Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíHořké okurky mohou být jedovaté. Raději se jim vyhýbejte

Hořké okurky mohou být jedovaté. Raději se jim vyhýbejte

728x90

Neexistuje člověk, který by nikdy nekousnul do hořké okurky. I když se nejedná o plodinu, která je náročná na pěstování, někdy může chutnat hořce. Na první pohled takovou okurku nepoznáte, takže vám nezbývá, než okurku ochutnat. I když je možné hořkou chuť v potravinách do jisté míry zamaskovat, jíst hořké okurky se nedoporučuje. Některé totiž mohou být pro člověka až jedovaté a způsobí mu nepříjemné zažívací potíže.

Za hořké okurky může kukurbitacin

Sloučenina, které říkáme kukurbitacin, se nachází ve všech okurkách. Může být obsažena v různých koncentracích. Pokud je kukurbitacinu moc, okurka chutná hořce. Čím více je hořká, tím více této sloučeniny obsahuje – a tím více je jedovatá. Pokud tedy kousnete do hořké okurky, můžete si zadělat na zažívací potíže. Někdy jde dokonce i o život. Pravdou ale je, že chuť okurky, která obsahuje příliš mnoho kukurbitanu, je natolik nepříjemná, že ji nespíš sníst nezvládnete.

Foto: Unsplash

Různé množství kukurbitacinu

A proč je vlastně hladina kukurbitacinu v okurkách různá? Důvodem jsou podmínky, v jakých je okurka pěstována – půda chudá na živiny, sucho či nedostatek slunce. Obvykle jsou okurky hořké v oblasti, kde se nachází stopka a pod slupkou. Důvodem je to, že kukurbitacin B a kukurbitacin C jsou obsažené v listech rostliny – mají zabránit tomu, aby je konzumovala zvířata. Za určitých podmínek se ale tyto sloučeniny přesunou i do plodů.

  • Pokud hořkou okurku oloupete a odříznete část se stonkem (asi 2 cm), můžete získat chutnou okurku.
  • Stejně je na tom s hořkostí také cuketa.

Pozor, kde okurky pěstujete

Byl zaznamenán také případ, kdy se hořkost v cuketách projevila v důsledku křížového opylení. Zahradník pěstoval ve vzájemné blízkosti okrasné tykve a jedlé cukety. Tyto dvě se vzájemně zkřížily při opylení. Ze stejného důvodu je bezpečnější použít k pěstování cukety či okurek semena kupovaná, u kterých je pravděpodobnost křížového opylení minimalizována. Některé odrůdy jsou šlechtěné natolik, že se z nich hořkost podařilo vyloučit.

Zdroje info:

https://living.iprima.cz/zahrada/doma-pestovane-okurky-cukety-mohou-byt-smrtelne-jedovate-jak-se-vyhnout-riziku

https://www.thespruce.com/why-are-cucumbers-bitter-1403369

 Foto: Pixabay

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Hořké okurky mohou být jedovaté. Raději se jim vyhýbejte

728x90

Neexistuje člověk, který by nikdy nekousnul do hořké okurky. I když se nejedná o plodinu, která je náročná na pěstování, někdy může chutnat hořce. Na první pohled takovou okurku nepoznáte, takže vám nezbývá, než okurku ochutnat. I když je možné hořkou chuť v potravinách do jisté míry zamaskovat, jíst hořké okurky se nedoporučuje. Některé totiž mohou být pro člověka až jedovaté a způsobí mu nepříjemné zažívací potíže.

Za hořké okurky může kukurbitacin

Sloučenina, které říkáme kukurbitacin, se nachází ve všech okurkách. Může být obsažena v různých koncentracích. Pokud je kukurbitacinu moc, okurka chutná hořce. Čím více je hořká, tím více této sloučeniny obsahuje – a tím více je jedovatá. Pokud tedy kousnete do hořké okurky, můžete si zadělat na zažívací potíže. Někdy jde dokonce i o život. Pravdou ale je, že chuť okurky, která obsahuje příliš mnoho kukurbitanu, je natolik nepříjemná, že ji nespíš sníst nezvládnete.

Foto: Unsplash

Různé množství kukurbitacinu

A proč je vlastně hladina kukurbitacinu v okurkách různá? Důvodem jsou podmínky, v jakých je okurka pěstována – půda chudá na živiny, sucho či nedostatek slunce. Obvykle jsou okurky hořké v oblasti, kde se nachází stopka a pod slupkou. Důvodem je to, že kukurbitacin B a kukurbitacin C jsou obsažené v listech rostliny – mají zabránit tomu, aby je konzumovala zvířata. Za určitých podmínek se ale tyto sloučeniny přesunou i do plodů.

  • Pokud hořkou okurku oloupete a odříznete část se stonkem (asi 2 cm), můžete získat chutnou okurku.
  • Stejně je na tom s hořkostí také cuketa.

Pozor, kde okurky pěstujete

Byl zaznamenán také případ, kdy se hořkost v cuketách projevila v důsledku křížového opylení. Zahradník pěstoval ve vzájemné blízkosti okrasné tykve a jedlé cukety. Tyto dvě se vzájemně zkřížily při opylení. Ze stejného důvodu je bezpečnější použít k pěstování cukety či okurek semena kupovaná, u kterých je pravděpodobnost křížového opylení minimalizována. Některé odrůdy jsou šlechtěné natolik, že se z nich hořkost podařilo vyloučit.

Zdroje info:

https://living.iprima.cz/zahrada/doma-pestovane-okurky-cukety-mohou-byt-smrtelne-jedovate-jak-se-vyhnout-riziku

https://www.thespruce.com/why-are-cucumbers-bitter-1403369

 Foto: Pixabay

RELATED ARTICLES