Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze Samsung Galaxy A55: Krok správným směrem, ale...

Recenze Samsung Galaxy A55: Krok správným směrem, ale…

728x90

Jako vždy nemám pochyb o tom, že Galaxy A55 bude patřit mezi nejprodávanější telefony roku. Samsung má na našem trhu silnou pozici, kterou nikdo jen tak nezvrátí. A musím uznat, že po testování A55 jsou tu vlastnosti telefonu, které mě příjemně překvapily a díky kterým si zaslouží doporučení. Rozhodně více než předchůdce. Všechno ale není ani letos zas tak růžové, stejně jako tahle barva.


Konstrukce je to hlavní vylepšení letošního telefonu, které pozná nový majitel okamžitě. A nemluvím o designu. Ten je úplně stejný jako loni a u všech ostatních telefonů značky, což osobně nemusím, ale má to své výhody i nevýhody. Novinkou je odolnější sklo Victus+ vepředu i vzadu, což je bezva, a poté rám. Ten je nově zcela plochý a pouze kolem tlačítek je tak zvaný Key Island výstupek, který je totálně zbytečný, avšak alespoň hezky demonstruje meziroční změnu. 

Kolem tlačítek já rám oblý jako loni a má i stejnou matnou úpravu a krásně vidíte, jak moc dokázal Samsung ořezat z rámu. Díky tomu působí také rámečky kolem displeje trochu lépe než dříve. Zejména je to však nově hliníkový rám a ten kov má velice zajímavé broušení, které je někde mezi typickým matným hliníkem a lesklým. Trochu připomíná titan a je absolutně boží. Rád bych měl tuhle úpravu kovu také u základních vlajek S24. Je to drobnost, ale hodně to zlepšuje dojem z telefonu, který je jinak stejný jako loni. 

Ostatně stejný je vesměs také displej. AMOLED, Full HD rozlišení, 120 Hz, HDR10+, jas až 1000 nitů po celé ploše, stejná a dobrá čtečka otisků prstů a pořád vesměs stejně tlusté rámečky. Ty letos nevypadají dobře, ale zvětšení na 6,6 palce pomohlo s poměrem panelu k rámečkům, jako tomu bylo loni u Galaxy A34. Telefon zepředu tedy vypadá líp, ale ne o moc. Zato ten samotný displej je vážně výborný. Čitelnost na slunci je excelentní, daleko lepší než u Nothing Phonu 2a, jenž by měl mít stejný jas, obraz vypadá skvěle, HDR a L1 pro Netflix tu je, není si technicky na co ztěžovat. Je to lepší displej, než se podle čísel zdá. 

Stereo reproduktory nejsou o moc lepší než loni. Nejsou extra hlasité, ale hrají dobře. Podobně to mám s haptickou odezvou. Ta je fajn, je tu, ale není moc silná ani detailní na poměry konkurence. Není to ani Nothing Phone 2a, ale daleko lepší než Galaxy A35. Wi-Fi mi pak přišla na stejné sítí znatelně pomalejší oproti Nothing Phone 2a, ale signál byl v pohodě a stejně tak třeba hovory nebo GPS. Plus tu máte podporu eSIM a hybridní slot pro microSD kartu


Novinkou je procesor. Exynos 1480 se chlubí vyšší výkonem a má být úspornější. A víte co? Všechno se mi potvrdilo. Výkon CPU a zejména GPU pro hry díky technologii AMD z vlajek Galaxy S jde znát. V benchmarku AnTuTu poskočíte z 570 tisíc bodů třeba až na 740 tisíc. To je super pokrok a dostáváme se na úroveň konkurence, ale benchmarky vem čert. Plus je tu pořád občas bez zjevného důvodu menší zahřívání. 

Důležité je, že náročnější hry zvládnete lépe, a hlavně běží hned od začátku One UI 6.1 s Androidem 14 daleké lépe, než tomu bylo původně u předchozí generace. Jsou tu pořád nějaké ty menší trhance? Jasně. Ale nadstavba dostala trochu hezčí animace a telefon běží opravdu skvěle. Na tohle si nelze letos stěžovat. Když nebudete čekat Xiaomi 13T, POCO X6 Pro nebo tak něco, tak budete spokojení.

Mimochodem, podpora 4 velkých aktualizací Androidu a 5 let zabezpečení je stále na danou cenu skvělá. Není tu žádné Galaxy AI, což mi nevadí, ale jinak je to One UI 6.1, které už můžete dobře znát. Tedy spolehlivá, bezpečná nadstavba, kterou bude mít skoro každý rád. A osobně mám rád ještě jedno vylepšení. Krom softwarového zabezpečení sem dal letos Samsung také Knox Vault čip do telefonu, do kterého se ukládají citlivá data. 

