Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůEkonomikaZemě živitelka 2024 - Program, vstupné, termín | České Budějovice

Země živitelka 2024 – Program, vstupné, termín | České Budějovice

728x90

Koncem srpna 2024 začíná již tradiční akce Země živitelka zaměřující se na zemědělský sektor. Letos se bude konat již po padesáté. Pro statisíce návštěvníků jsou připravené nejen novinky ze světa zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, ale také bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Jak bude program ročníku 2024 vypadat? Kdy se na veletrh vypravit a kolik zaplatíte za vstupenky?

Termín konání výstavy Země živitelka 2024: Kdy začíná a kdy končí?

Země živitelka se uskuteční v termínu:

Českobudějovický agrosalon Země živitelka se bude v roce 2024 konat po padesáté a tato dlouhá historie veletrhu bude také stěžejním tématem. Během šesti dnů se představí přes 600 vystavovatelů s více než 300 kusy hospodářských zvířat. K vidění bude například nejvýkonnější kombajn na světě CR11, kterých existuje jen 15 kusů.

Mapa areálu výstaviště v Českých Budějovicích

Veletrh se koná již tradičně v rozsáhlém areálu výstaviště v Českých Budějovicích, který návštěvníkům poskytuje celkem 25 hektarů venkovních ploch a pavilonů. Největší část výstavních ploch je věnována zemědělské technice. Doprovodný program pak probíhá na předvadišti. Hospodářská zvířata budou ustájena v pavilonech D1 až D3 a v mobilních kotcích a boxech. Pavilon T1 bude i v roce 2024 patřit českým výrobcům nabízejícím kvalitní české potraviny, které je možné ochutnat i zakoupit za zvýhodněné ceny. 


Mapa areálu: Země živitelka 2024|vcb.cz

Vstupenky a ceny

Výše vstupenek se liší v závislosti na kategorii, přičemž v letošním roce 2024 je nejvyšší sazba 200 korun. Vstupenka opravňuje svého držitele ke vstupu do všech pavilonů, které jsou součástí výstavy, a to i na doprovodný a odborný program. Platí, že:

Ceník vypadá následovně: 

Typ vstupenkyCena on-lineCena na místě
Základní vstupné (od 18 do 65 let)160 Kč200 Kč
Zlevněné vstupné (děti od 6 do 18 let, studenti do 26 let, senioři od 65 let, držitelé průkazu ZTP)100 Kč150 Kč
Zlevněné vstupné pro držitele průkazu ZTP/P (Vstupenka umožňuje vstup nejen držiteli průkazu ZTP/P, ale i jedné další osobě jako průvodci zdarma)100 Kč150 Kč
Rodinné (Rodinná vstupenka opravňuje ke vstupu maximálně 2 dospělé osoby a 4 děti – děti nad 15 let potřebují potvrzení o studiu)350 Kč450 Kč

Doprava a parkování

Jestliže se chystáte na veletrh autem nebo motorkou, pak vás jistě budou zajímat podmínky parkování. Pro parkování jsou vyhrazena parkoviště P1, P16 a Náplavka u Dlouhého mostu. 

Ceny jsou následující:

Typ vozidlaCena parkování
Osobní vozidlo200 Kč / den
Motorka100 Kč / den
Autobus350 Kč / den

Další možností parkování je Parkovací dům Stromovka za městský tarif:

Čas parkováníCena parkování
Po-Pá v čase 6:00-20:00Prvních 60 min zdarma, každá další započatá hodina 20 Kč, maximálně 100 Kč za 24 hodin. Zlevněný tarif pro příjezd v rozmezí 05:00 – 9:00 s odjezdem nejpozději do 18:00 – maximální cena 50 Kč.
So, Ne, státní svátky a pracovní dny v čase 20:00 – 6:00Prvních 60 min zdarma, každá další započatá hodina 10 Kč, maximálně 50 Kč za noční stání 10 hodin (So, Ne a svátek za 24 hodin).
Každá další hodina stání nad 24/10 hodin se účtuje cenou 20 Kč až do maximální výše 200 Kč za 48 hodin, 300 Kč za 72 hodin atd… V So, Ne a svátek 100 Kč za 48 hodin.
Maximální doba stání v parkovacím domě je 14 dní. Ztráta parkovacího lístku – 1500 Kč.

