Sobota, 21 září, 2024
Google search engine
DomůElektronikaMobilyRecenze vivo X100 Pro: Fantastické foťáky drží zpět jediné

Recenze vivo X100 Pro: Fantastické foťáky drží zpět jediné

728x90

Jediné vlajkové vivo, kterého se u nás dočkáme je zpět a pořádně se zlepšilo. Nové X100 Pro vlastně nyní patří mezi nejlepší vlajky na trhu. Alespoň hardwarově. Zpátky jej drží vesměs už jen software, a tak trochu uměle vytvořená vyšší cena, kterou ale můžete překousnout. Stojí to za to. 


Rychle bych shrnul nový design voděodolného těla s IP68. Tvarově a rozměrově jsme na tom skoro stejně jako loni, ale modul foťáků je uprostřed a mnohem větší. I více vystupuje z těla. Což pochopitelně ovlivní vyvážení telefonu. A když k tomu přidáme fakt, že jsou záda z matného, ale velice kluzkého, skla namísto kůže, které je u nás pouze zase v černé barvě… X100 Pro je podle mě v dnešní době tuctovější a hůře se drží než X90

Díky bohu za velice kvalitní a texturovaný kryt v balení. Ten udělal telefon mnohem příjemnější na používání. Haptická odezva je pak pořád bezva, ale není mezi nejlepšími. Mimochodem, vepředu je stále výrazně zaoblený 6,78palcový LTPO displej s frekvencí až 120 Hz, 10bitovými barvami a 1,5K rozlišením. Na pohled je to úplně stejný displej jako loni. Takže upřímně? Nemá úplně nejhezčí obraz a dost se od něj odráží světlo. Ale letos má celoplošně jas 1500 nitů a částečně v HDR až 3000 nitů, takže čitelnost na slunci je lepší. Plus dost dobrá čtečka otisků prstů, hodně vespod obrazovky, ale dobrá. 

Co jsem si ale všiml, automatický jas není extra přesný. Musel jsem často upravovat. Stereo reproduktory jsou dost hlasité, ale hodně se pohybují ve výškách a středu. Basovější prezence hodně chybí, takže ve výsledku působí zvuk lehce vyřvaně. Nic extra. Ale něco takového rozhodně nelze říct o fotoaparátech. Ano, ty jsou zdaleka to hlavní na tomhle telefonu, tak pojďme rychle na to. 


Ve velkém kruhu ve tvaru měsíce jsou tři 50Mpx foťáky. Hlavní 1palcový senzor je úplně stejný jako loni. Nově je zde širokoúhlý snímač JN1 s ostřením, který známe ze spousty telefonů a pak nesmí chybět velký 100mm periskopický teleobjektiv s 4,3x zoomem, světelností f/2.5 a pohyblivými čočkami, které umožňují telemakro funkci a lepší stabilizaci. Tohle je ve skutečnosti 64Mpx senzor OV64B, jaký má také OnePlus Open a 12, ale vivo ořezává na střed s jiným objektivem.  

Ale to všechno jde stranou. Jak to fotí? Jak už víte, osobně vždy říkám, že v dnešní době je to už vesměs jen o mini rozdílech a preferencích ve zpracování scény, co se vlajek týče. Pokud se něco vyloženě nezhorší, jako u jisté korejské značky letos. Nicméně, hlavní foťák fotí vesměs stejně dobře jako loni. Všímám si ale trochu více detailů, méně šumu a lepšího ovládání světel. Za což patrně mohou nové čočky ZEISS u všech foťáků. Někdy je lepší Galaxy S24 Ultra či iPhone, někdy vivo a ne občas.

Stejně tak širokoúhlý foťák je trochu ostřejší a méně šumí, ale je to nejhorší z místních senzorů a není stále ani extra širokoúhlý. Na vlajku standardně dobrý, jiní to umí líp. Co je však největší rozdíl u všech foťáků, tak to je zpracování scény, na kterém dělá lepší procesor i vlastní koprocesor V3. Tady najdete velký rozdíl, jelikož se vivo snaží více napodobit Xiaomi s Leicou, což vítám s otevřenýma rukama.

Vivo využívá občas automaticky vinětaci a má velice rádo kontrast a hluboké stíny, v nichž jsou ale stále detaily zachovány. Dynamický rozsah je snad ještě lepší. Šílenost. Přepaly světla jsou ovládány fantasticky se zachováním barev.  Ale občas je ten kontrast na mě až nepřirozeně silný a saturace barev taky až moc. Je to víc než u Samsung, který chce být letos krapet přirozenější jako iPhone nebo Pixel. Od toho tu máme ale tři režimy zpracování fotek – Živý, Texturovaný a Zeiss. První je typický HDRkový, který bude většina používat, takže většinou jsem fotil s ním. Občas se to až přežene se svatozáří kolem objektů, je hodně barevný, pořád se tu dělá vinětace, ale ne tak často. Je to režim, který se bude líbit většině nejvíce.  

ZEISS zase výrazně, letos občas až nepřirozeně, tlumí barvy i HDR, pro věrnější zpracování a aby se fotka snadněji upravila. Můj oblíbený režim. Texturovaný je pak konkurent pro Leica Authentic, i když Xiaomi to podle mě dělá líp. Silný kontrast, sytější barvy, silná vinětace. Někdy to funguje parádně, jindy vůbec. Což platí teda pro všechny režimy. Každý má své využití, čas a místo. Já jim říkám: ”socky, mám chuť experimentovat a k téhle fotce se vrátím v editoru”. 

Občas jsou rozdíly mezi fotkami velké, jindy minimální, ale líbí se mi možnost volby. Ale ještě víc se mi líbí ten periskop. Na teleobjektivu spolupracovat hodně ZEISS a výsledek je velice působivý. Fotky jsou čisté, přirozeněji detailní, mají hezké zpracování barev a kontrastu. Jo a vede excelentně také za horšího světla nebo večer. Fotky z toho teleobjektivu jsou fantastické. Avšak v přímém srovnání asi 200 fotek s Galaxy S24 Ultra je z 80 % lepší Samsung, co se týče optického zoomu 5x vs 4,3x. Samsung má věrnější barvy a více detailů. Jak říkám, většinou. Vivo umí dát občas dost silný úder zpět.

Režimy – Živý, Texturovaný a ZEISS

Jenomže, překvapivě, jakmile se dostaneme na 10x digitální zoom až 30x, dejme tomu, tak vivo otáčí souboj. Hlavně ten 10x zoom překvapuje. Kvalita je tak vysoká až se nechce věřit, že v jádru je 4,3x optický zoom. Tady zase S24 Ultra dostává v 80 % fotek na prdel, 10 % vyhraje, 10 % je remíza. A neprohrává málo. Samsung je většinou takový měkký, šumí. Vivo působí přirozeně detailněji, čistěji, já jsem byl nadšený. Teleobjektiv je s přehledem hlavní hvězdou viva a smekám před kvalitou jeho digitálního AI magic zoomu. 

Navíc můžete telefon držet v ruce a zazoomovat takhle na nějaký objekt blízko a dostat parádní makro detaily. Ale makro režim nechte. V podstatě je to portrétní režim pro makro. Software rozmaže pozadí, což často rozmaže chybně i část objektu, zpracování fotky je trochu světlejší, ale cením možnost manuálního ostření. Já jsem fotil radši makra bez režimu, přiblížení je stejné a všechno vypadá líp, za mě. 

Portréty jsou pak velice dobré. Ořez je skvělý, ale přechod a rozmazání pozadí nepůsobí zase tak přirozeně a pleť se upravuje, i když mám vše vypnuté. Je to jeden z nejlepší portrétních režimů, ale nemá úplně na špičku. Ať už jde o jakýkoli objektiv nebo zoom. Líbí se mi opět ale spousta možností u volby pozadí. Přední 32Mpx kamera dělá pak na danou třídu průměrné fotky, u kterých se zase vyhlazuje pleť, byť je vše vypnuto. Je tu zatím pouze Full HD video a chybí ostření. Ale je to alespoň fakt hezké Full HD.

 

Zvuk pak silně nic moc, což platí u videa obecně. 4K video vypadá skvěle a stabilizace funguje velice dobře, byť není tak hladká jako jinde. Video nemá také tolik detailů jako Apple nebo Samsung, což se dohání softwarový doostřením. A hlavně je video často až moc tmavé, jelikož se snaží vivo co nejvíce vyhnout přepalům, ale to není vždy správná volba u videa. Video na 2x zoom hrůza, optický teleobjektiv paráda. 10x zoom nevypadá moc dobře. Velký pokles kvality. Není to opět Samsung nebo iPhone, kteří i přes nějaké neduhy vedou. Ale rozhodně je to mezi Androidy výborné video ve dne/večer. Pokud si zvyknout na ten tmavší, kontrastní obraz. A sem tam trochu zmatkující ostření. Zase není to iPhone nebo Samsung. Portrétní video ve 4K je ve finále super, ale taky na tom není úplně nejlíp. 

