Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíOvoce sušené mrazem: jak ho skladovat, aby zůstalo křupavé

Ovoce sušené mrazem: jak ho skladovat, aby zůstalo křupavé

728x90

Ovoce sušené mrazem je skvělou alternativou klasického sušeného ovoce. Označujete se také jako lyofilizované ovoce. Jeho výhodou je křupavá textura, která je naprosto návyková! Díky této křupavosti si na ní pochutnají i ti, kteří jinak sušené ovoce nevyhledávají. Oproti klasickému sušení za využití tepla si ovoce sušené mrazem zachovává svou přírodní barvu a to hlavní: mnohem větší množství živin.

Lyofilizované ovoce po otevření

Velkou nevýhodou lyofilizovaného ovoce je to, že po otevření rychle nasává okolní vlhkost, takže ztrácí svou křupavost. To pak získáte gumové kousky ovoce, které už nejsou tak dobré. I tak je toto ovoce jedlé, a to klidně 6 až 12 měsíců po otevření. Můžete si ale pomoci správným skladováním. Trvanlivost můžete prodloužit skladováním potravin na tmavém, chladném místě a v co nejtěsnějších nádobách.

Foto: Pixabay

Skladování v původních obalech

I když finančně vychází lépe velká balení lyofilizovaného ovoce, pokud nemáte vhodné podmínky ke skladování, kupujte si raději menší balení. Ta můžete sníst najednou. V původních obalech vydrží ovoce křupavé opravdu dlouho, když je neotevřené. Některé ovoce se prodává ve speciálních nádobách. Ty mohou také zajistit určitou neprůchodnost vzduchu. Bohužel ale nefungují stoprocentně.

Sušené ovoce patří do vzduchotěsných nádob

Pokud milujete ovoce sušené mrazem, pak se vám vyplatí investovat do kvalitních vzduchotěsných nádob. Ideální jsou ty skleněné. Důležité je, aby víčko těsně přiléhalo a nepropouštělo vzduch. Je dobré, aby nádoba nebyla průhledná, protože pak propouští světlo. To ale můžete vyřešit skladováním na tmavém místě (ve skříni apod.).

Sáčky na zip

Jednou z nejlevnějších možností je zakoupit si sáčky na zip. Ty mohou zabránit zvlhnutí ovoce. I tak je ale dobré zkonzumovat je co nejrychleji. Pokud nasypete ovoce do sáčku, snažte se vytlačit co nejvíce vzduchu. Tuto metodu můžete použít s předchozími dvěma: ovoce v sáčku na zip vložte do vzduchotěsné nádoby nebo do původní plechovky, ve které jste sušené ovoce zakoupili. Tím můžete snížit pravděpodobnost navlhnutí.

Pohlcovač kyslíku pro potraviny

Jedná se o malý sáček, který je podobný tomu, který můžete najít při koupi některého zboží. Tam se používá silikagel. Do potravin, jako je sušené ovoce, je třeba použít speciální sáčky, určené právě na potraviny. Sušené ovoce vložte do dózy nebo sáčku (ideálně vzduchotěsných) spolu se sáčkem pohlcovače kyslíku. Jakmile objevíte, že je sáček poškozený, už jej vyhoďte a s potravinami nadále nepoužívejte.

Zdroje info:

https://nutristorefoods.com/blogs/blog/4-ways-to-store-your-open-nutristore-freeze-dried-food

https://homesteadingfamily.com/how-to-store-freeze-dried-food/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Ovoce sušené mrazem: jak ho skladovat, aby zůstalo křupavé

728x90

Ovoce sušené mrazem je skvělou alternativou klasického sušeného ovoce. Označujete se také jako lyofilizované ovoce. Jeho výhodou je křupavá textura, která je naprosto návyková! Díky této křupavosti si na ní pochutnají i ti, kteří jinak sušené ovoce nevyhledávají. Oproti klasickému sušení za využití tepla si ovoce sušené mrazem zachovává svou přírodní barvu a to hlavní: mnohem větší množství živin.

Lyofilizované ovoce po otevření

Velkou nevýhodou lyofilizovaného ovoce je to, že po otevření rychle nasává okolní vlhkost, takže ztrácí svou křupavost. To pak získáte gumové kousky ovoce, které už nejsou tak dobré. I tak je toto ovoce jedlé, a to klidně 6 až 12 měsíců po otevření. Můžete si ale pomoci správným skladováním. Trvanlivost můžete prodloužit skladováním potravin na tmavém, chladném místě a v co nejtěsnějších nádobách.

Foto: Pixabay

Skladování v původních obalech

I když finančně vychází lépe velká balení lyofilizovaného ovoce, pokud nemáte vhodné podmínky ke skladování, kupujte si raději menší balení. Ta můžete sníst najednou. V původních obalech vydrží ovoce křupavé opravdu dlouho, když je neotevřené. Některé ovoce se prodává ve speciálních nádobách. Ty mohou také zajistit určitou neprůchodnost vzduchu. Bohužel ale nefungují stoprocentně.

Sušené ovoce patří do vzduchotěsných nádob

Pokud milujete ovoce sušené mrazem, pak se vám vyplatí investovat do kvalitních vzduchotěsných nádob. Ideální jsou ty skleněné. Důležité je, aby víčko těsně přiléhalo a nepropouštělo vzduch. Je dobré, aby nádoba nebyla průhledná, protože pak propouští světlo. To ale můžete vyřešit skladováním na tmavém místě (ve skříni apod.).

Sáčky na zip

Jednou z nejlevnějších možností je zakoupit si sáčky na zip. Ty mohou zabránit zvlhnutí ovoce. I tak je ale dobré zkonzumovat je co nejrychleji. Pokud nasypete ovoce do sáčku, snažte se vytlačit co nejvíce vzduchu. Tuto metodu můžete použít s předchozími dvěma: ovoce v sáčku na zip vložte do vzduchotěsné nádoby nebo do původní plechovky, ve které jste sušené ovoce zakoupili. Tím můžete snížit pravděpodobnost navlhnutí.

Pohlcovač kyslíku pro potraviny

Jedná se o malý sáček, který je podobný tomu, který můžete najít při koupi některého zboží. Tam se používá silikagel. Do potravin, jako je sušené ovoce, je třeba použít speciální sáčky, určené právě na potraviny. Sušené ovoce vložte do dózy nebo sáčku (ideálně vzduchotěsných) spolu se sáčkem pohlcovače kyslíku. Jakmile objevíte, že je sáček poškozený, už jej vyhoďte a s potravinami nadále nepoužívejte.

Zdroje info:

https://nutristorefoods.com/blogs/blog/4-ways-to-store-your-open-nutristore-freeze-dried-food

https://homesteadingfamily.com/how-to-store-freeze-dried-food/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES