Úterý, 22 října, 2024
Google search engine
DomůEkonomikaDálniční známka 2025: Cena, platnost, typy v ČR a zahraničí

Dálniční známka 2025: Cena, platnost, typy v ČR a zahraničí

728x90

Elektronická dálniční známka v Česku a kde ji koupit online

K nákupu dálniční známky můžete využít hned několik možností:

Online nákup na webu eDalnice.cz

Pro online nákup stačí pouze do jednoduchého formuláře vyplnit SPZ, požadovaný počátek platnosti a e-mail. Na závěr už jen zaplatíte platební kartou nebo bankovním převodem. Dálniční známka platí hned od data, které jste zadali do formuláře.

Nákup na obchodním místě

Jestliže preferujete před online nákupem tradiční návštěvu prodejce, pak si můžete vybrat některé z oficiálních obchodních míst. Konkrétně lze dálniční známku pro rok 2025 koupit na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil. Stačí obsluze nadiktovat potřebné údaje a zaplatit. Vždy si raději zkontrolujte správnost údajů na potvrzení, protože do 15 minut je ještě můžete na obchodním místě změnit.

Samoobslužný kiosek

Třetí možností nákupu dálniční známky je samoobslužný kiosek, který kombinuje možnost nákupu v e-shopu a zároveň na obchodním místě. Samoobslužné kiosky jsou umístěné zejména v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek pozemní komunikace a umožňují jen bezhotovostní úhrady.

Portál dopravy

Od roku 2023 lze koupit online dálniční známku také přes web Portál dopravy, kam se zájemce přihlásí elektronickou Identitou občana. Tu je možné využít například i pro vstup do portálu Moje daně nebo pro přihlášení do datové schránky.

Byli jste zvyklí kupovat dálniční známky svým blízkým jako dárek? Jejich převod do elektronické podoby nemusí být překážkou. Dálniční známku snadno koupíte nejen pro sebe, ale také pro kohokoliv jiného. Potřebujete znát jen SPZ. Když navíc zadáte svůj e-mail, obdarovaný o žádné štědrovečerní překvapení nepřijde.

Kolik stojí dálniční známka v ČR? Cena a typy 2024

V České republice máme čtyři druhy dálničních známek: jednodenní, desetidenní, třicetidenní a roční. V roce 2025 zůstanou typy známek stejné. 

Cena dálníčních známek se liší v závislosti na typu pohonu vozidla a v letošním roce za ně zaplatíte následující ceny:

Typ dálniční známky

Roční

30denní

10denní

Jednodenní

Standardní palivo

2 300 Kč

430 Kč

270 Kč

200 Kč

Biometan

1 150 Kč

210 Kč

130 Kč

100 Kč

Zemní plyn (CNG a LNG, neplatí pro LPG)

1 150 Kč

210 Kč

130 Kč

100 Kč

Plug‑in hybrid (CO₂ max 50 g/km)

570 Kč

100 Kč

60 Kč

50 Kč

Cena pro elektromobily

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

Zdražení od ledna 2025 a jeho principy

Od roku 2025 nás čeká zdražení dálničních známek. Ke zvýšení nebo i snížení sazeb dochází podle dvou pevně stanovených kritérií. Prvním kritériem je podle ministerstva dopravy ČR meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen dle zjištění Českého statistického úřadu. 

Druhým kritériem je meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná Ministerstvem dopravy. „Aktuálně má česká dálniční síť 1 340 kilometrů, z toho je bez povinnosti mít zaplacený dálniční poplatek 226 kilometrů. V roce 2022 přibylo na dálniční síti 21,2 kilometrů, v roce 2023 to bylo celkem 15,4 kilometrů. V roce 2024 je v plánu zprovoznit dohromady přes 100 kilometrů nových úseků dálnic. Jen část z nich zprovozněná do léta 2024 se však projeví v sazbě časového poplatku pro rok 2025, zbytek zprovozňovaný v druhé půlce roku se do ceny promítne až v roce 2026,” vysvětluje Ministerstvo dopravy zdražení v tiskové zprávě.

VIDEOMinistr dopravy Kupka v pořadu Hráči

Ministr dopravy Kupka v Hráčích: Dálniční známky zdraží asi o stovku! A přibudou další tresty • hrc, GenLive/Blesk, Vera Renovica

Když se pak obě hodnoty v procentech sečtou, tak se podle výsledku upraví sazba roční známky. Od hodnoty celoroční známky se pak odvozují sazby ostatních známek. 

„Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen. Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka. 