Cesta vlakem se slevou

Pokud se vám nechce na veletrh řídit, pak může být vhodnou alternativou vlak. České dráhy připravily při příležitosti 50. výročí veletrhu akci, kdy při cestě TAM a ZPĚT na Zemi živitelku může cestující získat slevu 25 %. 

Podmínkou je objednání zpáteční jízdenky ve dnech konání veletrhu (21. – 28. srpna 2024) v aplikaci Můj vlak a cílovou stanicí musí být jižní nebo severní zastávka v Českých Budějovicích. Jízdenku pro cestu ZPĚT je nutno aktivovat potvrzením účasti cestujícího na výstavě. Kompletní podmínky nákupu představily České dráhy.

Otevírací doba areálu

Areál bude otevřený každý den od 9 do 18 hodin s výjimkou posledního dne, kdy zavře o hodinu dříve:

DenDatumOtevírací doba
Čtvrtek22.8.20249–18 hodin
Pátek23.8.20249–18 hodin
Sobota24.8.20249–18 hodin
Neděle25.8.20249–18 hodin
Pondělí26.8.20249–18 hodin
Úterý27.8.20249–17 hodin

Program 2024: Co bude na výstavě k vidění?

Země živitelka je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu v Česku, určená pro odbornou i laickou veřejnost, která se zaměřuje na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory. Agrosalon propaguje i české potraviny. Novinky z oblasti zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, i vývoj v oblasti výzkumu a vzdělávání, představí více než 600 vystavovatelů.

Na 50. ročníku agrosalonu se objeví mimo jiné rekordní množství zvířat i v rámci Jihočeské Beef Show 2024 s plemeny skotu angus, dexter a limousine. V neděli se koná tradiční Ovčácký den. 

Z doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit například na synth-pop-rockovou kapelu Marek Černoch & ANGELS, dechovou kapelu Netolička, hasičskou dechovku Božejáci nebo nejstarší jihočeskou dechovku Babouci.

Národní dožínky

Srpen je oslavou bohaté úrody a svátkem sklizně. I proto se na Zemi živitelce slaví v sobotu v Pivovarské zahradě Národní dožínky. Součástí oslav je dožinkový průvod lidí v krojích, mažoretek, živé hudby, myslivců s dravci a loveckými psy nebo koní s jezdci. V čele průvodu chodívají i představitelé státu a vlády.

VIDEO: Země živitelka v roce 2023

Země živitelka – minulý ročník • vcb.cz

Zlatý klas

Součástí veletrhu je ocenění Zlatý klas, které každoročně vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR pro nejlepší vystavené exponáty. Jedná se o ocenění a propagaci špičkových výrobků a novinek z oblasti agronomie, zootechniky, mechanizace, potravinářství, služeb pro zemědělství a venkov. Záštitu nad letošní akcí převzal ministr zemědělství Marek Výborný.

Přihlášené exponáty posuzuje a hodnotí porota sestavená z odborníků, zástupců Ministerstva zemědělství ČR, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu a Výstaviště České Budějovice a.s. O přízeň se přitom mohou ucházet přihlášené exponáty ze čtyř kategorií:

  • rostlinná výroba, 
  • živočišná výroba,
  • mechanizace,
  • potravinářská výroba.

Dětský zemědělský svět

Veletrh nezapomíná ani na ty nejmenší, kteří zde mohou poznávat svět zemědělství formou her. Dětský zemědělský svět představuje interaktivního průvodce pro malé i velké návštěvníky, kteří se mohou radovat z dětských farem, naučných stezek, zemědělských koutků a soutěží. 

K vyzkoušení budou šlapací modely zemědělských strojů, nebo různé aktivity na stáncích vystavovatelů. V úterý ve 14 hodin přijde na řadu divadelní představení. Chybět nebude malování hrnečků, malování na obličej, skákací hrady, trampolíny nebo aquazorbing. Celý program naleznete na oficiálních stránkách veletrhu.

Smart farming – precizní zemědělství

Smart farming neboli nová éra zemědělství představuje odborný doprovodný program agrosalonu Země živitelka. Jeho součástí jsou prezentace moderních řešení pro zemědělství, pásmo přednášek, diskuzních panelů a workshopů a prezentace inovativních společností po celou dobu veletrhu. Podívejte se na celý harmonogram odborného programu.

Návštěvnost: Kolik přiláká Země živitelka lidí?

