Sobota, 6 července, 2024
Google search engine
DomůMagazínPro ženyVlasta | Příběh Angeliny Jolie: Z rebelky zapálenou filantropkou. Během nejtemnějšího období...

Vlasta | Příběh Angeliny Jolie: Z rebelky zapálenou filantropkou. Během nejtemnějšího období na sebe najala vraha

728x90

Martina Nováčková
16. 1. 2024
clock
10 minut
galleryvideo


Jedna z nejlépe placených hereček a nejvlivnějších osobností Hollywoodu. Zároveň i milující šestinásobná máma a zapálená filantropka. Žena, která ztvárňuje silné hrdinky a hrdinkou je i v osobním životě. Žena, která ale také umí přiznat, když ji něco srazí na kolena a rozbije na tisíc kousků.

Bývá nazývána filmovou bohyní, novodobou Elizabeth Taylor. Její jméno je značkou a ona je po skoro třech desetiletích v Hollywoodu mnohem víc než „jen“ herečka. Je režisérka, je ale i sociální aktivistka. Je i ženou, která překonala rakovinu a povzbudila ženy, aby nepodceňovaly prevenci, ženou, která netoleruje násilí, a když ji potřebují její děti, stáhne se a je tu pro ně.

Zdroj: Youtube

Jaká je její pozice v Hollywoodu?

Nikdy nebyla Hollywoodu oddaná, nikdy se nezajímala o to, co si o ní kdo myslí. Naopak Hollywood byl závislý na ní. Bez Angeliny to zkrátka není ono.

Ale ona postupně začala ukazovat, že nejen herectví ji zajímá. Ukázala, že její duše není temná, ale hluboká, že není povrchní nebo lhostejná, ale že se zajímá a chce dělat svět lepším místem. Ne ve smyslu „přeji si světový mír“, ale ve smyslu pojedu do oblastí postižených válkou a budu se zajímat, co místní potřebují. Dvacet let tak byla zvláštní vyslankyní Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a byla velmi důležitým humanitárním partnerem. Nyní se rozhodla pomáhat ještě konkrétněji a cíleněji.

Z místa před kamerou se velmi ráda stahovala i za kameru, aby měla větší vliv na to, co chce filmem říct.

Filmový kritik Kamil Fila k tomu dodává: „Momentálně je v pozici hvězdy, která si určuje vlastní role, je typem sama o sobě, nepodřizuje se tomu, že má být naivka, žena vamp nebo podobně, ani není typicky omezená věkem, i když už nemůže být sexbomba – patří k těm, jimž se po čtyřicítce imaginárně zastavil věk. Snaží se prosadit jako producentka a režisérka, nechce už být tolik v popředí se svou tváří. Musíme si také uvědomit, že oněch megahitů má ve filmografii velmi málo.“

Rodinné vztahy byly komplikované

Malá Angelina měla k herectví blízko od dětství, kdy sledovala své rodiče při práci. Dcera dvou herců, Jona Voighta, se kterým měla vždy vztah spíše komplikovaný, a Marcheline Bertrand, na kterou stále s láskou vzpomíná a podle které pojmenovala i svou dceru.

Když se řekne problematický vztah s otcem, absolutně to nevystihuje ten Angeliny a jejího táty. Opustil rodinu, když byl dceři rok, a cestu k sobě našli až později, a ne na dlouho. Ona v mládí vyzkoušela kompletní drogové menu, které bylo k dispozici, a dokonce říká, že se diví, že přežila. V nejtemnějším období, během náročného natáčení filmu Gia, si měla najmout sama na sebe nájemného vraha – říká, že chtěla skončit se životem, ale nechtěla své blízké trápit vlastní sebevraždou.