Vivo X100 Pro není rozhodně dokonalý fotomobil, jak se to snaží některé recenze malovat. I vivo umí přešlápnout a neumí vše na výbornou. Ale vyhrává i oproti daleko dražším telefonům v důležitých disciplínách. Jako jsou třeba také noční fotky, kde to typicky vivo naprosto drtí detaily, správnými barvami a vyobrazením světel. Večerní focení je něco, co má vivo už roky v kapse a laťka se jen a pouze zvyšuje s novou generací

Ve zkratce? Tohle nejsou celkově nejvyváženější vlajkové foťáky. ALE kdybych si měl vybrat jeden fotomobil, primárně na fotky, který bych si měl vzít třeba někam na dovču, tak bych si osobně vybral zrovna teď právě vivo X100 Pro. Video postačí a fotky jsou prostě špička. A to říkám jako člověk, co má delší dobu v kapse také Galaxy S24 Ultra. Zpracování fotek je mi prostě bližší u viva a v současnosti více věřím tomuto teleobjektivu, s kterým Samsung bojuje. Pro mě je tohle nejlepší FOTOmobil na trhu. Soustředí se a umí to, co já nejvíce chci a preferuji. 


Fotky jsou tedy fantazie, ale co zbytek telefonu. Byť to tak často vypadá, tak telefony nejsou jen foťáky a u vlajek za extrémní peníze by to mělo platit dvojnásob. Takže pokračujme na výkon. Nejrychlejší možné typy pamětí a jako jediné u nás má vivo procesor Dimensity 9300. To je extrémně silný čipset, který umí v benchmarku porazit i Snapdragon 8 Gen 3. Ale je tu jeden problém, je tak silný, že jej vivo nezvládá úplně uchladit, takže se rychle výkon omezuje. Což ukazuje Stress test dost nízkou stabilitou výkonu. A tohle byl můj nejlepší výsledek. 

Naštěstí je ale dobrá výdrž. Dával jsem většinou zhruba 7,5 hodin zapnutého displeje v běžném dny. Plus mínus 15 minut. Pokud jsem chtěl vydržet dva dny, tak to jde snadno, ale logicky už zapnutý displej klesne na 6,5 hodin. Vlastně jsou to stejné hodnoty jako u ROG Phonu 8. Ale vivo má o 100mAh menší baterku, 5400 mAh, a displej běžel na vyšší 1,5K rozlišení. Takže dobrá práce. 100W nabíjení je sice pomalejší než loni, ale pořád máte z nuly plno za 35 minut. A nechybí opět 50W bezdrátové nabíjení

Konektivita je pak lepší s novějším Bluetooth, přes které jsem musel sluchátkům ale nepřirozeně hodně vyhnat hlasitost, GPS i Wi-Fi 7 a vesměs poslední, co musíme projít, je software. Ach ten FuntouchOS 14, pod kterým Android 14 skoro nepoznáte. Jsou tu některé hlubší možnosti úprav zamykačky, jako pár míst hodin, fonty a barvy. Není toho moc, nelze hodiny bohužel ani zvětšovat, není tu efekt hloubky a barvy jsou dost na jedno brdo, ale je to něco a není to úplně málo jako třeba u ASUSu. Centrum rychlých nastavení je nově graficky trochu upravené a třeba ve fotoaplikaci najdete nové možnosti. 

V jádru tu však žádná velké modernizace není. Je to plynulá, rychlá nadstavba, ale nepatří mezi nejlepší. Vizuálně, funkčně ani třeba animacemi. Vážně to chce pořádnou modernizaci. Přijdu si vždy u vivo jak na starém EMUI 10 nebo tak něco. Všude v nastavení tuny textu, ve kterém se dá těžko vyznat, jelikož nejsou extra dobře zvolené mezery, fonty a podobně, grafika nic moc nebo nikde. Nějaké módní AI funkce nehledejte. Koukejte, jak vypadá nastavení v Tmavém režimu, který mi občas nepřevrátí texty, takže musím telefon zamknout a odemknout, aby to bylo v pohodě.  