Od ledna roku 2025 se tak ceny dálničních známek zvýší na tyto hodnoty: 

Období

2024

2025

2025 CNG, LNG a biometan

2025 Plug-in hybrid

2025 Elektro a vodík

Roční

2300 Kč

2440 Kč

1220 Kč

610 Kč

0 Kč

Měsíční

430 Kč

460 Kč

230 Kč

110 Kč

0 Kč

Desetidenní

270 Kč

290 Kč

140 Kč

70 Kč

0 Kč

Denní

200 Kč

210 Kč

100 Kč

50 Kč

50 Kč

Hybridy a elektromobily

  • Bezemisním vozidlům na elektrický pohonnebo na vodík je podle evropské směrnice poplatek odpuštěn.
  • Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, platí 25 procent sazby časového poplatku, tedy v roce 2025 bude cena roční dálniční známky činit 610 korun.
  • U vozidel v systému časového zpoplatnění poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane stávající míra zvýhodnění nedotčena, tedy na úrovni 50 procent sazby časového poplatku. Řidiči jezdící ve vozidlech poháněných plynem nebo biometanem zaplatí v roce 2025 za roční dálniční známku 1220 korun.

Jednodenní známka platí od roku 2024

Dálniční známka na jeden den je v Česku poměrně novinkou, která platí od 1. března roku 2024. Platnost jednodenní viněty je omezená jen na jeden kalendářní den a končí vždy o půlnoci. Zatímco v letošním roce za ni zaplatíte 200 korun, v roce 2025 to bude 210 korun.

Kdo nemusí mít dálniční známku: ZTP a další 

Některá vozidla jsou zcela osvobozená od dálničních poplatků, a to buď automaticky nebo na základě podání oznámení.

Automatické osvobození od poplatků se týká následujících vozidel:

  • Vozidla výlučně na elektrickou energii nebo vodík.
  • Vozidla, která přepravují držitele průkazu ZTP/P – provozovatelem vozidla musí být přímo držitel průkazu nebo osoba jemu blízká.
  • Vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou. V případě silniční kontroly stačí předložit lékařskou zprávu nebo jiné osvědčení od lékařského zařízení.
  • Historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla.

Osvobození od poplatků podmíněné podáním oznámení se týká následujících vozidel:

  • Vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob.

Vozidla registrovaná v zahraničí osvobozená po podání oznámení:

  • Vozidla výlučně na elektrickou energii nebo vodík registrovaná v zahraničí osvobozená po podání oznámení.

Platnost: Kdy vám končí dálniční známka?

Začátek platnost dálniční známky se odvíjí od toho, jaké počáteční datum platnosti známky jste zadali do formuláře. Roční dálniční známka tak platí 365 dní bez ohledu na kalendářní rok od data, které jste zadali.

Měsíční dálniční známka platí 30 dní bez ohledu na kalendářní měsíc. Stejně jako u roční známky ji můžete zakoupit kdykoliv během měsíce. Desetidenní dálniční známka platí 10 dní bez ohledu na víkendy či státní svátky

Výjimka se týká jen jednodenní dálniční známky, která platí jeden jeden kalendářní den, a to do půlnoci dne, na který byla zakoupena. Jestliže si ji tedy koupíte v pět odpoledne, tak vám bude platit jen sedm hodin.

Ověření platnosti

Chtěli byste si pro jistotu ověřit platnost dálniční známky? Pak jen stačí jít na web eDalnice.cz a do formuláře Ověření platnosti zadat stát, kde bylo vozidlo registrováno a SPZ. Zobrazí se Vám všechny platné známky –⁠ současné i budoucí.

Kontrola a pokuta za neplatnou dálniční známku

Platnost elektronické dálniční známky smí kontrolovat Policie ČR a Celní správa ČR. Pro samotnou kontrolu se ovšem využívají také kamery na mýtných branách. Pokuta za jízdu bez platné dálniční známky může na místě činit až pět tisíc korun, ve správním řízení potom až 20 tisíc korun.

Dálniční známka v zahraničí 2024/2025

Ani při cestách do zahraničí nezapomínejte na dálniční známky a další poplatky. V roce 2024 v mnoha zemích došlo v jednotlivých státech ke zdražení a další přijde i v roce příštím. 

Jak to s poplatky vypadá (nejen) u našich sousedů?

Německo

Vozidla do 3,5 tuny mohou stále jezdit po německých dálnicích bez poplatku. Mýtné za průjezd zpoplatněných komunikací je vybíráno pouze za vozidla nad 7,5 tun, a to prostřednictvím elektronické mýtné jednotky Toll Collect. Zpoplatněný je pak průjezd tunely Herren a Warnow na severu Německa. 

Pozor si také dávejte na emisní zóny v německých městech. Je potřeba vlastnit tzv. emisní plaketu. Některá města dokonce zakazují vjezd vozidlům úplně. Kompletní přehled placených zón naleznete na webu www.germanemissionssticker.com.

