Čtvrtek, 4 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyVaječný likér podle Mirky van Gils Slavíkové: Tatínkův recept vyšperkovala pravou vanilkou...

Vaječný likér podle Mirky van Gils Slavíkové: Tatínkův recept vyšperkovala pravou vanilkou – Lifee.cz

728x90


Zdroj: Koláž Lifee/Se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové/Freepik

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková (62) se s čtenáři Lifee.cz podělila o unikátní recept na vaječný likér, jak jej připravoval její tatínek. Jeho verzi ovšem stejně trochu upravila, protože tatínek před lety neměl přístup ke kvalitním surovinám. Připravíte si tradiční likér podle jejího osvědčeného rodinného návodu? A kolik druhů cukroví Mirka na svátky servíruje?  

Veronika Nováková

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková (62), úderná cukrářka z první řady pořadu Peče celá země, letos zásobuje Lifee.cz tradičními vánočními recepty a vychytávkami. Jak nám v rozhovoru prozradila, v její vánoční kuchařce Štědré a voňavé nalezneme mimo jiné také její rodinný recept na vaječný likér. „Mám tam asi tři – marcipánový, mého tatínka a můj vaječný likér,“ vypráví cukrářka, která u diváků mimo jiné uspěla také díky svým netypickým fialovým vlasům.

Jak se tedy připravuje recept na vaječný likér podle jejího tatínka? Receptura se tolik neliší od klasiky, kterou známe od našich babiček. „Alkoholu si dejte, kolik chcete. Tatínek jej dělal z kondenzovaného mléka, jak se za komunistů dělalo. Ale každá rodina jej stejně připravuje nějak jinak, to se mi na tom líbí, je to pěkná škála,“ vypráví Mirka, proč si oblíbila právě tuto vánoční pochutinu.

Ani ona nakonec neodolala a recept svého tatínka trochu zmodernizovala. „Do všech, i do toho tatínkova, už přidávám pravou vanilku. Už to není vanilínový cukr,“ poznamenává slavná cukrářka. Poznal by její tatínek po jejím zásahu rozdíl? „Určitě ano. Myslím, že by byl rád. Nevzpomínám si, že by se za komunistů dala sehnat pravá vanilka,“ odkazuje Mirka na dobu dávno minulou, kdy kvalitní zboží ze západu bylo nedostatkovou surovinou.

Slavná cukrářka také vysvětluje, že Vánoce nemusejí znamenat prázdnou peněženku. Na cukroví a pochutinách podle ní šetřit nemusíme, stačí limitovat zakoupené množství surovin. Lidé by si měli uvědomit, že nesní víc, a že je lepší si Vánoce ozvláštnit tím, že budou kvalitní,“ dodává s ohledem na pravou vanilku ve svém vaječném likéru. „Přes rok si to nekoupím, tak místo deseti kil másla na cukroví koupím jenom tři kila másla, ale také kvalitní čokoládu, ořechy a ovoce. Tak, abych si pochutnala, ale nepřejedla se,“ popisuje cukrářka svoji filozofii, která je příznivá k její peněžence a stejně si pochutná.

Samotná Mirka to s vánočním pečením také nepřehání. Cukroví peču, ale spíše pro atmosféru. Někdy se trefím do deseti nebo patnácti druhů, ale je toho po málu a jí se to hned. Nečekáme až na Vánoce, zpravidla si talíř odkloním, abych měla dekoraci na štědrovečerní stůl,“ vysvětluje cukrářka svoji chytrou taktiku. „Později už to nikoho nebere. Peču jen takové cukroví, o kterém vím, že se sní.“

Pestrý mix toho, co obávaná porotkyně z Peče celá země na Vánoce připravuje, je k nalezení v její nové knize.Jsou tam také zmiňované likéry, protože valná většina z nás si na Vánoce likér ráda připraví,“ míní Mirka.Snažila jsem se soustředit na maximum k naší vánoční klasice, plus nějaké receptury ze světa, aby to bylo občerstvené. Všechny recepty jsou trošku doladěné tak, jak to chutná mně,“ říká závěrem Mirka a pro čtenáře Lifee.cz přikládá recept na vaječný koňak svého tatínka.

Recept na vaječný koňak podle tatínka Mirky van Gils Slavíkové:

Suroviny: 5 žloutků, 2 g mleté vanilky, 1 slazené kondenzované mléko, 250 ml mléka, 250 ml rumu

Postup: Všechny ingredience dáme do mixéru a řádně vymixujeme, likér přecedíme do lahví a uchováváme v lednici. Tento likér je podle receptu mého tatínka Mirečka. Je vyrobený za studena, čili rychlovka a jak moc dobrá. A u nás doma to byl prostě koňak.