Odezva systému není taková, jak bych čekal. Není tak rychlá a přesná. Připadám si při scrollování, že je tam takové zpoždění. Animace jsou pomalejší, byť pořád plynulé. Telefon nepůsobí tak hbitě a nereaguje tak hezky jako ROG Phone 8, OnePlus Open/11, Xiaomi 13 nebo Galaxy S24. Tohle se divně vysvětluje, ale snad si rozumíme.

Já tomu zkrátka nerozumím, když očividně nechcete moc utrácet na globální verzi nadstavby a čínský super OriginOS upravovat pro Západ taky nechcete, tak proč se na to nevykašlat. Proč nám nedat čistší Android ve stylu Motoroly nebo Sony. Udělejte z toho výhodu pro globální publikum a nechte jen vlastní aplikace, pár nastavení a funkcí. Jako Motorola. To by bylo super a určitě by to každý uvítal. Jo a 3 roky aktualizací? Už by to mohlo být víc. OnePlus, Xiaomi, OPPO, ti mají 4 + 5 let a Google se Samsungem mají 7 let. Ale přišla mi už lednová záplata, to je pěkné 


Ještě jednou, vivo X100 Pro má jedny z nejlepších foťáků, jaké kdy nějaký telefon měl a osobně ty fotky fakt žeru. Ale bavíme se o telefonu za 26 990 korun, 1099 eur. To není málo a je tedy nutné vzít v potaz krom fotek také fotoaplikaci, její funkce a design, přední kameru, video ze všech kamer, zvuk a podobně. Plus kvalitu displeje, reproduktorů, procesoru, konstrukce, software, jakou přidanou hodnotu tu máme. 

Vivo X100 Pro vsadilo všechno na zadní foťáky, které jako v nějaké hře „vymaxovalo“, ale to otevírá mezery jinde. Hlavně v tom softwaru. Rozdíl mezi tím nejlepším a nejhorším ve výbavě je větší než dříve. Radši bych používal každý den dlouhé měsíce nyní ColorOS, HyperOS, NothingOS, Motorolu, Pixel nebo One UI. Podle mě je ale hlavní chyba jinde. U nás je pouze verze 16/512GB za těch 27 tisíc korun. Představte si, kdybychom měli 12/256GB za třeba 23 490 korun. Nevypadalo by vivo hned jinak? Nebyli byste najednou o to ochotnější na ně přejít poprvé z jiné značky? Nelákalo by ještě více lidí než teď? 

Ale je to, jak to je. Chci zdůraznit, že vivo X100 Pro patří mezi nejlepší vlajky. A byť mám výhrady, podle mě oprávněné, tak ta cena za danou verzi sedí. Vzhledem ke kvalitě fotoaparátů, nabíjení, výdrži a celkové výbavě je férová. Jen se bude hůře prodávat běžným uživatelům, tedy většině populace. Protože čím vyšší cena a méně známá značka, tím těžší si to děláte. 

Kde koupit…

vivo X100 Pro

Paměť RAM: 16GB; Uživatelská paměť: 512GB

Na výběr další 0 varianty

Objektivně je vivo X100 Pro mezi nejlepšími telefony na trhu a ve fotkách umí porážet častěji, než byste čekali i Galaxy S24 Ultra nebo iPhone 15 Pro Max za 35 tisíc korun. Zároveň jsou tu slabší místa výbavy a nejednou vám dojde, že tyhle telefony ale pořád extra neohrozí, protože ty mají celkově stále lepší výbavu a kvalitu. Nebudu vám tady tvrdit, že je vše růžové a vivo přišlo s první perfektním telefonem na světě. Jak opět některé recenze vyzní.  

Ale pokud je poměr cena/hardware pro vás důležitý, software překousnete a nebojíte se zkusit jinou značku, než znáte, tak vám vivo X100 Pro za 27 tisíc korun doporučím. A to velice rád! Ty foťáky jsou magické a zbytek je pořád velice dobře vybavený vlajkový telefon. A čistě subjektivně? Jak víte, nezavírám u každé věci, co mi nevyhovuje, oči. Nikdy. Pro nikoho. Řeknu všechno, jak to vidím i cítím. Takže… Já mám tohle vivo přes všechny moje poznámky hrozně moc rád a těžko se mi teď vrací zpět. Podobné telefony, které nejsou dokonalé, ale jsou velice ambiciózní a chtějí něco vážně dokázat, mají totiž charakter. A vivo s X100 Pro vážně taky něco dokázalo. Něco parádního. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Recenze vivo X100 Pro: Fantastické foťáky drží zpět jediné

728x90

Jediné vlajkové vivo, kterého se u nás dočkáme je zpět a pořádně se zlepšilo. Nové X100 Pro vlastně nyní patří mezi nejlepší vlajky na trhu. Alespoň hardwarově. Zpátky jej drží vesměs už jen software, a tak trochu uměle vytvořená vyšší cena, kterou ale můžete překousnout. Stojí to za to. 


