveň tu jsou ale možná nečekané změny a pár zakopnutí, které mi původní nadšení komplikují. 


To hlavní je podle Motoroly design. Což chápu, telefon nezapadne, ale tento design jsme viděli už loni u Edge 40. To znamená, že lehce vystupující modul fotoaparátů je schovaný přímo pod zády. Vznikl tím je takový hladký kopeček fotoaparátů a byť mi to nepřijde extra krásné, tak je to elegantně jednoduchý design. Zrovna tahle moje verze mi ale moc nesedí. Mám perlovou verzi, zatímco zbytek barev má záda z umělé kůže.  

Tady se snaží Motorola upravit plast tak, aby působil jako perla nebo lehce kameně. Výsledkem je hrubší textura, která se nepatlá a pohodlná na držení. Nepůsobí ovšem prémiově jako kůže. Pořád cítíte, že je to hladký plast. Ostatně jsem dával vyzkoušet telefon lidem v mém okolí a sentiment byl vždycky stejný, když jsme se ptal na dojem “Působí to levně, prostě plast. Ale neklouže to.” Osobně bych radši kůži.  

Je tu ovšem voděodolnost IP68 a rám je vyroben z kovu. Haptická odezva tu bohužel vesměs není. Máme běžné vibrace a nejsou extra super. To mě zklamalo. Zase ale potěší stereo reproduktory, které jsou dostatečně hlasité, ale hlavně jsou basovější než loni. Není to vlajkový zvuk, ale hodně dobré a vyloženě skvělý je displej.  

Jedná se o 6,7palcový POLED panel, jenž běží v prostředí maximálně na 120 Hz, ale ve hrách má i 144 Hz. Není to LTPO, ale má 1,5K rozlišení, 10bitové barvy, HDR10+ a jas až 2000 nitů v HDR. Všichni ale víme, že HDR je fuk. Jas celoplošně na slunci umí být až 1300 nitů, což je pořád super a čitelnost je hodně dobrá. Když mobil po chvilce sponzoruje silné světlo. Bohužel to trochu kazí silné odrazy okolí ve skle, jelikož tu jsou ty výrazně zaoblené boky. 

Edge 50 Pro má výraznější zaoblení než třeba i OnePlus 12R. Ta křivka je velká a často mi to překáželo víc, než jsme zvyklí. A stejně tak kvůli výrazné křivce máme po bocích zkreslený obraz. Ten má mimochodem certifikace přesnosti barev a pleti Pantone, ale nic bych nepoznal. Je to prostě moc hezký displej své cenovky a pokud máte rádi zaoblené panely, tak budete spokojeni. 

Čtečka otisků prstů je pak hezky rychlá, ale nepotěšily mě antény pro telefonní signál. Kvalita hovorů byla v pohodě, ale telefonu vypadával nebo vůbec neměl dlouho signál na místech, kde ho mám vždy skoro plný. A všichni ostatní s různými značkami telefonů signál měly, ale já ne. A mluvím o telefonním signálu, ne o internetu. Zvláštní. Jinak GPS a podobně v pohodě. 


V pohodě, tak bych popsal také fotoaparáty. Je tu hlavní 50Mpx foťák OV50E s optickou stabilizací a světelností f/1.4. Dále malý 13Mpx širokoúhlý snímač, jemuž nechybí ostření. A ve finále ještě menší 10Mpx senzor jako teleobjektiv s 3x zoomem, optickou stabilizací a skvělou světelností f/2.0. Zní to skvěle, že ano? Motorola hardware v tabulce umí. Ale ty výkony v praxi jsou vzhledem k ceně slabší. 

Hlavní foťák má dost detailů, přesné vyvážení bílé, dobrou volbu expozice a umí nepochybně hodně hezké fotky. Není na něj ale moc spoleh. Často mají fotky až přehnaně syté barvy, jak jsem to už hodně dlouho neviděl. Agresivní digitální doostřování hlavně u trávy, stromů a další komplikovanější struktur jde vidět, ale celkově se Motorola krotí více než dříve. Kontrast to zase umí lehce přehánět. Fotky ve výsledku vypadají často až moc digitálně, zpracovaně, ale ne nějakým profíkem. 

