Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůZpravodajstvíVrah a policejní hlídka se na fakultě minuli o minuty

Vrah a policejní hlídka se na fakultě minuli o minuty

Usnesení, kterým vyšetřovatel odložil kvůli smrti pachatele případ zavraždění 14 lidí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, poskytuje důležitou informaci.

Vrah podle dokumentu do školy vstoupil s kufrem zbraní a munice 21. prosince 2023 už ve 13:23 hodin. Vyšetřovatelé to zjistili ze záběru venkovní kamery, která snímá vchod do školy. Následně se více než hodinu a půl uvnitř nejspíš na útok připravoval.

Dokument, který nyní policie doručuje více než sto pozůstalým, ale nepřináší informace o tom, co v tu dobu dělaly policejní hlídky, které po pachateli – jako po ozbrojeném a se sebevražednými úmysly – v té samé budově pátraly. V usnesení je jen dovětek, že vraždit začal David K. ve 14:55 hodin.

Podle vyšetřování vrah nejspíše po příjezdu na filozofickou fakultu zamířil do čtvrtého patra. Tam pátrající policisté, kteří ho hledali, vůbec nedorazili.

„O jednání Davida K. od vstupu do budovy do začátku střelby nemohl policejní orgán učinit objektivní závěry. Lze pouze předpokládat, že se nacházel ve čtvrtém patře budovy, kde se k činu připravoval,“ uvádí usnesení s tím, že na kamerových záznamech z přízemí se muž už neobjevil.

Předpoklad, kde vrah byl, vychází také z výpovědi jedné ze studentek, která čekala na výuku před učebnou, v níž pak pachatel střílel. Ta vypověděla, že muže s vizáží Davida K. v blíže neurčený čas po 14. hodině viděla, jak jde po chodbě ve směru od toalet.

Na těch našli později policisté při ohledání místa činu vyskládané zásobníky a střelivo, vrahův kabát, jeho peněženku, tvrdý alkohol i lék proti úzkostem, který mu předepsal psychiatr. Ale také plánek čtvrtého patra budovy, v němž byla dopsána čísla – kapacity místností a počty studentů.

Policie i vrah v budově

Skládat obrázek o tom, co v budově fakulty i mimo ni v tu dobu prováděli policisté, je zatím možné jen z informací, které už dříve zveřejnila vnitřní inspekce a sama škola.

Z nich plyne, že dvě tříčlenné hlídky byly do budovy vyslány ve 13:22, tedy minutu před tím, než do ní – podle usnesení o odložení případu – pachatel vešel. Kdy přesně začali policisté prohledávat budovu, není jasné. Davida K. ale museli v přízemí minout jen těsně.

„První hlídka vstoupila do budovy filozofické fakulty, druhá hlídka provedla obhlídku budovy. Hlídka v budově provedla šetření, kdy se nejprve s fotografií z centrálního registru obyvatel zeptali muže na vrátnici, zda osobu nezná. Poté šel kolem muž, který se představil jako zástupce vedení fakulty a odkázal policisty na studijní oddělení. Před odchodem ze studijního oddělení byla hlídkami provedena vizuální prohlídka přízemí školy, včetně kantýny, knihovny a chodby v prvním patře,“ popsal konání vyslaných policistů už zkraje roku na tiskové konferenci šéf úřadu vnitřní kontroly policie Michal Tikovský.

Obdobně to ve svém dokumentu o sledu událostí před útokem v lednu popsala i Univerzita Karlova.

Proděkan filozofické fakulty Daniel Berounský uvedl, že mu policisté ukazovali fotografii Davida K. s tím, že se k filozofické fakultě „asi blíží“ a že má být psychicky narušený a mohl by být nebezpečný. Proděkan policistům řekl, že studenta neviděl. „Řekl jsem jim, že paní děkanka je nyní s proděkany o patro výš, a kdyby bylo cokoli potřeba, mohou za námi přijít. Policista na tuto nabídku nijak nereagoval,“ cituje dokument Daniela Berounského.