Ten má vysokou ochranu splňují vládní požadavky a odolá i fyzickým pokusům o prolomení zabezpečení extrémní změnou teploty, laserem a podobně. Zabezpečení už není jen výsadou ultra drahých telefonů a z toho mám radost. Snad to každý nikdy nevyužije, ale je to hezká jistota. Něco jako ta roky ověřená voděodolnost IP67, která tu pořád je. 

Stejně jako 5000mAh baterie s 25W nabíjením, bezdrátové chybí a nabíjení není extra rychlé. A v balení není nabíječka, kryt ani fólie na displeji. Výdrž je ale opravdu výborná. Díval jsme se většinou na 7,5 a někdy až 8 hodin zapnutého displeje v běžné dny. Takový ten stres z baterky tady zažívat nebudete a jeden den výdrží telefon prakticky vždycky. Tohle je ta výdrž, kterou lze už označit za přednost. 


No a na závěr jako většinou foťáky. Na pohled se nic nezměnilo oproti loňsku. Parametry hlavního 50Mpx fotoaparátu jsou stejné, ale Samsung tvrdí, že to je nový senzor se stejnými parametry. V praxi bude dělat ale největší rozdíl patrně novější procesor. Faktem je, že fotky jsou trochu lepší než loni. Je větší spoleh na výstup, večer je focení trošku rychlejší, čistší a snímky jsou častěji ostré. Dynamický rozsah se polepšil, ale pořád nic extra. Přičemž někdy jsou fotky zbytečně moc studené či jdou až do magenty/červena.

Pořád tu jsou občas také problémy s přepaly světla, třeba zelené listy dole v galerii takhle nevypadaly, ale telefon zkrátka nezvládl takový kontrast silného světla a hlubokých stínu. Večer jsou pak snímky čisté, ale někdy až moc světlé, obloha se příliš vytahuje a občas jdou fotky do magenty. Hlavně když používáte noční režim, který se skoro nikdy nezapne a já bych to tak nechal. Celý je nějaký moc silný a rozbitý. Potěší ovšem kvalitní 2x digitální zoom, který to nepřehání s doostřováním, i když viditelné je. Za mě je to celkově dobrý fotoaparát dané cenovky, ale nic výjimečného. Nedostal jsem fotku, u které bych si řekl “Ty jo, ta se sakra povedla”.

Na druhou stranu dohání fotky u Samsungu 4K video, které vypadá na svou cenovku moc hezky, i když šum mu není cizí i za dne a je trochu moc barevné na můj vkus. Stabilizace je letos super a video má i dobrý zvuk. Video je jednou z předností hlavního foťáků. Plus velice dobré stabilní 4K video ze přední 32Mpx kamerky, která umí rovněž dobré fotky. Možná i nejlepší přední video své třídy kolem 10 tisíc korun. 

Portrétní režim není nic speciálního, pleť není moc věrná a ořez může být lepší, když už se tedy konečně zapne, ale vyvážení fotky a detaily jsou fajn. 5Mpx makro tu je stejné jako loni, stejně jako je ta přední kamera či šíro. Použitelné, ale zbytečné, raději by mělo mít šíro ostření a ani tak ho často moc používat nebudete. Co můžete používat více je 12Mpx širokoúhlý snímač, který je letos bohužel trochu rozbitý. U něj je software extra agresivní. Vidíte doostřování, vyhlazování šumu a někdy jsou barvy hodně mimo oproti hlavnímu foťáku.

Ale hlavně se často výrazně slévají detaily a nemusíte ani extra zoomovat. Střed fotky vypadá v pohodě, ale postupně od něj vidíte často, jak detaily mizí. A mizí detaily ne ostrost. A zdá se mi, že na levé straně fotky je to agresivnější. Nevím, jestli to půjde spravit updatem, ale rozhodně si v galerii výše projděte širokoúhlé fotky a zoomujte. 4K video z šíra není vůbec špatné, ale od fotek jsem čekal něco víc. Není na ně vůbec spoleh. 


Galaxy A55 je patrně přesně to, co „tech fanoušci“ telefonů tušili. Je to loňsku velice podobný telefon a stále stojí v základní 8/128GB verzi 12 tisíc korun. Za 128 GB! Dvojnásobná paměť je za příplatek tisíc korun. A jasně teď máte akce, kdy dostanete třeba sluchátka zdarma, ale ta ofiko cena za tu paměť a změny… Tohle není převrat, který by možná mnozí od Samsungu chtěly pro řadu Galaxy A. 