Vyrůstání v rozvrácené rodině ji poznamenalo a dlouho si myslela, že nejen nikdy nenajde toho pravého, ale ani se nestane mámou. A její otec tomu nepomáhal. Například veřejně prohlásil, že jeho dcera má vážné duševní problémy. A ona to později označila za neodpustitelné, protože tímto výrokem mohl zmařit její snahu o adopci… Ač spolu hráli i ve filmu Lara Croft – Tomb Raider, vztah táta–dcera se jim nikdy vybudovat nepodařilo. Podle Angeliny ji její otec neustále soudí, má od něj dokonce dopis, ve kterém jí dopodrobna popisuje, proč je podle něj tak špatný člověk. Není divu, že se tolik snaží, aby její děti nezažily ani zlomek toho, čím si prošla ona sama.

Jak se (z)rodila hvězda

První hereckou příležitost dostala již v sedmi letech (Lookin‘ to Get Out ), ale dětskou hvězdou se nestala. Ne snad že by nechtěla, castingy navštěvovala, ale agenti z ní u vytržení nebyli. Zdála se jim příliš temná. Ano, měli pravdu, mladá Jolie byla temná a vystavěla na tom i svou značku.

Podle Kamila Fily si jí publikum výrazněji všimlo ve snímku Nebezpečná síť v roce 1995, kde měla krátké vlasy a stala se sex idolem mládeže. V roce 1998 hrála v životopisném dramatu Gia, o slavné modelce, která se předávkovala drogami – tady zužitkovala nejen vzhled, ale prokázala i talent. Vzápětí v roce 1999 získala Oscara za snímek Narušení, z prostředí psychiatrické léčebny, a nebylo pochyb, že ji čeká skvělá kariéra. Je jednou z těch, jimž Oscar pomohl hned v počátcích.

V roce 2001 tu byla Lara Croft – Tomb Raider, kde se potkala i s otcem Jonem Voightem. Tento film měl zajistit, aby se stala akční hvězdou a aby filmy podle videoher byly úspěšným žánrem, což se úplně nepovedlo. Až v roce 2005 přichází Pán a paní Smithovi, její největší úspěch.

V roce 2008 získala za drama Výměna, v režii Clinta Eastwooda, druhou nominaci na Oscara a potvrdila, že má stále talent a svůj výkon nestaví na vzhledu. V roce 2014 přišla hraná disneyovka Zloba – královna černé magie, v níž se jí podařilo reinterpretovat negativní pohádkovou postavu v tom duchu, že jde o traumatizovanou ženu. Překvapivě to byl komerční úspěch, ale od té doby její kariéra stagnuje.

V čem je unikátní jako herečka? „Má v sobě velkou eleganci a sošnost, hodně uhraje očima, ve svých rolích ukazuje často jistou nebezpečnost a hranu šílenství,“ říká Kamil Fila.

Obsadit do filmu jednu z nejlépe placených hereček na světě je téměř jistota kasovního trháku. Kritici ale upozorňují, že nejde vždy o snímky vysoce kvalitní, o mistrovská díla. Mistrovské je často jen její herectví. Ona odvede svou práci vždy dokonale. Nyní Angelina natáčí film, ve kterém ztvárnila legendu, operní pěvkyni Mariu Callas, a který je milovníky obou hvězd netrpělivě očekáván.

Co jen to na té Angelině je?

V čem je kouzlo Angeliny Jolie? Je to její dokonalý vzhled, ojedinělá a oduševnělá tvář, výrazné lícní kosti, plné rty a oči, které si vás podmaní a kterými „hraje“. Ale je to především její sebevědomí a víra v sebe samotnou, s čímž se Angelina narodila. Vejde do místnosti a ta jí rázem patří. Dělá si věci po svém, za což si v mládí vysloužila nálepku rebelky, později spíš hrdinky. Dřív se oblékala extravagantně, líbala se s bratrem, nosila na krku ampuli s krví milence a ukazovala početná tetování. I to mělo svoje kouzlo a rozhodně jí to získalo pozornost.

Výrazněji se však do historie zapsala jako žena, která neúnavně bojuje za lepší svět, za práva uprchlíků a nebojí se říct, že hollywoodský idol pije a nechová se hezky k rodině. Je to žena, která chce lepší svět nejen pro svých šest dětí, vlastních i adoptovaných, ale pro všechny.