Policisté se pak podle školy pohybovali dál po budově. Na studenta se ptali na zahraničním oddělení v 1. patře, pak odešli o patro výš do sekretariátu Ústavu světových dějin, kde zjišťovali, jaký má David K. rozvrh hodin.

Časový snímek událostí:

  • 07:09 – mobil Davida K. uveden do režimu „offline“
  • 12:05 – kamery zachytily Davida K. na cestě k autobusové zastávce v Hostouní
  • 12:10 – nastupuje do autobusu linky 319 směr letiště
  • 12:35 – pachatel zachycen při přestupu do dalšího autobusu linky 119
  • 12:59 – vystupuje na stanici Veleslavín
  • 13:20 – vystupuje z metra ve stanici Staroměstská
  • 13:22 – policie vysílá hlídku pátrající po Davidu K.*
  • 13:23 – vrah vstupuje do budovy filozofické fakulty
  • 14:04 – mobil vraha opět zaregistroval vysílač
  • 14:57 – policie přijímá první tísňové volání
  • 15:11 – vrah spáchal sebevraždu

Zdroj: Usnesení o odložení případu, * časový snímek, který zveřejnila policie v lednu

Tehdy se dozvěděli, bylo to zhruba ve 13:45, že mu začíná vyučování ve 14:10 v jiné budově fakulty v Celetné ulici. Policisté pak na návrh jednoho z pracovníků školy zhruba do 14:20 spolu s ním prohledávali prostory knihovny a toalety. Jak uvedl zaměstnanec knihovny, následně odešli „neznámo kam“.

„Na místo jsme vyslali naše dvě hlídky. Zachovaly se standardním způsobem,“ řekl k tomu v lednu na zmíněné tiskové konferenci ředitel pražské policie Petr Matějček. Dodal, že poté, co hlídky zjistily, že student má mít výuku v Celetné ulici, přesunula se policie tam.

Nyní policie zatím svůj postup komentovat nechce. „Trestní řízení se zabývá prověřováním jednání pachatele, nikoliv rozebíráním postupu a zásahu policistů,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

V případě dřívější klánovické vraždy, při níž stejný střelec zavraždil dítě a jeho otce, však policie detailně popisuje, co vše pro nalezení vraha udělala a proč ho až do střelby na fakultě nenašla.

„Samozřejmě počítáme s tím, že informace sdělíme veřejnosti, kdy ještě zvažujeme postup, jak tyto informace nejprve předat poškozeným, a až následně o tomto informovat veřejně,“ dodal Daněk.

Závěr: Bez pochybení

Policisté se snažili Davida K. najít i za pomoci zaměření jeho mobilního telefonu. Vrah si ho však zapnul až krátce po 14. hodině (tedy když už byl patrně v budově školy).

Navíc usnesení o odložení případu uvádí, že se mobil kvůli technickému fungování sítě nutně nemusí připojit k nejbližšímu mobilnímu vysílači. Budovu školy pokrývaly hned tři, ale vrahův mobil zaznamenal ten od školy nejvíce vzdálený.

„Poslední lokalizační údaj známý v době pátrání po prověřovaném spadal do pokrytí buňky v ulici Elišky Krásnohorské, tedy základové stanice, která je od FF UK nejvzdálenější,“ píše v usnesení vyšetřovatel.

Z výpovědí svědků vyplývá, že hlídka byla v budově fakulty, kde se pak začalo střílet, necelou hodinu. Ve 14:30 se tam pak ještě objevil jeden neuniformovaný kriminalista na studijním oddělení, který se podle svědectví v dokumentu zveřejněném univerzitou též ptal na rozvrh hodin studenta historie. Zaměstnanec mu ale odvětil, že mu pomoci nedokáže, a odkázal ho jinam.

Střelec zahájil útok kolem 14:55, tedy zhruba dvacet minuté poté, co byl v hlavní budově podle svědectví neuniformovaný policista viděn. Do čtvrtého patra, kde se střílelo, pak zásahová jednotka pronikla o 15 minut později.