Jsou to fotky, které chtěl před pár lety každý na Instagramu, je velice živé, barevné. Někomu se tento styl bude stále moc líbit, na mě je tu až moc barev a digitálního zpracování. Plus občas nezafunguje dobře HDR, takže radši foťte víc fotek v řadě. A tohle má být Přirozený režim. Pak můžete zapnout Automatické vylepšení snímku, kdy se zapojí AI, trvá zpracování dýl a výsledkem je ještě trochu barevnější a světlejší fotka. U zoomu to detaily nepřidá pomocí AI nebo tak něco. Takže jsem to nepoužíval. 

Večer jde vidět digitální doostřování ještě víc, ale taky se ukázala ta super světelnost. Vyvážení bílé super, barvy už nejsou tak přehnané, expozice přirozenější. Tohle není takový ten Motorola zmatek jako dřív. Velké zlepšení na přirozenější noční fotky. Jen bacha občas na trochu šumu. Který přidává zase hlavně Automatické vylepšení. Nechat vypnuté, říkám. 

Širokoúhlý foťák má často hodně jiné barvy. Někdy je přesnější ten, jinde ten, někdy jsou mimo oba. V každém případě jde vidět doostřování ještě víc, dynamický rozsah nic moc a jsou tu ještě častěji problémy s HDR. Tady fakt doporučuji fotit vždy fotky pod dvou a večer nic moc. Ostření se ale hodí a celkově je to lepší foťák něž nějaký 8Mpx snímač. I když v téhle cenovce nejsou už zas tak běžné. 

3x teleobjektiv je pak bezva. Má totiž zase jiné zpracování scény, většinou má kupodivu nejvěrnější barvy a Motorola u něj krotí digitální ostření. Ani večer nebo za špatného světla to není špatné a tenhle foťák mám možná nejraději. A pokud jde o AI vylepšený zoom, tak 6x i 10x občas vypadají dobře, když je jednoduchá scéna. Ale většinou nic extra. U náročnější scén má potíže. 

Portrétní režim umí vypadat hodně dobře, jindy jsou barvy šíleně syté, typicky zelená s modrou, a někdy odhalí režim menší dynamický rozsah hlavní foťáku. Teleobjektiv je zde super, přirozeně ostřejší, a právě portréty ukazují nejlíp pleť. Na zpracování pleti je tu certifikace Pantone, který najednou něco znamená u foťáku. Faktem ale je, že detaily a vykreslení pleti je parádní. Trochu víc telefon vytahuje červenou, ale upřímně je pleť opravdu výborná. Alespoň na mě. Když se portrét povede, tak je to paráda. 

Stejně tak 50Mpx přední kamerka s ostřením a světelností f/1.9 je skvělá. Přirozené bokeh hezké, ostření funguje dobře a jsou to jedny z nejlepších fotek své třídy. Když to zase nepřeženou barvy. Ale pak přejdete na 4K video. Když stojím tak pěkné, ostření dobré, ale jakmile jde o pohyb, tak vidíme pulzování ostření i stabilizace nebo divoké úpravy vyvážení scény.

Přirozený vs Vylepšený AI režim

Stejně tak z hlavního foťáku jde 4K video, které je stabilní, ale zase jde vidět pulzování a ostření umí zmatkovat. Plus je trochu moc kontrastní a barevné. U širokoúhlého foťáku zase ve 4K chybí ostrost a stejně tak u teleobjektivu, ale ten není špatný. Celkově tu video jen pokulhává za fotkami, které jsou dost dobré, pokud máte rádi velice barevné fotky a nevadí vám digitální zpracování. Jen se to takhle už moc nedělá. 