Rychle bych shrnul nový design voděodolného těla s IP68. Tvarově a rozměrově jsme na tom skoro stejně jako loni, ale modul foťáků je uprostřed a mnohem větší. I více vystupuje z těla. Což pochopitelně ovlivní vyvážení telefonu. A když k tomu přidáme fakt, že jsou záda z matného, ale velice kluzkého, skla namísto kůže, které je u nás pouze zase v černé barvě… X100 Pro je podle mě v dnešní době tuctovější a hůře se drží než X90

Díky bohu za velice kvalitní a texturovaný kryt v balení. Ten udělal telefon mnohem příjemnější na používání. Haptická odezva je pak pořád bezva, ale není mezi nejlepšími. Mimochodem, vepředu je stále výrazně zaoblený 6,78palcový LTPO displej s frekvencí až 120 Hz, 10bitovými barvami a 1,5K rozlišením. Na pohled je to úplně stejný displej jako loni. Takže upřímně? Nemá úplně nejhezčí obraz a dost se od něj odráží světlo. Ale letos má celoplošně jas 1500 nitů a částečně v HDR až 3000 nitů, takže čitelnost na slunci je lepší. Plus dost dobrá čtečka otisků prstů, hodně vespod obrazovky, ale dobrá. 

Co jsem si ale všiml, automatický jas není extra přesný. Musel jsem často upravovat. Stereo reproduktory jsou dost hlasité, ale hodně se pohybují ve výškách a středu. Basovější prezence hodně chybí, takže ve výsledku působí zvuk lehce vyřvaně. Nic extra. Ale něco takového rozhodně nelze říct o fotoaparátech. Ano, ty jsou zdaleka to hlavní na tomhle telefonu, tak pojďme rychle na to. 


Ve velkém kruhu ve tvaru měsíce jsou tři 50Mpx foťáky. Hlavní 1palcový senzor je úplně stejný jako loni. Nově je zde širokoúhlý snímač JN1 s ostřením, který známe ze spousty telefonů a pak nesmí chybět velký 100mm periskopický teleobjektiv s 4,3x zoomem, světelností f/2.5 a pohyblivými čočkami, které umožňují telemakro funkci a lepší stabilizaci. Tohle je ve skutečnosti 64Mpx senzor OV64B, jaký má také OnePlus Open a 12, ale vivo ořezává na střed s jiným objektivem.  

Ale to všechno jde stranou. Jak to fotí? Jak už víte, osobně vždy říkám, že v dnešní době je to už vesměs jen o mini rozdílech a preferencích ve zpracování scény, co se vlajek týče. Pokud se něco vyloženě nezhorší, jako u jisté korejské značky letos. Nicméně, hlavní foťák fotí vesměs stejně dobře jako loni. Všímám si ale trochu více detailů, méně šumu a lepšího ovládání světel. Za což patrně mohou nové čočky ZEISS u všech foťáků. Někdy je lepší Galaxy S24 Ultra či iPhone, někdy vivo a ne občas.

Stejně tak širokoúhlý foťák je trochu ostřejší a méně šumí, ale je to nejhorší z místních senzorů a není stále ani extra širokoúhlý. Na vlajku standardně dobrý, jiní to umí líp. Co je však největší rozdíl u všech foťáků, tak to je zpracování scény, na kterém dělá lepší procesor i vlastní koprocesor V3. Tady najdete velký rozdíl, jelikož se vivo snaží více napodobit Xiaomi s Leicou, což vítám s otevřenýma rukama.