Polsko

V Polsku není potřeba kupovat dálniční známku, ale platí zde systém výběru mýtného. Při nájezdu na zpoplatněný úsek si tak jen vezmete lístek a při opuštění úseku následuje druhá mýtná brána, kde zaplatíte poplatek za ujetou vzdálenost. 

Pro vozidla do 3,5 tuny jsou zpoplatněné jen tři úseky dálnic:

Slovensko

Dálniční známky na Slovensku jsou podobně jako u nás v elektronické podobě a lze je koupit na webu eznamka.sk, na čerpacích stanicích, pobočkách pošty nebo v samoobslužných automatech u hraničních přechodů. V nabídce jsou čtyři typy, a to na 365 dní, 30 dní, 10, dní, nebo na jeden den. Den začátku platnosti známky si kupující určuje sám. Jedinou výjimkou je denní známka, která platí v daný den do půlnoci. I zde si řidiči v příštím roce za dálniční známky připlatí, a to až o 50 procent více. Jediná desetidenní známka zlevní.

Doba platnosti / rok

2024

2025

365 dní

60 eur (cca 1 515 Kč)

90 eur (cca 2 272 Kč)

30 dní

17 eur (cca 429 Kč)

17,10 eur (cca 432 Kč)

10 dní

12 eur (cca 303 Kč)

10 eur (cca 253 Kč)

Den

5,4 eur (cca 136 Kč)

8,10 eur (cca 205 Kč)

Rakousko

Dálniční známku v Rakousku koupíte v elektronické podobě na webu rakouské mýtné správy ASFINAG.at nebo v papírové podobě na čerpacích stanicích a u hraničních přechodů. 

Webové stránky jsou k dispozici i v češtině. Na výběr máte ze čtyř druhů, a to roční, dvouměsíční, desetidenní a denní. Pro jízdu na rakouských dálnicích a rychlostních silnicích ji potřebují všechna motorová vozidla. 

Jednodenní a desetidenní známku je možné koupit s okamžitou i odloženou platností. U ostatních známek si ovšem dejte pozor na právo soukromého spotřebitele na odstoupení od smlouvy, kvůli kterému je dálniční známka při koupi online platná až po 18 dnech od jejího nákupu (tato podmínka neplatí pro podnikatele, u kterých právo na odstoupení nevzniká).

Kromě dálniční známky je potom zpoplatněný průjezd některými tunely. Letošní ceny jsou platné minimálně do konce ledna roku 2025. Případné zdražení ještě nebylo oznámeno.

Doba platnosti / rok

2024

Rok

96,4 eur (cca 2 434 Kč)

2 měsíce

28,9 eur (cca 730 Kč)

10 dní

11,50 eur (cca 290 Kč)

1 den

8,60 eur (cca 217 Kč)

Maďarsko

V Maďarsku je k dispozici elektronická dálniční známka, kterou lze koupit v kamenných prodejnách na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích označených e-VIGNETTE nebo MATRICA. Případně můžete koupit dálniční známku na webech ematrica.nemzetiutdij.hu nebo virpay.hu

Na výběr jsou tři druhy známek, a to roční (platná od 1.1.2024 do 31.12.2025, měsíční a desetidenní. Pokud chcete ušetřit, můžete koupit regionální vinjety. V roce 2025 dojde ke zdražení dálničních známek v průměru o 3,4 procenta. V letošním roce také nově přibyla denní známka.

Doba platnosti / rok

2024 (do 7 míst)

2025

Roční

57,260 HUF (cca 3 616 Kč)

59 210 HUF (cca 3 739 Kč)

Měsíční

10 360 HUF (654 Kč)

10 710 HUF (cca 676 Kč)

Desetidenní

6 400 HUF (cca 404 Kč)

6 620 HUF (cca 418 Kč)

Denní

5 150 HUF (cca 325 Kč)

5 320 HUF (cca 336 Kč)

Slovinsko

Slovinskou dálniční známku lze koupit jen v elektronické podobě na webu evinjeta.dars.si nebo na některých čerpacích stanicích. V nabídce jsou tři typy známek, a to roční, měsíční a sedmidenní.  

Při nákupu dálniční známky si dávejte pozor, protože rozdělují vozidla do 3,5 tuny s výškou nad první nápravou nejvýše 1,3 metru (kategorie 2A: většina osobních automobilů, MPV, terénních vozidel, SUV a pick-upů) a na vozidla do 3,5 tuny a výškou nad první nápravou větší než 1,3 m (kategorie 2B: většina dodávek a lehkých dodávkových vozidel).