Osobně vidím hlavní mínus ovšem až v chodu fotoaplikace. Ta je často pomalá ve zpracování fotek i celkovém pohybu v aplikaci a přepínání. Animace se umí trhat. Hledáček se umí trhat, z čehož byl třeba u portrétního režimu i Tomáš při mém focení v šoku. Tak moc. Noční focení je krásně rychlé, ale celkový zážitek z focení nebyl nejlepší. Už jsem dostal pár aktualizací fotoappky, ale nic. Chce to víc. 


A pak další kapitolou hardware. Tenhle telefon konkuruje OnePlus 12R, loňským vlajkám, Xiaomi 13T Pro, ale má v sobě Snapdragon 7 Gen 3. Procesor výkonem na úrovni telefonů za 10 tisíc korun. Zahřívání jsme si občas všiml, ale nebylo to špatné. Na nějaké náročné hry to úplně nebude a zejména fotoaplikace ukazuje nižší výkon přístroje, jak jsem říkal. V běžném používání běží však systém v pohodě. Když nejde o nic náročného, tak je rychlý, plynulý, nějaké to trhnutí uvidíte vzácně.  

Je to dobrý procesor na takové to běžné používání, socky, internet, ale není to úplně vlajkový zážitek, jak bych za ty peníze čekal. Přijde mi, že také cítím pomalejší úložiště UFS 2.2, které mě v téhle cenovce zarazilo. Občas na něco čekáte, když třeba upravujete fotky. Hlavně zpracování těch fotek vážně trvá, jak jsem říkal. A možná si někdo řekne, že nic náročného nedělá, ale pořád platíte ty peníze. V téhle cenovce máte běžně o 70% silnější procesory, to je fakt

Naštěstí je to taky nenáročný procesor, takže 4500mAh baterie stačila na hodně dobrou výdrž. Pohyboval jsem se kolem 7 až 7,5 hodin v nenáročném provozu. 6 hodin a kousek, když jsem víc fotil a natáčel. Den a kus dáte vždycky. A případě je v balení 125W nabíječka, která dobije baterku z 0 na 100 % za 20 minut. To je rozhodně vlajkové. Stejně jako 50W bezdrátové nabíjení, ke kterému bude potřeba jako u každé značky vlastní “spešl” nabíječka. A potěší 10W reverzní bezdrátové dobíjení, za to moc chválím. 


No a teď hlavní změna podle mě. Motorola má novou nadstavbu Hello UI (někdy Hello UX). Nebojte, pořád tu je aplikace se všemi gesty, jaké znáte. Možnosti úprav jsou stejné, dokonce teď můžete lehce upravit hodiny na zamykačce s hrstkou widgetů. Nechybí Ready For funkce přes USB 3.1 a Display Prot 1.4. Všechno, jak jste zvyklí.

Avšak jakmile podržím prst na domovské obrazovce, tak tohle není čistý Android. Jakmile stáhnu lištu notifikací. Tohle není čistý Android. Když přejdu do nastavení. Tohle taky není čistý Android. Doby, kdy měla Motorola zcela čisté prostředí jsou pryč. Pořád tu není masívní nadstavba, ale jsme svědky první kroku na cestě za něčím svým. A to mi vůbec nevadí. Nové grafické prvky se mi vlastně líbí. I když bohužel skoro vůbec nevyužívají barvy podle tapety, takže je to furt stejné. Hlavně, že tapetu lze vygenerovat pomocí AI. 

Máte nově i výběr dvou verzí lišty. Jedna předělává čistý Android do vlastního stylu. Druhá rozděluje obrazovku na kontrolní centrum a notifikace jako u ostatních čínských značek. A ano, ovládání hudby tam visí pořád, ale naštěstí jde odstranit. Rozhodně si budete muset chvilku zvykat, ale jak říkám, jsem rád, že Motorola jde dál a zkouší něco svého. Jo a slibuje 3 roky velkých aktualizací a 4 roky zabezpečení s updaty každého čtvrt roku.