Vivo využívá občas automaticky vinětaci a má velice rádo kontrast a hluboké stíny, v nichž jsou ale stále detaily zachovány. Dynamický rozsah je snad ještě lepší. Šílenost. Přepaly světla jsou ovládány fantasticky se zachováním barev.  Ale občas je ten kontrast na mě až nepřirozeně silný a saturace barev taky až moc. Je to víc než u Samsung, který chce být letos krapet přirozenější jako iPhone nebo Pixel. Od toho tu máme ale tři režimy zpracování fotek – Živý, Texturovaný a Zeiss. První je typický HDRkový, který bude většina používat, takže většinou jsem fotil s ním. Občas se to až přežene se svatozáří kolem objektů, je hodně barevný, pořád se tu dělá vinětace, ale ne tak často. Je to režim, který se bude líbit většině nejvíce.  

ZEISS zase výrazně, letos občas až nepřirozeně, tlumí barvy i HDR, pro věrnější zpracování a aby se fotka snadněji upravila. Můj oblíbený režim. Texturovaný je pak konkurent pro Leica Authentic, i když Xiaomi to podle mě dělá líp. Silný kontrast, sytější barvy, silná vinětace. Někdy to funguje parádně, jindy vůbec. Což platí teda pro všechny režimy. Každý má své využití, čas a místo. Já jim říkám: ”socky, mám chuť experimentovat a k téhle fotce se vrátím v editoru”. 

Občas jsou rozdíly mezi fotkami velké, jindy minimální, ale líbí se mi možnost volby. Ale ještě víc se mi líbí ten periskop. Na teleobjektivu spolupracovat hodně ZEISS a výsledek je velice působivý. Fotky jsou čisté, přirozeněji detailní, mají hezké zpracování barev a kontrastu. Jo a vede excelentně také za horšího světla nebo večer. Fotky z toho teleobjektivu jsou fantastické. Avšak v přímém srovnání asi 200 fotek s Galaxy S24 Ultra je z 80 % lepší Samsung, co se týče optického zoomu 5x vs 4,3x. Samsung má věrnější barvy a více detailů. Jak říkám, většinou. Vivo umí dát občas dost silný úder zpět.

Režimy – Živý, Texturovaný a ZEISS

Jenomže, překvapivě, jakmile se dostaneme na 10x digitální zoom až 30x, dejme tomu, tak vivo otáčí souboj. Hlavně ten 10x zoom překvapuje. Kvalita je tak vysoká až se nechce věřit, že v jádru je 4,3x optický zoom. Tady zase S24 Ultra dostává v 80 % fotek na prdel, 10 % vyhraje, 10 % je remíza. A neprohrává málo. Samsung je většinou takový měkký, šumí. Vivo působí přirozeně detailněji, čistěji, já jsem byl nadšený. Teleobjektiv je s přehledem hlavní hvězdou viva a smekám před kvalitou jeho digitálního AI magic zoomu. 

Navíc můžete telefon držet v ruce a zazoomovat takhle na nějaký objekt blízko a dostat parádní makro detaily. Ale makro režim nechte. V podstatě je to portrétní režim pro makro. Software rozmaže pozadí, což často rozmaže chybně i část objektu, zpracování fotky je trochu světlejší, ale cením možnost manuálního ostření. Já jsem fotil radši makra bez režimu, přiblížení je stejné a všechno vypadá líp, za mě. 

Portréty jsou pak velice dobré. Ořez je skvělý, ale přechod a rozmazání pozadí nepůsobí zase tak přirozeně a pleť se upravuje, i když mám vše vypnuté. Je to jeden z nejlepší portrétních režimů, ale nemá úplně na špičku. Ať už jde o jakýkoli objektiv nebo zoom. Líbí se mi opět ale spousta možností u volby pozadí. Přední 32Mpx kamera dělá pak na danou třídu průměrné fotky, u kterých se zase vyhlazuje pleť, byť je vše vypnuto. Je tu zatím pouze Full HD video a chybí ostření. Ale je to alespoň fakt hezké Full HD.

 

Zvuk pak silně nic moc, což platí u videa obecně. 4K video vypadá skvěle a stabilizace funguje velice dobře, byť není tak hladká jako jinde. Video nemá také tolik detailů jako Apple nebo Samsung, což se dohání softwarový doostřením. A hlavně je video často až moc tmavé, jelikož se snaží vivo co nejvíce vyhnout přepalům, ale to není vždy správná volba u videa. Video na 2x zoom hrůza, optický teleobjektiv paráda. 10x zoom nevypadá moc dobře. Velký pokles kvality. Není to opět Samsung nebo iPhone, kteří i přes nějaké neduhy vedou. Ale rozhodně je to mezi Androidy výborné video ve dne/večer. Pokud si zvyknout na ten tmavší, kontrastní obraz. A sem tam trochu zmatkující ostření. Zase není to iPhone nebo Samsung. Portrétní video ve 4K je ve finále super, ale taky na tom není úplně nejlíp. 

