Středa, 3 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíKdyž se na žloutku objeví bílé skvrny, můžu takové vejce jíst? Zásadní...

Když se na žloutku objeví bílé skvrny, můžu takové vejce jíst? Zásadní otázka zodpovězena – AAzdraví.cz

728x90

S čerstvostí vajíček je to někdy složité. Nikdo přece nechceme sníst stará vejce, nemáme zájem o zažívací problémy. Proto vejce podrobujeme všemožným testům. Zkoumáme jejich žloutek, bílek, čicháme k nim, někdo možná dokonce ponoří vejce do vody, aby ověřil, nakolik je čerstvé. Přesto nás občas může něco překvapit. Pokud jste už někdy narazili na zvláštní bílá poutka uprostřed žloutku, nemusíte se obávat.

Co je chaláza?

Chalázy má vejce dvě a jde o šroubovitá poutka, která upevňují žloutek v bílku na obou pólech vejce. Fungují jako kotva. Rozhodně nejde o pupeční šňůru, jak se někdo může leknout. A když už jsme u těch oplodněných vs. neoplodněných vajec, pojďme zjistit, jaká z nich najdeme v běžných obchodních řetězcích.

Může se z vejce ze supermarketu vylíhnout kuře?

V drtivé většině případů nemůže. V obchodech totiž najdeme vejce, která nebyla oplodněna. Pocházejí z farem a velkochovů, kde nechovají kohouty. Když slepice nepřijde do styku s kohoutem, nedojde k oplodnění vejce, tudíž ani ke vzniku kuřete. Přesto existuje pár případů, kdy se lidem podařilo nechat vyklubat z vajec z obchodu třeba kachny nebo křepelky. Ale bát se nemusíte. I kdyby náhodou byla vejce v obchodě oplodněna, vy nic nepoznáte. Vypadají úplně stejně a jejich konzumace je naprosto bezpečná.

Určete čerstvost vejce pomocí chalázy

Zpět k chaláze. Chaláza nám může prozradit, jak je vejce staré. Čím čerstvější vajíčko, tím výraznější bílá vlákna. Pokud chalázu dohledat nemůžete, máte doma vejce staršího data.

Jsou vejce zdravá?

Rozhodně. Obsahují bílkoviny a vitamíny. Snižují krevní tlak, zlepšují paměť a pomáhají hubnout. Pokud je konzumujete v rozumné míře, nemusíte se obávat ani zvýšeného cholesterolu. Vejce se dají připravit na desítky způsobů – vařená, smažená, omelety, pomazánky a tak dále a tak dále. Nejlépe uděláte, když je zařadíte do jídelníčku v dopoledních hodinách.

Jaká vejce nekonzumovat?

Starší 28 dní od snesení, s narušenou skořápkou, podezřelá ať už na pohled nebo na čich. Platí jednoduché pravidlo. Pokud se vám něco na vejci nezdá, raději ho nejezte.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Když se na žloutku objeví bílé skvrny, můžu takové vejce jíst? Zásadní otázka zodpovězena – AAzdraví.cz

728x90

S čerstvostí vajíček je to někdy složité. Nikdo přece nechceme sníst stará vejce, nemáme zájem o zažívací problémy. Proto vejce podrobujeme všemožným testům. Zkoumáme jejich žloutek, bílek, čicháme k nim, někdo možná dokonce ponoří vejce do vody, aby ověřil, nakolik je čerstvé. Přesto nás občas může něco překvapit. Pokud jste už někdy narazili na zvláštní bílá poutka uprostřed žloutku, nemusíte se obávat.

Co je chaláza?

Chalázy má vejce dvě a jde o šroubovitá poutka, která upevňují žloutek v bílku na obou pólech vejce. Fungují jako kotva. Rozhodně nejde o pupeční šňůru, jak se někdo může leknout. A když už jsme u těch oplodněných vs. neoplodněných vajec, pojďme zjistit, jaká z nich najdeme v běžných obchodních řetězcích.

Může se z vejce ze supermarketu vylíhnout kuře?

V drtivé většině případů nemůže. V obchodech totiž najdeme vejce, která nebyla oplodněna. Pocházejí z farem a velkochovů, kde nechovají kohouty. Když slepice nepřijde do styku s kohoutem, nedojde k oplodnění vejce, tudíž ani ke vzniku kuřete. Přesto existuje pár případů, kdy se lidem podařilo nechat vyklubat z vajec z obchodu třeba kachny nebo křepelky. Ale bát se nemusíte. I kdyby náhodou byla vejce v obchodě oplodněna, vy nic nepoznáte. Vypadají úplně stejně a jejich konzumace je naprosto bezpečná.

Určete čerstvost vejce pomocí chalázy

Zpět k chaláze. Chaláza nám může prozradit, jak je vejce staré. Čím čerstvější vajíčko, tím výraznější bílá vlákna. Pokud chalázu dohledat nemůžete, máte doma vejce staršího data.

Jsou vejce zdravá?

Rozhodně. Obsahují bílkoviny a vitamíny. Snižují krevní tlak, zlepšují paměť a pomáhají hubnout. Pokud je konzumujete v rozumné míře, nemusíte se obávat ani zvýšeného cholesterolu. Vejce se dají připravit na desítky způsobů – vařená, smažená, omelety, pomazánky a tak dále a tak dále. Nejlépe uděláte, když je zařadíte do jídelníčku v dopoledních hodinách.

Jaká vejce nekonzumovat?

Starší 28 dní od snesení, s narušenou skořápkou, podezřelá ať už na pohled nebo na čich. Platí jednoduché pravidlo. Pokud se vám něco na vejci nezdá, raději ho nejezte.

RELATED ARTICLES