Postupem policie se zabýval Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia. Ten uzavřel v lednu vyšetřování s tím, že policie při pátrání po útočníkovi nepochybila a i následný zásah byl profesionální.

Ke stejnému závěru došla i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta o výsledcích svého prověřování informovala začátkem června sněmovní bezpečnostní výbor s tím, že útoku se nedalo předejít a žádný z policistů se nedopustil trestného činu. Separátní zpráva ale zůstává neveřejná.

A vyjadřovat se k ní nechce ani policie. „Zprávu GIBS budeme komentovat na čtvrtečním bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny, nepředpokládám, že bychom do té doby cokoli sdělovali do médií,“ řekl reportérům náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík.

Univerzita podala stížnost

Univerzita Karlova v pondělí oznámila, že proti policejnímu usnesení o odložení případu podá stížnost „s návrhem na úplně došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí“.

Zároveň dodala, že podrobné zdůvodnění své žádosti doplní policii právníci poté, co si prostudují policejní spis. Nahlížet do něj mohou poškození teprve od minulého pátku.

„V tomto smyslu jsme informovali zasažené, s nimiž jsme v pravidelném kontaktu,“ uvedla Lenka Henebergová, členka kolegia rektorky a proděkanka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, která s pozůstalými od prosince komunikuje.

Univerzita Karlova uvedla, že „jedním z hlavních důvodů pro podání stížnosti je fakt, že se UK prostřednictvím svého právního zástupce nemohla podrobněji seznámit se spisem, ačkoli se jedná o skutečnosti, které se jí jako poškozené bezprostředně týkají“.

„Stížnost je podána zejména z důvodů předběžné opatrnosti a je v ní i požadavek na stanovení několika konkrétních termínů nahlédnutí do spisu v plném rozsahu,“ sdělila UK s tím, že několik týdnů žádala o umožnění přístupu k vyšetřovacímu spisu, ale toto jí bylo umožněno až v pátek 14. 6. 2024. „Reálně bude moci UK tuto možnost využít teprve v následujících dnech,“ uvedla UK.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vrah a policejní hlídka se na fakultě minuli o minuty

Usnesení, kterým vyšetřovatel odložil kvůli smrti pachatele případ zavraždění 14 lidí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, poskytuje důležitou informaci.

Vrah podle dokumentu do školy vstoupil s kufrem zbraní a munice 21. prosince 2023 už ve 13:23 hodin. Vyšetřovatelé to zjistili ze záběru venkovní kamery, která snímá vchod do školy. Následně se více než hodinu a půl uvnitř nejspíš na útok připravoval.

Dokument, který nyní policie doručuje více než sto pozůstalým, ale nepřináší informace o tom, co v tu dobu dělaly policejní hlídky, které po pachateli – jako po ozbrojeném a se sebevražednými úmysly – v té samé budově pátraly. V usnesení je jen dovětek, že vraždit začal David K. ve 14:55 hodin.

Podle vyšetřování vrah nejspíše po příjezdu na filozofickou fakultu zamířil do čtvrtého patra. Tam pátrající policisté, kteří ho hledali, vůbec nedorazili.

„O jednání Davida K. od vstupu do budovy do začátku střelby nemohl policejní orgán učinit objektivní závěry. Lze pouze předpokládat, že se nacházel ve čtvrtém patře budovy, kde se k činu připravoval,“ uvádí usnesení s tím, že na kamerových záznamech z přízemí se muž už neobjevil.

Předpoklad, kde vrah byl, vychází také z výpovědi jedné ze studentek, která čekala na výuku před učebnou, v níž pak pachatel střílel. Ta vypověděla, že muže s vizáží Davida K. v blíže neurčený čas po 14. hodině viděla, jak jde po chodbě ve směru od toalet.

Na těch našli později policisté při ohledání místa činu vyskládané zásobníky a střelivo, vrahův kabát, jeho peněženku, tvrdý alkohol i lék proti úzkostem, který mu předepsal psychiatr. Ale také plánek čtvrtého patra budovy, v němž byla dopsána čísla – kapacity místností a počty studentů.

