Pátek, 20 září, 2024
Google search engine
DomůEkonomikaModerní jídelny táhnou. Oblíbené food halls přicházejí do Prahy

Moderní jídelny táhnou. Oblíbené food halls přicházejí do Prahy

728x90

Lidé už dávno nemusí opustit své domovy, aby si mohli nakoupit oblečení nebo elektroniku. Ale stále si rádi vyrazí s blízkými na dobré jídlo. To v posledních letech pochopili správci obchodních center, kteří ve svých projektech stále rozšiřují nabídku občerstvení. A mnozí podnikatelé jdou o krok dál a vytvářejí celé haly nebo tržiště pouze s občerstvením a potravinami. Počet tzv. food halls v Evropě rychle roste a trend už postupně přichází i do Česka.

Počet hal zaměřených výhradně na občerstvení v Evropě se za posledních sedm let zvýšil téměř o polovinu. Podle nejnovější zprávy poradenské společnosti Cushman & Wakefield je jich nyní v evropských metropolích 135 a deset je v přípravě. Tyto moderní jídelny přitahují podle analytiků zejména mladší generaci, která vyhledává jak rozmanité jídlo a pití, které jednotlivé stánky v halách nabízí, tak společné prostředí, kam může každý přijít i bez rezervace.

Nejdále je v tomto ohledu Velká Británie, kde se nachází 42 gastronomických hal. Následuje Francie a Itálie. Mezi nejznámější koncepty v Evropě se řadí například Time Out Market, BOXPARK, Eataly, KERB nebo české Manifesto. To se poprvé představilo v roce 2018 na pražském Florenci, kde tržiště přeměnilo opuštěný stavební pozemek v populární místo setkávání. Poté, co zde developer zahájil výstavbu kanceláří, se Manifesto přesunulo na Smíchov. Zakladatel konceptu Martin Barry rozšířil svůj český byznys do Berlína a chystá otevřít tržiště i v Dublinu a to rovnou v někdejším kostele.

„Vytvoření nových food hallů v nevyužívaných prostorách, které měly původně odlišné využití, může přinést novou energii a život do ulic či části měst, které jsou dnes opomíjené. Je důležité, aby se tyto projekty realizovaly s důrazem na jedinečný design a atmosféru, což přiláká jak místní obyvatele, tak turisty,” komentuje Jan Kotrbáček z Cushman & Wakefield. Podle analytiků se ukazuje, že nestačí pouze prodávat jídlo, haly musejí nabízet i víceúčelové prostory, kde se mohou konat společenské akce nebo třeba kurzy vaření.

V Praze by se měl brzy objevit populární portugalský koncept Time Out Market, který otevře v v rekonstruovaném paláci Savarin v centru metropole. Mezi další projekty patří také chystaná Smíchovská tržnice, která bude součástí nového developmentu na Praze 5. Podobnou budoucnost by mohla mít i Staroměstská tržnice v centru Prahy, která patří městu. Dosavadní návrhy na revitalizaci haly ale váznou na financích a politické dohodě.

Kam vyrazit v Evropě za jídlem

Time Out Market v Lisabonu

Time Out Market patří mezi neúspěšnější koncepty ve svém oboru. Poprvé otevřel v Lisabonu na místě bývalého tržiště, odkud se postupně rozšířil do Spojených států, kde se nachází všude od New Yorku, Bostonu, Chicagu až po Miami. Time Out Market v posledních letech otevřel i v Montrealu, Dubaji nebo Barceloně a brzy se chystá i do Prahy.

Time Out Market v Lisabonu|ČTK

Gare du Sud v Nice

Oblíbený francouzský gastronomický ráj se nachází v bývalé nádražní budově v přímořském městě Nice. V moderně zrenovované budově je kromě stánků s jídlem a společných stolů i spousta zeleně. Nachází se tu i řada malých galerií a obchodů. Hned vedle haly bylo postavené nové kino.

Gare du Sud v Nice.|Profimedia.cz

Gare Maritime v Bruselu

Další moderně zrekonstruované bývalé nádraží se nachází v Bruselu. Belgičané se zde nezaměřili jenom na gastro, v místě se nachází i kanceláře a obchody. Do Belgie má brzy přijít ale také slavný koncept Eataly, který se bude nacházet v projektu The Dome, který vznikne rekonstrukcí bývalého obchodního domu.

Gare Maritime v Bruselu.|Profimedia.cz

Boxpark v Londýně

Londýnská scéna slouží jako experimentální prostředí pro mnoho gastronomických konceptů a velké haly s různorodou nabídkou jídla jsou zde mimořádně oblíbené. Právě v Londýně je možné sledovat trend, který posouvá tyto haly od pouhých jídelen ke společenským místům setkávání. Příkladem je například Boxpark, kde je kromě jídla i možnost sledovat sport nebo módní přehlídky. Mezi nové projekty patří i kantýna Arcade v bývalé elektrárně Battersea Power Station nebo městem financovaná Cambridge Street Collective.

