Středa, 3 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíJe tofu zdravé? Experti tvrdí, že ano. Jak jej připravovat

Je tofu zdravé? Experti tvrdí, že ano. Jak jej připravovat

728x90

Co je to vlastně tofu? Jedná se o výrobek ze sójových bobů, který je zejména zdrojem bílkovin. Pochází z Číny. Lze jej podávat teplý i studený a můžete jej kombinovat se spoustou surovin. Budete-li hledat inspiraci, podívejte se na recepty z čínské kuchyně nebo také v kuchyni Dálného východu. I když se jedná o produkt, který je typický pro veganskou a vegetariánskou stravu, není důvod, proč by si ho čas od času nemohli dopřát i zarytí „masožravci“.

Tofu a cholesterol

Tofu obsahuje nízký obsah nasycených tuků, ale vysoký obsah těch nenasycených. To znamená, že má potenciál bojovat proti takovým chorobám, jako je vysoký krevní tlak a cholesterol či onemocnění srdce. Tento sójový produkt neobsahuje cholesterol a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu při zachování hladiny toho „dobrého“. Chcete-li jej zařadit do svého jídelníčku za účelem snížení hladiny cholesterolu v krvi, stačí užívat 25 g tofu denně.

Foto: Unsplash

Zdravé zuby a kosti

Vzhledem k tomu, že je tofu dobrým zdrojem vápníku, může přispět k lepšímu zdraví kostí a zubů. Tento minerál potřebují ve zvýšené míře těhotné ženy (vývoj kostí plodu), ale také ty, které kojí (tvorba mateřského mléka). Není se čeho obávat – tofu je vhodnou součástí stravy jak při kojení, tak také v těhotenství. Uvádí se, že v tofu může být obsaženo až dvakrát více vápníku než v kravském mléce.

Menopauza a funkce mozku

Protože tofu obsahuje spoustu bílkovin a lecitinu, lze tvrdit, že tofu zlepšuje i duševní výkonnost. Vzhledem k obsahu hořčíku a vitamínu B podporuje také nervovou soustavu. Toto složení je vhodné i pro ženy v menopauze, u nichž může dojít ke zklidnění takových příznaků, jako jsou návaly horka, noční pocení, podrážděnost či nespavost.

Tofu v kuchyni

Tofu se může stát alternativou bílkovin, když nechcete jíst maso. Můžete jej použít též v případě, že trpíte intolerancí laktózy či alergií na mléčné výrobky. Vhodné je pro diabetiky, děti, těhotné i kojící ženy, seniory. Tofu můžete připravovat různými způsoby: vaření, smažení, pečení, marinování, s omáčkou či bez ní.

  • Pečení: tofu nechte okapat a položte na rovný talíř nebo krájecí prkénko. Na něj položte další prkénko a zatižte ho hrncem s vodou. Po 30 minutách tofu nakrájejte na kostičky a vložte do misky. Zalijte oblíbenou omáčkou (na bázi oleje nebo sóji) a přikryté nechte odstát 30 minut. Poté pečte na 200 °C po dobu 35 až 40 minut. V polovině pečení otočte. Podávejte s nudlemi, hnědou rýží či součástí salátu.
  • V horkovzdušné fritéze: připravte si těstíčko (smíchejte 2,5 lžíce kukuřičného škrobu, 2,5 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje a špetku grilovacího koření). Do této směsi přidejte nakrájené nebo natrhané tofu a promíchejte. Vložte do horkovzdušné fritézy a pečte na 200 °C asi 15 minut.
  • Restování: tofu zatižte a po 30 minutách nakrájejte na drobné kostičky (hrana asi 1,5 cm). Smažte na oleji, z každé strany 1-2 minuty. Celkem to tedy může trvat až 12 minut. Přidejte oblíbenou omáčku a restujte, dokud se nevstřebá.

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/tofu-na-zdrowie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250531/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Je tofu zdravé? Experti tvrdí, že ano. Jak jej připravovat

728x90

Co je to vlastně tofu? Jedná se o výrobek ze sójových bobů, který je zejména zdrojem bílkovin. Pochází z Číny. Lze jej podávat teplý i studený a můžete jej kombinovat se spoustou surovin. Budete-li hledat inspiraci, podívejte se na recepty z čínské kuchyně nebo také v kuchyni Dálného východu. I když se jedná o produkt, který je typický pro veganskou a vegetariánskou stravu, není důvod, proč by si ho čas od času nemohli dopřát i zarytí „masožravci“.

Tofu a cholesterol

Tofu obsahuje nízký obsah nasycených tuků, ale vysoký obsah těch nenasycených. To znamená, že má potenciál bojovat proti takovým chorobám, jako je vysoký krevní tlak a cholesterol či onemocnění srdce. Tento sójový produkt neobsahuje cholesterol a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu při zachování hladiny toho „dobrého“. Chcete-li jej zařadit do svého jídelníčku za účelem snížení hladiny cholesterolu v krvi, stačí užívat 25 g tofu denně.

Foto: Unsplash

Zdravé zuby a kosti

Vzhledem k tomu, že je tofu dobrým zdrojem vápníku, může přispět k lepšímu zdraví kostí a zubů. Tento minerál potřebují ve zvýšené míře těhotné ženy (vývoj kostí plodu), ale také ty, které kojí (tvorba mateřského mléka). Není se čeho obávat – tofu je vhodnou součástí stravy jak při kojení, tak také v těhotenství. Uvádí se, že v tofu může být obsaženo až dvakrát více vápníku než v kravském mléce.

Menopauza a funkce mozku

Protože tofu obsahuje spoustu bílkovin a lecitinu, lze tvrdit, že tofu zlepšuje i duševní výkonnost. Vzhledem k obsahu hořčíku a vitamínu B podporuje také nervovou soustavu. Toto složení je vhodné i pro ženy v menopauze, u nichž může dojít ke zklidnění takových příznaků, jako jsou návaly horka, noční pocení, podrážděnost či nespavost.

Tofu v kuchyni

Tofu se může stát alternativou bílkovin, když nechcete jíst maso. Můžete jej použít též v případě, že trpíte intolerancí laktózy či alergií na mléčné výrobky. Vhodné je pro diabetiky, děti, těhotné i kojící ženy, seniory. Tofu můžete připravovat různými způsoby: vaření, smažení, pečení, marinování, s omáčkou či bez ní.

  • Pečení: tofu nechte okapat a položte na rovný talíř nebo krájecí prkénko. Na něj položte další prkénko a zatižte ho hrncem s vodou. Po 30 minutách tofu nakrájejte na kostičky a vložte do misky. Zalijte oblíbenou omáčkou (na bázi oleje nebo sóji) a přikryté nechte odstát 30 minut. Poté pečte na 200 °C po dobu 35 až 40 minut. V polovině pečení otočte. Podávejte s nudlemi, hnědou rýží či součástí salátu.
  • V horkovzdušné fritéze: připravte si těstíčko (smíchejte 2,5 lžíce kukuřičného škrobu, 2,5 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje a špetku grilovacího koření). Do této směsi přidejte nakrájené nebo natrhané tofu a promíchejte. Vložte do horkovzdušné fritézy a pečte na 200 °C asi 15 minut.
  • Restování: tofu zatižte a po 30 minutách nakrájejte na drobné kostičky (hrana asi 1,5 cm). Smažte na oleji, z každé strany 1-2 minuty. Celkem to tedy může trvat až 12 minut. Přidejte oblíbenou omáčku a restujte, dokud se nevstřebá.

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/tofu-na-zdrowie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250531/

Foto: Unsplash

RELATED ARTICLES