 

Jenom škoda, že to hezké prostředí ještě není dopečené. Působí to, jako když Motorola naroubovala svoje úpravy na čistý Android, a ještě to nestihla dožehlit. Když jsem si hlídal výdrž baterie, tak se mi jednou stalo, že se zasekly po třeba půlce dne a už jsem dál neviděl, jak je na tom spotřeba. Ještě že výdrž monitoruji několika různými způsoby najednou. Jednou jsem chtěl otevřít Google Fotky, ale zasekly se. Otevřely se, ale nešlo nic dělat. Musel jsem appku natvrdo zavřít a restartovat.  

Kvůli tomu zaseknutí výdrže jsem zkusil dát restart telefonu, který nepomohl. Ale zato jsem měl najednou dvakrát Keep ve složce, kde měl být jen jednou. A zase jsme asi u toho výkonu, ale občas se mi sekala jako blázen tvorba Instagram Příběhů, když jsem tam dal víc textových bublin a dalších prvků. Když stáhnu jakoukoli verzi kontrolního centra, tak po kliknutí na nastavení se zruší Motorolou naroubovaná průhlednost. Vidíte na půl sekundy ostrou obrazovku v pozadí a pak začne animace.  

Jsou to blbosti, ale jen takhle prezentuji drobné nedokonalosti, které se sčítají a vytvářejí dojem nedokončeného prostředí. Koukejte v naší videorecenzi na animace, když v rozděleném kontrolním centru klepnu na Spotify. To vás vytrhne z toho jinak podle mě hezkého prostředí. Ale není to nic, co nemohou opravit aktualizace. I když vzhledem k Motorole, kdo ví, jak budou chodit tentokrát. Tohle není Nothing, aby vydali 5 updatů, když se jim něco nelíbí. 


A tím jsme u konce. Hardwarově toho dělá Edge 50 Pro za 17 599 korun v jediné verzi 12/512GB hodně dobře. Nechybí mu IP68, má rychlá drátové i bezdrátové nabíjení nebo teleobjektiv. Ne všechno si ale sedlo. Foťáky jsou všelijaké a Motorola ušetřila na procesoru, který by měl být v téhle třídě základ. Zda se vám bude líbit více upravená nadstavba už je na vašem vkusu. Čistý Android jako u Sony to už není, ale mně se ten směr líbí.

Pokud vám skutečně vůbec nejde o výkon a fotky s videem se vám zamlouvají, tak nemám důvod vás od Edge 50 Pro odrazovat. Pro běžné nenáročné uživatele, proč sakra ne. Je to hezký telefon, kterému mu žádná funkce nechybí. Ale za tyhle úvodní peníze? Ať je paměti, kolik chce být, nemám ani důvody proč vyloženě doporučit ze všech dostupných telefonů v této třídě zrovna Motorolu. 

Kde koupit…

Motorola Edge 50 Pro

Paměť RAM: 12GB; Uživatelská paměť: 512GB

Na výběr další 0 varianty

Je to dobrý telefon? Je, dost dobrý! Ale co v téhle cenovce není. A když se mě někdo zeptá, ať doporučím nejlepší telefon do 20 tisíc? Za 20 tisíc je teď vivo X90 Pro nebo Honor Magic5 Pro. 256GB a 512GB. Za 17,5 tisíc můžete mít 256GB Galaxy S23. A za 17 tisíc a míň 512GB Xiaomi 13T Pro. Tyhle telefony bych osobně vzal raději. Dostanete za své peníze ještě víc nebo papírově stejně, ale v praxi kvalitněji. 

Avšak, vydáním život telefonů nekončí. Stejně jako u základního Edge 40 loni si myslím, že Edge 50 Pro muže čekat nádherný druhý život, až se cena umoudří. Až klesne k 11 tisícům, tak to bude parádní volba. Plus třeba už nějaké aktualizace a může to být opět jedna z nejlepších koupí střední třídy. Potenciál má velký třeba proti základnímu Xiaomi 13T. Ale za správnou cenu, kterou ta startovní bohužel úplně není.  