Doba platnosti / rok

2024 (2A)

2024 (2B)

Roční

117,5 eur (cca 2 967 Kč)

235 eur (cca 5 934 Kč)

Měsíční

32 eur (cca 808 Kč)

64,10 eur (cca 1 619 Kč)

Sedmidenní

16 eur (cca 404 Kč)

32 eur (cca 808 Kč)

Chorvatsko

V Chorvatsku musí všechna vozidla s hmotností do 3,5 tuny platit jízdu po dálnicích prostřednictvím mýtných bran. Platíte tak při výjezdu z dálnice, a to buď hotově nebo platební kartou v eurech. Případně můžete zakoupit krabičku ENC určenou pro elektronické placení mýtného. V rámci ENC lze zakoupit výhodné balíčky. Nevýhodou ale je, že ENC nefunguje všude.

Ceny jednotlivých úseků se liší, ale průměrná cena mýtného činí pro osobní vozidla do výšky 1,9 metru okolo 6 eur na 100 km. Jestliže si chcete více cenově naplánovat svoji trasu, je možné využít on-line plánovače tras na oficiálním webu chorvatského mýtného systému. Dříve se ceny mýtného pravidelně zvyšovaly o 10 procent během hlavní letní sezóny. Nyní ale došlo k tomuto zvýšení celoročně.

Bulharsko

V Bulharsku musí mít všechna vozidla do 3,5 tuny při jízdě po dálnicích a většině silnic první třídy dálniční známku. Těžší vozidla platí mýtné. 

V nabídce jsou roční, tříměsíční, měsíční, týdenní a víkendové dálniční známky. Víkendová dálniční známka platí od pátečních 12:00 do nedělních 23:59. Platnost ostatních známek se odvíjí od nastavení data při nákupu známky. Elektronickou dálniční známku můžete koupit online na oficiálním webu www.bgtoll.bg.

Doba platnosti / rok2024
Roční87 лв (cca 1 123 Kč)
Čtvrtletní48 лв (620 Kč)
Měsíční27 лв (cca 349 Kč)
Týdenní13 лв (cca 168 Kč)
Víkendová9 лв (cca 116 Kč)

Změny v cenách pro rok 2025 zatím nebyly oficiálně oznámeny.

Rumunsko

V Rumunsku jsou zpoplatněné dálnice a rychlostní silnice pro dvoustopá vozidla. Motocykly tak mohou jezdit po rumunských dálnicích zdarma. V nabídce jsou elektronické dálniční známky na rok, 60 dní, 30 dní, 10 dní a 1 den. Můžete je koupit s okamžitou nebo odloženou platností na oficálním webu Roviniete.ro.

Doba platnosti / rok2024 (osobní vozidlo do 3,5 tuny)
12 měsíců28 eur (cca 707 Kč)
60 dní8,4 eur (212 Kč)
30 dní5,3 eur (cca 134 Kč)
10 dní3,3 eur (cca 83 Kč)
1 den2,5 eur (cca 63 Kč)

Švýcarsko

Ve Švýcarsku je potřeba koupit pro jízdu po dálnicích buď tradiční nalepovací dálniční známku nebo elektronickou dálniční známku, která je k dispozici od konce roku 2023. Musí ji mít všechna vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny včetně motocyklů. 

Elektronickou dálniční známku lze koupit na oficiálním eshopu via.admin.ch. Tu nalepovací koupíte na čerpacích stanicích, poštách a celních úřadech. 

Oproti ostatním evropským zemím je ale možné koupit jen roční dálniční známku platnou od 1.12.2023 do konce ledna roku 2025. Stojí 40 CHF (cca 1077 Kč). V příštím roce se zatím nepočítá se žádným zdražením známky.

Kromě dálnic jsou zpoplatněné ve Švýcarsku i dva tunely:

Itálie

V Itálii se jízda po dálnicích platí prostřednictvím mýtných bran a platí pro všechny řidiče motocyklů, osobních vozidel a vozidel nad 3,5 tuny. Zpoplatněné jsou i některé tunely. 

Cena mýtného se odvíjí od délky ujeté trasy a pokud chcete mít přehled, jakou cenu za cestu zaplatíte, je možné to zjistit přes on-line plánovač tras na webu www.autostrade.it.

Francie

Ve Francii se platí podobně jako třeba v Itálii poplatky za dálnice prostřednictvím mýtných bran. Poplatek musí platit všechna motorová vozidla včetně motocyklů. Kromě silnic jsou zpoplatněné i některé tunely a mosty. 