Všechny tváře Angeliny

● Rebelka, žena vamp

Kult krásy přelomu století možná nesplňovala, byla všechno jen ne dokonalá blondýnka, zároveň ale měla vždy hloubku a nenechala si diktovat, jak žít a jak vypadat. Bylo jí to fuk. Vdala se nejdřív za herce Johnnyho Lee Millera, poté za Billyho Boba Thorntona, chodila v kůži a pěstovala si image zlobivé holky, co má jako mazlíčka krysu a její život je jeden velký rock´n´roll a pěkně na hraně.

● Milující žena (se zlomeným srdcem), která žije dětmi

Dlouho vypadala jako hrdinka akčních filmů, které i hrála. Vždyť to uměla s noži, nebála se mluvit na férovku i o věcech, které většinou patří do ložnice nebo se říkají šeptem. Co ale ukázala, že jí není jedno, co se děje ve světě, a co se stala mámou, její síla se změnila. Pořád to byla Lara Croft, ale něžná a laskavá, která bojuje za slabší, svou silou pomáhá.

A pak přišel osudový „pan Smith“ a ona porušila to, co dlouho hlásala, a to, že si nikdy nezačne s ženatým, protože její otec její matku podvedl a ona takovým chováním pohrdá. Brad Pitt byl ženatý s hollywoodskou princeznou Jennifer Aniston, ale během natáčení filmu Pán a paní Smithovi přeskočila jiskra. Angelina je taky jen člověk a prostě se zamilovala. Osudově a naplno. Celý svět byl proti nim, ona ale když něco dělá, dělá to naplno a celým srdcem. A tak šla i do vztahu s hollywoodským idolem. Jejich láska překonala vše, pro rozrůstající se rodinu oba žili, svět si je nakonec jako duo Brangelina zamiloval.

Dlouho to vypadalo, že štěstí Angeliny, Brada a jejich šesti dětí nemůže nic narušit. Po letech vztahu se v roce 2014 ve Francii na svém zámku vzali. Co se ale stalo, že se jejich vztah začal pomalu rozpadat a pohádková svatba byla spíše než pokračováním příběhu jeho koncem? To vědí jen oni dva.

Bulváru se moc nesvěřovali, ale postupně prosáklo ven, že v ráji jsou větší problémy, než jsou pán a paní Smithovi schopní ustát a zvládnout. Poslední kapkou byl incident na palubě soukromého letadla, kde měl opilý herec napadnout nejen ji, ale i děti, které bránila. Z letiště už jeli každý zvlášť a rozchod byl na spadnutí. Angelina už neměla pocit, že je pro Brada rodina na prvním místě. Zlomená a nešťastná se rozhodla udělat to nejlepší pro děti, stáhla se z očí veřejnosti a světel reflektorů, přestala pracovat a pracovala na tom, aby jejich domov byl opět láskyplný a bezpečný.

Potřebovala se zahojit a věnovat se jen dětem. Ty jí to oplatily nejen obrovskou láskou, ale i semknutostí. Drží nad mámou ochrannou ruku a daly často i hlasitě najevo, že s chováním táty nesouhlasí.

● Inspirativní žena

Byla a je považovaná za jednu z nejsmyslnějších žen na světě. Před deseti lety ovšem ukázala, jak má uspořádané hodnoty a co je pro ni důležitější než dokonalý vzhled. Její maminka trpěla rakovinou prsu a vaječníků, které v roce 2007 podlehla. Herečce následně lékaři zjistili, že má 87% riziko vzniku rakoviny prsu kvůli mutaci genů. Nechala si proto preventivně obě prsa a následně i vaječníky operativně odstranit. A místo aby smutnila nad tím, jak život není fér, nabádala i ostatní ženy, aby na sebe myslely, aby své zdraví nepodceňovaly. Pro ni bylo důležité jediné: být zdravá pro své děti a snížit riziko onemocnění na minimum. A to, že ji od chvíle, kdy se svěřila s mastektomií, celý svět rentgenuje a zkoumá, jak její nová prsa vypadají? Čert to vem, zažila horší věci.