Policie i vrah v budově

Skládat obrázek o tom, co v budově fakulty i mimo ni v tu dobu prováděli policisté, je zatím možné jen z informací, které už dříve zveřejnila vnitřní inspekce a sama škola.

Z nich plyne, že dvě tříčlenné hlídky byly do budovy vyslány ve 13:22, tedy minutu před tím, než do ní – podle usnesení o odložení případu – pachatel vešel. Kdy přesně začali policisté prohledávat budovu, není jasné. Davida K. ale museli v přízemí minout jen těsně.

„První hlídka vstoupila do budovy filozofické fakulty, druhá hlídka provedla obhlídku budovy. Hlídka v budově provedla šetření, kdy se nejprve s fotografií z centrálního registru obyvatel zeptali muže na vrátnici, zda osobu nezná. Poté šel kolem muž, který se představil jako zástupce vedení fakulty a odkázal policisty na studijní oddělení. Před odchodem ze studijního oddělení byla hlídkami provedena vizuální prohlídka přízemí školy, včetně kantýny, knihovny a chodby v prvním patře,“ popsal konání vyslaných policistů už zkraje roku na tiskové konferenci šéf úřadu vnitřní kontroly policie Michal Tikovský.

Obdobně to ve svém dokumentu o sledu událostí před útokem v lednu popsala i Univerzita Karlova.

Proděkan filozofické fakulty Daniel Berounský uvedl, že mu policisté ukazovali fotografii Davida K. s tím, že se k filozofické fakultě „asi blíží“ a že má být psychicky narušený a mohl by být nebezpečný. Proděkan policistům řekl, že studenta neviděl. „Řekl jsem jim, že paní děkanka je nyní s proděkany o patro výš, a kdyby bylo cokoli potřeba, mohou za námi přijít. Policista na tuto nabídku nijak nereagoval,“ cituje dokument Daniela Berounského.

Policisté se pak podle školy pohybovali dál po budově. Na studenta se ptali na zahraničním oddělení v 1. patře, pak odešli o patro výš do sekretariátu Ústavu světových dějin, kde zjišťovali, jaký má David K. rozvrh hodin.

Časový snímek událostí:

  • 07:09 – mobil Davida K. uveden do režimu „offline“
  • 12:05 – kamery zachytily Davida K. na cestě k autobusové zastávce v Hostouní
  • 12:10 – nastupuje do autobusu linky 319 směr letiště
  • 12:35 – pachatel zachycen při přestupu do dalšího autobusu linky 119
  • 12:59 – vystupuje na stanici Veleslavín
  • 13:20 – vystupuje z metra ve stanici Staroměstská
  • 13:22 – policie vysílá hlídku pátrající po Davidu K.*
  • 13:23 – vrah vstupuje do budovy filozofické fakulty
  • 14:04 – mobil vraha opět zaregistroval vysílač
  • 14:57 – policie přijímá první tísňové volání
  • 15:11 – vrah spáchal sebevraždu

Zdroj: Usnesení o odložení případu, * časový snímek, který zveřejnila policie v lednu

Tehdy se dozvěděli, bylo to zhruba ve 13:45, že mu začíná vyučování ve 14:10 v jiné budově fakulty v Celetné ulici. Policisté pak na návrh jednoho z pracovníků školy zhruba do 14:20 spolu s ním prohledávali prostory knihovny a toalety. Jak uvedl zaměstnanec knihovny, následně odešli „neznámo kam“.

„Na místo jsme vyslali naše dvě hlídky. Zachovaly se standardním způsobem,“ řekl k tomu v lednu na zmíněné tiskové konferenci ředitel pražské policie Petr Matějček. Dodal, že poté, co hlídky zjistily, že student má mít výuku v Celetné ulici, přesunula se policie tam.