Cena se tak odvíjí od ujeté vzdálenosti, kterou zaplatíte při vyjíždění ze silnice u mýtné brány, a to hotově, platební kartou, tankovací kartou nebo pomocí palubní jednotky. V průměru stojí mýtné mezi 8 až 10 eury za 100 km. Cenu si můžete předem vypočítat s pomocí on-line plánovače tras na webu Autoroutes.fr.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Dálniční známka 2025: Cena, platnost, typy v ČR a zahraničí

728x90

Elektronická dálniční známka v Česku a kde ji koupit online

K nákupu dálniční známky můžete využít hned několik možností:

Online nákup na webu eDalnice.cz

Pro online nákup stačí pouze do jednoduchého formuláře vyplnit SPZ, požadovaný počátek platnosti a e-mail. Na závěr už jen zaplatíte platební kartou nebo bankovním převodem. Dálniční známka platí hned od data, které jste zadali do formuláře.

Nákup na obchodním místě

Jestliže preferujete před online nákupem tradiční návštěvu prodejce, pak si můžete vybrat některé z oficiálních obchodních míst. Konkrétně lze dálniční známku pro rok 2025 koupit na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil. Stačí obsluze nadiktovat potřebné údaje a zaplatit. Vždy si raději zkontrolujte správnost údajů na potvrzení, protože do 15 minut je ještě můžete na obchodním místě změnit.

Samoobslužný kiosek

Třetí možností nákupu dálniční známky je samoobslužný kiosek, který kombinuje možnost nákupu v e-shopu a zároveň na obchodním místě. Samoobslužné kiosky jsou umístěné zejména v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek pozemní komunikace a umožňují jen bezhotovostní úhrady.

Portál dopravy

Od roku 2023 lze koupit online dálniční známku také přes web Portál dopravy, kam se zájemce přihlásí elektronickou Identitou občana. Tu je možné využít například i pro vstup do portálu Moje daně nebo pro přihlášení do datové schránky.

Byli jste zvyklí kupovat dálniční známky svým blízkým jako dárek? Jejich převod do elektronické podoby nemusí být překážkou. Dálniční známku snadno koupíte nejen pro sebe, ale také pro kohokoliv jiného. Potřebujete znát jen SPZ. Když navíc zadáte svůj e-mail, obdarovaný o žádné štědrovečerní překvapení nepřijde.

Kolik stojí dálniční známka v ČR? Cena a typy 2024

V České republice máme čtyři druhy dálničních známek: jednodenní, desetidenní, třicetidenní a roční. V roce 2025 zůstanou typy známek stejné. 

Cena dálníčních známek se liší v závislosti na typu pohonu vozidla a v letošním roce za ně zaplatíte následující ceny:

Typ dálniční známky

Roční

30denní

10denní

Jednodenní

Standardní palivo

2 300 Kč

430 Kč

270 Kč

200 Kč

Biometan

1 150 Kč

210 Kč

130 Kč

100 Kč

Zemní plyn (CNG a LNG, neplatí pro LPG)

1 150 Kč

210 Kč

130 Kč

100 Kč

Plug‑in hybrid (CO₂ max 50 g/km)

570 Kč

100 Kč

60 Kč

50 Kč

Cena pro elektromobily

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

Zdražení od ledna 2025 a jeho principy

Od roku 2025 nás čeká zdražení dálničních známek. Ke zvýšení nebo i snížení sazeb dochází podle dvou pevně stanovených kritérií. Prvním kritériem je podle ministerstva dopravy ČR meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen dle zjištění Českého statistického úřadu. 

Druhým kritériem je meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná Ministerstvem dopravy. „Aktuálně má česká dálniční síť 1 340 kilometrů, z toho je bez povinnosti mít zaplacený dálniční poplatek 226 kilometrů. V roce 2022 přibylo na dálniční síti 21,2 kilometrů, v roce 2023 to bylo celkem 15,4 kilometrů. V roce 2024 je v plánu zprovoznit dohromady přes 100 kilometrů nových úseků dálnic. Jen část z nich zprovozněná do léta 2024 se však projeví v sazbě časového poplatku pro rok 2025, zbytek zprovozňovaný v druhé půlce roku se do ceny promítne až v roce 2026,” vysvětluje Ministerstvo dopravy zdražení v tiskové zprávě.

VIDEOMinistr dopravy Kupka v pořadu Hráči

Ministr dopravy Kupka v Hráčích: Dálniční známky zdraží asi o stovku! A přibudou další tresty • hrc, GenLive/Blesk, Vera Renovica

Když se pak obě hodnoty v procentech sečtou, tak se podle výsledku upraví sazba roční známky. Od hodnoty celoroční známky se pak odvozují sazby ostatních známek. 

„Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen. Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka. 