Když se řekne Efekt Angeliny Jolie, hovoříme právě o jejím vlivu na ženy, co se týče prevence v oblasti rakoviny. Ve chvíli, kdy veřejně o riziku rakoviny, genetickém testování a oboustranné mastektomii promluvila, zaznamenali lékaři obrovský nárůst zájmu o tento typ testu a prevenci. Díky bohu nenarostl i počet nutných mastektomií.

Příkladem jde i ve své filantropické a aktivistické činnosti a inspirací je jistě mnoha ženám, které zůstaly samy s dětmi.

Angelina ve světě módy

Už dávno nenatáčí několik filmů ročně, naopak se věnuje režii a herecké role si velmi pečlivě vybírá. A věnuje se i nové oblasti – módě. Založila Atelier Jolie a všichni napjatě čekají, co její značka přinese do světa módy. Jasné je, že kromě krásného oblečení i hlubší myšlenku. Její vztah k módě byl vždy zřetelný, její vkus více než inspirativní. Ona sama říká, že pro ni je na prvním místě kvalita a udržitelnost. A to dokázala i na premiéře filmu Eternals, kam před pár lety vyrazila s dětmi a oblékla je do svých upravených rób z červeného koberce. Silný a dojemný moment. Bude jí padesát a říká, že teď sice neměla nejlepší roky, ale tuší, že padesátka bude její období, vstala z popela jako bájný Fénix a je připravena.

Jakou cestu ušla? Od rebelky až po filantropku

V počátku byla podle Kamila Fily hlavně modelkou a problémovým dítětem, typicky všude branou jako dceru slavného otce, s nímž si ale nerozuměla a nic od něj nechtěla. Jako hvězda ztělesňovala nedostupnou emancipovanou ženu mírně pohrdající muži. „Potom se stala součástí značky Brangelina, onoho dokonalého hollywoodského páru, o němž jsme se ale dozvěděli, že ideální zdaleka nebyl. Nyní převládá především její obraz matky a aktivistky,“ doplňuje Fila.

Autor: KATEŘINA OSIČKOVÁ

Zdroj: časopis Vlasta

Související články

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Populární články

BLOG

Vlasta | Příběh Angeliny Jolie: Z rebelky zapálenou filantropkou. Během nejtemnějšího období na sebe najala vraha

728x90

Martina Nováčková
16. 1. 2024
clock
10 minut
galleryvideo


Jedna z nejlépe placených hereček a nejvlivnějších osobností Hollywoodu. Zároveň i milující šestinásobná máma a zapálená filantropka. Žena, která ztvárňuje silné hrdinky a hrdinkou je i v osobním životě. Žena, která ale také umí přiznat, když ji něco srazí na kolena a rozbije na tisíc kousků.

Bývá nazývána filmovou bohyní, novodobou Elizabeth Taylor. Její jméno je značkou a ona je po skoro třech desetiletích v Hollywoodu mnohem víc než „jen“ herečka. Je režisérka, je ale i sociální aktivistka. Je i ženou, která překonala rakovinu a povzbudila ženy, aby nepodceňovaly prevenci, ženou, která netoleruje násilí, a když ji potřebují její děti, stáhne se a je tu pro ně.

Zdroj: Youtube

Jaká je její pozice v Hollywoodu?

Nikdy nebyla Hollywoodu oddaná, nikdy se nezajímala o to, co si o ní kdo myslí. Naopak Hollywood byl závislý na ní. Bez Angeliny to zkrátka není ono.

Ale ona postupně začala ukazovat, že nejen herectví ji zajímá. Ukázala, že její duše není temná, ale hluboká, že není povrchní nebo lhostejná, ale že se zajímá a chce dělat svět lepším místem. Ne ve smyslu „přeji si světový mír“, ale ve smyslu pojedu do oblastí postižených válkou a budu se zajímat, co místní potřebují. Dvacet let tak byla zvláštní vyslankyní Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a byla velmi důležitým humanitárním partnerem. Nyní se rozhodla pomáhat ještě konkrétněji a cíleněji.