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze Motorola Edge 50 Pro: Velký šarm nemusí stačit

728x90

Konečně je tu vlajková řada Motoroly pro letošní rok. A hádejte co? Stejně jako každý rok se znovu mění. Letos chybí zatím základní Edge 50, ale zároveň tak trochu vyšel. Edge 50 Pro totiž letos okupuje podobnou cenovku jako Edge 40 a tentokrát nabízí v mnohém výbavu, kterou byste od takového telefonu chtěli. Zároveň tu jsou ale možná nečekané změny a pár zakopnutí, které mi původní nadšení komplikují. 


To hlavní je podle Motoroly design. Což chápu, telefon nezapadne, ale tento design jsme viděli už loni u Edge 40. To znamená, že lehce vystupující modul fotoaparátů je schovaný přímo pod zády. Vznikl tím je takový hladký kopeček fotoaparátů a byť mi to nepřijde extra krásné, tak je to elegantně jednoduchý design. Zrovna tahle moje verze mi ale moc nesedí. Mám perlovou verzi, zatímco zbytek barev má záda z umělé kůže.  

Tady se snaží Motorola upravit plast tak, aby působil jako perla nebo lehce kameně. Výsledkem je hrubší textura, která se nepatlá a pohodlná na držení. Nepůsobí ovšem prémiově jako kůže. Pořád cítíte, že je to hladký plast. Ostatně jsem dával vyzkoušet telefon lidem v mém okolí a sentiment byl vždycky stejný, když jsme se ptal na dojem “Působí to levně, prostě plast. Ale neklouže to.” Osobně bych radši kůži.  

Je tu ovšem voděodolnost IP68 a rám je vyroben z kovu. Haptická odezva tu bohužel vesměs není. Máme běžné vibrace a nejsou extra super. To mě zklamalo. Zase ale potěší stereo reproduktory, které jsou dostatečně hlasité, ale hlavně jsou basovější než loni. Není to vlajkový zvuk, ale hodně dobré a vyloženě skvělý je displej.  

Jedná se o 6,7palcový POLED panel, jenž běží v prostředí maximálně na 120 Hz, ale ve hrách má i 144 Hz. Není to LTPO, ale má 1,5K rozlišení, 10bitové barvy, HDR10+ a jas až 2000 nitů v HDR. Všichni ale víme, že HDR je fuk. Jas celoplošně na slunci umí být až 1300 nitů, což je pořád super a čitelnost je hodně dobrá. Když mobil po chvilce sponzoruje silné světlo. Bohužel to trochu kazí silné odrazy okolí ve skle, jelikož tu jsou ty výrazně zaoblené boky. 

Edge 50 Pro má výraznější zaoblení než třeba i OnePlus 12R. Ta křivka je velká a často mi to překáželo víc, než jsme zvyklí. A stejně tak kvůli výrazné křivce máme po bocích zkreslený obraz. Ten má mimochodem certifikace přesnosti barev a pleti Pantone, ale nic bych nepoznal. Je to prostě moc hezký displej své cenovky a pokud máte rádi zaoblené panely, tak budete spokojeni. 

Čtečka otisků prstů je pak hezky rychlá, ale nepotěšily mě antény pro telefonní signál. Kvalita hovorů byla v pohodě, ale telefonu vypadával nebo vůbec neměl dlouho signál na místech, kde ho mám vždy skoro plný. A všichni ostatní s různými značkami telefonů signál měly, ale já ne. A mluvím o telefonním signálu, ne o internetu. Zvláštní. Jinak GPS a podobně v pohodě. 


V pohodě, tak bych popsal také fotoaparáty. Je tu hlavní 50Mpx foťák OV50E s optickou stabilizací a světelností f/1.4. Dále malý 13Mpx širokoúhlý snímač, jemuž nechybí ostření. A ve finále ještě menší 10Mpx senzor jako teleobjektiv s 3x zoomem, optickou stabilizací a skvělou světelností f/2.0. Zní to skvěle, že ano? Motorola hardware v tabulce umí. Ale ty výkony v praxi jsou vzhledem k ceně slabší. 