Od ledna roku 2025 se tak ceny dálničních známek zvýší na tyto hodnoty: 

Období

2024

2025

2025 CNG, LNG a biometan

2025 Plug-in hybrid

2025 Elektro a vodík

Roční

2300 Kč

2440 Kč

1220 Kč

610 Kč

0 Kč

Měsíční

430 Kč

460 Kč

230 Kč

110 Kč

0 Kč

Desetidenní

270 Kč

290 Kč

140 Kč

70 Kč

0 Kč

Denní

200 Kč

210 Kč

100 Kč

50 Kč

50 Kč

Hybridy a elektromobily

  • Bezemisním vozidlům na elektrický pohonnebo na vodík je podle evropské směrnice poplatek odpuštěn.
  • Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, platí 25 procent sazby časového poplatku, tedy v roce 2025 bude cena roční dálniční známky činit 610 korun.
  • U vozidel v systému časového zpoplatnění poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane stávající míra zvýhodnění nedotčena, tedy na úrovni 50 procent sazby časového poplatku. Řidiči jezdící ve vozidlech poháněných plynem nebo biometanem zaplatí v roce 2025 za roční dálniční známku 1220 korun.

Jednodenní známka platí od roku 2024

Dálniční známka na jeden den je v Česku poměrně novinkou, která platí od 1. března roku 2024. Platnost jednodenní viněty je omezená jen na jeden kalendářní den a končí vždy o půlnoci. Zatímco v letošním roce za ni zaplatíte 200 korun, v roce 2025 to bude 210 korun.

Kdo nemusí mít dálniční známku: ZTP a další 

Některá vozidla jsou zcela osvobozená od dálničních poplatků, a to buď automaticky nebo na základě podání oznámení.

Automatické osvobození od poplatků se týká následujících vozidel:

  • Vozidla výlučně na elektrickou energii nebo vodík.
  • Vozidla, která přepravují držitele průkazu ZTP/P – provozovatelem vozidla musí být přímo držitel průkazu nebo osoba jemu blízká.
  • Vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou. V případě silniční kontroly stačí předložit lékařskou zprávu nebo jiné osvědčení od lékařského zařízení.
  • Historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla.

Osvobození od poplatků podmíněné podáním oznámení se týká následujících vozidel:

  • Vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob.

Vozidla registrovaná v zahraničí osvobozená po podání oznámení:

  • Vozidla výlučně na elektrickou energii nebo vodík registrovaná v zahraničí osvobozená po podání oznámení.

Platnost: Kdy vám končí dálniční známka?

Začátek platnost dálniční známky se odvíjí od toho, jaké počáteční datum platnosti známky jste zadali do formuláře. Roční dálniční známka tak platí 365 dní bez ohledu na kalendářní rok od data, které jste zadali.

Měsíční dálniční známka platí 30 dní bez ohledu na kalendářní měsíc. Stejně jako u roční známky ji můžete zakoupit kdykoliv během měsíce. Desetidenní dálniční známka platí 10 dní bez ohledu na víkendy či státní svátky

Výjimka se týká jen jednodenní dálniční známky, která platí jeden jeden kalendářní den, a to do půlnoci dne, na který byla zakoupena. Jestliže si ji tedy koupíte v pět odpoledne, tak vám bude platit jen sedm hodin.

Ověření platnosti

Chtěli byste si pro jistotu ověřit platnost dálniční známky? Pak jen stačí jít na web eDalnice.cz a do formuláře Ověření platnosti zadat stát, kde bylo vozidlo registrováno a SPZ. Zobrazí se Vám všechny platné známky –⁠ současné i budoucí.

Kontrola a pokuta za neplatnou dálniční známku

Platnost elektronické dálniční známky smí kontrolovat Policie ČR a Celní správa ČR. Pro samotnou kontrolu se ovšem využívají také kamery na mýtných branách. Pokuta za jízdu bez platné dálniční známky může na místě činit až pět tisíc korun, ve správním řízení potom až 20 tisíc korun.

Dálniční známka v zahraničí 2024/2025

Ani při cestách do zahraničí nezapomínejte na dálniční známky a další poplatky. V roce 2024 v mnoha zemích došlo v jednotlivých státech ke zdražení a další přijde i v roce příštím. 

Jak to s poplatky vypadá (nejen) u našich sousedů?

Německo

Vozidla do 3,5 tuny mohou stále jezdit po německých dálnicích bez poplatku. Mýtné za průjezd zpoplatněných komunikací je vybíráno pouze za vozidla nad 7,5 tun, a to prostřednictvím elektronické mýtné jednotky Toll Collect. Zpoplatněný je pak průjezd tunely Herren a Warnow na severu Německa. 

Pozor si také dávejte na emisní zóny v německých městech. Je potřeba vlastnit tzv. emisní plaketu. Některá města dokonce zakazují vjezd vozidlům úplně. Kompletní přehled placených zón naleznete na webu www.germanemissionssticker.com.