Josef Zíma v 91 letech exkluzivně o Princezně se zlatou hvězdou: Nejslavnějším českým princem se stal za osm stovek

Josef Zíma v 91 letech exkluzivně o Princezně se zlatou hvězdou: Nejslavnějším českým princem se stal za osm stovek


RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vaječný likér podle Mirky van Gils Slavíkové: Tatínkův recept vyšperkovala pravou vanilkou – Lifee.cz

728x90


Zdroj: Koláž Lifee/Se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové/Freepik

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková (62) se s čtenáři Lifee.cz podělila o unikátní recept na vaječný likér, jak jej připravoval její tatínek. Jeho verzi ovšem stejně trochu upravila, protože tatínek před lety neměl přístup ke kvalitním surovinám. Připravíte si tradiční likér podle jejího osvědčeného rodinného návodu? A kolik druhů cukroví Mirka na svátky servíruje?  

Veronika Nováková

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková (62), úderná cukrářka z první řady pořadu Peče celá země, letos zásobuje Lifee.cz tradičními vánočními recepty a vychytávkami. Jak nám v rozhovoru prozradila, v její vánoční kuchařce Štědré a voňavé nalezneme mimo jiné také její rodinný recept na vaječný likér. „Mám tam asi tři – marcipánový, mého tatínka a můj vaječný likér,“ vypráví cukrářka, která u diváků mimo jiné uspěla také díky svým netypickým fialovým vlasům.

Jak se tedy připravuje recept na vaječný likér podle jejího tatínka? Receptura se tolik neliší od klasiky, kterou známe od našich babiček. „Alkoholu si dejte, kolik chcete. Tatínek jej dělal z kondenzovaného mléka, jak se za komunistů dělalo. Ale každá rodina jej stejně připravuje nějak jinak, to se mi na tom líbí, je to pěkná škála,“ vypráví Mirka, proč si oblíbila právě tuto vánoční pochutinu.

Ani ona nakonec neodolala a recept svého tatínka trochu zmodernizovala. „Do všech, i do toho tatínkova, už přidávám pravou vanilku. Už to není vanilínový cukr,“ poznamenává slavná cukrářka. Poznal by její tatínek po jejím zásahu rozdíl? „Určitě ano. Myslím, že by byl rád. Nevzpomínám si, že by se za komunistů dala sehnat pravá vanilka,“ odkazuje Mirka na dobu dávno minulou, kdy kvalitní zboží ze západu bylo nedostatkovou surovinou.

Slavná cukrářka také vysvětluje, že Vánoce nemusejí znamenat prázdnou peněženku. Na cukroví a pochutinách podle ní šetřit nemusíme, stačí limitovat zakoupené množství surovin. Lidé by si měli uvědomit, že nesní víc, a že je lepší si Vánoce ozvláštnit tím, že budou kvalitní,“ dodává s ohledem na pravou vanilku ve svém vaječném likéru. „Přes rok si to nekoupím, tak místo deseti kil másla na cukroví koupím jenom tři kila másla, ale také kvalitní čokoládu, ořechy a ovoce. Tak, abych si pochutnala, ale nepřejedla se,“ popisuje cukrářka svoji filozofii, která je příznivá k její peněžence a stejně si pochutná.

Samotná Mirka to s vánočním pečením také nepřehání. Cukroví peču, ale spíše pro atmosféru. Někdy se trefím do deseti nebo patnácti druhů, ale je toho po málu a jí se to hned. Nečekáme až na Vánoce, zpravidla si talíř odkloním, abych měla dekoraci na štědrovečerní stůl,“ vysvětluje cukrářka svoji chytrou taktiku. „Později už to nikoho nebere. Peču jen takové cukroví, o kterém vím, že se sní.“

Pestrý mix toho, co obávaná porotkyně z Peče celá země na Vánoce připravuje, je k nalezení v její nové knize.Jsou tam také zmiňované likéry, protože valná většina z nás si na Vánoce likér ráda připraví,“ míní Mirka.Snažila jsem se soustředit na maximum k naší vánoční klasice, plus nějaké receptury ze světa, aby to bylo občerstvené. Všechny recepty jsou trošku doladěné tak, jak to chutná mně,“ říká závěrem Mirka a pro čtenáře Lifee.cz přikládá recept na vaječný koňak svého tatínka.

Recept na vaječný koňak podle tatínka Mirky van Gils Slavíkové:

Suroviny: 5 žloutků, 2 g mleté vanilky, 1 slazené kondenzované mléko, 250 ml mléka, 250 ml rumu

Postup: Všechny ingredience dáme do mixéru a řádně vymixujeme, likér přecedíme do lahví a uchováváme v lednici. Tento likér je podle receptu mého tatínka Mirečka. Je vyrobený za studena, čili rychlovka a jak moc dobrá. A u nás doma to byl prostě koňak.

Josef Zíma v 91 letech exkluzivně o Princezně se zlatou hvězdou: Nejslavnějším českým princem se stal za osm stovek

Josef Zíma v 91 letech exkluzivně o Princezně se zlatou hvězdou: Nejslavnějším českým princem se stal za osm stovek


RELATED ARTICLES