Z místa před kamerou se velmi ráda stahovala i za kameru, aby měla větší vliv na to, co chce filmem říct.

Filmový kritik Kamil Fila k tomu dodává: „Momentálně je v pozici hvězdy, která si určuje vlastní role, je typem sama o sobě, nepodřizuje se tomu, že má být naivka, žena vamp nebo podobně, ani není typicky omezená věkem, i když už nemůže být sexbomba – patří k těm, jimž se po čtyřicítce imaginárně zastavil věk. Snaží se prosadit jako producentka a režisérka, nechce už být tolik v popředí se svou tváří. Musíme si také uvědomit, že oněch megahitů má ve filmografii velmi málo.“

Rodinné vztahy byly komplikované

Malá Angelina měla k herectví blízko od dětství, kdy sledovala své rodiče při práci. Dcera dvou herců, Jona Voighta, se kterým měla vždy vztah spíše komplikovaný, a Marcheline Bertrand, na kterou stále s láskou vzpomíná a podle které pojmenovala i svou dceru.

Když se řekne problematický vztah s otcem, absolutně to nevystihuje ten Angeliny a jejího táty. Opustil rodinu, když byl dceři rok, a cestu k sobě našli až později, a ne na dlouho. Ona v mládí vyzkoušela kompletní drogové menu, které bylo k dispozici, a dokonce říká, že se diví, že přežila. V nejtemnějším období, během náročného natáčení filmu Gia, si měla najmout sama na sebe nájemného vraha – říká, že chtěla skončit se životem, ale nechtěla své blízké trápit vlastní sebevraždou.

Vyrůstání v rozvrácené rodině ji poznamenalo a dlouho si myslela, že nejen nikdy nenajde toho pravého, ale ani se nestane mámou. A její otec tomu nepomáhal. Například veřejně prohlásil, že jeho dcera má vážné duševní problémy. A ona to později označila za neodpustitelné, protože tímto výrokem mohl zmařit její snahu o adopci… Ač spolu hráli i ve filmu Lara Croft – Tomb Raider, vztah táta–dcera se jim nikdy vybudovat nepodařilo. Podle Angeliny ji její otec neustále soudí, má od něj dokonce dopis, ve kterém jí dopodrobna popisuje, proč je podle něj tak špatný člověk. Není divu, že se tolik snaží, aby její děti nezažily ani zlomek toho, čím si prošla ona sama.

Jak se (z)rodila hvězda

První hereckou příležitost dostala již v sedmi letech (Lookin‘ to Get Out ), ale dětskou hvězdou se nestala. Ne snad že by nechtěla, castingy navštěvovala, ale agenti z ní u vytržení nebyli. Zdála se jim příliš temná. Ano, měli pravdu, mladá Jolie byla temná a vystavěla na tom i svou značku.

Podle Kamila Fily si jí publikum výrazněji všimlo ve snímku Nebezpečná síť v roce 1995, kde měla krátké vlasy a stala se sex idolem mládeže. V roce 1998 hrála v životopisném dramatu Gia, o slavné modelce, která se předávkovala drogami – tady zužitkovala nejen vzhled, ale prokázala i talent. Vzápětí v roce 1999 získala Oscara za snímek Narušení, z prostředí psychiatrické léčebny, a nebylo pochyb, že ji čeká skvělá kariéra. Je jednou z těch, jimž Oscar pomohl hned v počátcích.

V roce 2001 tu byla Lara Croft – Tomb Raider, kde se potkala i s otcem Jonem Voightem. Tento film měl zajistit, aby se stala akční hvězdou a aby filmy podle videoher byly úspěšným žánrem, což se úplně nepovedlo. Až v roce 2005 přichází Pán a paní Smithovi, její největší úspěch.

V roce 2008 získala za drama Výměna, v režii Clinta Eastwooda, druhou nominaci na Oscara a potvrdila, že má stále talent a svůj výkon nestaví na vzhledu. V roce 2014 přišla hraná disneyovka Zloba – královna černé magie, v níž se jí podařilo reinterpretovat negativní pohádkovou postavu v tom duchu, že jde o traumatizovanou ženu. Překvapivě to byl komerční úspěch, ale od té doby její kariéra stagnuje.