Země živitelka patří mezi nejvýznamnější a největší akce svého druhu. Každoročně ji navštíví tisíce návštěvníků a účastní se jí stovky vystavovatelů. Loňský ročník přivítal celkem 111 886 návštěvníků, kteří se mohli zastavit a diskutovat u více než 600 vystavovatelů. Pro rok 2024 se počítá s velmi podobnými čísly.

Historie veletrhu Země živitelka

Historie veletrhu Země živitelka sahá až do roku 1960, kdy v Českých Budějovicích vzniklo výstaviště v oblasti původních mokřadů na břehu Vltavy. Zemědělská výstava s názvem Zemědělství 1960 byla vlastně první tamní akcí. V počátcích byl ale areál v poměrně zuboženém stavu, a také proto se ze začátku nepodařilo odstartovat každoroční tradici.

Areál a jeho pavilony prošly řadou rekonstrukcí a veletrh se dočkal obnovy až v roce 1970, kdy se uskutečnila krajská zemědělská výstava Jižní Čechy – Země živitelka. Výstava se setkala s úspěchem a postupně se vypracovala na celorepublikový veletrh v roce 1973.

Rok od roku byla Země živitelka čím dál více v oblibě. Zemědělská družstva na ní svážela své členy pronajatými autobusy. Vystupovali na ní také populární zpěváci, hrála jihočeská dechovka a prezentovaly se výsledky zemědělství.

Výstava korunovačních klenotů v září: Termín, doprava a zajímavosti

V prvních letech trvala až 16 dní a některé ročníky přilákaly i více než 750 tisíc návštěvníků. Postupně se program zkracoval a klesal také počet návštěvníků. I přes veškeré změny, kterými v následujících letech prošla, si ovšem Země živitelka zachovává své výsadní postavení a je jedním z nejnavštěvovanějších veletrhů v Česku. 

Od roku 1973 se výstava nekonala jen dvakrát – v roce 2002 kvůli povodním, které zasáhly areál výstaviště, a v roce 2020, kdy ji překazila pandemie koronaviru. V roce 2021 také proběhla zatím poslední rekonstrukce, kdy došlo ke kompletní obnově Národního pavilonu Z, ze kterého vznikl jeden z největších multifunkčních sálů jižních Čech. Za zmínku stojí i rekonstrukce restauračního pavilonu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Země živitelka 2024 – Program, vstupné, termín | České Budějovice

728x90

Koncem srpna 2024 začíná již tradiční akce Země živitelka zaměřující se na zemědělský sektor. Letos se bude konat již po padesáté. Pro statisíce návštěvníků jsou připravené nejen novinky ze světa zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, ale také bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Jak bude program ročníku 2024 vypadat? Kdy se na veletrh vypravit a kolik zaplatíte za vstupenky?

Termín konání výstavy Země živitelka 2024: Kdy začíná a kdy končí?

Země živitelka se uskuteční v termínu:

Českobudějovický agrosalon Země živitelka se bude v roce 2024 konat po padesáté a tato dlouhá historie veletrhu bude také stěžejním tématem. Během šesti dnů se představí přes 600 vystavovatelů s více než 300 kusy hospodářských zvířat. K vidění bude například nejvýkonnější kombajn na světě CR11, kterých existuje jen 15 kusů.

Mapa areálu výstaviště v Českých Budějovicích

Veletrh se koná již tradičně v rozsáhlém areálu výstaviště v Českých Budějovicích, který návštěvníkům poskytuje celkem 25 hektarů venkovních ploch a pavilonů. Největší část výstavních ploch je věnována zemědělské technice. Doprovodný program pak probíhá na předvadišti. Hospodářská zvířata budou ustájena v pavilonech D1 až D3 a v mobilních kotcích a boxech. Pavilon T1 bude i v roce 2024 patřit českým výrobcům nabízejícím kvalitní české potraviny, které je možné ochutnat i zakoupit za zvýhodněné ceny. 