Vivo X100 Pro není rozhodně dokonalý fotomobil, jak se to snaží některé recenze malovat. I vivo umí přešlápnout a neumí vše na výbornou. Ale vyhrává i oproti daleko dražším telefonům v důležitých disciplínách. Jako jsou třeba také noční fotky, kde to typicky vivo naprosto drtí detaily, správnými barvami a vyobrazením světel. Večerní focení je něco, co má vivo už roky v kapse a laťka se jen a pouze zvyšuje s novou generací

Ve zkratce? Tohle nejsou celkově nejvyváženější vlajkové foťáky. ALE kdybych si měl vybrat jeden fotomobil, primárně na fotky, který bych si měl vzít třeba někam na dovču, tak bych si osobně vybral zrovna teď právě vivo X100 Pro. Video postačí a fotky jsou prostě špička. A to říkám jako člověk, co má delší dobu v kapse také Galaxy S24 Ultra. Zpracování fotek je mi prostě bližší u viva a v současnosti více věřím tomuto teleobjektivu, s kterým Samsung bojuje. Pro mě je tohle nejlepší FOTOmobil na trhu. Soustředí se a umí to, co já nejvíce chci a preferuji. 


Fotky jsou tedy fantazie, ale co zbytek telefonu. Byť to tak často vypadá, tak telefony nejsou jen foťáky a u vlajek za extrémní peníze by to mělo platit dvojnásob. Takže pokračujme na výkon. Nejrychlejší možné typy pamětí a jako jediné u nás má vivo procesor Dimensity 9300. To je extrémně silný čipset, který umí v benchmarku porazit i Snapdragon 8 Gen 3. Ale je tu jeden problém, je tak silný, že jej vivo nezvládá úplně uchladit, takže se rychle výkon omezuje. Což ukazuje Stress test dost nízkou stabilitou výkonu. A tohle byl můj nejlepší výsledek. 

Naštěstí je ale dobrá výdrž. Dával jsem většinou zhruba 7,5 hodin zapnutého displeje v běžném dny. Plus mínus 15 minut. Pokud jsem chtěl vydržet dva dny, tak to jde snadno, ale logicky už zapnutý displej klesne na 6,5 hodin. Vlastně jsou to stejné hodnoty jako u ROG Phonu 8. Ale vivo má o 100mAh menší baterku, 5400 mAh, a displej běžel na vyšší 1,5K rozlišení. Takže dobrá práce. 100W nabíjení je sice pomalejší než loni, ale pořád máte z nuly plno za 35 minut. A nechybí opět 50W bezdrátové nabíjení

Konektivita je pak lepší s novějším Bluetooth, přes které jsem musel sluchátkům ale nepřirozeně hodně vyhnat hlasitost, GPS i Wi-Fi 7 a vesměs poslední, co musíme projít, je software. Ach ten FuntouchOS 14, pod kterým Android 14 skoro nepoznáte. Jsou tu některé hlubší možnosti úprav zamykačky, jako pár míst hodin, fonty a barvy. Není toho moc, nelze hodiny bohužel ani zvětšovat, není tu efekt hloubky a barvy jsou dost na jedno brdo, ale je to něco a není to úplně málo jako třeba u ASUSu. Centrum rychlých nastavení je nově graficky trochu upravené a třeba ve fotoaplikaci najdete nové možnosti. 

V jádru tu však žádná velké modernizace není. Je to plynulá, rychlá nadstavba, ale nepatří mezi nejlepší. Vizuálně, funkčně ani třeba animacemi. Vážně to chce pořádnou modernizaci. Přijdu si vždy u vivo jak na starém EMUI 10 nebo tak něco. Všude v nastavení tuny textu, ve kterém se dá těžko vyznat, jelikož nejsou extra dobře zvolené mezery, fonty a podobně, grafika nic moc nebo nikde. Nějaké módní AI funkce nehledejte. Koukejte, jak vypadá nastavení v Tmavém režimu, který mi občas nepřevrátí texty, takže musím telefon zamknout a odemknout, aby to bylo v pohodě.  