V čem je unikátní jako herečka? „Má v sobě velkou eleganci a sošnost, hodně uhraje očima, ve svých rolích ukazuje často jistou nebezpečnost a hranu šílenství,“ říká Kamil Fila.

Obsadit do filmu jednu z nejlépe placených hereček na světě je téměř jistota kasovního trháku. Kritici ale upozorňují, že nejde vždy o snímky vysoce kvalitní, o mistrovská díla. Mistrovské je často jen její herectví. Ona odvede svou práci vždy dokonale. Nyní Angelina natáčí film, ve kterém ztvárnila legendu, operní pěvkyni Mariu Callas, a který je milovníky obou hvězd netrpělivě očekáván.

Co jen to na té Angelině je?

V čem je kouzlo Angeliny Jolie? Je to její dokonalý vzhled, ojedinělá a oduševnělá tvář, výrazné lícní kosti, plné rty a oči, které si vás podmaní a kterými „hraje“. Ale je to především její sebevědomí a víra v sebe samotnou, s čímž se Angelina narodila. Vejde do místnosti a ta jí rázem patří. Dělá si věci po svém, za což si v mládí vysloužila nálepku rebelky, později spíš hrdinky. Dřív se oblékala extravagantně, líbala se s bratrem, nosila na krku ampuli s krví milence a ukazovala početná tetování. I to mělo svoje kouzlo a rozhodně jí to získalo pozornost.

Výrazněji se však do historie zapsala jako žena, která neúnavně bojuje za lepší svět, za práva uprchlíků a nebojí se říct, že hollywoodský idol pije a nechová se hezky k rodině. Je to žena, která chce lepší svět nejen pro svých šest dětí, vlastních i adoptovaných, ale pro všechny.

Všechny tváře Angeliny

● Rebelka, žena vamp

Kult krásy přelomu století možná nesplňovala, byla všechno jen ne dokonalá blondýnka, zároveň ale měla vždy hloubku a nenechala si diktovat, jak žít a jak vypadat. Bylo jí to fuk. Vdala se nejdřív za herce Johnnyho Lee Millera, poté za Billyho Boba Thorntona, chodila v kůži a pěstovala si image zlobivé holky, co má jako mazlíčka krysu a její život je jeden velký rock´n´roll a pěkně na hraně.

● Milující žena (se zlomeným srdcem), která žije dětmi

Dlouho vypadala jako hrdinka akčních filmů, které i hrála. Vždyť to uměla s noži, nebála se mluvit na férovku i o věcech, které většinou patří do ložnice nebo se říkají šeptem. Co ale ukázala, že jí není jedno, co se děje ve světě, a co se stala mámou, její síla se změnila. Pořád to byla Lara Croft, ale něžná a laskavá, která bojuje za slabší, svou silou pomáhá.

A pak přišel osudový „pan Smith“ a ona porušila to, co dlouho hlásala, a to, že si nikdy nezačne s ženatým, protože její otec její matku podvedl a ona takovým chováním pohrdá. Brad Pitt byl ženatý s hollywoodskou princeznou Jennifer Aniston, ale během natáčení filmu Pán a paní Smithovi přeskočila jiskra. Angelina je taky jen člověk a prostě se zamilovala. Osudově a naplno. Celý svět byl proti nim, ona ale když něco dělá, dělá to naplno a celým srdcem. A tak šla i do vztahu s hollywoodským idolem. Jejich láska překonala vše, pro rozrůstající se rodinu oba žili, svět si je nakonec jako duo Brangelina zamiloval.

Dlouho to vypadalo, že štěstí Angeliny, Brada a jejich šesti dětí nemůže nic narušit. Po letech vztahu se v roce 2014 ve Francii na svém zámku vzali. Co se ale stalo, že se jejich vztah začal pomalu rozpadat a pohádková svatba byla spíše než pokračováním příběhu jeho koncem? To vědí jen oni dva.