Hlavní foťák má dost detailů, přesné vyvážení bílé, dobrou volbu expozice a umí nepochybně hodně hezké fotky. Není na něj ale moc spoleh. Často mají fotky až přehnaně syté barvy, jak jsem to už hodně dlouho neviděl. Agresivní digitální doostřování hlavně u trávy, stromů a další komplikovanější struktur jde vidět, ale celkově se Motorola krotí více než dříve. Kontrast to zase umí lehce přehánět. Fotky ve výsledku vypadají často až moc digitálně, zpracovaně, ale ne nějakým profíkem. 

Jsou to fotky, které chtěl před pár lety každý na Instagramu, je velice živé, barevné. Někomu se tento styl bude stále moc líbit, na mě je tu až moc barev a digitálního zpracování. Plus občas nezafunguje dobře HDR, takže radši foťte víc fotek v řadě. A tohle má být Přirozený režim. Pak můžete zapnout Automatické vylepšení snímku, kdy se zapojí AI, trvá zpracování dýl a výsledkem je ještě trochu barevnější a světlejší fotka. U zoomu to detaily nepřidá pomocí AI nebo tak něco. Takže jsem to nepoužíval. 

Večer jde vidět digitální doostřování ještě víc, ale taky se ukázala ta super světelnost. Vyvážení bílé super, barvy už nejsou tak přehnané, expozice přirozenější. Tohle není takový ten Motorola zmatek jako dřív. Velké zlepšení na přirozenější noční fotky. Jen bacha občas na trochu šumu. Který přidává zase hlavně Automatické vylepšení. Nechat vypnuté, říkám. 

Širokoúhlý foťák má často hodně jiné barvy. Někdy je přesnější ten, jinde ten, někdy jsou mimo oba. V každém případě jde vidět doostřování ještě víc, dynamický rozsah nic moc a jsou tu ještě častěji problémy s HDR. Tady fakt doporučuji fotit vždy fotky pod dvou a večer nic moc. Ostření se ale hodí a celkově je to lepší foťák něž nějaký 8Mpx snímač. I když v téhle cenovce nejsou už zas tak běžné. 

3x teleobjektiv je pak bezva. Má totiž zase jiné zpracování scény, většinou má kupodivu nejvěrnější barvy a Motorola u něj krotí digitální ostření. Ani večer nebo za špatného světla to není špatné a tenhle foťák mám možná nejraději. A pokud jde o AI vylepšený zoom, tak 6x i 10x občas vypadají dobře, když je jednoduchá scéna. Ale většinou nic extra. U náročnější scén má potíže. 

Portrétní režim umí vypadat hodně dobře, jindy jsou barvy šíleně syté, typicky zelená s modrou, a někdy odhalí režim menší dynamický rozsah hlavní foťáku. Teleobjektiv je zde super, přirozeně ostřejší, a právě portréty ukazují nejlíp pleť. Na zpracování pleti je tu certifikace Pantone, který najednou něco znamená u foťáku. Faktem ale je, že detaily a vykreslení pleti je parádní. Trochu víc telefon vytahuje červenou, ale upřímně je pleť opravdu výborná. Alespoň na mě. Když se portrét povede, tak je to paráda. 

Stejně tak 50Mpx přední kamerka s ostřením a světelností f/1.9 je skvělá. Přirozené bokeh hezké, ostření funguje dobře a jsou to jedny z nejlepších fotek své třídy. Když to zase nepřeženou barvy. Ale pak přejdete na 4K video. Když stojím tak pěkné, ostření dobré, ale jakmile jde o pohyb, tak vidíme pulzování ostření i stabilizace nebo divoké úpravy vyvážení scény.

Přirozený vs Vylepšený AI režim

Stejně tak z hlavního foťáku jde 4K video, které je stabilní, ale zase jde vidět pulzování a ostření umí zmatkovat. Plus je trochu moc kontrastní a barevné. U širokoúhlého foťáku zase ve 4K chybí ostrost a stejně tak u teleobjektivu, ale ten není špatný. Celkově tu video jen pokulhává za fotkami, které jsou dost dobré, pokud máte rádi velice barevné fotky a nevadí vám digitální zpracování. Jen se to takhle už moc nedělá. 