Zároveň je to ovšem letos lepší telefon oproti konkurenci, než byl ten předchozí. Výkon je vyšší a systém běží líp. Podpora je pořád delší než jinde a je i rychlá, jak Samsung dokazuje zas a znovu. Displej je výborný, skvělá výdrž, hlavní foťák povedený s fajn videem, hezké 4K přední video, kovový rám zlepšil pocit z telefonu a vyšší zabezpečení by měl každý ocenit. Nejsou tu extra velké změny, ale i pár těch novinek zlepšují dojem z toho nyní bohužel zvětšeného telefonu.

Kde koupit…

Samsung Galaxy A55 5G

Paměť RAM: 8GB; Uživatelská paměť: 128GB

Na výběr další 1 varianta

Což mě přivádí k menší Galaxy S23 FE, která je teď za 15 tisíc korun ve stejné paměťové verzi, ale občas je s výkupem nebo bez i za 13 tisíc. Za lepší displej, procesor, silnější voděodolnost, bezdrátové nabíjení, lepší foťáky, možná pro vás bude předností i Galaxy AI. Vlastně oproti A55 má jen horší výdrž a o rok míň podpory. Já bych FE bral určitě radši, kdyby byla cena tak blízko. Nemluvě o Xiaomi 13T, které teď stojí s 256 GB šílených 9999 korun. To není ani souboj. A letos náš čeká ještě OnePlus Nord 4, které se nedávno odhalilo v Číně a vypadá také v mnohé lépe, přičemž už dorovnalo i délku SW podpory. 

Avšak když si někdo Galaxy A55 koupí namísto třeba Redmi Note 13 Pro+, tak nebudu kroutit hlavou jako loni. Vlastně to i chápu, je to hodně dobrý telefon. Je to úžasný poměr cena/výbava? Je lepší než konkurence? Jasný upgrade pro majitele loňské generace? Ne ve všech případech. Ale používal jsme ho ve finále vlastně i rád. A hlavně pokud bude v nějaké hezké slevě, tak je to jako vždy sázka na jistotu, s kterou toho letos neobětujete tolik jako loni. Jen škoda, že se musel telefon zvětšit.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze Samsung Galaxy A55: Krok správným směrem, ale…

728x90

Jako vždy nemám pochyb o tom, že Galaxy A55 bude patřit mezi nejprodávanější telefony roku. Samsung má na našem trhu silnou pozici, kterou nikdo jen tak nezvrátí. A musím uznat, že po testování A55 jsou tu vlastnosti telefonu, které mě příjemně překvapily a díky kterým si zaslouží doporučení. Rozhodně více než předchůdce. Všechno ale není ani letos zas tak růžové, stejně jako tahle barva.


Konstrukce je to hlavní vylepšení letošního telefonu, které pozná nový majitel okamžitě. A nemluvím o designu. Ten je úplně stejný jako loni a u všech ostatních telefonů značky, což osobně nemusím, ale má to své výhody i nevýhody. Novinkou je odolnější sklo Victus+ vepředu i vzadu, což je bezva, a poté rám. Ten je nově zcela plochý a pouze kolem tlačítek je tak zvaný Key Island výstupek, který je totálně zbytečný, avšak alespoň hezky demonstruje meziroční změnu. 

Kolem tlačítek já rám oblý jako loni a má i stejnou matnou úpravu a krásně vidíte, jak moc dokázal Samsung ořezat z rámu. Díky tomu působí také rámečky kolem displeje trochu lépe než dříve. Zejména je to však nově hliníkový rám a ten kov má velice zajímavé broušení, které je někde mezi typickým matným hliníkem a lesklým. Trochu připomíná titan a je absolutně boží. Rád bych měl tuhle úpravu kovu také u základních vlajek S24. Je to drobnost, ale hodně to zlepšuje dojem z telefonu, který je jinak stejný jako loni. 

Ostatně stejný je vesměs také displej. AMOLED, Full HD rozlišení, 120 Hz, HDR10+, jas až 1000 nitů po celé ploše, stejná a dobrá čtečka otisků prstů a pořád vesměs stejně tlusté rámečky. Ty letos nevypadají dobře, ale zvětšení na 6,6 palce pomohlo s poměrem panelu k rámečkům, jako tomu bylo loni u Galaxy A34. Telefon zepředu tedy vypadá líp, ale ne o moc. Zato ten samotný displej je vážně výborný. Čitelnost na slunci je excelentní, daleko lepší než u Nothing Phonu 2a, jenž by měl mít stejný jas, obraz vypadá skvěle, HDR a L1 pro Netflix tu je, není si technicky na co ztěžovat. Je to lepší displej, než se podle čísel zdá. 