Bulváru se moc nesvěřovali, ale postupně prosáklo ven, že v ráji jsou větší problémy, než jsou pán a paní Smithovi schopní ustát a zvládnout. Poslední kapkou byl incident na palubě soukromého letadla, kde měl opilý herec napadnout nejen ji, ale i děti, které bránila. Z letiště už jeli každý zvlášť a rozchod byl na spadnutí. Angelina už neměla pocit, že je pro Brada rodina na prvním místě. Zlomená a nešťastná se rozhodla udělat to nejlepší pro děti, stáhla se z očí veřejnosti a světel reflektorů, přestala pracovat a pracovala na tom, aby jejich domov byl opět láskyplný a bezpečný.

Potřebovala se zahojit a věnovat se jen dětem. Ty jí to oplatily nejen obrovskou láskou, ale i semknutostí. Drží nad mámou ochrannou ruku a daly často i hlasitě najevo, že s chováním táty nesouhlasí.

● Inspirativní žena

Byla a je považovaná za jednu z nejsmyslnějších žen na světě. Před deseti lety ovšem ukázala, jak má uspořádané hodnoty a co je pro ni důležitější než dokonalý vzhled. Její maminka trpěla rakovinou prsu a vaječníků, které v roce 2007 podlehla. Herečce následně lékaři zjistili, že má 87% riziko vzniku rakoviny prsu kvůli mutaci genů. Nechala si proto preventivně obě prsa a následně i vaječníky operativně odstranit. A místo aby smutnila nad tím, jak život není fér, nabádala i ostatní ženy, aby na sebe myslely, aby své zdraví nepodceňovaly. Pro ni bylo důležité jediné: být zdravá pro své děti a snížit riziko onemocnění na minimum. A to, že ji od chvíle, kdy se svěřila s mastektomií, celý svět rentgenuje a zkoumá, jak její nová prsa vypadají? Čert to vem, zažila horší věci.

Když se řekne Efekt Angeliny Jolie, hovoříme právě o jejím vlivu na ženy, co se týče prevence v oblasti rakoviny. Ve chvíli, kdy veřejně o riziku rakoviny, genetickém testování a oboustranné mastektomii promluvila, zaznamenali lékaři obrovský nárůst zájmu o tento typ testu a prevenci. Díky bohu nenarostl i počet nutných mastektomií.

Příkladem jde i ve své filantropické a aktivistické činnosti a inspirací je jistě mnoha ženám, které zůstaly samy s dětmi.

Angelina ve světě módy

Už dávno nenatáčí několik filmů ročně, naopak se věnuje režii a herecké role si velmi pečlivě vybírá. A věnuje se i nové oblasti – módě. Založila Atelier Jolie a všichni napjatě čekají, co její značka přinese do světa módy. Jasné je, že kromě krásného oblečení i hlubší myšlenku. Její vztah k módě byl vždy zřetelný, její vkus více než inspirativní. Ona sama říká, že pro ni je na prvním místě kvalita a udržitelnost. A to dokázala i na premiéře filmu Eternals, kam před pár lety vyrazila s dětmi a oblékla je do svých upravených rób z červeného koberce. Silný a dojemný moment. Bude jí padesát a říká, že teď sice neměla nejlepší roky, ale tuší, že padesátka bude její období, vstala z popela jako bájný Fénix a je připravena.

Jakou cestu ušla? Od rebelky až po filantropku

V počátku byla podle Kamila Fily hlavně modelkou a problémovým dítětem, typicky všude branou jako dceru slavného otce, s nímž si ale nerozuměla a nic od něj nechtěla. Jako hvězda ztělesňovala nedostupnou emancipovanou ženu mírně pohrdající muži. „Potom se stala součástí značky Brangelina, onoho dokonalého hollywoodského páru, o němž jsme se ale dozvěděli, že ideální zdaleka nebyl. Nyní převládá především její obraz matky a aktivistky,“ doplňuje Fila.

Autor: KATEŘINA OSIČKOVÁ

Zdroj: časopis Vlasta

Související články

RELATED ARTICLES