Pondělí, 15 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíV českých obchodech je příšerné máslo. Lidé ho kupují ve velkém. Dá...

V českých obchodech je příšerné máslo. Lidé ho kupují ve velkém. Dá se ale poznat podle jedné věci – AAzdraví.cz

728x90

Bohužel praxe s nekvalitním máslem v tuzemských obchodních řetězcích stále nekončí, ba právě naopak. Jak se ukazuje, obchody jsou zákazníkům schopny prodávat úplně všechno, hlavně, že je to levné. Například odporné maso kdovíodkud, na kterém vydělávají jak ony, tak jeho dodavatel.

Kšeft s máslem je ale možná ještě zajímavější. Jde totiž o potravinu, kterou kupujeme neustále a u které si dáváme pozor na cenu. Nepřekvapí, že máslo je v České republice standardně drahé. Asi jako kterákoliv jiná potravina ve srovnání s Německem nebo Polskem.

Prodává se často

Ovšem tu a tam se objeví zajímavá akční nabídka, na kterou potom řetězce hodně lákají. To potom koupíte máslo za cenu, která je u sousedů obvyklá. Jenže zatímco oni dostanou máslo čerstvé, vy dostanete klidně i dva roky staré.

Do tuzemských obchodních řetězců totiž leckdy proudí máslo ze státních hmotných rezerv různých evropských zemí. Ty se ho potřebují zbavit, než se jim úplně zkazí, a tak ho vyměňují za novější. To staré odeberou řetězce a prodávají ho spotřebitelům, jakoby se nechumelilo.

Pozor na levná másla z dovozu, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách,” uvedla expertka na potraviny Michaela Smolková pro deník Blesk. Takové máslo skutečně mohlo být i více než rok skladováno v mrazáku. Následně se rozmrazí a prodává.

Není to tak kvalitní

V západních zemích bývá standardem, že se takové máslo upotřebí v potravinářském průmyslu, například při výrobě jiných potravin nebo pečiva, kde jeho pochroumané vlastnosti tolik nevadí. U nás je však běžné, že se dostane do prodeje.

Jde o takzvané stolní máslo, které může být zmraženo a prodávat se do dvou let od data výroby. Oproti tomu máme čerstvé máslo, které je nutné spotřebovat do dvaceti dnů od vyrobení. Je tedy zcela očividné, jak velký mezi nimi panuje rozdíl.

Čtěte také: Tohle máslo ihned vyhoďte do koše. Prodávalo se ve velkém, ale kdo si ho dá, ten to nepěkně schytá

Kromě ceny a data spotřeby ho můžete poznat i tak, že je většinou z nějaké zahraniční země. Takové máslo může mít už poněkud pozměněné vlastnosti, ať už z hlediska struktury nebo chuti, a to k horšímu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

V českých obchodech je příšerné máslo. Lidé ho kupují ve velkém. Dá se ale poznat podle jedné věci – AAzdraví.cz

728x90

Bohužel praxe s nekvalitním máslem v tuzemských obchodních řetězcích stále nekončí, ba právě naopak. Jak se ukazuje, obchody jsou zákazníkům schopny prodávat úplně všechno, hlavně, že je to levné. Například odporné maso kdovíodkud, na kterém vydělávají jak ony, tak jeho dodavatel.

Kšeft s máslem je ale možná ještě zajímavější. Jde totiž o potravinu, kterou kupujeme neustále a u které si dáváme pozor na cenu. Nepřekvapí, že máslo je v České republice standardně drahé. Asi jako kterákoliv jiná potravina ve srovnání s Německem nebo Polskem.

Prodává se často

Ovšem tu a tam se objeví zajímavá akční nabídka, na kterou potom řetězce hodně lákají. To potom koupíte máslo za cenu, která je u sousedů obvyklá. Jenže zatímco oni dostanou máslo čerstvé, vy dostanete klidně i dva roky staré.

Do tuzemských obchodních řetězců totiž leckdy proudí máslo ze státních hmotných rezerv různých evropských zemí. Ty se ho potřebují zbavit, než se jim úplně zkazí, a tak ho vyměňují za novější. To staré odeberou řetězce a prodávají ho spotřebitelům, jakoby se nechumelilo.

Pozor na levná másla z dovozu, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách,” uvedla expertka na potraviny Michaela Smolková pro deník Blesk. Takové máslo skutečně mohlo být i více než rok skladováno v mrazáku. Následně se rozmrazí a prodává.

Není to tak kvalitní

V západních zemích bývá standardem, že se takové máslo upotřebí v potravinářském průmyslu, například při výrobě jiných potravin nebo pečiva, kde jeho pochroumané vlastnosti tolik nevadí. U nás je však běžné, že se dostane do prodeje.

Jde o takzvané stolní máslo, které může být zmraženo a prodávat se do dvou let od data výroby. Oproti tomu máme čerstvé máslo, které je nutné spotřebovat do dvaceti dnů od vyrobení. Je tedy zcela očividné, jak velký mezi nimi panuje rozdíl.

Čtěte také: Tohle máslo ihned vyhoďte do koše. Prodávalo se ve velkém, ale kdo si ho dá, ten to nepěkně schytá

Kromě ceny a data spotřeby ho můžete poznat i tak, že je většinou z nějaké zahraniční země. Takové máslo může mít už poněkud pozměněné vlastnosti, ať už z hlediska struktury nebo chuti, a to k horšímu.

RELATED ARTICLES