Stereo reproduktory nejsou o moc lepší než loni. Nejsou extra hlasité, ale hrají dobře. Podobně to mám s haptickou odezvou. Ta je fajn, je tu, ale není moc silná ani detailní na poměry konkurence. Není to ani Nothing Phone 2a, ale daleko lepší než Galaxy A35. Wi-Fi mi pak přišla na stejné sítí znatelně pomalejší oproti Nothing Phone 2a, ale signál byl v pohodě a stejně tak třeba hovory nebo GPS. Plus tu máte podporu eSIM a hybridní slot pro microSD kartu


Novinkou je procesor. Exynos 1480 se chlubí vyšší výkonem a má být úspornější. A víte co? Všechno se mi potvrdilo. Výkon CPU a zejména GPU pro hry díky technologii AMD z vlajek Galaxy S jde znát. V benchmarku AnTuTu poskočíte z 570 tisíc bodů třeba až na 740 tisíc. To je super pokrok a dostáváme se na úroveň konkurence, ale benchmarky vem čert. Plus je tu pořád občas bez zjevného důvodu menší zahřívání. 

Důležité je, že náročnější hry zvládnete lépe, a hlavně běží hned od začátku One UI 6.1 s Androidem 14 daleké lépe, než tomu bylo původně u předchozí generace. Jsou tu pořád nějaké ty menší trhance? Jasně. Ale nadstavba dostala trochu hezčí animace a telefon běží opravdu skvěle. Na tohle si nelze letos stěžovat. Když nebudete čekat Xiaomi 13T, POCO X6 Pro nebo tak něco, tak budete spokojení.

Mimochodem, podpora 4 velkých aktualizací Androidu a 5 let zabezpečení je stále na danou cenu skvělá. Není tu žádné Galaxy AI, což mi nevadí, ale jinak je to One UI 6.1, které už můžete dobře znát. Tedy spolehlivá, bezpečná nadstavba, kterou bude mít skoro každý rád. A osobně mám rád ještě jedno vylepšení. Krom softwarového zabezpečení sem dal letos Samsung také Knox Vault čip do telefonu, do kterého se ukládají citlivá data. 

Ten má vysokou ochranu splňují vládní požadavky a odolá i fyzickým pokusům o prolomení zabezpečení extrémní změnou teploty, laserem a podobně. Zabezpečení už není jen výsadou ultra drahých telefonů a z toho mám radost. Snad to každý nikdy nevyužije, ale je to hezká jistota. Něco jako ta roky ověřená voděodolnost IP67, která tu pořád je. 

Stejně jako 5000mAh baterie s 25W nabíjením, bezdrátové chybí a nabíjení není extra rychlé. A v balení není nabíječka, kryt ani fólie na displeji. Výdrž je ale opravdu výborná. Díval jsme se většinou na 7,5 a někdy až 8 hodin zapnutého displeje v běžné dny. Takový ten stres z baterky tady zažívat nebudete a jeden den výdrží telefon prakticky vždycky. Tohle je ta výdrž, kterou lze už označit za přednost. 


No a na závěr jako většinou foťáky. Na pohled se nic nezměnilo oproti loňsku. Parametry hlavního 50Mpx fotoaparátu jsou stejné, ale Samsung tvrdí, že to je nový senzor se stejnými parametry. V praxi bude dělat ale největší rozdíl patrně novější procesor. Faktem je, že fotky jsou trochu lepší než loni. Je větší spoleh na výstup, večer je focení trošku rychlejší, čistší a snímky jsou častěji ostré. Dynamický rozsah se polepšil, ale pořád nic extra. Přičemž někdy jsou fotky zbytečně moc studené či jdou až do magenty/červena.

Pořád tu jsou občas také problémy s přepaly světla, třeba zelené listy dole v galerii takhle nevypadaly, ale telefon zkrátka nezvládl takový kontrast silného světla a hlubokých stínu. Večer jsou pak snímky čisté, ale někdy až moc světlé, obloha se příliš vytahuje a občas jdou fotky do magenty. Hlavně když používáte noční režim, který se skoro nikdy nezapne a já bych to tak nechal. Celý je nějaký moc silný a rozbitý. Potěší ovšem kvalitní 2x digitální zoom, který to nepřehání s doostřováním, i když viditelné je. Za mě je to celkově dobrý fotoaparát dané cenovky, ale nic výjimečného. Nedostal jsem fotku, u které bych si řekl “Ty jo, ta se sakra povedla”.