Polsko

V Polsku není potřeba kupovat dálniční známku, ale platí zde systém výběru mýtného. Při nájezdu na zpoplatněný úsek si tak jen vezmete lístek a při opuštění úseku následuje druhá mýtná brána, kde zaplatíte poplatek za ujetou vzdálenost. 

Pro vozidla do 3,5 tuny jsou zpoplatněné jen tři úseky dálnic:

Slovensko

Dálniční známky na Slovensku jsou podobně jako u nás v elektronické podobě a lze je koupit na webu eznamka.sk, na čerpacích stanicích, pobočkách pošty nebo v samoobslužných automatech u hraničních přechodů. V nabídce jsou čtyři typy, a to na 365 dní, 30 dní, 10, dní, nebo na jeden den. Den začátku platnosti známky si kupující určuje sám. Jedinou výjimkou je denní známka, která platí v daný den do půlnoci. I zde si řidiči v příštím roce za dálniční známky připlatí, a to až o 50 procent více. Jediná desetidenní známka zlevní.

Doba platnosti / rok

2024

2025

365 dní

60 eur (cca 1 515 Kč)

90 eur (cca 2 272 Kč)

30 dní

17 eur (cca 429 Kč)

17,10 eur (cca 432 Kč)

10 dní

12 eur (cca 303 Kč)

10 eur (cca 253 Kč)

Den

5,4 eur (cca 136 Kč)

8,10 eur (cca 205 Kč)

Rakousko

Dálniční známku v Rakousku koupíte v elektronické podobě na webu rakouské mýtné správy ASFINAG.at nebo v papírové podobě na čerpacích stanicích a u hraničních přechodů. 

Webové stránky jsou k dispozici i v češtině. Na výběr máte ze čtyř druhů, a to roční, dvouměsíční, desetidenní a denní. Pro jízdu na rakouských dálnicích a rychlostních silnicích ji potřebují všechna motorová vozidla. 

Jednodenní a desetidenní známku je možné koupit s okamžitou i odloženou platností. U ostatních známek si ovšem dejte pozor na právo soukromého spotřebitele na odstoupení od smlouvy, kvůli kterému je dálniční známka při koupi online platná až po 18 dnech od jejího nákupu (tato podmínka neplatí pro podnikatele, u kterých právo na odstoupení nevzniká).

Kromě dálniční známky je potom zpoplatněný průjezd některými tunely. Letošní ceny jsou platné minimálně do konce ledna roku 2025. Případné zdražení ještě nebylo oznámeno.

Doba platnosti / rok

2024

Rok

96,4 eur (cca 2 434 Kč)

2 měsíce

28,9 eur (cca 730 Kč)

10 dní

11,50 eur (cca 290 Kč)

1 den

8,60 eur (cca 217 Kč)

Maďarsko

V Maďarsku je k dispozici elektronická dálniční známka, kterou lze koupit v kamenných prodejnách na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích označených e-VIGNETTE nebo MATRICA. Případně můžete koupit dálniční známku na webech ematrica.nemzetiutdij.hu nebo virpay.hu

Na výběr jsou tři druhy známek, a to roční (platná od 1.1.2024 do 31.12.2025, měsíční a desetidenní. Pokud chcete ušetřit, můžete koupit regionální vinjety. V roce 2025 dojde ke zdražení dálničních známek v průměru o 3,4 procenta. V letošním roce také nově přibyla denní známka.

Doba platnosti / rok

2024 (do 7 míst)

2025

Roční

57,260 HUF (cca 3 616 Kč)

59 210 HUF (cca 3 739 Kč)

Měsíční

10 360 HUF (654 Kč)

10 710 HUF (cca 676 Kč)

Desetidenní

6 400 HUF (cca 404 Kč)

6 620 HUF (cca 418 Kč)

Denní

5 150 HUF (cca 325 Kč)

5 320 HUF (cca 336 Kč)

Slovinsko

Slovinskou dálniční známku lze koupit jen v elektronické podobě na webu evinjeta.dars.si nebo na některých čerpacích stanicích. V nabídce jsou tři typy známek, a to roční, měsíční a sedmidenní.  

Při nákupu dálniční známky si dávejte pozor, protože rozdělují vozidla do 3,5 tuny s výškou nad první nápravou nejvýše 1,3 metru (kategorie 2A: většina osobních automobilů, MPV, terénních vozidel, SUV a pick-upů) a na vozidla do 3,5 tuny a výškou nad první nápravou větší než 1,3 m (kategorie 2B: většina dodávek a lehkých dodávkových vozidel).