Nyní policie zatím svůj postup komentovat nechce. „Trestní řízení se zabývá prověřováním jednání pachatele, nikoliv rozebíráním postupu a zásahu policistů,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

V případě dřívější klánovické vraždy, při níž stejný střelec zavraždil dítě a jeho otce, však policie detailně popisuje, co vše pro nalezení vraha udělala a proč ho až do střelby na fakultě nenašla.

„Samozřejmě počítáme s tím, že informace sdělíme veřejnosti, kdy ještě zvažujeme postup, jak tyto informace nejprve předat poškozeným, a až následně o tomto informovat veřejně,“ dodal Daněk.

Závěr: Bez pochybení

Policisté se snažili Davida K. najít i za pomoci zaměření jeho mobilního telefonu. Vrah si ho však zapnul až krátce po 14. hodině (tedy když už byl patrně v budově školy).

Navíc usnesení o odložení případu uvádí, že se mobil kvůli technickému fungování sítě nutně nemusí připojit k nejbližšímu mobilnímu vysílači. Budovu školy pokrývaly hned tři, ale vrahův mobil zaznamenal ten od školy nejvíce vzdálený.

„Poslední lokalizační údaj známý v době pátrání po prověřovaném spadal do pokrytí buňky v ulici Elišky Krásnohorské, tedy základové stanice, která je od FF UK nejvzdálenější,“ píše v usnesení vyšetřovatel.

Z výpovědí svědků vyplývá, že hlídka byla v budově fakulty, kde se pak začalo střílet, necelou hodinu. Ve 14:30 se tam pak ještě objevil jeden neuniformovaný kriminalista na studijním oddělení, který se podle svědectví v dokumentu zveřejněném univerzitou též ptal na rozvrh hodin studenta historie. Zaměstnanec mu ale odvětil, že mu pomoci nedokáže, a odkázal ho jinam.

Střelec zahájil útok kolem 14:55, tedy zhruba dvacet minuté poté, co byl v hlavní budově podle svědectví neuniformovaný policista viděn. Do čtvrtého patra, kde se střílelo, pak zásahová jednotka pronikla o 15 minut později.

Postupem policie se zabýval Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia. Ten uzavřel v lednu vyšetřování s tím, že policie při pátrání po útočníkovi nepochybila a i následný zásah byl profesionální.

Ke stejnému závěru došla i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta o výsledcích svého prověřování informovala začátkem června sněmovní bezpečnostní výbor s tím, že útoku se nedalo předejít a žádný z policistů se nedopustil trestného činu. Separátní zpráva ale zůstává neveřejná.

A vyjadřovat se k ní nechce ani policie. „Zprávu GIBS budeme komentovat na čtvrtečním bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny, nepředpokládám, že bychom do té doby cokoli sdělovali do médií,“ řekl reportérům náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík.

Univerzita podala stížnost

Univerzita Karlova v pondělí oznámila, že proti policejnímu usnesení o odložení případu podá stížnost „s návrhem na úplně došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí“.

Zároveň dodala, že podrobné zdůvodnění své žádosti doplní policii právníci poté, co si prostudují policejní spis. Nahlížet do něj mohou poškození teprve od minulého pátku.

„V tomto smyslu jsme informovali zasažené, s nimiž jsme v pravidelném kontaktu,“ uvedla Lenka Henebergová, členka kolegia rektorky a proděkanka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, která s pozůstalými od prosince komunikuje.

Univerzita Karlova uvedla, že „jedním z hlavních důvodů pro podání stížnosti je fakt, že se UK prostřednictvím svého právního zástupce nemohla podrobněji seznámit se spisem, ačkoli se jedná o skutečnosti, které se jí jako poškozené bezprostředně týkají“.

„Stížnost je podána zejména z důvodů předběžné opatrnosti a je v ní i požadavek na stanovení několika konkrétních termínů nahlédnutí do spisu v plném rozsahu,“ sdělila UK s tím, že několik týdnů žádala o umožnění přístupu k vyšetřovacímu spisu, ale toto jí bylo umožněno až v pátek 14. 6. 2024. „Reálně bude moci UK tuto možnost využít teprve v následujících dnech,“ uvedla UK.

RELATED ARTICLES