Na druhou stranu dohání fotky u Samsungu 4K video, které vypadá na svou cenovku moc hezky, i když šum mu není cizí i za dne a je trochu moc barevné na můj vkus. Stabilizace je letos super a video má i dobrý zvuk. Video je jednou z předností hlavního foťáků. Plus velice dobré stabilní 4K video ze přední 32Mpx kamerky, která umí rovněž dobré fotky. Možná i nejlepší přední video své třídy kolem 10 tisíc korun. 

Portrétní režim není nic speciálního, pleť není moc věrná a ořez může být lepší, když už se tedy konečně zapne, ale vyvážení fotky a detaily jsou fajn. 5Mpx makro tu je stejné jako loni, stejně jako je ta přední kamera či šíro. Použitelné, ale zbytečné, raději by mělo mít šíro ostření a ani tak ho často moc používat nebudete. Co můžete používat více je 12Mpx širokoúhlý snímač, který je letos bohužel trochu rozbitý. U něj je software extra agresivní. Vidíte doostřování, vyhlazování šumu a někdy jsou barvy hodně mimo oproti hlavnímu foťáku.

Ale hlavně se často výrazně slévají detaily a nemusíte ani extra zoomovat. Střed fotky vypadá v pohodě, ale postupně od něj vidíte často, jak detaily mizí. A mizí detaily ne ostrost. A zdá se mi, že na levé straně fotky je to agresivnější. Nevím, jestli to půjde spravit updatem, ale rozhodně si v galerii výše projděte širokoúhlé fotky a zoomujte. 4K video z šíra není vůbec špatné, ale od fotek jsem čekal něco víc. Není na ně vůbec spoleh. 


Galaxy A55 je patrně přesně to, co „tech fanoušci“ telefonů tušili. Je to loňsku velice podobný telefon a stále stojí v základní 8/128GB verzi 12 tisíc korun. Za 128 GB! Dvojnásobná paměť je za příplatek tisíc korun. A jasně teď máte akce, kdy dostanete třeba sluchátka zdarma, ale ta ofiko cena za tu paměť a změny… Tohle není převrat, který by možná mnozí od Samsungu chtěly pro řadu Galaxy A. 

Zároveň je to ovšem letos lepší telefon oproti konkurenci, než byl ten předchozí. Výkon je vyšší a systém běží líp. Podpora je pořád delší než jinde a je i rychlá, jak Samsung dokazuje zas a znovu. Displej je výborný, skvělá výdrž, hlavní foťák povedený s fajn videem, hezké 4K přední video, kovový rám zlepšil pocit z telefonu a vyšší zabezpečení by měl každý ocenit. Nejsou tu extra velké změny, ale i pár těch novinek zlepšují dojem z toho nyní bohužel zvětšeného telefonu.

Kde koupit…

Samsung Galaxy A55 5G

Paměť RAM: 8GB; Uživatelská paměť: 128GB

Na výběr další 1 varianta

Což mě přivádí k menší Galaxy S23 FE, která je teď za 15 tisíc korun ve stejné paměťové verzi, ale občas je s výkupem nebo bez i za 13 tisíc. Za lepší displej, procesor, silnější voděodolnost, bezdrátové nabíjení, lepší foťáky, možná pro vás bude předností i Galaxy AI. Vlastně oproti A55 má jen horší výdrž a o rok míň podpory. Já bych FE bral určitě radši, kdyby byla cena tak blízko. Nemluvě o Xiaomi 13T, které teď stojí s 256 GB šílených 9999 korun. To není ani souboj. A letos náš čeká ještě OnePlus Nord 4, které se nedávno odhalilo v Číně a vypadá také v mnohé lépe, přičemž už dorovnalo i délku SW podpory. 

Avšak když si někdo Galaxy A55 koupí namísto třeba Redmi Note 13 Pro+, tak nebudu kroutit hlavou jako loni. Vlastně to i chápu, je to hodně dobrý telefon. Je to úžasný poměr cena/výbava? Je lepší než konkurence? Jasný upgrade pro majitele loňské generace? Ne ve všech případech. Ale používal jsme ho ve finále vlastně i rád. A hlavně pokud bude v nějaké hezké slevě, tak je to jako vždy sázka na jistotu, s kterou toho letos neobětujete tolik jako loni. Jen škoda, že se musel telefon zvětšit.

RELATED ARTICLES