Mapa areálu: Země živitelka 2024|vcb.cz

Vstupenky a ceny

Výše vstupenek se liší v závislosti na kategorii, přičemž v letošním roce 2024 je nejvyšší sazba 200 korun. Vstupenka opravňuje svého držitele ke vstupu do všech pavilonů, které jsou součástí výstavy, a to i na doprovodný a odborný program. Platí, že:

Ceník vypadá následovně: 

Typ vstupenkyCena on-lineCena na místě
Základní vstupné (od 18 do 65 let)160 Kč200 Kč
Zlevněné vstupné (děti od 6 do 18 let, studenti do 26 let, senioři od 65 let, držitelé průkazu ZTP)100 Kč150 Kč
Zlevněné vstupné pro držitele průkazu ZTP/P (Vstupenka umožňuje vstup nejen držiteli průkazu ZTP/P, ale i jedné další osobě jako průvodci zdarma)100 Kč150 Kč
Rodinné (Rodinná vstupenka opravňuje ke vstupu maximálně 2 dospělé osoby a 4 děti – děti nad 15 let potřebují potvrzení o studiu)350 Kč450 Kč

Doprava a parkování

Jestliže se chystáte na veletrh autem nebo motorkou, pak vás jistě budou zajímat podmínky parkování. Pro parkování jsou vyhrazena parkoviště P1, P16 a Náplavka u Dlouhého mostu. 

Ceny jsou následující:

Typ vozidlaCena parkování
Osobní vozidlo200 Kč / den
Motorka100 Kč / den
Autobus350 Kč / den

Další možností parkování je Parkovací dům Stromovka za městský tarif:

Čas parkováníCena parkování
Po-Pá v čase 6:00-20:00Prvních 60 min zdarma, každá další započatá hodina 20 Kč, maximálně 100 Kč za 24 hodin. Zlevněný tarif pro příjezd v rozmezí 05:00 – 9:00 s odjezdem nejpozději do 18:00 – maximální cena 50 Kč.
So, Ne, státní svátky a pracovní dny v čase 20:00 – 6:00Prvních 60 min zdarma, každá další započatá hodina 10 Kč, maximálně 50 Kč za noční stání 10 hodin (So, Ne a svátek za 24 hodin).
Každá další hodina stání nad 24/10 hodin se účtuje cenou 20 Kč až do maximální výše 200 Kč za 48 hodin, 300 Kč za 72 hodin atd… V So, Ne a svátek 100 Kč za 48 hodin.
Maximální doba stání v parkovacím domě je 14 dní. Ztráta parkovacího lístku – 1500 Kč.

Cesta vlakem se slevou

Pokud se vám nechce na veletrh řídit, pak může být vhodnou alternativou vlak. České dráhy připravily při příležitosti 50. výročí veletrhu akci, kdy při cestě TAM a ZPĚT na Zemi živitelku může cestující získat slevu 25 %. 

Podmínkou je objednání zpáteční jízdenky ve dnech konání veletrhu (21. – 28. srpna 2024) v aplikaci Můj vlak a cílovou stanicí musí být jižní nebo severní zastávka v Českých Budějovicích. Jízdenku pro cestu ZPĚT je nutno aktivovat potvrzením účasti cestujícího na výstavě. Kompletní podmínky nákupu představily České dráhy.

Otevírací doba areálu

Areál bude otevřený každý den od 9 do 18 hodin s výjimkou posledního dne, kdy zavře o hodinu dříve:

DenDatumOtevírací doba
Čtvrtek22.8.20249–18 hodin
Pátek23.8.20249–18 hodin
Sobota24.8.20249–18 hodin
Neděle25.8.20249–18 hodin
Pondělí26.8.20249–18 hodin
Úterý27.8.20249–17 hodin

Program 2024: Co bude na výstavě k vidění?

Země živitelka je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu v Česku, určená pro odbornou i laickou veřejnost, která se zaměřuje na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory. Agrosalon propaguje i české potraviny. Novinky z oblasti zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, i vývoj v oblasti výzkumu a vzdělávání, představí více než 600 vystavovatelů.

Na 50. ročníku agrosalonu se objeví mimo jiné rekordní množství zvířat i v rámci Jihočeské Beef Show 2024 s plemeny skotu angus, dexter a limousine. V neděli se koná tradiční Ovčácký den. 

Z doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit například na synth-pop-rockovou kapelu Marek Černoch & ANGELS, dechovou kapelu Netolička, hasičskou dechovku Božejáci nebo nejstarší jihočeskou dechovku Babouci.

Národní dožínky

Srpen je oslavou bohaté úrody a svátkem sklizně. I proto se na Zemi živitelce slaví v sobotu v Pivovarské zahradě Národní dožínky. Součástí oslav je dožinkový průvod lidí v krojích, mažoretek, živé hudby, myslivců s dravci a loveckými psy nebo koní s jezdci. V čele průvodu chodívají i představitelé státu a vlády.