Boxpark v Londýně.|Profimedia.cz

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Moderní jídelny táhnou. Oblíbené food halls přicházejí do Prahy

728x90

Lidé už dávno nemusí opustit své domovy, aby si mohli nakoupit oblečení nebo elektroniku. Ale stále si rádi vyrazí s blízkými na dobré jídlo. To v posledních letech pochopili správci obchodních center, kteří ve svých projektech stále rozšiřují nabídku občerstvení. A mnozí podnikatelé jdou o krok dál a vytvářejí celé haly nebo tržiště pouze s občerstvením a potravinami. Počet tzv. food halls v Evropě rychle roste a trend už postupně přichází i do Česka.

Počet hal zaměřených výhradně na občerstvení v Evropě se za posledních sedm let zvýšil téměř o polovinu. Podle nejnovější zprávy poradenské společnosti Cushman & Wakefield je jich nyní v evropských metropolích 135 a deset je v přípravě. Tyto moderní jídelny přitahují podle analytiků zejména mladší generaci, která vyhledává jak rozmanité jídlo a pití, které jednotlivé stánky v halách nabízí, tak společné prostředí, kam může každý přijít i bez rezervace.

Nejdále je v tomto ohledu Velká Británie, kde se nachází 42 gastronomických hal. Následuje Francie a Itálie. Mezi nejznámější koncepty v Evropě se řadí například Time Out Market, BOXPARK, Eataly, KERB nebo české Manifesto. To se poprvé představilo v roce 2018 na pražském Florenci, kde tržiště přeměnilo opuštěný stavební pozemek v populární místo setkávání. Poté, co zde developer zahájil výstavbu kanceláří, se Manifesto přesunulo na Smíchov. Zakladatel konceptu Martin Barry rozšířil svůj český byznys do Berlína a chystá otevřít tržiště i v Dublinu a to rovnou v někdejším kostele.

„Vytvoření nových food hallů v nevyužívaných prostorách, které měly původně odlišné využití, může přinést novou energii a život do ulic či části měst, které jsou dnes opomíjené. Je důležité, aby se tyto projekty realizovaly s důrazem na jedinečný design a atmosféru, což přiláká jak místní obyvatele, tak turisty,” komentuje Jan Kotrbáček z Cushman & Wakefield. Podle analytiků se ukazuje, že nestačí pouze prodávat jídlo, haly musejí nabízet i víceúčelové prostory, kde se mohou konat společenské akce nebo třeba kurzy vaření.

V Praze by se měl brzy objevit populární portugalský koncept Time Out Market, který otevře v v rekonstruovaném paláci Savarin v centru metropole. Mezi další projekty patří také chystaná Smíchovská tržnice, která bude součástí nového developmentu na Praze 5. Podobnou budoucnost by mohla mít i Staroměstská tržnice v centru Prahy, která patří městu. Dosavadní návrhy na revitalizaci haly ale váznou na financích a politické dohodě.

Kam vyrazit v Evropě za jídlem

Time Out Market v Lisabonu

Time Out Market patří mezi neúspěšnější koncepty ve svém oboru. Poprvé otevřel v Lisabonu na místě bývalého tržiště, odkud se postupně rozšířil do Spojených států, kde se nachází všude od New Yorku, Bostonu, Chicagu až po Miami. Time Out Market v posledních letech otevřel i v Montrealu, Dubaji nebo Barceloně a brzy se chystá i do Prahy.

Time Out Market v Lisabonu|ČTK

Gare du Sud v Nice

Oblíbený francouzský gastronomický ráj se nachází v bývalé nádražní budově v přímořském městě Nice. V moderně zrenovované budově je kromě stánků s jídlem a společných stolů i spousta zeleně. Nachází se tu i řada malých galerií a obchodů. Hned vedle haly bylo postavené nové kino.

Gare du Sud v Nice.|Profimedia.cz

Gare Maritime v Bruselu

Další moderně zrekonstruované bývalé nádraží se nachází v Bruselu. Belgičané se zde nezaměřili jenom na gastro, v místě se nachází i kanceláře a obchody. Do Belgie má brzy přijít ale také slavný koncept Eataly, který se bude nacházet v projektu The Dome, který vznikne rekonstrukcí bývalého obchodního domu.

Gare Maritime v Bruselu.|Profimedia.cz

Boxpark v Londýně

Londýnská scéna slouží jako experimentální prostředí pro mnoho gastronomických konceptů a velké haly s různorodou nabídkou jídla jsou zde mimořádně oblíbené. Právě v Londýně je možné sledovat trend, který posouvá tyto haly od pouhých jídelen ke společenským místům setkávání. Příkladem je například Boxpark, kde je kromě jídla i možnost sledovat sport nebo módní přehlídky. Mezi nové projekty patří i kantýna Arcade v bývalé elektrárně Battersea Power Station nebo městem financovaná Cambridge Street Collective.

Boxpark v Londýně.|Profimedia.cz

RELATED ARTICLES