Středa, 3 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíStudentský řízek by hitem za socialismu. Teď se vrací do módy, důvod...

Studentský řízek by hitem za socialismu. Teď se vrací do módy, důvod je jasný – AAzdraví.cz

728x90

Chcete jíst královsky, ale do výplaty ještě několik dní zbývá? V tom případě musíte vyzkoušet studentskou variantu řízku, který vám neudělá díru do peněženky. Vyrazte pro gothaj a hurá smažit.

Co budeme potřebovat?

  • gothajský salám
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl a pepř
  • pivo
  • vepřové Sádlo
  • slunečnicový olej
  • příloha (brambory, pažitka, hořčice, červená cibule)

Řízky z gothaje

Gothajský salám nakrájíme na kolečka o výšce 1 cm. Ty pak ještě rozpůlíme napůl, lépe se pak salám obaluje. Nachystáme si trojobal. Do jedné misky nasypeme polohrubou mouku, do druhé rozklepneme a rozkvedláme dvě vejce (kdyby bylo třeba víc, přidáme), která mírně osolíme, opepříme a můžeme kápnout i trochu piva. Do třetí misky nasypeme strouhanku.

Všechny kousky salámu obalíme v mouce, vejci a strouhance. Až je máme všechny obaleny, tak ještě jednou obalíme ve vejci a strouhance. Není to tak nezbytné jako u smaženého sýra, ale docílíme tím lepší chuti.

Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a slunečnicový olej. Dáme smažit obalený gothaj, během smažení kousky salámu přelíváme olejem se sádlem. Smažíme dozlatova, není třeba to přehánět.

Podáváme s vařenými bramborami, které omastíme sádlem s olejem a posypeme pažitkou. Jako oblohu použijeme ještě červenou cibuli a někteří si potrpí i na hořčici.

Co je vůbec gothaj?

V Československu se vyrábí a prodává od poloviny 70. let minulého století a ač nejde o tuzemský vynález, je považován za ryze českou pochoutku. Jeho název je odvozen od německého města Gotha, odkud salám pochází. Původní receptura určovala, že salám musel obsahovat z 65 % maso, zbytek tvořil kvalitní tuk, sůl, koření a voda. V 90. letech padla nutnost dodržovat státní normu, takže kvalita gothajského salámu šla strmě dolů, takže dostal nálepku levný a nekvalitní. Od roku 2008 gothajský salám musí obsahovat alespoň 40 % masa. Takže kdo ví, třeba se ještě dočkáme jeho vzestupu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Studentský řízek by hitem za socialismu. Teď se vrací do módy, důvod je jasný – AAzdraví.cz

728x90

Chcete jíst královsky, ale do výplaty ještě několik dní zbývá? V tom případě musíte vyzkoušet studentskou variantu řízku, který vám neudělá díru do peněženky. Vyrazte pro gothaj a hurá smažit.

Co budeme potřebovat?

  • gothajský salám
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl a pepř
  • pivo
  • vepřové Sádlo
  • slunečnicový olej
  • příloha (brambory, pažitka, hořčice, červená cibule)

Řízky z gothaje

Gothajský salám nakrájíme na kolečka o výšce 1 cm. Ty pak ještě rozpůlíme napůl, lépe se pak salám obaluje. Nachystáme si trojobal. Do jedné misky nasypeme polohrubou mouku, do druhé rozklepneme a rozkvedláme dvě vejce (kdyby bylo třeba víc, přidáme), která mírně osolíme, opepříme a můžeme kápnout i trochu piva. Do třetí misky nasypeme strouhanku.

Všechny kousky salámu obalíme v mouce, vejci a strouhance. Až je máme všechny obaleny, tak ještě jednou obalíme ve vejci a strouhance. Není to tak nezbytné jako u smaženého sýra, ale docílíme tím lepší chuti.

Na pánvi rozehřejeme vepřové sádlo a slunečnicový olej. Dáme smažit obalený gothaj, během smažení kousky salámu přelíváme olejem se sádlem. Smažíme dozlatova, není třeba to přehánět.

Podáváme s vařenými bramborami, které omastíme sádlem s olejem a posypeme pažitkou. Jako oblohu použijeme ještě červenou cibuli a někteří si potrpí i na hořčici.

Co je vůbec gothaj?

V Československu se vyrábí a prodává od poloviny 70. let minulého století a ač nejde o tuzemský vynález, je považován za ryze českou pochoutku. Jeho název je odvozen od německého města Gotha, odkud salám pochází. Původní receptura určovala, že salám musel obsahovat z 65 % maso, zbytek tvořil kvalitní tuk, sůl, koření a voda. V 90. letech padla nutnost dodržovat státní normu, takže kvalita gothajského salámu šla strmě dolů, takže dostal nálepku levný a nekvalitní. Od roku 2008 gothajský salám musí obsahovat alespoň 40 % masa. Takže kdo ví, třeba se ještě dočkáme jeho vzestupu.

RELATED ARTICLES