Středa, 3 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínZdravíCelých 20 let jsem škrabku na zeleninu používala špatně. O té tajné...

Celých 20 let jsem škrabku na zeleninu používala špatně. O té tajné funkci mi totiž nikdo neřekl – AAzdraví.cz

728x90

Škrábání brambor je práce často sice nezbytná, ale určitě ne zajímavá. Jenže když máte rádi brambory, nic jiného vám nezbývá. Ne vždy se hodí vařit je jen ve slupce. Dnes už se sice dají sehnat i brambory loupané, ale příliš ekonomicky výhodná varianta to není. Pokud tedy nechcete pořád dokola jíst rýži a těstoviny, škrábání brambor neuniknete.

Zařaďte u škrabky zpětný chod

Málokdo už dnes používá k oškrábání brambor nůž. Je to určitě nejméně pohodlná varianta, která navíc vyprodukuje největší množství odpadu. A při dnešních cenách brambor je škoda jich při čištění část vyhodit.

Máme pro vás ale tip, jak si můžete škrábání ulehčit a hlavně zrychlit. Důležité je, aby ta vaše škrabka měla ostří po obou stranách čepele. V tom případě totiž budete moci zařadit i takzvaný zpětný chod.

Nejen dolů, ale i nahoru

Jednoduše vaši bramboru, okurku nebo mrkev začněte škrábat odshora dolů, jako obvykle. Potom se ale nevracejte zpět na vrchol, ale pokračujete opačnou stranou čepele ve škrábání zdola nahoru. Možná budete překvapeni, že vás to nenapadlo dříve. Navíc bude zpětné škrábání skvěle fungovat u všech dalších druhů zeleniny.

Bohužel se škrabkou, která má špičatý konec a jen jedno ostří, tento trik nevyužijete. Můžete s ní ale pohodlně vydloubávat bramborové klíčky či jiná poškození hlízy. Pokud ale máte rodinu, ve které je milovníků brambor několik, určitě zainvestujte i do té obojaké. Z hlediska úspory času se vám to rozhodně vyplatí.

Máslo, sýr i čokoláda

Škrabky ale nemusíte používat jen k oloupání ovoce a zeleniny. Využijte toho, že jim jejich konstrukce umožňuje vyrábět rovnoměrně tenké odkrojky. Naškrábejte si ztuhlé máslo na chléb. Mnohem rychleji vám v tenkých hoblinkách povolí a umožní pohodlné roztírání. Naškrábat ale můžete i sýr na těstoviny nebo čokoládu na zdobení dortů či zmrzlinových pohárů.

Co s tupou škrabkou?

Když se vám začne zdát, že vaše škrabka klade při práci větší odpor než dříve, možná potřebuje nabrousit. V tom případě přejeďte několikrát po jejím ostří špičkou odřezávacího nože. Uvidíte, že bude zase škrábat a loupat jako nová.

Celý postup vám přiblíží přiložené video:

TikTok

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Celých 20 let jsem škrabku na zeleninu používala špatně. O té tajné funkci mi totiž nikdo neřekl – AAzdraví.cz

728x90

Škrábání brambor je práce často sice nezbytná, ale určitě ne zajímavá. Jenže když máte rádi brambory, nic jiného vám nezbývá. Ne vždy se hodí vařit je jen ve slupce. Dnes už se sice dají sehnat i brambory loupané, ale příliš ekonomicky výhodná varianta to není. Pokud tedy nechcete pořád dokola jíst rýži a těstoviny, škrábání brambor neuniknete.

Zařaďte u škrabky zpětný chod

Málokdo už dnes používá k oškrábání brambor nůž. Je to určitě nejméně pohodlná varianta, která navíc vyprodukuje největší množství odpadu. A při dnešních cenách brambor je škoda jich při čištění část vyhodit.

Máme pro vás ale tip, jak si můžete škrábání ulehčit a hlavně zrychlit. Důležité je, aby ta vaše škrabka měla ostří po obou stranách čepele. V tom případě totiž budete moci zařadit i takzvaný zpětný chod.

Nejen dolů, ale i nahoru

Jednoduše vaši bramboru, okurku nebo mrkev začněte škrábat odshora dolů, jako obvykle. Potom se ale nevracejte zpět na vrchol, ale pokračujete opačnou stranou čepele ve škrábání zdola nahoru. Možná budete překvapeni, že vás to nenapadlo dříve. Navíc bude zpětné škrábání skvěle fungovat u všech dalších druhů zeleniny.

Bohužel se škrabkou, která má špičatý konec a jen jedno ostří, tento trik nevyužijete. Můžete s ní ale pohodlně vydloubávat bramborové klíčky či jiná poškození hlízy. Pokud ale máte rodinu, ve které je milovníků brambor několik, určitě zainvestujte i do té obojaké. Z hlediska úspory času se vám to rozhodně vyplatí.

Máslo, sýr i čokoláda

Škrabky ale nemusíte používat jen k oloupání ovoce a zeleniny. Využijte toho, že jim jejich konstrukce umožňuje vyrábět rovnoměrně tenké odkrojky. Naškrábejte si ztuhlé máslo na chléb. Mnohem rychleji vám v tenkých hoblinkách povolí a umožní pohodlné roztírání. Naškrábat ale můžete i sýr na těstoviny nebo čokoládu na zdobení dortů či zmrzlinových pohárů.

Co s tupou škrabkou?

Když se vám začne zdát, že vaše škrabka klade při práci větší odpor než dříve, možná potřebuje nabrousit. V tom případě přejeďte několikrát po jejím ostří špičkou odřezávacího nože. Uvidíte, že bude zase škrábat a loupat jako nová.

Celý postup vám přiblíží přiložené video:

TikTok

RELATED ARTICLES