Osobně vidím hlavní mínus ovšem až v chodu fotoaplikace. Ta je často pomalá ve zpracování fotek i celkovém pohybu v aplikaci a přepínání. Animace se umí trhat. Hledáček se umí trhat, z čehož byl třeba u portrétního režimu i Tomáš při mém focení v šoku. Tak moc. Noční focení je krásně rychlé, ale celkový zážitek z focení nebyl nejlepší. Už jsem dostal pár aktualizací fotoappky, ale nic. Chce to víc. 


A pak další kapitolou hardware. Tenhle telefon konkuruje OnePlus 12R, loňským vlajkám, Xiaomi 13T Pro, ale má v sobě Snapdragon 7 Gen 3. Procesor výkonem na úrovni telefonů za 10 tisíc korun. Zahřívání jsme si občas všiml, ale nebylo to špatné. Na nějaké náročné hry to úplně nebude a zejména fotoaplikace ukazuje nižší výkon přístroje, jak jsem říkal. V běžném používání běží však systém v pohodě. Když nejde o nic náročného, tak je rychlý, plynulý, nějaké to trhnutí uvidíte vzácně.  

Je to dobrý procesor na takové to běžné používání, socky, internet, ale není to úplně vlajkový zážitek, jak bych za ty peníze čekal. Přijde mi, že také cítím pomalejší úložiště UFS 2.2, které mě v téhle cenovce zarazilo. Občas na něco čekáte, když třeba upravujete fotky. Hlavně zpracování těch fotek vážně trvá, jak jsem říkal. A možná si někdo řekne, že nic náročného nedělá, ale pořád platíte ty peníze. V téhle cenovce máte běžně o 70% silnější procesory, to je fakt

Naštěstí je to taky nenáročný procesor, takže 4500mAh baterie stačila na hodně dobrou výdrž. Pohyboval jsem se kolem 7 až 7,5 hodin v nenáročném provozu. 6 hodin a kousek, když jsem víc fotil a natáčel. Den a kus dáte vždycky. A případě je v balení 125W nabíječka, která dobije baterku z 0 na 100 % za 20 minut. To je rozhodně vlajkové. Stejně jako 50W bezdrátové nabíjení, ke kterému bude potřeba jako u každé značky vlastní “spešl” nabíječka. A potěší 10W reverzní bezdrátové dobíjení, za to moc chválím. 


No a teď hlavní změna podle mě. Motorola má novou nadstavbu Hello UI (někdy Hello UX). Nebojte, pořád tu je aplikace se všemi gesty, jaké znáte. Možnosti úprav jsou stejné, dokonce teď můžete lehce upravit hodiny na zamykačce s hrstkou widgetů. Nechybí Ready For funkce přes USB 3.1 a Display Prot 1.4. Všechno, jak jste zvyklí.

Avšak jakmile podržím prst na domovské obrazovce, tak tohle není čistý Android. Jakmile stáhnu lištu notifikací. Tohle není čistý Android. Když přejdu do nastavení. Tohle taky není čistý Android. Doby, kdy měla Motorola zcela čisté prostředí jsou pryč. Pořád tu není masívní nadstavba, ale jsme svědky první kroku na cestě za něčím svým. A to mi vůbec nevadí. Nové grafické prvky se mi vlastně líbí. I když bohužel skoro vůbec nevyužívají barvy podle tapety, takže je to furt stejné. Hlavně, že tapetu lze vygenerovat pomocí AI. 

Máte nově i výběr dvou verzí lišty. Jedna předělává čistý Android do vlastního stylu. Druhá rozděluje obrazovku na kontrolní centrum a notifikace jako u ostatních čínských značek. A ano, ovládání hudby tam visí pořád, ale naštěstí jde odstranit. Rozhodně si budete muset chvilku zvykat, ale jak říkám, jsem rád, že Motorola jde dál a zkouší něco svého. Jo a slibuje 3 roky velkých aktualizací a 4 roky zabezpečení s updaty každého čtvrt roku.