Doba platnosti / rok

2024 (2A)

2024 (2B)

Roční

117,5 eur (cca 2 967 Kč)

235 eur (cca 5 934 Kč)

Měsíční

32 eur (cca 808 Kč)

64,10 eur (cca 1 619 Kč)

Sedmidenní

16 eur (cca 404 Kč)

32 eur (cca 808 Kč)

Chorvatsko

V Chorvatsku musí všechna vozidla s hmotností do 3,5 tuny platit jízdu po dálnicích prostřednictvím mýtných bran. Platíte tak při výjezdu z dálnice, a to buď hotově nebo platební kartou v eurech. Případně můžete zakoupit krabičku ENC určenou pro elektronické placení mýtného. V rámci ENC lze zakoupit výhodné balíčky. Nevýhodou ale je, že ENC nefunguje všude.

Ceny jednotlivých úseků se liší, ale průměrná cena mýtného činí pro osobní vozidla do výšky 1,9 metru okolo 6 eur na 100 km. Jestliže si chcete více cenově naplánovat svoji trasu, je možné využít on-line plánovače tras na oficiálním webu chorvatského mýtného systému. Dříve se ceny mýtného pravidelně zvyšovaly o 10 procent během hlavní letní sezóny. Nyní ale došlo k tomuto zvýšení celoročně.

Bulharsko

V Bulharsku musí mít všechna vozidla do 3,5 tuny při jízdě po dálnicích a většině silnic první třídy dálniční známku. Těžší vozidla platí mýtné. 

V nabídce jsou roční, tříměsíční, měsíční, týdenní a víkendové dálniční známky. Víkendová dálniční známka platí od pátečních 12:00 do nedělních 23:59. Platnost ostatních známek se odvíjí od nastavení data při nákupu známky. Elektronickou dálniční známku můžete koupit online na oficiálním webu www.bgtoll.bg.

Doba platnosti / rok2024
Roční87 лв (cca 1 123 Kč)
Čtvrtletní48 лв (620 Kč)
Měsíční27 лв (cca 349 Kč)
Týdenní13 лв (cca 168 Kč)
Víkendová9 лв (cca 116 Kč)

Změny v cenách pro rok 2025 zatím nebyly oficiálně oznámeny.

Rumunsko

V Rumunsku jsou zpoplatněné dálnice a rychlostní silnice pro dvoustopá vozidla. Motocykly tak mohou jezdit po rumunských dálnicích zdarma. V nabídce jsou elektronické dálniční známky na rok, 60 dní, 30 dní, 10 dní a 1 den. Můžete je koupit s okamžitou nebo odloženou platností na oficálním webu Roviniete.ro.

Doba platnosti / rok2024 (osobní vozidlo do 3,5 tuny)
12 měsíců28 eur (cca 707 Kč)
60 dní8,4 eur (212 Kč)
30 dní5,3 eur (cca 134 Kč)
10 dní3,3 eur (cca 83 Kč)
1 den2,5 eur (cca 63 Kč)

Švýcarsko

Ve Švýcarsku je potřeba koupit pro jízdu po dálnicích buď tradiční nalepovací dálniční známku nebo elektronickou dálniční známku, která je k dispozici od konce roku 2023. Musí ji mít všechna vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny včetně motocyklů. 

Elektronickou dálniční známku lze koupit na oficiálním eshopu via.admin.ch. Tu nalepovací koupíte na čerpacích stanicích, poštách a celních úřadech. 

Oproti ostatním evropským zemím je ale možné koupit jen roční dálniční známku platnou od 1.12.2023 do konce ledna roku 2025. Stojí 40 CHF (cca 1077 Kč). V příštím roce se zatím nepočítá se žádným zdražením známky.

Kromě dálnic jsou zpoplatněné ve Švýcarsku i dva tunely:

Itálie

V Itálii se jízda po dálnicích platí prostřednictvím mýtných bran a platí pro všechny řidiče motocyklů, osobních vozidel a vozidel nad 3,5 tuny. Zpoplatněné jsou i některé tunely. 

Cena mýtného se odvíjí od délky ujeté trasy a pokud chcete mít přehled, jakou cenu za cestu zaplatíte, je možné to zjistit přes on-line plánovač tras na webu www.autostrade.it.

Francie

Ve Francii se platí podobně jako třeba v Itálii poplatky za dálnice prostřednictvím mýtných bran. Poplatek musí platit všechna motorová vozidla včetně motocyklů. Kromě silnic jsou zpoplatněné i některé tunely a mosty. 

Cena se tak odvíjí od ujeté vzdálenosti, kterou zaplatíte při vyjíždění ze silnice u mýtné brány, a to hotově, platební kartou, tankovací kartou nebo pomocí palubní jednotky. V průměru stojí mýtné mezi 8 až 10 eury za 100 km. Cenu si můžete předem vypočítat s pomocí on-line plánovače tras na webu Autoroutes.fr.

RELATED ARTICLES