Odezva systému není taková, jak bych čekal. Není tak rychlá a přesná. Připadám si při scrollování, že je tam takové zpoždění. Animace jsou pomalejší, byť pořád plynulé. Telefon nepůsobí tak hbitě a nereaguje tak hezky jako ROG Phone 8, OnePlus Open/11, Xiaomi 13 nebo Galaxy S24. Tohle se divně vysvětluje, ale snad si rozumíme.

Já tomu zkrátka nerozumím, když očividně nechcete moc utrácet na globální verzi nadstavby a čínský super OriginOS upravovat pro Západ taky nechcete, tak proč se na to nevykašlat. Proč nám nedat čistší Android ve stylu Motoroly nebo Sony. Udělejte z toho výhodu pro globální publikum a nechte jen vlastní aplikace, pár nastavení a funkcí. Jako Motorola. To by bylo super a určitě by to každý uvítal. Jo a 3 roky aktualizací? Už by to mohlo být víc. OnePlus, Xiaomi, OPPO, ti mají 4 + 5 let a Google se Samsungem mají 7 let. Ale přišla mi už lednová záplata, to je pěkné 


Ještě jednou, vivo X100 Pro má jedny z nejlepších foťáků, jaké kdy nějaký telefon měl a osobně ty fotky fakt žeru. Ale bavíme se o telefonu za 26 990 korun, 1099 eur. To není málo a je tedy nutné vzít v potaz krom fotek také fotoaplikaci, její funkce a design, přední kameru, video ze všech kamer, zvuk a podobně. Plus kvalitu displeje, reproduktorů, procesoru, konstrukce, software, jakou přidanou hodnotu tu máme. 

Vivo X100 Pro vsadilo všechno na zadní foťáky, které jako v nějaké hře „vymaxovalo“, ale to otevírá mezery jinde. Hlavně v tom softwaru. Rozdíl mezi tím nejlepším a nejhorším ve výbavě je větší než dříve. Radši bych používal každý den dlouhé měsíce nyní ColorOS, HyperOS, NothingOS, Motorolu, Pixel nebo One UI. Podle mě je ale hlavní chyba jinde. U nás je pouze verze 16/512GB za těch 27 tisíc korun. Představte si, kdybychom měli 12/256GB za třeba 23 490 korun. Nevypadalo by vivo hned jinak? Nebyli byste najednou o to ochotnější na ně přejít poprvé z jiné značky? Nelákalo by ještě více lidí než teď? 

Ale je to, jak to je. Chci zdůraznit, že vivo X100 Pro patří mezi nejlepší vlajky. A byť mám výhrady, podle mě oprávněné, tak ta cena za danou verzi sedí. Vzhledem ke kvalitě fotoaparátů, nabíjení, výdrži a celkové výbavě je férová. Jen se bude hůře prodávat běžným uživatelům, tedy většině populace. Protože čím vyšší cena a méně známá značka, tím těžší si to děláte. 

Kde koupit…

vivo X100 Pro

Paměť RAM: 16GB; Uživatelská paměť: 512GB

Na výběr další 0 varianty

Objektivně je vivo X100 Pro mezi nejlepšími telefony na trhu a ve fotkách umí porážet častěji, než byste čekali i Galaxy S24 Ultra nebo iPhone 15 Pro Max za 35 tisíc korun. Zároveň jsou tu slabší místa výbavy a nejednou vám dojde, že tyhle telefony ale pořád extra neohrozí, protože ty mají celkově stále lepší výbavu a kvalitu. Nebudu vám tady tvrdit, že je vše růžové a vivo přišlo s první perfektním telefonem na světě. Jak opět některé recenze vyzní.  

Ale pokud je poměr cena/hardware pro vás důležitý, software překousnete a nebojíte se zkusit jinou značku, než znáte, tak vám vivo X100 Pro za 27 tisíc korun doporučím. A to velice rád! Ty foťáky jsou magické a zbytek je pořád velice dobře vybavený vlajkový telefon. A čistě subjektivně? Jak víte, nezavírám u každé věci, co mi nevyhovuje, oči. Nikdy. Pro nikoho. Řeknu všechno, jak to vidím i cítím. Takže… Já mám tohle vivo přes všechny moje poznámky hrozně moc rád a těžko se mi teď vrací zpět. Podobné telefony, které nejsou dokonalé, ale jsou velice ambiciózní a chtějí něco vážně dokázat, mají totiž charakter. A vivo s X100 Pro vážně taky něco dokázalo. Něco parádního. 

RELATED ARTICLES