VIDEO: Země živitelka v roce 2023

Země živitelka – minulý ročník • vcb.cz

Zlatý klas

Součástí veletrhu je ocenění Zlatý klas, které každoročně vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR pro nejlepší vystavené exponáty. Jedná se o ocenění a propagaci špičkových výrobků a novinek z oblasti agronomie, zootechniky, mechanizace, potravinářství, služeb pro zemědělství a venkov. Záštitu nad letošní akcí převzal ministr zemědělství Marek Výborný.

Přihlášené exponáty posuzuje a hodnotí porota sestavená z odborníků, zástupců Ministerstva zemědělství ČR, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu a Výstaviště České Budějovice a.s. O přízeň se přitom mohou ucházet přihlášené exponáty ze čtyř kategorií:

  • rostlinná výroba, 
  • živočišná výroba,
  • mechanizace,
  • potravinářská výroba.

Dětský zemědělský svět

Veletrh nezapomíná ani na ty nejmenší, kteří zde mohou poznávat svět zemědělství formou her. Dětský zemědělský svět představuje interaktivního průvodce pro malé i velké návštěvníky, kteří se mohou radovat z dětských farem, naučných stezek, zemědělských koutků a soutěží. 

K vyzkoušení budou šlapací modely zemědělských strojů, nebo různé aktivity na stáncích vystavovatelů. V úterý ve 14 hodin přijde na řadu divadelní představení. Chybět nebude malování hrnečků, malování na obličej, skákací hrady, trampolíny nebo aquazorbing. Celý program naleznete na oficiálních stránkách veletrhu.

Smart farming – precizní zemědělství

Smart farming neboli nová éra zemědělství představuje odborný doprovodný program agrosalonu Země živitelka. Jeho součástí jsou prezentace moderních řešení pro zemědělství, pásmo přednášek, diskuzních panelů a workshopů a prezentace inovativních společností po celou dobu veletrhu. Podívejte se na celý harmonogram odborného programu.

Návštěvnost: Kolik přiláká Země živitelka lidí?

Země živitelka patří mezi nejvýznamnější a největší akce svého druhu. Každoročně ji navštíví tisíce návštěvníků a účastní se jí stovky vystavovatelů. Loňský ročník přivítal celkem 111 886 návštěvníků, kteří se mohli zastavit a diskutovat u více než 600 vystavovatelů. Pro rok 2024 se počítá s velmi podobnými čísly.

Historie veletrhu Země živitelka

Historie veletrhu Země živitelka sahá až do roku 1960, kdy v Českých Budějovicích vzniklo výstaviště v oblasti původních mokřadů na břehu Vltavy. Zemědělská výstava s názvem Zemědělství 1960 byla vlastně první tamní akcí. V počátcích byl ale areál v poměrně zuboženém stavu, a také proto se ze začátku nepodařilo odstartovat každoroční tradici.

Areál a jeho pavilony prošly řadou rekonstrukcí a veletrh se dočkal obnovy až v roce 1970, kdy se uskutečnila krajská zemědělská výstava Jižní Čechy – Země živitelka. Výstava se setkala s úspěchem a postupně se vypracovala na celorepublikový veletrh v roce 1973.

Rok od roku byla Země živitelka čím dál více v oblibě. Zemědělská družstva na ní svážela své členy pronajatými autobusy. Vystupovali na ní také populární zpěváci, hrála jihočeská dechovka a prezentovaly se výsledky zemědělství.

Výstava korunovačních klenotů v září: Termín, doprava a zajímavosti

V prvních letech trvala až 16 dní a některé ročníky přilákaly i více než 750 tisíc návštěvníků. Postupně se program zkracoval a klesal také počet návštěvníků. I přes veškeré změny, kterými v následujících letech prošla, si ovšem Země živitelka zachovává své výsadní postavení a je jedním z nejnavštěvovanějších veletrhů v Česku. 

Od roku 1973 se výstava nekonala jen dvakrát – v roce 2002 kvůli povodním, které zasáhly areál výstaviště, a v roce 2020, kdy ji překazila pandemie koronaviru. V roce 2021 také proběhla zatím poslední rekonstrukce, kdy došlo ke kompletní obnově Národního pavilonu Z, ze kterého vznikl jeden z největších multifunkčních sálů jižních Čech. Za zmínku stojí i rekonstrukce restauračního pavilonu.

RELATED ARTICLES