 

Jenom škoda, že to hezké prostředí ještě není dopečené. Působí to, jako když Motorola naroubovala svoje úpravy na čistý Android, a ještě to nestihla dožehlit. Když jsem si hlídal výdrž baterie, tak se mi jednou stalo, že se zasekly po třeba půlce dne a už jsem dál neviděl, jak je na tom spotřeba. Ještě že výdrž monitoruji několika různými způsoby najednou. Jednou jsem chtěl otevřít Google Fotky, ale zasekly se. Otevřely se, ale nešlo nic dělat. Musel jsem appku natvrdo zavřít a restartovat.  

Kvůli tomu zaseknutí výdrže jsem zkusil dát restart telefonu, který nepomohl. Ale zato jsem měl najednou dvakrát Keep ve složce, kde měl být jen jednou. A zase jsme asi u toho výkonu, ale občas se mi sekala jako blázen tvorba Instagram Příběhů, když jsem tam dal víc textových bublin a dalších prvků. Když stáhnu jakoukoli verzi kontrolního centra, tak po kliknutí na nastavení se zruší Motorolou naroubovaná průhlednost. Vidíte na půl sekundy ostrou obrazovku v pozadí a pak začne animace.  

Jsou to blbosti, ale jen takhle prezentuji drobné nedokonalosti, které se sčítají a vytvářejí dojem nedokončeného prostředí. Koukejte v naší videorecenzi na animace, když v rozděleném kontrolním centru klepnu na Spotify. To vás vytrhne z toho jinak podle mě hezkého prostředí. Ale není to nic, co nemohou opravit aktualizace. I když vzhledem k Motorole, kdo ví, jak budou chodit tentokrát. Tohle není Nothing, aby vydali 5 updatů, když se jim něco nelíbí. 


A tím jsme u konce. Hardwarově toho dělá Edge 50 Pro za 17 599 korun v jediné verzi 12/512GB hodně dobře. Nechybí mu IP68, má rychlá drátové i bezdrátové nabíjení nebo teleobjektiv. Ne všechno si ale sedlo. Foťáky jsou všelijaké a Motorola ušetřila na procesoru, který by měl být v téhle třídě základ. Zda se vám bude líbit více upravená nadstavba už je na vašem vkusu. Čistý Android jako u Sony to už není, ale mně se ten směr líbí.

Pokud vám skutečně vůbec nejde o výkon a fotky s videem se vám zamlouvají, tak nemám důvod vás od Edge 50 Pro odrazovat. Pro běžné nenáročné uživatele, proč sakra ne. Je to hezký telefon, kterému mu žádná funkce nechybí. Ale za tyhle úvodní peníze? Ať je paměti, kolik chce být, nemám ani důvody proč vyloženě doporučit ze všech dostupných telefonů v této třídě zrovna Motorolu. 

Kde koupit…

Motorola Edge 50 Pro

Paměť RAM: 12GB; Uživatelská paměť: 512GB

Na výběr další 0 varianty

Je to dobrý telefon? Je, dost dobrý! Ale co v téhle cenovce není. A když se mě někdo zeptá, ať doporučím nejlepší telefon do 20 tisíc? Za 20 tisíc je teď vivo X90 Pro nebo Honor Magic5 Pro. 256GB a 512GB. Za 17,5 tisíc můžete mít 256GB Galaxy S23. A za 17 tisíc a míň 512GB Xiaomi 13T Pro. Tyhle telefony bych osobně vzal raději. Dostanete za své peníze ještě víc nebo papírově stejně, ale v praxi kvalitněji. 

Avšak, vydáním život telefonů nekončí. Stejně jako u základního Edge 40 loni si myslím, že Edge 50 Pro muže čekat nádherný druhý život, až se cena umoudří. Až klesne k 11 tisícům, tak to bude parádní volba. Plus třeba už nějaké aktualizace a může to být opět jedna z nejlepších koupí střední třídy. Potenciál má velký třeba proti základnímu Xiaomi 13T. Ale za správnou cenu, kterou ta startovní bohužel úplně není.  

RELATED ARTICLES